Jelenleg 309 vendég és 3 tag online

2019. október 16. 06:59

WOT ENCORE RT - Ray Tracing árnyékolás

Írta:
(23 szavazat)
48 hozzászólás

A WOT hamarosan támogatni fogja a valósidejű Ray Tracing árnyékolást. Ennek a technológiának köszönhetően a tankok legkisebb részletei is tovább finomított, természetesebb és valósághűbb árnyékokat kapnak majd.

2018 márciusában az 1.0-s verzióval hatalmas vizuális frissítést kapott a játék, azonban az új Core motor fejlesztése itt nem állt meg. A többmagos optimalizációt követően megkezdődtek (többek között) az árnyékolással kapcsolatos munkálatok is.

A játékfejlesztők egyik legnagyobb kihívása az árnyékok helyes megjelenítése. A WOT-ban jelenleg a "Cascaded Shadow Mapping" technológiát használják erre, ami a szabályos textúrák használatán alapul. Felbontásuk azonban korlátozott, ami a következő problémákhoz vezet:

 • Az árnyékok nem részletesek és mikor közeledik egy árnyék, egyenetlennek és egyenetlen szélűnek látjuk azt ("aliased").
 • Az ún. "Peter Panning" (Pán Péterezés). Ez a kifejezés a gyerekkönyvek szereplőjéről lett elnevezve, aki a történet szerint képes volt repülni és akiről levált a saját árnyéka. Ez a hatás azt eredményezi, hogy azon objektumok, melyeknek hiányzik az árnyéka, leválnak a felületről és lebegni látszanak felette.
 • Száz méteres táv fölött eltűnnek a tankok árnyékai.

A tankok részletessége bizonyos pontokon meghaladta az árnyékuk részletességét és ezt a különbséget szerették volna megszüntetni a fejlesztők az új RT technológiával. Elméletileg a mostani megoldással is növelhető lenne az árnyékok részletessége, ez azonban erősen a teljesítmény rovására történhetne meg (FPS esés). Ezért ehelyett a modern Ray Tracing technológiát választották és fogják bevezetni a játékban, ami drasztikus javulást fog hozni az életszerű árnyékok leképezésekor is.

A fejlesztésekhez felbecsülhetetlen segítséget kaptak az Inteltől is, minek eredményeként a tankok árnyékait magasabb minőségben tudták újraalkotni, így adva azok legkisebb részleteihez is szuper realisztikus árnyékokat, mikor rájuk vetődik a nap fénye.

"Szükségem van új VGA-ra ahhoz, hogy láthassam az új árnyékokat?"

Nem, nincs. Az új technológia működni fog minden olyan VGA-val, ami támogatja a DirectX 11 vagy nagyobb API-t. A funkció maga kézzel kapcsolható ki/be a kliensen belül.

Hogy hogyan is néz ki és működik az új cucc a saját PC-nken, kipróbálhatjuk a World of Tanks Encore RT kliens letöltésével.

"Hogyan hat ez az FPS-esemre?"

Ha kikapcsoljuk a funkciót, akkor sehogy, azonban ha használni szeretnénk, akkor azért számítanunk kell némi FPS esésre (VGA függő hogy mennyire).

"A Ray Tracing árnyékok minden objektumra alkalmazva lesznek?"

Nem, első körben csak magukon a tankokon alkalmazzuk az új árnyékolást (azon belül is csak a sértetlenekre, tehát a kilőtt tankokra már nem).

Utoljára frissítve: 2019. október 16. 07:53
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Norbert_HUN · 1 éve
  Csak is csatlakozni tudok az előttem szólóhoz , már vagy 2 hónapja nem léptem be a játékba, de ez az új árnyékolás megjelenítés nagyon felcsigázott, ezért már érdemes lesz újra leporolnom a vasakat.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  miszterq · 1 éve
  Mán kezdett zavarni hogy a GW artim légszűrőin nem vetül eléggé szépen a Sand River perzselő napfénye. tudom, már az is undorító, hogy ilyet birtoklok, de ezzel legalább tudok érvényesülni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  uuee · 1 éve
  Némileg alulfeszelt\órajelezett rx580-al és 3770-el ennyit dob:

