Jelenleg

5
látogatónk van

2014. március 27. 12:36

T26E4 Super Pershing - Elemzés

Írta:
(65 szavazat)
135 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

90 mm-es T15E1, ami nagyjából megegyezik a Pershingével, ám a penje 10 mm-el alacsonyabb, azaz 170. Ami nos, erősen az átlag alatt van, főleg a mai világban, ahol már szinte az összes Tier VIII mednek 200 körüli penje van. Ugyanakkor nem kell kétségbeesni, mert egyedül csak az E-75 amit szenvedés átlőni vele (közvetlen közelről a tornyok oldalán lévő "melleket" gond nélkül viszi). Ám ezzel a tankkal, ha nem vágod fejből az összes gyenge pontot Tier VII-től IX-ig akkor mintha egy gokartban akarnál tank csatázni... még a legalja medeken is meg kell gondolni, hogy hova lősz. Persze ott van az arany lőszer, aminek a penje 258, ezzel bármit-bármikor-bárhol szitává lőhetsz. Alapjáraton persze nem szívesen használ aranyat az ember egy prémtankban, de az SP-ben sokszor rá vagy kényszerítve erre. Gondolok itt főleg a Tier IX-es meccsekre, ahol bőven akadnak majd olyan szituációk, hogy nem tudsz az ellenfél oldalába, hátba kerülni. Ilyenkor vagy jön a ding-ding-dong és imádkozol az általad szimpatikusnak talált istenhez a sebzésért vagy költői egyszerűséggel töltöd az aranyat...

A töltés ideje alapjáraton 8,19 kimaxolva pedig 6,76 sec, ami a 240-es alfája mellett olyan semmilyen. Lehet vele jókat sebezni, de messze nem elég, hogy kompenzálja az egyéb hiányosságait (mondjuk 8 lövés/perc-es RoF-tól már megérné).

E mellé még jön a 0,38 m-es pontossága, ami szintén az átlagos tartományba esik.

Torony

A Pershing stock tornya 102/76/76-es páncéllal, ám ebben van némi csavar, ugyanis ezen a tankon egy csomó később rászerelt páncéllemez található, ami szépen fedi szinte az egész elejét és ez alól nem kivétel a torony sem. A felszerelt extra lemezek elég változó vastagságúak: elöl 88 mm, a füleken pedig kifelé haladva 38 és 76 mm-esek, ami összeadódva a torony saját páncélzatával egy égész jó értéket alkot. Ezáltal a torony a 200-210 körüli peneket stabilan képes pattintani, ez alatt semmi nem hatolhat át az elülső lemezen. Ám mivel egy rétegelt páncélról beszélünk totálisan kiszámíthatatlan, a minimum értéket mindig elnyeli, ám a maximum éppen az aktuális kedvétől függ. Van hogy a T34 lövését megeszi, máskor meg egy Indien áttolja egy jobb dobással, így igazán építeni nem lehet rá, mert mindig akkor fog cserbenhagyni, amikor a legkevésbé számítaná az ember.

A torony nagy hibája, hogy az extra lemez messze nem elég nagy, ezen kívül pedig az egész torony egy hatalmas gyenge pont. A legkritikusabb helyek a "fül" alatt a torony két oldala, ami már ~130-as pennel stabilan bontható. Továbbá ott van még a torony teteje, ami szintén ez a kategória.

Közhiedelemmel ellentétben a "ködvető"/"gránátvető"/"géppuska"/"hídverő" meg a fene tudja még minek titulált hidraulikus emelő a tank tetején nem gyenge pont, olyannyira, hogy nem is része a hitboxnak, így rálőni teljesen értelmetlen, hiszen szimplán átrepül rajta a lövedék és legfeljebb a mögötte lévő parancsnoki kupolát találja el.

A torony forgása 24°/sec, ami igencsak lomha, de érthető a rajta lévő 4 tonna feleslegtől, látótávja pedig 390 méter. Egy nagyon szimpatikus tulajdonsága a tanknak a csőlehajlása, ami 10° elöl és oldalt, míg 5° hátulra.

