Jelenleg 287 vendég és 2 tag online

2019. március 14. 09:09

Páncélosok a matematikában: A német tank probléma

Írta:
Értékelés:
(24 szavazat)
8 hozzászólás

Egy igen érdekes cikkre bukkant Ergil olvasónk, melyben egy olyan matematikai problémát fejtenek ki, amellyel a világháború alatt a német tankok számát megbecsülni kívánó Szövetségesek találkoztak először. Mivel maga a probléma kevésbé ismert, viszont tankos vonatkozású, ezért boldogan megosztjuk Veletek is. A cikk szerzője egyébként Lantos Gábor mérnök, címzetes egyetemi tanár, de ne ijedjetek meg, nem kőkemény matek vár rátok, számunkra halandók számára is igen érthető és izgalmas a levezetés, mely rávilágít kicsit arra is, hogy a matematikának milyen sok gyakorlati alkalmazása is létezhet.

A német tank probléma a nevét egy a II. Világháború idején felmerült problémára alkalmazott megoldás után kapta. A szövetséges haderők számára nagyon fontos lett volna ismerni, hogy a németek mennyi Panzer V ("Panther" azaz Párduc) típusú tankot gyártottak a háború évei alatt. A szövetséges hírszerzés minden erőfeszítés ellenére sem volt képes megbízható számadatokkal szolgálni. Végül rájöttek, hogy a németek nagyon precízen egymás után következő egyedi sorszámokkal látták el a legyártott tankok sebességváltó házait. Ekkor elkezdték összegyűjteni a kilőtt vagy elfogott tankokon található sorszámokat és ezek alapján sikerült megbecsülni a legyártott tankok számát, amely lényegesen kisebb volt, mint a hírszerzési becslések. A háború végén, amikor a Szövetségesek végül hozzájutottak a németek termelési adataihoz, akkor derült ki, hogy a tankok sorszámai alapján kiszámított becslések sokkal pontosabbak voltak, mint a szövetséges hírszerzés által adott információk... A cikk folytatása itt olvasható.


A cikk továbbközlése természetesen a szerző jóváhagyásával történik.

Utoljára frissítve: 2019. március 14. 09:27
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 7 napja
  jó kis cikk. Elnéztem az oldalra is. Az alábbi cikk önmaga cáfolata a WG manipulációs elméleteknek:
  https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/2019/01/09/a_kapufak_ordoge

  Ez pedig arról, hogy miért természetes, hogy ha a megfigyeléseinkre hagyatkozunk, és nem a valós adatokra, akkor tévedni fogunk:
  https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/2019/01/08/miert_szeressuk_a_statisztikat_669
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   perretz · 6 napja
   Az első esetben úgy hibás a levezetés, ahogy van. Rendszeres NFL néző vagyok, eleve 40 yard-ról (nem felett, mert azt írja, hogy felett, de a 40-ről adatát használja) a találati arány inkább 80%. Az eltalálás esélyét meg súlyozza a szélességgel, de a távoli rúgásoknál nem az a helyzet, hogy nem talál a kapu köze, hanem, hogy nem megy el a kapuig. Szóval itt a szezont a fazonnal esete áll fent. Két csapat meccseit követem, egy szezonban szokott 3-4 kapufa lenni egy csapatnál, itt, ráadásul tétmeccsen volt 4. Ki is vágták a csapattól a rugót.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Jacktor
   • Admin
   · 6 napja
   Egy hasonló becslési módszertan rémlett már valahonnan, aztán beugrott hogy Marcus du Sautoy egy sorozatában láttam, csak ott a kifogható legnagyobb súlyú lepényhal méretét becsülték meg a kifogott minta alapján.
   https://youtu.be/eOMZtBacarY?t=1784
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  m528 · 7 napja
  Nagyon érdekes olvasmány! Érdemes hozzátenni , hogy a Panther megjelenése meglehetősen összezavarta a szövetségeseket. A bonyodalom oka az volt, hogy az ő terminológiájuk szerint gondolkodva a párducot nehéz harckocsinak vélték, merthogy a hasonló méretű tankjaik náluk ennek számítottak. Mivel tudták, hogy a németek a nehéz tankjaikat kisebb létszámú, önálló nehéz páncélos osztályokban tartották, meglepetésként érte őket, hogy egy-egy jól feltöltött náci páncélos hadosztályban a vártnál többszörösen nagyobb mennyiségben jelentek meg a párducok, mivel a birodalomban közepes tanknak számított és ezért a páncélos hadosztályokban akár 2 zászlóaljnyi is lehetett.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Jacktor
   • Admin
   · 7 napja
   Talán épp ezért vált a Párduc a legsikeresebb német tankká
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Xavarek · 7 napja
    Igen, csak nem a Wot --> TÖRTÉNELEM HŰ <-- arcade játékban.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Freepunk_Hun · 7 napja
  Nagyon köszönöm. Szeretek ilyeneket olvasni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  atilis81 · 7 napja
  Nagyon érdekes, és jó cikk volt. Örülök, hogy időről-időre jelennek meg ilyen és ehhez hasonló cikkek.

KERES
© 2019 eSports Pro Ltd. Minden jog fenntartva.