Jelenleg

22
látogatónk van

2014. máj. 7. 09:55

FCM 36 Pak 40 - Elemzés

Írta:
(30 szavazat)
25 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

75 mm-es PaK 40/2, gyakorlatilag erről szól ez a tank. Ez az ágyú már-már röhejesen OP itt Tier III-ban. Az alfája 110, ami nem mondható egyedülállónak (de jóval átlag feletti természetesen), mert pl. a Marder II-n és a SU-76-on is hasonló sebzés van, viszont amiben az FCM otthagyja őket az a tűzgyorsaság. Egyszerűn brutálisan gyorsan lő. Egy teljesen pucér 100%-os legényéggel 3,6 sec alatt, ami BiA-val 3,5-ig vihető le (perverzeknek 3,3 sec kávéval). Csak viszonyítás képen ugyanez a Marder II-n 4,5 sec, a Su-76-on pedig 3,9 sec. Ez annyit jelent ezen a szinten, hogy 3 lövésből akármelyik tankot felravatalozza, majd el is temeti egy üveg borért, ha nem kap észbe és bújik el gyorsan a lövések elől.

Egy másik nagy előnye még az ágyúnak a páncélátütés, ami 98 mm simával és 126 arannyal. Ha valamire ránézel, akkor az tuti sebzés, Tier V-ösöket is úgy viszi mint a vajat.

A lőszerköltsége egész kellemes, 70 kredit/skúló, ami a jó tűzgyorsaságával és a sebzésével gyakorlatilag okádja a pénzt. Sajnos az arany lőszer ára igen borsos 2800 kredit, de erre szükségünk egyedül Tier V-ben lesz, ott is csak KV-1-ekre, azokra is csak távolról. 

Az ágyú továbbá halál pontos, a pálya másik felére is lazán célba talál, hála a 0,37 m-es értéknek nincs az a tank, amelyik ki tudna táncolni a lövése elől. A célzás ideje is egész kellemes 1,5 sec. Ahogy ráfordulsz a célra már szinte lőhetsz is, ami nagy segítség a viszonylag keskeny ágyú kitéríthetősége mellett, ami csak 7° jobbra és balra (magyarul összesen 14°-ot tud mozogni az ágyú), ami mellé jár még egy egész jó 8°-os csőlehajlás.

Van még egy apróság, ami néha idegesítő lehet, ez pedig a lőszer mennyisége. Mivel csak 40-et vihetünk magunkkal, jól meg kell gondolnunk, hogy veszünk-e bele HE-t és persze mennyi aranyat. Különösen Tier V-ben nem érdemes ész nélkül lövöldözni, mert az a sok HP nem fogja lelőni magát.

Felépítmény

Hivatalosan 40/20/40 mm-es páncélzat, ami részben igaz, de csak a tank aljára, ahol maga az FCM 36 található. Itt az effektív vastagság 40 és 65 mm között váltakozik a döntöttségtől függően, ami nagyszerű védelmet nyújt az esetleg ide érkező random lövések ellen. Viszont a tank nagy részét kitevő felépítmény (azon kívül hogy úgy néz ki mint egy nagy jakuzzi), minden oldalról 20 mm páncéllal van ellátva, ami egy nagy XP pinyatává változtatja az egész tankot. Gyakorlatilag nincs az az isten, hogy innen lepattanjon bármi is. Ez főleg olyankor válik fájdalmassá, ha oldalról kapjuk a lövést, hiszen a felépítmény teljes oldala lőszer rekesz, ami előszeretettel sérül a legkisebb szellőre is.

A másik dolog, ami mellett nem lehet elmenni, az a nyitott tető. Kezdjük a rossz végével: a tüzér a gonosz, ha felspotolnak mondj el három Miatyánkot és nyolc Üdvözlégyet, mert ha bedobja a HE-t a jakuzziba, rögtön vége a medencés partynak. A jó oldala a nyitott tetőnek, az a brutális 400 méteres látótáv. Mint egy sas teleszkóppal, ha valaki elszellenti magát a pályán, te arról tudni fogsz. Mindenképpen megéri egy binokuláris teleszkópot rárakni a +25% látótávért, amivel elérhetjük az 500 m-t(!) is.

