Jelenleg 176 vendég és 2 tag online

2021. június 22. 06:56

[1.13] Verzióváltás

Írta:
(41 szavazat)
88 hozzászólás

Szerda hajnalban érkezik az 1.13-as verzió, így 8:30-ig nem lesznek elérhetőek az éles szerverek. A részletes változásokról és újításokról a cikkben olvashattok:

HE lőszer átdolgozás

Néhány hónappal ezelőtt Sandbox tesztek egész sorozatát hajtottuk végre, melyek során fontos változtatásokat teszteltünk a kulcsfontosságú játékmechanikában. A fő célunk az volt, hogy a HE lőszereket úgy dolgozzuk át, hogy közben megtartsák azon tulajdonságaikat, amiért sokan szeretik őket (egyedülálló, izgalmas játékmenet, nagy sebzés esélye, stb.). Ezen változtatások most mindenki kipróbálhatja a nyilvános teszt szerveren is.

1. Az új rendszerben a HE lőszerek képesek lesznek áthatolni a páncélon és a becsapódás helyén sebzést okozni.

A páncéllal történő találkozáskor a HE továbbra is megpróbál behatolni azon, azonban ha nem elég nagy az átütési értéke, akkor a sebzést a páncélra érkezési ponton számítjuk ki. Ugyanakkor a lőszer felrobbanásakor repeszek is keletkeznek a tank testen belül, melyek megsértik a legénység tagjait és a jármű belső moduljait, valamint magát a páncélt is. A repeszek sebzési sugara jelenleg megegyezik a lőszer robbanási sugarával.

Mostantól közvetlen összefüggés van a páncél vastagsága és a kár mértéke között: minél vastagabb a páncélunk, annál kisebb sebzést kapunk majd a HE lövedékektől.

2. Az új mechanizmussal a HE lőszerek képesek lesznek átütni a láncokat és a kerekes járművek kerekeit is a becsapódás helyén. Emellett jelentéktelen és/vagy elpusztítható objektumokon is képesek lesznek áthaladni.

Hatásuk elve megegyezik az AP lőszerekével. Ha azonban az AP lőszer elér egy felületet és a fennmaradó átütési értéke vastagabb páncéllal találkozik, nem okoz kárt abban. A HE lőszereknél ilyenkor a repesz mechanizmus lép életbe és okoz kárt garantáltan a tankon belül.

3. Módosítottuk a HE alapú játékmenttel rendelkező járművek jellemzőit

A Sandbox tesztelés alatt aggályok merültek fel a KV-2, Type 5 Heavy, XM 551 Sheridan és néhány egyéb HE alapú játékmenettel rendelkező tankkal kapcsolatban. A közelmúltban indítottunk számukra külön egy Sandbox szervert és a eredmények alapján kiigazítottuk jellemzőiket.

Új taktikai elemek az SPG-k ellensúlyozására

Az 1.13-as verziótól kezdődően három új taktikai elem áll majd a rendelkezésére a nem-SPG játékosok számára, úgymond az SPG-k ellen.

 • Hangérzékelés (értsd: SPG-s 6. érzék)
 • Fényesebb lövedék nyomvonalak
 • Tüzelési zóna jelölők a kistérképen

A jármű parancsnokok egy új speciális perket tanulhatnak meg, a hangérzékelést. Mikor egy SPG lövést ad le, azon játékosok, akik a sebzési területen belül tartózkodnak, egy speciális indikátort fognak látni. Ez akkor kapcsol be, ha a járművünk az érintett területen belül van. A lövedék sebességétől és a távolságtól függő, de mindenképp rövid időnk lesz majd reagálni erre a jelzésre, ezek a másodpercek azonban elegendőek lehetnek ahhoz, hogy elkerüljük a robbanási zónát vagy hogy legalább irányba fordítsuk tankunkat.

Ez a perk hasznos lehet majd mind a jól manőverezhető, mind a lassabb, jobban páncélozott tankoknál, de eltarthat majd egy ideig míg kitanuljuk hogyan hozzuk ki belőle a maximumot.

