Jelenleg 414 vendég és nincs tag online

2014. március 6. 08:18

Excelsior - Elemzés

Írta:
(42 szavazat)
30 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

75 mm-es Mk. V, ami a Valentine top lövege. Nos igen, egy Tier IV tank ágyúja egy Tier V nehéz tankon. Elsőre nem a legjobb házasítás, de nem kell kétségbeesni, a tank egyéb részei bőven kárpótolnak majd ezért a kis nüanszért. Az ágyú statjai a következőek: 91 mm páncélátütés simával és 144 mm arany lőszerrel. Ez előbbi elég gyengécskének tűnhet, de Tier V-ben mindenre elég ha gyenge pontokat lő az ember (egyedül az AT-2-re nem, azt csakis szigorúan arannyal lehet belőni szemből).

Sebzése szintén nem túl magas csupán 110, de ezt 3 másodpercenként tolja teljesen kimaxolva ami ugyan már egy nehéz tanknál igencsak kevés DPM-et eredményez, de mi nem is igazán vagyunk nehezek...

A pontosság 0,42, ami olyan erősen átlagos kategória, viszont e mellé társul egy "rejtett" stat, nevezetesen a célkör mozgás és toronyforgás közbeni széthúzódása/szórása, ami teljesen kizárja a menetből és a "csípőből" leadott célzás nélküli lövéseket. A célzásideje szintén elég hétköznapi, 2,3 sec-es.

Torony

A torony viszonylag jól páncélozott: 114/92/92 mm, viszont teljesen lapos, ami elég nagy hátrány tud lenni. Tier V medeknek nagyon jó roll kell páncélátütéskor, ha át akarják ütni (ugye a legtöbbjük 110-es pennel járkál), így ellenük nyugodt szívvel lehet tornyozgatni és nyelni a lepattanókat. Más a helyzet viszont a nehezekkel (ők többnyire már a 120+-os kategória), akik 10 lövésből 8-szor biztos be fogják lőni a tornyot szemből. Erre viszont van egy ellenszer: ha nem sajnáljuk a sebzéskiesést, érdemes bevetni az E-100 manővert, azaz beforgatott toronnyal és testtel kimenni és megvárni az ellenfelünket míg ellövi magát (Churchill-el és BDR-el óvatosan), majd jól megszórni. Igaz ezzel értékes időt veszítünk de HP-t nem, ami igencsak hasznos, ha le akarunk hozni egy 29vs1 meccset.

Egyébként a tornyára nagyon jellemző, hogy ha valaki belövi, nagy valószínűséggel viszi a tüzért is. Egy nagyon fájó pontja még a tanknak, hogy a torony tetején csak 19 mm páncél van, ami egy szerencsésebb arty lövéssel elég masszív sebzést képes benyelni és számos modult elvinni magával.

Nem említettem még a csőlehajlást, ami igencsak furán lett megoldva ezen a gépen. 9° elől 13° oldalt és 4° hátul. Tudjátok... britek.

Felépítmény

A test hasonlóan páncélozott mint a torony. 114 mm-es front, ami medek ellen nagyon jól véd, ám nehezek ellen már kevésbé. Utóbbit itt is ki lehet küszöbölni azzal, ha bedöntöd az elejét (mint minden tanknál, jó IS-3 kivétel) ám óvatosan a nagy döntögetéssel, mert a jó frontpáncél mellé kapunk egy papír oldallemezt, ami 31 mm(!) (azaz harmincegy milliméter). Nos ha erre egy minimális szögben is rálát az ellenfél az biztos sebzés és nem csak a normál ágyúkkal. M4-ek, Pz IV-ek és egyéb 105-ös derpet használó tankok halálos veszedelmet jelentenek az oldalpáncélra, mivel AP-val (60 mm pen) simán betolják úgy, hogy te akármilyen szögben állhatsz vele. Bónusznak pedig ha itt bemegy valami, az általában vagy lőszerrekesz vagy blow up, így sidescrape is teljesen ki van zárva. Viszont a hátulja 108 mm. Ne kérdezzétek miért, ez egy angol tank, nincs benne logika, szóval ha esetleg rátok ront valami kisebb tank jó eséllyel a hátulját veszi célba "mivel minden tankon az a leggyengébb". Nos, hagyjuk hadd érvényesüljön, bedöntöd neki és hallgasd ahogy pattog, de megpróbálni fronttal ráfordulni igencsak rizikós a már említett oldalpáncél miatt.

