Jelenleg

47
látogatónk van

2021. október 27. 10:27

Wotinfo.hu: Tank elemzések átalakítása(?)

Írta:
(24 szavazat)
33 hozzászólás

A tank elemzések megújításán igen időszerű, de egy jóval egyszerűbb, mégis informatívabb formában alakítanám át a jelenlegi rendszert, amivel a legnagyobb probléma, hogy egy tank ugye akár verzióról verzióra változhat, amit az elemezésekkel lehetetlen lekövetni, stb.

Arra gondoltam, hogy a tankokat kártyák/adatlapok szimbolizálnák, hasonlóan pl. a NBA 2k játékokhoz, azaz egy tanknak akár több adatlapja is lehetne (ahány verzió aminél változott, annyi). Tehát lehetne mondjuk egy Type 59 - 0.9.20 és egy Type 59 - 1.14.1 is, amikből nyilván utóbbi lenne mindig az aktuális. Minden tankverziót bizonyos szempontok szerint értékelhetne az erre kiválasztott csoport (profik), illetve az olvasók is (ez meg amolyan rottentomato-féle módszer lenne), de utóbbi még nem fix. Valahogy így nézne ki a dolog:

Tank osztályonként más-más szempontok szerint. Pl.: nehéz tankoknál Védelem/Tűzerő/Mobilitás; könnyű tankoknál Felderítés/Álca/Mobilitás/Tűzerő, stb. az adott osztályra legjellemzőbb szempontokat választanánk ki. 

Kommentben lehetne szavazhatni, így ott látszódna az is, hogy részletesen hány csillagot adtak egy-egy tulajdonságra. Azt nem tudom hogy pontosan hogyan működik a rating motor vagy hogy lehet szabályozni a pontos hozzáféréseket, ahhoz meg kéne vennem hogy ilyen részleteiben lássam. Ha más nem, akkor kizárólag ellenőrzött, Profi játékosok kommentelhetnének ezekhez a cikkekhez és csak egy értékelés látszódna a tankoknál, az övék átlaga (tehát senki másé). Így ha valaki meg szeretne ismerni egy tankot mielőtt megveszi, megnézi ezt a cikket és profik csillagos+szöveges értékeléseit olvashatja el róla. Nagy előnye hogy egy összefoglaló kommentet jóval gyorsabban/egyszerűbben meg lehet írni mint egy komplett, komplex elemzést, amit aztán lehet eleve jóval kevesebb olvasnak csak el, épp a hossza miatt.

Vélemény? Mennyire lenne ez életképes és informatív szerintetek?

Utoljára frissítve: 2021. október 27. 12:06

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  RockyRuciano · 2 hónapja
  Javaslat:
  ToTT-ra lehetne/kellene koncentrálni megújításban
  Aki kedvet/tehetséget érez magában, az a ToTT-cikk alá beírja „rövid vélemény”-ét az adott tankról, esetleg az ághoz tartozó 2 tankról. Rövid vélemény alatt Tank_szemelyzete által lentebb, példálózó jelleggel a KV-13-ról megírt stílusban + terjedelemben hozzászólást értem - úgy látom, hogy elég sok jószándékú „rövid vélemény” születik itt-ott, ám jelenleg elsikkadnak. Egy adott hozzászóló max 2 ToTT-tankról alkothat véleményt --- nem hiszek abban, hogy a TierV-X közötti 6 tankból 2-nél többről releváns véleménye lenne/lehetne egy adott játékosnak --- vagy épp kifejlesztette az adott tankot, ám még csak pár csatát ment vele avagy 1-2 éve játszott vele, ám már elfeledte ill. elavult a tudása/véleménye. Viszont az ág adott 1 netán 2 tankjáról elég sok játékosnak lehet ismerete, amit szívesen megosztana.

