Jelenleg 383 vendég és egy tag online

2019. október 18. 07:06

[Sandbox] HE lőszerek átdolgozása

Írta:
Értékelés:
(71 szavazat)
198 hozzászólás

A lőszer újraegyensúlyozás tesztelésének második köre már itt van a kanyarban és ismét a mi segítségünket kérik ehhez. A Sandbox szerveren (a normál és speciálisok után) ezúttal a HE lőszerek sebzési mechanizmusában történt változtatásokat lesz lehetőségünk tesztelni.

Egyelőre csak a normál tankokkal tesztelhetjük az új HE sebzési mechanizmust, ez azonban nem vonatkozik az SPG-kre és HESH lőszerekre (utóbbiak egy következő szakaszban kerülnek sorra).

A HE lőszerek sebzési mechanizmusa a játék egyik legbonyolultabb része. Nagyon sok szakaszból áll és a számításokhoz nagyon sok paramétert kell figyelembe venni:

 1. Ha egy HE lőszer eltalálja a páncélt, a sebzést a páncélátütés megtörténtének függvényében számolják ki.
 2. Ha átütött a lövedék, a sebzés a teljes névleges sebzésből számítódik.
 3. Ha nem ütött át a lövedék, a sebzés ugyanúgy kiszámítódik, de már csak a névleges sebzés felét veszi figyelembe.
 4. Ezután jönnek a sebzés helyével összefüggő kalkulációk. Egyszerűen fogalmazva: választanak egy gyenge pontot a robbanási sugárban.
 5. A névleges sebzés felének értékét a páncél vastagságával és egyéb más tényezőkkel egyenes arányban tovább csökkentik.
 6. Ezen kívül a sebzés értékét befolyásolja még az is, hogy a tankra van-e Repeszpáncél felszerelve.
 7. Mindezeken számításokat elvégezve megkapjuk a tényleges sebzés értékét.

HE lőszerek páncélátütésének eltávolítása

Ige, jól olvastátok. Teljes egészében ki akarják venni a HE lőszerek páncélátütő képességét. Ha a teszt jól megy, a HE-knek nem lesz többi átütési paramétere. Kezdetben a cél a HE mechanizmus minél realisztikusabban működjön, mára azonban ez megváltozott, hisz a játékosok szinte egyáltalán nem használják a HE lőszereket megbízható sebzés kiosztására (kivéve néhány speciális esetet).

Megváltozik a sebzés robbanási sugárban történő eloszlása

Ha a HE nem üt át a páncélon, akkor a rendszer a sérülést úgy osztja el a robbanási sugárban, hogy közlépen 0,5-ös, míg a legszélén 0,05-ös szorzóval számol. Leegyszerűsítve: jelenleg ha egy HE lövedék nem hatol át a páncélon, a névleges sebzés felét azonnal levonják, majd a sebzést a robbanási sugár közepétől távolodva egyre tovább csökkentik.

Az új mechanizmussal azonban a HE lövedékek soha nem ütnek át, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi számítási módszertan már nem lehet releváns. Az egyensúlyozás után a sebzés el fog oszlani a robbanási sugárban, éspedig úgy, hogy a közepén 1x-es, míg a legszélén 0,1x-es szorzóval számolnak. A kiindulási alap pedig a HE lőszer teljes névleges sebzési értéke lesz.

Névleges sebzések csökkentése

Fentiek értelmében várható volt, hogy a névleges sebzések így kapnak majd nem kis nerfet, nézzük is a részletesebb számokat:

Erős számok ugye? De belátható hogy erre szükség volt.

A sebzés csökkenése a középponttól távolodva

Mint fentebb már említettük, a sebzés középen 1x-es, a robbanási sugár legszélén pedig 0,1x-es szorzót kap. Az új rendszer sajátossága az előzőhöz képest leginkább talán az lesz, hogy kevésbé lesz koncentrált a sebzés eloszlása: már a középpontól kis távolságra is viszonylag nagy mértékben csökken a sebzés mértéke; ugyanakkor még a sugár legszélén is képesek leszünk sérülést okozni. Mindezek fényében kijelenthető, hogy a HE lőszerek kevesebb kárt fognak okozni a belső és külső modulokban, valamint a legénységben is.

