Jelenleg

10
látogatónk van

2014. március 10. 13:36

TOG II - Elemzés

Írta:
(50 szavazat)
71 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

OQF 17-pdr Gun Mk. VII, ami nem más mint a Tier VII-es Black Prince nagy ágyúja. Ez Tier VI-ban? Nyami. Ez az ágyú egyszerűen elképesztően jó ezen a szinten. 171 mm páncélátütés simával és 239 mm arannyal. Ez utóbbira semmi szükség, mivel nem jöhet szembe semmi olyasmi amit minimális célzás mellett ne lőnénk szitává. Ez a páncélátütés meg van még támogatva egy baromi jó RoF-fal, ami alapjáraton 12 lövés/perc (5 sec), kimaxolva egészen felmegy 4,5-re. 

E mellé ott van még a 0,35 m-es pontosság, ami mellett soha nem kell amiatt aggódnunk, hogy az ágyú hibájából mellé lövünk. A célzási idő átlagos: 2,3 sec. Az ágyúnak egyedül egy aprócska hibája van: a britekre jellemző alacsony alfa sebzés (150).

Torony

Van rajta, kérem kapcsolja ki... Nos igen, most hogy végigmentünk az ágyún (a tank szinte egyetlen jó pontján), jöhet a fekete leves. A torony páncélzata 114/76/53 mm, mindez a britekre jellemző teljesen sima felületekkel a legminimálisabb döntöttség nélkül. Ami annyit jelent, hogy ha szembejön egy Tier IV-es tank, az már jó eséllyel belövi és ezen semmiféle döntögetés, trükközés nem változtat. További tipikus kis tieres brit megoldás, hogy nincs lövegpajzs az ágyú körül, ami annyit jelent, hogy az ágyúnál és a két kinézőkénél 64 mm páncél van.

A toronyforgás nagyon jó egy nehéz tankhoz képest (32 °/sec), ami (természetesen ha láncon is fordulsz közben) bőven elég arra, hogy senki se tudja büntetlenül leforogni.

A csőlehajlás meglehetősen jó: 10° elöl és oldalt, 5° hátul, a látótávja pedig 360 méter, ami mellé ha felrakunk egy mozgó optikát akkor kapunk egy 396 m-es látótávot, ami arra elég, hogy bárkit lássunk mielőtt ő meglátna minket és ezáltal 1-2 "ingyen" lövést le tudunk adni még mielőtt meglátnának.

Felépítmény

Hatalmas és papír. 76/76/50 mm páncél, ami kb. arra elég, hogy Tier IV-es tankok lepattanjanak ha csúnyán nézünk rájuk. A legvastagabb helyen is csak 99 mm-es effektív páncél van rajta, a 44 mm-es gyenge pontot a lánctalpak felett már meg sem merem említeni; bár lényegtelen, mert úgyse lövi senki. Ha jól szögbe állítod vagy óvatosan sidescrapelsz (azért óvatosan, mert az oldalán van egy hatalmas szinte páncélozatlan gyenge pont, az "ablak") IV-V-ös tankokat büntetlenül lecsapod mint a taxiórát, de VI-VII-es tankok ellen már ez sem segít, ők gondolkodás nélkül bárhol és bármikor belőnek (néha vannak csodák, de nem érdemes túlzottan bízni bennük). Hogy még tetézzük: a szemből érkező lövések elég gyakran viszik magukkal a rádióst és a sofőrt, így egy nagy EÜ. csomagot mindenképp érdemes magunkkal vinni. Akkor kérdezhetné az ember, hogy mégis mi a bikacsök jó van ebben a tankban?! Nos van 1400 HP-ja (jól olvastad) és mindez Tier VI-ban, ami okos játék mellett bőven kárpótol a páncél hiányáért.

A hatalmas méret mellé természetesen hatalmas súly is társul (nagyjából 82 tonna), ami úgy veszi le "mejjel" a belerohanó tankokat, mintha csak biciklivel rohannál betonfalba. Néha lehet találkozni állatokkal, akik megpróbálják leütközni a pár HP-s TOG-ot... általában ők halnak bele.

Amire érdemes még kitérni az az oldalán lévő "ablak", amit már fentebb említettem. Nos, emögött van a lőszerrekesz, ami nagyon könnyen sérül, ami nem is csoda, hisz az egész tank egy nagy lőszeres vagon, mivel összesen 144 lövedéket vihetünk magunkkal... amit valószínűleg az életben nem leszünk képesek ellőni, de valamivel ugye ki kell tölteni a helyet.

Felfüggesztés

20 °/sec fordulás ami hát... lassú, de cserébe olyan böszme nagy HP-ja van a láncnak, hogy emberes feladat leütni róla, így különösebben nem kell tartanunk attól, hogy "földhöz ragasztanak" (nem mintha alapból nem lennénk odaragadva).