Az álcaképessége a közép kategóriás TD-kre hajaz (18,5%), ezt érdemes turbózni egy álcahálóval és máris kapunk egy brutális passzív felderítőt.

Felfüggesztés

A forgási sebessége papíron 37°/sec, ami a valóságban hála a gyenge motornak, ennek a töredéke (pontos értéket nem tudni), valahol ~20-25°/sec környékén lehet. Sajnos ez borzalmasan bambává teszi ezt a tankot olyankor, mikor magát kellene megvédenie, ha egy gyorsabb tank a közeledbe tud kerülni még mielőtt szétlőnéd, akkor vége, esélyed sincs utána fordulni.

A talajellenállása borzalmas, mintha a kézifék folyamatosan be lenne húzva. Az utakról és a simább talajokról le se gyere, mert kegyetlenül megbosszulja magát. Vizet, mocsarat, mint a leprást úgy kerüljed, mert ha egyszer belementél onnan ki már nem jössz... Nehéz talajon 4-5 km/h-nál gyorsabban egyszerűen képtelen mozogni.

Motor

Motor? Mi nem használunk ilyen flancos ketyeréket 1864-ben. Itten mi még lúval járunk. (South Park)

Nos, igen fent ül Pista bácsi az ágyún elől meg be van fogva a csida és uccu neki eredjünk szántani, mikor meg lőni akarnak félretolják a pacit. Viccet félretéve van benne egy Berliet MDP brutális 91 LE-vel, amivel nos... tud mozogni a tank és itt vége is a történetnek. Hivatalosan 24 km/h-val tudna menni, de nem hiszem hogy van olyan ember aki elérte már vele ezt a sebességet, pláne nem önerejéből. A szomorú valóság az, hogy 14 km/h amit futni képes, azt viszonylag hamar el is éri (még szerencse), de egy minimális emelkedőtől már kiköpi a lelkét.

Ajánlott játékstílus

Gyakorlatilag a világ legegyszerűbb dolga, beülsz egy bokorba és vársz... vársz... és vársz, majd jön arra valaki... vagy nem.

Nos igen, mivel az FCM 36 mobilitása (de jó ezt a két szót egy mondatban használni) enyhén szólva is kritikán aluli, mozogni vele szinte értelmetlen. Mivel kis tierben általában csak pár pálya játszik, melyek többnyire megfelelnek a cameplős stílusának, ezeken egész jól is szokott muzsikálni. Általában a bázis közelében érdemes keresni valami olyan helyet, ahonnan tudjuk lőni az ellenfeleket esetleg még spottolni is őket, hisz ne feledjük, a látótávja valami elképesztően nagy, ami viszonylag jó álcázással is párosul, erre érdemes építeni. Pl. Malinovkán az északi oldalról nemes egyszerűséggel leslattyogsz a lövészárokba és innen az egyik bokor takarásából hülyére spottolsz mindent miközben még lőni is tudsz anélkül, hogy meglátnának. Ugyanez a másik oldalról K2-ben a pálya széléről. De ott van még Province, ami mintha ennek a tanknak lett volna kitalálva. Itt nincs más dolgod mint hogy kiállsz a templom vagy a ház mellé a kezdő helyen és győztél. Ha a csapatod nem krumplis zsákokból áll, akkor nem bírjátok elveszíteni, annyira OP az FCM azon a mapon, mivel az 500 m-es látótávoddal minden mozgó tankot felvillantasz a másik oldalon, akikre innentől kezdve csak lőni kell. Ha Province-ról kijössz 1000 sebzés nélkül ezzel, akkor nézd meg a meccs után, hogy meg van-e mindkét kezed, mert ehhez mindössze csak az egeret kell csépelni.

