Jelenleg 329 vendég és nincs tag online

2019. október 18. 07:06

[Sandbox] HE lőszerek átdolgozása

Írta:
Értékelés:
(71 szavazat)
198 hozzászólás

A lőszer újraegyensúlyozás tesztelésének második köre már itt van a kanyarban és ismét a mi segítségünket kérik ehhez. A Sandbox szerveren (a normál és speciálisok után) ezúttal a HE lőszerek sebzési mechanizmusában történt változtatásokat lesz lehetőségünk tesztelni.

Egyelőre csak a normál tankokkal tesztelhetjük az új HE sebzési mechanizmust, ez azonban nem vonatkozik az SPG-kre és HESH lőszerekre (utóbbiak egy következő szakaszban kerülnek sorra).

A HE lőszerek sebzési mechanizmusa a játék egyik legbonyolultabb része. Nagyon sok szakaszból áll és a számításokhoz nagyon sok paramétert kell figyelembe venni:

 1. Ha egy HE lőszer eltalálja a páncélt, a sebzést a páncélátütés megtörténtének függvényében számolják ki.
 2. Ha átütött a lövedék, a sebzés a teljes névleges sebzésből számítódik.
 3. Ha nem ütött át a lövedék, a sebzés ugyanúgy kiszámítódik, de már csak a névleges sebzés felét veszi figyelembe.
 4. Ezután jönnek a sebzés helyével összefüggő kalkulációk. Egyszerűen fogalmazva: választanak egy gyenge pontot a robbanási sugárban.
 5. A névleges sebzés felének értékét a páncél vastagságával és egyéb más tényezőkkel egyenes arányban tovább csökkentik.
 6. Ezen kívül a sebzés értékét befolyásolja még az is, hogy a tankra van-e Repeszpáncél felszerelve.
 7. Mindezeken számításokat elvégezve megkapjuk a tényleges sebzés értékét.

HE lőszerek páncélátütésének eltávolítása

Ige, jól olvastátok. Teljes egészében ki akarják venni a HE lőszerek páncélátütő képességét. Ha a teszt jól megy, a HE-knek nem lesz többi átütési paramétere. Kezdetben a cél a HE mechanizmus minél realisztikusabban működjön, mára azonban ez megváltozott, hisz a játékosok szinte egyáltalán nem használják a HE lőszereket megbízható sebzés kiosztására (kivéve néhány speciális esetet).

Megváltozik a sebzés robbanási sugárban történő eloszlása

Ha a HE nem üt át a páncélon, akkor a rendszer a sérülést úgy osztja el a robbanási sugárban, hogy közlépen 0,5-ös, míg a legszélén 0,05-ös szorzóval számol. Leegyszerűsítve: jelenleg ha egy HE lövedék nem hatol át a páncélon, a névleges sebzés felét azonnal levonják, majd a sebzést a robbanási sugár közepétől távolodva egyre tovább csökkentik.

Az új mechanizmussal azonban a HE lövedékek soha nem ütnek át, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi számítási módszertan már nem lehet releváns. Az egyensúlyozás után a sebzés el fog oszlani a robbanási sugárban, éspedig úgy, hogy a közepén 1x-es, míg a legszélén 0,1x-es szorzóval számolnak. A kiindulási alap pedig a HE lőszer teljes névleges sebzési értéke lesz.

Névleges sebzések csökkentése

Fentiek értelmében várható volt, hogy a névleges sebzések így kapnak majd nem kis nerfet, nézzük is a részletesebb számokat:

Erős számok ugye? De belátható hogy erre szükség volt.

A sebzés csökkenése a középponttól távolodva

Mint fentebb már említettük, a sebzés középen 1x-es, a robbanási sugár legszélén pedig 0,1x-es szorzót kap. Az új rendszer sajátossága az előzőhöz képest leginkább talán az lesz, hogy kevésbé lesz koncentrált a sebzés eloszlása: már a középpontól kis távolságra is viszonylag nagy mértékben csökken a sebzés mértéke; ugyanakkor még a sugár legszélén is képesek leszünk sérülést okozni. Mindezek fényében kijelenthető, hogy a HE lőszerek kevesebb kárt fognak okozni a belső és külső modulokban, valamint a legénységben is.

