Jelenleg

16
látogatónk van

2017. december 7. 07:09

Strv S1 - Elemzés

Írta:
(110 szavazat)
45 hozzászólás

Bevezetés - Az őrült svéd

A 2016 decemberében érkezett svéd ághoz 2017 márciusában vált elérhetővé a nyolcas szintű prémium TD, az Strv S1. Megvásárolható a játékon belül is 10.900 arany kicsengetése után.

Történelmi háttér

Az 1950 évek közepére világossá vált, hogy az akkorra már korszerűtlennek számító svéd hadsereget fejleszteni kell. Több lehetséges alternatíva vizsgálata után végül egy teljesen új koncepció megvalósítása mellett döntöttek, figyelembe véve a svéd helyi viszonyokat, és a várható alkalmazási területet. Ekkor kezdődött a svéd „S” tankosztály fejlesztése, ami a legendás tervező Sven Berge irányításával folyt. A típus nevében a Stridsvagn (röviden Strv) svédül harckocsit jelent.

A tervezésnél az egyik fő szempont az alacsony sziluett és a mobilitás volt. Itt alkalmazták először az újszerű hidropneumatikus felfüggesztést és tüzelési mechanizmust, amit az UDES 03 és a Strv 103 elemzésemben már bemutattam.

1961-re befejezték a tervezési fázist és elkészült az Strv S1 első életnagyságú mintája, fából.

A működőképes példány 1962 végére készült el, ez lett az Strv S2, ami annyiban tért el a tervezett S1-től, hogy a géppuska nem a tank tetején kapott helyet, hanem a jármű elején, illetve hogy az eredetileg beépítésre szánt autoloderes löveg helyett a rövidebb Bofors 105 mm-es L/62-es jelölésű löveg lett beépítve. Hajtóműként a tank egy Rolls-Royce K60 dízelmotor és egy Boeing GT502 gázturbina kombinációját kapta. Az elülső páncél vastagsága 40 mm volt; első pillantásra ez nagyon kevés, de elég, ha megnézzük a szögeket.

Az éles tesztek 1963-ban kezdődtek a 10 darabos „0” szériával. A próbaüzem egészen 1966-ig folytatódtak, miközben a svéd hadsereg már 1964 közepén leadta az addigi legnagyobb rendelését - 500 millió svéd korona értékben – a 290 db tank gyártására. Ezek lettek az Strv 103-ak, amelyek a „0” széria tapasztalatait felhasználva 2 méterrel hosszabbak lettek az eredeti Strv S1-2-től. A gyártás 1967-ben kezdődött el és azonnal elkezdték a legénység kiképzését is harckocsira.

A tesztelésre használt „0” szériából a mai napig kettő darab maradt fent, ebből az egyik a svéd Karlborgtól délre található katonai bázis bejáratánál van kiállítva.

A játékon belül

Bár sokan nem tudják, az eredeti tanknak a svédek nem a tankelhárító szerepet szánták, a játékba azonban TD-ként került be, főleg játékmechanikus okok miatt (és nem azért mert a Wargaming félreértette a szerepét), és ez igaz az UDES 03-tól felfelé szereplő tankokra is. Mivel az UDES 03 elemzésben már elhangzott az utazó-ostrom mód használata, illetve az Strv 103 elemzésben ennek fizikai részének a magyarázata is megtörtént, így ezekre most nem térek ki. Az elemzést, főleg az UDES 03-mal való összevetésre fogom kihegyezni, hogy megéri-e megvenni, miben jobb, vagy miben rosszabb, mint normál testvére.

Paraméterek

Páncélzat

Ez kérem szépen sokkal páncélozottabb, mint az UDES 03! Minden irányba 50%-kal nagyobb a védettsége és már eléri a 30/30/30 mm-t... Azonban! Köszönhetően a közel 70 fokos döntöttségének - és ha lövés után még egy kicsit oldalra is elforgatjuk a tankot -, akkor elég sokszor tudja pattintani a szemből érkező lövéseket, persze nem a Jagdpanzer E 100 robbanóját, mert az egy lövéssel kivégzi tankunkat.

Életereje 1000 HP, ami megegyezik normál szintű társáéval. Sajnos egy nagyobb kaliberű robbanó lövedék találatára - bár csak 10%-os a tűz esélye - hajlamos akár porig leégni.

A két tank alap látótávolsága és a rádió hatótávolsága megegyezik, az első érték 350 méter, míg a rádió 880 méteres értéke minden igényt kielégít.