A nyomjelző algoritmus és a minimális sebzés változása

Az okozott kár kiszámítása sokkal egyszerűbb lesz, nemcsak az átütési paraméter megszüntetése miatt, hanem két másik alkotóelemnek köszönhetően is:

 • Nyomjelző algoritmus - sebzési pontok keresése a különféle páncél csoportokon, modulokon és legénységi tagokon. A jelenlegi algoritmus gyakran nem talál nyilvánvaló gyenge pontot és a lövedék egyáltalán nem okoz kárt. Az új algoritmus gyakrabban és pontosabban talál meg ilyen pontokat.
 • A képesség, hogy a robbanási mechanizmus miatt minimális sebzést okozhassunk. Az ilyen módon okozott károk nem lesznek nagyok, de kritikus helyzetekben megnöveli a legalább minimális sebzés esélyét (pl. bázis visszalövésnél).

Milyen hatással lesznek ezek a módosítások a HE lőszerekre?

 1. A HE-knek kisebb sebzése lesz (66-75%-a a mostani értékeknek). 
 2. A HE-k kevesebb kritikus sebzést okoznak majd külső/belő modulokon és a legénységen. Lehetetlen lesz tüzet okozni a motorban, ha a parancsnoki nyílást találtuk el.
 3. Gyakorlatilag nem lesznek olyan esetek, hogy egyáltalán nem történik sérülés, mikor a lövedék eléri a páncélzatot (kivéve a rétegzett páncélzatot).
 4. Bővül a HE lőszerek felhasználási köre. Mostantól nemcsak nagy, hanem kis és közepes kalibereken is hatékonyak lehetnek.
 5. A gyengén páncélozott járművek nem kapnak majd be óriási sebzéseket az átütés miatt. Még mindig többet kapnak majd mint a jól páncélozott tankok, de nem 3x annyit.

Sandbox szerver

KLIENS LETÖLTÉSE

Utoljára frissítve: 2019. október 18. 12:33
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  norbi215 · 8 hónapja
  Kivancsi vagyok ennek hatására hajlandó lesz e a jól megszokott biztonságos campeős komfortérzetükből kimozdulni a játékos állomány több mint fele... Mert e szerint ha valamit nem tudsz atlőni szemből, akkor bizonyhiaba csücsülsz egy helyben, akkor sem lesz sebzésed...
  Talán ennek hatására pörgőssebb lesz egy egy csata, mert muszály lesz athelyezkedni, ha sebezni akarnak.
  Lehet lesz ennek jó hatása is a játékra viszont ez mindenkit rá fog kényszeríteni e miatt a mozgásra...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   bazsi41 · 8 hónapja
   A kempelős csapatokkal már tele a tököm. Amikor IS-7, obj 430u, M48 patton, stb a bázisa mögött csücsül és nézelődik............. Nem is értem mit lehet ebben élvezni.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    norbi215 · 8 hónapja
    sajnos igen én is utálom amikor a medek és lightok campelnek vagy nem mozdulnak nagyon ki sehova...várnak arra hogy te heavyvel vagy mással indulj előre a vonalon arra hivatkozva hogy menj tovább mert van páncélod.. lehet de semmit nem érsz vele hiszen aki lőni fog nem tudod szpotolni hiába vagy legelől és a páncél semmit nem jelent.
    De azt utálom a legjobban, amikor patt helyzet van és meg nem mozdulna még véletlenül sem, mert ő inkább az utolsó másodpercig sebezni akar...
    Attól meg egyenesen i hullik a hajam amikor adott oldalakra megindulnak a medek, irány heavyvel hogy támogasd az oldalt és amikor félúton vagy és nincs hova bújni azt veszed észre, hogy ők lemaradva szépen beállnak a bokorba, persze neked sem fedezék, sem sebesség, hogy biztonságba kerülj, ő meg szépen jókat sebezgetnek, mig te megdöglesz és még neki áll feljebb. Míg te meghllsz ők lőnek fejenként egy átlagost, na aztán indulnak meg amikor muszály, de ez sem kimondottan jellemző. (tartalékolom a hp-mat jelző szokott ilyenkor jönni)..artán lehet be is tudja fejezni, de mivel több e,ber vagy játékos ő, hogy engem beáldoz ő meg lilára lövi magát aztán úgy állítja be magát, hogy mi mindent megtett!!!
    Szégyen egyes játékosok hozzáállása!!!!

