Jelenleg 325 vendég és 4 tag online

2021. február 23. 15:15

[Sandbox] Legénység 2.0 teszt

Írta:
(19 szavazat)
68 hozzászólás

Ma elindult és március 1-ig tart a Legénység 2.0 tesztelése a Sandbox szerveren.

Fejlesztői célok

 • A garázsban végrehajtott legénységi műveletek (bíbelődés) felhasználó élményének javítása.
 • A skillek és perkek sokféleségének növelése.
 • Intuitív előrehaladási rendszer világos és elérhető célokkal.
 • A felület és a kezelő eszközök fejlesztése és egyszerűsítése.

A parancsok

A legényéget a garázsban egyetlen Parancsok képviseli az eddigi különálló legénységi tagok helyett, a csatákban azonban továbbra is megmarad a személyzet minden tagja, akiknek a száma is változatlan marad.

Átdolgozott skill rendszer

A teszt során minden legénységnek saját képzési terve lesz, mely öt tanfolyamot tartalmaz:

 • Taktikai
 • Lövész
 • Technikai
 • Harci
 • Vezetői

Minden kurzus 5 skillt és két talentet ad. Néhány skill ismerős lehet a mostani rendszerből, de a legtöbbjük teljesen új lesz számunkra. Például a Koncentráció skill csökkenteni fogja a sebzés mértékének eltérését az alap sebzés értékektől, azaz csökkenthetjük vele a +/-25%-os random faktort a sebzés mértékének kiszámításakor. A Porciózó skill viszont fogyóeszközeink lehűlési idejét csökkenti le.

Utoljára frissítve: 2021. február 24. 07:35
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  manno_maan · 2 hónapja
  ÚGY Látom itt is vannak HÁZON BELÜLI Hozzászólók. Végeredményben minden változásban nagyott lehet szakítani.Annak aki generálja a változást.Ezek nem mi , játékosok vagyunk. Össze kellene fognunk.Ez egy olyan üzlet ahol van eladó(Wg) van vevő , MI játékosok. Mind a két félnek elégedettnek kell lennie !
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Usul · 2 hónapja
  Sziasztok!
  Bocs de nem értem amit írtok...Miért éri meg egy sok létszámos magas skill 4-5 legénységet szétbontani (átképezni) a váltás előtt több más tankra? Tényleg van nemzetenként 1-2-3 tag a különféle tankokon megmaradó legénységként (ezt értem, hogy ezeket célszerű a váltás előtt 1 tankba kiképezni, hogy oda legyen egy "jó" legénység) de hogy egy maust miért szedne szét valaki? Hacsak... lehet kezdem érteni. Mivel most már csak parancsnok lesz a traktorból is át lehet képezni a mausba a parancsnokot minimális veszteséggel vagy golddért egy az egyben?!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   PZoli
   • Moderátor
   · 2 hónapja
   Egy maus 6 fős legénységéből csinálsz 3x2 főt példásul a Pz.Kpfw. 38H 735 (f)-ba, ami 2 fős legénységgel rendelkezik. Az új rendszerbe való átképzéskor csak azt veszi figyelembe, hogy az eredeti tank legénységi létszáma teljes legyen és a manuális átalakítás után már csak egy darab "Parancsnok" létezik majd, akinek a tudása megegyezik a forrás tank legénységi tudásának átlagával, azaz egy 2 fős 5 skilles tank tudásának ugyanúgy 5 skillnyi az átlaga, mint egy 6 fős 5 skillessé. Ha ezt a parancsnokot utána átképzed a Maus-ra, akkor ott is teljes értékű lesz, mert az új rendszerben minden tankban egy azaz egy darab Parancsnok ül és az, hogy ez eredetileg 2 fős vagy 6 fős legénységből készül, egyáltalán nem számít. Tehát az eredeti 6 fős Maus legénységből tudsz 3x2 fős (parancsnok + vezető) legénységet csinálni a Pz.Kpfw. 38H 735 (f)-ba és így lényegében megháromszorozod a német legénységed számát és ha azt is hozzáveszed, hogy az új rendszerben nem 1, hanem 3 tankot irányíthat egy legénységed, akkor a mostani 1db Maus legénységedből lehet 9db (ugyanolyan erős, ha van elég goldod) az új rendszerben.
   Ezt a kombót már sokan leírták a hivatalos fórumon is, szerintem ezt a kaput be fogja valahogyan zárni a WG, ha van egy kis esze, ha egyáltalán lesz valami a legénység 2.0-ból.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Usul · 2 hónapja
    Értem. Köszi.Az áthelyezett legénységet érdemes 100%-ra visszahúzni? Ezt nézte valaki?
    A kizárás nem hiszem, hogy meg tudják csinálni hiszen miért tiltanák meg (technikailag ugyan megoldható, hogy a verzióváltás előtt 2 héttel nem lehet másik tankba képezni senkit. de ez olyan embereket is negatívan érint akik csak fejlesztenek és előre szeretnének képezni kifejlesztett tankba) ha elég drágává teszik máris kevesebb lesz belőle.
    Köszi a választ!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Titi70 · 2 hónapja
  Én a nulladik biás kompenzációt hiányolom, az évek alatt szinte minden tankomba ilyenek kerültek, nem csak kaptuk őket event-tel, de sokszor csak azért vettem tankot, (pl: cromwell,) vagy más esetben is a biás legények dönntöttek a vásárlás mellet, szóval az esetek nagy többségében ezek a legények ha áttételesen is, de pénzbe kerültek. Nagyon sok 5skill feletti legénységem van, ami elméletileg 75-ös szint, de 62-63-64-es szintig konvertál. Értem hogy nincs annyi xp. a fejlesztésbe, de most akkor is 5+ skilles legények és nem 4+ mint ahogy kovertál. Most egy ilyen 3 skilles legénység is egészen jól teljesít, az új rendszerben alig érnek valamit.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  tamás.kovács · 2 hónapja
  Annyit kellett volna tenni csak,hogy behozzák az új skilleket a legénységi tagoknak és aki akar ezekből használni,az fogja és 1x alkalommal/ember újra kioszthatná a skilljeit ingyen. De ezek most akkora katyvaszt csináltak,hogy senki nem ért már semmit,szép munka wg megint....De biztosan ezt is 70-30 arányban megszavazták,hogy ez jó,csak azt nem írták,hogy ki volt a 70 és ki a 30!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Bulcsu · 2 hónapja
   "Annyit kellett volna tenni csak, hogy behozzák az új skilleket a legénységi tagoknak és aki akar ezekből használni, az fogja" ezzel tökre egyetértek. (Főleg az RNG mentesítő skill volna hasznos. ) A PtW játékosok ugyanúgy termelnék a pénzt a WG-nek, a Free to play játékosoknak meg újra lenne miért játszani. Ez az "1 parancsnok a garázsban" még kevesebb gondolkodásra ösztönzi a játékosokat. Mert ha jól értem megszűnnek azok a "problémák", hogy mondjuk egy fejlődési ág alján lévő harckocsiban pl a parancsnok a rádiós helyzetértékelés képességgel, amit fentebbi tierű tankba pakolva nem tud használni, mert ott van külön rádiós és újra kell képezni. Csakhogy ez 1-1 tanknál volt probléma, most meg akinek van 100 akárhány tankja annyiszor oszthatja újra. Elég ruszkis megoldás. (Vagy nem jól értem?)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Tankpeti · 2 hónapja
   Tegnap kezdődött a sandbox, előre ne jelents ki semmit.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Golza · 2 hónapja
  Nekem az instruktori bónusz pontok zavarnak. Kiképezted a legénységet kiosztottad a pontokat majd hozzádobnál egy instruktort. Kiválasztod végig zongorázod az 5 csoportot és reménykedsz hogy olyanra kapod a +2 és+1 pontot amire már raktál vagy aminek van értelme.
  Ezen kívül tetszik, limitálva lesznek a skillek, csökken a szakadék a régi 7+ skillekes legénységek és az újak közt. (Az megint más tészta hogy lesznek sokan akik csak kattintgatnak a skillekre mint majom a zongorán). A limittel jobban meg kell majd gondolni a szerepköröket amire használni szeretnéd a tankot, nem lesz "univerzális - minden skill ami lehet rajta van" legénység. Viszont a 3tank/szett lehetővé teszi hogy legyen 3 kiosztásod pl agresszív/passzív/CW-csapat.Ami kicsit zavar hogy néhány skillt másik csoportba tettem volna.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Ba_nshee
   • Kiképző
   · 2 hónapja
   "csökken a szakadék a régi 7+ skillekes legénységek és az újak közt"
   Hát, nem tudom, az a 17% elég betegnek tűnik:
   https://i.imgur.com/ISPTuFn.jpg
   Pl 499 látótáv optics nélkül.

