Jelenleg 444 vendég és 2 tag online

2019. október 18. 07:06

[Sandbox] HE lőszerek átdolgozása

Írta:
Értékelés:
(71 szavazat)
198 hozzászólás

A lőszer újraegyensúlyozás tesztelésének második köre már itt van a kanyarban és ismét a mi segítségünket kérik ehhez. A Sandbox szerveren (a normál és speciálisok után) ezúttal a HE lőszerek sebzési mechanizmusában történt változtatásokat lesz lehetőségünk tesztelni.

Egyelőre csak a normál tankokkal tesztelhetjük az új HE sebzési mechanizmust, ez azonban nem vonatkozik az SPG-kre és HESH lőszerekre (utóbbiak egy következő szakaszban kerülnek sorra).

A HE lőszerek sebzési mechanizmusa a játék egyik legbonyolultabb része. Nagyon sok szakaszból áll és a számításokhoz nagyon sok paramétert kell figyelembe venni:

 1. Ha egy HE lőszer eltalálja a páncélt, a sebzést a páncélátütés megtörténtének függvényében számolják ki.
 2. Ha átütött a lövedék, a sebzés a teljes névleges sebzésből számítódik.
 3. Ha nem ütött át a lövedék, a sebzés ugyanúgy kiszámítódik, de már csak a névleges sebzés felét veszi figyelembe.
 4. Ezután jönnek a sebzés helyével összefüggő kalkulációk. Egyszerűen fogalmazva: választanak egy gyenge pontot a robbanási sugárban.
 5. A névleges sebzés felének értékét a páncél vastagságával és egyéb más tényezőkkel egyenes arányban tovább csökkentik.
 6. Ezen kívül a sebzés értékét befolyásolja még az is, hogy a tankra van-e Repeszpáncél felszerelve.
 7. Mindezeken számításokat elvégezve megkapjuk a tényleges sebzés értékét.

HE lőszerek páncélátütésének eltávolítása

Ige, jól olvastátok. Teljes egészében ki akarják venni a HE lőszerek páncélátütő képességét. Ha a teszt jól megy, a HE-knek nem lesz többi átütési paramétere. Kezdetben a cél a HE mechanizmus minél realisztikusabban működjön, mára azonban ez megváltozott, hisz a játékosok szinte egyáltalán nem használják a HE lőszereket megbízható sebzés kiosztására (kivéve néhány speciális esetet).

Megváltozik a sebzés robbanási sugárban történő eloszlása

Ha a HE nem üt át a páncélon, akkor a rendszer a sérülést úgy osztja el a robbanási sugárban, hogy közlépen 0,5-ös, míg a legszélén 0,05-ös szorzóval számol. Leegyszerűsítve: jelenleg ha egy HE lövedék nem hatol át a páncélon, a névleges sebzés felét azonnal levonják, majd a sebzést a robbanási sugár közepétől távolodva egyre tovább csökkentik.

Az új mechanizmussal azonban a HE lövedékek soha nem ütnek át, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi számítási módszertan már nem lehet releváns. Az egyensúlyozás után a sebzés el fog oszlani a robbanási sugárban, éspedig úgy, hogy a közepén 1x-es, míg a legszélén 0,1x-es szorzóval számolnak. A kiindulási alap pedig a HE lőszer teljes névleges sebzési értéke lesz.

Névleges sebzések csökkentése

Fentiek értelmében várható volt, hogy a névleges sebzések így kapnak majd nem kis nerfet, nézzük is a részletesebb számokat:

Erős számok ugye? De belátható hogy erre szükség volt.

A sebzés csökkenése a középponttól távolodva

Mint fentebb már említettük, a sebzés középen 1x-es, a robbanási sugár legszélén pedig 0,1x-es szorzót kap. Az új rendszer sajátossága az előzőhöz képest leginkább talán az lesz, hogy kevésbé lesz koncentrált a sebzés eloszlása: már a középpontól kis távolságra is viszonylag nagy mértékben csökken a sebzés mértéke; ugyanakkor még a sugár legszélén is képesek leszünk sérülést okozni. Mindezek fényében kijelenthető, hogy a HE lőszerek kevesebb kárt fognak okozni a belső és külső modulokban, valamint a legénységben is.

A nyomjelző algoritmus és a minimális sebzés változása

Az okozott kár kiszámítása sokkal egyszerűbb lesz, nemcsak az átütési paraméter megszüntetése miatt, hanem két másik alkotóelemnek köszönhetően is:

 • Nyomjelző algoritmus - sebzési pontok keresése a különféle páncél csoportokon, modulokon és legénységi tagokon. A jelenlegi algoritmus gyakran nem talál nyilvánvaló gyenge pontot és a lövedék egyáltalán nem okoz kárt. Az új algoritmus gyakrabban és pontosabban talál meg ilyen pontokat.
 • A képesség, hogy a robbanási mechanizmus miatt minimális sebzést okozhassunk. Az ilyen módon okozott károk nem lesznek nagyok, de kritikus helyzetekben megnöveli a legalább minimális sebzés esélyét (pl. bázis visszalövésnél).

Milyen hatással lesznek ezek a módosítások a HE lőszerekre?

 1. A HE-knek kisebb sebzése lesz (66-75%-a a mostani értékeknek). 
 2. A HE-k kevesebb kritikus sebzést okoznak majd külső/belő modulokon és a legénységen. Lehetetlen lesz tüzet okozni a motorban, ha a parancsnoki nyílást találtuk el.
 3. Gyakorlatilag nem lesznek olyan esetek, hogy egyáltalán nem történik sérülés, mikor a lövedék eléri a páncélzatot (kivéve a rétegzett páncélzatot).
 4. Bővül a HE lőszerek felhasználási köre. Mostantól nemcsak nagy, hanem kis és közepes kalibereken is hatékonyak lehetnek.
 5. A gyengén páncélozott járművek nem kapnak majd be óriási sebzéseket az átütés miatt. Még mindig többet kapnak majd mint a jól páncélozott tankok, de nem 3x annyit.

