Jelenleg 277 vendég és 3 tag online

2021. július 20. 21:00

Ma 52 éve: Holdra szállás - Tisztelet a bátraknak (és a tudománynak)

Írta:
(43 szavazat)
66 hozzászólás

A mai nap erről fog szólni sry, hiszen ugyanúgy nagy vasakról és az azokat irányító tökös emberekről emlékezünk meg. Szóval, sokaknak annyi van csak meg a fejében a holdraszállásról, hogy megtörtént, megcsinálták, de ügyes, ez is megvolt. Azt viszont már kevesebben tudják hogy mindezt olyan lélekvesztőkben utazva teljesítették, amikben a számítógép teljesítménye a mai telefonjaink töredéke volt (igen, a fogyasztás miatt is). És ez volt a legkisebb probléma, de erről lentebb... Megemlíteném még, hogy az én nézőpontom szerint nem Neil Armstrong lépett elsőként a Holdra, hanem Neil Armstrong és Buzz Aldrin. Hogy melyikük szállt ki először a kompból az már csak PR volt (nyilván a parancsnok élvezett elsőbbséget, illetve Neil vállalhatóbb volt úgymond erre a fontos szerepre, hisz Buzz inkább a nyers, szókimondó mivoltáról volt hírhedt, nem feltétlen volt "legendaképes"). Csak nézzétek meg a First Man című film végét (aki nem látta még, először nézze meg az egész filmet). Ott nem volt kérdés, nem volt segítség, nem volt semmi, csak le kellett rakni a vasat. Hibajelzések? Vészesen fogyó üzemanyag? Rossz pozíció? Armstrong mérlegelt, döntött, és nem szakította meg a küldetést, Buzz pedig egyetértett:

Emellett megemlíteném még az Apollo-11 3. tagját is, aki közben a Hold körüli pályán keringve várta a srácokat vissza és akinek a nevét szerintem az emberek 99%-a még soha nem is hallotta, méltatlanul. Michael Collins.

Ne feledjük, előttük soha senki még csak hasonlót sem csinált élesben, holdi gravitáció mellett. A végső műveletet megelőzően is olyan küldetések zajlottak le (földi gravitáció mellett), melyeknél csak hajszálon múlott hogy pl. Armstrong nem maradt ott. Ilyen volt a Gemini 8 is, ahol ugyancsak fellépett "némi" probléma, ahol kizárólag Armstrong extrém stresszhelyzetben tanúsított higgadtsága (és fizikuma) volt az, ami megmentette a legénység életét. A Gemini repülések során már csak egyetlen kipróbálatlan művelet maradt hátra, két űrhajó összekapcsolása, azaz a dokkolás. Lényegében ez a repülés zárta a sort a kipróbálatlan műveletek között, ez után a repülés után már csak a tudás elmélyítése, a gyakorlás volt a célja a további repüléseknek. A Holdnál minden probléma ami szembejött, teljesen új volt; ide tök kellett, és természetesen magas mérnöki és egyéb képzettség, no meg persze repülési zsenialitás. Tisztelet a bátraknak és a mérnököknek akik mindezt lehetővé tették.

És akkor még néhány érdekesség a holdraszállásról:

 • Armstrong történelmi "kis lépése" valójában egy kisebbfajta ugrás volt. A holdkomp létrájától a holdfelszínig 110 centimétert ugrott. (A talp nem csúszott össze, ahogy a mérnökök várták, hanem derékmagasságban tartotta az utolsó létrafokot. Ezt bizonytalannak ítélte meg, ezért mielőtt folytatta volna a holdsétát, inkább visszaugrott az alsó fokra, hogy vissza tud-e jutni. (gondolom Buzz megköszönte ezt neki utána)
 • Maga a holdséta csupán két órára korlátozódott, ugyanis a NASA szakembereinek akkor még fogalmuk sem volt, hogy a szkafanderek mennyi ideig tudnak ellenállni az extrém (éjszaka akár mínusz 180, nappal pedig 140 °C között ingadozó) hőmérsékletnek.
 • Miután visszatértek a sétáról a holdkompra, a csizmájukra tapadt, mintegy négy milliárd éves "holdpornak" elmondásuk szerint olyan volt a szaga, mint a használt puskapornak.
 • Becslések szerint 500-600 millió ember nézte a tévéképernyőkön keresztül élőben a holdraszállást. Az arányosítás miatt érdemes megemlíteni, hogy a mostani 7,5 milliárd emberrel szemben akkoriban "csupán" 3,6 milliárdan laktak a Földön.
 • Neil Armstrong az utazásra magával vitt néhány fadarabot abból a repülőgépből, amellyel a Wright-testvérek 1903-ban úttörő repülésüket megejtették.
 • Az armalcolit ásványt, amelyet az első holdraszállás során fedeztek fel Aldrinék, az Apollo-11 három asztronautája nevének első néhány betűi alapján nevezték el: ARMstrong, ALdrin és COLlins.
 • Armstrong és Aldrin kis híján a Holdon ragadtak, mivel a holdkomp motorja egy törött kapcsoló miatt nem akart beindulni. Végül egy golyóstoll segítségével sikerült aktiválni.
 • Az amerikai zászló, amelyet a Holdon járt első emberek állítottak, valójában alig néhány óráig állt, ugyanis ledöntötte a felemelkedő holdkomp keltette nyomáshullám.
 • Miután visszatértek a Földre, az Apollo-11 legénységének 21 napot kellett karanténban töltenie (A karantén szó eredetileg a quarantina olasz szóból ered, ami 40 napot jelent, ugyanis ennyi ideig tartották Velencében elzárva a pestis idején az újonnan érkezőket - Jacktor).
 • "A legrizikósabb része a missziónak kétségkívül az volt, amikor Armstrongnak és Aldrinnak vissza kellett kormányoznia a leszállóegységet a parancsnoki modulhoz, amelyben Collins várta őket. Ha itt bármi rosszul sült volna el, visszatértek volna a holdra, és valószínűleg vagy éhen haltak volna, vagy saját kezükkel kellett volna véget vetniük az életüknek. Ebben a forgatókönyvben Nixon megszakította volna a kommunikációt a két férfivel, és elmondta volna a világnak, mi történt." Érdekes cikk a 24.hu-n.
 • A Saturn V hordozórakéta

És végezetül néhány friss Apollo-s panorámakép a NASA-tól, melyeket több fénykép összeillesztésével készítettek az évforduló alkalmából:

Források:

Utoljára frissítve: 2021. július 20. 21:33
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nortonor
  • VIP
  • Kiképző
  · 2 éve
  Pont tegnap gondolkoztam azon, hogy ez a két név szinte mindenkinek megvan Neil Armstrong és Buzz Aldrin, hiszen Armstrong mint az első holdra kilépő, Buzz pedig egy hatalmas karakter még a mai napig is és feltűnő jelenség, szóval az ő nevét is a legtöbb ember tudja. Na de mi a helyzet Mike Collinssal aki ugye parancsnoki modul pilótája volt? Hiszen az ő érdemei is megkérdőjelezhetetlenek, de valahogy mégis a köztudat erre a két névre emlékszik.