Felépítmény

Hivatalosan 177/76/51-es páncél, ami igaz a fenekén és az oldalán, ám az elején (mint a tornyon is) egy jó adag extra páncél található. Maga a test némileg jobban páncélozott a Pershingnél. Egy 140 mm-es rész az orr és a géppuska között, majd e fölött a géppuskától a toronyig egy 102 mm-es rész. Önmagában természetesen ezek semmiféle védelmet nem garantálnak Tier VIII-ban, de a teljes orr részt befedő extra páncéllemez igen, ami ugyan önmagában csak 38 mm vastag, de annyira lelassítja a lövedékeket, hogy azok miután áthatoltak rajta elvesztik szinte minden erejüket és már nem tudnak behatolni a testbe. Ugyanakkor a test páncélzata messze nem olyan masszív, mint a toronyé, az effektív vastagsága nagyon változó. Ahogy haladunk felfelé az orrészen – ahol egyébként rögtön egy apró gyenge pont található a hasat és az orrot fedő lemezek találkozásánál – egyre vékonyabbá válik a páncélzat, míg a toronyhoz érve már mintha ott sem lenne.

Számokban: orrtól a géppuskáig (a géppuskát egyébként nem fedi a lemez, így ez egy csupasz gyenge pont) ~270-290 mm, a géppuskától a toronyig ~200-180 mm, a hasban pedig ~200-220 mm. Azt kell mondjam, hogy ~190-200 mm körüli pen-eket stabilan képes benyelni, de ennél nagyobb érték elé már rizikós kiállni. A legtöbb Tier VIII nehéz ellen már szinte használhatatlan a páncélja, inkább a szerencsének köszönhető, ha mégis lepattint valamit.

Mivel rétegelt páncél van az elején a tüzérekből vagy egyéb HEAT-HE-t lövő tankokból előszeretettel csinál majmot. Pl. T-54 a maga 330 mm-es pen-jével előszeretettel lő bele nullákat. Ugyanakkor az oldala és a hátulja, na meg persze a teteje messze nem ilyen jól páncélozott, így az arty gyakran szokta "megbúbolni" a tornyán vagy a motorterén keresztül, ezáltal igen masszív sebzéseket okozva.

Felfüggesztés

32 °/sec forgás, ami alapjában véve átlagosnak mondható. Ez az érték egy mednél ugyan gyenge, de egy ilyen heavy-med hibridnél elfogadható érték. A talajellenállása viszont sokkal rosszabb a Pershingénél: mocsarakat, folyókat és úgy általában véve az aszfaltozatlan terepeket kerüljük vele, mint a leprást, mert a mozgása terepen akárcsak egy partra vetett terhes anyabálnáé...

Motor

Egy Ford GAF V8-as 500 LE-vel... hogy ez a motor mit keres egy ilyen tankon ne kérdezzétek. Viszonyítás képen a stock Pershing 560, míg a fejlesztett motorja 704 LE-t bír. Hivatalosan e mellé kapunk 40 km/h végsebességet, aminek az elérését ne is feltételezzük saját erőnkből. Nagyon hosszú egyenes városi utakon, esetleg dombról lefelé el lehet érni, de terepen ezzel a géppel 35-38-nál többet még maga Chuck Norris se bírna kihozni, hála a talajellenállásnak és az elképesztően ocsmány 16,4-es LE/t aránynak, amivel a legelvetemültebb nehezek se rendelkeznek.

Ajánlott játékstílus

Mint egy Sherman Jumbo, tipikus se nem nehéz, se nem közepes tank, ami rendelkezik valamennyire mindkét faj tulajdonságaival, de igazán egyikben sem jó. Nehéznek a páncélja gyenge, mivel 200-as penek felett minden stabilan átüti. Mednek viszont lassú, 35 km/h-s sebességgel igazán nem sok keresnivalója van egy med útvonalon. Sokan mondják, hogy ez a tank egy tornyos TD, ami hát... lehet benne igazság, de ilyen alapon az IS-3 is lehet TD, de akár még tornyos arty is...