   "Nekem az instruktori bónusz pontok zavarnak."
   Ha marad ez az idióta gambling rendszer, akkor legalább lesz miből újrapörgetnem párszor:
   https://i.imgur.com/FqBhwmr.jpg
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tankpeti · 2 hónapja
    Ezt követően viszont szóba kerülhet, hogy mi, mint veterán játékosok rendelkezünk nem kevés instructorral, ami (ha nem is teljes egészében) pár skill aktiválásához kárpótol minket - figyelembe véve, hogy 15 szintenként használhatunk egyel többet -, de egy kezdő nem rendelkezik ilyenekkel.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Ba_nshee
     • Kiképző
     · 2 hónapja
     Én is csak ismerkedem még a dologgal (momentán nem is megy a szerver), de úgy tűnik, hogy az instruktorokon határozottan dolgozniuk kellett volna még a teszt futamhoz is. Hogy véletlenszerűség az extra pontokon... nem is értem, mire gondoltak. Az is fura azonnal, hogy egyetlen skill sem "feketelistás"? Tehát, elméletben bármelyik növelhető velük? Camo 16-18 ponton? Vagy ott van az új, alapból is gyanúsan broken Adrenaline Rush. Az 18 ponton? CW csaták elején nem csak artik, de pár sniper is kapna egy kis baráti noszogatást.

     Kezdő játékosok azért csak jól járnak a jelenlegi rendszerhez képest. (Engem biztos érdekelni fog, hogy a lehető legjobb instruktort kapjam a tankomhoz, de ők nem ezzel vannak elfoglalva. Realisztikusan, nincs is jelentősége a 6th sense nélküli vagy 75% legénységgel való játékhoz képest.)
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Tankpeti · 2 hónapja
      "...a jelenlegi rendszerhez képest."
      Az a baj, hogy ennél tovább sokan nem néznek...
      Akinek nem tetszik az új rendszer, azzal érvvel, hogy hátrányosan jön ki a konverzióból, és igaza van. Akinek tetszik, arról elmondható, hogy változást akar, vagy ténylegesen pozitív lenne számára az átváltás (pl 6. érzék), tehát neki is igaza van.