  Aztán belegondoltam abba is, hogy milyen lehetett ezt Mike Collinsnak megélni? Hogy basszus, két társam épp az emberiség legnagyobb tettét hajta végre, én pedig itt ülök, nem vagyok atkív részese és nem látok belőle semmit, még csak annyit sem mint otthon a képernyő előtt ülő milliók. Közelebb vagyok hozzájuk mint bárki más és mégsem tudok róluk semmit. A másik dolog meg, hogy pszichésen ez mekkora teher. Oké, nyilván ki volt képezve erre is, de csak belegondolni abba, hogy mi van ha velük odalent történik valami és nem tudnak visszatérni a hajóra, akkor neki egyedül kell hazavezetni és szembenézni az őt fogadó tömeggel. Egy sikertelen küldetés után, aminek ő az egyetlen túlélője. Hát szerencsére nem így történt. És azok a pillanatok, amikor a parancsnoki modulban egyedül kering a Hold körül és mondjuk épp a másik oldalon jár, ahol még rádiókapcsolata sincs, ott ül egyedül, mindenki mástól és az ő általa ismert világtól legtávolabb és nyilván volt dolga és feladatai az amivel megbízták, de ha csak egy pillanatra is ebbe bele tudott gondolni, hát az valami hátborzongató érzés lehetett. Pszichésen szerintem legalább akkora, vagy talán még nagyobb terhek lehettek ezek mint Armstrongék landolása.

  Ugye ismert tény az is, ami a cikkből kimaradt (egyébként az említett filmből és a fenti videóból kiderül), hogy elmérték a leszállóhelyet és a NASA-nak fogalma sem volt arról, hogy az előzetesen meghatározott pont helyett mégis hol tették le a holdkompot. Aztán amikor Collins épp föléjük ért, őt kérték meg, hogy próbálja vizuálisan megpillantani őket a felszínen egy távcső segítségével. Nyilván egy lehetetlen küldetés volt számára ez is.

  A konteósoknak pedig: Nyilván ezerszer meg lett már cáfolva a "stúdióban forgatták az egészet" elmélet, de belegondoltatok például abba, hogy egy feszült hidegháborús időszakban, ezt mégis hogy engedhette volna meg a NASA? Nem kellett volna sokat várni, hogy a szovjetek rájöjjenek arra, hogy megvezették őket és az egész világot. Ez egész egyszerűen nem fért volna bele, nem lehetett volna titokban tartani.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Tankos. · 2 éve
   Azt azért tudjuk, hogy a szovjet űrkutatás Gagarintól kezdve Bajkonúrig a Burán űrsiklóval bezárólag hemzsegett a hazugságoktól.....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Jacktor
   • Admin
   · 2 éve
   Utólag azt mondták a srácok, hogy nem is igazán a haláltól féltek, mint inkább a kudarctól. Óriási volt a teher rajtuk. Collins pedig ugyancsak kemény gyerek volt, no meg kapott rá kiképzést is hogy ne hülyüljön bele ott egyedül, de monda is utána hogy minden okés volt, még forró kávéja is volt amit elszürcsölgetett közben :-)

   Buzz meg, Buzz maradt A lenti gifen 89 évesen töröl szájba egy hülyegyereket aki az arcába üvöltött hogy kamu volt az egész.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gest · 2 éve
    Függetlenül attól, hogy ki mit akar elhinni:

    Nyilván ez az ütés bizonyító erejű. Ezek szerint, ha 2 konteós szemen veri Buzz bácsit, akkor bizonyított, hogy kamu az egész, ugye? Pont hogy a retardáltak szoktak így viselkedni, akik nem tudnak mit felhozni, nem tudnak érvelni, csupán azért van igazuk mert "mgbszm anyádat". Ha meg nem bírja öregkorára az idiótákat, ne járjon showműsorokra.

    Kíváncsi lennék az itteni "tudósok" akkor hogy őrjöngenének, ha Buzzt verték volna pofán?
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Jacktor
     • Admin
     · 2 éve
     Mikor a 100. huszonéves lépne oda hozzám ezzel, lehet nálam is beesne a gyeplő...
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Gest · 2 éve
      Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. De ha már százan kérték, esküdjön a Bibliára, miért nem teszi meg? Nem arra kérik, hogy hazudjon. Ha meg más vallású, akkor vajon azért üti a keresztény embert? Egyeseknek mi mindent elnéznek, másokat ezért ilyen-olyan gyűlölet címszóval eléggé meghurcolnának.