Felfüggesztés

32°/sec forgás láncon, ami egy nehéz tanknál nagyon jó érték, pont arra elég, hogy közepes és könnyű tankok ne tudjanak büntetlenül leforogni (ágyúval mindig utoléred őket, testtel sajnos nem minden esetben).

Motor

Egy nagyon szimpatikus 600 LE-s motor figyel odabent, ami mellé társul egy 38 km/h-s végsebesség. Meglepően mozgékony ez a tank, már-már úgy közlekedik mint egy dagibb med. A végsebességet pillanatok alatt eléri, sima/könnyű terepen nagyon szépen tartja is, hegyre felfelé se nagyon lassul 20 km/h alá, így nem kell félnünk attól, hogy nem érünk oda valahova. Mobilitásának hála kiválóan alkalmas arra, hogy váratlan helyekről előugorjunk vele vagy végigtoljuk a med útvonalakat. Amit még érdemes megemlíteni az a tank súlya (41 tonna), ami megtámogatva ezzel a jó mobilitással egy igazi buldózerré teheti. Irányított ütközés képességgel 2-300-akat lazán lehet sebezni közepesekbe vagy páncélvadászokba miközben mi gyakorlatilag immúnisak vagyunk rá.

Ajánlott játékstílus

Mint már említettem ez a tank egy kissé sok hamburgert majszoló elhízott közepes tank, ám mindkét szerepkörben kiválóan megállja a helyét és többnyire az MM (matchmaker) és persze a csapat dönti el, hogy mi is lesz belőlünk. Ha nehéz tank hiány van, nyugodt szívvel irány a nehezek útvonala, ha van bőséggel vas a csapatban akkor lehet menni a közepesekkel. Érdemes kihasználni a sebességünket és előrerongyolni a kulcspozíciókig, ahonnan tudunk felderíteni a csapatnak és kihúzni eléjük az ellenfelet anélkül, hogy túlságosan megpüföltetnénk magunkat (Erlenberg vár alja, Malinovka hegy és hasonlók). Közepesek között pedig mint egy box zsák: minél több sebzést elnyelni és segíteni a többieknek, hogy minél több kárt tudjanak okozni az ellenfélnek.

A gondok olyankor kezdődnek, mikor az MM Tier VI-ba sorol minket... nos megnyugtathatok mindenkit, a páncél itt már gyakorlatilag semmit nem ér, mivel mindenki 120+ átütéssel mászkál és gond nélkül fog minden lövésük keresztül szambázni rajtunk. Ilyenkor marad a medezés, de már egy kicsit más szerepkörben: nekünk kell próbálni támogatni és sebzést leosztani.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Ventilátor/Optika, Célzásgyorsító.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, Sima utazás, Pillanatkép, Helyzetfelismerés/Javítás, Biztonságos elhelyezés, 2. körben pedig teljes Javítás.

Átlagos bevétel

Alapvetően nem egy nagy sebzéspotenciállal rendelkező tank, de mivel kapunk mellé egy nagyon jól használható páncélt nem kell vele túlzottan finomkodni, nem kellenek üresjáratok amik alatt elbújunk. Főleg nem közepesek ellen, így bőven visszahozza azt a sebzést amiről a gyenge ágyú miatt esetleg lemaradunk. Egy átlagos körben a tiszta profit 15-20k között mozog. Jó meccseken 25-30k kredit is összejön. A meccs végén a bevételünket főleg a felhasznált aranylőszer mennyisége határozza meg, mivel sokszor nincs időnk azzal szöszölni, hogy teljesen rászűküljünk a gyenge pontokra (főleg nagy távolságokból). A lőszerköltség elég alacsony (56 kredit), így nem kell sajnálni, ha félre megy vagy lepattan egy-kettő.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Nagyon jó mobilitás, masszív páncélzat, jó gyorsulás, limitált MM.

Hátrányai

Gyenge páncélátütés, nagy a mozgás és a toronyforgás közbeni szórás, gyenge DPM, alacsony alfa sebzés, papír torony, papír tető, papír oldal páncél, érzékeny a lőszerrekeszre, a legénysége nem egyezik a nagy szintű brit nehéz tankokéval.