      Viszont eljön a változás napja, és tellik az idő, egy ponton nem lehet már azt hajtogatni, hogy "de hogy az én időmben", hiszen akkor már egy másik rendszer lesz. Akkor általánosan ott lesz, hogy mindenkinek van egy legénysége, ami 100%-os (hatodik érzékkel), de arányosítva az átlag játékosbázishoz képest az mindig rosszabb lesz egy kezdőnek, mint egy veteránnak. Egy kezdő nem tudja (én se tudtam anno), hogy az 50%-os legénység az mennyire rossz. Ha tudtam is volna, se tudtam volna mit tenni ellene, hacsak nem költök a játékra.
      Példának okáért:
      A jelenlegi rendszerben erőviszonyokat tekintve nincs nagy szakadék egy "jól" skillezett 3 skillel valamint 4 skillel renndelkező tank között. (Úgymond a skillekből származó előny 2 db után szisztematikusan csökken).
      Az új rendszerben viszont baromi nagy a szakadék egy 45 és egy 60 pontos legénység között: 1 speciális perk, 1,5 skill + egy instruktor. És ez minden 15 szintre igaz.
      Nem tudnál olyan helyzetben állni (bármilyen is legyen a legénységed), hogy biztosan azt mondhasd egy szint után, hogy ennél jobban nem éri meg grindolni a legénységet, hogy biztosan kompetitív legyél. Mert ha 75-ös vagy, akkor lesz olyan játékos, aki még rárakott 12% Vehicle Handlinget, tehát hozzá képes a tankod karakterisztikái MIND rosszabbak.

      Szélsőséges nézőpont, de egy kezdő és egy veterán (illetve egy kezdő és átlag) között az új rendszer csak nagyobb szakadékot teremt, és egyúttal egy elérhetetlen végcélt is, ahol elmondhatnád, hogy ennél jobban nem nagyon tudod összerakni a tankod.
      Erre rájön még az a faktor, hogy ha fizetsz, akkor bizony egy felső korlát nélküli rendszerben törhetsz utat magadnak...

      Én a játéknak a klános oldalát mindig előbbrevalónak véltem, mint a többi részét. A legtöbb (csaknem minden 6, 8, 10-es) tankom úgy lett összerakva, hogy átlag 3 skill, és kompetitív legyen. Nem a legjobbak, de kompetitívek.
      Az új rendszerben ugyanehhez legalább 60, de inkább 70 pont kell, nem beszélve az általad is írt eltörhető mechanikákról, melyek "undorító előnyt adnak. (Chieftain 7 sec alatt tölt, EBR 60% kamó, 480+ látótáv stb...).
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       Ba_nshee
       • Kiképző
       · 2 hónapja
       "Az a baj, hogy ennél tovább sokan nem néznek..."
       Amire céloztam, hogy a kezdő játékosok most is hátrányban vannak, ezután is hátrányban lesznek. Mindenekelőtt, pálya- és tankismeret, de persze lehet nagyságrendekkel kisebb jelentőségű dolgokat is említeni, mint bond/bounty EQ, optimális felszereltség (ammo, consumables), 6 skilles/75 pontos legénység. Igazából, nem erről akartam beszélni, ezért csak egy mondatot és egy zárójelet szántam neki.

       Nem gondolnám, hogy ma vagy jövőre rosszabb kezdőnek lenni, mint volt 4 vagy 8 éve. Tank- és legénységfejlesztés is összehasonlíthatatlanul könnyebb és gyorsabb ma. Tervrajz, crew füzetek, prémiumfiók kibővített funkcionalitása. Minden sarkon hozzánk dobott zéró skilles legénység/instruktor, konkrétan felhasználhatatlan mennyiségű booster, 5x, végtelen ajándék kocka a klánoknak, ingyen prem/reward tankok minden tierben és így tovább. Én nem kezdtem annyira régen, de nagyon nem ez volt a helyzet, objektíven nem.

       Sokkal mélyebben nem szeretnék belemenni, de azért hoztam fel a 75% legénységet és a hatodik érzéket, mert úgy tartom, ez a legrövidebb út a játék letörléséhez valakinek, aki ki akarta próbálni. Általában véve a kis tier és a kezdés élvezhetetlen, élhetetlen állapota. Meggyőződésem, hogy ezen rengeteget javít mind az EQ 2.0, mind a Crew 2.0 és "Training 2.0".
       (Természetesen, a játék fenntartásához és fejlődéséhez szükség van új játékosokra.)

       Csak párat kiragadva a számaidból és példáidból:
       "A jelenlegi rendszerben erőviszonyokat tekintve nincs nagy szakadék egy "jól" skillezett 3 skillel valamint 4 skillel renndelkező tank között. (Úgymond a skillekből származó előny 2 db után szisztematikusan csökken).
       Az új rendszerben viszont..."

       Inkább mondanék 4 skill utánt a kiemelt csökkenésnél, az extra 1 instruktort és a talentet pedig szerintem túlértékeled az előbbihez képest. Ezen a ponton, nehézkes lenne emellett hatékonyan érvelni, de nekem ez a benyomásom a skill tree átnézése után.

