Jelenleg 321 vendég és egy tag online

2017. október 6. 10:29

Példaképeink: Az aradi vértanúk

Írta:
(36 szavazat)
45 hozzászólás

1849. október 6. Mikor még tisztán létezett a becsület, a bátorság és haza szeretete...

"Damjanich Jánost lábtörése miatt parasztszekéren vitték a vesztőhelyre, a kocsin végig szivarozott". Utolsó előttiként került rá sor a kötél általi halálra szánt kilenc vértanú közt, legendássá vált végső szavai: "Azt gondoltam én leszek az utolsó, mert a csatában mindig az első voltam. Szegény Emíliám! Éljen a haza!"

Wiki a barátnőd

Utoljára frissítve: 2017. október 6. 10:38
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jocek89 · 3 éve
  Gest: a lelkesedésed megsüvegelendő, ha az élet más területén is ilyen törekvő vagy, akkor nem lehetsz elveszett ember. Azonban a trianoni határok megváltoztatására valóban nincs eszköz, YelloWarrior abszolút igazad mond, és nem "jóvanazúgy" alapon.
  A közkeletű tévedéssel ellentétben nem is trianoni határok között vagyunk jelenleg, hanem a 47-es Párizsi békeszerződés az irányadó jelenleg, amely konzerválta trianoni határokat + a csehszlovákoknak juttatta a pozsonyi hídfőt három faluval. Változtatni a gengszterváltás után lehetett volna, amikor megszűnt a békeszerződés egyik aláíró állama, a Szovjetúnió. Oroszország azonban folytatni kívánta a Szovjetúnió nemzetközi jogalanyiságát, így a korábbi Szu által aláírt és még jelenleg is hatályos szerződéseknél őket kell a Szu helyére berakni. Egy lehetőség mínusz. Nézzük a következőt, az Antall kormány küldöttjét New Yorkba rendelték, ahol aláírt egy titkos dokumentumot, nincsenek területi követeléseink és stb tartalommal az IMF hitelkedvezményeiért cserébe. Tehát önként lemondtunk. Harmadrészt pedig a friss új demokratikus és Európába törekvő Magyarország minden szomszédjával alapszerződést kötött külön külön melyben megerősítették a fennálló határokat. Tehát újból önként lemondtunk. Nem maradt igazán más reális lehetőség. Ha valamely szomszédunk önként lemondana egy területi egységéről, az csatlakozhatna hozzánk, de miért tenne ilyet. vagy felajánlhatnák az adott területet megvásárlásra de szintén miért tennének ilyet, kontinensnyi országok szoktak ilyet játszani félreeső területrészeikkel. Tehát ezen nincs mit tárgyalni. Katalóniát pedig felesleges idekeverni, semmi köze a magyar helyzethez. Spanyolországon belül kíván elszakadni, autonómmá válni egy országgal nem rendelkező nemzetiség által lakott területi egység, amely utána független lenne nem pedig más állam része. Vagy tán Székelyföld vagy Felvidék néven önnálló államot szeretnél?
  Sajnos nem akarat kérdése ez az egész. Lemondtunk róla nemzetközi szinten, és a szomszédok pedig aligha adnák el nekünk a területük integráns részét, ingyé' önként meg még kevésbé.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  matyiabagoly · 3 éve
  Őket hívták labancoknak. A Thököly-féle fejedelemség a törökök szövetségese volt, az ő katonáit hívták eredetileg kurucoknak. Rákóczi katonáira csak később ragadt rá a megnevezés.
  Inkább nem menjünk bele mélyebben, mert a végtelenségig vitatkozhatnánk.
  Az aradi vértanúk közül többen is "bevándorlók" voltak (igazából csak [s]ketten[/s] négyen voltak magyar származásúak), de ettől még példás "magyarok" voltak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 3 éve
  [quote name="Gest"]Csak ugye jó' van az úgy..[/quote]

  Nincs jól, csak ugye ha nincsenek eszközök, lehetőségek, se hatalmi akarat... attól még a kívánalmainkat a nemzeti színű lelkület negédes ködfelhőjébe csomagolva se lesz....
  Biztos egy Dél-Koreainak is marha szar a kettészakadt ország/nemzet állapota és fájó pont....de közben az egyik legerősebb, legfejlettebb gazdaságot gründolták össze ami azért nagyobb nemzeti teljesítmény és büszkeség mint könnyes szemmel a "Kincses Phenjan" felé fordulni....
  Oda van értelme átszökni, itt már lassan nincs.
  Pedig ott még inkább reménytelen bármiféle egység...
  De beletörődtek, addig is gazdagítják ami van....nálunk meg...áhh.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gest · 3 éve
  [quote name="matyiabagoly"]A törököket sem mi űztük el, nagy árat kellett érte fizetni.[/quote]

  Nem "csak" mi.

