Jelenleg 454 vendég és egy tag online

2020. január 17. 06:53

Vajon mennyire "történelmiek" a WOT-os szovjet tankok?

Írta:
(29 szavazat)
34 hozzászólás

Sziasztok! Hoztunk nektek egy kis érdekességet Nagy Tamás jóvoltából. Vajon hány fake tank van a játékban, vagy csak olyan ami papíron létezett? Ki tudja? A válasz elég sok! Tamás négy és félhónapos kutatómunkája során végigvette az összes tankot a játékban, a harcjárműveket kategorizálta kor és történelmi hitelesség szempontjából is. Nézzük hogy milyen módszerek mentén sorolta be a gépeket az egyes kategóriákba:

TANKOK KOR SZERINTI BESOROLÁSA

A fejlesztési fákon szereplő tankok besorolása a főbb fejlesztési korszakok szerint. A csak tervrajzon létező tankok kivételévek közel 100%-os pontosságú a kor szerinti besorolás, a tervrajzok esetében bizonyos tankok csak az adott fejlesztési jellemzők, a tank design-ja alapján sorolhatók be. Ez elsősorban a kínai tankokra igaz.Hadrendbe állított tankok esetében a színkód a szolgálat megkezdésének dátumát jelzi, egyedi esetekben (pl.: Pudel) a történelmi források dátumát. Prototípusok esetében a legyártás évét jelzi. Tervrajzok esetében a rendelkezésre álló rajzokon szereplő dátum, ennek hiányában a Wargaming által megadott évszám (elsősorban valótlan/fake tankokra igaz)

TANKOK TÖRTÉNELMI HITELESSÉGE

Az egyes tankok történelmi hűsége nehezen meghatározható, kisebb eltérés szinte minden tankon tapasztalható (lámpák, festés, modellen elhelyezett felszerelések), ám történelmi értéküket ez nem befolyásolja érdemben. A kategóriákba való sorolás az alábbi vizsgálati sorrenddel történt:

 1. A tank létezésének igazolása. Csak abban az esetben nem került valótlan/fake kategóriába egy tank, ha arról hiteles adat maradt fenn, ez lehet egy valós példány, korabeli sajtóban megjelent fénykép, hiteles múzeumi vagy levéltári kép, hitelesnek tekinthető múzeumi, levéltári vagy gyártói tervrajz. Ha csak a játékgyártó saját leírása, forrásmegjelölés nélküli tervrajz vagy azonosító jel nélküli terv áll rendelkezésre akkor az adott tank hiteltelennek tekinthető. Ez elsősorban a kínai, majd minden nemzet tier 9-10-es tankjaira és a Wargaming saját bevallása szerint is csak tervrajzon létezett tankokra igaz.
 2. Hitelesnek tekinthető tankok tartalmi vizsgálata. Több esetben is valós projektek kerültek felhasználásra, azonban nem egy konkrét terv, hanem több tervezet, esetleg prototípus került összegyúrásra a játékban látható eredményhez. Tervrajzok esetében az ábrázoltak modellhez képest történő eltérése, a rajzi hiányok valós elemmel való kitöltése került vizsgálatra. Ezen a ponton elsősorban a francia AMX és BC széria, valamint a németek produkáltak hibát.
 3. Lövegek vizsgálata. Elsősorban a top lövegek vizsgálata, a stock, vagyis alap lövegek szinte kivétel nélkül hitelesek. Hiba minden nemzetre jellemző, gyakori a top lövegként feltüntetett modul valóságalapjának hiánya, utalások alapján történő feltüntetése. Bizonyos esetekben hiteles információ is van a sikertelen lövegbeépítésről, mely projektek törlését is okozta.
 4. Részletes modul paraméter ellenőrzés. Tervrajzok esetében (azok gyakori kidolgozatlansága miatt) a terveken megadott paraméterek és modulok összehasonlítása a játékban szereplőkkel. Prototípusok és hadrendbe állított tankok esetében a valós mérések és adatok összevetése a játékban szereplővel.

