Jelenleg

5
látogatónk van

2014. április 23. 08:22

Pz.Kpfw. S35 739 (f) - Elemzés

Írta:
(38 szavazat)
59 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

4,7 cm SA 35 L/34, ami a francia B1 egyik ágyújának egy kicsit felturbózott változata, s majd mint a statoknál látni is fogjátok, kicsit át is estek a ló túloldalára a fritzek... Ez egy igazi lézerágyú ezen a szinten, a sebzése ugyan nem túl magas, csupán 55, de a tűzgyorsasága valami brutális. Egy teljesen kiamxolt legénységgel 1,9-sec-enként lő... Gondolom nem kell magyaráznom, hogy Tier III-ban ezzel ha valamire ránézel annak fakereszt... gyakorlatilag csak a Pom-Pom-os brit tankok lőnek gyorsabban nála, de még nekik is tárazniuk kell 4 lövés után. Ezzel szemben a Soma egy 112 lövetű minigunnal mászkál, amivel legéppuskáz bárkit aki ki mer állni elé.

Általában ezt a nagy OP-ságot olvasva kezdi el szívni az ember a fogát, hogy hát igen oké, hogy gyorsan lő, de akkor hol a csapda? Lelőjem a poént? Nincs csapda. 

A páncélátütése 55 simával és 90 arannyal, ami abszolúte rendben van, arannyal a KV-1-eket is ki lehet bontani szemből különösebb gond nélkül, de Tier III-IV-ben a sima lőszer is bőven elegendő pár extrém esettől eltekintve (Matilda, AMX 40). De nyugalom, még mindig nincs vége: a célzási idő 1,14-sec egy teljesen pucér 100%-os legénységgel is, ami gyakorlatilag semmi. Ahogy odafordultál valamire már lőhetsz is (érdekességképpen. neki van a játékban a legjobb célzás ideje).

A hab a tortán pedig a 0,39-es pontosság, ami összerakva az ágyú többi statjával brutális sniper fegyverré teszi ezt a kis csövet. Ha valami felvillan már tárazhatod is lefelé, mert az ágyú biztos hogy oda lő majd ahova célzol.

Egyetlen hátránya, hogy az arany lőszer egy picit túl drágára sikeredett, 800 kredit/db, amivel ha nem vigyázunk elég hamar jókora számlákat lehet összehozni.  

Torony

Hivatalosan ugyanaz a torony van rajta, mint a francia B1-en, de valahogy a németek a Sománál úgy megbabrálták, hogy még ez is nagyságrendekkel jobb mint a francia tesón. A páncélzata 56/46/46, ami 10 mm-el vastagabb szemből mint a B1-en.

Tier III-ban a TD-ket leszámítva gyakorlatilag bármi elé röhögve kiállhatsz, mert a kupolát és a torony gyűrűt leszámítva belőni nem igazán lehet arany nélkül, hála a két lövegpajzsnak amik a torony elejének nagy részét fedik, ezáltal adva még egy kis extra páncélzatot az 56 mm-es alap érték mellé. Ez megspékelve a 10°-os csőlehajlásával elég kemény dióvá teszi a feltörését egy jó hulldown pozícióban.

A torony forgása is egész pofás 41°/sec, ami összeadva a test forgásával egy igazi kis balerinát csinál belőle. Ezt a tankot nem lehet büntetlenül leforogni...

A látótávja 330 méter, ami Tier III-ban abszolúte rendben van, de én azt mondom ez nem elég, így érdemes rá rakni egy mozgó optikát is (coated optics) a +10% látótávért. 360 méter rögtön tetszetősebb főleg, hogy igazán felszerelést nem is nagyon lehet pakolni rá, de legalább az OP ágyú mellett most már előbb látunk bárkit, mint ők minket.

Felépítmény

Papíron 36/35/25 mm-es páncélzat, ami az elején mindenféle véletlenszerű szögekben van megdöntve. Ennek az effektív értéke 36 mm-től egészen 60 mm-ig váltakozik, gyakorlatilag minden milliméteren más a páncél döntöttsége, amitől végül teljesen úgy néz ki mint egy nagy Chokito szelet. 

Sidescrpaelésben nagyszerűen működik a Soma, ha ezt megtanulod használni gyakorlatilag legyőzhetetlenné válsz, de ha esetleg nyílt terepen letolt gatyával kapnak is el, akkor sem kell kétségbe esni, mert elképesztő módon képes generálni a random lepattanókat, hála a szinte teljesen gömbölyű elejének. 

