Jelenleg 223 vendég és egy tag online

2021. október 27. 10:27

Wotinfo.hu: Tank elemzések átalakítása(?)

Írta:
(24 szavazat)
33 hozzászólás

A tank elemzések megújításán igen időszerű, de egy jóval egyszerűbb, mégis informatívabb formában alakítanám át a jelenlegi rendszert, amivel a legnagyobb probléma, hogy egy tank ugye akár verzióról verzióra változhat, amit az elemezésekkel lehetetlen lekövetni, stb.

Arra gondoltam, hogy a tankokat kártyák/adatlapok szimbolizálnák, hasonlóan pl. a NBA 2k játékokhoz, azaz egy tanknak akár több adatlapja is lehetne (ahány verzió aminél változott, annyi). Tehát lehetne mondjuk egy Type 59 - 0.9.20 és egy Type 59 - 1.14.1 is, amikből nyilván utóbbi lenne mindig az aktuális. Minden tankverziót bizonyos szempontok szerint értékelhetne az erre kiválasztott csoport (profik), illetve az olvasók is (ez meg amolyan rottentomato-féle módszer lenne), de utóbbi még nem fix. Valahogy így nézne ki a dolog:

Tank osztályonként más-más szempontok szerint. Pl.: nehéz tankoknál Védelem/Tűzerő/Mobilitás; könnyű tankoknál Felderítés/Álca/Mobilitás/Tűzerő, stb. az adott osztályra legjellemzőbb szempontokat választanánk ki. 

Kommentben lehetne szavazhatni, így ott látszódna az is, hogy részletesen hány csillagot adtak egy-egy tulajdonságra. Azt nem tudom hogy pontosan hogyan működik a rating motor vagy hogy lehet szabályozni a pontos hozzáféréseket, ahhoz meg kéne vennem hogy ilyen részleteiben lássam. Ha más nem, akkor kizárólag ellenőrzött, Profi játékosok kommentelhetnének ezekhez a cikkekhez és csak egy értékelés látszódna a tankoknál, az övék átlaga (tehát senki másé). Így ha valaki meg szeretne ismerni egy tankot mielőtt megveszi, megnézi ezt a cikket és profik csillagos+szöveges értékeléseit olvashatja el róla. Nagy előnye hogy egy összefoglaló kommentet jóval gyorsabban/egyszerűbben meg lehet írni mint egy komplett, komplex elemzést, amit aztán lehet eleve jóval kevesebb olvasnak csak el, épp a hossza miatt.

Vélemény? Mennyire lenne ez életképes és informatív szerintetek?

