Jelenleg

19
látogatónk van

2019. március 14. 09:09

Páncélosok a matematikában: A német tank probléma

(24 szavazat)
10 hozzászólás

Egy igen érdekes cikkre bukkant Ergil olvasónk, melyben egy olyan matematikai problémát fejtenek ki, amellyel a világháború alatt a német tankok számát megbecsülni kívánó Szövetségesek találkoztak először. Mivel maga a probléma kevésbé ismert, viszont tankos vonatkozású, ezért boldogan megosztjuk Veletek is. A cikk szerzője egyébként Lantos Gábor mérnök, címzetes egyetemi tanár, de ne ijedjetek meg, nem kőkemény matek vár rátok, számunkra halandók számára is igen érthető és izgalmas a levezetés, mely rávilágít kicsit arra is, hogy a matematikának milyen sok gyakorlati alkalmazása is létezhet.

A német tank probléma a nevét egy a II. Világháború idején felmerült problémára alkalmazott megoldás után kapta. A szövetséges haderők számára nagyon fontos lett volna ismerni, hogy a németek mennyi Panzer V ("Panther" azaz Párduc) típusú tankot gyártottak a háború évei alatt. A szövetséges hírszerzés minden erőfeszítés ellenére sem volt képes megbízható számadatokkal szolgálni. Végül rájöttek, hogy a németek nagyon precízen egymás után következő egyedi sorszámokkal látták el a legyártott tankok sebességváltó házait. Ekkor elkezdték összegyűjteni a kilőtt vagy elfogott tankokon található sorszámokat és ezek alapján sikerült megbecsülni a legyártott tankok számát, amely lényegesen kisebb volt, mint a hírszerzési becslések. A háború végén, amikor a Szövetségesek végül hozzájutottak a németek termelési adataihoz, akkor derült ki, hogy a tankok sorszámai alapján kiszámított becslések sokkal pontosabbak voltak, mint a szövetséges hírszerzés által adott információk... A cikk folytatása itt olvasható.


A cikk továbbközlése természetesen a szerző jóváhagyásával történik.

Utoljára frissítve: 2019. március 14. 09:27

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bhalangir
    • Moderátor
    · 5 éve
    jó kis cikk. Elnéztem az oldalra is. Az alábbi cikk önmaga cáfolata a WG manipulációs elméleteknek:
    https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/2019/01/09/a_kapufak_ordoge

    Ez pedig arról, hogy miért természetes, hogy ha a megfigyeléseinkre hagyatkozunk, és nem a valós adatokra, akkor tévedni fogunk:
    https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/2019/01/08/miert_szeressuk_a_statisztikat_669
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      perretz
      • Tankos
      · 5 éve
      Az első esetben úgy hibás a levezetés, ahogy van. Rendszeres NFL néző vagyok, eleve 40 yard-ról (nem felett, mert azt írja, hogy felett, de a 40-ről adatát használja) a találati arány inkább 80%. Az eltalálás esélyét meg súlyozza a szélességgel, de a távoli rúgásoknál nem az a helyzet, hogy nem talál a kapu köze, hanem, hogy nem megy el a kapuig. Szóval itt a szezont a fazonnal esete áll fent. Két csapat meccseit követem, egy szezonban szokott 3-4 kapufa lenni egy csapatnál, itt, ráadásul tétmeccsen volt 4. Ki is vágták a csapattól a rugót.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Bhalangir
        • Moderátor
        · 5 éve
        Abban igazad van, hogy nem pontos teljesen a számítás.

        Amiben pontatlan, hogy:
        - Egyrészt nem mind a 4 rúgás 40 yardról volt, mert 2db extra pontos volt, 1db 41 yardos és 1db 34 yardos, amiből kapufát lőtt a játékos.
        - Másrészt 16 év átlagát veszi, miközben a találati arány mérhetően nőtt, vagyis a mezőnygólok megszerzésére egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a csapatok.
        - Harmadrészt nem veszi figyelembe a kapufákat és a kapuig elmenő, de kaput nem eltaláló lövéseket, ami a számokat biztosan módosítják találati arány tekintetében.
        - Negyedrészt ha már aránypár, akkor inkább terület alapon számolnék.

        Ettől függetlenül még ha így számolok, akkor is jól mutatja, hogy mennyire kevés az esélye a kapufának, az pedig egy érdekesség, hogy ez az esély 4x is bekövetkezik, ami mivel független esemény, ezért semmi extra nincs benne, de az például már szintén számítható lenne, hogy mekkora valószínűsége van annak, hogy kapufa után X rúgáson belül ismét kapufát rúgj.

        A lényeg nem a precízen pontos matek, hanem az, hogy matematikailag milyen kis esélyű események is be tudnak következni egymás után rövid időn belül többször is, amit a játékon belül (pl.: egymás után mellé menő lövések) valamiféle manipulációnak látnak egyesek, miközben a valóságban is megtörténik, tehát semmi extra nincs benne.
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          perretz
          • Tankos
          · 5 éve
          Igen, így van. Érdekesség, amikor a dróthálós kerítésen kell átdobni követ. Területileg a kerítés maga, alig 5-6% lehet, de a kövek fele fennakad.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Jacktor
      • Admin
      · 5 éve
      Egy hasonló becslési módszertan rémlett már valahonnan, aztán beugrott hogy Marcus du Sautoy egy sorozatában láttam, csak ott a kifogható legnagyobb súlyú lepényhal méretét becsülték meg a kifogott minta alapján.
      https://youtu.be/eOMZtBacarY?t=1784
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 5 éve
    Nagyon érdekes olvasmány! Érdemes hozzátenni , hogy a Panther megjelenése meglehetősen összezavarta a szövetségeseket. A bonyodalom oka az volt, hogy az ő terminológiájuk szerint gondolkodva a párducot nehéz harckocsinak vélték, merthogy a hasonló méretű tankjaik náluk ennek számítottak. Mivel tudták, hogy a németek a nehéz tankjaikat kisebb létszámú, önálló nehéz páncélos osztályokban tartották, meglepetésként érte őket, hogy egy-egy jól feltöltött náci páncélos hadosztályban a vártnál többszörösen nagyobb mennyiségben jelentek meg a párducok, mivel a birodalomban közepes tanknak számított és ezért a páncélos hadosztályokban akár 2 zászlóaljnyi is lehetett.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Jacktor
      • Admin
      · 5 éve
      Talán épp ezért vált a Párduc a legsikeresebb német tankká
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Xavarek
        • Tankos
        · 5 éve
        Igen, csak nem a Wot --> TÖRTÉNELEM HŰ <-- arcade játékban.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Freepunk_Hun
    • Tankos
    · 5 éve
    Nagyon köszönöm. Szeretek ilyeneket olvasni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    atilis81
    • Tankos
    · 5 éve
    Nagyon érdekes, és jó cikk volt. Örülök, hogy időről-időre jelennek meg ilyen és ehhez hasonló cikkek.
Tovább a kategóriában: « Ügyesen Tisztelet a hősöknek »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.