Jelenleg

24
látogatónk van

2014. április 7. 09:38

AMX 50 100 - Elemzés

Írta:
(75 szavazat)
67 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A 100mm SA47 az 50 100 lelke. Első ránézésre nincs benne semmi különleges, 232 mm átütés (263 arannyal) és 300-as alfa, de hoppácska! Ez egy francia tank így szinte elengedhetetlen tartozék hozzá az autoloader aminek a tárában összesen hat lövedék figyel. Kis matekóra következik: 6x300=1800 azaz akármelyik Tier VIII-as tankot gond nélkül legéppuskázza pillanatok alatt, de itt érkezünk el az álom azon részéhez, mikor beleér a kezünk a bilibe és hirtelen felébredünk...

A sok jóság mellé jár egy pár rossz tulajdonság is. Kezdjük rögtön a célzásidővel, ami 3 sec... nos ez pont arra elég, hogy az őrületbe kergessen ha éppen valakin gyenge pontot akarsz ellőni, mivel a tárból 2,7 sec-enként jönnek ki a lövedékek néha az ember legyőzhetetlen késztetést érez, hogy úgy tapossa az egeret, ahogy zöldre vált a célkör, de nem éri meg... Mivel francia ágyú, ha nincs teljesen beszűkülve szór mindenhová, csak oda nem ahova kellene, de még teljesen rászűkülve is ha megpróbálsz vele snipeolni, hiába a 0,36 m-es pontosság, a lövedékek úgy repkednek mint a részeg fecskék: teljesen kiszámíthatatlan random röppályákon, ahova épp az úri kedvük tartja, oda repülnek, bucskáznak, egymásba gabalyodnak, orra esnek saját magukban és a többi. Ennél fogva a snipeolás egy picit necces vele, hiszen ki kell várnod a 3+ másodpercet, amíg a részeg tüzér megtalálja, hogy melyik bizgentyűvel is kell célozni, ilyenkor pedig DPM-et veszítesz...

A másik fekete pont pedig az alfa sebzés, ami 300-nak van írva, de mivel francia ágyú (szeretném leszögezni, hogy erre semmiféle bizonyíték nincs, így ha gondolod akár ignorálhatod is amit most írok) a +/-25%-os sebzés dobásnál ő inkább lefelé szeret nyúlkálni. Ez olyankor vicces, mikor meglátsz egy Tier IX heavyt és úgy döntesz, hogy rámászol, s mikor a tárból mind a 6 lövésed sebzett és ő még mindig él, az úgy egy picit zokon szokott esni... Ez a két dolog együtt pedig szeretik tetézni egymást...

Az 50 100 másik nagy Achilles-sarka az elképesztően hosszú töltési idő, mivel egyszerre 6 lövedéket rak be a tárba az automatika, szépen elbíbelődik ezzel egy darabig. Számokban ez 48,6 sec, amit egy teljesen fullos tankkal is csak 46,5 sec-ig lehet levinni (ellátmánnyal 44,6 sec), mivel sajnos az autoloader miatt töltésgyorsító nem rakható rá.

Torony

A híres oszcillációs vagy más néven billenő torony, ami az összes táras tankon megtalálható. Ennek a kialakításnak a nagy hátránya, hogy nem helyezhető rá komolyabb páncélzat így sajnos elég könnyű belőni... Számokban ez: 90/30/30 mm-es páncélt jelent, ami a döntött részeken 150 mm-t is eléri, de ennél a tanknál totálisan értelmetlen páncélról beszélni...

A másik nagy hátránya ennek a torony kialakításnak, hogy az ágyú fixen van beépítve, így együtt kell, hogy mozogjanak. Ez annyit jelent, hogy a csőlehajlás is erősen limitált: 6° elől, 5° oldalt és 4° hátul. Emiatt sokszor gondban leszünk, ha lefelé szeretnénk célozni, persze a 13°-os csőemelkedés sokat segíthet ezen, csak egy kicsit fura megoldáshoz kell folyamodni ez esetben. Gondolom, mindenki ismeri a hátrafelé nyilazó magyar lovasok történetét, nos erre gondolok. Felmész az elejével egy emelkedőre és a megfordított toronnyal máris van csőlehajlásod, a páncél miatt nem kell különösebben aggódni, mert így sincs.