A fényesebb és így észrevehetőbb lövedék nyomvonalak szintén fontos taktikai előnyt nyújthatnak majd a nem-SPG játékosoknak. Ezek a nyomvonal jelzők lehetővé teszik az SPG-k hozzávetőleges helyzetének valamint tűzvonaluk irányának meghatározását.

Mikor egy tüzérségi lövedék bármilyen objektumba vagy járműbe csapódik, egy tüzelési zóna jelenik meg azon a helyen a kistérképen, ami 10 másodpercig látszódik majd. Egy térképen nincs sok jó pozíció az SPG-knek, szóval ezt a jelölőt a látható nyomvonalakkal kombinálva még tisztább képet kaphatunk arról, hogy nagyjából hol is van az ellenséges arty és mire is tüzel éppen.

SPG változások

Az SPG-k számára mostantól három lőszer típus is elérhető. Mindegyiknek meg lesz a maga harci célja, sebessége és röppályája is.

 • Normál HE lőszer: A legkönnyebben használható lőszer típus, ami alacsony sebzést okoz és több ellenséges járművet is képes elkábítani egy lövéssel. A három típus közül ennek van a legkisebb sebessége, de a legmeredekebb röppályája is.
 • Alternatív HE lőszer: Nem okoz kábítást és viszonylag kicsi robbanási sugárral rendelkezik, de jobb az átütése és a sebzése is mint a normál lőszeré. Ennek a lőszernek nagyobb a sebessége, de alacsonyabb a röppályája.
 • Taktikai AP lőszer: Azokban az esetekben, mikor a fenti két lőszer típus nem olyan hatékony, próbáljátok ki az AP lőszert, ami egyszerre csak egy ellenfelet találhat el. Átütése magasabb mint a HE-ké és sebessége is a legnagyobb a három típus közül. Azonban ne feledjétek, hogy ezen lövedék röppályája a legalacsonyabb is egyben.

Egy másik fontos változtatás az átdolgozott Intuíció perk, amit továbbra is a töltő tanulhat meg. Ez egy olyan képességé válik, amely lehetővé teszi, hogy jelentősen felgyorsítsa a lőszer típus váltást mind az SPG-k mind a többi tank osztály számára.

Folytatódik a jármű egyensúlyozás

Folytatjuk a népszerűbb prémium tankok harci hatékonyságának növelését. Az 1.12.1-es verzióban négy VIII-as tank került sorra, ezúttal viszont három könnyű tank kap fejlesztéseket:

 • M41D kínai VIII-as könnyű tank
 • FV1066 Senlac brit VIII-as könnyű tank
 • T92 amerikai VIII-as könnyű tank

A könnyű tankok mellett az ISU-130 szovjet TD is kap némi buffot.

A konkrét módosítások itt nézhetitek meg.

Közelebbről megvizsgáltuk a következő hat CW jutalom tank teljesítményét is:

 • M60
 • 121B
 • IS-5 (Object 730)
 • T23E3
 • Chieftain/T95
 • KV-4 Kreslavskiy

Néhány éve már javítottuk a X-es tankok (M60 és 121B) tulajdonságait, de úgy gondoljuk hogy van még mit fejlődniük.

Az M60 erősebb torony páncélt kap, ami lehetővé teszi hogy hatékonyabban teljesítsen rövid és közepes távolságokon is.

A 121B tornya is erősebb lesz, ahogy a felépítmény frontjának felső lemeze is. Emellett újratöltési ideje is lecsökken, minek köszönhetően a DPM-e némileg növekedni fog.

A Chieftain/T95 egy kezelhetőbb ágyút kap, fejlesztett stabilitással és gyorsabb újratöltéssel. Emellett látótávja és motorjának teljesítménye is növekszik majd.

A KV-4 Kreslavskiy több HP-t, valamint erősebb torony frontot és lövegpajzsot kap. Emellett motorja is erősebbé válik és végsebessége is megnő némileg.