A fentiek alapján az alábbi kategóriák kerültek kialakításra:

 • PIROS - Valótlan vagy Wargaming által készített tankok: Többségük az 1. és 2. pontnál fennakadt tank, melyek létezése hiteles információ hiányában nem igazolható. Számos tervrajzon létező tank (melyet sokan napkin-tank-nak, vagyis szalvétára skiccelt tanknak csúfolnak) ide sorolható, ezek tervrajzi kidolgozottsága annyira szegényes volt (csak körvonalak, jellemző metszetek), hogy modellezésük jelentős kreatív munkát igényelt, így aligha tekinthetőek hitelesnek. Szintén ide sorolt a valótlan tanktest-torony párosítás és a több project egybegyúrásából létrehozott tankok.
 • NARANCS - Tervrajzok: Csak tervrajzon létező tankok, melyek kidolgozottsága előrehaladott, azaz a rajzokon már a belső tér kialakítása is ábrázolt. Hitelességük vagy játékba való átültetésük nem tökéletes, de ez elsősorban a rajzi anyag hibáiból, hiányosságaiból fakad, a tank karakterisztikája érdemben nem módosult.
 • PIROS-NARANCS ÁTMENET: ezekben az esetekben vannak fennmaradt rajzok, de jelentős eltérések tapasztalhatóak, a nyilvános adatok hiányában nem lehet eldönteni hogy mi a Wargaming modellezőinek munkája.
 • CITROMSÁRGA - Történelmietlen: Bizonyíthatóan valótlan modult vagy jelentős eltérést mutató, de alapvetően valós tankok. A legfontosabbnak tekinthető torony és frontpáncél vastagság legfeljebb 30 mm eltérést mutat. ÁTMENET: többnyire valótlan top ágyút jelez.
 • KÉK - Megépült prototípus: Bizonyítottan megépített prototípus, némelyikük a mai napig fennmaradt. Több esetben is a sorozatban gyártott tankok prototípusai. Gyakori volt a próbák közbeni átalakítás, így a prototípusépítés egy adott pontjaként értelmezendők, emiatt eltérő konfigurációk is fellelhetőek.
 • ZÖLD - Hiteles, szolgálatba helyezett tankok: Szolgálati elnevezést kapott járművek, melyek azonban nem feltétlenül láttak harcot, gyakori a kiképző tankként hasznosított példány. A feltüntetett ágyúk közül valamennyi hitelesnek tekinthető (legfeljebb a top ágyú vagy a torony miatt kapott citromsárga jelzést). A valós méretektől, modul és paraméter adatoktól nincs érdemi eltérés, a homlok és toronypáncélzat vastagsága legfeljebb 30 mm eltérést mutat. Több alváltozat esetén a játékban szereplő valamelyikkel legalább 90%-os egyezést mutat.

Folytassuk a szovjet tankokkal:

Szovjetunió

Általánosnak tekinthető fejlesztési fa, a magasabb szintek kivételével II. Világháborús technika és fejlesztés. A köztudatba beépült nézettel ellentétben főleg 2. világháborús haditechnika, 8-as szint után éles váltással. Magasabb szinten nehezen megállapítható a feltüntetett évszámok valóságtartalma, a technikai újítások inkább háború utáni tervezést sugallnak. A 9-10-es szinteken a hidegháború fejlesztései találhatóak, elsősorban emiatt is kérdéses valóságtartalmuk, kevés az érdemben kidolgozott tervezet a fejlesztések anyagi forráshiánya miatt, a közismert, megvalósult tankok miatt (T54, T62, stb.). Gyakori kritika a túl erős fegyverzet, valójában a feltüntetett évszámok lehetnek torzak, és egy előrehaladottabb technológia van bemutatva.