    Várom ezt a változtatást! Ha abból indulok ki hogy akiknek nagyon számit az átlagsebzés, azoknak valszeg csökkenni fog az átlag, mert ugy az arany dmg csökken, ez látszani fog egyből ki lövöldözik csak arannyal...A repesz más kérdés, tartogat majd nehéz pillanatokat is, de bízom benne, hogyha megreked egy támadás, akkor lesz annyi esze a játékosoknak, hogy akár megkerülve is lehetne támadni...
    Egy helyben csücsülve, ahogy most is nem sokmindent lehet majd elérni!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Uncle Sam · 8 hónapja
   Pont az a baj a mostani MM-ben, hogy tele van 5 perces meccsekkel, ahol az egyik csapat végig száguld a mapon, és ha a cumi rossz oldalán vagy csak lesel hogy mi van, és persze érdekes módon ilyenkor valahogy az rng nem téged szeret meglátásom szerint.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    norbi215 · 8 hónapja
    Igen valóban 5 perces csaták vannak, de ez nem a miatt hogy mindenki meg indul...részben van igy, inkább azt mondanám, hogy bizonyos pályákon amik elég nyitottak vagy több az épület meindul a roham, ahol sok a bokor ott bizony nem nagyon indulnak meg, de ha mégis akkor is két eset van, vagy az erő fölény dönt mert nem jó a csapatok eloszlása és már sokan halnak meg vagy alapból az rng olyan szinten büntet egy csapatban többb játékost, hogyha mind a 15-en egy irányba mennak akkor is vesztes...
    Tehát ez függ a pályától és az rng-től leginkább, és leginkább a játékosok tankjuk által betöltött szerepüktől!
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Regulus · 8 hónapja
    muszáj
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  charliefirpo_2018 · 8 hónapja
  ,,gyengén páncélozott járművek nem kapnak majd be óriási sebzéseket,, eladom az összes tankomat és veszek helyettük egy rakat artyt,TDt, lightot meg kerekes szart,
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  AssistKing · 8 hónapja
  Artykat nem értinti. Aha
  Az a HE már nem HE amit lőnek HE néven?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  norbi215 · 8 hónapja
  A gold lőszer sokak játékát megkönnyíti és elkényelmesíti... Sajnos én is hozzá szoktam már ehhez és mások is, hiszen minek menjek előre vagy minek kerüljek a hátába vagy minek célozzak ...az arny azért ha az ember nem kezdő és még manuálisan céloz akkor 90%ban tuti hogy sebzed a tankot minden oldalról, de ha nem is akkor sem fogod megkerülni, inkább lövöldözöl kényelmesen, hiszen ugyis kreditbe kerül, ugyis van a tankban, ugyis átütöd...
  Mindenképpen jó ötletnek tartom a nerfelését, ha már lusta az ember megmozdulni, csapatként helyezkedni, akkor ne is löjjön annyi dmg-t.

  Viszont a repesz lövedék nerfelése egy óriási baklövés lesz!!!
  Nagyon sokszor jönnek a történelmi hitelességgel ebben a játékban, bár tudjuk hogy ez már régen megdőlt, ettől függetlenül, ha nerfelik akkor a játék egy alapkövét változtatják meg, egy olyan dolgot mely miatt elég sok tank elveszti a szerepét....
  Nem egy tank van mely erre specializálódott, ezeknek annyi....az artykat már rég eltemettem nem is játszom velük...
  pl gondoljatok abba bele hogy pl a kutyaház azért td , azéert olyan amilyen, mert igy lett kitalalva, ha a lőszerét elveszik a kkor a tankot is sirba viszik ezzel...
  Adott szituáció,hogy pl egy light tank és fv td(bármelyik)... Akkor konkrétan egy light vagy med vagy bármi ami most egy hit, a nerf miatt lesz 3 és majd 60s-ig töltesz azert az egy lövésért amit most beviszel...
  Ja hogy nem nyúlnak egyes tankokhoz? Akkor hogy lesz egyes tankokon megváltozik másokon nem? Akkor meg az lesz a probléma...