Két másik kis idegesítő apróság, hogy a torony „mosolygós” része, azaz a turret ring (torony gyűrű? vagy valami ilyesmi) eltalálása esetén sérül a toronyforgató rendszer, ami javítás nélkül ~15 sec körüli időre beragad. A másik pedig, hogy a tüzér előszeretettel hal meg a tornyot érő lövésektől, sokkal gyakrabban, mint más legénységi tagok.

A torony forgása 32°/sec, ami egy nehéz tankhoz képest nagyon jó érték, nem kell félni attól, hogy ne tudnánk gyorsan odakapni a "tekintetünket" ahova kell.

A látótáv 380 m, ami mondhatni átlagos, de soha nem lesznek gondjaink azzal, ha esetleg saját magunknak kellene spottolnunk.

Felépítmény

Egy nagy uzsidoboz tele 50 tonna papírral, talán így lehetne legjobban jellemezni. Mikor azt mondom hogy nagy, akkor azt úgy értem hogy BAZI NAGY. Csak az nem találja el, aki nem akarja, de szerencsére az 50 tonna igen jól hasznosítható legalább ütközésekkor. Sokszor, mint egy 7. lövedék funkcionál, medekről lazán le lehet vele kapni 2-300 HP-t egy emberesebb rúgással. 

A test hasonlóan páncélozott, mint a torony 90/35/30 mm, aminél a készítők próbáltak az IS-3-hoz hasonló kialakítást csinálni, csak gondolom félúton elfogyott a karton vagy a ragasztó, így kicsit félbe maradt a "csuka orr". Az effektív vastagság itt sincs túlzottan az egekben, így páncélvédettségről beszélni értelmetlen. Szerencsére a sidescrape sem opció ennél a tanknál hála a papír oldal páncélnak és az elején lévő befelé hajló lemeznek. 

Amire még érdemes odafigyelni az a tüzérség. Francia tankoknál örökös betegség a vékony páncélzat, ami különösen igaz a tetejükre, amit inkább nevezhetnénk napfénytetőnek, mint páncélzatnak. Ebbe a tankba gyakorlatilag bármelyik tüzér amivel összehozhatja a sors, képes a maximumot sebezni, ha a hátsó motorházat találja el. 50 100-zal nem érdemes nézni, hogy milyen arty van az ellenfélnél, ennek a tanknak a Grille is épp úgy a megtestesült gonosz, mint a GW E-100...

Egy további idegesítő dolog, hogy a legénységi tagok ugyan a tüzért leszámítva nem kifejezetten sérülékenyek, de valamilyen oknál fogva mindegy szálig töltők. (Jó a sofőr nem, ő nem hord a hóna alatt ágyúgolyót, mint Bud Spencer a Kincs ami nincs-ben). Ennél fogva, ha valaki hal, akkor a töltés idő is drasztikusan megugrik és míg más tankokban a rádiós halálát elkönyveljük járulékos veszteségként (ugye KV-5 tulajok?), itt kénytelenek leszünk őt is feltámasztani hamvaiból. A legjobb megoldás erre egy nagy EÜ csomag, ami egyrészt 10%-kal csökkenti a halálozási rátát, másrészt több legény is felkelthető vele egyszerre.

Felfüggesztés

32 °/sec forgás, ami egy nehéz tankhoz képest elképesztően agilissá teszi ezt a gépet. Továbbá a talajellenállása is mérföldekkel jobb, mint akármelyik Tier VIII nehéz tanké, így nehéz talajon is meglepően ügyesen közlekedik.

Motor

Egy 850 LE-s Maybach. Igen egy német motor (mint a háború után a franciáknál minden), ami a legerősebb ezen a téren (a KV-4-5-öt leszámítva). Úgy repíti a gépet akár az álom, a gyorsulása kiváló, a végsebessége pedig 51 km/h. Egyéb kérdés?

Ez összeadva a jó forgási sebességével nagyon agilis kis jószággá teszi, 50 100-zal soha nem lesz gondunk azzal, hogy ne érnénk oda valahová, lazán képes tartani a lépést szinte az összes meddel, ami gyors pozíció váltásoknál, vagy menekülésnél nagyon hasznos tud lenni.

Ajánlott játékstílus

Ízig vérig support tank, kis túlzással a support tankok etalonja, minden megvan benne ami ehhez kell. Mobilitás, tűzerő... de mi a harmadik? Páncél? Az nincs... Szóval majdnem minden. Ő az a csendes kisfiú, aki az iskolában mindig próbál kimaradni a bajból, hogy aztán hallgassa a többiek cukkolásait... aztán pedig berágatják és fél kézzel földhöz vágja az osztály erős emberét. 50 100-zal egy teljesen új arcát mutatja meg az embernek a játék: a support tankok világát. 