Kiknek ajánlott

Aki keres egy jó FUN vagy pénzfarmer tankot, egy med-heavy hibridet, amolyan Tier V Sherman "Jumbo"-t ami ötvözi mindkét "faj" jó tulajdonságait, akkor most megtalálta. Egy igazi multifunkcionális gép, nagyszerűen képes alkalmazkodni az adott helyzetekhez (és persze a játékos stílusához vagy adott úri kedvéhez), ha valamivel le lehet hozni egyedül egy Tier V játékot akkor ez az a tank. Érdemes kihasználni a súlyunkat is: ha közepesek ellen harcolunk és meglátunk egyet egy olyan helyen, ahova nem tudnak neki segíteni a társai, nyugodtan tehénkedjünk rá és vessük be a 41 tonnánkat. Sajnos azt aki egy jó legénység húzdát keres, ki kell hogy ábrándítsam: ez a tank 5 legénységi tagot használ szemben a Tier VIII és a feletti brit nehezekkel, így ha belepakoljuk az FV legénységet csak a felesleges rádiósunk fog fejlődni, a többiek nem... Viszont a Tier VI-VII-es Churchillekbe pont ez a legénység való... bár feltételezni sem merem, hogy valaki ezekbe húzzon legénységet.

Sajnos mint testvére a T14, ez a tank is egy picit elkezdett berozsdásodni 8.1 óta, ami egy igazi fekete nap volt az ilyen "csak páncél semmi más" stílusú tankok számára: vagyis az arany lőszer kredites megvásárolhatósága óta. Én speciel nem használok gold indikátor modot, de nincs vele olyan meccsem, hogy ne spamelne rám valaki egy egész aranybányát. Mivel nagyon sokan úgy vannak vele, hogy sokszor kapunk be olyan lövéseket, amiket normál esetben nem és mivel ennek a tanknak az egyetlen fegyvere a páncélja, gyakorlatilag ezt kapcsolják ki ezáltal. Persze tudunk ellene védekezni, mert ~160 mm környékű páncélátütéseket még tudunk pattintani azzal, ha forgatjuk a testet és a tornyot.

Videó


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:45

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tekagi · 4 éve
  Ha lenne 115-ös átütése egész szerethető vas lenne
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tekagi · 5 éve
  Bárcsak átsorolnák közepesnek és kapna álcaértéket Tudom úgy már túl jó lenne)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tekagi · 5 éve
  Én játszom ezzel a géppel, szerintem jó, a szórás meg... mikor hogy) Pattint szépen, kreditet hozza, átütés,sebzés tényleg zsenge De mint egy remek közepes lenne úgy használom kitünő
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  LisztQkac · 6 éve
  Tegnap megvettem ezt a kis tankot én is kiváncsiságból megnézni mire is képes. Igazából eddig a bejegyzésig csak 3 csatát mentem vele és mindhárom győzelem lett. Én nem vettem észre annyira a 0.42 pontatlanságot pedig csak félig engedtem beszűkülni igaz álló helyzetben. Lehet papíron 0.42 csak (Persze a TOGII* fullos legénységét tettem bele). Átütőerő is kicsi neki papíron de akit meglőttem azt beütötte mindet átlag 100 sebzéssel. Meglepően pattogtak róla még az ötös tankok is szemből és a kemény tankot mint KV1 sem volt gond beütni persze nem szemből. Kisebb tankot akik nekem rohantak még biztos nem láttak Excelsiort - vesztükre. Élvezet volt kidurrantani őket
  Két Képernyőkép az első és második csatától. Nem túl sikeresek még mivel még ismeretlen volt a tank számomra
  [img]http://fusion-mods.hu/wot/shot_003.jpg[/img]
  [img]http://fusion-mods.hu/wot/shot_004.jpg[/img]
  Nekem tetszik még egyenlőre
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  · 6 éve
  670 + HP a pályán (mini tog)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vibtiger · 6 éve
  Ez a tank igenis nagyon jó!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dewri · 6 éve
  Nagyon jó leírás. Én múlt héten vettem meg féláras akcióban a tankot. Teljesen elégedett vagyok vele. Mivel eddig nem volt prémium tankom, a sima tankokat meg állandóan +2 tier ellen rakja a játék, így ez a tierlimit egy álom! Persze el kell kerülni a kemény nehéztankokat, de mivel nem? A KV-1-et meg simán kinyírom vele 1v1-ben. Ezért is vettem meg: Kv-1-el szembekerültem vele és képtelen voltam átlőni szemből, pedig lőttem tornyot, testet, alvázat, ágyútövet. RNG ugye, a 120 pen ha kapja a -25% levonást, máris kevés a 114 páncél ellen...