       "Szélsőséges nézőpont, de egy kezdő és egy veterán (illetve egy kezdő és átlag) között az új rendszer csak nagyobb szakadékot"
       Megnézted, hogy konkrétan mennyi skill jön ki a 75 pontból, ahol ráadásul korlátozva vagy a választásoknál a talentek miatt? Hogy konkrétan mennyivel kevesebb skillt kapok a 6 skilles legénységemhez képest? Hat befejezett skillnél van teljes biám, javitásom, álcázásom, majdnem teljes tűzoltásom. Hatodik érzékem, szórásjavitó 2 skillem, látótávot javitó 2 skillem, 2 töltő skillem (safe + adrenaline). Egy extra vezető skillem (controlled vagy off-road). Egy extra lövész skillem (dead eye vagy designated). Az eddig 13 skill, de 4+ tagnál vagy heavy-nél jelentősen több. Az új fában van hatodik érzékem, de csak a javítás, álca, tűzoltás, bia elvinne 40 pontot. Öt skill, ami után maradna 35 korlátozottan elosztható pontom, mert két kategóriában már kommitáltam magam (egyébként, jellemzően abban a kettőben, ahol gyengébbek a talentek).
       Értem, hogy a te példád 3 skillsor volt, de azt nem tudom "veterán szintnek" tekinteni, amikor bő 200 csata után, crew füzetezés nélkül is a 6. skill végén vagyok. Nem is említve 4 vagy 5 skillt, ami lassan már kezdésre meglehet a jelenlegi lehetőségek mellett (füzetek, direktívák, sok skillel érkező legénységek).

       Ebből nekem nem az ugrik ki elsőre, hogy ajjaj, nőni fog a szakadék.

       "Nem tudnál olyan helyzetben állni (bármilyen is legyen a legénységed), hogy biztosan azt mondhasd egy szint után, hogy ennél jobban nem éri meg grindolni a legénységet, hogy biztosan kompetitív legyél."
       Első blikkre, az extra 15-19 % VH-ra simán rávágnám ezt. Az utolsó két pont már őrület. Nekem valószínűleg ez a range lenne a célom a legénységeimnél, ha így kerülne át éles szerverre.
       (És nem, egyáltalán nem látom, hogy tolni fogják bele az emberek a nagyon komoly pénzeket egységenként 1-1 százalék növekedésért. Utolsó utáni probléma.)

       "átlag 3 skill, és kompetitív legyen"
       Ismét, nem akarnék feltétlen elitista szemlélelet képviselni, de 3 skill, még direktívázott heavy tanknál sem igazán jön ki nálam cw kompetitívnek. És tényleg, annyira könnyű ma már a free biás negyedik skill befejezése, ötödik elkezdése, hogy semmiképpen sem a 3 skillt tekinteném összehasonlítása alapnak, ha mindenképpen a veterán-kezdő különbségről akarunk beszélni. Amellett, hogy minden létező játékban, területen, előnyben van a veterán résztvevő. Kettő instruktori pontot és egy talentet ennek nagyon a végére sorolok, ha engem kérdezel.
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Tankpeti · 2 hónapja
        Többször is írtad: "nem akarnék feltétlen elitista szemlélelet képviselni", aztán mégis sikerült Egyetértek rengeteg mindenben amit mondasz, csak kicsit túlértékeled a ráhatásukat a játékra (pl.: könyvek, boostok).
        Valóban a fejlődés felgyorsult, és túl sok dolgot vágnak hozzánk, de (hiába rendelkezem prémium tankokkal), mivel prémium fiókom nincs a kreditmennyiséget ami a haladásomhoz kéne (valljuk be nem vagyok rossz játékos, és igen gyorsan grindolom a tankokat) nem elég.

        Azt írtam 3 skill elég hogy kompetitív legyél. Azért ezt írtam, mert ez a legtöbb tankra igaz: Mindenre BIA; Lámpa, Bizt. elhelyezés, két stabilizáló skill, helyzetfelismerés, utolsó soron pedig tankfüggően kamó, vagy javítás (Igen van kivétel, az lightok inkább 5 skillnél vannak rendben, de az átlag játékos nem is fog kompetitíven játszani lighttal soha).
        Amennyi tapasztalatom van a játékosok legjava nem csak kevesebb skillel rendelkezik a "meta" tankokon mint 3 (és ez sokaknál még tier 10-ben is igaz), de még azok is rosszul vannak elosztva. Ha valaki arra képes, hogy a legénységét jól csinálja, már le a kalappal előtte (nem akarod tudni miket láttam taktikusként cw-k előtt olyan klánban, ahol tankok lettek elhozva).
        És gondolj bele mi történik, ha egy játékosnak nem 20, hanem 70 pontot kell elosztania (és ehhez úgy kéne gondolkodnia, mint nekünk, ami nem fog menni).

        Azt is kijelenthetjük (és igazat adok neked az új rendszer kompetitív küszöbére), hogy a meta összeállítást a top játékosok hozzák létre, mivel érthető módon ők látják át legjobban a rendszert. Azt mondod 75 skill + (5+4+3)% lenne az a pont ahol kompetitív a mezőny. A képet (amit feltöltöttem) tekintve neked a kék rublikától, számomra a sötétzöldtől számítana kompetitívnek egy tank (Leírás: a táblázat azt illusztrálja, mennyi xp-be kerülnek a skillek kihúzásai a jelenlegi, és a tervezett rendszerben).Bárhogy nézem, inkább nehezebbé, mintsem könnyebbé válna (még a te szempontodat tekintve is) egy jó legénység felépítése.