      Még egyszer, ha idegileg már nem bírja ezt, ne menjen fellépésekre, töltse családjával jól megérdemelt nyugdíjas éveit. De úgy látszik görcsösen bizonyítani akar valamit, ami talán... Szép az élet, nemde?
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       SamanApo · 2 éve
       "Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél." Manapság minden paraszt a harasztot zörgeti ha van értelme ha nincs. Néhányan például azt hiszik hogy a föld nem gömb (geoid) alakú és zörgetik a harasztot mint állat de ettől még nem lesz igazuk.
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Tankos. · 2 éve
        Iráni egyetemen tanítják a lapos föld elméletet.....
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
         RockyRuciano · 2 éve
         Én meg még gimiben tanultam --- BE-BE-BE!!!!!!! [Smile] Hogy Galilei mester micsoda HUJESÉGET ki nem talált [Wink]
         Amúgy: fényevők és gyíkemberek mikor kerülnek terítékre [Troll]
         • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          Echiron
          • Kiképző
          · 2 éve
          "The best troll comment in 2019" nyertese lettél, gratulálok
          • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
           RockyRuciano · 2 éve
           Itt volt egy tökjó cikk --- amit követett az áltudományos állítások és logikailag bakugrásos kérdések?/válaszok? tömege (tisztelet a kivételnek). Itt nem lehet(ett) racionális érveléssel előjönni (mert az kilátástalanul hatástalan ilyen helyzetben).
           Szarkasztikusra váltva:
           Köszönöm-Köszönöm! A virágokat az öltözőmbe kérem, a tankom tornyába --- de az ágyúcsőbe is tehetitek. Külön megköszönném a wotinfo tagságának az inspirációt, mert Nélkületek nem trollkodtam volna.
         • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          Tankos. · 2 éve
          Te biztosan egy gazdasági menekült bevándorló vagy, vagy hiányzik egy dongád.........
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       Jacktor
       • Admin
       · 2 éve
       Már miért ne mehetne akármikor népszerűsíteni a tudományt pl. a fiatalok körében? Nála nagyobb hatással kevesen lehetnek egy gyerekre e téren...
       "ha idegileg már nem bírja ezt, ne menjen fellépésekre"
       Ha idegileg nem bírná, akkor mindennapos lenne a dolog. De ez nem így van, szóval ne racionalizálj, mert az az érvelés halála (még ha manapság ebből él az ország vezetése is).
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Uncle Sam · 2 éve
    Konkrétan azt akarták tőle kérni, hogy esküdjön a bibliára hogy tényleg járt a holdon. pfff
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gabe0928 · 2 éve
  Mindenidők legjobb stúdiódíszlete volt. Szép munka
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Alexis · 2 éve
   Ezúttal az oscar dij elmaradt pedig remek alakitás volt.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jacktor
    • Admin
    · 2 éve
    Ne csináljatok már még nagyobb hülyét magatokból
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Alexis · 2 éve
     várjuk meg mig megérkeznek a kinaiak és utána majd kiderül,hogy ki volt a hülye
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      geritango · 2 éve
      Egyertelmu, hogy a kinaiak mas diszletet hasznalnak. Eleg ego lenne elkerni az USAtol a Kubrik-felet. Meg nem is igen adnak oda nekik. A tudjukkik miatt.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       Alexis · 2 éve
       lehet a diszlet is elég ,hogy ök is bejelentsék igényüket a holdtulajdonra
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Alexis · 2 éve
      De úgy belegondoltál mikor volt 69 ?
      Ha az usa ,akkor az akkori technikai lehetöségek mellett holdra tudott szállni és onnan felszállni,akkor már mi lenne a holdon vagy mire használnák 50 évvel késöbb.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       Jacktor
       • Admin
       · 2 éve
       Óriási különbség van a le-felszállás és a kolonizáció között. És ez a különbség mérhető is, súlyban. Merthogy több száz tonna hasznos terhet ma sem tudnánk odaszállítani. Pontosabban már rég tudnánk, ha nem háborúkra, politikusok kitömésére és hasonló csacskaságokra költenénk irdatlan összegeket.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       Uncle Sam · 2 éve