Utoljára frissítve: 2021. október 27. 12:06

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nortonor
  • VIP
  • Kiképző
  · 1 hónapja
  #1 A hsz-em két részre szedtem, mert nem engedte egyben elküldeni.
  Én is inkább a régi rendszer mellett vagyok, bár kissé magam ellen is beszélek, mert mostanában én sem szántam rá magam újabb elemzések megírására. A kérdés jogos, miben nyújt többet a kártyás csillagos/százalékos rendszer mint a tanks.gg, illetve néhány youtube-on is fellelhető oktatóanyag? Első ránézésre könnyen átlátható, informatív, de a részletek és aprő nüanszok így elvesznek.
  A klasszikus módon megírt elemzések mindig próbálnak egy kis pluszt adni a kliensben és a tanks.gg-n is fellelhető adatokhoz képest. Néhány apró "trükk", modulfejlesztési sorrend ajánlása, részletesen kifejtett legénységi skillezés, felszerelés és játékstílus is hozzátesz ahhoz, hogy ne csak száraz tényekkel, tizedesvesszőkkel és százalékokkal találkozzon az ember. A különböző játékmechanikai elemek, páncélkihasználási technikák (sicescrape, hulldown) vagy a táras tankokkal történő időzítés leírása is mind-mind hozzátesz ahhoz, hogy teljes képet kapjon az olvasó az adott tankról. Ezek az elemzések nem csak a tank használatának elsajátítását hivatottak könnyebbé és gördülékenyebbé tenni, de az ellene történő játék és a tank hátrányainak megismeretetése is feladatuk.
  A beküldött elemzések értékelésénél is próbálunk mindig arra törekedni, hogy ne wikipédia jellegű adathalmaz kerüljön ki az oldalra "tankelemzés" néven, ugyanakkor a ló túloldala, a minden objektivitást nélkülöző, személyes szimpátia (vagy éppen utálat) jellegű elemzések sem kapnak zöld utat.
  Ha mégis ilyen jellegű kezdőképernyővel nyitnának az elemzések akkor viszont nem árt lefeketetni néhány szabályt. Mihez képest értékelünk? Azonos tier azonos osztályú tankjaihoz képest? LT-432 mobilitását nem vethetjük össze egy EBR-ével vagy Lynx-ével, viszont a klasszikus lightokhoz képest 5 csillag. Vagy mondjuk egy AMX 50 100-at sem lehet klasszikus értelemben vett heavyként értékelni.
  Még egy példa, hogy miért tartom a szavazós csillagozós rendszert félrevezetőnek: én adok 5 csillagot a kínai 8-as prémium TD (WZ-120-1G) tűzerejére, 4 csillagot a mobilitására és 5 csillagot az álcájára, a többi elemző is mondjuk hasonlóképp értékeli, kijön 15-20 szavazat alapján a tűzerejére egy 4.7-es átlag érték. Szöveges elemzés nincs róla, az olvasó nem tud meg többet, csak azt, hogy a profik/elemzők - nevezzük akárhogy - közel 5-ösre értékelték a tűzerejét. XY full átlag kezdő játékos ez alapján megveszi és elkezd vele klasszikus TD módon snipeolni a redlineról, majd visszajön és leírja, hogy "mekkora kókler banda, kidobott pénz volt az ablakon, mert ennek a tanknak a tűzerejre max 2 csillag, nem talál el sz*rt sem", ugyanis a kártyák semmit nem mondanak el a WZ-120-1G játékstílusáról. Az a tank TD-ként kevésbé, viszont kvázi medként sokkal inkább értékelhető magas számokkal. Ez a rendszer, főként azoknál a tankoknál, ahol nincs mellette részletes szöveges elemzés és a játékstílusuk eltér a megszokottól nagyon félrevezető lenne.
