Jelenleg

17
látogatónk van

2014. március 20. 10:48

Tank elemzés: T14

Írta:
(43 szavazat)
17 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

75 mm-es M3, ami az M3 Lee legnagyobb lövege. Nos igen, nem túl szerencsés egy Tier IV-es ágyút rakni egy Tier V heavyre, ami nem mellesleg még gyengébben szuperál itt, mint a Lee-n, ugyanis az alap RoF itt 15,75 míg a torzszülött M3-on 20, amit ha megszakadunk is csak 3,28 másodpercre bírunk levinni (cola nélkül). Ehhez a gyengus RoF-hoz társul egy még gyengébb páncélátütés, 92 mm simával és 127 arannyal, ami nem lenne önmagában gond, mert mindent visz gyenge pontokon Tier V-ben (kivéve az AT-2-t, arra arany vagy HE szemből), ám a pontossága sincs túlzottan a topon: 0,46 m, ami erősen közelharcossá teszi ezt a tankot, hiszen csak 100-150 méterig tudunk biztosan gyenge pontokat lőni vele. 

A sebzése szintén nem túl acélos, csupán 110, ami párosítva a gyenge RoF-jával a leggyengébb DPM-ű tankká teszi Tier V-ben, így olyan tankok ellen mint pd. a KV-1 (ami 160-akat lő 4,5-5 másodpercenként), kínkeservessé válik a harc. Hogy mondjak valami jót is a sok szenny mellé, a célzásideje egész jóra sikerült, 2,1 sec ami abban rengeteget segít, hogy hirtelen kapáslövéseket tudjunk vele osztogatni.

Torony

Erősen hasonlít a Sherman tornyára, de mérföldekkel keményebb annál. 101 mm minden oldalról, ez nagyon jól véd medek ellen. Továbbá egy jókora lövegpajzs, ami egy 101 és egy 50 mm-es részből áll, e-mögött pedig egy 76 mm-es toronypáncél lapul, így ez a legvastagabb helyen 177 mm, így simán bohócot csinál bárkiből, aki rálő.

A csőlehajlása kiváló 10° minden irányban, így simán lehet vele tolni az amerikaiaktól megszokott hulldown taktikát, de persze nem ész nélkül... kidugod a buksit, lősz, visszagurulsz. 

A toronyforgás 26°/sec, a látótáv pedig 330 m, ami a Tier V nehezek között átlagosnak számít, de egy ilyen gyenge értékkel szinte lehetetlen játszani, így érdemes rárakni egy optikát.

Felépítmény

50 mm minden oldalon. Első ránézésre ez nagyon kevésnek tűnhet, ám nem az. A front 65°-ban döntött, ami 118 mm effektív páncélt jelent. Továbbá a hasa is elég jól meg lett csinálva, ahol már teljesen más páncélvastagságok vannak, mint az alapból feltüntetett. A has 101 mm vastag, ami a különböző szögek miatt helyenként változó 111-157 mm effektív vastagságot jelent.

Felette pedig egy 64 mm-es lemez található, ami 151 mm-t ér, így elmondhatjuk, hogy a hasát a saját szintjén szinte semmi nem lövi be, amiben az a legjobb, hogy mivel ez egy közismert gyenge pont nagyon sokan reflexből ide lőnek aminek aztán megvan az eredménye egy "Ví didön ívök szkröccs em!" felkiáltással. Ez a tank egy mozgó tégla, egy boxzsák, ami arra hivatott, hogy benyeljen szinte minden rá leadott lövést, ám érdemes vigyázni vele, mert mivel a páncélnak jóformán csak effektív vastagsága van, valójában egy papír tankban ülünk. Mit is jelent ez? Ennek a tanknak az ereje a páncél döntöttsége, így dombok alatt, ahonnan az ellenfél fentről lő le ránk, rögtön átülünk egy "semmi páncél" könnyű tankba, amit bárki röhögve belő, így az ilyen helyzeteket bármi áron el kell kerülni. 