Sajnos viszont az egész tank tele van mindenféle nyílásokkal és ajtókkal, az előbbiek mögött pedig a sofőr és a rádiós ül, ezek halálára pedig igen érzékeny a tank és ez igen gyakran be is következik, ha az ellenfél pont ezeket a részeket lövi meg. Persze ezek elég kicsik, így nem kell különösebben tartani attól, hogy egy kezdő játékos direkt ezekre a lyukakra vadásszon.

A bal oldalán (ha szemből nézed) található egy doboz, ami megnyugtathatok mindenkit nem része a hit boxnak, így az őt érő lövések nem okoznak kárt a tankban, kivéve ha a mögötte lévő páncéllemezt találják el.

Felfüggesztés

40°/sec forgás láncon, ami megszégyenít sok közepes és könnyű tankot is. Sokszor megesik, hogy elkezd lőni az ellenfél és miután rájön, hogy szemből nem bír veled úgy dönt, hogy megkerül... aztán jön a meglepetés, hogy nem bír megkerülni, mert te nemhogy lefelé maradnál mögötte, de már lassan előtte jársz a forgásban. Különösen Pz 1C és Pz 2G-k ellen hasznos ez, akik az oldaladba kerülve elég hamar lehegesztenének.

Motor

220 LE-s Somua S-40, ami összeadva a tank alapból elég csekélyke súlyával egész jó teljesítményt nyújt. A gyorsulása kiváló, pillanatok alatt eléri a 37 km/h-s végsebességét és nagyszerűen tartja is azt. A mobilitása igazán figyelemreméltó, a végsebesség ugyan nem túl eget rengető, de soha nem lesz gondunk azzal, hogy ne érnénk oda valahova. Különösen igaz ez rövid (50-100 m) távokon, így pl. városokban, ahol az egyik utcából akarunk átmenni a másikba vagy sniperkedősebb pályákon pozícióváltásnál, itt még egyes könnyű tankokat is leelőz.

Ajánlott játékstílus

Egy hiper agresszív kis idegbeteg tank. Mint egy mini IS-7. Arra lett kitalálva, hogy előre rogyolj és szájba vágd az ellenfelet a saját kezével, csak ezt még az IS-7-nél is százszor hatékonyabban csinálja... Mivel elég mozgékony, érdemes a csata legelején megcélozni olyan kulcspontokat, amik megszerzése később nagyban hozzájárul majd a meccs megnyeréséhez. Ilyen pl. Komarin-on a folyómeder, ahol a sziklák között teljesen előrenyomulva letakaríthatod a hegyen lévőket és zaklathatod a campereket, hogy a társaid előre tudjanak nyomulni, míg te visszatolod őket a fedezékeikbe. Megéri keresni az olyan helyeket, ahonnan tudsz sidescrapelni vagy hulldownozni és innen szitává lőni mindenkit. A Soma talán az egyik legrugalmasabb tank az egész játékban, nagyszerűen alkalmazkodik szinte miden helyzethez, abszolúte megelőzve ezzel a korát, egy igazi kis multipanzer mint az E-50 vagy a T-54. Lehetőségeinknek csak mi magunk szabhatunk határokat, ha kell nehéz tank, ha kell közepes, de mint sniper támogató tank is nagyszerűen tud dolgozni.

Saját tierben városi pályákon egyértelműen a nehéz tank aspektus dominál. Itt sidescrapelgetve lever bármit, egyedül a HE-t lövöldöző derp ágyúk amiktől félnie kell, de ezeket is könnyedén kijátszhatjuk, hála a minimális célzásidőnek. Kinézel belelősz visszajössz, mire felfogja, hogy ott vagy már visszamentél a fedezék mögé. Aztán kinézel valahol máshol és kezdődik az egész elölről.

Nyíltabb pályákon inkább a hulldownozás és a medezés játszik vele, itt gyorsan megfogod a kulcspontokat, mint fentebb is írtam és ha kell snipeolsz. A célzásidejét mindenképpen érdemes kihasználni mint elsődleges fegyverünket, ehhez kell egy elég idegbeteg játékstílus, amit főleg hulldownban lehet alkalmazni. Mozogsz mint az őrült, megvárod míg lő egyet az ellen, megállsz rálősz kettőt, megint mozogsz, szerencsétlen meg csak szédül és lövi a lepattanókat.