  https://i.imgur.com/lMMNKcc.png
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Chaos_42 · 1 éve
  Az Én véleményem szerint a Ray tracing the best parasztvakítás evör! Az Nvida évekig dolgozott rajta,és csak az izom kártyái tudják kihasználni ami jócskán odabasz az ár érték aránynak. Nem mellesleg én pl. sokat gúvasztottam a szemem a korai reklámfilmeken, hogy akkor most látom e hogy tényleg szebb lett a játék. Csak hogy nosztalgiázzam egy picit annó ha jól emlékszem a tesszallációt élből elutasította az nvidia, mert nem aban látták a grafikus kártyák jövőjét. (LOL) Majd a Radeonok beleáltak a fejlesztésbe és komolyabb hardver fejlesztés nélkül. Szebb és jobb teljesítményű játékokat tudott futattni a szerényebb képességű videóvezérlő is. Ehez képest az RTX ha nem is zsákútca de semmiképp sem kéne hogy a jövőt meghatározó fejlesztés legyen.

  És hogy ide is kapcsolódjak. A Wotban semmi de semmi értelmét nem látom sem az RTX nek sem a fent említett lebutított változatának.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kertesz · 1 éve
  Van fent video is az uj fejlesztesrol, ultran meg a fejlesztok gepe is szaggat, csak 1 kerdesem van- Ertem en, hogy fontos a latvanyvilag es kell is de ki az kozulunk aki a csata heveben az arnyekokat es kidolgozas minoseget nezi. Biztos van par ilyen is mert szoktam latni akik csak bamezkodni jonek be csatakba mert kozuk nincs a jatekhoz. Talan ezert van a sok 2-15 vagy 15-2 csata ,ezert szukseg van a sok penzkolto agyatlan bohocra is. Ezek szerint nekik fejleszt a WG.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  TankerYogi · 1 éve
  De jó, még szebb lesz a játék... Kár, hogy a játékosok összesorsolása és a tankbalansz egy rakás szar, és e-miatt játszhatatlan az egész, de legalább szép. Orosz faszok.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   AssistKing · 1 éve
   Az a baj, hogy ez nem így működik ahogy te gondolod.
   Szerinted ugyanaz az ember felel az MM-ért, és a ray tracingért? Ugyanaz az ember fejleszi az MM-et, és készíti a HD modelleket??
   Ez nem úgy működik mint ahogy Ti itt páran elgondoljátok, hogy van 12 ember, akinek orrvérzésig az MM-et kéne javítani.

   Egyébként mitől olyan rossz az MM, hogy játszhatatlan az egész?
   Per pillanat már csak esetleg a járműtípusok számát lehetne korlátozni, mást már nem lehetne fejleszteni rajta.
   Régi MM jobb volt 6-7 éve? Amikor 5ös tankkal mentél a tier9es is4 ellen, amin SEHOL sem volt olyan pont, ahol be tudtad ütni? Vagy az jobb volt amikor csatánként volt 8-8 darab t8as arty? (akkor az volt a top tier)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   perretz · 1 éve
   Véleményed szerint ugyanaz a fa* vagy pi* a felelős a grafika és az mm fejlesztéséért is? Elárulom, nem, van csapat mindkettőre, azért mert egyik mérföldkőhöz ért, nem azt jelenti, hogy a másik nem "fejlődne". A partvonalról butaságokat bekiabálni könnyű és nagyon magyar is.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    _tothjanos_ · 1 éve
    Ha jól sejtem Te sem a partvonalon belülről edzed a szádat?!

    Ebből kiindulva gondolom te sem beszélsz kisebb baromságokat mint más?

    Továbbá még ha nem is ugyan az a szerencsétlen barom a felelős a grafika és az MM-ért, de az, aki a fejlesztések prioritását kijelöli, azt azért mondhatjuk ugye, hogy ua. a nyomorult?!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Nortonor
     • VIP
     • Kiképző
     · 1 éve
     Tudod, az a baj, hogy a hozzászólások 80%-a egy fejlesztésről szóló hír alatt fröcsögés a WG felé nagyban leáltalánosítva az egész fejlesztőcsapat munkáját. Mintha egy 10-20 fős team felelne a grafikai motor karbantartásáért, a hangokért, a felhasználói felületért (garázs, UI), a legénységi skinekért, a tankok HD modelljeiért, a mapokért, az MM-ért, az RNG-ért, a különböző hardverekre való optimalizálásért és úgy mindenért. Árad a hozzászólásokból a rosszindulat és persze mindenért a WG a hibás, ha csinál valamit akkor azért, ha nem, akkor meg azért. Aztán ha valaki ezt szóvá teszi, akkor az ő torkának ugrotok. A moderátorok persze már belefáradtak az egészbe, ha pedig mégis feltéved ide valamelyik és kitöröl egy-két kéretlen hsz-t akkor azon megy a szájtépés, hogy mégis hogy volt mersze!? Én azt csodálom, hogy Jacktor még nem fáradt bele ebbe az egészbe és hagyta itt a francba ezt az oldalt.