        És igen, az általad, és általam is írt skillek kötelező jellegűek lennének, de azok elérése lassabb, és nehezebb volna (kivétel a BIA, de nem lehet csak 1 skillre alapozni).
        A sandboxon ami megy egy katyvasz, de a konverzió (mint fent írtam a 3 skilles legénységeim miatt is) elfogadhatatlan. Gyakorlatilag a rendszer mindenkit büntet, akinek 1-nél több és 4,5-nél kevesebb skillje van. Aki ez alatt van azt a konverzió felfele billenti (egy kicsit), akinek pedig 5+ skillje van, azt kb. stagnálva hagyja (az adott tankokra).

        Igen vannak füzetek, de a sandboxos tapasztalataim alapján (illetve a tábla is mutatja), hogy mekkora erőforrásigényeknek kell megfelelni, ha az ember célba akar érni (xp mennyiség szempontjából). Annyi füzete senkinek nincs, hogy minden tankját ugyanarra a szintre tudná hozni, mint a jelenlegi környezetben.

        És persze lehet kreditet farmolni én is ezt teszem. A játék teljes egészében erre épül. Mégis figyelemreméltó, hogy míg a fejlesztése a tankoknak egyre könnyebb, a kreditszerzés évek óta stagnál (konteóknak helyet nem hagyva ez a helyzet), mégis megkapunk tesztre valamit, ami az előző kettő tekintetében, illetve a jelenlegi állapotához képest láthatóan lassulni fog, ami szerintem baj.
        És igazad van abban is, hogy a veterán résztvevő előnyben van a mindenkori kezdőkhöz képest. A kérdés az, hogy el akarunk-e menni egy olyan irányba, ahol még a jelenleginél is nagyobb értéke van a játékba fektetett valós és/vagy játékbeli valutának, vagy inkább a játéktudás döntsön. A HE változtatás az utóbbit támogatná, hasonlóan az artyé. A felszerelések 2.0 ebből a szempontból nagyjából neutrális tudott maradni. A legénységet pedig majd meglátjuk...

        UI: Az érvelésemből látható, hogy habár nagy támogatója voltam előzeteben ezen sandbox iterációnak is, de végül nem érte el azt a célt, amit szolgálnia kellene, és továbbra is úgy vélem (kissé peszimista realista módon), hogy át fog menni a rostán.
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
         Ba_nshee
         • Kiképző
         · 2 hónapja
         "aztán mégis sikerült"
         (Legalább nekem is feltűnt! ;P) Te hoztad fel és vitted tovább témaként a veterán játékosokat, külön kiemelve az aggályod a kezdőkhöz viszonítva. Az könnyen lehet, hogy lényegesen mást teszünk a pontosan nem definiált "veterán" játékos mögé, de ha egyszer ez a kontextus, akkor értelemszerűen ezt, tehát a veterán perspektívát fogom képviselni. (Amellett, hogy egyébként is ez a kényelmes számomra.)

         "csak kicsit túlértékeled a ráhatásukat a játékra (pl.: könyvek, boostok)"
         Mit értékelek túl a könyveken, amikor dobok két piros könyvet egy frissen képzett női legénységre és azonnal 3,65 skillnél vagyok? Ehhez például használhatok egy camo/firefighting direktívát addig, amíg feljebb képzem őket, ami azt jelenti, hogy az első csatámra 4,65 skillen megyek be?
         Mit értékelek túl a boostereken, amikor (ismét ez lesz a példa, mert erről tettem be képet pár órája) 200 csatával a 6. skillsor végét grindelem már?

         Jelenleg, a korábbihoz képest, a "veterán" perspektívából. A "kezdő", de aktív is kap rengeteg füzetet, és ez a játékos is kaphatott akár fél év prémiumot tavaly. Már, ha egyáltalán ki akarjuk kötni, hogy a "kezdő" játékos egyben egyáltalán nem is akar költeni a játékra, ezzel tovább lassítva a garázs menti lemaradásának behozását.

         (Ha a te konkrét esetedről akarunk beszélni, ahol a leírtak alapján inkább tankokat grindelsz legénységek helyett, ahol nem tudsz/akarsz fiókot venni golddért vagy forinttért, ahol talán nincs lehetőséged megfelelően kihasználni az ingyen napokat, akkor beszélhetünk erről, de nem mosnám egyik általános kategóriával sem össze.

         A CW játékot emelted ki, akkor elsőként biztosan azt kérdezném, hogy neked mennyi tízes tankra van szükséged? Aztán mennyivel játszol azok közül magabiztosan? Nekem aztán nincs hiányom se tankból, se 7 skilles legénységből, de ötnél nem játszottam több tankot a mostani két hét alatt sem. Ezt is javasolnám mindenkinek, aki szeretne eredményesebb lenni. Pl a Trigg első csapatának szintjén is erőltettük azt, hogy adott játékos mindig adott szerepkört játsszon. Nagyon minimum pálya szintjén, de lehet ezt tovább és tovább hangsúlyozni. Nem lesz ezt helyem jobban kifejteni, de szerintem érted/sejted az elképzelést és a rétegeket mögötte.)