  A rövid vélemények közül a profik (én a „kiképző” rangú fórumtársakat értem ez alatt) kiválasztanák a helytállót/helytállóakat. Ezeket ki is lehetne „tűzni” a ToTT-cikk tetejére, hogy el ne sikkadjon. Esetleg a „kiképző”-k hozzáfűzhetnék, hogy véleményük szerint melyik tank az ágon belül relatíve gyenge ill. erős. Mindez a ToTT-ban érdekeltek számára instant hasznos infot adna és az írás terhe is megoszlana, mégsem csak pár szerzőt terhelne. A kiemelt "rövid vélemény"-eket szerzője a ToTT végéig továbbfejleszheti „rövid elemzés”- sé, netán mindenre (pl. felszerelés mellett a tank moduljaink fejlesztési sorrendjére, a modulok fontosságára + a field modificationra is) kiterjedő, teljesértékű „hosszú elemzés”-sé.

  A ToTT végén pedig a „rövid elemzés”-eket (netán kiegészítve az ágvéleménnyel az tech-tree ág végére lehetne illeszteni.

  Ha az ötlet beválna, akkor 1) kinevelődne egy „szerzőgárda”
  2) olvasók/játékosok friss infohoz jutnának sok tankról
  3) úgy számolom, hogy egy tankág kb. 3 évente kerül ToTT-ra, így a frissülés is megoldódna (javulna legalábbis)

