Jelenleg 501 vendég és 4 tag online

2020. január 15. 14:07

Vajon mennyire "történelmiek" a WOT-os német tankok?

Írta:
Értékelés:
(49 szavazat)
46 hozzászólás

Sziasztok! Hoztunk nektek egy kis érdekességet Nagy Tamás jóvoltából. Vajon hány fake tank van a játékban, vagy csak olyan ami papíron létezett? Ki tudja? A válasz elég sok! Tamás négy és félhónapos kutatómunkája során végigvette az összes tankot a játékban, a harcjárműveket kategorizálta kor és történelmi hitelesség szempontjából is. Nézzük hogy milyen módszerek mentén sorolta be a gépeket az egyes kategóriákba:

TANKOK KOR SZERINTI BESOROLÁSA

A fejlesztési fákon szereplő tankok besorolása a főbb fejlesztési korszakok szerint. A csak tervrajzon létező tankok kivételévek közel 100%-os pontosságú a kor szerinti besorolás, a tervrajzok esetében bizonyos tankok csak az adott fejlesztési jellemzők, a tank design-ja alapján sorolhatók be. Ez elsősorban a kínai tankokra igaz.Hadrendbe állított tankok esetében a színkód a szolgálat megkezdésének dátumát jelzi, egyedi esetekben (pl.: Pudel) a történelmi források dátumát. Prototípusok esetében a legyártás évét jelzi. Tervrajzok esetében a rendelkezésre álló rajzokon szereplő dátum, ennek hiányában a Wargaming által megadott évszám (elsősorban valótlan/fake tankokra igaz)

TANKOK TÖRTÉNELMI HITELESSÉGE

Az egyes tankok történelmi hűsége nehezen meghatározható, kisebb eltérés szinte minden tankon tapasztalható (lámpák, festés, modellen elhelyezett felszerelések), ám történelmi értéküket ez nem befolyásolja érdemben. A kategóriákba való sorolás az alábbi vizsgálati sorrenddel történt:

 1. A tank létezésének igazolása. Csak abban az esetben nem került valótlan/fake kategóriába egy tank, ha arról hiteles adat maradt fenn, ez lehet egy valós példány, korabeli sajtóban megjelent fénykép, hiteles múzeumi vagy levéltári kép, hitelesnek tekinthető múzeumi, levéltári vagy gyártói tervrajz. Ha csak a játékgyártó saját leírása, forrásmegjelölés nélküli tervrajz vagy azonosító jel nélküli terv áll rendelkezésre akkor az adott tank hiteltelennek tekinthető. Ez elsősorban a kínai, majd minden nemzet tier 9-10-es tankjaira és a Wargaming saját bevallása szerint is csak tervrajzon létezett tankokra igaz.
 2. Hitelesnek tekinthető tankok tartalmi vizsgálata. Több esetben is valós projektek kerültek felhasználásra, azonban nem egy konkrét terv, hanem több tervezet, esetleg prototípus került összegyúrásra a játékban látható eredményhez. Tervrajzok esetében az ábrázoltak modellhez képest történő eltérése, a rajzi hiányok valós elemmel való kitöltése került vizsgálatra. Ezen a ponton elsősorban a francia AMX és BC széria, valamint a németek produkáltak hibát.
 3. Lövegek vizsgálata. Elsősorban a top lövegek vizsgálata, a stock, vagyis alap lövegek szinte kivétel nélkül hitelesek. Hiba minden nemzetre jellemző, gyakori a top lövegként feltüntetett modul valóságalapjának hiánya, utalások alapján történő feltüntetése. Bizonyos esetekben hiteles információ is van a sikertelen lövegbeépítésről, mely projektek törlését is okozta.
 4. Részletes modul paraméter ellenőrzés. Tervrajzok esetében (azok gyakori kidolgozatlansága miatt) a terveken megadott paraméterek és modulok összehasonlítása a játékban szereplőkkel. Prototípusok és hadrendbe állított tankok esetében a valós mérések és adatok összevetése a játékban szereplővel.