         "Azt írtam 3 skill elég hogy kompetitív legyél. Azért ezt írtam, mert ez a legtöbb tankra igaz: [...]"
         Nem heavy tankot, 100% camo+repair nélkül nem tartok kompetitívnek. Igazából kaja nélkül sem, amihez akkor már kellene fog egy firefighting direktíva is legalább. És akkor meg is fejtettük, hogy miért teszem legalább egy sorral feljebb a lécet.

         "akinek pedig 5+ skillje van, azt kb. stagnálva hagyja"
         Nem. Ezért részleteztem a korábbi példát. Stagnálás? Hogyan jön az ki? Messze gyengébbnek tűnik a 75 pontos legénységem, mint a hat skilles. Hogy tűzoltást teszek minden tankomra, azt elfelejthetem. Hogy 100% javítás kerül mindenre, azt sok esetben elfelejthetem. Hogy minden tankon látótáv+bia, szintén. Hogy minden tankra kiférne a Controlled Impact vagy Dead Eye, az egy régi idők kényelmes álomképe maradna. És még ennél is jobban be fognak zárni a talentek, ha marad a 30 pontos határ. Különösen a skill igényes tankok, lightok-medek, totál szívás (nerf) számomra. Megfelelően kiválasztott 4 instruktor nélkül, egyenesen kényelmetlennek tűnik a saját igényeimhez képest. (Ettől még, ez nem feltétlen rossz irány.)

         "És persze lehet kreditet farmolni én is ezt teszem."
         Én nem . Amikor új volt, akkor vettem 4-5 füzetet, aztán azóta sem. A két hónapja ott hagyott naplómban fejtettem ki, hogy számomra mi a legénység képzésének hatékony módja.

         "A kérdés az, hogy el akarunk-e menni egy olyan irányba, ahol még a jelenleginél is nagyobb értéke van a játékba fektetett valós és/vagy játékbeli valutának, vagy inkább a játéktudás döntsön."
         Számomra nincs ez a Crew 2.0 első nagy kérdései között. Nem látom az ijesztően növekvő szakadékot. A saját legénységeim is gyengébbek lesznek. A tudás és tehetség pedig most, és ezután is magasan a többi felett lesz. Magasan prémium lőszer, lila felszerelés, túlképzett legénység, RNG felett, még akkor is, ha a játékosbázis túlnyomó többsége szeretné ezt másként hinni.

         Hogy a te konkrét "3 skilles" eseted különösen szívásnak tűnik, belementél a részletekbe is, minden további nélkül elhiszem neked. Csak azt tudom mondani az első napon erre, hogy másik legénységei is gyengülnek, illetve, a 3 tankos képzéssel, és mivel minden további tankod kifejlesztése kevésbé fontos az előzőnél, ezért remélhetőleg több energiád jut majd 1-1 meglévő legénység felfejlesztésére. Ezt javasolnám most és aztán is.
         • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          Ba_nshee
          • Kiképző
          · 2 hónapja
          Még 1-2 gondolat. Amit zseniálisnak tartok az új rendszerben, hogy rengetegen őrült legénységképzésbe fognak kezdeni, pusztán azért, mert kapott a parancsnok egy felső határt. Ugye, sokan így működünk, ha valamit ki lehet maxolni, akkor azt ki kell maxolni! El kell érni! Most nincs limit, csak lóg az egész a levegőben. Biztos vagyok benne, hogy rengetegen meg fogják célozni a 75 pontos határt, legalább a kedvenc tankjaiknál. Még azok is, akik tele lesznek ilyen legénységekkel, még ők is ráhajthatnak a 12% vagy éppen a maximálisan elérhető 20-21% extra VH-ra! Minden régi játékosnak szüksége van új célokra. Mindez több lejátszott csatát, több játékban töltött időt jelent.

          A másik, hogy még az új VH-ról is fontos kideríteni, hogyan működik, viszonyul pontosan, mert ne felejtsük el, az, hogy a parancsnok automatikusan átadja a saját szintjének 10 százalékot a többieknek, az simán elveszni látszik. Tehát, a 75 utáni VH is csak kompenzálásnak tűnik az elején.

          szerk.:

          3. Az átképzések költségénél megváltozhat a véleményem/benyomásom a szakadékkal kapcsolatban, bár ez inkább f2p, mint "kezdő játékos" kérdés. Továbbá, visszatérve oda, hogy a szakadék a 3 vs 5 skill és a 45 vs 75 pont között, összegezve a különbség a nézőpontunk között, hogy 1, többre értékelem a 4.-5. skillt, 2, elsőre nem tűnik akkora ugrásnak az extra talent és instruktor, 3, a 75 pontos legénységet is jóval lejjebb sorolom a mostani free biás 6 skillhez képest. Ugyanakkor, alapvetően nyitott vagyok arra, hogy tévesen mérem fel a kettő különbséget jelenleg. Nem aggodalmam, hogy jelentős gyakorlati különbség van a kettő között, de teljesen értem a szempontod.

          4. A legénységek gyengülésével kapcsolatban, talán az abszolút top crew, top instruktorokkal lehet a kivétel, hiszen a 7., és pláne 8. és 9. skill már tényleg igen keveset ad jelenleg, míg azt 17-20 százalék VH-ra lehetne most fordítani, ami a kompenzáció után is jelentős. Az biztos, hogy nem sok ilyennel fogunk találkozni a csatatéren. (És persze tévedhetek máshol is.)