Utoljára frissítve: 2020. január 17. 06:57
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 8 hónapja
  Szép munka !
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  RockyRuciano · 8 hónapja
  Szia!
  Ismételten le a kalappal.
  Annyi kérdésem van, hogy a SU–122-t és a SU–85I-t miért így soroltad be?
  A SU–122-ből ezernél több épült. Igaz, nehéz rohamlövegként alkalmazták és nem önjáró lövegként, így a játékban inkább a SU–100 után lenne a helye a TD-k között - a WG valami miatt tök más helyre tette a játékban , mint az a történelemből következne szeritnem. Ha ez az oka, akkor inkább történelmietlen citromsárga netán a piros WG-kreálmánynak sorolnám be.
  A SU–85I-nél én meg 2 erősen különböző járműről is olvastam:
  - az egyik a SU–122 tervrajz fázisaként (talán prototípusként is megépült)
  - a másik a zsákmányolt Pz.III és STUG járművekre épített D-5S vagy D-5T löveggel. Ugyanazok a mérnökök tervezték, akik a SU–85-t, a különbség az alvázban volt. Az elgondolás alapja a Sztálingrádnál zsákmányolt járművek felhasználása volt, de a gyártási kapacítást nem akarták összekavarni, így megmaradt tervrajzi elgondolásnak.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   vaskereszt · 8 hónapja
   amire te gondolsz, szerintem a su85 alapjára épített rohamlöveg, a játékban ez úgy van benne, hogy a su85re rá tudsz rakni egy 122es mozsarat, az a su122 tényleg nagy példányszámban készült, igaz ha jól tudom a felépítménye is picit magasabb, de semmiképpen sem keverendő a su-122-44el
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Totti5 · 8 hónapja
   A játékban lévő SU122-44 megfelel egy tervrajzon lévő verziónak, de megépült és sorozatgyártottnak nem igazán. Su85i esetében pont az általad leírtak a probléma, a játékban lévő tank átépített német tank akarna lenni, de sok az eltérés a korabeli fotóktól, a WG erősen kiegészítette.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    RockyRuciano · 8 hónapja
    Értem.
    Köszi.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Freepunk_Hun · 8 hónapja
  Kicsit off:
  Ha már játékelmélet. Valaki tervezi esetleg, hogy megvizsgálja a pay to win teóriát?
  Kísérleti fiókokkal, statisztikákat gyüjtve stb... ?

  Amúgy pedig nagy köszönet a munkáért.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Freepunk_Hun · 8 hónapja
   Látom nem csak engem érdekel a kérdés. A WN8 hozása mellett a győzelmi arány is fontos mutató. Ha jól számolom 6,66 százalék beleszólásod van egy csata kimenetelébe. Az biztos, hogy hiába küzdesz mint egy tigris, ha közben veled van az összes autista...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Bhalangir
   • Moderátor
   · 8 hónapja
   Több esetben cáfolva volt már. Rohamnyuszi az első kb 20k csatáját mindenféle vásárlás nélkül tolta 1900+ wn8al. Volt már acccsere itt wotinfón, unicum hozta a szintet másik accon is. Én is segítettem már másnak free 2 play accon. Hoztam saját szintem. A pay to win olyanok teóriája akivel bármit csinálsz semmi se győzi meg. Acccsere után majd jön, hogy az egérmozgásod vagy az ipcímed alapján beazonosított a WG és azért adta, vagy vmi hasonló butaság. A pay to win a sikertelenek önigazolása saját tehetetlenségükre.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    harakiri · 8 hónapja
    ez egy szívhezszóló megfogalmazás volt ennél én már csak erélyesebben tudtam volna sokadjára ezt leírni .
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   harakiri · 8 hónapja
   szóval te az értetlenkedők táborát erősíted? megnyugtatlak. semmi értelme az egésznek . nem szeretném nevén nevezni a dolgokat de ez a jelenség az agyhalottak immár több éves butasága. és még a mai napig sem lehetett a játék kezdete óta sajnos belátásra bírni az embereket
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   RockyRuciano · 8 hónapja
   QuickyBaby csinált egy ilyen accot:
   https://hu.wot-life.com/eu/player/PlaysforFree-558656234/
   2 megjegyzés:
   - azt olvastam, hogy QB furcsa megkötésekkel, pl. 75%-os legénységgel játszotta kezdetben, meg a KV-1-re periszkópot és álcahálót tett, stb. Ennek logikáját én nem értem, semmi köze a free-to-play játékstílushoz, ez vagy mazochizmus vagy szarkazmus. Gondolom, menet közben ezeket a megkötéseket elhagyta, mert értelme szerintem 0.
   - menet közben pár prémiumtank került az accra --- tisztahitű pay to win-hívőnek ez az egészet hitelteleníti, hiszen az ördöggel cimborált.

   Ezen felül angol fórumokon többször olvastam, hogy az unicum kölcsönveszi mondjuk 7 napra a noob free-to-play accját és 7 nap múlva ellenőrizhető a teljestmény-differencia. Fordítottja is volt --- unicum külcsönadja accját 7 napra és kéri fenntartani a teljesítményszintjét. Úgy láttam, hogy ezen felajánlásokra nem érkezett reakció az ellentáborból.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    harakiri · 8 hónapja
    " tisztahitű pay to win-hívőnek ez az egészet hitelteleníti, hiszen az ördöggel cimborált."

    sajnos ezt abszolút nem értem . mit szeretnél bizonyítani ?