Motor

Egy 600 LE-s Paxman 12TP van benne, ami egy átlagos tanknál nagyon jó lenne, de nem egy 80 tonnás uszálynál. Ez a tank nem mozog, hanem a kontinensek vándorolnak alatta. A végsebesség 14 km/h, amit viszonylag gyorsan el is ér és tart, de nagy súlya miatt már egy minimális emelkedő is feladja neki a leckét. Nagyon meg kell gondolni vele, hogy hova indul az ember, mert ezzel már nem fordulhatsz vissza...

Ajánlott játékstílus

Ez egy nagyon nagy tornyos TD, vagy legalábbis valami olyasmi, akárcsak a T28 Prototype, bár ez utóbbi egy igazi Speedy Gonzales hozzá képest. Egy meccs általában kétféle képen néz ki ezzel a tankkal: elindulsz aztán vagy jön szembe valaki vagy nem, de nagyon sokszor megesik, hogy egyszerűen lemaradsz a csatáról mert a többiek már régen bedaráltak mindent mire te odaérsz, neked meg csak a csontok maradnak. A másik eshetőség, hogy becampelsz a bázison és vársz arra, hogy arra járjon valaki, ami mint az előző eset, vagy elérkezik... vagy nem.

A TOG II egy nagyon pályafüggő tank, igazából a kisebb, 800 méteres pályákon van otthon, ahol nem kell túl sokat menni a legközelebbi kulcspontokig; általában érdemes is ezeket kiszemelni magunknak. Az az igazság, hogy ehhez a tankhoz nem is igazán lehet tanácsokat adni, mert sokszor a csapat, a pálya, vagy ezek ketten együtt döntik el, hogy végül hol fogunk szerepelni az összesítésben.

Amit mindenképpen érdemes észben tartani, hogy lehetőleg sose álljon meg az ember, ha úgy dönt, hogy egyszer elindul vele. Na és persze sohase távolodjunk el túlságosan a fedezékektől, mert mivel akkora mint egy anyahajó, bármi eltalálja és persze sebzi is.

Igazán akkor lehet érezni az erejét, mikor nem nekünk kell kergetni az ellenfeleket, hanem tálcán járulnak elénk. No ilyenkor egy vadállat válik belőle, mert 1v1-ben csakis egy másik TOG-nak van esélye ellene, sőt még VII-es tankok ellen is egyenlő ellenfélként állhatunk ki...

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Ventilátor, Célzásgyorsító/Optika.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Nagy elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék/Ellátmány.

Ajánlott legénységi képzettségek

Mivel valószínűleg senki nem lesz olyan elvetemült, hogy külön ennek a tanknak fenntartson egy legénységet így valószínűleg a brit nehezeinek az embereit fogja benne használni, amikre a legjobb választás: 6. érzék, Sima utazás, Pillanatkép, Helyzetfelismerés/Javítás, Javítás, Biztonságos elhelyezés.

Átlagos bevétel

Ez a tank baromi jól keres. Mivel aranylőszer egyáltalán nem kell bele és a kreditszorzója is igencsak ott van, 25-30k profitot simán hazavisz egy átlagos körben, de egy-egy jobb csatában a 40-45 ezret is megkeresheti vele az ember. Ehhez még hozzájön a nagyon olcsó javítási költsége (4600 kredit), továbbá még ott van a szinte semmi 175 kredites lőszerköltsége.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Nagyon jó ágyú, hatalmas HP pool, immúnis az ütközésekre, limitált MM, nagy kredithozam, kifogyhatatlan lőszer, szinte kilőhetetlen lánctalp, hogy TOG.

Hátrányai

Baromi lassú, papír páncél, hatalmas méret, a sofőr és a rádiós gyakran sérül, gyenge lőszerrekesz, egyetlen brit nehéz tankba se kompatibilis a legénysége.

Kiknek ajánlott

Akinek van fölösleges kidobni való 3500 aranya... mondja a nagy többség, de ez nem igaz. Tény, hogy ha ez a tank egy celeb lenne, akkor Lady Gagának, vagy Benkő Dánielnek hívnák, mert már annyira retardált, hogy nem lehet rá haragudni. A játék vele egyszerre humoros és élvezhető, ha valaki eltalálja a stílusát akkor nagyon kellemes perceket tud okozni az embernek (bár velem kissé se veled se nélküled viszonyt ápol, a főleg medekhez szokott kezemtől igencsak távol áll a stílusa). 

Ezenfelül szinte nincs olyan meccsünk vele, hogy valaki ne akarna a "barátunk" lenni, próbálna meg tolni, megnézni, vagy csak szimplán örülni a chaten, hogy végre lát egy TOG-ot.

Persze van gyakorlati haszna is: ez a tank amolyan TESCO-s Tier VII prémium tank, nagyjából annyit hoz a konyhára mint egy E-25, viszont jelentősen kevesebb aranyba kerül. A legnagyobb hibája, amit fel lehetne neki róni az, hogy nem megy bele egyetlen létező brit nehéz tank legénysége sem.