Sniperkedni az ágyúja szinte alkalmatlan. Egy olyan meccsben, ahol alig akad Tier VIII-as, lehet vele így játszani, de mivel itt meg szinte mindenkinek alacsonyabb penje van mint 200, ostobaság egy helyben ülni és várni a sült galambot.

Valójában a játékstílusát az MM határozza meg, egy főleg Tier VIII-IX meccsben egyértelműen a medekkel érdemes elindulni és azt az oldalt óvatosan áttolni és lehetőleg nem közvetlen közelről harcolni, ahonnan a gyenge pontjainkat szitává lőhetik. Viszont medekkel együtt harcolni kétélű fegyver, hiszen ha az ellenfél túl "puha", akkor egyszerűen nem érjük utol a többieket és lemaradunk a harcról, így az XVM is sokat segíthet az oldalválasztásban.

Leginkább Tier VII-ekkel jócskán telepakolt meccsekben érzi otthon magát, ahol rajta kívül nem sok VIII-as van. Hála a könnyített MM-nek elég gyakran lát ilyet, itt simán lehet vele akár nehezet is játszani, de csak ésszel, hiszen a mai világban már szinte mindenki tudja, hogy hova kell lőni, ha pedig nem, jön az arany...

Aki egy ilyen tankot készül venni, mindenképpen szánjon rá pár percet (vagy többet), hogy utána nézzen az összes (!) Tier VII-VIII-IX tank gyenge pontjainak, hiszen ezzel az ágyúval még a legpuhább tankokon is meg kell gondolni, hogy hova lősz...

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltés gyorsító, Ventilátor, Függőleges stabilizátor.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék vagy Ellátmány.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, Pillanatkép, Sima utazás, Helyzet felismerés, Biztonságos elhelyezés. Majd második körben teljes Javítás.

Átlagos bevétel

A kredit szorzója egész jól be van lőve, de mivel az ágyúja enyhén szólva is átlag alatti, nem is beszélve a mobilitásáról, ezek ketten szinte teljesen megölik a sebzési potenciálját, ami pedig ugye pénz.

A keresete egyáltalán nem stabil, legfőképpen az MM-től függ. Tier VII-VIII meccsekben a határ a csillagos ég, amit legfőképpen az határoz meg, hogy mennyi ellenfél jön velünk szembe. Ezzel szemben Tier IX-ben szinte labdába se tud rúgni. A legtöbb IX-es nehezet csakis közvetlen közelről vagy oldalról képes megsebezni, ez előbbi pedig nem túl egészséges ránézve, hiszen jobb esetben is a leadott 220-as sebzésért 400-at kap vissza.

Egy jó VIII-as meccsben egész jó krediteket lehet csinálni, átlagban 35-40k tiszta profit jön össze prémium nélkül, de nem ritkák a 60-70k-s meccsek sem, de ezeket biztos nem Tier IX-ben fogja összehozni...

A lövedékek ára igen alacsony, csupán 255 kredit, így nem kell kétségbe esni a lepattanó lövedékektől. A javítási költsége is jónak mondható a maga 11k kreditjével.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Olcsó, csupán 7200 arany. Rétegelt páncél, ami nagyon sok mindent benyel.

Hátrányai

Elképesztően lassú, minimális mobilitás, gyenge ágyú, a páncél sokszor megbízhatatlan, jobbára semmit nem ér VIII-as Tier-ben.

Kiknek ajánlott

Röviden? Senkinek. Ahhoz, hogy jobban megismerjük ezt a tankot, egy picit vissza kell utaznunk az időben, egészen pontosan a 8.8 és az azelőtti időkbe, amikor korunk egyik nagy fosvihara zajlott éppen az orosz fórumokon, aminek aktuális szenvedő alanya ez a tank volt.