  Nagyon nagy baj van ott a fejekbe vagy sokat drogoznak vagy nem tudom, mert ilyet kitalalni csak a pihentagyúak tudnak....

  pl előttem egy low hp-s td, melyet sajnos szemből nem tudok sebezni arannyal sem, eddig ott volt a repesz mostmár az sem? Ja hogy sugárban sebez? Aha ettől sokkal jobban érzem majd megam, hogy van ott 3 tank amit nem tudok belőni, kap 20dmg-t, aki mellette van meg 10-et....remek lesz...de leszarom
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   HUNknight · 8 hónapja
   Igen,kell ez a nerf úgy érzem! Jelenleg majdnem hülyebiztos a játék. Gold,autoaim,HE/HESH...tiszta luxus.

   A goldot is elvenném a wg helyében! A HE meg legyen csak at SPG sajátossága.

   Meg kellene tanulni végre gyengepontot lőni vagy legalább megpróbálni!!! 20K csata után sem használok goldot! Ha szemből nem megy majd megy oldalról vagy hátulról Ilyen egyszerű a történet.
   Rengeteg goldot lőnek és rengeteg HE-t!!!
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 8 hónapja

    Hát hogy a HE től nem lesz hülyebiztos a játék az tuti.
    Ahogy itt már páran említették, a HE lőszer használata a sikeres taktika része, gyengén páncélozott, vagy nagyon kevés HPval rendelkező tankok ellen. Ha ez ezentúl nem lehet így védekezni pl. a lightok/ papír TDk, 100> életerős betonkemény járgányok ellen, akkor nem tudom mi lesz. Mondjuk egy újabb szög a heavyk koporsójába.
    A gold már inkább, ezzel az a baj, hogy a mozgékony egységek is nagy 330+ os átütéssel rendelkeznek, így sokszor szemből sem kényszerülnek rá gyenge pontot célozni.
    Ezért támogatom a nagyobb átütésű lőszerek újradolgozását, DE a HEvel szerintem semmi baj nem volt.
    Csak annyit érnek el, hogy pl. a derpgunos tankokat tönkre teszik. M4,KV2 T49 ezek mind ebből éltek, és emellett jól balanszolt egységek.

    Azt érik el, hogy senki nem fog HEt használni, ez pont hogy egy lökés az agyatlan lövöldözés felé
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    _tothjanos_ · 8 hónapja
    HE-vel gyenge pontot lőni miért nem lehet?
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     HUNknight · 8 hónapja
     Azt akarod bemesélni,hogy aki HE-t lő az gyengepontra céloz??? Ne röhögtess!!! 100-ból 1 max
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      _tothjanos_ · 8 hónapja
      Kicsivel több szerénységet kérnék.

      ÉN(!) momentán, igen, bizony gyenge pontot lövök az Rhm. _el. Természetesen értelmezhető távolságról! De egy hulldownozó torony csodát elég nagy biztonsággal meglövök kupolán 2/1 lövés/találat aránnyal!

      Tovább megyek, ha mód van rá, IS-3 és minden klónját meglövöm hátsó lánckerék előtt közvetlenül, de pl szemből meg alálövök, hogy a haslemezt nyomja be a robbanás! A Maus dettó szemből! Revo, Lorr40, BC 25-knek mind van olyan pontja, hogy bemegy a 85mm átütéssel az 1k+ sebzés....no meg a fentebb említett Fosch széria! De szemből op-ra páncélozott szaroknak meg tolom az 500+ -os sebzéseket egy rakat modul/legénység sebzéssel kísérve....A könnyű tankoknak meg igen is legyen ennyi beszarás factor!

      ...és még tudnám sorolni!