Másik kedvenc pályája még Karelia, ahol H3-ban és C7-ben van egy-egy jó campelős hely, innen hasonló az eset mint Provinceon, aki mozdul a völgyben az megdöglik.

FCM-el mindenképpen próbáld meg campelésből lenyomni az ellenfeleidet, 2-300 méter mindig legyen közted és a prédád között, mert ilyen messziről még nem lát téged, te pedig agyoncsapod még mielőtt közel érhetne. Vagy ha meg is lát akkor is mire odaszűkül vége van.

Közelharcot bármi áron el kell vele kerülni, mert a felépítmény hatalmas és papír, továbbá egy domb mögül is sokkal előbb látszik, mintsem te lőni tudnál, persze elmenekülni a sebessége mellett nem túl egyszerű feladat, de megoldható.

Ha látod, hogy egy ellenfél közeledik, inkább kezdj el hátrálni és állíts fel egy csapdát egy olyan helyen, ahol nem számít rád (ezt érdemes amúgy tolni más TD-kel is). Pl. mikor éppen igyekszik befelé a bázisra nagy biztonságérzettel támadd oldalba, mire felfogja, hogy honnan kapta a lövést és rád fordul, már megy a következő. 

Mivel egy Tier III-as tankról beszélünk, ezen a szinten többnyire még csak kezdők játszanak, akik épp hogy csak ismerkednek még a játékkal (na meg persze a zsákos emberek). Csúnya dolog kimondani, de sajnos ők nem túl valószínű, hogy önerejükből lehoznák a csatát, így a játékstílusunkat is érdemes ehhez igazítani. Lehetőleg mindig maradj a bázis közelében úgy 350-400 méterre, hogyha valaki elkezd foglalni azt le tudd szedni. Ha pedig látod, hogy valamelyik oldalon erősebb támadásra készül a csapat mindenképpen kezdj el arra mozogni, mert ha felvillan valami, akkor azt te rögtön le is tudod csapni. Ha egy FCM támogat egy támadást akkor az jó eséllyel sikerrel is fog járni...

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Sajnos ilyen kis szinten még alig vannak felszerelések így a választék elég gyér, de szerencsére, ami nekünk kell, az itt van. Binokuláris teleszkóp, álcaháló, a harmadik pedig szabadon választható, célzásgyorsító, vagy szerszámos láda.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

Mivel a legénysége kompatibilis a IX-X-es francia TD-kkel, a logikus az lenne ha ezekhez alakítaná az ember, de Foch 155-re pl. elengedhetetlen egy BiA, míg az FCM-re nem. A kérdést itt az dönti el, hogy van-e Foch-od mellé, vagy tervezel-e szerezni egyet később, avagy sem.

Első körben vegyes skillek: 6. érzék, halálos szem/álca, kuplungégető, biztonságos elhelyezés. Másodikban pedig teljes álca, viszont ha Foch-ba akarod ezt a legénységet berakni, akkor BiA.

Átlagos bevétel

Meglepő egy ilyen kis tanktól, de nagyon jól keres. Egy átlag körben, ahol csinálsz vele 6-800 sebzést, simán kihoz magából 7-8k kredit profitot prémium nélkül, de a 10-15k-s meccsek sem ritkák vele, amiket már 1k sebzésre előszeretettel megad.

Mikor pedig még spotolsz is a sebzés mellé, eléggé el tudnak szállni a tarifák, pl. Province-on 15k profit elég hétköznapi.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Mocskos OP ágyú, baromi jó DPM-mel, pen-nel és pontossággal. 400 méteres alap látótáv, ami teleszkóppal felmegy egészen 500 m-ig. Jó rejtőzködés.

Hátrányai

Egy immobil izé, borzalmas forgási sebességgel. A felépítmény hatalmas és papír, amit bármi átlő és többnyire tönkrevágja a lőszer rekeszt is. Tier V-ben egyes pályákon szenvedős vele a játék.

