Jelenleg 459 vendég és 2 tag online

2018. március 7. 07:37

Cruiser Mk. II - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(46 szavazat)
21 hozzászólás

Bevezetés

Az A10 Cruiser Mk. II harckocsi az A9-es változat továbbfejlesztése volt, amit John Carden tervezett. Az A10-nek fejlettebb páncélzata volt és nem rendelkezett géppuska toronnyal. A prototípus 1937 júliusában készült el, amit nehéz cirkáló tankként állítottak szolgálatba. Összesen 175 darabot rendeltek 1938-1939-ben, ezeket 1940 szeptemberéig gyártották le. A jármű megjárta a francia (1940), a görög (1941) és az észak-afrikai (1941) csatatereket.

A Wot világában a Cruiser II az egyik tier 3-as brit könnyű tank. 

Paraméterek

Torony

Top tornyunk a Cruiser Mk. II elnevezésre hallgat, és szükségünk van rá a top ágyú használatához. Páncélzata 30/26/30 mm (elöl/oldalt/hátul), ami saját szintjén középkategóriás, de teljesen kocka, döntés nélküli páncélzat. 46 fokot fordul másodpercenként, ami nem rossz, és egyébként is jól fog esni az előd 36 fokos fordulása után. Látótávja 330 méter, ami viszont átlagosnak mondható. Viszont egy periszkóppal 412-re tornászható fel álló helyzetben, amivel már bőven lekőrözi az ellenfelei többségét, legénységi képzettségek nélkül is (hát még azokkal...).

Felépítmény

A felépítmény 30/22/12 mm vastag, és szintén elég szögletes. Papíron nem rossz, de csak géppuskákat lehet vele pattintani. Ehhez jön a nem túl combos 240 HP életerőnk, szóval nem fogunk sok találatot túlélni (bár ez minden tiertársára jellemző). Nagy szerencsénkre nem találkozunk tier V-ösökkel, mert ennyi életpont ott kb 3 másodpercre lenne elég. Viszont az egyik fejlesztés az elődhöz képest, hogy eltávolították az elülső géppuskatornyot, így már semmi sem állhat az epic ágyúsüllyedés útjába, de erről majd később. Az álcája eléggé tierjének végén mozog a 14,84/11,15/4,45%-os (ez utóbbi a top ágyúval) értékeivel, és mint az ki is tűnik, nem kapja meg a könnyű tankok mozgás közbeni bónuszát sem.

Lánc, motor és rádió

Top láncunk egy igazi cérnaszál, de legalább elbírja a top ágyút is, és 34 fokot fordul másodpercenként. Ami még így is eléggé a sor végén kullog. Az alap lánc egyébként mindent elbír a top ágyún kívül, szóval nem kell sietni a kifejlesztésével.

Bár alapból egy jó nevű Rolls-Royce Phantom dübörgött a motorháztető alatt, ezt lecseréljük egy AEC 179-esre röpke +30 lóerőért, így már 150 ló rugdalózik a motorban. Kár hogy ezen a szinten mindenkinek 200 LE fölött van a motorja...

Top rádiónk a WS. No. 19 Mk II 450 méteres hatótávval. Ez nem túl sok, nagyobb pályákat nem fog átjelezni saroktól sarokig.

Ha esetleg játszottunk más brit ággal tier 3-4 körül, akkor jó eséllyel már ki van fejlesztve, ha pedig nem, akkor érdemes itt kifejleszteni, másutt is jól jöhet még.

Ágyúk és ajánlott játékstílusok

Általában az ágyúkat és az ajánlott játékstílust külön fejezetbe szokás írni, de a Cruiser II-nél a három ágyú három homlokegyenest különböző játékstílust követel meg, így egyszerűbb az ágyúval együtt leírni az adott stílust is.