Továbbá magasabb tankok ellen a közelharc felejtős, kifejezetten T1 Heavy és BDR, akiknek 20-30 méteren belülről már lefelé kell célozniuk, hogy ránk lőhessenek. Igazán teljesen sík terepen, vagy egy domb tetején lehet kihozni a maximumot a páncéljából.

A fronton egyetlen gyenge pont található, amit szintén elég kevesen ismernek, a géppuska, ami egy kis bevágásban ül, aminek az oldalai 38 mm, míg maga a géppuska 63 mm páncélt jelent. 

Amit érdemes még megemlíteni az az oldalán lévő rétegelt páncél, ami a láncokat védi. Ennek annyi a funkciója, hogy a HE-t és HEAT-et spamelő 105-122-es derp ágyúk és persze a tüzérek lövéseit előszeretettel nyeli el. 

Amire viszont vigyázni kell az az arty: a torony és a test teteje valami elképesztően papír, ha ezeket a részeket eltalálja hatalmas sebzéseket tud bevinni.

Egy további gyenge pont van még a tank oldalán, amit sidescrapelésnél szokás kihasználni, hogy teljesen őszinte legyek ez nem is gyenge pont, hanem egy bug. A tank oldalán van 4 fül (a daru itt akasztja rá a kampót, hogy felemelje). Nos hölgyeim és uraim ez a tank egy létfontosságú része, amit ha meglőnek fogy a HP. Nem egyszer esett meg velem T14-es kalandozásaim során, hogy a lyukon átlőve csináltak bele egy lyukat, miközben a képernyőn megjelent Xzibit és valahonnan a távolból a következő mondatot suttogta valaki: "Yo dawg! I heard you like holes so we put a hole to your hole so you can hole while you hole."

Felfüggesztés

20°/sec fordulás, ami átlagos egy Tier V heavynél, de elengedhetetlen rá egy kuplungégető skill. A lánc talajellenállása nagyon jó, így nehéz talajon sokkal ügyesebben mozog, mint akármelyik nehéz tank a szintjén.

Motor

720 LE-s Ford GAZ, amitől úgy gyorsul, mint egy med, ám a végsebessége csak 34 km/h, ami nagyban bekorlátozza a mobilitását, ám rövidtávon (50-100 m) meglepően fürge.

Ajánlott játékstílus

Ez a tank egy igazi faltörő kos, amolyan csak páncél semmi más típusú gép. T14-gyel az elsődleges feladat mindig az, hogy vezessük a támadást és próbáljunk meg minél több sebzést elnyelni, miközben a csapattársak szétkapják az ellenfelet mögülünk. 

Elsősorban a heavy útvonalakon érdemes mozogni, sidescrapelve tornyozgatva szép lassan puhítani az ellent. 

Ha jól szögbe állítjuk az elejét, akkor KV-1, T1 Heavy lazán pattog róla, ám legnagyobb ellenfelei, a BDR és a Churchill 1 már mindenféle döntést figyelmen kívül hagyva ott lövik be ahol akarják, így ezek ellen marad a sidescrape. Sajnos, mint nagyon sok ilyen stílusú tank ez is megsínylette az aranylőszer "legalizálását", így sokkal óvatosabban kell vele játszani, mint régen. Ezelőtt ha megláttál vele egy medet már ugrottál is a nyakába, mert ha cigánygyerekek potyogtak az égből ő úgyse tudott veled mit csinálni szemből, kuplungégetővel meg leforogni se nagyon bírt. Ezzel szemben ma már egy medre is óvatosabban megy ki az ember és először a "farát" riszálja meg előtte, hogy a gold detektor jelez-e és csak aztán fontolja meg a következő lépést, hogy lerohanja-e vagy óvatosan megpróbálja HP vesztés nélkül letrükközni.

