Jelenleg

11
látogatónk van

2022. augusztus 12. 12:55

Tank elemzés: Vz. 55

(90 szavazat)
14 hozzászólás

Vz. 55

  X CSEHSZLOVÁK NEHÉZ TANK

Írta: 454Automatic - Verzió: 1.17

Páncél hatékonyság

Kezdőbarátság

Ágyú kezelhetőség

Sebesség

Agilitás

Sokoldalúság

Hull-down telj.

Arany függetlenség

Kiválóság jel húzás

Rejtőzködés, felderítés

Bevezetés

A "Csehszlovák Mészáros", avagy a "Hóhér Fejedelem".

Nem tudtam ennél találóbb jelzővel illetni a címben szereplő Főhőst. Jelenleg a játékban elérhető egyik legerősebb, legbrutálisabb harcjármű. Fémjelzi erősségét, hogy az összes statisztikai oldalon az első helyen áll bevitt sebzés tekintetében a kifejleszthető tankok között. Nem más ez, mint a random csaták új királya, a Csehszlovák Mészáros Király azaz a Vz. 55-ös.

Történelmi háttér

Sajnos ez a játékban elérhető tank a valóságban nem készült el, még konkrét tervrajz sem született. Maguk a tervek is csupán projekt szinten, azaz koncepció terv szinten létezhettek, ha egyáltalán léteztek. A Wargaming a harckocsi játékba illesztését azzal a magyarázattal érvényesíti, hogy a csehszlovák és szovjet harckocsiépítő iskolák koncepcióját követve az 1950-es és 60-as évek között létezett ilyen jellegű projekt, mely tartalmazta a játékban megjelenő és ilyen formán hasonlatos tank koncepcióit. Ezeket a projekteket állításuk szerint leállították a Varsói Szerződés országainak fegyverzet egyesítése során.

Mint azt az élet oly sokszor bebizonyította, attól, hogy egy projektet leállítanak, attól bizonyos részei - azok a részek, amik átgondolt jó ötleteket tartalmaznak - visszaköszönnek később más projektekben. Vélten ezen projektek eredményei, melyeket a hasonlóság okán helyeztem el írásomban, a CZK-T-54AM2 60-as évek elejéről, illetve az azt követően rendszeresítésre került CZK-T-55 AM2, ami 1964-1982-ig szolgált. Azért tértem ki erre a két típusra, mert bár ezek közepes tankok, akadnak formai hasonlóságok a játékban elérhető Vz. 55 és közöttük. Csatolok is néhány képet, melyeken ezek a hasonlóságok megfigyelhetőek, legfőképpen a torony rétegelt kiegészítő páncélvédelmére gondolok, de egyebek is észrevehetők, valamint a harckocsi formavezetése is mutat némi hasonlóságot. Sajnos arra nem igazán kaptam választ, hogy a WG ezen tankok látványán felbuzdulva kreált egy mítoszt, mely alátámasztja a Vz. 55 eredetét, vagy valójában ezek a harckocsik egy Vz. 55-höz hasonló nehéztank projekt valós lenyomatai. Bármennyire is szeretném az utóbbit hinni a megérzésem az első feltételezés felé mozdít.

Pontosan ezért legnagyobb sajnálatomra kénytelen vagyok itt pontot tenni a történelmi rész végére.

Előszó

Mielőtt in medias res belevágnék, szeretném leszögezni, hogy ez a tank egy szörnyeteg. Pontosabban, szeretném körvonalazni, hogy miért gondolom ezt róla. Véleményem szerint alapvetően egy tank akár jó is lehet ha gyors, ha jó az ágyúja, ha jó a páncélja, esetleg, ha jó az álcája és látótávja. Egészen jól használható, ha az imént felsorolt tulajdonságokból legalább kettőt teljesít. És kiváló, ha hármat, esetleg annál is többet. A Vz. 55 esetében kapunk egy remek ágyút, kiváló toronypáncélzatot és mobilitást. Egy nehéz tanknak ennél már nem is kellhet több, de egy közepes is beérné ennyivel.  Kiváltképpen, ha ezek megfelelő egyensúlyban vannak egymással, amolyan triumvirátust alkotva. Tehát elemzett tank erősségei, amiktől kitűnik a többiek közül és fejedelemmé emelkedik az nem más, mint a triumvirátust alkotó tulajdonságai, nevezetesen tűzerő, mobilitás, páncélzat.

PARAMÉTEREK

Ágyú - 130 mm VZ 54.

Ahogy annak idején Rosszpénz fogalmazta Bat.-Châtillon 25 t elemzése során: "Kevés T10-es tank kiváltsága, hogy top löveget kell fejleszteni rajta és sajnos a BatChat közéjük tartozik."

Immár a Vz. 55 is közéjük tartozik. Nem is annyira azért, mert nem top löveggel kapjuk, sőt egész jó és használható az "alap" lövege. Kaliberben ugyanazt tudja, mint a táras változata, még pontosabb is és a percenként bevihető sebzés is több egy hajszálnyival. Csak ez a tank valahogy kívánja a táras variációt, ami lehetővé teszi számunkra, hogy 2 másodperc alatt közel 1000 HP veszteséget okozzunk ellenfeleinknek.

Persze a rend és sorrend kedvéért az alap löveggel fogom kezdeni, de előbb lássuk a lőszerek tulajdonságait, melyek mindkét típusnál megegyeznek.

AP (normál) APCR (prémium) HE (robbanó)
Átütés 100 méteren 260 mm 306 mm 68 mm
Átütés 500 méteren 230 mm 266 mm 68 mm
Sebzés 490 HP 490 HP 640 HP
Modul sebzés 180 HP 180 HP 180 HP
Sebesség 980 m/s 1125 m/s 863 m/s
Ár 1150 kredit 5200 kredit 950 kredit

Teljesség igénye kedvéért leírom a harckocsiban felhasználható lőszer típusok jellemzőit, ezen jellemzők lesznek érvényesek a táras ágyúra is hiszen kaliberváltás nem történik.