    KV-1 szitu , bár nem ismerem a történteket , gondolom egy irónikus illusztrácója annak amikor még valaki T10 Type 5 heavyre is álcahálót tenne 10k + csata után . és még lehetne itt " érdekes " avagy visszataszító jelenségeket írni amik megtörténnek sajnos.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     RockyRuciano · 8 hónapja
     " tisztahitű pay to win-hívőnek ez az egészet hitelteleníti, hiszen az ördöggel cimborált."
     sajnos ezt abszolút nem értem . mit szeretnél bizonyítani ?

     Ironizálni kívántam - de ezek szerint nem ment át.
     Az irónia arról szólt volna, hogy a pay to win-hívőnek bármi, ami prémium jelzővel rendelkezik bármely körülmény között a pay to win teória bizonyítékának számít --- mivel QB ezen accján van pár prémium tank, ezzel a teória hivőjénél már lőttek a free-to-play minősítésnek, mert megvan a szükséges kifogás.
     A pay to win-konteo cáfolatába nem akarok belemenni --- miután iróniám nem ment át, a biztonság kedvéért leszögezném, hogy nem tartozom a teória hívei közé. Az accot is azért hoztam fel, mert a kérdéses konteo egyértelmű cáfolatának gondolom.

     A acc „történetét” én sem ismerem, nem tudnám felidézni/előhozni/bizonyítani, hogy hogyan találtam rá ill. hol olvastam pl. a KV-1-ről írtakat. Az urban legend „Type 5 álcahálóval és periszkóppal”-t lehet fricskázni magunk között. De ha ezt egy youtuber teszi, ráadásul azért a célközönsége felé, az már nem irónia, hanem szarkazmus, ami nem célszerű egy youtuber-nek --- szerintem. Ezért gondolom 0 értelműnek. De nem vagyok sikeres youtuber.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      harakiri · 8 hónapja
      hát akkor légy egyértelműbb , bár eskü még mindig nem " jött át " !
      bár mondjuk buta feltevésre nagyrészt elég buta válaszokat talál az ember , szóval nem újdonság.

      nem beléd kötni akartam , csak már tudod ott folyik ki ez a sok hülyeség . ott .
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    _Szazados_ · 8 hónapja
    Kölcsön meri valaki adni a free to play accját nekem? Legyen rajta valami használható hatos tank vagy felette valami, aztán meglessük, hogy mit hozok ki belőle. De legyen már piros/sárga az illető, de komolyan.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     harakiri · 8 hónapja
     nekem van egy accom , amit próba szinten tartunk fel . értékelés nem tudom milyen lehet már lusta vok ránézni . zöld de talán sárga. nem free2play de lehet elemezni hogy milyen tankokkal mentél az elműlt időszakban . ha érdekel szívesen felajánlom.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      _Szazados_ · 8 hónapja
      Örülnék neki, de sajnos nem free to play és a stat is túl jó

      Egyébként, aki hisz ebben a p2w algoritmusban, azoknak majd előkeresek olyan játékosokat, akik kurva sok prémium tankkal rendelkeznek, de vérvörös mindegyik. Nemrég pont láttam egy ilyet, de képet nem vágtam ki róla, na de majd legközelebb.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       Matt__Kirby · 8 hónapja
       Remélem nem velem akarsz szemléltetni
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Freepunk_Hun · 8 hónapja
     Enyém sajnos "pénzes" de minden meccs előtt képernyőképet készítek különböző tierekben és járművekkel is. Arra vagyok kíváncsi, hogy vajon több magasabb tierű járművel rak össze az mm, mint alacsonyabbal. Magyarul valóban sz*pat-e az mm.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      RockyRuciano · 8 hónapja
      QB ezen accountját szerintem nyugodtan tekinthetjük prémium-fiók mentesnek (bizonyítani nyilván nem tudjuk), bár az is lehet, hogy QB itt is engedett az ördög csábításának és pár bónuszkóddal vagy ilyen-olyan küldetéssel elérhető prémiumnapot felhasznált. Ezekkel a fenntartásokkal azért lehet prémium-fiók mentesnek tekinteni. Az elmélet szerint ugyebár ekkor sz*patnia kellett őt az MM-nek. Na, annak ellenére hozta azt a winrate-t és wn8-t, amit hozott. Huzamosabb időn át tartó, alaposabb példát nem hiszem, hogy bárki produkál vagy talál a kérdéses konteo cáfolatára. De aki akar, nyilván talál okot a cáfolatra/kételkedésre. Én viszont jobb érvet/példát/érvelést nem tudok adni.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Matt__Kirby · 8 hónapja
     Nekem is volt ilyen accom. Azon kívül, hogy valamennyivel magasabb volt a wn8am a többiben nem volt változás.