  Az ötletet ki lehetne próbálni mondjuk kapásból a Kranvagn-ágon --- esetleg a „rövid vélemény”-t írni tudók/szándékozók előre jelezhetik szándékukat, így lehetne látni, életképes ötlet-e? (avagy csak naiv/hülye ötlet)(a tech-tree tankokra koncentráltam (bocs ), ám siker esetén a prémiumokra is implementálható lenne)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Janimperator · 2 hónapja
   Nagyon jo otlet, ebbe az iranyba erdemes lenne elindulni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Janimperator · 2 hónapja
  Az ertekelest semmikepp ne a tomeg vegezze. Ez valojaban "szakmai kerdes" amiben jobb ha keves hozzaerto, aki sok informacio birtokaban van, foglal allast.(nem pedig egy demokratikus dontes, amit sok ember keves informacio alapjan hoz)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  f48c63b96e31b3d2b952c1aa783a8b73 · 2 hónapja
  Az eddigi elemzések jók csak frissíteni kellene őket. Újításnak egy olyat tudnák elképzelni mint a cikkeknél az 5 csillag. Fel lenne sorolva a tank elemei és felszerelései például, cső, páncél, mozgás meg hogy szellőzés, tápcső stb. A tömeg meg értékeli egyesével. Lehetne 1-10-ig és lehetne top 5 tier lista oldalon belül az eredmény alapján.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   MacAulish · 2 hónapja
   Nem hiszem hogy a tömeg értékelése mérvadó egy tanknál, mert a demokrácia se közvetlen, hanem közvetett. Ha egy hajót kell irányítani, akkor is jobb ha egy hozzáértő kapitány teszi azt, szemben az összes, esetleg hajóvezetésben nem jártas legénység. Röviden, lehet hogy sok embernek a leopard pt a egy borzasztó tank lenne, s lepontozná, mert nem egyszerű vele játszani, egy t54 ami meg sokkal megbocsátóbb, favorizálva lenne. Szerintem ezt vagy MOE-hez, vagy az adott tanknál wn8-hoz kellene kötni, hogy kinek adunk a véleményére.Példa erre, én mint a tömeg tagja, a jagdpz 4-re valszeg minden tulajdonságára egyest adnék, mert mentem vele 8 csatát és van vele vagy 300 wn8-am. De ha objektíven nézem a tanknak jó dpm-e, jó álcája, stb van. Nem tudom hogy a szubjektivitás mennyire lenne hasznos, pl egy KV2, valaki imádja, valaki utálja, az ágyú 5 csillag is lehetne a dmg miatt de 1 csillag is, a pontatlanság miatt. Ha bárki értékelhet egy tankot, akkor az nem a tank potenciálját fogja megmutatni, hanem azt hogy mennyire könnyű játszani vele. Ilyen formában, szerintem a általánosságban el lehet mondani, hogy a szovjet tankukkal relatív könnyű játszani, de nem biztos hogy abban van a legnagyobb potenciál. Egy obj 430-ot egyszerű használni, de nem hiszem hogy van benne olyan potenciál mint egy standard b-ben. Akkor melyik a jobb tank?
   Szerintem jó lenne ez a kártya, a hosszú elemzések előtt vagy után, összefoglalni a lényeget, s akkor újítás is van, meg szép is, akinek nincs ideje az csak ránéz a kártyára, akit meg érdekel, az olvassa az esszét. A tömeg pedig értékelhetné mint eddig hogy elfogadhatónak tartja az elemzést vagy elfogultnak. Ezt támogatnám.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tank_szemelyzete · 2 hónapja
    Egy érdekesség: régebben Ba_nshee közölt le olyan grafikonokat, melyek összehasonlították a játékos átlagos, illetve az adott tankkal elért győzelmi arányát (pl. https://www.wotinfo.hu/index.php/kunena/blogok/1826-blog-egy-lelkes-superunicum-utja?start=765#299523). A grafikonok alakjából jól látszott, hogy OP-e a tank (mindenki felülteljesít benne magához képest), átlagos (mindenki hozza a saját átlagát) vagy komoly tudást igénylő (ilyenkor a gyngébb játékosok maguk alatt, a jók meg maguk felett teljesítettek). Ha már frissítjük az elemzéseket, akkor ilyen grafikonokat lazán be lehetne tenni (viszonylag objektíven illusztrálják, hogy mit várj a tanktól).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Janimperator · 2 hónapja
  lehetne sablonokat, elore megirt szovegpaneleket rendszeresiteni, gyorsabb lenne masolas-beillesztessel osszerakni egy elemzest mint az egeszet megfogalmazni, begepelni
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  atis123Juve · 2 hónapja