Következő sorok sértőek lehetnek egyesek számára

Egy emberi alfaj, melyet tudományos WoT-os néven "chill out daddyk"-nek hívunk, hétköznapi halandók által elképzelhetetlenül nagy bölcsességükkel kisírták, hogy az SP túl OP, ezáltal nerfelni kell, hiszen mi az, hogy egy olyan tankon, aminek se mobilitása, se ágyúja, egy Tier IX-es heavy őnagyságának gyenge pontot kell lőnie auto-aim helyett.

Röviden az emberi hülyeség K.O.-val győzött az értelem felett, így egy aránylag jól működő, ám koránt sem OP tankból sikerült egy mozgó szemétkupacot alkotni, hiszen az SP-n eddig is ott voltak ugyanazok a gyenge pontok, mint most is. Egy Tier VI-os tankkal ott csináltál hülyét belőle, ahol nem akartál, de ehhez már egy krumplis zsákénál nagyobb intelligenciára van szükség, amivel sajnos nem mindenki rendelkezik...

Elnézést, egy kicsit elfogult vagyok a témában, hiszen 8.8 előtt az SP az egyik kedvenc tankom volt a játékban és a ronggyá nerfelése igen érzékenyen érintett.

Tény, hogy nerfelése előtt és talán még most is leginkább kezdő vagy "béna" játékosok ellen tud érvényesülni, hiszen aki ismeri a gyenge pontját, az ezelőtt és ezután is 10 lövésből 11-szer tudott belesebezni... Ha van irónia, akkor az az, hogy ezt a tankot "Super" jelzővel illetik, de mint Lakatos Nintendó sem egy játék konzol, így ez a tank sem igazán illik bele a szuper kategóriába.

Ám nagyon elhamarkodott lenne azt állítani, hogy ez a tank egy totális szemét lenne, aminek a bontóban a helye, hiszen továbbra is játszható maradt, de már messze nem olyan hatékony, mint volt. Régen Tier IX-es nehezeket röhögve megfogta, most már egy Indien elé sem szívesen tolja ki az ember az elejét és igazából csak a random lepattanókban lehet vele reménykedni. Mint mikor az ember bemegy egy boltba és elkezd válogatni az élelmiszerek között, nagyjából tudja, hogy mi mennyibe kerül és ha valami akció nélkül gyanúsan alacsony akkor annak valószínűleg oka van. Pontosan így működik ez a WoT-ban is, az SP a maga 7200 goldjával pontosan ennyit ér, az igazi TESCO gazdaságos prémium tank, amit megvehetsz ugyan, de hosszú távon jobban megéri egy "márkás" tankot beszerezni, hiszen abban benne van az, aminek benne kell lennie és nem fogod pár meccs után megbánni, hogy megvetted.

Őszintén szólva 8.8 után, aki csak tehette megszabadult tőle, hiszen visszakaphatta az aranyát, amit aztán normális dolgokra költhetett. Például E-25-re, ami jelenleg a legjobb választás az egész játékban, így ezt a tankot legfeljebb mazochistáknak tudnám ajánlani, vagy olyanoknak akik ESL-ből már több goldot húznak ki, mint amit el tudnának költeni (Ugye Ütő? Tetszik az SP?).

Videó


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:39

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 8 éve
  Odin, lesz még prém tank elemzés? Mert ha jönnek az ESL cuccok, megszavaztatom hogy mi jöjjön először
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  OdinHUN
  • Kiképző
  • Tankos
  · 8 éve
  Ha kifogynak a prémek akkor először szerintem jönnek a tier8-as ESL tankok, aztán pedig amire igény van. Ma szerintem a Tank Inspector progiról írok majd pár sort.
  Minden pályán megvannak a nehezeknek és a medeknek fenntartott helyek, bár ezek nem kőbe vésett dolgok. Ugyanígy a TD-k nek is megvannak az olyan pozíciók ahonnan ronggyá tudnak lőni egy adott oldalt.