  Az aranylőszer ÉS a Nashorn-Rhm-Waffen német ágon behozott vadászok teljesen lenullázták a nehéztankokat, főleg a vak és lassú orosz KV vonalat, így a páncél már egyáltalán nem oszt, nem szoroz, emiatt nem húzható le egy tank értékelése sem szerintem. A kis medek valóban pattognak hátulról is, szemből beforgatva meg nagyon jól bírja a lövéseket. A 3 sec tűzgyorsaság és a hihetetlen mozgékonyság/toronyforgás pedig ismét óriási előny.

  Eddig alapvetően a legtöbb bukta a csapat miatt volt, nem a tank hiányosságai miatt. Legtöbbször a klasszikus: szemből harcolok 2 tankkal, aztán egyszercsak jön oldalról meg hátulról is az ellenfél, mert beengedik őket, ezt pedig egyetlen tank sem bírja ki. A nagy dögöket elkerülöm, kissé medes játékstílussal, de azért bátrabb kinézésekkel simán lehet harcolni vele. Kissé túlzásnak tartom a kredithozam részt a cikkben, átlagos (azaz bukta) körnél jó ha 6ezer összejön, a saját hp-t se lehet összelőni, de ha igazán jó a kör, 4 kill, 1000 fölötti sebzés és túlélés, akkor 15-20ezer talán sikerül. Mínuszos még egyszer se voltam, míg KV-1-el már simán. De ez sem a tank hibája, régen a Hetzerrel ritka volt saját tierben a nem Top Gun, most ha 2 kill sikerül, már nagyon jónak mondható a kör, KV-1 ugyanez: régen KV-1 szakaszban átmentünk a pályán 12 killel, most KV-1 szakasz 4 killt nem tud lehozni, jó ha túlélnek a végén, saját tierben persze.

  Menet közben meg simán eltalálni vele a célt, bár ez lehet, hogy gyakorlás kérdése, mindenesetre nekem egész jól sikerül. Mondjuk amilyen trágya jelenleg a célzásrendszer, lassan a kapáslövések találati aránya megegyezik a célzott lövésekével, így mindegy, hogy állsz vagy mozogsz, elég irányba lőni. Teszteltük gyakorlón: AMX AC 48, 100as legénységgel, mozdulatlanul, rászűkülve mozdulatlan JpzE100 kupolára 158 méterről (!!!!!!!!!!!!!!) 2x egymás után jobbra mellé. Ezt nem nagyon lehet kimagyarázni stattal, rutinnal, pályával, stb, simán fos a rendszer, nem sokat számít az ágyúknál feltüntetett szórásérték...

  Szóval összességében elégedett vagyok a tankkal, a prémium tank felhozatal egyébként is elég szegényes, valamiben mindig sokkal gyengébbek, mint a sima tankok. Egyedül a T-34 és a Löwe az ami jónak számít legalább ágyú tekintetében, de ezek olyan drágák, hogy ennyit biztosan nem tolok bele egy ilyen szintű random játékba, mint a wot...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  replika · 6 éve
  Szuper a leírás, csak a konklúzió sántít. Ez a tank lehet , hogy jó volt valamikor, de az az idő már elmúlt, kár nosztalgiázni rajta.
  Szerintem mindent elmond, hogy előnyei csak egy fél sornyit, addig hátrányai 2+ sort tesznek ki. Kár szépítgetni: ez egy fos.
  Egyetlen tank sem tudott ennyire hasznavehetetlen lenni, ez mindent alulmúlt. Töröltem a retekbe. Csak gold pocsékolás, még szerencse hogy 50%-on vettem. Funnak csak mint egy mazochista nevezném. Ágyú??, na ezt nem hívnám annak max golddal. A korlátozott MM?, hmm lehetne korlátozottabb is.
  Leírás alapján megvettem, gondoltam jó lesz farmolni. Háát, nem ajánlom, az ok, hogy nem jobb mint bármelyik V. szintű tank, illetve csak jobbak vannak [url]http://www.vbaddict.net/statistics.php?tier=5&tanktype=0&nation=0&premium=0&modeid=0&team=0&battles=1000&groupby=0&fieldname=creditsn&server=[/url]. Ráadásul van ennél sokkal jobban játszható is.
  Csak kísérletezőknek, pénz nem számít gyűjtőknek, illetve mazochistáknak.
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.