  Hát szerintem ez a kártyás módszer nem jó. Mert lehet hogy szépen néz ki, de semmi olyat nem adna, ami a játékban nincs meg. Ezeknek az elemzéseknek az volt az előnye, hogy azoknak segített, akiknek a számok nem adták át a tank erősségeit, gyengeségeit. Szerintem maradnia kellene ebben a formában. A változások lekövetését illetően, én talán inkább tömöríteném a leírást. A értékelhető kommenteket is bevonva, ahol mások is leírnák, hogyan használják a tankot. A tankok ugyanis különösen a mostani felszerelésekkel, többféleképp is lehet használni. Biztos többen is leírnék, hogy ki hogyan használja. Akár kis felszerelés, képzettség ikonokat is lehetne tenni a kommenthez.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kakszi.lajos · 2 hónapja
  Majdnem minden itt lévő elemzést elolvastám már legalább 1x, ha kifejlesztek vmit a tech tree-ből, akkor is mindig megnézem, hogy van-e róla iromány. Szerintem nagyon hasznosak a régi elemzések, még az elavultak is, aki követi valamennyire a játék változásait, hozzáteszi azt a kis adalékot. Amit nem szerettem a régi elemzésekben, azok a csatolt videók voltak. Egy kiemelkedő játékost teleportálnak egy botfesztiválra top tierben persze és szétdarálja a fogalmatlanokat, amit a csapattársai is végignéznek és végez 80k dmg és 25-killel. Ezek a videók sztem nem alkalmasak oktatásra. Jobban örülnék olyan videóknak, ahol a játékos bottom tierben vagy a tankjához abszolút nem passzoló pályán megy egy top xp kört vagy ahol a játék-pályaismeretére hagyatkozva döntően befolyásolta a csata kimenetelét.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  MacAulish · 2 hónapja
  Nagy kár, szívesen írtam volna a Standard B-re egy elemzést a 2 Moe után. Már úgy gondolom a legtöbb tapasztaltabb játékos tudja pótolni a részletes elemzéseket, s egy tanks.gg is elég lehet rájönni kb milyen a tank. Nortonor-ra reagálva a WZ-120-1G pontatlansága rögtön látszik (0,37), sejthető hogy ami 0,4 felett van az nem igazán sniper, bár talán én a 0,35 alattit preferálnám csak sniperkodni. Mindenesetre, ez a kezdőknek szerintem egy nagy mínusz, nekem nagyon sokat jelentettek a részletes értékelések, elemzések mikor elkezdtem játszani.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Tank_szemelyzete · 2 hónapja
   Egyelőre még a véleményezési szakaszban van a kártyás dolog, messze nem dőlt el, hogy megvalósul-e.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nortonor
  • VIP
  • Kiképző
  · 2 hónapja
  #2 A hsz-em két részre szedtem, mert nem engedte egyben elküldeni.
  Az én javaslatom első körben a jelenlegi elemzések megjelölése lenne. Mi az ami még úgy 90%-ában up to date, és mely tankok azok, amik már néhány verzióváltásnak köszönhetően teljesen másképp viselkednek. Ugyan az újabb elemzéseknél ott van címsorban kicsiben egy kék mezőben a verziószám, amikor írodott, de nem derül ki, hogy azóta változott-e bármi is a tank paramétereiben. A bejegyzések alján lévő "NE Konteózz..." piros box-hoz hasonlóan az elemzések tetején is megjelenhetne egy hasonló mező: "Figyelem! Az elemzés elavult lehet" felirattal, azokban az esetekben ahol paraméterváltozás történt. Persze tudom, ez is hatalmas meló, de én ennek több értelmét látnám. Az hogy nem számadatokat, paramétereket, hanem csillagokat és százalékokat látnak a látogatók, vagy az elemzők szavazatai alapján számomra nem ér fel egy részletesen megírt elemzéssel.
  Aminek én inkább látnám értelmét az egy gyorselemző rendszer. Ott van a tank adatlapja a paramétereivel és a modulokkal, az olvasó pedig írhat hozzászólásban pár sort, hogy ő milyennek látta a tankot, ezekre a hozzászólásra pedig (kizárólag) az elemzők/"profik" szavazhatnak és a legtöbb szavazatot kapott hozzászólás a lista tetjére kerül, "pinned" kommentként jelenik meg.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Leon Silver · 2 hónapja
   Üdv!
   Azt elhiszem, hogy nem egyszerű egy elemzést megírni, átnézni, hogy objektív illetve korrekt legyen a tartalma és ezt véglegesíteni az oldalon, de úgy gondolom, hogy ha pl. a Tier VII IS elemzését nézzük akkor a "történelmi háttér" fakk kitörlésével már megspórolnánk a harmadát az elemzésnek, mind az író, mind az azt átnéző felől (és megnyitottam véletlenszerűen még 5 elemzés 50-50% volt amiben volt történelmi háttér) . Persze jó olvasgatni történelmi elemzéseket, illetve én is szívesen nézegetek archív képeket, de nem ezért jöttem az oldalra... illetve az információ világában valószínűleg bárki megtalálja ezeket az adatokat.