Tier IV-V-ben már egy kicsit felcserélődnek a szerepek. Itt inkább a Soma az aki támogat és hagy másokat érvényesülni. Ilyenkor keress egy jó lövész pozíciót, lehetőleg olyan helyen, ahonnan oldalba tudod lőni a felvonuló vagy az éppen lefoglalt ellenfeleket. Viszont érdemes óvatosnak lenni, ne legyél túl agresszív és csak olyan helyre menj be, ahonnan aztán biztosan ki is tudsz majd jönni. Sajnos Tier IV-ben és pláne Tier V-ben nagyon sok tank gyorsabb nála, így elszaladni nem fogsz tudni, ha esetleg forróvá válik a talaj.

Sajnos ezekben a tierekben a fegyverünk lézerágyúból átalakul egy dobgéppé, amivel nagyszerűen lehet ütni a ritmust a páncélon, de sebezni már annál kevésbé.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Ventilátor, Optika, Szerszámos láda.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

Mivel egyetlen német közepes tankba sem kompatibilis a legénysége valószínűleg saját embereink lesznek benne. 6. érzék, sima utazás, helyzetfelismerés. Második körben pedig javítás vagy álca.

Átlagos bevétel

Hivatalosan nem keres sokkal többet mint egy átlagos Tier III-as tank, de mivel az ágyúja OP, iszonyatos sebzéseket lehet vele letolni. Az 1k-s körök abszolút nem ritkák vele, amire arany nélkül már kapsz általában 9-10k kreditet.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Meglepően fürge és nagyon ügyesen mozog. Troll páncél különösen a tornyon és a testen sidescrapelésnél. OP lézerágyú elképesztően jó DPM-el, kellemes csőlehajlással.

Hátrányai

Az mi?

Kiknek ajánlott

A fogadóbizottság oszlopos tagjainak. Magyarul azoknak az elvetemült egyéneknek, akik szeretnek lejárni kis tierekbe zaklatni az újonnan érkezetteket. Ez a tank mocskosul OP a saját szintjén, egyszerűen megmagyarázhatatlan, hogy még eddig miért nem vették ki... pl. a Pz B2 és a KV-5 is ugyanezért lett kivéve, pedig ők messze nincsenek így eleresztve mint ez a kis gyilkos. Egy igazi kis aligátorteknős (EU fórumon hívták így egy időben: "snapping turtle"), a páncélja kemény, nagyot harap és ha felidegesíted utánad szalad.

Nagyon fun vele a játék, egymaga félkézzel képes meccseket eldönteni, ami 1v29-ben nem kis teljesítmény. Ha kell nehéz, ha kell med, ha kell support. Nincs az a feladat amit ne tudna hibátlanul végrehajtani.

A célzásideje a legjobb az egész játékban, amit ha kihasználsz igen nehéz labda lesz lecsapni. Az ellenfeleid még oda se érkeznek szűkülni mire te már lőttél és már fel is szívódtál, hogy ugyanezt megcsináld valami más helyről.

Talán az egyetlen hibája ennek a tanknak, hogy (pont úgy mint az FCM 36 Pak 40-et) ezt is feldobja az MM Tier V-be, ahol aztán elég szenvedős tud lenni néha, főleg zártabb városi pályákon. De melyik Tier III-as tank nem az?

Ami miatt érdemes még beszerezni a Somát az egy rajta kívül álló ok, mégpedig, hogy a közeljövőben (ez évben valamikor ha minden igaz, de legkésőbb jövőre) érkeznek a francia közepes tankok, amik között a Somua S35-nek egy nerfelt formában ugyan, de már bérelt helye van, ez pedig azt jelenti, hogy ki fog kerülni a mostani német verzió a boltokból és a Pz B2-höz és a KV-5-höz hasonló ritkaság lesz, később meg majd bánhatod amiért nem vetted meg amíg még lehetőséged volt rá.

1000 goldért nem mondom, hogy feltétlenül megérné megvenni, mert funoláson kívül semmi funkciója nincsen, legénységet nem lehet húzni benne és pénz farmolásra is vannak nála jobb tankok, viszont 500 aranyért halálos vétek kihagyni, főleg úgy, hogy hamarosan eltűnik a boltok polcairól.