Azokét a sokszor alul értékelt se nem med, se nem heavy, se nem td tankokét, amiket sokan szeretnek egyszerűen a "szar tankok" kategóriájába besorolni, ám erről a tankról mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy rossz lenne, hiszen ha egy ilyen békafaló masinéria figyeli a hátadat, semmi nem jelenthet akadályt...

AMX-szel érdemes megtalálni az olyan helyeket, ahonnan zavartalanul tudjuk szívni az ellenfél vérét anélkül, hogy komolyabb bajba kerülnénk. Gondolok első sorban a pályák azon központi részeire, ahonnan ráláthatunk egyes létfontosságú helyekre, mint pl. Ruinbergen az "E" vonal, ahonnan főleg az északi részről gond nélkül hülyére lőhetjük a városban harcolókat vagy Mines-on a C9-ben lévő sziklát a déli oldalról.

Ezzel a tankkal egy meccsnek általában 3. fázisa van:

 • Fosós fhanszia harcmodor: A fent említett vérszívás, amivel próbálunk az ellenfélről minél több HP-t lelopni, a legkevesebb saját HP árán.
 • Felszámolás: A meccs végéhez közeledve általában kezdenek megmerevedni a vonalak és a lőhető tankok is kezdenek megfogyatkozni, aki el akart érni egy pozíciót már valószínűleg elérte vagy mi kilyuggattuk. Ilyenkor érdemes elindulni a többi heavyvel/meddel óvatosan felszámolni a tömörüléseket, nem kell félteni a tankot, minimális matektudással kiszámolható, hogy az ~1800-as burst sebzésed, na és persze a társak lövései elegek lesznek-e az ellenfélre, avagy sem és ez alapján letámadni a csúf nmy-t. Ha tudod hogy a társaik nem tudják őket érdemben támogatni nyugodt szívvel közéjük lehet rohanni, megforgatni őket és taposni az egeret, ahogy csak a csövön kifér.
 • Berágás: A meccs legvégén, mikor már egyre több elszigetelt vagy legyengült tank van a pályán lehet önállósodni és érdemes ezeknek nemes egyszerűséggel "a nyakába ugrani és összefosni magad", ahogy nagyanyám szokta vala mondani. 

Viszont a nagy tárazgatás közepette érdemes figyelni arra, hogy sohase menj be olyan szituációba, amit nem tudsz jó eséllyel megnyerni vagy elmenekülni belőle, mivel a 46 sec-es töltés alatt teljesen védtelen vagy; de olyan szinten, hogy egy Pz38Na képes megkergetni a fél pályán keresztül (based true story). Ilyenkor az egyetlen fegyvered az ütközés, ami kisebb könnyű tankok ellen prímán alkalmazható, de egy meddel már nem fogsz elbírni...

Egyébként játékstílus ügyében igazából MrScheff-hez kellene jó tanácsokért folyamodni, nála valószínűleg nem sok játékos tud többet kicsikarni az 50 100-ból, hiszen 2700 átlagsebzést nem a szél fúj össze. Talán ha elég kitartóan kérleljük, csinál majd róla egy videót.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Célzásgyorsító, Ventilátor, Vertikális stabilizátor.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Nagy elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék vagy Ellátmány.

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben a 6. érzék, ami kötelező darab, e mellé lehet választani vegyes felvágottat, mint: Sima utazás, Pillanatkép, Helyzet felismerés vagy Teljes javítás képességeket ízléstől függően, második körben pedig BiA (Elit alakulat) a gyorsabb újratöltés miatt.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

6 lövetű tár 1800 burst sebzéssel, kiváló mobilitás és végsebesség, röhögve dönt el meccseket egy jó sofőr kezében és mivel fhanszia, sokan hajlamosak alábecsülni... egyszer.

Hátrányai

Papír páncélzat, hatalmas méret, extrém módon érzékeny a tüzérekre, 6°-os csőlehajlás, 46 másodperces töltési idő, ami érzékeny a legénységi tagok sérüléseire mivel mindenki töltő benne, alacsony HP.

Kiknek ajánlott

Röviden? Mindenkinek! Ez a játék azon kevés tankjainak egyike, aminek minden garázsban ott lenne a helye.

Először is gyakorlati oldalról az egyik legkeresettebb ESL és 7vs7 tank, nincs olyan magára valamit is adó csapat, ahol ne lenne belőle legalább egy duó, hiszen a tűzereje és a mobilitása kiválóan alkalmassá teszi arra, hogy hirtelen megtoljanak vele egy oldalt, vagy lerohanjanak pár elkószált tankot.

