Jelenleg 515 vendég és 3 tag online

2017. október 13. 07:13

FV304 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(35 szavazat)
14 hozzászólás

Bevezetés

Az FV 304 egy a Vickers által fejlesztett könnyű önjáró löveg. 1947-ben kezdték el fejleszteni, de az első prototípus csak 1950-ben készült el. A jármű addigra elavultnak bizonyult, így a fejlesztését leállították.
A WOT világában az FV 304 a tier VI-os brit önjáró löveg, avagy becenevén "Bert a bosszúálló".

 

Paraméterek

Ágyú

Top ágyúnk a Bishop-ról már jól ismert Q.F. 4,5-in mozsár, amit azonnal fel is kell rakni a járgányra (igen, van stock ágyú is, de az egy tierrel lejjebb is gyenge volt, így nem érdemes foglalkozni vele). A viszonylag kicsi, 114,3 mm-es kaliber miatt találat esetén sem kábít.

Lőszer választékunk továbbra is szegényes, csak egyféle repeszromboló (HE) lőszer van hozzá, 450-es alap sebzéssel, ami tiertársai körében a legalacsonyabb. 64 darabot cipelünk belőle, amit nekem még soha nem sikerült kifogyasztanom.

Ha az alapsebzést a 13,5 mp-s töltésidővel egyberakjuk (4,44 lövés/perc), akkor szép kerek 2000 percenkénti sebzést kapunk papíron, ami egy visszaesés elődünkhöz képest. Ezt az értéket Töltésgyorsító+Venti+BIA+Puding és tea alkalmazásával le tudjuk tornászni 10,52 mp-es töltésidőre (5,7 lövés/perc) és fel 2566 DPM-re, amivel géppuska érzését kelti más artykhoz képest. Töltésidőben még a következő leggyorsabbra is jó 6 mp-et ver rá saját tierjében. Ráadásként ágyúnk igen pontos, 0,7-es szórása van, így jó eséllyel találjuk el ellenfeleink gyenge pontjait, amiben az új arty célzó mód nagy segítségünkre lesz. Ez fontos tulajdonsága, ugyanis páncélátütésünk 28mm(!), ami horrorisztikusan alacsony. Emiatt sebzésünk igen szélsőségesen alakul, gyengén páncélozott vagy nyitott tetejű járművekbe simán beleüt 450-et, de átlagban 150 körülire számítsunk lövésenként, és az agyonpáncélozott tier VIII-asoknál a 0 sebzés is előfordulhat. Több jármű közé belőni ne is próbáljunk, mert a lőszernek semmi szórása nincs (na jó de: 2,22 méter, ami semmi) és nem fogjuk még a láncukat sem lekapni.

Legnagyobb erőssége azonban nem látható az adatai között, illetve csak egy nagyon kis nyom utal rá: az ágyúemelkedési szöge 45⁰. Emiatt ugyanis a lövedék röppályája nagyon magas lesz, így be tudunk lőni olyan helyekre, ahová más artyk nem. Más SPG-k ugyanis sokkal laposabb röppályán lőnek, viszont gyorsabb a lövedékük (lásd: lenti ábra).

Sárga röppálya: egyéb arty, piros röppálya: Bishop és FV304

Bónuszpont, hogy szinte mindig az ellenfelek gyengén páncélozott tetejét találjuk el (ami a már említett harmatgyenge páncélátütés miatt fontos). Ugyanakkor hátránya, hogy a lőtávja tereptől függően csak 480-500 méteres, így a legtöbb pályán nem tudunk majd a hátsó vonalból lövöldözni. Életünket tovább nehezíti a lassú (270m/s) lövedéksebesség, mivel így a mozgó célpontok eltalálása sok gyakorlást igényel. Szerencsére legalább az ágyúkitérítésünk nem rossz, 17⁰ jobbra és 14⁰ balra, ami jó nagy területet lefed a jármű mozgatása nélkül.

Összegezve tehát: ez az ágyú egy pontos géppuska, ami halálra fog minden ellenséget idegesíteni az őket bárhol megtaláló folytonos lövésekkel.

Felépítmény

Páncélozottságunk 14 mm minden oldalról, szóval a legkisebb szellő is sebezni fog minket. A kevés (nem létező) páncélzatunkhoz még sok életpontunk sincs, mindössze 280 HP-ból gazdálkodunk, tehát minden 85 mm-es HE lövedék egy lövéssel fog minket visszaküldeni a garázsba. Ellensúlyozásként az álcánk a VI-os artyk között a legjobb: 19,95/9,97/4,17% alapból, amit lehet és érdemes álca képességgel erősíteni.