Az IS-5 és a T23E3 apróbb változásokon estek át. Ágyújuk kezelhetőség javult és az IS-5 ágyúsüllyedés -5-ről -7°-ra módosult.

Új térképek felfedezése

Az 1.13-as verzióhoz hozzáadtunk egy új módot, a Felderítő küldetést (Recon mission). Ebben a kísérleti módban lehetőségünk van kipróbálni olyan térképeket is, melyek fejlesztése késői szakaszba lépett.

Miután lejátszottunk egy bizonyos számú csatát ebben a módban, szavazhatunk majd a rendelkezésre álló három térkép egyikére (ez a szám változhat a jövőben) és kitölthetünk egy részletes kérdőívet is.

Ebbe a módba Tier VIII vagy annál nagyobb tankokkal mehetünk csatába, melyek a Normál csaták szabályait követik.

Felület fejlesztések

Folytatjuk a népszerűbb MOD-ok játékba integrálását, így élvezetesebbé téve a játékélményeteket. Mostantól mind az ellenséges, mind a szövetséges tankok HP-ját megjeleníthetjük a játékoslistában és a kistérképen is.

Emellett a parancsnoki kamera használatával átfogóbb képet kaphatunk a harctér eseményeiről:

Ezeket a modokat a Beállításokban az Általános fülön vezérelhetjük.

Battle Pass 5. szezon

A Battle Pass is visszatér és három hónapon át három fejezetre tagolódik, melyek mindegyike 50 egymásra épülő szakaszból áll majd. Az 5. évadban három új Core jármű jelenik meg:

 • AMX 50 B francia X-es nehéz tank
 • CS-63 lengyel X-es közepes tank
 • FV217 Badger brit X-es TD

Az 5. szezonban lehetőség lesz megszerezni a Jutalom (Bounty) felszerelések egy újabb darabját:

Jutalom alacsony zajkibocsájtású kipufogó rendszer (Álcázáshoz adott bónusz: Könnyű és Közepes tank +9%, Tankvadász +7%, Nehéz tank és Arty +5%).

Tervrajz rendszer

Kicsit javítottunk a tervrajz rendszeren is. Most a különböző nemzeti formációk országai a "Második front" személyes küldetésekben kölcsönös segítséget nyújthatnak egymásnak. 

Ha egy adott jármű elkészítésekor nincs elegendő nemzeti töredékünk, akkor helyettesíthetjük azokat a szövetséges nemzet nemzeti töredékeivel 1:6-os átváltási arány mellett. Szövetséges nemzetek:

 • Lengyelország, Nagy-Britannia, USA
 • Németország, Japán
 • Csehszlovákia, Franciaország, Olaszország, Svédország
 • Kína, Szovjetunió

Csak egy ország nemzeti töredékei használhatók fel egy adott cserénél, tehát nem lehet mixelni őket. Például a Tier VII-es olasz Carro P.88 tank minden tervrajz töredékéhez alapban 3 olasz nemzeti töredék szükséges. Bármely ilyen "3 olasz" helyettesíthető 18 csehszlovák vagy 18 francia vagy 18 svéd nemzeti töredékkel, de nem keverhető sem úgy, hogy 2 olasz + 6 francia, sem úgy, hogy 6 csehszlovák + 12 svéd.