     A magasabb wn8 pedig abból adódik, hogy második acc révén sok hibás döntést nem hoztam meg.

     https://hu.wot-life.com/eu/player/Newbie_911-555982397/
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    classicblue · 8 hónapja
    QB free to play fiókján csak a maratonokból megszerezhető prém tankok vannak, amelyekért megszenvedett.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bfreshfishb · 8 hónapja
  Kb hiánypótló, köszönöm én is. Ugyanakkor az obj 907 esetében a "valótlan vagy WG kreálmány-megépült proto" az mi szeretne lenni?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Nortonor
   • VIP
   • Kiképző
   · 8 hónapja
   Ha jól tudom ott a test és a torony megépült és a páncélséma tesztelése céljából lőgyakorlatokon vett rész, de se löveg, se motor, se lánc nem került rá, csak magát a páncél hatékonyságát tesztelték azon a prototípuson.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  DJ Tarantula · 8 hónapja
  Szép munka és gratulálok a készítőnek, illetve látszik hogy sokat dolgozott vele, de azért a T28E-vel vitatkoznék (fake vagy wg kreálmánynak van jelölve).

  A T-28E harcolt a 2. vh.-ban pl. Finnország ellen is bevetették.

  Források többek között:

  https://tanks-encyclopedia.com/ww2/soviet/soviet_T28.php
  https://www.worldwarphotos.info/gallery/ussr/tanks-2/t-28-tank/
  https://en.wikipedia.org/wiki/T-28
  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2-28 (azért linkeltem be külön az orosz oldalt is mert azt kiemelt cikknek van minősítve, szóval elvileg ellenőrzött)

  és egy könyv ráadásnak :
  https://www.libri.hu/konyv/wolfgang_fleischer.1000-katonai-jarmu.html
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Totti5 · 8 hónapja
   A tank valós, de a WG által prezentáltnál túl sok az eltérés. Ez általánosan igaz minden tankra, nem feltétlenül a puszta létezés fake, hanem a játékban szereplő az.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  vaskereszt · 8 hónapja
  megint én mi a különbség a su-101 és az Uralmash-1 között?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Totti5 · 8 hónapja
   Az Uralmash csak egy másik elnevezés, a tank szinte ugyan az. A játékban lévő tank tartalmilag közelebb áll a tervrajzon ábrázolthoz ezért lett így jelölve. Több megvizsgálandó hozzászólást kaptam, így a közeljövőben frissítem az ábrákat.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   vaskereszt · 8 hónapja
   bocsánat ez alól a kép alól 3 hozzászólás el lett távolítva lehet tudni miért? az egyik az én kérdésemre adott válasz volt a másik az én észrevételem azzal kapcsolatban (abban volt egy link esetleg az volt a hiba?) a harmadikat nem tudom már mi volt
   Egyébként értelmét vesztette a kérdés a kettő ugyanaz, közben utána néztem.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • VIP
    • Kiképző
    · 8 hónapja
    Volt egy link amit küldtem és a worldoftanks.com-ra hivatkozott, nem gondolnám, hogy ez probléma lenne. A lényeg: ez a szovjet TD ág a 0.8.0-ás patchel került a játékba, ennek a verziónak a teszt szerverén még Uralmash-1 név alatt futott a Su-101, aztán hivatalos release note-ban már így szerepelt a tank: Su-101 (Uralmash-1), később pedig ugye állandósult a jelenlegi Su-101 elnevezés. Tehát ily módon a Su-101 helyes megjelölése kék kéne hogy legyen, mint megépült prototípus.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     vaskereszt · 8 hónapja
     az én hozzászólásomban a kubinkai múzeum weboldalának a su-101 el kapcsolatos linkje volt benne de valamiért eltűnt, már konkrétan a hozzászólás.
     Szerintem a kék sárga vagy a kék narancs összetétel lenne neki jó az ágyúk miatt, a 2 prototípust elvileg 2 különböző ágyúval tesztelték (a játékban kb a kis 100mmes és a kisebbik 122-es) viszont nem hiszem, hogy a másik 2 ágyú ami a játékban van történelmi lenne

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.