A nyomjelző algoritmus és a minimális sebzés változása

Az okozott kár kiszámítása sokkal egyszerűbb lesz, nemcsak az átütési paraméter megszüntetése miatt, hanem két másik alkotóelemnek köszönhetően is:

 • Nyomjelző algoritmus - sebzési pontok keresése a különféle páncél csoportokon, modulokon és legénységi tagokon. A jelenlegi algoritmus gyakran nem talál nyilvánvaló gyenge pontot és a lövedék egyáltalán nem okoz kárt. Az új algoritmus gyakrabban és pontosabban talál meg ilyen pontokat.
 • A képesség, hogy a robbanási mechanizmus miatt minimális sebzést okozhassunk. Az ilyen módon okozott károk nem lesznek nagyok, de kritikus helyzetekben megnöveli a legalább minimális sebzés esélyét (pl. bázis visszalövésnél).

Milyen hatással lesznek ezek a módosítások a HE lőszerekre?

 1. A HE-knek kisebb sebzése lesz (66-75%-a a mostani értékeknek). 
 2. A HE-k kevesebb kritikus sebzést okoznak majd külső/belő modulokon és a legénységen. Lehetetlen lesz tüzet okozni a motorban, ha a parancsnoki nyílást találtuk el.
 3. Gyakorlatilag nem lesznek olyan esetek, hogy egyáltalán nem történik sérülés, mikor a lövedék eléri a páncélzatot (kivéve a rétegzett páncélzatot).
 4. Bővül a HE lőszerek felhasználási köre. Mostantól nemcsak nagy, hanem kis és közepes kalibereken is hatékonyak lehetnek.
 5. A gyengén páncélozott járművek nem kapnak majd be óriási sebzéseket az átütés miatt. Még mindig többet kapnak majd mint a jól páncélozott tankok, de nem 3x annyit.

Sandbox szerver

KLIENS LETÖLTÉSE

Utoljára frissítve: 2019. október 18. 12:33
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KLC_KTE · 9 hónapja
  Húha... Én aztán nem szoktam sírni, megemésztettem a kerekes retkeket is, de ez... Mit lássunk be, mire is volt szükség? Hogy röhejes alfaértéket kapjanak a HE lőszerek, miközben elveszik az átütésüket? Ez nettó baromság, már elnézést. HE lőszerrel kétféleképpen lehet játszani. Pontosabban kétféle játékos van, aki HE lőszert használ. Az egyik csak azt látja, hogy az többet sebez, és akkor biztos jó, ész nélkül spammeli, célzás nélkül. A másik gyenge pontot céloz vele, kivár, figyelembe veszi a töltés- és célzásidőt (derp gunnál). Emiatt eredményesebben játszik vele. Miért fáj az a kerekesnek és az igazi lightoknak, ha repesszel több sebzést kapnak be (ha átüt) attól a tanktól, amelyik 3x annyi ideig tölt és lomhább? Így is pattint a kerék, ami erősen vicc kategória, konkrétan irreális. Persze, nem szimulátor, tudom... Ez durva kitolás azokkal szemben, akik vették a fáradtságot, tanultak gyenge pontokat, és bevállalták az alacsonyabb átütést, a hosszabb töltés- és célzásidőt a magasabb alfáért és potenciálisan nagyobb modulsebzésért. Cserébe majd ők is lőhetnek közel annyit, mint azok a botok, akik ugye ész nélkül spammelik. Semmi értelme nincs a HE nerfnek. Az ég világon semmi. Hacsak nem arra megy ki a játék, hogy még több goldot, akarom mondani, "speciális" lőszert töltsön be a játékos, amikor a Csata gombra kattint. Amióta megy a játék, jelen van a repesz. És soha nem volt vele gond. Jól van balanszolva, mert nem ingyen kaptad pl. a KV-2 alfáját se. De szét kell cseszni! Hiába Sandbox. Már maga az ötlet értelmetlen és hülyeség. A felmerült megvalósítás még inkább.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  D00M · 9 hónapja
  Ez a játék egyre csak játszhatatlanabb lesz...