Sandbox szerver

KLIENS LETÖLTÉSE

Utoljára frissítve: 2019. október 18. 12:33
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ryek05 · 9 hónapja
  sok mindent lehetne javítani ebben a játékban, no a HE lőszerek nem tartoznak közéjük. Ha valaki páncélozott járműre lő vele, akkor max pár száz hp-t tud levenni, nem olyan zavaró, ha meg páncélozatlant, akkor meg pont a lényege, hogy nagyot sebez, hiszen nincs védelme.
  Az valahogy jobban zavar, hogy a jpz e100 AP lőszerét egy kerekes simán megeszi, és kilyukad a gumija...mikor a lőszer maga akkora mint a fél kerekes vacak. De nyilván ez rendben van és ami még elfogadhatóan működik azt kell elbaltázni...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _MrX_ · 9 hónapja
  Komolyan feldühít.... Rádmászik egy szaros light amik olyan erősek lettek így is, most még annyi félelme sem lesz a kis sz@roknak hogy kap egy repeszt a képébe. Az rendben van az E100 tornyát a cső mellet szét goldozzak az olyan tankok amiket nem tudsz átlőni gonddal sem. Eddig ment bele a repesz és sebzett meg vitte a löveget meg esetleg a kezelőt és egyből nem talált a 330 pennel a sárga skuló, de ez nem jó! Szét kell k.rni hogy tényleg csak eszetlen lövöldözés menjen. Nem is értem ezt az egészet ehhez miért kell hozzányúlni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Medden · 9 hónapja
  Vajon mi volt a változtatás oka? Mi lehetett a kiinduló gondolat/probléma, amire ezt a megoldást találták ki és megéri beálldozni azt a kevés, de emiatt különleges derp tankot?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   _tothjanos_ · 9 hónapja
   A kerekes nyomorékok+ a könnyű retkek, és itt főleg a prém könnyük babusgatása!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Patsky · 9 hónapja
  Ez így nem kerülhet be normál szerverre, ez rossz vicc...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _MrX_ · 9 hónapja
  Eget verő baromság. Egy IS 3ba ugyan annyit fog lőni mint egy bulldogba? Elvesziti a lényegét nem lesz benne még ennyi taktika sem. Rámegyek egy scorpion g re repesszel mert esetleg kiszedem vele ha ez bejön nem lesz értelme. Ezzel nem kedveznek a he lőszer hasznaloknak hanem szét cseszik a lehetőséget a sebzesre. Amennyiben ez bejön az az 5eves pályafutásom véget jelenti, mert törlöm ezt a szart a gépemről...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PZoli
  • VIP
  · 9 hónapja
  KV-2, T-49, PZIV troll gunos verzióinak ez elég durva nerfnek tűnik, meg úgy az összes DERP gunos tanknak.
  Most rakták be hétvégére a KV-2 (R)-t az online shopba. A fentiek fényében én most biztos nem venném meg, amíg ki nem derül, hogy mi lesz a végleges verzió.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   LisztQkac · 9 hónapja
   KV-2 (R) prémium és állítólag a nerf őket nem érinti csak az erősítés
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sezamme · 9 hónapja
    PrémTANKOT nem nerfelnek, azt mondják. LŐSZERT nerfelhetnek, tehát érinteni fogja, ha minden ebben a formában marad.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     LisztQkac · 9 hónapja
     De én azért vettem volna meg mert annyit sebez azzal az átütéssel. De ha csak a felét sebezné akkor nem vettem volna meg. /Igaz nincs is meg nekem/
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Sezamme · 9 hónapja
      Egyértelmű. Amíg nem tisztázott ez a HE lőszer "balance" óva intenék mindenkit a KV-2 (R) - és amúgy bármilyen prémtank - vásárlásától.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       LisztQkac · 9 hónapja
       Amúgy is mire kikerülne a Sandbox féle változás eltelne egy két év és lehet a WG is bezárna addigra.
       Lassan egy éve volt hasonló módosítás, hogy az alap lőszerek 2x , 3x többet sebeztek volna mint a prémium azért hogy ne nyúljanak a fullosabb lőszerekhez igy meggondolandó lett volna most mivel is lőjek akkor. "Ésszel vagy ész nélkül"
       Az is elkpézelhető, hogy mindenzt majd egyszerre zúditják majd ránk
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Okynawa · 9 hónapja
  Amit most gondolok erről, leírva ide tuti bannolnátok van pár kedvenc tankom, ami fun miatt használok. De ezzel kukázhatom mind. M4A3E2 Jumbó, csak a trollal használom, közel a 3.GM, ott a kukáskocsi, KV2 stb. Van még pár. Mind1 is, még azt hazudják, h a mi segítségünket kérik. Ezt már eldöntötték, ugyanúgy, ahogy a gold lőszereket nem. Az a drágább, nem lesz változtatás. Drágább, több kredit, prém fiók, több bevétel. HE olcsó, nem hoz lóvét nekik, csapjuk szét.... elég
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   benczol · 9 hónapja
   Valahogy így vagyok én is a PZIVH-val, SU-152-vel. Magasabb tierben pedig gyakran van olyan eset, mikor csak a robbanó lőszer segít. Kemény tornyú, fedezékből tüzelő tankokat sokszor csak HE-vel lehetett kimozdítani. Vicc, de nálam a JGPZE100 lőszerének harmada HE, pont az ilyen szituációk miatt.

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.