  • AP (Armor Piercing): Alap lőszer, mely típusából adódóan átlagos sebességre képes, 70°-os szögnél jobban döntött páncélokról automatikusan pattan, bár itt kap 5°-os normalizációt, magyarul kevésbé pattog, mint keményfémmagvas társai. Overmach szabály érvényes rá, azaz 130 mm-es kaliberéből adódóan (130/3=43,33) 43 mm-nél vékonyabb páncéllemezeken automatikusan áthatol. Jelen esetben egy kiválóan jól használható 260 mm-es átütést biztosít 490-es alfa sebzési értékkel. Lánctalpak, rétegelt lemezek és tereptárgyak nem nyelik el teljes áthatolási képességét.
  • APCR (Armor Piercing Composite Rigid): Prémium lőszer, magasabb sebességgel, átütéssel, természetesen magasabb áron hozza ezeket az értékeket. Tulajdonsága, hogy az AP-val megegyezően 70°-nál jobban döntött páncélokról szeret lepattanni, itt a normalizáció már csak 2°. Overmach szabály szintén érvényes. Átütése 303 mm, ami prémium lőszerhez képest nem sok, de a legtöbb szituációban elegendő. Sebzési értéke megegyezik az AP-val, illetve becsapódás utáni viselkedése is azonos azzal.
  • HE (High Explosive): repeszromboló vagy repesz lövedék, melyre jellemző az alacsony átütés, alacsony sebesség, magas alfa sebzés, amit természetesen kizárólag átütés esetén képes hozni. Ez a legolcsóbb (nem a leggazdaságosabb) lövedék típus, amit fel tudunk használni. Találat esetén bármilyen szögben érintkezve detonálódik. Tereptárgyak rétegelt páncélzatok előszeretettel fogyasztják anélkül, hogy sebzést tudnánk bevinni.

Előbbiek fényében teljes 40 db-os lőszerjavadalmazásunkat a normál és táras ágyúhoz is egyaránt a következő lőszerelosztásban javaslom elosztani: AP 18 db, APCR 20 db, HE 2 db. Természetesen ezek nem kőbevésett javaslatok, mindenki döntse el saját szájíze szerint, hogy miből mennyit érdemes vinni. Én úgy vettem észre, hogy igényli az APCR használatát, amit alátámaszt az egyre nagyobb számban megjelenő erősen páncélozott tankok a játékban, illetve az a tényt, hogy gyakran fogunk szemtől szemben harcolni más nehéz tankokkal, ahol szintén szükségünk lehet a magasabb átütésre.

De kanyarodjunk vissza az ágyúhoz. Induló lövegünk (helyesebben az a löveg, amit 6100000 kredit és 188400 XP kicsengetése után kapunk a tankhoz) nem táras. Az ágyúból kilőhető lőszertípusok az imént felsoroltak fényében: normál AP, prémium APCR, repeszlövedéknek azaz HE típusok közül választhatunk. Pontossága alap értéken nézve 0,34 m/100m, melyet 2,21 másodperces célzási idő előz meg ahhoz, hogy tudja is ezt az értéket. 10,74 másodpercenként ismételhetjük vele a bevitt találatokat, de sajnos töltésgyorsító nem helyezhető el rajta. Hogy ne a szövegből kelljen kibogarászni az értékeket, szokott módon táblázatba foglalom, különböző konfigurációkkal nézve. Későbbiek során ugyan ezeket a konfigurációkat fogom használni a táras ágyú paraméter megadásánál is:

  1. Csupaszon, felszerelés nélkül, 100%-os legénységgel
  2. Egy lehetségesen eredményes beállítással: Fokozott szellőzés az első helyen, Függőleges stabilizátor + Brother In Arms skill
  3. Ha végletekig akarjuk húzni, azaz kötvényes felszerelésekkel és fejlesztett konfigurációt a pontosságra állítva: Fokozott szellőzés az első helyen, Fejlesztett célzási mechanizmus field modification-nel (továbbiakban: harctéri módosítás), Függőleges stabilizátorral, pót ellátmánnyal, 4 skilles legényekkel (legényekről / leányokról az ajánlott képzés fejezetben bővebben)

Jelen tank esetében, elég sok felszerelés alkalmazása jó lehet, valamint a harctéri módosítás a lehetőségek tárházát még tovább bővíti. Ezért engedjétek meg, hogy jelen esetben a fent megadott tetszőleges, ámbár a tankhoz mégis közeli konfigurációkkal dolgozzak az ágyúkarakterisztikát illetően. Későbbiekben részletesen ki fogok térni, hogy szerintem milyen felszereléseket érdemes használni ezen a kitűnő harckocsin.

130 mm VZ 54. 1. 2. 3.
Szórás (m/100m) 0,34 0,32 0,28
Szórás mozgás közben +0,16 +0,13 +0,11
Szórás forgás közben +0,16 +0,13 +0,12
Szórás toronyforgás közben +0,08 +0,06 +0,05
Teljes szórás (minden mozog) 0,74 0,64 0,56
Célzási sebesség 2,21 s 2,1 s 1,99 s
Töltési idő 10,74 s 10,23 s 9,7 s
DPM (HP/perc) 2737 2874 3029

Ahogy a táblázatból látszik, igen kellemes értékek csikarhatók ki az "alap" ágyúból. Sajnos töltésgyorsító nem szerelhető fel rá, ez is egy finom célzás arra vonatkozóan, hogy kifejlesszük és felszereljük a táras variációt, amitől igazán szörnyeteggé válik ez a tank.

Táras ágyú - 130 mm VZ 54 2A - A triumvirátus első tagja

Eljutottunk arra pontra, hogy további 315000 kreditet költhetünk a tankra 65000 XP felhasználása után, de megéri. De még mennyire hogy megéri!

Ez az ágyú a tank gonosz lelke, amitől szörnyeteggé érik. Lőszerek elosztását előbbiekben leírtam, kaliber ugyanaz, így a tulajdonságai sem változnak. DE, most már nem 10 másodpercenként fogunk kiosztani 490-es sebzéseket, hanem 2 másodperc alatt közel 1000 HP veszteség okozására vagyunk képesek ellenfeleinkkel szemben. Természetesen ennek az ára a töltési idő. Egyébként a tank DPM-e (azaz egy perc alatt kiosztható maximális elméleti sebzése) elég hasonló mindkét ágyúval szerelve. Jelen esetben természetesen kevesebb és egyéb statok is romlanak, de nem annyival, hogy ne érje meg ezt a félelmetes burst damage-t (bocsánat, de erre nem találtam szép magyar nyelvünkben megfelelő kifejezést), amit így a Mészáros Király produkálni tud. Előbbi beállításokkal táblázatba foglalom ezen ágyú tulajdonságait:

130 mm VZ 54. 2A 1. 2. 3.
Szórás (m/100m) 0,36 0,35 031
Szórás mozgás közben +0,16 +0,13 +0,11
Szórás forgás közben +0,16 +0,13 +0,12
Szórás toronyforgás közben +0,08 +0,06 +0,05
Teljes szórás (minden mozog) 0,76 0,67 0,59
Célzási sebesség 2,59 s 2,47 s 2,34 s
Töltési idő 21,09 s 21,09 s 19,06 s
Lövedékek közötti betöltési idő 2 s 2 s 2 s
DPM (HP/perc) 2546 2661 2791

Látszik, hogy a DPM azért annyira nem csúcs, de a valóságban nagyon jól használható érték, ami többek között a két másodperc alatt kiosztható sebzés is azzá tesz, erre bővebben kitérek az ajánlott játékstílus fejezetben. Most nézzük, a tank többi jó tulajdonságát, ami elfeledteti velünk ezt a közepesnél kicsit erősebb DPM-et (10-es kifejleszthető nehezek között a 11. helyen áll, ami azért nem olyan borzasztó helyezés).