2. teszt módosítások

 • A tankok és páncélvadászok HE lőszerének átütés-csökkenési együtthatója megnő. Ha roncsolható akadályokba ütközik, a HE átütése olyan mértékben csökken, ami megegyezik az objektum vastagságának 3x-osával. Értsd: Az első teszten például ha egy 100mm átütésű HE lőszer áthatolt egy rétegelt páncélzaton, utána 80mm-es átütéssel érkezett meg a fő páncélzatra. A mostani teszten ez az érték 40mm-re csökken.
 • Új barát és klántárs szűrő került be a rangsorolt csaták szezon tabellájára.
 • Javítottak egy hibát a toborzott amerikai és britt legénységi tagok skinjével kapcsolatban.
 • Javítottak egy hibát, mikor az "Válassz egy egyedi stílust a szakasz teljesítéséért jutalomként" szöveg jelent meg a Battle Pass ablakon egy 3D stílus kiválasztasákor.
 • Javítva a sebzés érték helytelen megjelenítése az AP M111 és HE M101M2 lőszereknél az M12 arty 155mm Gun M1918M1 ágyújánál.
 • Javítva néhány lokalizációs és egyéb technikai hiba.
Utoljára frissítve: 2021. június 23. 06:54
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Proxima_hun · 1 hónapja
  Hát. Nemtudom.... Az arty ugyan úgy belémver 400-at, m40/43-al ugyan úgy belevágok 400-at. Mondjuk az igaz, hogy páncélozottabb tank ellen nem sebez már annyit. (végre!) De úgy látom a csapattagok nagy része, még mindig nem tudja, hogy mi az a repülő csík a semmiből...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Blackmoon · 1 hónapja
  Másnál is megrottyant a komplett game? Se garázs, se semmi, a pályára sem dob be, modok nélkül sem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   perretz · 1 hónapja
   Nem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  zola76 · 1 hónapja
  Nekem nem indul el a wot, mióta frissítettem. Újratelepítettem, de most sem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   zola76 · 1 hónapja
   Összeakadt az MSI afterburner Riva statistic szerverrel.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Acélmedve · 1 hónapja
  Hát nem is tudom. Szerintem inkább erősebbek lettek az artyk. Az mondjuk jó, hogy megjelenik, hogy hova várható a lövés, de ennyi. (Meg most mindenki az artyt próbálgatja, délelőtt az összes többi tanktípusból volt 40 db várólistán típusonként, addig az artyból 140-en vártak az mm-re.)

  A repesz átdolgozás meg valami eszméletlenül rossz lett. A KV-2 használhatatlan ingyen hp lett, a halálcsillag úgyszintén. Alig sebez valamit, és most már annak kell örülni, mert a "nincs páncélátütés" felirat sokkal többször fog felvillanni ezekben ülve.

  Itt álljunk most meg és egy perc néma csenddel emlékezzünk meg a régi idők "fun" tankjairól, amiket a "javításokkal" szépen tönkre tettek: PzIC., KV-2, FV td-k, Hellcat, Type 5 Heavy, T110E5, Obj, 430U, Progetto 65 (az utolsó 2 még talán használható maradt). Ha esetleg kihagytam volna valamit, elnézést érte!

  Mindent összegezve egy időre "Letészem a lantot, nyugodjék.", ez nekem így nem kell. Bízok benne, hogy azért ezt még átdolgozzák és egy mikropatch keretében valamennyire orvosolják a problémákat és lesz néminemű változás.

  Félreértés ne essék, lehet van, aki örül ennek a frissítésnek, sőt, biztosan van olyan, de nekem személy szerint ez már a nagyon sokadik változtatás egymás után, ami nem az én ízlésemre van hangolva.

