Jelenleg

13
látogatónk van

2021. július 20. 21:00

Ma 52 éve: Holdra szállás - Tisztelet a bátraknak (és a tudománynak)

(43 szavazat)
66 hozzászólás

A mai nap erről fog szólni sry, hiszen ugyanúgy nagy vasakról és az azokat irányító tökös emberekről emlékezünk meg. Szóval, sokaknak annyi van csak meg a fejében a holdraszállásról, hogy megtörtént, megcsinálták, de ügyes, ez is megvolt. Azt viszont már kevesebben tudják hogy mindezt olyan lélekvesztőkben utazva teljesítették, amikben a számítógép teljesítménye a mai telefonjaink töredéke volt (igen, a fogyasztás miatt is). És ez volt a legkisebb probléma, de erről lentebb... Megemlíteném még, hogy az én nézőpontom szerint nem Neil Armstrong lépett elsőként a Holdra, hanem Neil Armstrong és Buzz Aldrin. Hogy melyikük szállt ki először a kompból az már csak PR volt (nyilván a parancsnok élvezett elsőbbséget, illetve Neil vállalhatóbb volt úgymond erre a fontos szerepre, hisz Buzz inkább a nyers, szókimondó mivoltáról volt hírhedt, nem feltétlen volt "legendaképes"). Csak nézzétek meg a First Man című film végét (aki nem látta még, először nézze meg az egész filmet). Ott nem volt kérdés, nem volt segítség, nem volt semmi, csak le kellett rakni a vasat. Hibajelzések? Vészesen fogyó üzemanyag? Rossz pozíció? Armstrong mérlegelt, döntött, és nem szakította meg a küldetést, Buzz pedig egyetértett:

Emellett megemlíteném még az Apollo-11 3. tagját is, aki közben a Hold körüli pályán keringve várta a srácokat vissza és akinek a nevét szerintem az emberek 99%-a még soha nem is hallotta, méltatlanul. Michael Collins.

Ne feledjük, előttük soha senki még csak hasonlót sem csinált élesben, holdi gravitáció mellett. A végső műveletet megelőzően is olyan küldetések zajlottak le (földi gravitáció mellett), melyeknél csak hajszálon múlott hogy pl. Armstrong nem maradt ott. Ilyen volt a Gemini 8 is, ahol ugyancsak fellépett "némi" probléma, ahol kizárólag Armstrong extrém stresszhelyzetben tanúsított higgadtsága (és fizikuma) volt az, ami megmentette a legénység életét. A Gemini repülések során már csak egyetlen kipróbálatlan művelet maradt hátra, két űrhajó összekapcsolása, azaz a dokkolás. Lényegében ez a repülés zárta a sort a kipróbálatlan műveletek között, ez után a repülés után már csak a tudás elmélyítése, a gyakorlás volt a célja a további repüléseknek. A Holdnál minden probléma ami szembejött, teljesen új volt; ide tök kellett, és természetesen magas mérnöki és egyéb képzettség, no meg persze repülési zsenialitás. Tisztelet a bátraknak és a mérnököknek akik mindezt lehetővé tették.

És akkor még néhány érdekesség a holdraszállásról:

  • Armstrong történelmi "kis lépése" valójában egy kisebbfajta ugrás volt. A holdkomp létrájától a holdfelszínig 110 centimétert ugrott. (A talp nem csúszott össze, ahogy a mérnökök várták, hanem derékmagasságban tartotta az utolsó létrafokot. Ezt bizonytalannak ítélte meg, ezért mielőtt folytatta volna a holdsétát, inkább visszaugrott az alsó fokra, hogy vissza tud-e jutni. (gondolom Buzz megköszönte ezt neki utána)
  • Maga a holdséta csupán két órára korlátozódott, ugyanis a NASA szakembereinek akkor még fogalmuk sem volt, hogy a szkafanderek mennyi ideig tudnak ellenállni az extrém (éjszaka akár mínusz 180, nappal pedig 140 °C között ingadozó) hőmérsékletnek.
  • Miután visszatértek a sétáról a holdkompra, a csizmájukra tapadt, mintegy négy milliárd éves "holdpornak" elmondásuk szerint olyan volt a szaga, mint a használt puskapornak.
  • Becslések szerint 500-600 millió ember nézte a tévéképernyőkön keresztül élőben a holdraszállást. Az arányosítás miatt érdemes megemlíteni, hogy a mostani 7,5 milliárd emberrel szemben akkoriban "csupán" 3,6 milliárdan laktak a Földön.
  • Neil Armstrong az utazásra magával vitt néhány fadarabot abból a repülőgépből, amellyel a Wright-testvérek 1903-ban úttörő repülésüket megejtették.
  • Az armalcolit ásványt, amelyet az első holdraszállás során fedeztek fel Aldrinék, az Apollo-11 három asztronautája nevének első néhány betűi alapján nevezték el: ARMstrong, ALdrin és COLlins.
  • Armstrong és Aldrin kis híján a Holdon ragadtak, mivel a holdkomp motorja egy törött kapcsoló miatt nem akart beindulni. Végül egy golyóstoll segítségével sikerült aktiválni.
  • Az amerikai zászló, amelyet a Holdon járt első emberek állítottak, valójában alig néhány óráig állt, ugyanis ledöntötte a felemelkedő holdkomp keltette nyomáshullám.
  • Miután visszatértek a Földre, az Apollo-11 legénységének 21 napot kellett karanténban töltenie (A karantén szó eredetileg a quarantina olasz szóból ered, ami 40 napot jelent, ugyanis ennyi ideig tartották Velencében elzárva a pestis idején az újonnan érkezőket - Jacktor).
  • "A legrizikósabb része a missziónak kétségkívül az volt, amikor Armstrongnak és Aldrinnak vissza kellett kormányoznia a leszállóegységet a parancsnoki modulhoz, amelyben Collins várta őket. Ha itt bármi rosszul sült volna el, visszatértek volna a holdra, és valószínűleg vagy éhen haltak volna, vagy saját kezükkel kellett volna véget vetniük az életüknek. Ebben a forgatókönyvben Nixon megszakította volna a kommunikációt a két férfivel, és elmondta volna a világnak, mi történt." Érdekes cikk a 24.hu-n.
  • A Saturn V hordozórakéta

És végezetül néhány friss Apollo-s panorámakép a NASA-tól, melyeket több fénykép összeillesztésével készítettek az évforduló alkalmából:

Források:

Utoljára frissítve: 2021. július 20. 21:33

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Harcostankos
    • Tankos
    · 2 éve
    world of moon.....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    RockyRuciano
    • Tankos
    · 2 éve
    Érdemes megemlíteni, hogy a holdautó főtervezője hazánkfia, Pavlics Ferenc volt, aki 1956-ban kényszerült a hazát hátrahagyni.
    Úgy tudom, hogy még él --- isten éltesse sokáig.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    BaliSan
    • Tankos
    · 2 éve
    Őszintén szólva nem tudom. Tényleg volt Holdra szállás? Kamu az egész? Annyi a pro mint a kontra. Azt nem értem, 52 éve leszálltak, azóta senki sem tudta megismételni? Dupla annyi tudás, anyagok, számítástechnika, és még Kína sem, ahol azért most van pénz. Ugyanez, ha kamu lett volna, a Szovjetúnió nem veszi észre? Tele volt Amerika kémekkel. Nem volt olyan cég ahol ne lett volna kettő Erre kontra, akkor az oroszok miért nem ugrottak neki, ha tudták mire készül az USA? azonnal egy csóribb orosz kompot aztán mehetnek sorozatba fel, egy csak odaér. Vagy már annyira nem volt pénz? Mert ugye a Concorde-ot azt lemásolták. Nem tudom, ott kellett volna lenni
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Leopardusz
      • Tankos
      · 2 éve
      Nem nem tudták megismételni, nem akarták, nem volt miért. Oszt ennyi.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    atilis81
    • Tankos
    · 2 éve
    Töltsétek le a Kerbal Space Programot, ha akartok egy jó űrszimulátort. Abban meg lehet tapasztalni, hogy nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    AMD5
    • Tankos
    · 2 éve
    Minden van a játékban; Gagarin, holdraszállás, bugyuta skinek, Szarik kutya, skill 2.0...már csak a játékot kellene játszhatóvá tenni
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    V3L0C1R4PT0R
    • Tankos
    · 2 éve
    Remek, de mi fasz köze van egy (elivleg, ja nem) WWII játékhoz? Ez egy tankos hírportál, elvileg, nem pedig Wikipédia. Érdemleges infókat várunk magyarul, nem pedig sallangot. Fosinfó
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jacktor
    • Admin
    · 4 éve
    Washington D.C.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bhalangir
    • Moderátor
    · 4 éve
    Na....megint előkerült a sok zsebkommandós, hogy a kisbicskájával legyőzze a sárkányt.


    ui.:Ugyanitt üzemanyag fogyasztás csökkentő mágnes akciós áron eladó! Csak most ! Vegyétek vigyétek!

    http://www.greentech.hu/product_info.php?products_id=31

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.