  Értem én, hogy az ötlet célja nem a leírt elemzések kiváltása, inkább a verzióváltások közti változások nyomonkövethetősége lenne, de bizonyos esetekben, mint például a tankosztálytól eltérő, csillagos és százalékos értékelések alapján nem kideríthető játékstílusú tankok esetében ez a fegyver fordítva is elsülhet. A jelenlegi rendszer elavult, nem átlátható, hogy az aktuális játékverzióban az elemzésben leírt paramléterek szerepelnek-e még, ezzel egyetértek. Új elemzések kb csak szökőévente születnek, a meglévők jócskán elavultak, ennek ellenére én mégsem gondolom, hogy egy minden tankra kiterjesztett százalékos/csillagozós kártyás rendszer jó megoldás lenne, mert mint írtam is bizonyos esetekben félrevezető lenne.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tank_szemelyzete · 1 hónapja
  Igazság szerint a jelenlegi és a kártyás rendszer nem zárják ki teljesen egymást. Pl. kártyák alapján gyorsan meg tudod nézni, hogy úgy általában jó-e az áhított tank (a https://skill4ltu.eu és a tanks.gg is hasznos erre). De 3-4 szám alapján nehéz igazán átfogó képet alkotni egy tankról. Szóval ha jobban is érdekel a dolog, akkor valami elemzés-jellegű szövegből sokkal könnyebb kibogarászod, hogy miért az a profik véleményre a tankról, ami. Egy elemzésben jobban el lehet magyarázni, milyen előnyei és hátrányai vannak a tanknak, illetve az életképes(!) alternatív konfigurációknak. (Én pl. a WT auf Pz. IV-et a hosszúcsövű 150 mm-es ágyúval használom. Nekem a szép nagy 750-es alfa fun faktora túlkompenzálja a nem túl baráti ágyúkezelhetőséget, az alacsonyabb átütést és az alacsonyabb DPM-et. De hatékonyság terén valószínűleg a 128 mm-es ágyú lenne nyerő.)
  Szóval én inkább a régi stílust kedvelem. Viszont mivel az tényleg nagy munka, így azon tankok esetében, amelyekről még nincs elemzés (vagy teljesen elavult), ki lennék békülve "részleges elemzésekkel" is. Valami olyasmire gondoltam, ami tömören összefoglalja a tank legfontosabb tulajdonságait (különösen azt, ami tanks.gg-zésből nem elsőre egyértelmű). Pl. ott egy régi kedvencem, a KV-13. Minden további nélkül le lehet róla írni ezeket:
  Tier 7 medek között egész jó a páncélja (de a lövegpajzs gyenge pont!) meg a DPM-je, valamint elfogadható a mobilitása. Viszont gyenge az átütés és a lövésenkénti sebzés (tier 7 olasz med sokszor okozott nekem lövésváltásoknál kellemetlen pillanatokat emiatt), plusz az ágyú szór, emiatt magasabb tierű medek ellen elég gyengén muzsikál. Továbbá csőlehajlás sincs sok, szóval tornyozni nem fogunk. Helyette főleg sidescrape-ben vagy beforgatva menjünk ki az ellenfél elé. Modulérzékenység: kis javító és kis elsősegélycsomag elég lesz. Felszerelés: nálam töltésgyorsító/venti/optika (https://skill4ltu.eu-n is ez az első szerelés).
  A fenti terjedelem 3-4-szeresében már egész jól be lehet mutatni egy tankot, és még értelmes idő alatt megírható, a jelenleg "kielemezetlen" tankokra szívesen látnék valami ilyet (karácsonyi szünetben szívesen továbbírom a KV-13-at, ha a fenti szöveg minőségileg oké).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  atilis81 · 1 hónapja
  Alig várom, hogy az általatok ellenőrzött, kőkemény, profi játékosok elemzéseit olvashassam.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nátrán · 1 hónapja
  Összehasonlítani játékon belül is tudunk az elemzések azért jók mert megmondják mik a gyenge pontok, hogy használva tudod eredményesen használni a tankot miben erős miben gyenge.