     Szar a WG, szar a játék, letörlöltem és nem játszok vele többet, aztán mégis ahelyett hogy egyre kevesebben lennének a fanyalgók, egyre többen vannak.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      AssistKing · 1 éve
      " A moderátorok persze már belefáradtak az egészbe"
      Jóformán nem lenne a hírek alatt hsz ha törölnének minden kéretlen kommentet
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      AMD5 · 1 éve
      Tudod az a baj, ha már évek óta egyre nyomja a cipő az ember lábát és közben a cipész egyre gyerekesebb masnikat köt rá meg átfesti attól még ugyanúgy nyomni fog az a rohadt cipő.


      Ez a fejlesztés csupán a tanktesten fog jelentkezni. Azt eredményezi, hogy mindenki állandóan a tankját fogja lesni, a minimap meg mondjuk a csata helyett ; hogy jajj ez már a raytracing? Úgy kell ez a fejlesztés mint egy falat kenyér.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      _tothjanos_ · 1 éve
      Igen?

      Folytasd.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    wot wot · 1 éve
    Annyira oda van mindnki ezzel a tipikus Magyar mentalitással. Akkor elmondom neked hogy semmiben nem különbözünk a többi nemzettől. Dolgoztam és laktam együtt lengyel,román,horvát,szlovák,afrikai,brit stb... emberrel mind egytől egyig olyan mint mi. Egy kanál vizben bármelyik meg tudna folytani ha az ő személyes érdeke úgy kivánja.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     charliefirpo_2018 · 1 éve
     Én is külföldön melózom,de a német nem hajt bennünket,de a magyar...kihajtaná a szart is belőlünk ha az érdeke úgy kívánja,vannak itt lengyelek is nagyrészük wotozik de még nem hallottam tőlük panaszt a játékra, elfogadják úgy ahogy van,ez van ezt kell szeretni
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     perretz · 1 éve
     Csak azért léptem be a román facebook csoportba, hogy lássam, hogy ott is ugyanaz a toxikus hangulat-e a jellemző, mint a magyar csoportokban, és láss csodát. Bár a tagság kb harmada a magyarnak, de a hangulat nem hasonlítható a mieinkhez, értelmes válaszok érkeznek még a hülye kérdésekre is, a toxikusság szint sokkal-sokkal alacsonyabb.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  nagyzsolt · 1 éve
  Tegyük hozzá, hogy ez nem az a Ray-tracing technológia, amit az NVDIA fejlesztett RTX kártyákra. Ez csak egy sima mezei ENCORE-ba beépülő fejlesztés. Minden kártya, így a régi GTX ezresek is ki tudják használni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Nortonor
   • VIP
   • Kiképző
   · 1 éve
   És persze a Radeonok is, ahogy a cikkben is szerepel MINDEN olyan kártya amely DX 11-et tud.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    nagyzsolt · 1 éve
    Emlékszem milyen viták volta, melyik a jobb. Jjátékra minden laikus Intel/nvidia kombós gépet vesz. Ugyanolyan áron a Ryzenek sokkal többet tudnak. 1060-is a radeon kártyák tulajdonképpen jobbak az nvidáénál. Több VRAM van bennük és aszinkronos architektúrájúak amellett hogy olcsóbbak is. Viszont 1070/2060-tól már az nvidiások jobbak.

    Én láttam radeonos kártyán wotot és elég "életlen" fakó színe volt a játéknak. Hiába nvidia kártyákra van optimalizálva a játékok nagy része. Szívem szerint én AMD-s lennék, mert felhasználóbarát fejlesztéseket dobnak piacra, ami olcsó és jó is. Az nvidia és az intel nagyon elszálltak egóban és árban is.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     vaskereszt · 1 éve
     Igen de mivel mindent megvett az nvidia ezért a játékok az ő szoftverjükkel futnak csak jól, de mivel az új konzolok is AMD-sek lesznek úgyhogy remélem ez változni fog.
     Az NVIDIA RTX meg parasztvakítás minden kártya tud ray tracelni (persze nem elég erősek hozzá) a 20-as szériában sincs semmi extra azon kívül, hogy erősebbek de maga az NVIDIA RTX csak szoftveres megoldás.

KERES
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.