Kevésbé gyakorlatias szempontból ez a játék talán legjobb FUN gépe, ha egyszer ráérzel az ízére, soha nem unsz rá. A stílusa annyira dinamikus, hogy egy pillanatnyi üresjárat nincs benne, még a tárazási periódusok is aktív játékkal telnek, akár bújócskával vagy Benny Hill féle fogócskás jelenettel, de unatkozni egy percig sem fogsz.

Továbbá kiválóan alkalmas arra, hogy megtanulj gondolkodni. Ez talán kicsit furcsán hangozhat, de az 50 100 tipikusan az a tank, amivel nem lehet ész nélkül játszani, minden egyes lépést előre meg kell gondolni, mivel ez a tank és úgy általában az összes francia nehéz az M4-től kezdve, nagyon nem tűri a sofőrje hibáit és igen keményen bünteti is őket. Egyetlen kis ballépés és legtöbbször füstölgő roncsként végezzük...

A 6 lövetű tár hatalmas előny tud lenni egy esetleges 1vs1 harcban, szinte minden meccsen megkapja vele az ember az "OP noob autoloader" sablonszöveget (általában olyan vállalkozó szellemű zseniktől, akik azt hiszik, hogy le tudnak adni 1400 sebzést 15 másodperc alatt), de az AMX csak azok kezében OP, akik tudnak vele játszani és ez a legnagyobb buktatója. Ha ez rád nem igaz, inkább csak szívni fogsz mintsem szórakozni, az ilyen játékosok kezében inkább bamba öszvér, mint táltos paripa az 50 100. Márpedig megsúgom, hogy (szerintem legalábbis) ez az egész francia nehéz vonal legjobb tankja. Ha ez nem tetszik az 50 120 és az 50B sem fog...

Az AMX minden téren búcsút int a nehéz tankok doktrínájának, ezzel a géppel nem fogsz dicső módon csatahajóként előretörni a harcmezőn vagy KV-2 módjára keresztbe állni egy hídon és feltartani egy egész hadosztályt.

Az 50 100-at a történelem egy olyan szakaszában fejlesztették ki, amikor egy addig még soha nem látott háborúra készült a világ. Az ekkor még éppen magához térő francia hadiiparnak direkt a nagy túlerő elleni harcra kellett egy tank és ebben a szerepkörben az AMX nagyszerűen helyt is áll.

Ez a tank egy sunyi ninja, aki többnyire elérhetetlenül osztja a halált, mikor pedig már vissza tudsz rá lőni, akkor tudod hogy már késő, mert már csak ingyen sebzés vagy neki...

Végül pár jó tanács fegyverválasztásnál azoknak, akik ezt a vonalat húzzák:

 • ARL 44: 90mm F3
 • AMX M4 45: 90mm F3 vagy 105 13TR-el a legjobb. A 90mm DCA 45-öt kerüld, mint a leprást.