          5. Holnapra összeszedek pár érdekességet. Már most találkoztam 1-2 olyan dologgal, hogy én is egyre-egyre negatívabb vagyok az egésszel kapcsolatban.
          • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
           Tankpeti · 2 hónapja
           ...folyt
           (ez a második rész )
           "Nem, heavy tankot 100% camo+repair nélkül nem tartok kompetitívnek. Igazából kaja nélkül sem, amihez akkor már kellene fog egy firefighting direktíva is legalább. És akkor meg is fejtettük, hogy miért teszem legalább egy sorral feljebb a lécet."
           Én már akkor inkább azt mondanám, hogy firef.+reapir, mert a tűzoltás lehetővé teszi a pótkaját, és opcionálissá teszi az álcát, amit direktívaként alkalmazhatunk, de ha a helyzet úgy kívánja, akár tankkezelést javító direktívát is tudunk alkalmazni.

           "...Messze gyengébbnek tűnik a 75 pontos legénységem, mint a hat skilles. Hogy tűzoltást teszek minden tankomra, azt elfelejthetem. Hogy 100% javítás kerül mindenre, azt sok esetben elfelejthetem. Hogy minden tankon látótáv+bia, szintén. Hogy minden tankra kiférne a Controlled Impact vagy Dead Eye, az egy régi idők kényelmes álomképe maradna... ;...Ettől még, ez nem feltétlen rossz irány..."
           Nem, az irány nem rossz szerintem sem. A stagnálást úgy értem, hogy egy 5 skilles (vagy 6+) skilles legénység a jelenlegi rendszerben kompetitív. Ha átvisszük az új rendszerbe, akkor ott és akkor kompetitív maradna. Ez (relatíven tekintve, ha a legénység által a tankhoz hozzáadott értékét tekintjük) stagnálás. A rendszer korlátaihoz mérten belerakhatod, amit akarsz. Igen, a két rendszer közötti hasonlítás alapján rosszabbul jössz ki, de a többi rendszerbe kerülőhöz képest jól. Például hozzám képest (pedig a 3,8 skillhez képest a 4,8 csak 1-el több), de nagyjából 2x vagy 3x olyan előnyös, mivel jelenleg ez maximum egy javítás, álca, vagy tűzoltás.
          • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
           Tankpeti · 2 hónapja
           { Még pár komment és megint megöljük a fórum "vonalas" algoritmusát a válaszoknál }

           "dobok két piros könyvet egy frissen képzett női legénységre"
           Én is ezt teszem, de piros könyvek nem jönnek csak úgy házhoz (2m kredit az 2m kredit).

           "naplómban fejtettem ki, hogy számomra mi a legénység képzésének hatékony módja"
           Amit vissza is olvastam, és egyet is értek veled. Még a P2P-el (pay to progress) sincs gondom. Egy F2P játékosnak most is nehezebb, mint egy fizetőnek. De (és itt a WG is közbeszól) az volt a terv, hogy a kezdő játékosoknak "jobb" játékélményt biztosítanak és a többi játékost sem hozzák hátrányba. Én még mindig nem látom, hogy a 75% (de akár 50% is lehet) és 100%-os legénység közötti grind rosszabb lenne, mint ami a megnövekedett "elit" vagy "átlag" elvárás következtében a kompetitív szekcióba való jutást jelentené (mert ez 2x annyi xp-t is igényelne, ami még a 100 csata helyett is 200). Ez (függetlenül tudástól, a boostok helyes használatától, játékba fektetett pénztől) mindenkire azonos hatással lenne.
           Még csak nem is irigység kérdése, hogy most valaki mennyire "tapasztalt" vagy "hozzáértő", mert ha valaki ügyesebben használja a rendelkezésre álló erőforrásokat talán gondolkodásra ösztökél másokat is.

           CW-re a játékos helyzettől függően használ tankokat, melyre a legnagyobb ráhatása a taktikusnak van. Persze amit mindketten elhallgatunk, hogy nyilván csak a meta tankjainkkal játszunk az ilyen neves események alatt, és ezen a téren vannak különbségek bőven. Mert mint te is mondod a cw alatt 5 tankot használtál. Én nem vettem részt ezen a téli cw-n, csak kisegítő voltam (erre megvoltak a magam okai) de nekem is hasonló számot képviseltek ezek a tankok. Ugyanakkor a 20 db 10-es tankomból 12 kompetitíven van felszerelve, és magabiztosan tudnék is velük játszani, de úgy állunk a top klánokban, hogy 5 tank van, ami mindig jó, így a taktikusok is egy kicsit "leépülnek", sokkal unalmasabbak, és kevésbé taktikára épülőek a csatáink, sokkal inkább az egyéni hozzáértésen/reakción (fókusz) múlnak a dolgok. Ugyanez van az amatőr klánokban is, csak ott nincs se hozzáértés, se reakció.

           Visszatérve a legénységhez: igen, ezen kompetitív tankjaim jók lennének a sandbox azonnali bevezetése után is, de milyen áron? Nem csak ezekkel szeretek játszani légiósként, normálban, frontlineban. És habár rám a normálra kifejtett hatásai pont semlegesek lennének, mert ahogy te is írod: "mások legénységei is gyengülnek", de ez nem ad megnyugvást, ha a cél az, hogy technikailag egyenlően, vagy fölényben legyél a játékosok legjavához képest.