       Hidegháború volt, akkor volt erre még pénz, meg alá kellett tenni a Szovjeteknek. Aztán meghalt Kennedy, és a Johnson kormányzat már nem adott annyi anyagi forrást a NASA-nak. Ezért is töröltek a végén már hold missziót, és a maradék alkatrészekből tákolták össze például a Spacelab űrállomást.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       MDavid1995 · 2 éve
       Mert mire akarsz használni egy lakhatatlan bolygót? Az ottani körülmények nem alkalmasak arra, hogy kolonizálni lehessen. Még a mai világ sem tart ott, hogy terraformálni tudjon, nemhogy a 69-es. Akkoriban ez volt a max, hogy feljutnak egyszer-kétszer és ennyi. Túl nagy pénzkidobás a semmiért, mivel sem élni sem bányászni nem tudunk egyenlőre.
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Alexis · 2 éve
        minimum ,hogy lenne holdbázis terraformálás nélkül is. Ha 69-ben ott landoltak ,akkor mára ennek rutinnak kellene lennie. A bányászat is simán megoldható,ha már bázis van.
        szerintem az is biztos az usa katonai stratégiai céljaihoz is kihasználna egy ilyen lehetöséget.
        De manapság már egy rendes ürhajót sem képesek fellöni,ahhoz is ruszki segitség kell.
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
         Jacktor
         • Admin
         · 2 éve
         "De manapság már egy rendes ürhajót sem képesek fellöni,ahhoz is ruszki segitség kell."
         Erős csúsztatás. A Saturn V-öt valóban nem éleszthetik újra (több okból sem, de a legfontosabb hogy teljesen megszűnt a hozzá szükséges infrastruktúra), viszont olyan magáncégektől rendelhetnek már hordozórakétát mint pl. a Space-X (Elon neve ha rémlik), ami már sokkal hatékonyabb és olcsóbb is, mivel a rakéta árának tetemes részét kitevő komponenseket képes visszahozni a Földre a kilövés után. Musk nem hobbiból öl milliárdokat ebbe a projektbe.
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
         Uncle Sam · 2 éve
         Abba belegondoltál, hogy egy űrutazásnál minden kilót, grammot kiszámolnak mert minden kilogramm űrbe juttatásához tonnányi üzemanyag kell. Most akkor küldj oda egy csomó felszerelést, üzemanyagot, ott kapargasd a felszínt aztán jó sok üzemanyag felhasználásával küldj vissza egy marék akármit. Roppant gazdaságos!!!
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
         MDavid1995 · 2 éve
         Dehogy vagyunk azon a szinten, hogy bányászni tudjunk és embereket tartsunk a Holdon. Az még legalább vagy 30 év.
         • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          Alexis · 2 éve
          azért mert neked nem emlitették és állitották rendelkezésre simán létezhet háttérben a tudás és technológia.
          majd 50 évvel késöbb ha élsz még talán neked is elérhetövé válik ennek morzsája.
          • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
           MDavid1995 · 2 éve
           Bullshit. Ha meglenne a technológia, akkor a privát cégek már megcsinálták volna. Egyszerűen nem tudjuk megoldani. Sem az emberek eltartását, sem a bányászatot, sem a nyersanyagok hazaszállítását. Ha meglehetne oldani, már csinálnák. Pont ezért nem megy egyik ország se a Holdra. Amíg nincs meg a technlógia, értelmetlen. Flancolásból meg rájöttek, hogy hülyeség. A hidegháborúban erőfitogtatásnak jó volt, de ennyi.
           • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
            Alexis · 2 éve
            te és én valóban nem tudjuk
            • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
             Skjenngard · 2 éve
             Mit akarsz ott bányászni? Hogy akarod hazahozni? A hazahozáshoz szükséges üzemanyagnak olcsóbbnak kéne lennie, mint amit ott bányászol, különben nem éri meg. Milyen rakétával tervezed hazahozni? "Eldobhatóval" vagy a SpaceX féle újrahasznosíthatóval, ami egyelőre annyira még nem biztonságos. Ezeknek a tudatában hogyan tervezed odaépíteni a bázist? Milyen hordozó egység viszi oda a modulokat, és ott ki szereli össze? Esetleg egy Hold körül keringő bázisról indulnának a melósok és oda térnének vissza a nap végén? Hol tárolnál ehhez üzemanyagot? Azt hogy juttatnád fel? Naponta indítanál rakétákat? Ezzel vissza a korábbi problémához, teherbírás. Vigyen ellátmányt, üzemanyagot, gépeket, modulokat, tartalék alkatrészt a bázishoz? És minderre menjen el x zsilliárd dollár, csak azért, hogy bányássz ott valamit, ami vélhetőleg ennyi macera után már baromira nem érné meg, vagy senki nem venné meg ezen az áron...