QF 2 PDR Mk. IX

A Cruiser II-es stock ágyúja, amit az elődről hozunk magunkkal. 45/45/60-as lövésenkénti sebzése (AP/APCR/HE) nem éppen tiszteletet parancsoló, mint ahogy a 64/121/23 mm-es páncélátütése sem, bár ez utóbbi kifejezetten a jobbak közé tartozik. Viszont a 2,2 mp-es alap töltésidő (27,27 lövés/perc) már felhívja az ember figyelmét, ha pedig végrehajtjuk a szinte kötelező számítást (sebzés*tűzgyorsaság; 45*27,27=) akkor egy egész tűrhető 1227-es percenkénti sebzés jön ki. Ez nem kimagasló a tierjében, de azért nem is rossz. Csak egy kis perspektíva: egy másik tier III-as tankot ez az ágyú 13-15 sec alatt szed szét teljesen, egy átlag tier 5-öst 22 sec alatt...

És természetesen ez még srófolható venti+BIA+puding és tea kombóval (Rimido, kihagytad a töltésgyorsítót! Persze, hogy kihagytam, az nem rakható fel a Cruiserre....) 1,93 sec töltésre - 31,01 lövés/perc - és 1395 DPM-re. Ami pedig felteszi a koronát az egészre, az a pontosság: 0,36, ami tierjében kiemelkedő, és letornászható 0,32-re. Ez nem egy lézerpuska, de pont elég pontos a saját látótávon belüli gyengepont lövésekhez. És ami még jobbá teszi ezt, a célzásidő (top toronnyal), 1,7 mp, ami mesésen gyors (nem beszélve arról hogy az előbb használt kombó mellékhatásaként ez 1,49 mp-re megy le). Lőszerkészletünk kerek 100 db, szerintem 80/20/0 leosztásban mindenre elég.

És végül egy fontos részlet: ugye mindenki emlékszik, hogy a felépítményről el lett távolítva az elülső géppuskatorony? Nos ennek köszönhetően a függőleges ágyúkitéríthetőség +20 és -15⁰ között mozog. Igen, jól olvastátok, mínusz tizenöt fok (a motortér fölött "csak" -13). Ezért a Cruiser II úgy használja a hegyeket és emelkedőket, mint a hal a vizet: lételemként. Olyan helyekről, olyan szögekben lőhetünk ellenfeleinkre, ahová esélyük sincs visszalőni. Ha mégis, akkor egyszerűen vonuljunk vissza a hegygerinc mögé, de ezt kezdjük időben a nem túl jó mobilitás miatt. Ezt az ágyút nyugodtan használhatjuk egy bokorban parkolva közép és hosszú távokra, miközben az álca teszi a dolgát. Aki bokorharcosként akarja használni, annak ajánlom hozzá a periszkópot és az álcahálót. Saját tierben jó valószínűséggel túlspotolja ellenfeleit, miközben az álcája teljes nyugalommal kitart. A toronyforgatás közbeni szórásunk fenomenálisan jó, és mozgás közben sem igazán esik szét a célkör. Ezért ha szükséges mozgás közben is szórhatjuk az áldást elég tűrhető pontossággal. Azért nagyobb tierben inkább vegyünk fel támogató-figyelemelterelő szerepet, vagyis vagy csipkedjük halálra elfoglalt ellenfelünket, vagy vegyük rá a tornyának elfordítására, így adva esélyt a csapattársainknak.

Összegezve: ez az ágyú egy igazi gyorstüzelő, ami szétkapja, ami elé kerül, mint Floki a lábtörlőt.

Kezdőknek mindenképp ezt az ágyút ajánlom, mert egyszerű használni bármilyen távolságra.