Majdnem elfelejtettem: 19600 potenciális sebzést lehet kiosztani a tankkal, ebben sem ez az első, de a sebzésrekordok valahogy mégis ezzel a tankkal és ágyúval születnek.

Torony - A triumvirátus második tagja

Ez a fejezet a harckocsi másik fő erősségéről fog szólni. Brutális tornyot modelleztek (találtak ki) ennek a tanknak. A torony alap értékei is már-már a maga lekerekített formavilágával erősek lennének, de ezt megfejelték még további 70 mm vastag kiegészítő páncélzattal. Itt nem csak arról van szó, hogy kapunk néhány centi plusz vastagságot, hanem rétegelt páncélt is kapunk, ami a kumulatív találatokat könnyedén elnyeli, így azokkal szinte lehetetlen átütő találatot kieszközölni a toronyfront ezen védett területein, nem mellesleg a torony oldalát is részben védi az ellenséges találatoktól. Szemből az effektív értékei a kiegészítő páncélzattal ellátott helyeken 400 és 700 mm között változnak.

Azokon a részeken, ahol kiegészítő páncélzat nem található, ott a lövegpajzs gondoskodik a 300-650 mm körüli effektív védelemről, illetve azon az igen keskeny részen, ahol sem lövegpajzs, sem kiegészítő páncélzat nincs, kapunk 300 mm körüli effektív értékeket, de ez egy igen nehezen eltalálható része a tanknak és kevesen is próbálkoznak itt beütni. Ezeket az igen erős értékeket ellensúlyozza egy termetes kupola, mely 200 mm körüli átütéssel belőhető. Azért ez se óriási, csak jól látható.

Persze hull-downban játszva igazán keveset mutat magából az ellenségnek. Ha már hull-down: A löveg negatív irányú kitéríthetősége lefelé kacsintgatáshoz -8°, ezt majdnem minden irányba tudja, kivéve hátrafelé, mert arra csak -4°. Egyébként ez a -8° érték igazán jól használhatóvá teszi a tankot. Lehetővé teszi számunkra, hogy dombok fedezékéből harcoljunk, ami a játék egyre inkább megkövetelt játékstílusában (nem akartam így kifejezni, de a jelenlegi metában) már-már alapvető elvárás egy tanktól, valamint ez a képesség bővíti a tank taktikai és terület szerinti felhasználhatóságának tárházát. Amennyiben az égbolton támad kedvünk merengeni, vagy szimplán csak jóval felettünk van kiszemelt célpontunk, akkor azt egészen 15°-os ágyú emelési szögig célozhatjuk be. Hát ezekkel az értékekkel nem az lesz a jellemző, hogy felfelé kacsintgatva keressük a célpontjainkat, mert kevés ennél rosszabb érték van a harckocsi saját szintjén szereplők körében. Persze minthogy a random csaták királyáról lévén szó és mint tudjuk a királyok ritkán néznek fel valakire/valamire ez nem is lehet igazán probléma. Ennek fényében ez egy teljesen elviselhető érték és taktikánkat is inkább a negatív kitéríthetőség köré fogjuk építeni ezzel a tankkal.

Hogy ne csak a királyi erényekről essen szó, van itt azért egy kis nyavalya is, mégpedig, hogy Őfelsége kissé nyakfájós, lassan mozgatja a kobakját. Alap értéken 25°-ot tud másodpercenként, ami az IS-7 toronyforgásával megegyező, és a 60TP forgatási sebességét is csupán 1°-kal szárnyalja túl. Persze talán kicsit túldramatizáltam, hiszen a középmezőnytől is csak hajszálnyival, néhány fok/másodperccel marad el, igazából együtt lehet élni vele és segíteni is lehet rajta némi skillezéssel, felszereléssel. 

Torony kiegészítő páncélzat nélkül

Torony kiegészítő páncélzattal

Tank test, felépítmény

Mondhatnánk, hogy klasszikus forma, jól megszokott és bevált, számos tankon találkozhattunk már ehhez hasonlóval. Síklemezek térbeli összeillesztése szögeléssel. Semmi lágy ívelés, csupa masculin, egyenes és kemény formavezetés.

Nem kimagaslók a páncélvastagsági értékei, de a fronton lévő felső lemez extrém szögben döntött, így sok lövést képes pattintani. Sajnos az elején elhelyezkedő hasi lemez már nincs ilyen mértékben döntve, noha vastagsága némiképp magasabb is, de legalább bitang nagy felülete van. Ezért bátran ki merem jelenteni, hogy a harckocsi legfeltűnőbb és leggyengébb pontja az ez. Olyan nagy felület ez a tank egyéb szemből lőhető gyengepontjaihoz képest, hogy kis túlzással Bohumír Matal brnói kiállításra alkotott falfestménye is ráférne. Tehát készüljünk fel rá, hogy a csaták alatt mindenki ezt fogja célozni a piros csapat tagjaiból, aki csak bírja. Pont ezért folyamatosan próbáljuk fedezékben tartani tankunk ezen részét.

Számszerűen a következőképpen alakulnak a páncélvastagsági értékek: elöl 115 és 140 mm között, oldalt 90 és hátul 85 mm vastagságú lemezek takarják Gleccser pálya hűvös szelétől védve az átfagyott legénységet és edzett alkatrészeket. Természetesen a rajzról bővebben és egyértelműbben le tudjátok olvasni, igazán csak a teljesség igénye kedvéért írtam ide a szám adatokat. 

Páncélvastagság/Effektív - A nyíllal jelölt értékek a lemezek sematikus metszeti képére mutatnak azok vastagságával, effektív érték nem számítható

Harckocsi önsúlya felszerelések nélkül 55000 kg, életereje alap értéken 2100 HP, ami köszönhetően a fejlesztett edzés felszerelésnek és harctéri módosításoknak akár 2430 HP-ra is feltornázható.

Még néhány szó a testpáncél hatékonyságáról, használhatóságáról. Összességében annak ellenére, hogy nincsenek kimagaslóan magas páncélvastagsági értékei a tanknak, hull-down-ban használva a felső frontlemez döntöttségéből fakadóan biztosítja számunkra a 300 mm feletti páncélvédelmet.

Effektív páncélzat hull-down pozícióban

Side-screep-re a harckocsi csupán mérsékelten alkalmas, tekintve hogy a frontlemezek a felépítmény széle felé haladva le vannak csapva, azaz hátrafelé nyilazott szögben állnak. Ez fedezék mögül kikacsintva pont elfordítás nélkül látszik az ellenfél felé, így könnyen beüthető, gyenge ponttá válik és már 250 mm körüli átütéssel áthatolható. Ez a rész szemből nézve 400 mm körüli effektívet jelent, na szemből soha senki nem fog ide célozni.