Felfüggesztés és motor

Prémium tank révén itt nem kell fejlesztéssel bajlódni. Talajellenállása - ha kismértékben is, de - elmarad az UDES-től.

  Strv S1 UDES 03
Kemény talaj 1,34 1,25
Közepes talaj 1,44 1,34
Puha talaj 2,49 2,3

Ennél a tanknál is az „X” gombra nyomva tudunk váltani az utazó mód és az ostrom mód között, a váltások között a tank mozdulatlan és a váltás ideje 2 másodperc. Ennél a tanknál is igaz, hogy ha láncot lőnek nekünk ostrom módban, akkor először a láncot kell megjavítani, majd csak utána tudunk átváltani utazó módra. A láncolás sokszor jelenthet egyúttal garázsmenetet, mert a javítás és átváltás ideje (ha már nincs javítónk) 6-8 másodperc. Sérült motor esetén az átváltás tovább tart.

A tank forgási sebessége 2 fokkal marad el az UDES-től és 27 fok/másodperc értékkel bír. Motorja 500 LE-s ez 501-gyel kevesebb, és mivel lényegesen rosszabb a LE/t aránya (16,6 LE/t, míg az UDES-é 26,7 LE/t) ez meg is látszik a gyorsulásán. Míg az UDES 70 km/h-val támad és 50 km/h-val menekül, addig ennél a tanknál ezek az értékek 50/45 km/h. Ez még a számok alapján nem is lenne annyira vészes, viszont a gyorsulása az nem olyan könnyed mint a normál besorolású testérénél, érzésre olyan mintha az UDES-re egy lakókocsit akasztottak volna, de azt is hegymenetben. Viszont ostrom módban kicsivel mozgékonyabb, tekintve hogy ilyenkor a sebessége 8 km/h az UDES 5 km/h-s értékével szemben.

Ágyú

Az összehasonlító táblázatból jól kiolvasható, hogy a két tank minimálisan tér el egymástól. Értelmezzük akkor az adatokat:

A DPM nem változik a két tüzelési mód között, mint az UDES-nél, jobb az alaplőszer sebessége, viszont a prémium lőszeré 10%-kal kevesebb. Utazó módban gyorsabban tüzelhetünk, viszont ne felejtsük el, hogy ilyenkor csak vízszintesen tudunk célozni, míg az UDES esetében a löveg emelhetősége megmarad.

Kisebb a függőleges csőkitéríthetőségünk, bár gyorsabban célzunk ostrom módban, de legalább pontatlanabbul. Előbbi elhanyagolható előnyhöz juttat minket, utóbbi viszont - főleg nagyobb távra - már sokszor bosszantó lehet. A 10 plusz lőszer az Strv S1 javára csak egy hosszan elnyúló statikus ütközetben jelenthet előnyt.

  10.5 cm kan UDES03
(APCR/APCR/HE)
10.5 cm kan strv 103 L/51
(APCR/APCR/HE)
Átütés 288/330/53 mm 288/330/53 mm
DPM utazó módban 2085/2085/2567 HP/perc 2392/2392/2944 HP/perc
DPM ostrom módban 2369/2369/2915 HP/perc 2392/2392/2944 HP/perc
Sebzés 390/390/480 HP 390/390/480 HP
Lövedék sebessége 1385/1560/640 m/s 1450/1400/650 m/s
Tűzgyorsaság utazó módban 5,35 lövés/perc 6,13 lövés/perc
Töltési idő utazó módban 11,2 mp 9,78 mp
Töltési idő ostrom módban 9,88 mp 9,78 mp
Pontosság 0,34 m/100m 0,38 m/100m
Célzási idő utazó módban 2,88 mp 2,88 mp
Célzási idő ostrom módban 1,44 mp 1,34 mp
Ágyú vertikális kitéríthetősége (ostrom mód) -14/+20 fok -11/+11 fok
Lőszer kapacitás 40 db 50 db

A lövedék sebessége kifejezetten kellemes, és bár kevéssel alulmúlja az UDES-ét, de ez nem érzékelhető a játékon belül. Vastagon kiemelném az alap APCR lövedék páncél átütő képességét a maga 288 mm-es értékével. Nincs még egy ilyen prémium tank, aminek ilyen magas az alaplőszer átütése. Ezzel nem azért lehet sokat keresni, mert magas a kreditszorzója, hanem mert szökő évente kell a drágábbik lőszerhez nyúlni és okosan használva szinte mindent visz. Ez kifejezetten előny egy prémium tank esetében. A másik APCR lövedék használatára maximum akkor lehet szükség, ha mozgó bunkerek közelítenek felénk, és nem akarunk a gyenge pontok pontos becélzásával időt vesztegetni. Ismét érdemes megemlíteni, hogy az APCR lövedékek a távolság függvényében veszítenek átütőképességükből, ez az érték az alaplőszer esetében 500 méteres távolságnál 288 mm-ről 278 mm-re csökken, míg a második APCR-nél 330 mm-ről 320 mm-re módosul.