  Az agyatlan HEAT spamnek kéne gátat szabni, ami a T8-T10 legnagyobb rákfenéje. Helyette a HE-t basszák el, amit amúgy se nagyon használ a legtöbb játékos, kivéve a derp gunoknál.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  t1heavy · 9 hónapja
  Ez a tervezet az utolsó koporsószeget is beleveri a japán ág derpgunos funfacktorjába, oi, oni, oho, a német pz4 105-s kifejezetten ezzel operál. valamint orosz kv2. Apropó, mi lesz a prém kv2-vel?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bmw0511 · 9 hónapja
  Ennyi erővel szerintem ki is vehetnék őket... Nem látom magam előtt azt a helyzetet, amikor vagyok az IS-3-al szembejön velem egy tank és áttöltök repeszre, hogy ne 390-et hanem 160-at sebezzek vele... A Wot-ban manapság a DPM az egyik ha nem a legfontosabb érték egy tankon. Megölik a robbanólőszert. Mert eddig egy tankban volt 2-3-rom, hogy valami páncélozatlanba nagyot lőhess, na most azt nem fogsz....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Fenyő · 9 hónapja
  Ez a változás egyben azt is jelenti, hogy az Arty által használt HE sem fog átütni soha (amúgy is kisebb átütésűek) és durván kevesebbet fognak sebezni. Ezzel még jobban hazavágják őket.
  Jacktor!
  Kérlek reagálj erre!
  Köszönöm
  Fenyő
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   _MrX_ · 9 hónapja
   Az arty hoz nem nyúlnak ebben a "fejlesztésben"
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    be.ga1004 · 9 hónapja
    Nagy tévedés mert növelik az artyk sebzését,ha láttad az előrejelzést,nem ami itt van hanem a másikat
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Marton90 · 9 hónapja
  A véleményem, hogy akik eddig alap HE-t lőttek több aranyat fognak lőni. Meg 6-os szinten a HE huszárokból sok volt úgy is

  Ha több arnynak kell hely, akkor nem lesz nálad elég HE egy elbújt 400 HPs 279e-t kibontani, amit csak rushal lehet majd. Ami nyilván nem lesz egyszerű. Ha a HESH lőszert ist szétnerfelik kib@szott mérges leszek. Mert bár oneshotoltak már 1-2szer a grillémmel, de legalább most ha meglenne a kukás, én is tudnék másokat. Ez fair. Annak a tanknak ez a fun faktora. Ezért kell az a dög a játékba. OP Hesh nélkül semmit nem fog érni. Ennek pedig a HE átdolgozás nem veszteség...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   _tothjanos_ · 9 hónapja
   Ne haragudj, de én meg az Rhm.-el vagyok így. A szerencsétlen nem gyors, szarul fordul mindene, nincs lövegsüllyedése, de igazán a 15cm-es ágyú, és azok lövedéke (KUM,HE) ad neki igazi karaktert! Na most jelen állás szerint a prémium és a HE lőszereket nerfelik szarrá! Az alap lőszer röhejes 215mm-es átütésével nem szabad foglalkozni. Az egy vicc...
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    _MrX_ · 9 hónapja
    Azért tier 8ban 215 nem kevés. Főleg ha az álcájat kihaszbalod a bokrokat úgy ahogyan kell. Használtam mindkét ágyúval. A borsig az egyik kedvencem és az alaploszerrel is szépen lehet vágni. Nyilván tier 10 ben meg kell nézni hová ereszted, de ha kicsit kivár az ember mehet az oldalába az is7nek is...
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     _tothjanos_ · 9 hónapja
     T8-ban!

     Ez igaz, de felfelé nokedli az az átütés!
     15+ sec-es töltéssel, 0,38-as pontossággal T10-ben értelmetlen vele a lövöldözés!