A tanktest oldala egyébként 65°-nál hegyesebb szögbe fordítva megbízhatóan pattint, illetve a lánc és görgők elnyelik a lövéseket. bátrabbaknak és tapasztaltabbaknak működhet a fordított side-screep, habár ezt inkább csinálják csak a profik, én nem tartozom közéjük és nem is erőltetem már a próbálgatását mert gyakrabban faragok rá, minthogy az előnyét kivegyem. Persze ha éppen sikerül jó szöget eltalálni fordított beállással, akkor meglepően jól képes elhárítani az ellenséges sebző találatokat. Ennek viszonylag nagy hátránya, hogy a hátsó sarokpontoktól a tank középvonalához közelítve már csak -4° ágyúsüllyedés áll rendelkezésünkre, illetve, ha szeretnék előre nyomulni, akkor kénytelenek leszünk megfordítani a harckocsi menetirányát. Tény és való, visszavonuláshoz praktikus lehet...

Beillesztek egy képet, arról, hogy milyen szögben érdemes szerintem használni. Ebben a csatában sikerült jól kihasználni a fordított beállás előnyeit:

Motor és felfüggesztés - A triumvirátus harmadik ragja

CKD AXL motor. Gondoltam ez legalább egy valós rész lesz és nem csak kitaláció. Biztos az is, csak a Wargaming nem adott meg további specifikációt, hogy megtaláljam. Mindenesetre a CKD valóban gyárt ipari és munkagép motorokat, szóval csak fogadjuk el, hogy ez van a tankban és jó is bele. Mert nagyon jó bele! Alapból 850 lóerőt biztosít számunkra, ha a harctéri módosítást kimaxoltuk sok-sok XP felhasználásával, akkor már 867 paripányi teljesítmény áll rendelkezésünkre, ami a meglehetősen könnyűsúlyú nehéztankunban tonnánként megközelítőleg 16 lóerőt jelent számunkra. Ezektől az értékektől lesz ez a tank egy kicsit olyan, mint egy nehéz-közepes hibrid. Ettől lesz a mészáros Király olyan flexibilis és mészáros, avagy királyi.

Persze ezek az értékek mit sem érnének a megfelelő felfüggesztés nélkül. Gyorsan fussunk át a számokon aztán egy kis összehasonlítás, hogy hol is helyezkedik el érzésre, menet közben Himmelsdorf macskaköves utcáin, vagy éppen Lakeville dagonyáiban egy arty splash-től megrészegülve. Tehát a számok tekintetében (semmi fejlesztés, ahogy megkapjuk a tankot) kemény, közepes és lágy talajon a következőképpen alakul: 1,05-1,15-2,40 (rad⁻¹). Ha a számokat nézzük, akkor az első két talajtípuson egy picit jobbak, mint az átlag. Itt ugye az alacsonyabb számok a nyerők. Viszont lágy talajon borzasztóak az értékek, így a lápos részeket érdemes kikerülni, vagy ha már bekeveredtünk egy ilyen területre, próbáljunk meg a lehető legkevesebb kanyargással kikecmeregni a dagonyából. Visszalépve az eredeti hasonlatokhoz, Himmelsdorf-on nagyon király, Lakeville dagonyáiban meg artysplash nélkül is olyan, mintha villával szeretnénk levest enni. Nem lehetetlen, csak sok idő kell hozzá.

Most, hogy kiveséztük a lánctalpak talajfekvését, fontos még néhány szót ejteni a forgási képességről is, hiszen a mobilitást szintén jócskán befolyásoló tényező ez. Tehát alap adatok tekintetében - természetesen X-es nehezekkel összehasonlítva - a középmezőt erősíti, van nála jobb is, rosszabb is, egészen pontosan 30°-ot képes fordulni másodpercenként. Egy kis legénységi skillezéssel (kuplung égető) és teljesen általános felszereléssel, tehát nem a mobilitásra fokuszálva, könnyedén elérhetjük a 35°-ot másodpercenként. Ez a valóságban annyit tesz, hogy mozgékonyabb járművek képesek leforogni kis butcherünket, de ha ügyelünk a köztük és köztünk lévő két lépés távolság megtartására és még a torony forgásával is rásegítünk, akkor igazán ebből fakadó hátrányunk sohase lesz. Lentebb az ábrán próbálom bemutatni, hogy külön-külön és együtt milyen forgási képessége van nevezett tankunknak, a Mészáros Királynak.

Álca

Lévén, hogy nehéztankról szól ez az írás, nem ez a fő fejezet. Persze erre a tankra személy szerint nehéz-közepes hibridként tekintek, így muszáj e fejezetnek is szentelni néhány sort, ha másért nem akkor legalább a teljességért. Szaladjunk is neki a számoknak, alap értékeken:

  • egyhelyben állva lövés előtt/lövés után: 6,50%/1,05%
  • mozgás közben lövés előtt/lövés után: 3,25%/0,53%

Persze amennyiben ellátjuk a megfelelő kiegészítésekkel, amit miért ne tennénk meg egy X-es tankkal, akkor a következő értékeket fogjuk kapni (fokozott szellőzés, BIA, festés, pót ellátmány és utolsó sorban mivel ez mégiscsak egy heavy, álca skill a legénységen):

  • egyhelyben állva lövés előtt/lövés után: 14,87%/2,41%
  • mozgás közben lövés előtt/lövés után: 8,44%/1,37%

Nos ez a maximum. Számokból is jól látszik, hogy mind passzív, mind aktív felderítésre is vannak jobb tankok... Mert ez egy jó mobilitású NEHÉZ tank, amivel nem illik bokorban gubbasztani, természetesen elvétve lehetnek kivételes helyzetek... most gondolkodnom kell. Ha már felderítés, egyáltalán nem elhanyagolható, sőt mondhatnám, hogy sarkalatos pont minden tank paraméterei között a látótávolság, így a következő fejezet címe, nem meglepő módon:

Látótáv

Nem fogom szételemezni ezt a részt, mert két kivételtől eltekintve (azok is prémium tankok) összesen két halmaz van kategóriájában, a 400 és a 390 méteres látótávolságúaké. Elemzett tank az utóbbi halmazba tartozik. Ez X-es szinten - kiváltképpen egy nehéz tanktól, ami általában a csaták sűrűjében dolgozik - kifogásolhatatlan értéknek számít. Ha pusztán az ajánlott felszerelésekkel és legénységi skillekkel használjuk a tankot, akkor ez az érték kapásból 425 méterre ugrik. Soha nem lesz problémánk a látótávolsággal, ha megfelelő szerepkörben használjuk járművünket. Csakúgy a rádió hatótávolsággal se lesz problémánk, mert már alap értéken is 850 m hatósugarú körben adja és veszi a jeleket.