Álca

Mint minden TD-nél, itt is fontos az álcázási érték. Az Strv S1 a játékban található összes tank közül a kilencedik legjobban álcázott tank, míg a tier VIII-asok között a harmadik helyen tanyázik, csak az UDES 03 és meglepő módon az orosz közepes tank, az Object 416 birtokol nála jobb értékeket. Ezzel folytatja a svéd tankok jó álca értékeinek hagyományát, ugyanis az első 20 között 7 svéd TD szerepel, és az első hely is az övék a tier III-as Ikv 72 révén.

Érdemes megemlíteni, amennyiben a tankunk álca festéssel rendelkezik, valamint legénységünk 100% álca skillel és BIA-val is fel van vértezve és egy átlagos 25%-os álcaértéket adó bokor mögött vagyunk minimum 16 méter távolságra, akkor egy egészen félelmetes 72,4%-os bónusszal rendelkezik a tank! Azaz szinte láthatatlan.

Ajánlott játékstílus

Hiába gyors a tank, nem ajánlom az első sorban történő rohanást vele a játék kezdetekor, mert erre sem a látótávunk, sem a páncélzatunk nem alkalmas. Használjuk ki a jó álcaértékünket és a jó lövedék sebességet és második vonalból lövöldözzünk úgy, hogy a látóhatárunk szélén legyen az ellenfél.

Ennél a tanknál is - mint az UDES 03-nál - többnyire a medeket szoktam követni tisztes távolságból, mivel a tank sebessége alkalmassá teszi erre. Így ki tudjuk használni a közepes tankok felderítéseit.

Ha mód van rá, próbáljuk egy mélyedésben eldugni a tankunk alját, így szemből csak egy vízszintes vonalat lát szinte az ellenfél, amit igen nehéz belőni. Ezzel a technikával bár vékony maga a páncél értéke mégis sok lepattanót fogunk generálni, főleg a médium tankoktól, de a csillagrombolót azért kerüljük messzire.

Sebességünk lehetővé teszi a gyors pozíció váltást. Mivel a tanknak menet közben magasan van a súlypontja, ezért könnyen fel tud borulni mindenféle kisebb göröngyön, sziklán. Amennyiben ez történik, csak nagy ritkán fordul vissza segítség nélkül. Ha menekülésre kell fogni a dolgot, nem kell bajlódnunk a megfordulással, elég ha erőteljesen nyomjuk a billentyűzeten a rükverc gombot, ehhez jó társ a 40 km/h-s tolatási sebesség. Ha már biztonságos távolságra eltávolodtunk, akkor új tüzelési pozíciót tudunk felvenni, miközben folyamatosan szemmel tudtuk tartani az életünkre törőket.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Itt én a klasszikus TD setupot ajánlanám:

 • Álcaháló
 • Periszkóp
 • Fokozott szellőzés/Töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet
 • Automata tűzoltókészülék/Nagy javító

Ajánlott legénységi képzettségek

Bár egy TD-re első körben az álcázást szoktuk javasolni, a lánc érzékenysége miatt én a javítást ajánlanám, ugyanúgy, mint az UDES 03 elemzésemnél.

 1. Parancsnok: Javítás, Álcázás, BIA
 2. Lövész: Javítás, Álcázás, BIA
 3. Vezető: Javítás, Álcázás, BIA

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó ágyú
 • Jó lövedék sebesség
 • Jó álcaérték
 • Meneküléshez nem kell megfordulni a jó tolatási sebesség miatt

Hátrányai

 • Szinte nincs páncél
 • Könnyen gyullad
 • Arty csemege a vékony páncél miatt
 • Érzékeny a láncolásra
 • Kevés az ágyú emelkedési szöge
 • Bár gyors a tank maga, mégis inkább a statikus játékmenet fekszik neki igazán

Bevétel és elvárt WN8

Az elemzés írásakor (2017 december) a legjobban kereső TD a mezőnyben a maga 24.000-es átlag értékével, közel 10%-ot vert rá a frissen érkezett kínai WZ-120-1G FT-re is.