40 mm Pom-Pom

Ezt az ágyút szintén az elődről hozzuk magunkkal, de más brit könnyű tankokon is megtalálható. Egy kis táras ágyú 4 lövedékkel, amiket kettesével lőhetünk ki. Sebzése lövedékenként szintén 45/45/60 (táranként 180/180/240), a páncélátütése viszont csak 49/71/23 mm, ami khm.... nem éppen erőteljes. Két lövés között csak 0,5 mp telik el (ez semmivel sem változtatható), egy egész tárat pedig 5,5 sec alatt tölt be alapból. Ez némi matekolással kiadja az 1542-es DPM-et,- 34,29 lövés/perc - vagyis a sima ágyúhoz képest nőtt a DPM és a tűzgyorsaság is. És ez még felpörgethető Bia+Venti+Tea&puding használatával 1704-re - 37,87 lövés/perc - ami viszont tiszteletet parancsoló. Lőszer kapacitásunk 160 db, én ezt 140/20/0 leosztásban használtam, de igazság szerint mehetne bele még 20 gold. Viszont szükségünk is van a sok lövésre, mert az ágyú nem éppen pontos: 0,43-as szórása van, és néha az volt az érzésem, hogy egy részeg orosz pontosabban dob célba.... És a pontos lövéseket az átlagon aluli szórás soft statok sem támogatják. Kis vigasz, hogy a célzásidő egész jó, 1,9 mp, ami lemarad egy kicsit az átlagtól, de nem vészesen. Mellesleg az ágyú megtartja +20/-15⁰-os függőleges ágyúkitéríthetőségét, amivel kiválóan játszhatunk hegygerinceken.

Ezzel az ágyúval nem éppen könnyű játszani. Saját tierjében a standard lőszer elég, és az egy táras sebzése tiszteletreméltó. Egy tierrel feljebb viszont már eléggé igényli (igényelné) a prémium lőszert, ha használnánk. A problémát tovább fokozza, hogy a pontatlanság miatt preferálni kell a közelharcot, amihez viszont nincs meg sem a páncélzat, sem az életerő. Flankelésben az ágyú működhetne, de nincs meg a járműnek a mobilitása hozzá. Az egyetlen taktika, amit többé kevésbé használhatónak találtam, az a csapattárssal való együttmozgás, mert így az ellenfél (remélhetőleg) rá fókuszál, miközben mi szépen kiürítjük a tárat. De a véleményem leginkább az, hogy ez egy tűrhető ágyú... egy sokkal mobilabb járművön (Cruiser IV), vagyis a használatát ezen a járművön csak mazochistáknak ajánlom.

3.7-inch Howitzer

Végül, de nem utolsó sorban AZ ágyú, amiért igazán érdemes (és amelyikért egyáltalán elkezdtem ezt az elemzést) játszani és megtartani a Cruiser II-t. Mellesleg ez a top ágyú, viszont nem szükséges a következő tank (Valentine II) kifejlesztéséhez.

Csak két lőszertípus van hozzá (HE/GoldHEAT) 47/110 mm átütéssel és 370/280 sebzéssel. És itt álljunk is meg egy pillanatra: tier III-ban az átlag páncélvastagság 30mm(!) és mindössze két járműnek van 280-nál több HP-ja (viszont mindkettőnek papírvékony a páncélja)! Ez azt jelenti, hogy saját tierjében bármit jó eséllyel egylövésezik, és elég komoly veszélyt jelent az egy tierrel nagyobb járművekre is. A Pz. II J-kre pedig ott a HEAT, ami szemből is viszi, mint a vajat. Nem egy "kedves" üzenetet kaptam csata után tőlük :) 30 lőszert vihetünk magunkkal, én ezt 25/5 leosztásban használtam, és soha nem fogytam ki belőle.

Alap töltésideje 12 mp (5 lövés/perc), de BIA+Venti+tea&puding együttessel turbózható 10,55-re (5,69 lövés/perc). Az elméleti alap DPM 1850/1400, ami elég jól hangzik, hát még a turbózott 2103/1592. A gyakorlatban viszont a sebzés nagyon esetleges, mivel a HE erősen változóan sebez. Mindkét lőszerrel kerüljük messzire a lánctalpat és a köténylemezeket, mert csak benyelik a lövést, de nem sebzünk.