             A Hold program azért jött létre, mert az űrverseny ezt kívánta meg abban a korban. Félelmetes emberi és technikai teljesítmény volt, tudományos szempontból sokat tanultak belőle a tudósok, de ma semmi értelme nem lenne megismételni (illetve nyilván annyi, hogy a későbbi, Mars expedíciókhoz jól jönne a tapasztalat, de ott jelenleg az odaút a legnagyobb akadály, nem a landolás és az élet).
             • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
              Balog · 2 éve
              Csak a bányászatal kapcsolatosan.Helium 3 található meg "nagyobb mennyiségben,és könnyebb" hozzáféréssel,mint a Foldon.Erdemes ránézni,h mit tud az anyag,és,h mi a gond azzal,ha a Holdat fel kell érte turni.Tisztabb energiaforrás,nincs radioaktív sugárzása,és kis mennyiségben elég "nagy" energiát képes adni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Balog · 2 éve
   Es azzal egyetertesz,hogy akkor 121 orszagnak adtak kozetmintat,amit a Holdrol hoztak?
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Alexis · 2 éve
    Hollandiában már ki is dobták a muzeumból,mert kiderült nem hold közet

    https://index.hu/tudomany/urkutatas/2009/08/28/hamis_holdkozet_a_holland_muzeumban/
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Jacktor
     • Admin
     · 2 éve
     Akkor 120. Bár nem számolnám bele azokat amiket politikusok osztogatnak.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Uncle Sam · 2 éve
     Ez mit bizonyít? Valaki kókler volt és elkeverte, vagy netalán anyagi haszon reményében hamisított egy mintát.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    geritango · 2 éve
    Az 121szer 10 gramm ytong volt. Halmajugran vette a NASA teljes titokban, kozvetlen a gyartotol. Lattak is a teherautot. Legalabbis a laposfold klubban igy meseltek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Balog · 2 éve
  -Miután visszatértek a sétáról a holdkompra, a csizmájukra tapadt, mintegy négy milliárd éves "holdpornak" elmondásuk szerint olyan volt a szaga, mint a használt puskapornak.

  Mar ez is egy "kockazatos" dolog volt,hogy semmi bajt nem okozott naluk.Mert ugye tudjuk,hogy egyes anyagok,mint pl-ul az azbeszt belelegezve milyen kart tud okozni.
  Bator es vakmero dolog mas vilagokat meglatogatni.Egy ilyen planet latogatasnal vannak biologiai veszelyek is.Plane ott,ahol talalhato minimalis "letforma" is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Marcus · 2 éve
  Valaga-tok hétszentségit, de szeretem az űrrel kapcsolatos témákat. Köszi.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CharlieCrews · 2 éve
  Remek összefoglaló, gratulálok a munkához!
  Örülök, hogy eszedbe jutott egy hosszabb megemlékezés! A First Man pedig egy zseniális film.

  Vessetek erre egy pillantást: https://www.google.hu/?gws_rd=ssl
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.