   Végső soron azt kellene eldönteni, hogy milyen külalakhoz húzódunk jobban: egyszerű, gyors de kevesebb információval szolgáló, vagy az eddigi forma modifikálása, lehetőleg úgy, hogy ez kevesebb munkát jelentsen (de még így is sokkal melósabb lesz mint a kártyás).
   Két felvetés: 1. nem lenne egyszerűbb egy sablont rendszeresíteni, ahol az elemző kitölti a megfelelő rubrikákat?
   Tank név: Verzió szám: Elemző:Tűzerő:
   Túlélőképesség/Páncélzat:
   Mobilitás:Álca/Látótávolság:
   Felszerelés és fogyócikk 1. 2. adott tankra bontva:1. Light full spot -Commander's vision system/Binocular/Camo net2. Light full dam -Vertical Stab/Gun rammer/Ventillation
   Field modification:
   Játékstílus: (Ahova ha több tapasztaltabb játékos küld be ugyan arról a tankról elemzést, viszont másképpen használják az adott járművet, akkor akár mind a két verziót ki lehetne rakni: én az IS 122mm-es ágyúját pártolom és full heavy-ként használom még bot tier-ben is, de akadnak olyanok is akik a 100mm ágyút preferálják és nem minden esetben a heavy-line fele tendálnak.)
   Talán egy "összehasonlítás, azonos játékstílusú vagy tier-ű (esetleg mind a két kategóriába beletartozó) tankokkal.
   2. A kártyás dologgal teljesen egyet értek.. félrevezető kontextus nélkül. Viszont lehetséges, ha belekerülne legalább egy Pro/Con fakk maximum 500 karakterrel lehetséges, hogy versenyképes lenne: STG (jól kinéző kép és x% illetve csillag meg mi egyéb)Pro: Jó camo, nagy alfa dam és nem rossz mobilitás jó kombináció flank-elni, nagy alfa damhoz képest pontos, lapos a tank profilja így jól el lehet dugni
   Con: Használható snipra de, -6 fok gundep, hátsó tornyos (más játékstílust képvisel).
   Talán egy-két sor a játék stílusról.
   Összegzés: így látszik, hogy mik a hátrányok a kettőt összehasonlítva: idő hiánya vagy pontosság az elemzésben... ez itt a kérdés.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nortonor
  • VIP
  • Kiképző
  · 2 hónapja
  #1 A hsz-em két részre szedtem, mert nem engedte egyben elküldeni.
  Én is inkább a régi rendszer mellett vagyok, bár kissé magam ellen is beszélek, mert mostanában én sem szántam rá magam újabb elemzések megírására. A kérdés jogos, miben nyújt többet a kártyás csillagos/százalékos rendszer mint a tanks.gg, illetve néhány youtube-on is fellelhető oktatóanyag? Első ránézésre könnyen átlátható, informatív, de a részletek és aprő nüanszok így elvesznek.
  A klasszikus módon megírt elemzések mindig próbálnak egy kis pluszt adni a kliensben és a tanks.gg-n is fellelhető adatokhoz képest. Néhány apró "trükk", modulfejlesztési sorrend ajánlása, részletesen kifejtett legénységi skillezés, felszerelés és játékstílus is hozzátesz ahhoz, hogy ne csak száraz tényekkel, tizedesvesszőkkel és százalékokkal találkozzon az ember. A különböző játékmechanikai elemek, páncélkihasználási technikák (sicescrape, hulldown) vagy a táras tankokkal történő időzítés leírása is mind-mind hozzátesz ahhoz, hogy teljes képet kapjon az olvasó az adott tankról. Ezek az elemzések nem csak a tank használatának elsajátítását hivatottak könnyebbé és gördülékenyebbé tenni, de az ellene történő játék és a tank hátrányainak megismeretetése is feladatuk.
  A beküldött elemzések értékelésénél is próbálunk mindig arra törekedni, hogy ne wikipédia jellegű adathalmaz kerüljön ki az oldalra "tankelemzés" néven, ugyanakkor a ló túloldala, a minden objektivitást nélkülöző, személyes szimpátia (vagy éppen utálat) jellegű elemzések sem kapnak zöld utat.
  Ha mégis ilyen jellegű kezdőképernyővel nyitnának az elemzések akkor viszont nem árt lefeketetni néhány szabályt. Mihez képest értékelünk? Azonos tier azonos osztályú tankjaihoz képest? LT-432 mobilitását nem vethetjük össze egy EBR-ével vagy Lynx-ével, viszont a klasszikus lightokhoz képest 5 csillag. Vagy mondjuk egy AMX 50 100-at sem lehet klasszikus értelemben vett heavyként értékelni.