           Az, hogy (vegyük a magyar community-t) a top 8-10 klán - ami max 1000 főt tesz ki - minden erejével rámegy, hogy a korábbi státuszát megtartva kétszer annyi erőt és időt beletöltve a legénységbe a korábbi állítást (és magunkkal szembeni elvárást) tartsa, még nem fog egy kezdőt, de még egy átlag játékost sem, akár még egy profit sem arra sarkallni, hogy ugyanezt tegye, így szépen lassan, de szétnyílik az olló.
           Nekem a Sandbox alapján (de érdekel a te tapasztalatod is) az jött le, hogy egy meta tank, jó legénységgel és felszereléssel sokkal hatékonyabb mint jelenleg (és ezt a benyomásomat a speciális perkek, az instructorok és a 75 utáni szintek összesége adta).
           Példázva: Nem tartom jó ötletnek, hogy a jelenleg is erősnek (egyesek számára op-nak) tartott tankok még erősebbek legyenek. Azok a tankok, melyek nem ebbe a kategóriába tartoznak igen, javulnak. De egy konstans %-os erősítés mindig azoknak lesz jobb, akik előnyből indultak.

           "bár ez inkább f2p, mint "kezdő játékos" kérdés"
           Minden kezdő játékos F2P egy adott ideig, de nem minden F2P kezdő. A kezdőséget a játékos előbb-utóbb levedli magáról (hogy ezt pozitív, vagy negatív értelemben, az az illető hozzáállásától függ), de egy F2P-ből azért/úgy kéne P2P játékossá lennie valakinek, mert + tartalmat kap a pénzéért. Javítva a saját írásom: a sandboxon látható rendszer a jelenlegihez képest büntet, ha nem vagy fizető játékos, mert a naplódban is írt bónuszok legjava (csomagokból származó bónuszok, twitch prime, prémium) rengeteg játékos számára kiesik valamint rengeteg mindenhez kell arany már csak a konverziónál is, ha neutrálisan akarsz kijönni.
           • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
            Bulcsu · 2 hónapja
            "szépen lassan, de szétnyílik az olló.""De egy konstans %-os erősítés mindig azoknak lesz jobb, akik előnyből indultak. ""de nem minden F2P kezdő"
            Csak, hogy a munkelyről fórumozóknak is legyen ideje elolvasni a munkaidő végére. "de egy F2P-ből azért/úgy kéne P2P játékossá lennie valakinek, mert + tartalmat kap a pénzéért" ---> na nekem ez a lényeg amiért maradok F2P ha szívás is. A T18 elvétele óta nem bízom a WG-ben. (Újabbaknak: Tier2-ben volt réges rég egy "betonerőd" TD, ami helyett adtak kompenzációnak egy papírmassét, majd később visszahozták arty-nak. Lehetne még példát hozni az ősjátékosoknak buffokra, nerfekre, elvett tankokra,de most hirtelen ez ugrott be a a kv1s-kv85-kv122 evolúció mellett. ---- ez is WG történészt kíván )
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ravenholm · 2 hónapja
  Most nézegettem a skilleket. Csak 3 perc volt mert megyek melóba. De láttam 2 olyat ami a celzás időt húzza le. Táras tanknak az nagyon jó lehet ha a celzást 2 secre le tudod huzni. T77 el 2.20 nekem az aim. Ha 2 mp re vagy alá tudom húzni az jó lesz mert 2 sec alatt táraz, és sokszor a 0.20 miatt misselek.... Ha valamit tárazol iparkodni kell mert az 1 lövés után már menekülnek. Délután megnézem jobban.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  taragas · 2 hónapja
  Meg amúgy vizsgáljuk meg ezt az egészet ballance szempontjábòl. Nehéz tankkal raksz lövés pontossàg növelő, és túlélés perkekre. Hogy legyen is értelme, el is fogy ezekre az összes pontod( ha nem raksz minden szükséges skillre, akkor meg egy màsik nehézzel, tdvel, meddel leszel közelharcban hàtrànyban szemtől szemben), de a lightok meg még több làtòtàvot kapnak, te meg a plusz làtòtàvtòl màr teljesen elestél, ìgy a végjàtékban, 1v1ben az àltalànos map design miatt, full hàtrànyba vagy.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  taragas · 2 hónapja
  Oltàri nagy baromsàg ez ìgy. Annyit kellett volna csinàlni, hogy elfelejtik ezt az 50 meg 75 szàzalékos legénységet végre, minden legénységet kikapni és annyi füzetet kapni nemzetenként, amennyi xpt az össz legénységgel összesen elértél. A Bias legénységet meg ugyan úgy kompenzàlni, mintha az rendes első skill lenne. Sokan ugye erre épìtettek, kampàny küldikkel, eventekkel, vagy direkt úgy vette a tankot(prem tankot) hozzà, de ha nem is teljes xpvel, de valamennyit adjanak rà. Az újraképző füzet, azt nem néztem, jò ahhoz hogy màs tankba is beleképezd az üres slotba a legénységet?(mert ha nem, azt is kéne). Meg 90pont kéne legalàbb, azzal jobban el lehetne lenni.

KERES
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.