  Annyi lemaradt még az SP-ről, hogy a "stabilan átüti minden 200-as pen felett" ez közvetlen közelről, a páncél döntése nélkül igaz, ha elkezded dönteni a páncélt úgy nő az effektív vastagság is. 280 mm-ig így fel lehet húzni anélkül, hogy az oldala még ne legyen belőhető.
  Lehet menni feljebb is, de ezt csak fedezék mögül kijövet lehet használni, mert nyílt terepen már sérül az oldala és a motortérre is rálátnak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KopiBDW
  • Tankos
  • Tiszteletbeli tag
  · 8 éve
  KlintIsztvud

  Köcce én ezt nem láttam
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  fridok
  • Tankos
  · 8 éve
  Ismét egy nívós cikk köszönjük!
  Mondjuk a fent leírtak ellenére majd ha ráveszem magam egyszer talán a lustaságomon felülkerekedve tesztszerón kipróbálom.
  Viszont bennem 2 kérdés merült fel a cikk elolvasása után.
  1. Ha majd lassan kimerülnek a prém tankok az elemzések leállnak majd, vagy gondolkodtál már (persze ha van időd és kedved) olyan kevésbé "favorit" tankok elemzésén ami ugyan nem prém de ritkaságszámba megy (mondjuk tier5-től fölfelé)?
  Off:
  2. Hol tudtok ti olyan meccseket menni (nem klánost), ahol van kijelölten med hvy útvonal Én annak örülök ha normál random módban nem marad üresen az egyik oldal (közben vadul imádkozom, hogy hamarabb, érjenek oda a caphez mint az ellen tör át rajtam míg próbálok visszatartani 4-5 tankot (kb az esetek 50%), vagy jönnek át a társaimon úgy, mint ha ott sem lennének és másfél percre nyúlik egy meccs.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  dozer00
  • Tankos
  · 8 éve
  *sokak számára nem mindegy h a hőn áhított tier x tankot 100 vagy 120 csatából farmolja ki, mert nem mindenki hajlandó /tud kellő időt szakítani a játékra. Ez is egy választási szempont h mért szívassam magam egy gyengébb prem tankkal ha van ami u-ennyiért képes időt spórolni nekem avval , hogy jól választottam.

  Amire meg kihúzol egy 10es tankot arra minimum 2 skilled meg van prem acc nélkül, acc-al meg 3 vagy több már ott van úgy h még goldért sem képeztél legénységet, és nem mentél többet egyik tierben sem mint amennyi a következő xp igénye megkövetelte volna. Így ebből a s szempontból a a 3+ skillek után a többi kifarmolása egy prem tankkal, kisebb hangsúlyt kap egy átlagjátékosnál . A fő szempont a játszhatóság és a bevétel átlagos játékkal. Nos ez a tank átlag játékkal bőven átlag alatt fog hozni mint mondjuk egy jt.88 pl...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  dozer00
  • Tankos
  · 8 éve
  Már említették jó páran Tigibeeb h nem minden tank jó a maga módján. MAxmimum úgy igaz h egyik tankkal 20-30% többlet energiát és ügyességet beleölve képes a másik tank szintjét elérni... Nem egyenlőek a tankok. Valamikor csak megéri mindenki..... Nem ráérzés, skill vagy egyéb hülyeség a függvénye. A pro játékos mint Odin is a megmondhatója h igen is adott tierben adott kategórián belül is egyik tankkal léynegesen több energiát kell befektetni h elérje a társai szintjét..

  Az sp esetében a nerf óta ez halmozottan igaz. Nincs mihez hasonlítani igazából típusban és tierben , talán ilyen type meg a másik kínai fostartályhoz. type egy med, viszonylag megy is, és pattint ahogy tőle telik. El lehet érni tudatosan h pattintson, az SP esetében akkor fogod elérni ha a szentisten(szerb) épp negatív értékű -RNG-t ad az ellenfelednek átütésben . Régi változata már versenyképes volt. Ez így egy romhalmaz. Spaced armor , ami a tanktestel együtt 3 különböző szögben van megtörve ha szemből lövöd(a tank lövegének magasságát bele sem számoltam h lefele kell célozni a hasára) Ha már el vagy fordulva az +1 szög, amivel számolni kell.