Nehezíti a dolgot, hogy az ágyú pontossága 0,58, a célzásideje 3,4 mp és a szórása - különösen toronyforgatás közben - borzalmas. Azonban míg ezeken javíthatunk a fenti együttes valamint célzásgyorsító és pillanatkép képesség használatával (0,51 pontosság és 2,72 célzásidő), addig a legnagyobb nehezítő tényezőn nem: a lövedék 243 m/s-mal cammog célja felé, ami az artykat nem számítva a leglassabb a játékban. Ezt egy gyorsabb könnyű tank simán leelőzi... És a sebességből következően jó magas a röppályája. Ez egyszerre jó és rossz, mivel gyakorlatilag lehetetlenné teszi a távolra mozgó célpontra való lövést, viszont az álló célpontokat felülről találja el (már ha eltalálja...), ahol a legvékonyabb a páncéljuk. És ez a röppálya lehetővé tesz egy tankspecifikus taktikát is: kapcsold be az autocélzást az ellenfeledre, és hull downból, fedezék mögül is rá tudsz bizonyos esetekben lőni (könnyebb megérteni a mellékelt videóból).

Sajnos mivel az ágyú böszmenagy, ezért nincs helye igazán mozogni sem: süllyedése csak -6 fokos (az ágyúemelkedés marad 20 fok). Ezért nem fogjuk tudni rendes dombharcokra használni a tankot, mint a másik két ágyúval.

A legeredményesebb (és legszórakoztatóbb) taktika ezzel az ágyúval a közelharc, és azon belül is a kukucs-bumm, vagyis a kijövünk a fedezékből, pofánlőjük ellenfelünket, visszabújunk a fedezékbe tölteni, ismételjük újra elölről taktika. Másképp szólva: játszunk úgy mint egy KV-2-vel. Ha saját tierünkben lövés cserére kerül sor, szinte biztos, hogy mi jövünk ki jól belőle. Ezt néhány ellenfél tudja is, ezért bizonyos esetekben komoly fear factora van az ágyúnak, sokszor lehet több ellenséget a sarok mögé szögezni a puszta jelenlétünkkel. Példák: Himmelsdorf, ahol mindenképp a Félhold útra (más néven Halál utca vagy banán) a hegy tövébe kell menni, ahol is bárkit könnyedén hamuvá lőhetünk, aki át próbál jönni. Mines-on is mindenképp a hegy tövében kell mozogni, mindenütt másutt túl nyílt a terep, és túl nagy távolságból vesznek észre az ellenfelek, ott viszont a kanyaroknál tudunk kukucs-bummolni.

Ha közelharcra nincs lehetőségünk, akkor inkább legyünk a második vonalban, és amikor nem figyelnek ránk sózzunk oda rendesen. Ne feledjük, hogy toronyforgatás közben esik szét leginkább a célkör, állítsuk be irányba újratöltés alatt a tornyot, így növelve találati esélyeinket. A teljesen nyílt terepet kerüljük, ha lehet, mindig legyen legalább valami minimális fedezékünk. Nagyon fontos: SOHA ne menjünk egyedül egy oldalra, mindenképp legyen legalább egy csapattárs velünk, vagy ne is menjünk arra, mert a masszív töltésidő és a kevés életpont nagyon sebezhetővé tesz minket.

Ha kifogunk valami igazán nyílt pályát, akkor felejtsük el az ágyúnkat, és álljunk át passzív spotter üzemmódba. Ehhez nagyjából megvan az álcánk, és mindenképp megvan a látótávunk. Nem épp olyan látványos vagy szórakoztató, mint a közelharc, viszont eredményesebb az ilyen pályákon.

Ez az ágyú nem való kezdők kezébe, mert a KV-2-vel ellentétben nincs se páncél, se életpont ami megbocsájtóvá tegye. Egy közepesen tapasztalt játékosnak viszont nagyon fun, főként ha kedveli a derpgunokat, és eléggé eredményes is.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések (már ha meg is szeretnéd tartani a járgányt)

A QF 2 PDR Mk. IX-hez:

 • Periszkóp
 • Álcaháló
 • Szellőzés

A 40 mm Pom-Pom-hoz és a 3.7-in Howitzerhez:

 • Periszkóp
 • Szellőzés
 • Célzásgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Ha nem számít a pénz, akkor mehet rá tea és puding, mert ha égünk, akkor szinte már mindegy is.