Általános adatok

Modulérzékenység

Érzésre olyan közepes. Nálam gyulladásra egyáltalán nem volt érzékeny, ezért jó szívvel ajánlom bele a pótellátmányt, tehát sem a kezdő sem a haladó tűzoltószettre nem kell értékes helyet pazarolni. Ami érzékeny az a lőszerrekesz. Azért az se annyira, mint szovjet társaiban, vagy csak szerencsém volt eddig ezzel a tankkal (és pechem a szovjetekkel). Természetesen a legkritikusabb pillanatokban képes egy lőszerrekesz elpukkantása után illedelmesen emelni kalapj... akarom mondani tornyát, hogy ezzel búcsút intsen a csata többi résztvevőjének.

Ezenkívül mintha a vezető lenne a szokásosnál puhább fajta, de az is lehet, hogy csak egyszerűen nagyon rossz helyre kapott már csak jegyet a tank orrában, ott, ahol mindenki a gyenge hasi lemezt próbálja püfölni. Sajnálatos módon a modulok elhelyezéséről most nem tudok képet közölni számotokra, mivel nem találtam erre vonatkozó publikációt. Ezért most kérlek érjétek be az imént leírt szubjektív tapasztalataimmal. 

AJÁNLOTT JÁTÉKSTÍLUS

Elérkeztem az elemzésírás számomra legnehezebb részére. Nehéz itt objektívan írni, talán nem is igazán lehet, hiszen mindenkinek megvan a saját játékstílusa, ami bevált számára, illetve minden pályán és helyzetben más-más stílus lehet a célravezető. Ez a fejezet abszolút a saját szubjektív tapasztalatomat és elképzeléseimet fogja tartalmazni, azt ahogy nekem, mint átlagos fakezű felhasználónak hogyan sikerült boldogulnom ezzel a tankkal és körülbelül 2700-as átlagsebzést elérnem csatáim során.

Talán onnan lenne a legjobb kezdeni, hogy a játék készítői áttörő heavynek álmodták meg. És itt muszáj hangsúlyoznom azt, hogy áttörő, nem támogató, nem mesterlövész, tehát nem második, vagy harmadik sorba való, hanem arra, hogy az első sorban a frontvonalon mi legyünk a dárda hegye.  Nem azt mondom, hogy rohanjunk előre meghalni, nem! Figyeljük a csata eseményeit, a kistérképet, használjuk ki mobilitásunk, és vegyük fel a kulcspozíciókat, amikor az ellenség megérkezik már kapásból kioszthassunk rá két lövést (2 másodperc alatt).

Kulcspozícióinkat próbáljuk meg úgy megválasztani, hogy a tanktestet védett pozícióban helyezzük el oly módon, hogyha szükséges azonnal tüzelni tudjunk. Ha már fedezék mögül kibújva lövünk, ne csak egyet lőjünk, jó eséllyel nem tudnak két másodperc alatt becélozni, de ha igen és elszenvedünk egy találatot, akkor is jobban járunk mintha csak egyet lőttünk volna. Ez a tank erre való: kidugod az orrát és puff-puff, aztán vissza a fedezékbe tölteni. Azért jobb, ha az ilyen szituációkban nem vagyunk egyedül, vagy legalább hátulról támogatnak minket, mert a töltési idő alatt csúnyán le tudnak darálni az ellenséges tankok. Pontosan ezért folyamatosan figyeljük a környezetünk és a kistérképet. Van-e fedezék, hány piros van szemben a tűzvonalban, hányan támogatnak oldalról, ránk eshetnek-e az ellenséges tankok oldalról. Ez folyamatos figyelmet kíván.

Ha úgy érezzük, hogy az oldal elesett, használjuk ki mobilitásunk és keressünk egy kicsit hátrébb egy jól védhető pozíciót. Ezzel a tankkal könnyedén átpozícionálhatjuk magunkat a térkép másik oldalára is, hiszen sebességünk és gyorsulásunk lehetővé teszi ezt számunkra. És most egy kicsit ugorjunk is vissza a bekezdés elejére. Szóval áttörő tank. De nem abban az értelemben, ahogy egy Obj. 268 V4 vagy egy T110E3, sokkalta inkább amolyan kicsit gondolkodósabb és nem durr-beleszaladok-a-szituba-aztán-erőből-páncélból -megoldom, hanem esetenként kivárást kívánó, mobilitásra támaszkodó, sokoldalú áttörő tank.

Tehát áttörő, de saját megítélés szerint sokoldalúan áttörő nehézről beszélünk, amit át kell vigyünk játékstílusunkba, akképpen, hogy kicsit közepes tankként játszunk vele. Ha így teszünk, nem lesz gond a használata során, és kezdőbaráttá is pont a sokoldalúsága teszi.

CW/SH és Ranked

Az első megjelenő elemzésem óta, mit sem változott a fejezetre való rálátásom, azaz nem járok a címben szereplő eseményekre, így nem ismerem a kláncsatákban lévő gyakoriságát. Pontosan ezért inkább hozzám jobban értő véleményét kértem ki a témával kapcsolatban. Tankelit véleménye szerint: Nem jellemző, ha a taktika is megkívánja egyet-egyet bevisznek. Összességében nem egy CW, hanem sokkal inkább egy kitűnő random csatákra szánt tank a Vz. 55-ös. Még egy gondolat a kompetitív csatákhoz, miszerint, a táras tankok a hosszú töltési idő miatt nem igazán tudnak optimálisan érvényesülni, talán néhány példát kivéve. Ahogy anno a X-es felderítők megjelenése előtt azért kevés klán ment be BC-25 nélkül, de a T57-esek is szép számmal megjelentek. Persze ez már csak nosztalgia és szép emlék.