Aki ilyen tank megvételén töri a fejét menjen el orvoshoz mindenképpen próbálja ki a teszt szerveren, nehogy kakát kapjon arany helyett.


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:45

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BAGETT
  • Tankos
  · 8 éve
  Egy ilyen videó is kell az elemzéshez...
  https://www.youtube.com/watch?v=rurJ3TJg1xA
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  fejespeter
  • Tankos
  · 8 éve
  Nekem nagyon bejött a TOG*. Legnagyobb hibája hogy sokszor véget és a csata úgy hogy a csatatérre ért volna ha nagyon jó a csapat.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Grievous
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="BARNECC"]Itt azt irja hogy ''Mivel valószínűleg senki nem lesz olyan elvetemült, hogy külön ennek a tanknak fenntartson egy legénységet így valószínűleg a brit nehezeinek az embereit fogja benne használni'' és itt meg azt hogy ''egyetlen brit nehéz tankba se kompatibilis a legénysége'' Akkor most kompatibilis vagy nem?[/quote]

  A kompatibilis rész a tagok számára utal. Én a Black Price legénységét használom benne, viszont egy taggal kevesebb van abban a tankban, mint ebben kéne, így toboroztam külön ehhez a tankhoz egy tagot.

  [quote name="Balazs2001"]Jól keres? A KV-220-szal enyit hozok prém nélkül 1200-1900 sebzésre! [/quote]
  A tog prém nélkül hozza az itt írt creditet, ha emlékeim nem csalnak, mert vagy pár hete nem mentem vele.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BARNECC
  • Tankos
  · 9 éve
  Itt azt irja hogy ''Mivel valószínűleg senki nem lesz olyan elvetemült, hogy külön ennek a tanknak fenntartson egy legénységet így valószínűleg a brit nehezeinek az embereit fogja benne használni'' és itt meg azt hogy ''egyetlen brit nehéz tankba se kompatibilis a legénysége'' Akkor most kompatibilis vagy nem?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Balazs2001
  • Tankos
  · 9 éve
  Jól keres? A KV-220-szal enyit hozok prém nélkül 1200-1900 sebzésre! A Tog egy dologra jó: ingyensebzésre. Van neki 1400hp-ja, amit gyönyörűen le lehet róla lőni.(legalábbis nekem ez róla a véleményem )
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  V3XILLE
  • Tankos
  · 9 éve
  Togtóberben megszereztem, mentem vele pár csatát és eladtam... nem tetszett, de annak 720k kreditnek örültem amit kaptam érte:-D
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  lovesz02
  • Tankos
  · 9 éve
  [quote name="Mocsokszasza"][quote name="lovesz02"]Hali! Valakinek van konkrét tapasztalata arról hogy mennyit keres? (leginkább prém nélkül)[/quote]

  Parancsolj így keres ha jó köröd van:
  http://kepfeltoltes.hu/141014/shot_069_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/141014/shot_071_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/141014/shot_070_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/quote]
  köszi
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  LisztQkac
  • Tankos
  · 9 éve
  Ma szinte az egész napon TOG-ra szántam. Akadt egy kis észrevételem. Gondoltam leszerelem a fejlesztett célzórendszert róla mivel ha jól tudom csak a célzási időt csökkenti és helyébe felraktam arty ellen a szuper nehéz páncélt. Mentem vagy 4-5 kör és úgy vettem észre, hogy nagyon pontatlan lettek a lövések. Szinte minden 3 vagy 4-ik ért csak célba. (Még egy jobbos kanyart is tettek ) Gondoltam visszateszem a fejlesztett célzó rendszert és ismét pontosan lövök még messzire is.
  Ennyi. Legalábbis én ezt tapasztaltam. Egyébként én Töltésgyorsítót, Fejlesztett célzó rendszert és Távcsövet használok. A legénység ekkor még csak 93%-os volt.
  Egyébként jó kis tank (lőszerrekesz érzékeny nagyon) szerintem csak résen kell lenni vele és az sem utolsó ha legalább van egy kísérőm.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Balazs2001
  • Tankos
  · 9 éve
  Tegnap volt egy vicces meccsen a SU-100y-nal: 3 Tog ment foglalni a bázisnkat, mindegyik kb fél hp-n. 1-et ammo rack-eltem, a másikba 592-t lőttem (és mielőtt újratöltöttem volna kilőtte egy SU-100), a 3.-at pedig felgyújtottam.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pipi0007
  • Tankos
  · 9 éve
  Ez egy nagy matilda ha vesztesz 12000 ha nyersz 40000.Nekem nagyon bejött.
  Igazi unicum jót tett neki ez a togtober!
Tovább a kategóriában: Excelsior - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.