A két svéd tank elvárt WN8 értéke teljesen megegyezik, és tekintve a közel 400-as sebzés értéket lövésenként, 6 bevitt lövéssel már a lila mennyországban érezhetjük magunkat.

Kinek nem ajánlom?

Mivel ez a tank igényli a térképek ismertét, hol és hogyan lehet tüzelni, hova érdemes menni, hol tudom jól elrejteni, tapasztalatlan játékosoknak nem ajánlanám.

Kinek ajánlom?

Tapasztaltabb játékosoknak, akik együtt tudnak élni a játékkal, képesek újragondolni a taktikát és megfelelő pályaismerettel rendelkeznek.

Megéri?

Személyes véleményem és tapasztalatom alapján határozottan állítom, hogy igen!

Videó

És végül következzen egy videó az egyik legtöbb sebzéssel a 9.20-as patchből, ami egy igen szép kredithozammal is párosul:


Az elemzést írta: Bodzy

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:06

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  perretz
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="YelloWarrior"]Apropó UDES....nálam még mindig megvan az árára az akció, ugye mikor megjelent a svéd ág...ez meddig tart még? Lehet tudni?[/quote]
  A kedvezményt tavaly karácsonyra kaptuk, a svéd lányokkal együtt, az utolsót sajnos nem sikerült megszereznem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bodzy
  • VIP
  · 5 éve
  [quote name="manu"]J

  Lentebb írták jobb lenne ennek az álcája, mint az udes-nek ez szerintem nem igaz, az strv könnyebben észrevehető. .[/quote]

  Aki ezt írta az nem nézte a fenti képet!! :rofl: Rosszabb az álca értéke ha nem is sokkal de rosszabb ;-)

  [quote name="pap32"]Legénységi képzettségnél 6. érzék nem is kell rá? Tán már "gyárilag" jár hozzá?
  [/quote]

  Azért nem tartom annyira fontosnak, mire villan a paralámpa addigra te már 3 másodperce spoton vagy! ujabb két sec mire vissza váltasz menekülő módra... na ez idő alatt mivel lánc érzékeny már rég szétszedtek!
  Taktika ez ellen: bokor mögött látótáv széle környékén lövöldözni majd lövés után azonnal hátrébb vonulni.
  Sokkal fontosabb ha már nincs javító csomagod a legények minél gyorsabban feldobják a láncot!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ca19e12e580919cf29b893af5edc7b20
  • Tankos
  · 5 éve
  Jó lett az elemzés, további hasonlókat. Két prém tankom egyike az strv s1 így kíváncsi voltam ki mit gondol. Ezzel az új MM-el sajna sokszor dobál tier6 közé ami azért nem jó, mert nehezen lehet így haladni a küldetésekkel kevés a lőhető damage. Az ágyúja elég furcsa dolgokat produkál, jobban szerettem az udes-t az átlag damage is +1 lövéssel az udes javára dönt nálam. Sokszor dobál alig több, mint 330 sebzéseket a játék az strv-nél én az udes-nél ezt nem vettem észre.

  Lentebb írták jobb lenne ennek az álcája, mint az udes-nek ez szerintem nem igaz, az strv könnyebben észrevehető. winrate nálam 64% fölött van 294 csata után szóval nem lehetetlen ez sem. Bár összehasonlítási alapom nincs melyik a legjobban kereső prém tank, mert ezen kívül csak a T54 proto van meg, de volt példa rá, hogy 200k fölötti összeg volt a bevétel vele (credit boosttal), nagyon jól lehet keresni ezzel a prémium járgánnyal.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bodzy
  • VIP
  · 5 éve
  [quote name="eugenfeldnix"]

  Egy észrevétel: a kép amin az elvárt sebzések vannak az nem a 9-esre vonatkozik?[/quote]

  Köszi, hogy szóltál a jót már átküldtem Jacktornak majd kicseréli.
  Hunor!
  Skorpion G meg Strv S1 összehasonlítás? Hmmmmm megcsinálhatom mivel mind két elemzést én írtam, nem rossz ötlet! ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  sk-skuba
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="f1hunor"]Köszönöm az elemzést!
  Én őszintén szólva egy Scorpion G vs Strv S1 összehasonlító elemézre kíváncsi lettem volna az elemzés végén, de ez az egyéni véleményem.[/quote]
  Ezzel a gond csak az, hogy a Scorpion G-nek az álcája egy fos, , nem igazán lehet vele csinálni semmit sem csak fos marad, full álca, full BIA és csak fos, és ha felspot-oltak akkor kb annyi az arty kinyiffant.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  f1hunor
  • Tankos
  · 5 éve
  Köszönöm az elemzést!