Most nézzük, mire számíthatunk RANKED csaták tekintetében, itt szintén egy nálam jobban értő véleményét írom le. Ez a személy nem más, mint Nortonor, akitől most változtatások nélkül beillesztem véleményét:

"Ranked csaták. A soron következő 1.18-as patchben, az ez idáig "ultimate" ranked tanknak számító Kranvagn egy jókora nerf csomagot kap a nyakába és így ezek után a Vz. 55 ebben a módban is az egyik legjobb választás lehet. A 2021/2022-es ranked szezonok tapasztalatai alapján azt mondanám, hogy a Kran remekül működött a III. és II. divízióban a mondhatni bolond biztos tornyának köszönhetően, azonban az I. divízióban már sokkal inkább a gyors kitárazási képesség és a burst sebzéspotenciál fontossága olykor a páncél fölé kerekedett. Amíg a Krannal, a 2,75 mp-es intraclipnek köszönhetően, a teljes tár kiürítéséhez 5,5 mp-ig kint kell tartanunk a tűzvonalban a tankunkat (kigurulással és visszavonulással együtt van az 7 mp is), addig Vz. 55-nél a 2 mp-es intraclip és a rövid tár, jóval előnyösebb az olyan ellenfelekkel szemben, akik akár egy tornyozó Krannal is tudják mit kezdjenek, milyen szögben és hova lőjenek. Az olyan pályákon és szituációkban ez az apró különbség még inkább kiéleződött, ahol csak korlátozott lehetőségeink voltak hulldown pozíció kialakítására. A Kranvagn nerf utáni következő ranked szezonra tehát a Vz. 55 egyértelműen az egyik legjobb választás lehet heavy kategóriában, azonban ebben a módban a triumvirátus második tagjaként fémjelzett torony, már nem fog olyan szépen csillogni, mint randomban, hiszen a magasabb divíziókban már nem okoz senkinek sem problémát gyengepontjainak felismerése és átütése."

AJÁNLOTT FELSZERELÉSEK FOGYÓESZKÖZÖK ÉS LEGÉNYSÉGI SKILLEK

Felszerelések

1. alternatíva (városi pályához és agresszívabb stílushoz):

  • Fejlesztett edzés
  • Függőleges stabilizátor
  • Fokozott szellőzés

2. alternatíva (nyílt pályákhoz, defenzívebb stílushoz):

  • Fokozott szellőzés / Turbó
  • Fejlesztett célzás
  • Függőleges stabilizátor

Kötvényes felszerelések:

  • Fokozott szellőzés (lila, +8,5%)
  • Fejlesztett célzás
  • Függőleges stabilizátor (lila, -27,5%)

Fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet / Nagy javítókészlet
  • Kis elsősegélyláda / Nagy elsősegélyláda
  • Pót ellátmány

Legénységi képzettségek

X-es szintű tankba illik rakni szerintem legalább egy 3 skilles legénységet, így ezt alapnak tekintem és nem teszek javaslatot egy-két skilles legénység behelyezésére.

  • Parancsnok / rádiós: 6.érzék, Bia, Javítás, Helyzetfelismerés
  • Lövész / töltő: Javítás, Bia, Pillanatkép, Fegyverkovács
  • Vezető: Javítás, Bia, Sima utazás, Kuplung égető
  • Töltő Javítás, Bia, Biztonságos elhelyezés, Tűzoltás

Harctéri módosítások (Field modifications)

Itt nincs könnyű dolgom, tulajdonképpen végig próbáltam az összes szóba jöhető lehetőséget, többszáz csatát mentem a tankhoz és játékstílusomhoz illő konfiguráció tesztelésére, ezalatt többmillió kreditet költöttem és az átlagsebzésemből is többszáz pontot vesztettem mire megtaláltam a nekem két legideálisabb variációt. Nos a rövidebbel kezdem, itt szinte alig használtam valamit (egyébként egy gondolattal ez még talán jobban be is jött), tehát az első variáció így festett:

  • Harctéri módosítás VII-es szint, 1-es beállítás. Itt sebességet kapunk, cserébe a célzási sebességünk lassul egy kicsit.
  • Ha szeretnénk kompenzálni az elvesztett célzási sebességünk, az valamelyest tudjuk a Harctéri módosítás IV-es szint, 2-es beállításával. Ez esetben a pontosságunkon esik egy piciny csorba, de alapvetően ez nem egy mesterlövész tank így nem bántam meg.

És akkor nézzük a kicsit bonyolultabb beállítást. Itt az ajánlott harctéri módosításhoz nélkülözhetetlen felszereléseket is ajánlani fogok, mert szerintem más felszerelésekkel ez nem igazán fog jól működni. Biztos lesz, aki vitatkozni fog az ajánlásommal, ezért most szeretném leszögezni, hogy az ajánlott módosítások az én játéktudásomhoz és játékstílusomhoz lettek beállítva, egyáltalán nem kizárt, hogy lesznek akiknek nem jön be ez a variáció. De elég a szavakból! Lássuk hát:

  • Harctéri módosítás II-es szint, 1-es beállítás: hogy jobban mozogjunk különböző talajtípusokon
  • Harctéri módosítás IV-es szint, 2-es beállítás: hogy gyorsabban célozzunk, és kikompenzáljuk a VII-es szint módosítását
  • Harctéri módosítás V-es szint, 1-es beállítás: hogy jobban bírjuk az artyk fókuszát
  • Harctéri módosítás VI-es szint, 2-es beállítás: Tűzerőre azaz a célzásra, ez is egy kompenzáció, mert a IV-es módosításban rontottunk a pontosságon
  • Harctéri módosítás VII-es szint, 1-es beállítás: hogy gyorsabbak legyünk
  • Harctéri módosítás VIII-es szint, 2-es beállítás: hogy mozgás közben pontosabbak legyünk

Tehát az előbb felsorolt harctéri módosításokat, amik ugyan sok helyen javítottak a harckocsin, sajnos legalább ennyi helyen rontottak is, ezért érdemes a megfelelő felszerelésekkel ezeket kikompenzálni. A fenti módosításokhoz szerény véleményem szerint a legjobban a következő felszerelések illenek, a megadott sorrendben:

Ajánlott felszerelések a fenti harctéri módosításhoz:

  • Fejlesztett edzés
  • Fejlesztett célzási mechanizmus (field modiban ezt a slotot ajánlottam, hogy boostot kapjon)
  • Fokozott szellőzés, ha lehet akkor lila

Összegezve a következőket kapjuk (legénységi skillek és pót ellátmány nélkül):

  • 2 340 HP
  • 371 HP lánctalp
  • 0,34 pontosság
  • 54 km/h sebesség
  • 54 Km/h sebesség közepese talajon is(!)
  • +0,15 menet közbeni szórás
  • +0,15 toronyforgás közbeni szórás

Átlagos bevétel, kiadás

Próbálok hű maradni a megszokott tankelemzés felépítéséhez, de a bekezdés címének első szava kapásból megmosolyogtat. Ezzel azt szeretném mondani, ne számítsatok bevételre. X-es nehéztank, pótellátmánnyal, némi prémium lőszer használattal, biztos bukó. Még akkor is, ha jól sebeztek és még akkor is, ha nem használtok pótellátmányt, ha tényleg csak a legeslegszükségesebb helyzetekben lőttök aranyat és mindezt prémium fiókkal teszitek. Kiadás oldal viszont elég erős, jó azért nem egy STB-1-es, mert szerintem azzal az igazán kreditégető a játék, de ezzel sem fogtok keresni az fix. Talán a fejezet cím így lenne a leghelyesebb: KIADÁS(!), bevétel(?) Azt hiszem ezzel elmondtam mindent, persze néhány kép talán többet elárul (a képek prémfiókkal készültek):

ELŐNYÖK és HÁTRÁNYOK

Előnyök

  • Kemény kobak
  • 980 HP társebzés (2 sec alatt)
  • Lövésenkénti magas alfa sebzés
  • Jó alap lőszer átütés
  • Jó mobilitás
  • Perfekt játékélmény

Hátrányok

  • Gyenge, nagy felületű haspáncél
  • Közepes testpáncél
  • Hosszú célzás idő
  • Gyenge prémium lőszer átütés
  • Lőszerrekesz érzékeny

Akiknek ajánlott...