Mindez borul, mikor Tier VI-ba rakja az MM, itt már a páncél semmit nem ér, mivel a legalapabb páncélátütés is 130 körüli, így átvedlünk frontharcosból support tankká.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Ventilátor, Optika.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

Full Javítás vagy vegyes skillek, mint: 6. érzék, Pillanatkép, Sima utazás/Kuplungégető, Helyzetfelismerés, Biztonságos elhelyezés.

Átlagos bevétel

Alapjáraton egy egész jól kereső tank, ám mivel a páncélátütése nincs az egekben sokszor el kell vele pöttyinteni egy-egy aranyat. E mellé még hozzájön a gyenge DPM, ami a sebzés potenciálját kurtítja meg, így általában 8-10k tiszta profitot visz haza. Régen sokkal jobban keresett, én speciel az első 3 X-esemet vele farmoltam ki, mikor még nem volt arany lőszer és ráértünk célozgatni és nem kellett attól rettegni, hogy agyoncsapnak golddal. Ma már sokkal óvatosabb játékot igényel és ez a pénzen is meglátszik sajnos.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Nagyon jól páncélozott, jó gyorsulás, rövidtávon meglepően mozgékony, limitált MM.

Hátrányai

Semmirekellő ágyú, érzékeny a tüzérekre, tier6-ban már semmit nem ér a páncélja.

Kiknek ajánlott

Az arany korszak előtt a T14 egyértelműen jobb volt, mint bármelyik sima tank ezen a szinten (az ágyútól eltekintve), kis túlzással talán OP-nak is lehetne nevezni. Ám az idő szép lassan eljárt felette, új ellenfelek jelentek meg (mint a BDR és a Churchill I), amik ellen a páncél már semmit nem jelent. Ezeket a tankokat szinte lehetetlen 1v1-ben felesleges sebződés nélkül lenyomni, így a T14 Hulk Hoganból átvedlett Nick Gage-é, aki még így is kemény, de már nem az a "mindenkit agyonverek egy hokedlivel" pankrátor, mint egykoron.

Még halványan ugyan, de pislákol a láng benne. Sajnos ezzel annyi a gond, hogy nem tudhatjuk, hogy az ellenfél fair play szerint fog-e játszani, vagy a nyakunkba borít egy kisebb aranybányát, így a teljesítménye elég hullámzó. 

Első sorban azoknak ajánlanám, akik szeretnének egy jó legénységképző tankot. Nem csak a T1HT/M6-tal nem kompatibilis a legénysége de a T29/T32-vel sem. Sőt igazán egyik nehézzel sem. Az előbbi párosba 1-gyel több lövész van, utóbbiban meg 1-gyel több töltő. M103-nak hiába ugyanúgy 5 fős a legénysége mint T14-nek, de 2 töltője van, viszont nincs rádiósa. T110E5-nek 4 fős a legénysége, szintén nincs rádiósa. Így a rádiós mindig el lesz maradva a többiektől és mindig rajta lesz a dupla XP-s csillag. (thx Memnon)

Esetleg jó vétel lehet azoknak, akik egy kellemes kis fun fókairtót keresnek Tier V-be, bár erre a célra az Excelsior szerintem némileg jobb választás, a jobb ágyúja, mobilitása és a markánsabb stílusa miatt.