Videó


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:00

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  · 8 éve
  Üdv! Átolvasva a fenti leírást, úgy döntöttem regisztrálok. Igen jóra sikerült a részletezés, az alábbin jót nevettem: "sunyi ninja". Bevallom a hat kedvenc tankom közül ez az egyik dobogós. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az első sorokban harcolnak ezzel a tankkal. HIBA. Bármennyire is szidnak, írogatnak az első 3-5 percet elbújva jó sniper helyen kell tölteni. Az egyedül hagyott, sérült tier 9-10-es tankok, és az alacsonyabb tierek - tier VIII is - a fő célpontok. A parti vége felé érdemes vele lófrálni, addigra nem ütközhetsz bele komolyabb ellenfélbe. Ha nem bírsz várni, akkor keress egy olyan társat, aki jól bírja a lövéseket, és lefoglalja az ellenséges tankokat, s míg ő feltartja az ellent, te menj az oldalukba, mögéjük. Az ágyúja elég félelmetes, az E100-at, IS4-et lower hullon probléma nélkül átüti (csak akkor, ha nem forgatja be). Maus-t, T95-öt, t-54-et, érdemes kerülni. Ez egy meccsfordító tank! Ha töltesz ne maradj a csapattársaid mögött tisztán lőhető helyen, menekülj fedezékbe. Rád fognak vadászni, mert minden játékos tudja, hogy Téged át lehet lőni. Itt lehet csuklani fog pár rokonod, de akik szidnak majd azokról tudhatod, hogy életükben nem játszottak jól még revolveres ágyúval. Ami a legélvezetesebb: a meccs elején lecsekkolod melyik a 8-as, 9-es szintű (kék, lila) ellenfeled. Ha előbújnak (már pedig előjönnek a várható helyeken) egy tárral megsemmisíted őket. Kedvencem az volt, mikor egy 2800 eff fölötti 3 fős platoon(IS-3, T34, Tiger II) mindegyik játékosát egyesével kikapkodtam. Butusok nem rajban voltak. Soha nem használok arany lőszert, nincs rá szükséged.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Franktamas · 8 éve
  Mindegyik franciara tokeletes a 105mm-es 13TR, amire ra lehet rakni. Az s35-on elveszkedes vele, a v39-en jobb, az ac46-on duhkitoresem volt mikor megtudtam, hogy nem lehet rarakni, arl jobban tetszett vele, mint a kv-1s, az arl m4-en is csak az.
  A 90mm-errel osszehahonlitva:
  Nagyobb toltesi ido, viszont nagyobb alpha, nagyobb DPM.
  Rovidepp szukulesi ido.
  Kisebb atutes, viszont pontosabb igy a tanknak tudsz gyenge pontot loni ezert a tankot kb ugyanannyi eselyel lovod be.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Galacsin · 8 éve
  Sajnos az ezermester leírása nem teljes pontos: azt írja 50%-ot ad, de az az 50% pont az 50%-ra lecsökkent töltést komenzálja 100%-ra, BIÁ-t nem számolva. KV2-n mikor volt ezermester a 20 másodperc körüli töltést mikor meghalt a töltő 21-22 másodpercre tudta kompenzálni (volt BIA).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  OdinHUN
  • Kiképző
  · 8 éve
  Ezermester csak 50%-os skillel ad vissza egyetlen elhullott legénységtagot, ami ugyan jobb mint az alap 0%, de jobban jársz szerintem egy nagy EÜ csomaggal, mert az 10%-al csökkenti a halálozási rátát és egyszerre több embert is "javít".

  DCA-val az a gond, hogy oldalra és hátra csak 1°-ban hajlik lefelé, ami nagyon meg tud szívatni, ha melléd megy valami. (Pld IS-nek csak a tornya legtetejét tudod lőni.)
  Akkor meg még ott a 3 sec-es célzásidő is. Szerintem 212-es pen totálisan felesleges tier6-7-be, az F3 és a 13TR 165-170-es penje bőven elég.
  105-ös ágyúnak nagyon jó a DPM-je, különösen golddal, mert simával 300-as alfája van, golddal pedig 330.
  F3 pedig egy nagyon ügyes, már-már med szerű ágyú. 2,3sec-es célzással és baromi jó csőlehajlással minden oldalon.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Galacsin · 8 éve
  "Nem érdemes a parancsnoknak ezer mester, mert a szinte mindenki töltő."

  Akkor ha meghal a rádiós nem nő meg 90 másodpercre? Hogy a francba lehet mindenki töltő? Ha csak a söfőr él a 4 ember közül akkor mennyi a töltés? Összeadódik a töltésidő növekedés vagy együtt adja dupla töltést? (bocs a sok hülye kérdésért)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Galacsin · 8 éve
  Én is M4 45-nél járok, de 105-össel használom, mert a nagyobb sebzés miatt nagyobb a visszatartóereje, ráadásul a gold lőszere 30-cal többet sebez a sima lőszernél, a töltése picit nagyobb, de nem vészes.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ill23 · 8 éve
  Nem érdemes a parancsnoknak ezer mester, mert a szinte mindenki töltő.
  Az M4-en nekem is a DCA volt, jó az, de ha nem szükül össze teljesen a célkereszt, akár 50 méterről is mellé tud lönni, így a kapás lövéseknél "kicsit" problémás.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Steve92B · 8 éve
  épp egy m4 45-öm van és a 90-es DCA van rajta, nem értem miért nem jó ez a löveg.....bármit képes átutni....bár kíváncsi vagyok a 105-ös mit is tud
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Galacsin · 8 éve
  Gyakori legényvesztés miatt nem érdemes a parancsnoknak ezermestert rakni? Gondolok itt arra, hogy egy 100%-os ezermester tudja-e kompenzálni a rádió halála által megnövekedett töltés időt?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Trucker39 · 8 éve
  Nagyon jó írás. Köszönet érte.
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.