  2 lemez is van ami megállítja a lövedéket és gyak. aki tier8ban normális tankkal játszik és hason lövi 100 méteren belül és kénytelen vagy közel menni a tankokhoz a gyenge pen miatt h belőhesd a gyenge pontokat, az átüti.
  Ergo a spaced armor haszontalan a saját tierben is, magasabb tierben meg hátrány mert cserébe a tank lassú is. Se védeni, se támadni, se foglalást visszalőni nem lehet vele mert sehova nem ér oda. Régen 2 társammal sp-vel mi toltuk a frontot mert a spaced armor védett 50%lövést minimum és lehetett támadni vele, tudtam célozni és még e75 noob sofőröket is szívattunk meg.

  Most csak árnyéka önmagának. Kevés bevitt sebzés mellé gyors elhalálozás jár. És nem kummantással akarom az időmet tölteni egy med tankkal ami arra született , h támogasson vagy legalább segédkezzen a társainak a frontvonaltól 2 lépéssel hátrébbról.

  A spaced armor így ebben a formában parasztvakítás, és hátrányt jelent a csata során a többlet súly és kisebb mozgékonyság javára. Míg egy francia gönc 8as prem igaz h nincs armorja de gyors jó pen-el és még véletlen sem számítassz rá h valamit megfog a páncél.

  Lehet szeretni, az ilyen elemzések arra irányulnak h kivesézzék a pozitívumokat negatívumokat . A végén nyersen és kegyetlenül levonva a következtetést ezek arányából leírja h arlkalmas -e arra h szórakozz vele , legénységet húzz vele/farmolhass-e és az ár/érték arányában megvehető-e vagy a többi tankhoz képest életképes-e.

  Ez a tank az elemzésben jól leírva egyértelműen kiderül, h ebben az állapotában ha ingyen adják pont megéri, ha már költeni kell rá akkor vn egy prem tankod ami nagyobb küzdelmek árán képes elérni talán az átlag bevételi forrást a többi 8as prem tankhoz képest, a játékélmény pedig amellett h szép a tank meg csudimudijó ahogy az aljnövényzetet eltapossa , a harctéren freekill jelölt, a hozzáértő és átlagos játékosok számára is.

  Akik számára a játék csak 1 órás wasd /alkarerősítés, azok számára teljesen mindegy mit vesznek, számukra nem szempont az egymáshoz viszonyított többlet , sem bevétel sem semmilyen szempontból.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  vendetta9323
  • Tankos
  · 8 éve
  8.9 be sikerült beszereznem, így csak legendákat hallottam a régi és hatalmas SP-ről, de szerintem, ahogy lentebb is említették, tud meglepetéseket okozni, nem is keveset. Az ágyúja pedig eléggé pontos, néha olyan mintha hőkövetős lenne (bár ez csak az én véleményem). 8.10 óta azonban mintha még jobban nerfelték volna , legalább is páncélzatát, főleg a hull-ját.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _YZFR6_
  • Tankos
  · 8 éve
  Mit nem adnék a 16 LE/tonna fajlagos teljesítményért.....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  JuniorHun
  • Tankos
  · 8 éve
  nekem kb 1500 csatám van vele és nagyon meg vagyok vele elégedve! igaz ennyi idő után az ember belenyugodott hogy nagyon lassú szegényke és a 8.8 után vártam hogy kap nagyobb ágyút mert állítólag volt róla szó de ehelyett inkább elbaszták... ÉN ezektől függetlenül még mindig nagyon szeretem és sok pénzt köszönhetek neki nem úgy mint a szörnyű t-34-3nak amit a mai napig nem értem minek vettem meg (remélem vissza lehet majd adni aranyért...)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KlintIsztvud
  • Tankos
  · 8 éve
  KopiBDW, kapcsold ki a write only módot

  http://wotinfo.hu/index.php/item/821-matilda-iv-elemzes
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.