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2021. szeptember 7. 13:25

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Chaos_42
  • Tankos
  · 9 éve
  Decemberben vettem, szerintem nem józanul. DE! Nagyon megszerettem. Tier6-ban látszólag használhatatlan, de sokszor előztem meg már vele Kv1S-eket sebzésben.(1400+Dmg)
  Tier5 ben csak a Kv1, T-34, és a T49 azok a tankok amikkel nem szeretek leállni bunyózni. A Kv1 ha kicsit is bedönti a páncélját leküzdhetetlen akadály az ágyúnak. A másik kettő meg nagyon gyorsan szitát csinál a páncéllemezekből.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Shiron11
  • Tankos
  · 9 éve
  Nagyon kíváncsi voltam mit fogsz írni erről a gépről. Nekem ez az egyetlen prémem és nagyon szeretem. Eleinte féltem tőle, hogy gyenge lesz, de nagyon jó az MM-je, és elég erős a páncélja. Pláne ha tier 3, 4 ellen rakja be ami nem ritka. Saját tierben iselég jól pattint, és a KV-1; AT-2-n kívül nem nagyon kell semmitől tartani. Ráadásul a mozgékonysága ezek ellen nagyon jól kihasználható. Igaz a troll gun nagyon fáj ha pont belenézünk, dehát kinek nem?
  Nagyon egyedi gép, és tényleg gyenge pontokra kell célozni vele, pláne tier 6-ban, de nekem fekszik (habár azt hiszem win rate nem a legjobb ezzel a géppel), pénzt nagyon tud termelni.
  A hátrányai viszont valósak, így mindenki mérlegeljen vásárlás előtt, mert nem mindenkinek jön majd be (én nem bántam meg, nagyon szeretem, öcsémmel szoktunnk szakaszban menni az kifejezetten vicces pláne kisebb tierben )
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  OdinHUN
  • Tank elemző
  · 9 éve
  Húha, köszi Memnon ezt benéztem. Kicsit kínos egy akkora szarvashibát véteni. Szólok majd Jacktornak, hogy javítson bele.
  A drog rossz érteeem?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Memnon_fn · 9 éve
  Annyit javítást tennék az elemzésen, ahogy utaltam is rá. Nem csak a T1HT/M6-al nem kompatibilis a legénysége de a T29/T32-vel sem. Sőt igazán egyik nehézzel sem. Az előbbi párosba 1-el több lövész van, utóbbiban meg 1-el több töltő. M103-nak hiába ugyanúgy 5 fős a legénysége mint T14-nek, de 2 töltője van viszont nincs rádiósa. T110E5-nek 4 fős a legénysége, szintén nincs rádiósa. Így a rádiós mindig el lesz maradva a többiektől és mindig rajta lesz a dupla XP-s csillag.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CrawlingChaos
  • Tankos
  · 9 éve
  Ez az az egyik T5 Prém, amit mindegy, hogy milyen leárazás van, én nem mertem megvenni. A másik az Excelsior.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Memnon_fn · 9 éve
  Kíváncsi voltam nagyon mit írsz majd a T14-re. Én 750 csata után eladtam.
  Ha nem használ goldot az ember vele akkor egészen jól lehet vele keresni ~450-500 átlagsebzésre már nettó ~16ezer kreditet termel prémium nélkül ami valamivel (~4ezer kredittel) több mint egy sima T5 bevétele. Viszont ebben az estben nagyon gyilkolja a szép új WN8-at, és kevés az XP nekem átlag 360. Ha meg az ember adja neki a goldot akkor oda a bevétel. Nekem konkrétan nem érte meg a T32 legénységét átültetni bele. Gold nélkül 70%-a XP-t kaptam vele mint T32-vel, goldal megközelítette a kapott XP a T32-ét, de a kreditbevétel is leesett a T32 szintjére és akkor még ott van, hogy a T32 6-fős legénységéből az egyik töltő nem is fért be a T14-be.
  T5 nehéz tankok a +/- 25%-tól függően lőhetőek át. Nekem volt, hogy KV1 fenekéről pattogtam és a Churcill I tornya is leküzdhetetlen volt alaplőszerrel, AT2-t ahogy mondtad is, csak gyenge ponton (kupola és az ágyúkörnyéke) és ott is kizárólag csak goldal lehet átlőni. T6-ban meg olyanokat sem lehet már átlőni vele szemből gold nélkül mint pl. a Jagdpanzer IV. M6/T150-ről meg a gold is pattogott rendszeresen.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Seewan
  • Tankos
  · 9 éve
  Anno ősszel vettem meg egy leárazás keretében és bevallom öt meccs után eladtam...
  Bevallom az egyik legjátszhatatlanabb tanknak bizonyult nekem, de ugye még közelről sem próbáltam ki mindent...
Tovább a kategóriában: T34 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.