Hát ezt mindenkinek! A random csaták új királya! Ha szereted a Bourrasque tárazási szisztémáját (nem véletlen hívják szteroidos Bourrasque-nak is), akkor ezt is szeretni fogod! Ha szereted a nehéz játékstílust, de nem bánod, ha odaérsz a csaták gócpontjaihoz, mielőtt azok befejeződnek nélküled! Ha szereted a közepes játékstílust, de egy kicsit azért néha jobb lenne agresszívabban tolni! Ha egy univerzális odab... (ó ilyet nem írhatok le) ...pörkölő gépet keresel, ami nyílt pályákon és városban is megállja a helyét, akkor ez a Te tankod!

Szerintem, ehhez a tankhoz egy valami kell, az, hogy felejtsd el az óvatoskodást és próbáld élvezni a játékot. Ajánlanám első táras tanknak, első nehéz tanknak, de kis túlzással még első X-es közepes tanknak is (tudom, hogy heavy). Ebben a tankban a kezdők (nem a 2k-csatásokra gondolok), a haladók és a profik is megtalálhatják számításukat. Épp úgy össze lehet hozni vele a nagykalibert, mint az acélfalat, ehhez már csak kis gyakorlás és szerencse kell, de a legfontosabb az, hogy kezdőtől profiig jól használható gépezetet kapunk a belefektetett energiáért cserébe.

...és akiknek kevésbé

Előbbiek után teljesen egyértelmű, hogy nem készül ilyen fejezet. Na jó, kredit farmolásra nem ajánlom, arra a Bourrasque-t ajánlom, de az meg másik emelet és másik ajtó is, szóval talán majd máskor :)

Statisztikák - Gun Mark és Kitüntetések, valamint WN8

Jelen pillanatban az összes játékban elérhető és kifejleszthető tank között, erre a tankra a második legnehezebb megszerezni a kiválóságjeleket, azaz ehhez kell a legtöbbet sebezni vele kombináltan (1. helyen a Manticore áll). Játékban elérhető összes tank között (prémium, jutalom, stb.) a 10. helyen áll előbbi szempontok szerint. Mi sem mutatja ezt jobban minthogy bevitt átlagsebzés szerint is igen előkelő helyet foglal el a statisztikai oldalakon, egészen pontosan az első helyen áll (kifejleszthetőek közül) 2199-es átlagsebzéssel. A 10. helyet bitorolja, ha minden fellelhető harckocsit beleveszünk a statisztikai kalapba. Kis kiegészítés, hogy 2199-es átlagsebzéshez, csupán 1536 egység WN8 társul, és 50, 69%-os átlagos nyerési arány, nyilván azért, mert azt a 2,2 K sebzést nem is oly bonyolult meglőni ezzel a szörnyeteggel.

Kiválóság jel Kombinált sebzés Mester jelvény Szerzett alap XP WN8 Sebzés
1. 2905 3. osztály 719 Sárga 1320
2. 4000 2. osztály 942 Zöld 2110
3. 4858 1. osztály 1138 Kék 3350
100% 5538 Mester fokozat 1295 Lila 4090

Itt keresgélhettek ha kíváncsiak vagytok, mit kell tenni a kiválóság jelek eléréséhez akár egyéb harckocsik esetében is. Még néhány statisztikai adat, hátha valakit érdekel rajtam kívül az ilyesmi:

Amikor 2022 januárjában elkezdtem nagy lelkesedéssel írni jelen elemzést (ami lelkesedésem elég gyorsan hat hónap írási szünetbe avanzsált) és most, hogy újra elővettem írásom befejezési szándékkal, igen tetemes mértékben változtak a tankhoz járó statisztikák. Csak érdekességképpen az előbb felsoroltak 2022.06.14-i adatok. Ezek a számok 2022.01.20-án így festettek: 2575 bevitt átlagsebzés, ami összetettben az 5. legerősebb tankká tette, mindehhez 1895 wn8 és 51,6%-os nyerési arány társult. Persze ezek a statisztikai változások nem arra utalnak, hogy a harckocsit nerfelték, azaz gyengítették volna, hanem inkább arra, hogy sokkal több játékos birtokolja és sokkal több olyan játékos, aki nem tudja annyira kiemelkedően használni. De kanyarodjunk akkor kicsit vissza. A mai napig (2022.06.14.) 105949 darab Vz. 55-ös talált gazdára az EU szervereken. Az 1.13-as verzió hozadékaként került be az EU szerverekre. Statisztikákról dióhéjban ennyit szerettem volna írni.

Lapzárta utáni infó (megint volt egy kis írás szünet augusztus elejéig), hogy az eltelt másfél hónap alatt 5000 darab Vz. 55 lelt gazdára, átlag statisztikája hangyaf*nyit tovább romlott, de most már kiolvasható hogy körülbelül a nagy átlag kétezer egy-kétszáz átlagsebzés kiosztására képes a tankkal és durván 1550 es WN8 értéket tud belőle kijátszani. Tovább tényleg nem statisztikázok, megígérem, így az elemzés végéhez érve, már csak a legfontosabb fejezet maradt hátra.

Köszönetnyilvántartás

Természetesen Juditnak, gyönyörű feleségemnek, mint mindig. Köszönet a magyartalanságom és helyesírási hibáim gyomlálásáért és azt, hogy tankos függönységemet tolerálja, kiváltképpen, amikor elkap a lendület hogy írok egy elemzést, mert ilyenkor még jobban szabadjára engedem ezt a hóbortot, ami már több egy hóbortnál. Jacktornak a megjelenésért, Nortonornak a szakmai hozzászólásaiért, Tankelitnek véleményéért és kitűnő videóiért.

De legfőképpen Nektek olvasóknak, hogy megtiszteltetek azzal, hogy elolvastátok újabb, immáron ötödik elemzésem, közös hobbink témájában.

Utószó

Kedves Olvasó! Remélem tudtam segíteni e remek harckocsi használatát illetően, vagy legalább sikerült néhány kellemes percet szerezni az elemzés olvasása során. Ha van építő kritikátok, kommentekben szívesen fogadom, hogy ezzel a következő elemzés jobb lehessen. Köszönöm, hogy végig olvastátok, legyen szép napotok, a játékban meg jó csatáitok!