  Még egy példa, hogy miért tartom a szavazós csillagozós rendszert félrevezetőnek: én adok 5 csillagot a kínai 8-as prémium TD (WZ-120-1G) tűzerejére, 4 csillagot a mobilitására és 5 csillagot az álcájára, a többi elemző is mondjuk hasonlóképp értékeli, kijön 15-20 szavazat alapján a tűzerejére egy 4.7-es átlag érték. Szöveges elemzés nincs róla, az olvasó nem tud meg többet, csak azt, hogy a profik/elemzők - nevezzük akárhogy - közel 5-ösre értékelték a tűzerejét. XY full átlag kezdő játékos ez alapján megveszi és elkezd vele klasszikus TD módon snipeolni a redlineról, majd visszajön és leírja, hogy "mekkora kókler banda, kidobott pénz volt az ablakon, mert ennek a tanknak a tűzerejre max 2 csillag, nem talál el sz*rt sem", ugyanis a kártyák semmit nem mondanak el a WZ-120-1G játékstílusáról. Az a tank TD-ként kevésbé, viszont kvázi medként sokkal inkább értékelhető magas számokkal. Ez a rendszer, főként azoknál a tankoknál, ahol nincs mellette részletes szöveges elemzés és a játékstílusuk eltér a megszokottól nagyon félrevezető lenne.
  Értem én, hogy az ötlet célja nem a leírt elemzések kiváltása, inkább a verzióváltások közti változások nyomonkövethetősége lenne, de bizonyos esetekben, mint például a tankosztálytól eltérő, csillagos és százalékos értékelések alapján nem kideríthető játékstílusú tankok esetében ez a fegyver fordítva is elsülhet. A jelenlegi rendszer elavult, nem átlátható, hogy az aktuális játékverzióban az elemzésben leírt paramléterek szerepelnek-e még, ezzel egyetértek. Új elemzések kb csak szökőévente születnek, a meglévők jócskán elavultak, ennek ellenére én mégsem gondolom, hogy egy minden tankra kiterjesztett százalékos/csillagozós kártyás rendszer jó megoldás lenne, mert mint írtam is bizonyos esetekben félrevezető lenne.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tank_szemelyzete · 2 hónapja
  Igazság szerint a jelenlegi és a kártyás rendszer nem zárják ki teljesen egymást. Pl. kártyák alapján gyorsan meg tudod nézni, hogy úgy általában jó-e az áhított tank (a https://skill4ltu.eu és a tanks.gg is hasznos erre). De 3-4 szám alapján nehéz igazán átfogó képet alkotni egy tankról. Szóval ha jobban is érdekel a dolog, akkor valami elemzés-jellegű szövegből sokkal könnyebb kibogarászod, hogy miért az a profik véleményre a tankról, ami. Egy elemzésben jobban el lehet magyarázni, milyen előnyei és hátrányai vannak a tanknak, illetve az életképes(!) alternatív konfigurációknak. (Én pl. a WT auf Pz. IV-et a hosszúcsövű 150 mm-es ágyúval használom. Nekem a szép nagy 750-es alfa fun faktora túlkompenzálja a nem túl baráti ágyúkezelhetőséget, az alacsonyabb átütést és az alacsonyabb DPM-et. De hatékonyság terén valószínűleg a 128 mm-es ágyú lenne nyerő.)
  Szóval én inkább a régi stílust kedvelem. Viszont mivel az tényleg nagy munka, így azon tankok esetében, amelyekről még nincs elemzés (vagy teljesen elavult), ki lennék békülve "részleges elemzésekkel" is. Valami olyasmire gondoltam, ami tömören összefoglalja a tank legfontosabb tulajdonságait (különösen azt, ami tanks.gg-zésből nem elsőre egyértelmű). Pl. ott egy régi kedvencem, a KV-13. Minden további nélkül le lehet róla írni ezeket:
  Tier 7 medek között egész jó a páncélja (de a lövegpajzs gyenge pont!) meg a DPM-je, valamint elfogadható a mobilitása. Viszont gyenge az átütés és a lövésenkénti sebzés (tier 7 olasz med sokszor okozott nekem lövésváltásoknál kellemetlen pillanatokat emiatt), plusz az ágyú szór, emiatt magasabb tierű medek ellen elég gyengén muzsikál. Továbbá csőlehajlás sincs sok, szóval tornyozni nem fogunk. Helyette főleg sidescrape-ben vagy beforgatva menjünk ki az ellenfél elé. Modulérzékenység: kis javító és kis elsősegélycsomag elég lesz. Felszerelés: nálam töltésgyorsító/venti/optika (https://skill4ltu.eu-n is ez az első szerelés).
  A fenti terjedelem 3-4-szeresében már egész jól be lehet mutatni egy tankot, és még értelmes idő alatt megírható, a jelenleg "kielemezetlen" tankokra szívesen látnék valami ilyet (karácsonyi szünetben szívesen továbbírom a KV-13-at, ha a fenti szöveg minőségileg oké).
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.