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:17

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bela455 · 8 éve
  Egy egyszeru szobadisz semmi extra idokent port torlok rola.....ja sima loszerel kitudja loni az a szerencsetlen 4-es szintu orosz T-28-ast...........de azt az 1-es szintu tankok is kilovik.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rejkov · 8 éve
  Jó, talán havonta 1x elővettem az elmúlt 5000 csatányi idő alatt
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rejkov · 8 éve
  Kb 500 csatás koromban vettem, amikor még csak szagolgattam a játékot. Ez volt az első prém tankom. Azóta is csak az e25-öt vettem meg. Akkor még 750 arany volt csak. Sajna ezek kivételével nem nagyon van prém tank a játékban, amivel élvezném a játékot. Esetleg még a ruszki 7-es SU, azt talám megveszem majd egyszer.

  Az első időkben alig rakta tier 5-be. Mostanában meg alig rakja tier 3-4-be. 2 egyperkes német legénységet vettem le róla, mire megtudtam, hogy bármely med legénysége belerakható büntetés nélkül.

  Az indien legényeivel elég mókás vele játszani, ha éppen nem tier 5-be teszi.

  Már vagy 5000 csatája hozzá sem nyúltam, mert nincs kedvem tier 5-ben szopni vele. Találtam jobb gépeket funolni, amikkel már lehet bontani a 2-vel nagyobbakat is gold nélül.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  OdinHUN
  • Kiképző
  · 8 éve
  Simán átlehet lőni vele a KV-1-et.
  http://wotguru.com/wp-content/uploads/2013/01/KV1_Front.jpg
  http://wotguru.com/wp-content/uploads/2013/01/KV1_Side.jpg
  A zöld részeken, ha nem dönti be 10-ből 10x be fog menni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  coroner1 · 8 éve
  Tier3 ban ok,semmi baj,de...régebben sokszor tett be 3 asok közé,de mostanában nem emlékszem arra hogy ne Tier5 közé tett volna...KV1 szemből?Vicc...arannyal még hátulról sem viszi...max a láncot lehet lelőni vele...szerintem suttyomban nerfelve lett...ennyit erről...500ért szerintem is megéri megvenni
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kasuto · 8 éve
  Teljességgel egyetértek az elemzés midnen betűjével, anno féláron vettem meg mint első német prémtankomat (és 2. prémet úgy egyáltalán)
  Jelenleg ez tartja nálam az Acélfar rekordot, ugyanis Tier3mas tankkal 1000 lehetségel fölé menni számomra volt hatalmas "áll-leejtés" a csata végén), az meg hab a tortán ahogy a Topgunokat, meg Szárnysegédeket "farmolja" hihetetlenül jól összerakott egy kis gép, talán a mozgékonysága ami kicsit lomhás nekem, de még bőven használható kb mindenre(kivéve talán spotolásra :P)
  Valóban egy élvezetes és egy mocsokmód Fun jószág, saját tierjében midnent elpusztít amit meglát, 1,9 alatt táraz, kb nem is szűkül mert már bevan szűkülve mire rácélzol valamire, a páncélja meg annyira "köcsög", hogy mindet elpattint. Talán a sima matildához hasonlítanám, annak van még jó páncélja lézerágyús lövege, és hasonló mozgégonysága.
  Én is csak ajánlani tudom mindenkinek
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Buldog41 · 8 éve
  Jó elemzés Odin!
  Csak annyiban sántít, hogy a KV-t azért annál nehezzebben lehet kinyírni, mint ahogy leírtad.
  Nem lehetetlen, de előlről nekem még eddig nem sikerült, bár ha a vezetői kémlelőre sikerül rátapadni, akkor már csak a KV halálos 85/122-es lövegét kell valahogy megbűvölni, mielőtt az válaszolna a karcolgatásra.

  Az igaz, hogy a tornyával már pattintott sok szépet, például a PzIV 10,5cm-es keliberű lövedékét is... el sem hittem!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUNlaca · 8 éve
  Még szerencsére féláras akcióban vettem meg, de nekem is annyira megtetszett hogy azt mondom teljes áron is simán megéri. Nagyon jó a tank, s a cikk is ismét megint nagyon jó lett.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ryek05 · 8 éve
  én is megvettem 50%os áron mert csak jót hallottam róla. Szerintem is nagyon hasznos kis tank, habár én nem tudom még kihasználni minden előnyét, de még így is érezhetően erős kis tank. Ennyit mindenképp megért!
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.