      Csak meg kell tanulni a tankokat.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       norbi215 · 8 hónapja
       én is szoktam gyenge potokat repesszel lőni, hiszen sokkal nagyobb kárt tudott okozni,mint bármelyik lövedék és vitt magával modult és legénységet is...Csak abban bízom, hogy azért némi sebzése lesz és nem lesz nagy szórása, hogy nagyjából azért tudja az ember, hogy megtámadjon e egy egy ellenfelet avagy inkább nem mert kevés egy lövés..
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kertesz · 8 hónapja
  Csak meg 1 kerdes ha negyedelik a FV4005 sebzeset 1750 rol 440 re akkor negyedelik a toltesidejet is mert nem eri meg varni kb 25 sec toltesidot 440 ert, brutalisan sok celzasidovel kombinalva. Viszont 7 sec-et szivesen varok 440 ert Fair policity nem?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   PannonPuma1 · 8 hónapja
   Értő olvasás, ma már nem divat?
   A HESH lőszereket, egyelőre NEM piszkálják.
   Csak mellékesen jegyzem meg hogy mindenki fröcsög azért, hogy mennyire kedveznek a kerekes szaroknak, ami részint igaz is, de hála az égnek nem ennyire fekete-fehér a történet. Imádom amikor a fasza átütésű, nagy álfás HE szarjukkal, lődöznek a tankom picsájába 500-akat, 90-el száguldva. Szerencsére ez is megszűnik!
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Kertesz · 8 hónapja
    Egyelőre csak a normál tankokkal tesztelhetjük az új HE sebzési mechanizmust, ez azonban nem vonatkozik az SPG-kre és HESH lőszerekre (utóbbiak egy következő szakaszban kerülnek sorra).
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Kertesz · 8 hónapja
    https://esport1.hu/news/2019/10/18/wot-worldoftanks-he-loszervaltozas-fejlesztok-szemevel-scheff. Legyszi nezd meg szerepel -e? a kukaskocsi a cikkben de nagyon ne sirjal ha IGEN. Amugy csak 2 tank van a jatekban aminek 183 as lovege van es az a fonti cikkben is szerepel ,igaz en tevedttem nem 440 hanem 480. Gondolod ha nerfelik a HE loszert a HEST ugy haggyak, csak aprankent etetik a nepet.
    Amugy meg a HE loszereken lehetseges a gyujtas kesleltetese ami valoban adhat valos pancel atutest gyengen pancelzott jarmuveken.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Okynawa · 8 hónapja
     Csak szólok, hogy elveszik a gold repeszét, a nagy átütésűt, marad neki az ap és egy he lőszer. Ap 310 pen 1400 alfa, he 0 pen 480 alfa, ha bemegy, nem láncol, a he kb 0 lesz, ja és 28s reload.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Illenatronix · 8 hónapja
  Akcióban: KV-2(R). Ezek nagyon értik az iróniát
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   AMD5 · 8 hónapja
   Szokásos. Amikor bejelentették, hogy eltörlik a limites MM-et épp, akkor tették be a Mutánst meg az IS-6-ot utóbbit kedvezménnyel csomagokban a boltba. Csak rajtunk múlott hogy megmaradt. Szemrebbenés nélkül elvettek volna minden limitet
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Feri38_HUN · 8 hónapja
  Ezek direkt akarják kinyírni a játékot.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   AMD5 · 8 hónapja
   Régebben nevettem ezen az elméleten, de idővel egyre reálisabban érzem, hogy lehet benne valami !


   Egy konkrét példa : bejelentették a fejlesztők, hogy az e 25 kártékonyan hat a játékra és soha nem szeretnék látni a shopban ismét. Nem telt el egy hét és betették egy hétre anno december felé. Azaz tudták, hogy p2w a tank és sokan abbahagyják ezért egy időre mégis vagy lehet éppen ezért tették be.

   Gondoltál már arra, hogy a WG bezárná a játékot? Nem akarják fenntartani a szervereket mondjuk, de nagy lenne a rage amiatt hogy egy valag pénze benne van rengeteg embernek a játékban. Csak tippelek...
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Balog · 8 hónapja
    Nincs ertelme.Ugy ertem,hogy amig termel profitot,miert zarna be?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  nagyzsolt · 8 hónapja
  Nem tudom csak kérdezem, hogy nem lehet-e ez egy marketingfogás hogy játékosokat szerezzenek? Megnézték, hogy milyen játékkal játszanak a legtöbbet ; autóverseny meg gyors szerepjátékkal. Hopp, akkor fel kell gyorsítani a játékmenetet. Kerekesek kellenek. Ne lehessen megállítani őket, ezért nem lehet sebezni sem. Nagyot lőnek beléjük repesszel ? Vegyük ki őket. Ami azonos a nerffel, A megszállott függők úgyis maradnak

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.