Kiknek ajánlott

TD mániásoknak, akik rendelkeznek elegendő türelemmel egy ilyen lassú campelős tankhoz. Gyakorlatilag ennél TD-bb TD-t már nem igazán lehet kitalálni sem, az az igazi semmirevaló ágyú lánctalpon, amit a legbénább biciklis huszár is két vállra fektet, ha és itt jön egy bazi nagy HA. Ha sikerül megkerülnie vagy valahogy a közelébe lopóznia anélkül, hogy ő ne vágná agyon.

Maga az ágyúja és a látótávja annyira mocskosul OP-vá teszi Tier III-ban, hogyha az RNG besorsol egy campelősebb pályára, gyakorlatilag nyertél is, mert aki mozdul, azt te meglátod, három lövésből pedig a legbrutálisabb tankot is virágcseréppé amortizálod. Az álcája pedig annyira jó, hogy csak a helyedet sejtheti az ellenfél, de meglátni sosem fog ha ügyesen játszol.

Nekem pl. a winratem is csak azért 70%-os vele, mert az MM felpakolja Tier V-be is, mikor már megelégelte hogy huncutkodol vele a kicsik között. De még itt is aktív tagja tud lenni a csapatnak, csak már nem annyira OP, hogy egymaga meccsdöntő erő legyen.

Ezt a tankot ha egy szóval kellene jellemeznem akkor azt mondanám hogy: gonosz. Egyszerűen Tier III-ban nem lehet védekezni ellene, mert általában ott még se 6. érzéke, se látótávja nincs a tankoknak (330 m felettiek még viszonylag ritkák), hogy felfogd egyáltalán a jelenlétét, aztán majd mikor kapod a 110-es pofonokat, feleszmélsz hogy áááá itt bujkálsz.

Ha mindez pedig nyílt terepen ér akkor vége van, mert kijátszani nem tudod az ágyúját, lepattanni meg pláne nem fog, hacsak nem teljesen bamba az aki vezeti és ha neked sikerül is elkerülnöd, ő úgy mészárolja a csapatodat mint Jason Voorhees a tini lányokat, mire pedig felfogod, hogy megy a meccs, a fél csapatot már bedarálta.

Személy szerint gyűlölöm a lassú tankokat, különösen a TD-ket, de az FCM-nek (Marder I a becsületes neve egyébként) örök helye van a garázsomban. Minden percét élveztem, még ha Tier V-be rakott akkor is csak legyintettem, mert még ott is megsebzi amit meg kell.

850 aranyért nagyon jó vétel, 425-ért meg már egyenesen rablás... a WG-vel szemben.