A fentiek alapján az alábbi kategóriák kerültek kialakításra:

 • PIROS - Valótlan vagy Wargaming által készített tankok: Többségük az 1. és 2. pontnál fennakadt tank, melyek létezése hiteles információ hiányában nem igazolható. Számos tervrajzon létező tank (melyet sokan napkin-tank-nak, vagyis szalvétára skiccelt tanknak csúfolnak) ide sorolható, ezek tervrajzi kidolgozottsága annyira szegényes volt (csak körvonalak, jellemző metszetek), hogy modellezésük jelentős kreatív munkát igényelt, így aligha tekinthetőek hitelesnek. Szintén ide sorolt a valótlan tanktest-torony párosítás és a több project egybegyúrásából létrehozott tankok.
 • NARANCS - Tervrajzok: Csak tervrajzon létező tankok, melyek kidolgozottsága előrehaladott, azaz a rajzokon már a belső tér kialakítása is ábrázolt. Hitelességük vagy játékba való átültetésük nem tökéletes, de ez elsősorban a rajzi anyag hibáiból, hiányosságaiból fakad, a tank karakterisztikája érdemben nem módosult.
 • PIROS-NARANCS ÁTMENET: ezekben az esetekben vannak fennmaradt rajzok, de jelentős eltérések tapasztalhatóak, a nyilvános adatok hiányában nem lehet eldönteni hogy mi a Wargaming modellezőinek munkája.
 • CITROMSÁRGA - Történelmietlen: Bizonyíthatóan valótlan modult vagy jelentős eltérést mutató, de alapvetően valós tankok. A legfontosabbnak tekinthető torony és frontpáncél vastagság legfeljebb 30 mm eltérést mutat. ÁTMENET: többnyire valótlan top ágyút jelez.
 • KÉK - Megépült prototípus: Bizonyítottan megépített prototípus, némelyikük a mai napig fennmaradt. Több esetben is a sorozatban gyártott tankok prototípusai. Gyakori volt a próbák közbeni átalakítás, így a prototípusépítés egy adott pontjaként értelmezendők, emiatt eltérő konfigurációk is fellelhetőek.
 • ZÖLD - Hiteles, szolgálatba helyezett tankok: Szolgálati elnevezést kapott járművek, melyek azonban nem feltétlenül láttak harcot, gyakori a kiképző tankként hasznosított példány. A feltüntetett ágyúk közül valamennyi hitelesnek tekinthető (legfeljebb a top ágyú vagy a torony miatt kapott citromsárga jelzést). A valós méretektől, modul és paraméter adatoktól nincs érdemi eltérés, a homlok és toronypáncélzat vastagsága legfeljebb 30 mm eltérést mutat. Több alváltozat esetén a játékban szereplő valamelyikkel legalább 90%-os egyezést mutat.

Kezdjük is a német ággal:

Németország

Az egyetlen fejlesztési fa, amely magasabb szinten is II. Világháborús technikát mutat fel. Ez a gyakori kritikák szerinti gyengeség oka is, az azonos szinten szereplő ellenfelek szinte mindegyike hidegháborús tanktervezés. Alacsonyabb szinten gyakori, hogy az adott tank ellen kifejlesztett szövetséges tankokkal találjuk szembe magunkat, de ha az időben egyszerre készülő tankok kerülnének szemben, akkor 7-8-as szintű szövetségesek harcolnának 10-es németek ellen, ami szintén abszurd. Magasabb szinten keveredik a valóság a realitással, egy-egy elejtett mondat is tankot szült, és nem létező tanktest - torony - löveg kombinációk jöttek létre. Érdekesség hogy a kevés hidegháborús német tank egyike, a Leopard okozta több nemzet magas szintű tankfejlesztésének végét. A közhiedelemmel ellentétben számos tank csak prototípus volt, vagy még az sem. Emellett a német tankokról kering a legtöbb hamis tervezet az interneten.