     Csak az ellenfélnek építed az Acélfalat!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Ryek05 · 9 hónapja
   ez azért nem teljesen igaz, tény hogy a HESH fun, de nekem az alap lőszere is jól megy. 300+ pen azért sok mindent visz, nyilván nem szuperhevyket frontból, de minden másra tolja a 1000+ sebzést.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _tothjanos_ · 9 hónapja
  A gondom az, hogy ezzel az intézkedés tervezettel párhuzamosan nem látom, hogy lightok átütése és minden lőszeres sebzése is ilyen brutálisan csökkenne, a táras ágyúk pontossága, átütése is mondjuk ilyen mértékben romlana!

  Nem látom a törekvést ezzel párhuzamosan, hogy tennének valamit azért, hogy többek között a +/-2 tieres MM miatt ne kelljen ezekhez a lőszerekhez nyúlni....jahh...ugyebár kényszerből sok esetben. Lehet, hogy frusztrálja pl. a tier10-es tankkal játszó játékosokat, hgy mondjuk az Rhm.-el, 15cm-es repesszel lőszerrekesz robbanással garázsba küldöm mind két 10-es Fosch-t (B, 155), mert ugye oldalról a 85mm-es penetration beverte! De elnézést, nem én igénylem, hogy 8-as tankkal, 10-es szörnyek ellen játszhassak! A wg vonatkozo embere van beleszeretve ebbe a leosztásba! Nem mellesleg pl. az Rhm.-el többet látok 10-es tankot mint 6-ost.

  Ami még felháborít amúgy a cikkben az az a része, hogy "Erős számok ugye? De belátható hogy erre szükség volt."!!!!!

  Már elnézést! De mi a f..zomra volt szükség? Mint ha a cikk szerzője lobbizott volna ezért!

  Ki kérte ezt?
  Milyen apropóból?

  Akkor ezt is tessék már idebiggyeszteni, már csak a korrektség kedvéért....

  Szerk.: Jahh és ez : " ez azonban nem vonatkozik az SPG-kre és HESH lőszerekre (utóbbiak egy következő szakaszban kerülnek sorra)."

  Az ultra troll ágyús angol szarok HESH lőszréhez ugyebár nem nyúlunk...majd később...vagy soha!

  Az a tény baromira nem zavarja őket, hogy pl a T92 (8-as prém light) HESH lőszerének (ez a prémium lőszre!!!!) az átütése 210mm, ellenben a sebzése eléri a retina szaggató 170 demage-t!!! Nem üt át semmit, de cserébe legalább ha valami csoda folytán be is csúszik, lófaszt sem sebez.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   PZoli
   • VIP
   · 9 hónapja
   "Az a tény baromira nem zavarja őket, hogy pl a T92 (8-as prém light) HESH lőszerének (ez a prémium lőszre!!!!) az átütése 210mm, ellenben a sebzése eléri a retina szaggató 170 demage-t!!! Nem üt át semmit, de cserébe legalább ha valami csoda folytán be is csúszik, lófaszt sem sebez."
   Valamit félrenéztél, mert a tier 8-as T92-nek HEAT lőszere van és 150-et sebez átlagban.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    _tothjanos_ · 9 hónapja
    Bocsánat!

    Igazad van....így még rosszabb!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _MrX_ · 9 hónapja
  Nem leviszi a sebzést. Most egy repesz lövedék egy t110e4 mondjuk ha 90 es átütésel lőtt egy is7 be mondjuk 350 et és vitt minimum egy modult és egy legénység tagot. Most is sebez kB 330 at de csak minden 3-4 lövés visz valami modult. Plussz egy fv4005 be most nem lősz 1200at repesszel csak mondjuk 450 et vagy egy lightba sem lősz 1100at csak 400at. Ezen van a hangsúly szerintem a sebzés szinte ugyan annyi marad a páncélozott járműveken de a papirtankokon nagyon lecsokken. Teszem azt a legvégén vadaszol egy skorpion G re 1v1 van ő full HP te egy 50 tpvel fél HP. A lényege hogy nem tudod majd két lovesbol kiszedni ő meg nagyvaloszinuseggel igen. Nekem ezzel a részével van bajom...

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.