  Ez volt nekem az első VIII-as prémem...és őszintén szólva imádom ezt kis ajtókitámsztót (nekem örökké egy ajtók kitámasztására szolgáló faékhez fog hasonlítani). Lopakodni azt rettentően tud, a 288-as pen meg szinte mindenre elég, még szemből is (bár tudni kell, hogy szemből hol érdemes próbálkozni, mert néha az RNG megfingathat), keresni is szépen lehet vele. Ha meg baj van, akkor meg Siege mode ki és mehet a "F*ck this sh*t, i'm out" tolatva.

  A hátránya, hogy 30 mm, csak a 90-es kailberű vagy kisebb ágyuktól véd meg, amivel meg az 1.18 óta rendszerben lévő MM-mel elég kevésszer találkozik az ember (talán 10-ből ha 3x vagy top tier), illetve az elszelelés sem könnyű a Siege mode-ból való kiváltás időtartama miatt, tehát néha érezned kell a erőben, ha bespotoltak; ha nem akkor (MM-től függően) 3 bejövő találatig leszel életben, vagyis "Piff-Paff-BUMM".
  Én jelenleg a BIA-t húzom a legénységnél második skillként (mondjuk....330 csatát pakoltam bele és ez a második legtöbbet futott tankom).

  Én őszintén szólva egy Scorpion G vs Strv S1 összehasonlító elemézre kíváncsi lettem volna az elemzés végén, de ez az egyéni véleményem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _OldFirehand_
  • Tankos
  · 5 éve
  Td játékosoknak, lassú, pörgést annyira nem kedvelő játékosoknak kifejezetten ajánlott tank. Nekem is megvan, de nem igazán az én stílusom ezért csak néha-néha veszem elő. Ha valaki főleg randomban szeret farmolni akkor szerintem csak td t éri meg jelenleg venni (strv, wz td, skorpion g).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Yukinohana
  • Tankos
  · 5 éve
  Ezzel a tankkal akkor keresel a legjobban ha bukós a csata!Utolsóként a bokorban lapulva össze tudod magadat harácsolni sebzésben még akkor is ha addig nem tudtál hozzá rakni a csapat teljesítményéhez egyéb dolgok miatt!A pozíció választás, váltás tényleg fontos! Boos-t helyek ismerete előnyös (jópár helyre egész jól fel lehet mászni vele)....mountain goats forever. :rofl:
  Jah és Köszike az elemzést Bodzy!!!! :beer2:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  szecsibeni
  • Tankos
  · 5 éve
  Köszönet az elemzésért! Jó lett Ment az 5 csillag!

  Nekem nagyon bejön ez a kis sunyi dög. Elsőszámú pénzkereső tankom és elégedett is vagyok vele.

  @mass_murderer:

  Én eddig 420 csata alatt azt tapasztaltam, hogy a szemből érkező lövések szinte mindig sárgítják az üzemanyag tankomat, plusz gyakran ki is gyulladok vele. Emiatt sokkal elővigyázatos is vagyok, meg ki is képeztem a vezetőn emiatt a megelőző karbantartás képességet is, ami úgy gondolom, hogy sokat segít. Akárcsak az autómata tűzoltó készülék.

  Csak mintha mostanság gyakrabban kapnék városi pályákat vele... Himmelsdorf Erlenberg, Pilsen halmok....Naponta csak pár meccset megyek vele, így nekem elég gáz, hogy az a 3-4 meccsen csak városi pályákon gurulok vele...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pepe0419
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="Sztyopa"][quote name="pepe0419"]Ez az egy prém van, amelyen gondolkodok, hogy megveszem még... de aztán lehet, hogy mégse, inkább kiszenvedem az UDESt[/quote]
  Csak jótanács, előbb szenvedd ki az Udes-t, mert lehet nem fog tetszeni a siege üzemmód.
  Utána gondolkozz a megvételén.
  Nagyon becsapós ez a tédé. Mindenki halálra dícséri, csak éppen a nyomogatom az x gombról elfeledkeznek.
  Még jó, hogy Bodzy megemlíti az elemzésben.[/quote]
  Így lesz, igazából egyáltalán nem akarok költeni a játékra már, de még ez a két td kíváncsivá tesz Aztán lehet, hogy tesztszerón kipróbálom.

Kapcsolódó elemek

© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.