  Ui.: panaszáradat vége. A lelkes és kitartó játékosoknak sok sikert kívánok a csatatéren!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   perretz · 1 hónapja
   Én tegnap szinte csak KV-2 -vel mentem, jobban megy vele, mint korábban, pedig eddig is szerettem. A gold lőszere a 8-asokat is viszi rendesen.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Eddye68 · 1 hónapja
   Hát igen.Nagyjából így basszák el az egész játékot frissítésről frissítésre.Ha pl. rinyált valaki hogy mekkorát sebeztek az artyk akkor az miért nem húzta ki és játszott folyamatosan azzal.Elég ritkán adott az be brutál sebzést.De he már az embernek tele volt a t.ke a játékkal beült pl. anno a KV1S-be mikor tier 5 volt és már volt is kedve játszani.De szép lassan ezek a kultusz tankok szép lassan megszűnnek.Mert ugye a WG célja az egyensúúúúúúúúúj a nagyvezír szerint.És akkor itt visszakanyarodnék arra hogy a legénységnél miért nem????????Na de nem folytatom mert troll leszek egyesek szerint Jelentsen ez bármit is
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   cvikliv · 1 hónapja
   Biztonság kedvéért, tegnap azért toltam egy Tank Ászt a Centurion 7/1- el, persze szigorúan csak HESH- el.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Diam_79 · 1 hónapja
  Megint nem mukodik a Bolt, Klan, Garazs ful. Cache torles megvolt. Van mas is akinek nem megy? Vkinek vmi 5let? Koszi.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Blackmoon · 1 hónapja
  Na, most leszek nagy szarban.... Azért is csak is arty!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   charliefirpo_2018 · 1 hónapja
   Majd rájössz.... Tesztszerveren az obj 261el nemigen vertem Xes tankba 300 nál többet,pedig telibe találtam,plusz állandóan mozogni kell mert meglelnek. Magyarul többet mész,kevesebbet lősz. Vége a bokorban csücsülésnek,hála a jó istennek
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Eddye68 · 1 hónapja
    Most azért ha bele gondolunk nem röhej hogy egy tízes arty 300-at sebez ha telibe talál ??????Hisz ugye ez lenne a dolga!!!!! Lassan a spotterek is többet lőnek.poén
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  balek · 1 hónapja
  Nem tudom ,de nálam az átdolgozott HE az O-NI-nál 15-70 sebzést eredményez folyamatosan,bár kit veszek célba ,az artyval még nem játszottam ,de már látszik meg lesznek baromira szopatva ,mivel jól látható honnan lő és aki már rendelkezik 3000 csatával az kapásból tudja hol keresse . Ezek a wargaming fiuk tudnak ! Nagy szart kavarni ! Még azt is el@rják ami eddig valahogy működött .Hogy ba@@k meg !
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Vintage · 1 hónapja
   ..Ha most megszámolom, hogy ez hány embert érint negatívan (artykat most hagyjuk) és hányat pozitívan, akkor azt kell mondjam, hogy hurrá. Mert ahhoz, hogy a saját tierjében, vagy top tierként zéró tudással, célzással előjössz az agyonpáncélozott szaroddal, és célzás nélkül baszol belém 600-at, ahhoz nem kell ész, én meg bazi nagy HP vesztés árán keresgélem ilyenkor a gyenge pontjaidat és verek talán beléd minden negyedikre 230-400-at. Most jössz majd azzal, hogy a kemény kobakos tankokat majd hulldownból ki szedi ki.. Aki tud játszani, és ismeri a gyenge pontokat, majd az. Legalább talán nem lesz annyi 3 perces csata. A magam részéről az artyknál is jobban zavart ez a HE fos. És ha ennek árán nem lesz annyi japán HT (meg KV2, stb) a játékban, hát nagyszerű. Ha nem lesz annyi arty a játékban, nos az sem fog traumát előidézni sem bennem, sem sok más emberben.. A pro arty tulajok ezután is meg fognak élni, ettől nem félek, max kevesebb lesz belőlük, ami szerintem azért jót tett volna már eddig is a játéknak. Semmi komoly bajom nincs velük általában, de egy full nyitott pályán oldalanként a 3 több mint zavaró tényező. Annyi esze meg nincs/nem volt és nem is lenne a WG-nek, hogy nyitott pályákon max egy artyt rakna be, amivel még játszható maradna a csata. Ez neked a Type-okkal nem okozott mondjuk problémát, de a legtöbb tanknak igen. Szal' részemről a fáklyás menet. .
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    balek · 1 hónapja