Utoljára frissítve: 2020. január 15. 14:15
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bhaalhun · 1 hónapja
  Bárki is az elkövető, köszönöm. Öröm néha okos dolgokat/dolgokról is olvasgatni. Remélem lesz folytatás.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Totti5 · 1 hónapja
  Az ágyúkat érintő észrevételhez: a sorozatgyártású és átalakított tankokon valóban nem mindegyik ágyú volt alkalmazva, de hiteles leírás és terv szinten létezett a párosítás. A Ferdinánd és a hozzá hasonló esetben nincs hiteles forrás az ágyúról, ezért sárga. A Panther 88 azért piros, mert itt dokumentált a sikertelen párosítás.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Sezamme · 1 hónapja
   Értem és köszi az infót! (ha a munka tied akkor azt is )
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   vaskereszt · 1 hónapja
   oké rendben köszönöm, viszont még egyvalami a dicker max miért zöld és a strurer emil miért kék? ugyanolyan példányszámban készült.
   Bocsánat ígérem ez volt az utolsó
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Totti5 · 1 hónapja
    Emilből tudtommal helyes a WG által írt 2 db, önálló fejlesztés volt. Dicker Max-ból két német forrás is 10-et ír, ezt sokalltam prototípusnak jelölni.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     dberdav · 1 hónapja
     Én D.Maxból 2-t tudok "prototípusként". Hivatalos nevén 10,5cm K.Pz.Sfl.IVa "Dicker Max" Ezek a Pz. Jg. Abt. 521-es kötelékében voltak a keleti fronton, míg 42-ben oda nem vesztek. Amiből 10 db épült,az a Pz. Sfl. IVb (tier IV tüzér). Viszont erről nem tudom,hogy voltak e éles bevetésen.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     vaskereszt · 1 hónapja
     aha oké, én nem néztem ennek annyira utána a maxból én csak kettőről hallottam, de ezek szerint te jobban utána néztél, köszi
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  vaskereszt · 1 hónapja
  elnézést nem kötekedés de ha a Ferdinánd zöld/sárga (gondolom a löveg miatt) akkor a tigris 1, tigris 2, stug 3, jpz 4, illetve a párducnak nem annak kellene lennie? (szintén a löveg miatt), illetve a Kanonjpz 105 sem épült meg végül ha jól tudom
  Tényleg bocsánat, hogy beleokoskodom, nagyon szép és összeszedett munka.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Sezamme · 1 hónapja
   Jogos amiket írsz, nem túl pontos táblázat. Az ágyú miatt minden második tanknak rossz a színe, bár lehet ez nem volt a szelekció alapja, akkor el tudom fogadni, hogy rendben van. A Kanone viszont megépült (100+ darabszám), sőt a 105-ös ágyú is létezett és alkalmazható is lett volna rá a rendszeresített 90 millis helyett, de inkább hagyták a francba az egészet a hadászati igények változása miatt.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    vaskereszt · 1 hónapja
    a kanonnal kapcsolatban nekem is csak az a kifogásom, hogy 105-össel nem állt hadrendben tudom, hogy tervezték kipróbálták de végül a rakéta mellett döntöttek
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Totti5 · 1 hónapja
     A 105-ös löveggel felszerelt és bevetett példányok tapasztalatai miatt döntöttek a rakéta mellett. Bevetés alatt viszont nem éles harchelyzetet kell érteni, mivel békeidőben sok nemzet a hadászati gyakorlatot is bevetésnek számította (ezért a sok plecsni a melleken ). Én ezt elfogadva nem kéknek jelöltem.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Karika
      • VIP
      • Kiképző
      · 1 hónapja
      "bevetett példányok"? Ezt mire alapozod? Tudtommal egy Kanonenjagdpanzer-t sem építettek át 105 mm-essé, csak felvetés szintjén létezett a dolog, amit még az átfegyverzés megkezdése előtt elvetettek
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       Totti5 · 1 hónapja
       Ezt egy Bundeshwehr cikkben olvastam, ott úgy írták " a 10,5 cm Bordkanone L7 löveggel szerelt típus gyakorlatokon (militärübung) szerzett tapasztalatai nem mutattak előnyt, így elvetésre került a löveg a rakéta javára". Viszont itt hibáztam, nem mentettem le a cikket, az elmentett linken pedig már nem elérhető a cikk (1,5 éves cikkről van szó). Külsős szerző lévén lehet hogy tartalmi hiba miatt került törlésre (7 éves cikkek is fent vannak!). Így most én vagyok az aki nem tudja bizonyítani az állítását, ennek megfelelően narancssárgának tekintendő a tank.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Freepunk_Hun · 1 hónapja
  Nagyon köszönöm. Nemrég jutott eszembe nekem is a kérdés... konkrétan a kétcsövű agyrémek miatt.

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.