  Kártyás megoldáshoz lenne pár kérdésem. Menjünk vissza kicsit az időben a RHM könnyű tank volt a leggyorsabb a játékban így mondhatjuk hogy sebességre megkapta a max pontot mondjuk 100-at. Bejött az ebr105 ami jóval gyorsabb ilyen esetekben a 100-ból 150-et kapna vagy a játékban lévő majdnem 1000 tank értékeit írnánk egységesen lejjebb? Ez mennyiben térne el a játékon belüli pontszámoktól? Legalábbis az is valamilyen súllyal veszi ezeket a paramétereket.
  Illetve ha bejön pár új erős tank vagy ág akkor az addigi összes tankot lehet hátrább kell sorolni valamilyen szempontból ha maradunk annál hogy van egy fix pont. Régen Is3 volt az op tank aztán a Defender majd a Skoda(jelenleg) igazából egyik tank se változott csak a többi erősödött.
  Másik gondom az összehasonlításokkal(jelen esetben pl a túlélő képesség), hogy nagyon pálya függő tankok is vannak.
  Tegyük fel a WG gondol egyet berak 20-30 városi pályát ahol a szemét kupacok is el vannak tüntetve és csak sideolni lehet (nincsenek dombok mélyedések stb), ha a pályák nagy része ilyen még ha semmilyen paraméter se változna akkor is az Obj705A Maus E100 sokkal jobb tankok lennének míg mondjuk egy STB1 aminek a hasa és az oldala viszonylag gyenge csak a tornya erős, kb használhatatlan lenne. Persze ennek a fordítottja is igaz ha minden pálya dombos az Obj705A se hatékony. Elemzésben le lehet írni hogy egyenes helyen szilárd fedezék mögött sideolva erős a tank vagy épp hull down de ha rossz pályát kapunk akkor elég gyenge. Ezt kártyán hogy lehetne megoldani? Mert amíg le van írva hogy csak városi pályán eredményes addig mindenki el tudja dönteni hogy megéri-e neki hogy x %-ban lát városi pályát neki az megéri vagy sem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tommybear · 1 hónapja
  Az elemzések hasznosak, bár a régebbiek a sok új tank (kerekes táras stb.) miatt már elavultak. A hasonló tierben lévő járművek összehasonlítást bárki meg tudja oldali a játékban.A közölt kép és formája megfelelő és átlátható.Sok sikert a szerkesztéshez!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pannoniacaptain · 1 hónapja
  A tank elemzések rengeteget segítettek nekem a fejlődésben, amit innen is köszönök mindenkinek!
  Ez az új rendszer nem adna szerintem egy olyan átfogó képet az adott tankokról, mint a régi rendszer. Tény, hogy van pár idejét múlt elemzés, ezeket bűn lenne egyszerűen csak törölni, sok embernek van benne sok munkája. Ezeket az elavult elemzéseket egy külön helyen tárolva itt az oldalon, tudnának sokan nosztalgiázni egy kicsit.
  Minden tankról folyamatosan új elemzést írni viszont hatalmas meló. Egy ölteltem viszont lenne! Vannak itt sokan, akik nagyon segítőkészek. Ha alakulna egy kis "csoport" ezekből az emberekből, akkor sok elemzést tudnának ezek az önkéntesek megírni, és hogy az elemzések tartalma megfelelő legyen, ezeket az elemzéseket bírálnák el a profi játékosok. Ha megállja a helyét az elemés, akkor lehetne tovább küldeni Jacktornak és kikerülhetnének ide a játékosok segítésére. Ha nem jó az elemzés, akkor nyilván addig kellene javítani, amíg elfogadható nem lesz.
  VAGY a tank paramétereiről (ehhez nem kell profinak lenni) elemzést írnának az önkéntkesek, a profiknak "csak" annyit kellene megfogalmazniuk, hogyan lehet kihozni ezekből a dolgokból a maximumot.
  Személy szerint nagyon szívesen segítek bármiben, amiben tudok!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   bandras32 · 1 hónapja
   Ez eddig is kb így működött. Az ember megírta az elemzést, elküldte Jacktornak, Ő továbbította a bírálóknak, és ha ők rendben találták kikerült az oldalra.
   Nem tűnik rossz ötletnek ez a kártyás megoldás sem, bár ez nem igazi elemzés. Ez egy értékelés, a tankok összehasonlítására jó, de elemzésnek nem.
   A jelenlegi rendszernek a nagy hátránya, hogy az ember beleöl egy elemzésbe több órát, vagy több 10 órát, és jön egy patch és oda az egész. Inkább úgy kellene átalakítani a jelenlegi rendszert, hogy az eredeti elemzéshez tartoznának külön fülek, ahová szépen le lehetne írni hogy a különböző patch-ek hogyan változtatták meg az adott tank tulajdonságait, használhatóságát. Csak hát ezzel is az a baj, mint az elemzésekkel. Ember kell aki megírja.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bulcsu · 1 hónapja
  A hosszabb elemzéseke pont az tetszett, hogy elmondta az író a szubjektív véleményét, abból összeállt egy kép bennem mire jó a tank, anélkül, hogy megvettem volna illetve játszottam volna a tankkal. Ez az új mivel lenne több, mint, ha tanks.gg-t lesnék? Ezzel csak azt mondom nem ördögtől való ha ez is van, de a régi szisztémájút megtartanám pont a részletessége miatt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   ce1018 · 1 hónapja
   Nem beszélve arról, hogy több unalmas munkahelyi percet tölt ki a hosszabb elemzés olvasása :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ce1018 · 1 hónapja
  Új elemzéseket én is hiányolom. A régieket nem feltétlenül kellene törölni, de a végére oda lehetne írni, hogy frissítés, az x.y patchel ez és ez történt, amitől a tank jobb lett, vagy használhatatlan lett,nehezebb átütni az ellenfelet, pontatlanabb az ágyú, vagy ilyesmi. Így könnyebb lenne naprakészen tartani az elemzéseket. Nem kellene újakat írni emiatt. Természetesen az is járható út, hogy a meglévőben átírni a változásokat, meg a játékstílust, meg az összegzést. Mindenesetre mostanában nem nagyon van tank elemzés. Régen volt még felhívás amatőröknek is asszem T3-as tankokig, akinek van vele 200 meccse stb. az küldhet be. Azzal sem történt semmi, ha jól látom.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Janimperator · 1 hónapja
   Szerintem is tartsuk meg kiindulasi pontnak a regi elemzeseket, nagyon jo stilusban irott cikkek, a szovegben esetleg mas betuszinnel kiemelni a lejart szavatossagu informaciokat, a vegen leirni a legfrissebb patch szerint mik a tank parameterei es javaslat tank hasznalatara a jelenlegi jatekkornyezetben.Tudom, hogy ez is nagy munka, de a kartyas megoldas szerintem nem eleg informativ.Amiert ezek a elemzesek nekem nagyon tetszettek, hogy ugymond, leforditottak nekem magyarra a technikai szamadatokat.
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.