    Nos csak annyit ,hogy a lánctalp és has alatti részre adta a 15-t ,na de akkor a goldot is korlátozni kéne ,mivel a "nagy tudásúak" csak azt szeretik használni ,pedig hát az ellemzésekben oly gyakran van leírva " saját tierjében ne várd hogy mindent pattint" .Amúgy az O-NI saját tierjáben is könnyen sebezhető,és nagy távra szinte lehetetlen találatot elérni vele .Az arty pláne ha kettő szinttel magasabb már az O-NI sebessége miatt is vészes.Amúgy 200 tankból a O-I ág nem sok és én a T-29 -t jobban preferálom .
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Ibumax · 1 hónapja
   Mi a baj ? Az, hogy a korábbi "a HE mindig sebez" már nem érvényes, vagy hogy az artykat "végree" nerfelték kicsit ?
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    _tothjanos_ · 1 hónapja
    Nerfelték az artykat? OMG...Imádom ezt a patchet! Imádom! 3 féle kurva jó lőszer közül lehet választani! Sztem egy kicsit legalább felértékelődik a francia és az orosz arty tier 10-ben! Nem sokára be fog indulni a medfunok sírása!!!! Amikor a 10-es francia arty 60mm pennel beletol az STB-be, Leopar1-be 10s alatt 2000+ sbzést (az ugye instant garázs ) az alternatív HE-vel sztem nem vidám a gaemer....Az AP lőszere a francia 10-es artinak 314-295 pennel lett megáldva, de az amcsi meg 370+ -al! Akkor csak csendben kérdezem, hogy a nem láncot találó találatok mekkora eséllyel fognak pattanni? Tekintve, hogy igaz az AP-nek a leglaposabb a röppályája, de vegyétek a fáradságot és kukkantsátok meg, hogy milyen fedezékek mögé lehet belőni még azzal is! A chief-ek pl. komoly kihívást kaptak!
    Az art lövések jelzéséhez meg annyit, hogy azok az artysták szopnak (de rendesen) akik nem hajlandóak mocorogni.....hát erre meg azt mondom, hogy "így jártak" !
    Összegezve, nekem baromira bejön ez a patch! Rég volt már ilyen változás a játékban aminek érezhető javulás lesz szerintem a hatása. Sztem artystákból csak a "megfelelő szintet értő" játékosok fogják hosszútávon azt a fegyvernemet használni. Ami persze lehet jó is meg nem is....
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     balek · 1 hónapja
     Nem is olyan keves az a pálya ahol a villámgyors artyval szélvész módjával helyet változtathatsz büntetés nélkül.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    viszket_ott_lent_nagyon · 1 hónapja
    Az a baja, hogy talált végre egy tankot amibe ha beleül és jönnek szembe az 5-ös "nehéz" tankok, talán (nem biztos) a HPja felét meglövi. Most ezt elvették tőle.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     balek · 1 hónapja
     viszket_ott_lent_nagyon : tán ott fent meg nagyon keves vagyon .Honnan veszed hogy csak ezt úgy találtam és csak ez van ? Mérgezett gyógyegér vagy ,csak úgy egyszerűen. Véleményezel úgy vaktában ,mert még egy O-NI-t sem tudsz sebezni saját kategóriájában ,hát még a kettővel kisebbre is goldozól.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     gborjo · 1 hónapja
     Engem ma csalózott le egy "Pistike" mert a T34-85-tel nulla és 80 között lövöldözött HE-vel a Renegade-ban ülve. Bár alapjáraton se sebzett volna sokkal többet és inkább a nagykaliberesek érzik meg ezt a frissítést.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     balek · 1 hónapja
     Te talán megakadtál az ötös szinten ? Józsi ?
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Rylian_Shina · 1 hónapja
    Az a baj, hogy meg kell tanulni célozni
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     balek · 1 hónapja
     Ez a játék nem arról híres hogy oda lő ahova célzol . A nem irányítható rakéták ilyen pontatlanok a valóságban mint ezek a csövek a játékban. A valóság ,még a négycsövű is 500 m-re egy 5 cm-s körbe szórta az ólmot.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Penge1985 · 1 hónapja
  Mikor jön az új Czech nehéz tank ág????
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   b87cf1698d440159c4e1ab61e699a713 · 1 hónapja
   1.13.1-es frissítéssel; talán szeptember környékén.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   perretz · 1 hónapja
   Pontosat nem lehet tudni, de valoszinuleg nyár végén. Előtte lesz jónéhány teszt szerver is.

KERES
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.