Látótávolságunk 255 méter, szóval mindenki előbb fog minket észrevenni, mint mi őket.

Motor, felfüggesztés és rádió

Motorunk a legendás Rolls-Royce Meteor módosított M300-as verziója, ami 500 LE teljesítményével repít minket csatába. Mivel az FV304 csak kb. 20,6 tonna, így a motor 24,21 LE/t arányt biztosít, ami kiemelkedő. 72 km/h-s végsebességét (hátra 14) villámgyorsan eléri, és az emelkedőkön se nagyon megy 50 alá... Papírforma szerint a motortűz esélye 20%, de ha már égünk, az régen rossz.

Láncunk 22⁰-ot fordul másodpercenként, ami elég lassú, mindenképp igényli a kuplungégető képességet. Ellőni csak az egész tankkal együtt szokták, de a rodeózást is egész jól bírja. Az alap lánc elbírja az összes top modult, de csak felszerelések nélkül, ezért el kell döntenünk, hogy effektív ágyút szeretnénk gyenge járművel, vagy kibírjuk felszerelések nélkül a top lánc kihúzásáig.

Rádiónk egy WS NO. 22, 700m-es hatótávval, ami bármely pályára elég. 

Ajánlott játékstílus

Nyílt pályákon mindenképp a csata elején nyomjuk tövig a gázpedált, és keressünk egy olyan helyet, ahonnét támogathatjuk a csapatunkat. Próbáljunk olyan irányokba menni, ahonnét az ellenség egyáltalán nem várna tüzet. Gyakran fogunk kellemetlen meglepetést okozni ezzel. Sehová se menjünk egyedül, mindig a csapat irányát kövessük. Városi pályákon inkább hátrafelé rohanjunk és keressünk kisebb tereket, ahonnét még ki tudunk lőni felfelé. Amint megérkeztünk, célozzuk be az ellenség várható helyét. Mindig tartsuk ellenfeleinket folyamatos tűz alatt, mert a pontos ágyú miatt jó eséllyel találjuk el őket, és az állandó "esőkopogás" igencsak idegesíti a játékosokat, az ideges ember pedig hibázik :)

Mindig priorizáljuk a nyitott tetejű vagy gyengén páncélozott járműveket (pl. Rhm.B, Stürer Emil, Skorpion), mert azoknak komoly sebzést tudunk kiosztani. Ha ilyen nincs lőhető helyen, akkor kezdjünk gyenge pontokra vadászni (pl.: IS-3 toronyteteje), ami viszonylag könnyű az új célzási nézet és a pontos ágyú miatt. Ha ilyen sincs éppen és csak agyonpáncélozott járgányokra látunk rá (pl. japán heavy-k), akkor próbáljuk meg leláncolni és láncon tartani (permatrack), ami a jó tűzgyorsaságnak hála nem ritkán sikerülni is fog.

Lehetőség szerint tartsuk az ellenfeleinket 300-350 méterre tőlünk, mert ide még emberi idő alatt odaérnek a lövedékeink, viszont a becsapódásuk már közel függőleges, tehát ez az ideális lőtáv számunkra. Használjuk ki a domborzatot! Keressünk enyhe emelkedőket, melyek elrejtenek az ellenfél elől. Az FV304 gond nélkül átlő fölötte, sőt, még meredekebb szögekben, még inkább felülről kapják így az ellenfelek az áldást.

Ha a helyzet úgy kívánja, ne féljünk helyet változtatni, a jó sebességünknek hála akár előrevonulni, akár oldalt váltani vagy visszavonulni is egyszerű.

A végjátékban, ha már csak az arty maradt az ellenfélnél, akkor a bátrabbak megpróbálkozhatnak a shotgun üzemmóddal, de ez igen kockázatos lépés. Ha pedig mi maradtunk az utolsó csapattag, akkor próbálkozzunk az "üss és fuss" taktikával, amihez szintén megvan a sebességünk.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Célzásgyorsító
 • Szellőzés

A venti helyett esetleg meg lehet próbálni az álcahálót vagy a periszkópot, de tapasztalatom szerint a legénység általános feljavítása többet segít, és jellemzően pont akkor kell mozdítanunk a járművet, amikor az a két modul számítana (pl. mikor épp lerohan minket egy könnyű tank).