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék + BIA + Álca
 • Lövész: Álca + BIA + Pillanatkép
 • Vezető: Álca + BIA + Kuplung égető
 • Rádiós: Álca + BIA + Helyzetfelismerés
 • Töltő: Álca + BIA + Biztonságos elhelyezés/Adrenalin roham

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Játékstílushoz választható ágyú
 • Tűrhető camo
 • Jó látótáv
 • A kis ágyúkon jó ágyúsűlyedés
 • FUN

Hátrányai

 • Lassú
 • Nincs páncélja
 • Kevés életpont
 • A top ágyúja nem univerzális

Kiknek ajánlott

Ha kezdő halad át rajta, akkor tudom ajánlani, de csak a stock ágyúval. Igen, papíron az a leggyengébb, de azt a legkönnyebb használni. Közepesen tapasztalt és más derpgunokat (M4 Sherman, O-I, KV-2....) megjárt játékosoknak viszont mindenképp a top ágyút ajánlom. Nagyon szórakoztató, kifejezetten néhány környi önfeledt káoszkörhöz való. Viszont csak az tartsa meg és öljön kreditet a felszerelésébe, aki kipróbálta és tetszik neki, mert a lassú lövedék nagyon meg tudja nehezíteni az ember dolgát.

Külön ajánlom azoknak, akik a brit artykkal szeretnének játszani, de kihagynák az alacsony tierek kevéssé jó járgányait, mert ebből az irányból át lehet menni a Bishop-ra, ami egy igazán mókás SPG.

Utószó

Kétféle járműről szoktam elemzést írni. Azokról, amik nem elég jók ahhoz, hogy a nálam komolyabb elemzők fáradozzanak velük, és azokkal, amelyek szórakoztatóak, de vagy eltűntek a még jobb utód árnyékában, vagy senki nem akar azzal az ággal játszani igazán. A Cruiser II mindenképp az utóbbi kategóriába tartozik, és megérdemelt egy elemzést, hogy erre mások figyelmét is felhívjam.

Minden elemzésemnél reménykedem, hogy segítettem más játékosoknak - különösen az újaknak - az adott jármű kiválasztásában, használatában vagy esetleg elkerülésében. Ez az elemzés viszont sokkal inkább a régi játékosoknak szól, mivel sokan közülük messzire elkerülik (szerintem különösebb ok nélkül, rengeteg szabad XP-t pazarolva) a kis tierek káoszát. Próbálok nekik egy szórakoztató járművet és módot mutatni az alacsonyabb tierben való játszáshoz, hogy két kör hardcore tier X között legyen mivel lelazítani az idegeket.

Az elemzés és az utószó az én személyes véleményemet valamint meglátásomat tartalmazza a Cruiser II-ről és egy kicsit a játékról.

Videók


Az elemzést írta: Rimido

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:55
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gaunt93 · 2 éve
  Szoktam vele összefutni, ellenfélként nem szeretem, amikor a trollágyúját belepróbálja a Toldimba (igen, olyan elvetemült vagyok, hogy játszok azzal a kacattal) Britek közül én a Covenantert tartottam meg alacsony tierben, van ezeknek a korai angol tankoknak valami kis szedett-vedett bája.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tutyimutyi2 · 2 éve
  Ha éppen nincsen kedvem nagy tierben játszani akkor általában én is ezzel meg a Matildával szoktam megkeseríteni mások játékát Az olyan lövéseket imádom a legjobban amikor 300-400 méterre álló tankra lövök és mikor már azt hinném hogy mellé ment hirtelen megkapom a kill-t.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  atilis81 · 2 éve
  Jó írás, jó elemzés. Még több ilyet! :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KUF · 2 éve
  Tényleg jó fun tank, illik rá a kis tierek KV-2-je megnevezés.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gONE_CLICKin · 2 éve
  Köszönöm az elemzést! Egyetértek azzal, hogy vannak jobb sorsra érdemes tankok tier I-IV-ben is, amiket megéri leagalább kipróbálni. Annyira tetszett a cikk, hogy gondoltam, olyat teszek, amit eleddig még soha és értékelem. Nem is akármennyivel, hanem rögtön 5 csillaggal. Viszont buszon ülök éppen és sikerült eltalálni az 1. csillagot. :sad: Öööö... Bocs!! ops:

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.