  "A magyar hadtesteket előkelő magyar nemesek irányították és az összesen 14-15 ezer főnyi magyar kontingens Bercsényi Miklós vágséllyei kapitány, gróf Erdődy György lévai, Bottyán János esztergomi huszárkapitány, Pálffy, Balassa Ádám és Balassa Gábor kékkői és korponai kapitányok, Batthyány Ádám, Czobor Ádám, Koháry István és Csáky László parancsnoksága alatt gyűlt össze Buda alatt."

  Ez azért több, mint reggel nyolckor elolvasni a Népszavában, hogy nini, visszakaptuk. Emellett nem "csak" egy szlovák vagy román állam volt az ellen, hanem a kor egyik szuperhatalma, az Oszmán Birodalom.

  @YelloWarrior

  Nekem meg az a fura, ahogy mások érzelem nélkül érvelnek. A nulla eszköz meg azért van, mert mi magunk sz@rjuk telibe az egészet. Azt gondolom nem várhatjuk, hogy a román vagy szlovák megy majd magától a nemzetközi bíróságra hogy újratárgyalják a dolgot, ezt nekünk kéne kezdeményezni. Csak ugye jó' van az úgy..
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 3 éve
  [quote name="Gest"]

  Úgyhogy te is vagy nem érted, vagy nem akarod érteni.[/quote]

  Én értem, csak annyira érzelmi alapon, a tényeket, realitásokat nélkülöző módon érvelsz, aminek semmi értelme.
  Ugyanis jelenleg nulla eszköz van bármin is változtatni...
  Ez nem jó, de ez van.
  Az emelkedett, pátoszi kommenthuszárkodásnak meg nem látom értelmét, főleg hogy pártunk és ormányunk épp azt tartja a legfontosabbnak hogy szétlopja magát, a nép meg épp túlél, a nekem legyen jó alapon már meg ne sértődj....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kesumisu
  • Tiszteletbeli tag
  · 3 éve
  Fura, hogy mennyi mindent kiváltanak az emberekből a "Példaképeink: Az aradi vértanúk ".
  Én úgy gondolom, hogy ennek csupán méltó tiszteletteljes megemlékezésnek kellene lenni, s nem elmélkedésnek, hogy mi lett volna ha... S végképp felesleges belekeverni a politikát. A történelem során voltak események, amelyeket a mai ember másként csinált volna..., nincs értelme gondolkodni, filozofálni ezen.
  Tisztelettel, becsülettel emlékezni kell, emlékezni ezen bátor és önzetlen , a hazaszeretetükért életüket áldozó hősökre.
  Hiszen élhetsz te bárhol a világban, ha a szíved mélyén bár zárva is, de bujkál a magyar nemzeti érzület, a Magyar Nemzet tagja vagy!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  matyiabagoly · 3 éve
  A törököket sem mi űztük el, nagy árat kellett érte fizetni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gest · 3 éve
  Bele lehet kötni a számokba, nem tudom pontosan mennyi az annyi, de ha gondolod sorold fel őket név szerint ha te darabra pontosan tudod. Egyébként tény és való, hajlamos vagyok elragadtatni magam, ezért bocsánatot is kérek, de gondolj bele, azért valahol van benne igazság. Ha pár száz éve is úgy gondolkodtak volna elődeink, mint itt ti, hogy nincs értelme, akkor ma Buda török üdülőváros lenne, mi meg, ki tudja lennénk-e egyáltalán. Úgyhogy lehet a földet csapkodni a nevetéstől, meg bele lehet gondolni, jó-e az nekünk, hogy nem hagyták annyiban, volt-e értelme a revíziónak.

  Nem mindent akarok én se az utolsó cm2-ig, mert az nyilván értelmetlen, de annyiban sem hagynám az fix, ma is vannak bőven magyar lakta területek határainkon kívül, amikért lenne értelme kiállni, hogy bizony kedves Európa, nem csak Katalónia meg Skócia kérdése van itt függőben.

  Úgyhogy te is vagy nem érted, vagy nem akarod érteni.

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.