Videó


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:56

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  daogyula
  • Tankos
  · 9 éve
  Nekem is van,Himmelsdorf-on a pályaudvarnál oldalba kaptam vele egy KV1-et,öt lövést kapott mire rám fordult.Persze egy lövéssel kilőtt,de neki is csak 11-hp maradt.Kis híján kilőttem egy kettő szinttel nagyobb tankot.Ütős kis gép.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  misi107
  • Tankos
  · 9 éve
  haha,én szeretem ezt a kis fost,de az kurvajó,amikor a totál kezdő vérpistikéket-megtámogatva az mm-mel hátulról-nem lehet kilőni.mennyi de mennyi alkalom volt,hogy 1-300 csatás faszkalapaok verték a mellüket,mert a pz4a 75mm-s he-je sebzett a bobozon nullát,sorozatban.vagy a 20 mm-es páncél pattintotta oldalról 10 méterről a páncéltörőt.Az agyondícsért löveggel meg tier1-es otsut vagy más szart nem lehet kilőni.Szófosás az egész,ha nincs veled az erő akkor ebben szutyok játékban szart se ér semmi.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  nagyvad
  • Tankos
  · 9 éve
  Fogadd vállonveregetésemet... ...valaki igazán le tudta írni, hogy miről is szól az egész.
  Olvastam erről a tankról egy másik "elemzést" is, ott a srác pocskondiázta ezt a nagyszerű tankot!
  Csak így tovább!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  LESIPUSK4S
  • Tankos
  · 9 éve
  Szintén boldog tulaja vagyok, féláron vettem anno. Annyit megér simán. Tier V-ben megfelelő távolságból megállja a helyét. Odin remekül leírta a tankot, és szerintem jó vele húzni a francia TD legénységet is. (én legalább is azt szoktam - AC 46 ) Mondjuk előnyösebb, ha szakaszba megy vele az ember, főleg a borzalmas fordulása miatt, legyen aki megvédi a papír testét.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gopa35
  • Tankos
  · 9 éve
  Szerintem nagyon jo kis tank
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Christofia
  • Tankos
  · 9 éve
  Jó cikk, hasznos és értelmes tanácsokkal. Locust mellett a másik 3-as csodajárgányom a garázsban, bár én még mindig amondó vagyok, hogy a legeslegjobb carry t3-r a Locust. Ezzel az FCM-el kell egy szerencsés map választás és egy szerencsés csapatfelvonulás (mert nagyobb térképeken vagy lekaszabol a túlerő, ami körbevett, vagy ami még rosszabb, mire odaérnél az eseményekhez, addigra vége a gamnek), míg Locusttal akárhol, akármilyen szinten eldöntheted a meccset.
  Várom az elemzését, bár nem hiszem, hogy sok újat láthatnék
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ivo Tibor
  • Tankos
  · 9 éve
  Sajnos eladtam, mert ha előbb olvasom hogyan kell vele igazából játszani akkor...
  Mindenesetre újra megvettem, szerencsére a legénységét nem küldtem el melegebb éghajlatra!
  Azóta élvezet vele játszani és még a kredit is jön.

  Köszi!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUNlaca
  • Tankos
  · 9 éve
  Hiába tankolhatnád fel akármilyen benzinnel vagy gázolajjal. Azok %-ban növelik meg a motor teljesítményét. Most ha a szinte 0-át megnöveled 5 %-al mi történik? Semmi De ha mondjuk egy E-50M-nek az 1200 lóerős motorját eteted meg 100-as oktánszámúval az mindjárt más. Szóval érted. Na de ki is számolom neked gyorsba hogy egy 5%-os teljesítménynövekedés mennyit segítene az FCM-en. 91/100= 0,91 0,91*5= 4,55 91+4,55= 95,55. Na szóval 91 lóerőről 95,5 re nőne a motor teljesítménye. És itt még sajna az sem játszik hogy: oké de itt lehet ez a kevés is számít mert pici a súly, és kis növekedés is nagyban feltolja a fajlagos teljesítményt. Hát sajna még ez se jön be. Ugye eza dög alapból 13.9 tonna, de vegyük kereken 14-nek, mert ugye felszerelések. Tehát alapból a fajlagos teljesítménye : 91 /14= 6,5, tehát 6,5 lóerő/ tonna. A növelt értékkel meg: 95,5 / 14= 6,82, tehát 6,82 lóerő/ tonna. Jó oké befejeztem
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  OdinHUN
  • Tank elemző
  · 9 éve
  Jacktor majd javítsd ki pls a tier szórás 3-5-re.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Buldog41
  • Tankos
  · 9 éve
  Az FCM mióta korlátolt?!
  Hát, ezekszerint vége a KV gyilkolós napoknak, és a Halonen szerzésnek
  Inkább engedélyeznék a teljesítménynövelő benzin használatát, mert piszkosul lassú... xD az enyémen már csak az a felirat áll, hogy ,,Alma"! Tudom, nem konkrétan a gyümölcsöt jelenti, de én már csak úgy tekintek rá, mint az almásfurgon, amit még az időskorát élő Babi néni is utólér. :P
Tovább a kategóriában: AMX 50 Foch (155) - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.