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék vagy Tea és puding (mivel ha már égünk, akkor szinte mindegy)

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék + BIA + Álcázás
 • Lövész: Álca + BIA + Off-road vezetés
 • Sofőr: Álcázás + BIA + Kuplungégető
 • Töltő 1: Álcázás + BIA + Biztonságos elhelyezés
 • Töltő 2: Álcázás + BIA + Adrenalin roham

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó tűzgyorsaság
 • Pontos és gyorsan céloz
 • Gyors
 • Jó az álcája
 • Városi pályákon is játszható

Hátrányai

 • Limitált lőtávval rendelkezik
 • Nincs területsebzése és kábító hatása
 • A nagyon keményen páncélozott járművekbe nem, vagy csak kicsit sebez
 • Papírvékony a páncélja

Kiknek ajánlott

Mint az elődjére, erre is azt mondom: mindenkinek! Nagyon szórakoztató módja az artyzásnak, még a 9.18-as patch általános arty nerfje után is. Kiváló stressz levezető, főleg ha előzőleg egy ilyen ellen kellett küzdenünk. Szintén kiváló arra, hogy vele játszva megtanuljuk hová ne álljunk, ha az arty elől akarunk fedezékbe vonulni. Ahol ez elől el tudunk bújni, oda jó eséllyel semmi más sem lő be...

És az elődjéhez hasonlóan ez is elég jó nem prém kredit farmer, a vbaddict szerint nettó 6730 kreditet hoz átlagban csatánként.

Visszajátszás

http://wotreplays.eu/site/3715976


Az elemzést írta: Rimido

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:51
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  simron78 · 2 éve
  Hát nem vagyok artys, de ezt én is szerettem, egyetlen egy arty ágat kezdtem el fejleszteni (kezdőként ez pont a németre esett) azt is csak azért, hogy ez a típus is legyen a garázsban, aztán a küldik miatt kellett. A kis britet pedig csak a híres fun factora miatt fejlesztettem ki, ami jó darabig működött is, de mostanában valahogy nem az igazi, talán a kábítás hiánya az oka, nem tudom, de tény, hogy nem igazán voltak jó köreim vele, és sajnos nagyon sokszor tapasztaltam a 0 vagy minimális 10-20 hp-s sebzéseket, ami még 10 mp-s töltésidőnél is idegesítő, de lehet, hogy előveszem és leporolom egy kicsit.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 2 éve
  [quote name="StraubZ"]A küldiknél gondban leszel, mert ez nem kábít és soknak az a lényege. Pl.: csapattársak lőjék ki az általad kábított tankot, szedj össze 100 sec kábítást, kábíts egyszerre két tankot... stb.[/quote]

  Amit lehet megcsinálok majd a britekkel, ha nem megy akkor ott a 6-os francia, elkezdem azt....az is kifarmolható nem artyból, ugye az AMX-ből csak azért...
  Sose kezdtem el az arty ágat....nincs kedvem előről elkezdeni egyet, annyit nem játszok én ezekkel majd.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  StraubZ · 2 éve
  A küldiknél gondban leszel, mert ez nem kábít és soknak az a lényege. Pl.: csapattársak lőjék ki az általad kábított tankot, szedj össze 100 sec kábítást, kábíts egyszerre két tankot... stb.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  wrch · 2 éve
  Az egyetlen artym. Viszont a nagy átalakítás óta egyszerűen nem működik. Nem is játszom már vele egyáltalán.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 2 éve
  Terve be van nálam is a Bishop, majd az FV....nem mintha nem utálnám az artykat, de a küldik jutalmairól nem akarok lemaradni
  Ezek pedig nem szokványos arty-k.....így akkora bűntudatom se lesz

  (a mínusz mire ment? hogy artyzok majd, vagy hogy utálom őket? )
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Shrek · 2 éve
  Korrekt elemzés. Szerettem ezzel az artyval játszani, de a nagy átalakítás után visszavettem az ötöst. Ez az ágyú a nerf óta a hetesek és nyolcasok ellen semmit sem ér, viszont egy szinttel lejjebb nagyobb tűzgyorsasággal (Bishop puding nélkül 10.56 mp-ig tölt) iszonyatos pusztításra képes, a szórakoztató játékmenet mellett pedig egész jó bevételt is termel.
Tovább a kategóriában: « Bishop - Elemzés

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.