Maradok tisztelettel: 454Automatic

Videó

Ajánlom figyelmetekbe Tankelit és Skill4ltu videóit, élvezhetően és részletesen bemutatják mire is képes ez a tank.


Az elemzést írta: 454Automatic

Források, a teljesség igénye nélkül:

Utoljára frissítve: 2022. augusztus 19. 13:06

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Balista1
    • Tankos
    · 1 éve
    Kedves Dave!Megjelenésig maradjon a te titkod, melyik francia tankról írsz elemzést. Kíváncsivá tett, mi az ami ezeknél is izgalmasabb lehet ? A gall tankok megítélése általánosságban és egyedileg is rendkívül megosztó. De aki a Kereszt útján jár, nem retten meg a rómaiak dárdáitól. / Ezt most találtam ki, nem idézet egyik apostoltól sem. /
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      454AutomaticDave
      • Kiképző
      • Tank elemző
      · 1 éve
      Kedves Balista1!
      Nem-nem, a most következő, az nem francia lesz, az majd csak utána. Egyelőre mind a kettő titok. Azzal viszont nem árulok el túl nagy titkot, hogy x-es tankok lesznek, az egyik az teljes mértékben történelmileg hiteles, a másik, meg még nyomokban is alig. Terveim szerint idén már nem is biztos, hogy lesz ezeken kívül több. Az idézet tőled és nem apostoloktól nagyon tetszik, engedélyedel felhasználnám
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Balista1
        • Tankos
        · 1 éve
        Kedves Dave! Értettem, hogy most nem a francia tank következik, csak kíváncsivá tett, mi az ami ezeknél is izgalmasabb lehet? / Persze maradjon titok./ Biblikus szösszenetemet természetesen használd belátásod szerint, nem tartok igényt a forrás megjelölésére sem.Utólagos engedelmeddel említést tettem rólad Gamer Patrik IS-6 elemzésére reagálva
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          454AutomaticDave
          • Kiképző
          • Tank elemző
          · 1 éve
          Kedves Balista1
          Köszönöm, szinte biztos, hogy fel fogom használni valamilyen aspektusban és természetesen megjelölöm a szerzőt, mert azon túl, hogy így illik és helyes, még lopás is lenne, ha nem tenném.Utólagos engedélyt megadom hozzászólásoddal egyet kell, hogy értsek és köszönöm is, már ami a Gamer Patrik elemzésének általad írt kommentjét illeti.És hogy mi lesz a francia? Nem kell hozzá Sherlock-nak lenni, ma vettem, holnap már vagy 5 csatám is lesz vele, Bármelyik statisztikai oldalon megnézheted, hogy vajon melyik francia lesz az.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gallai.andrás.balázs
    • Tankos
    · 1 éve
    Hú de jó kis elemzés, olvastam volna még tovább, de sajnos vége lett! Brutális tank, imádok vele játszani, pont egy ilyen elemzés segít abban, hogy jobban megértsem a vasat a seggem alatt és figyeljek a hibáimra! Tökéletes munka, sok-sok ilyet még!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      454AutomaticDave
      • Kiképző
      • Tank elemző
      · 1 éve

      Köszönöm szépen! Már írás alatt a következő, terveim szerint szeptemberre kész lesz.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Balista1
    • Tankos
    · 1 éve
    Magam ritkán játszom X. tierben, mert nehezen viselem a kreditveszteséget. Hogy miért spórolok, azt magam sem tudom , mert már évek óta ki van húzva minden amit akartam. /Nagyjából az összes ág, így a Vz55 is./ Valószínüleg ez valami velem született kapzsiság. Viszont ez egy annyira részletes és klassz elemzés volt, hogy megjött a kedvem kipróbálni ezt a tankot. Remélem Autómkatikus barátunk, hogy - kedves feleséged elnéző engedélyével - még gyakran olvshatunk tőled hasonló írásokat.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      454AutomaticDave
      • Kiképző
      • Tank elemző
      · 1 éve
      Szia!

      Köszönöm, a Te kommented is öröm olvasni!Igen-igen, tervezek újabb elemzéseket írni. Elöljáróban annyit, hogy szeretnék egy történelmileg hiteles tankról írni a jövőben, de még nem döntöttem el melyikről. Két francia között vacilálok. Előtte viszont, mivel teszt szerón próbáltam és nagyon bejött, valami egészen újról fogok elemzést írni a közeljövőben (ha nem hagy alább a hirtelen lelkesedésem), azaz már el is kezdtem az írását.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Shunz
    • Tankos
    · 1 éve
    Köszönjük a részletes elemzést. A magas kredit veszteség mi miatt alakult? Ennyire igényli APCR-t, sokszor lő mellé, vagy az ellátmány miatt?
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      BornToPay
      • Tankos
      · 1 éve
      Az APCR-t általánosságban is igényli a tank és egyébként a javítás is a legdrágábbak közt van a játékban, valamint a rejtett kreditszorzója is alacsony. Egy izzadósabb rangsorolt meccs alatt 100 ezret is elvisz. Összességében az egyik legmínuszosabb 10-es a játékban, viszont bőven megéri így is játszani.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      454AutomaticDave
      • Kiképző
      • Tank elemző
      · 1 éve
      Szívesen!
      Nos a magas kreditveszteség okai szerintem:50 % ban gold, pót ellátmány. Javítónak, medikitnek kicsit használtam és prémfiókom is volt, Nekem egyszerűen ezt dobta, valószínűleg sokat pattanhattam, mert a találati arányom 78 % körül mozog ezzel a tankkal, annak ellenére, hogy ha van lehetőségem akkor nem sajnálom a lövedékeket blind shot-okra pocsékolni. Összegezve, szerintem ezzel a tankkal csak egyszerűen drága a játék.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Christofia
    • Tankos
    · 1 éve
    Szerintem ez lesz a következő tank, ami az Obj. 268 V4 vagy a Kranvagn sorsára jut, azaz hadják szaladgálni négy évig, had f**sson rá az egyszerű halandóra randomban meg rankedban, aztán amikor majd mindenkinek + anyukájának is megvan, akkor nerfelik.
    Egyéb iránt jó elemzés, alapos, tetszetős, köszi!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      454AutomaticDave
      • Kiképző
      • Tank elemző
      · 1 éve
      Szia Christofia!
      Egy elemzésírónak, az a legjobb érzés, amikor kap egy kommentet, amiben megdícsérik, szóvel ez úton köszönöm szépen kedves szavaid
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    babuatank
    • Tankos
    · 1 éve
    Én a fun tankokat kedvelem a játékban. Ez a tank az. Élvezet vele a jéték.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.