Jelenleg

66
látogatónk van

2017. szeptember 6. 06:50

M56 Scorpion - Elemzés

(38 szavazat)
36 hozzászólás

Bevezetés - Mint a hímestojásra!

Történelmi háttér

1948-ban, a Virginia állambeli Hamptonban, Fort Monroe katonai bázison egy olyan kis kaliberű, nagy torkolati sebességű önjáró tankelhárító eszközön kezdtek el gondolkozni, aminek a kis mérete és súlya lehetővé teszi a légi szállítást és bevethetőséget.

1950-ben a Cadillac kapott megbízást, hogy az időközben T101-esre keresztelt projekt keretében két prototípust gyártson le. Eredetileg két párhuzamos projektet futtattak, amelyikből az egyik egy irányított tankelhárító rakéta hordozására alkalmas eszköz kifejlesztésére irányult, azonban ezt idő- és pénzmegtakarítási szempontok miatt leállították.

Az M56 Scorpion névre keresztelt jármű első darabjait 1959-ben kapták kézhez a csapatok, és összesen 325 darabot gyártottak belőle. Meghajtásáról egy 6 hengeres, léghűtésű Continental benzinmotor gondoskodott. Speciális futóművet kapott, csak a hajtókerék volt hagyományos tankokból ismerős, a futógörgők ballonos gumiabroncsot kaptak a további súlycsökkentés céljából. Bár a motor csak 200 lóerős teljesítményt adott le, a jármú kis súlya miatt bőven megfelelt, a Scorpion kiválóan manőverezhető járműnek bizonyult. Tervezésekor fontos szempont volt a légi szállíthatóság, valamint hogy vitorlázó géppel vagy akár ejtőernyővel ledobható legyen. E speciális igény miatt a "tank" nagyon könnyű, felszerelés nélkül 7,1 tonna, páncélt gyakorlatilag nem kapott, mindössze egy 5 mm "vastag" lövegpajzs védte a személyzetet, leginkább csak a menetszéltől. Kapott viszont egy kifejezetten erre a járműre tervezett M54 elnevezésű tankelhárító löveget, ami miatt a játékban akár szerethetjük is ezt a páratlanul fura jószágot.

A tankot bevetették támogató tüzérségként Vietnámban, használta a spanyol haditengerészet, Marokkó, Dél-Korea. Az amerikai tengerészgyalogság nem igazán szerette a teljesen nyitott Scorpiont, inkább favorizálta az M50 Ontos-t, egy 6 csövű tankelhárító járművet, mivel az zárt küzdőtérrel rendelkezett. Azonkívül problémát jelentett a löveg visszarúgása, elsütéskor ugyanis a rendkívül könnyű tank eleje akár 3 lábnyira, azaz kb. 90 cm-re elemelkedett a földtől, ráadásul ha nem előre tüzeltek hanem oldalra, a hátrasikló löveg komolyan veszélyeztette a személyzet testi épségét.

Az M56 Scorpion nem szolgált túl hosszú ideig, mivel az említett hibák mellett nem volt védett az ABC fegyverektől, illetve kétéltű képességgel se rendelkezett. Megjegyezném, hogy a tankot a haditengerészetnél 1970-ben leváltó utódja is ismerős lehet többeknek, egy bizonyos M551 Sheridan.Eddig a történelem. Nézzük, mit kapunk a pénzünkért a játékban!

Paraméterek

Ágyú

Amint feljebb említettem, egy kimondottan a Scorpion számára fejlesztett M54 elnevezésű ágyút kapunk, amiről voltaképpen az egész tank szól.

Amerikai tank, tehát nem lepődünk meg, hogy igen kellemes -10°-os csőlehajlásunk van, szeretni fogjuk a dombok tetejét, ahonnan kikukkantva kiválóan tudunk lövöldözni. Cserébe az emelkedés csak +15 fokos, ezért a dombok oldalát már kevésbé fogjuk szeretni. Pl. El Halluf-on lejtőn lefele állva a szembe oldal lövéséhez az a -15°már kevés lehet, de persze azért az esetek többségében kis fészkelődéssel ez megoldható.

Oldalirányba 30-30° a kitéríthetőség, ami egy nem forgótornyos tanktól nem rossz, de a löveg forgatási sebessége csak 12°/mp, ami viszont elég gyenge, egy közelünkben mozgó felderítőt nem lesz könnyű lekövetni vele. Ehhez társul, hogy forgás közben nagyon pontatlan a lövegünk, nagy szerencse kell egy találathoz.

A konkrét szórási értékek:

 • Mozgás közben: +0,27
 • Test forgatása közben +0,27
 • Cső forgatása közben: +0,1

Mivel azonban szándékaink szerint ezzel a tankkal távolsági harcosok leszünk, ha megtaláltuk a biztonságos pozíciónkat, sniperkedés közben a kitéríthetőség és a forgatási sebesség is elég lesz, ritkán kell a tank testét is utánaforgatnunk.

Alaplőszerünk sztenderd AP, viszont prémiumlőszerünk a szokásos APCR helyett HEAT, úgyhogy láncokkal, üreges páncéllal tessék vigyázni! Harmadik lőszerünk már nem lóg ki a sorból, mint a legtöbb tank esetében, itt is HE típusú.

Lövedékeink sebessége 914/1219/732 m/s, ami nem rossz, az átütésük pedig egyenesen kiváló! Az AP 219, a HEAT pedig 275 mm, ami egy osztállyal feljebb is megállná a helyét. Sebzésünk nem túl nagy, mindössze 240 átlagosan, de a jó átütőerő miatt nagy arányban érhetünk el sebző találatokat. A repeszlőszer 45 mm-es páncélon tud áthatolni, és ha ez megtörténik, akkor átlagosan 320-at sebez, de a kaliberünk kicsi, nem leszünk vele túl hatékonyak, leszámítva a papírtankokat. Hellcat, Borsig, Skorpion G, Ikv, esetleg másik Scorpion ellen jó lehet, tehát néhányat azért vigyünk magunkkal. Ezt nyugodtan megtehetjük, mert a tényleges 29 helyett a játékban 43 lőszerrel ga(rá)zdálkodhatunk, ami mindig elég lesz. Emlékeim szerint még sose fogytam ki. Fogunk látni tier 9-es tankokat is, ezért ne felejtsük ki a HEAT lőszert. Én 20/18/5 leosztással indulok játékba, legtöbbször elég az alaplőszer. Ez pedig nagyon jó, mert az alaplőszer nem túl drága, 380 kredit, ellenben a HEAT 4000 kreditünkbe kerül majd lövésenként.

Töltésidőnk kicsit hosszú, 7,8 mp, ami egy nem kiemelkedő 1846-os dpm-et jelent. Pontosságunk 0,33 m/100m, és 1,9 mp alatt célzunk. Ezek az értékek 100%-os legénység mellett értendőek, és töltésgyorsítóval, BIA-val, kólával jelentősen javíthatóak. Hogy pontosan mennyivel, az a lenti táblázatból kiolvasható, ahol egyébként a többi tier 7-es prémium TD adatait is összegyűjtöttem, csak az összehasonlítás kedvéért.

Látható, hogy saját kategóriánkban a legjobb átütésünk van, ez valamennyire kompenzálja az alacsony DPM-ünket. Egyet viszont fontosnak tartok megjegyezni: bár papíron pontosak vagyunk és gyorsan célzunk, játék közben ezek az értékek kicsit gyengébbnek érződnek. Nem mondom, hogy pontatlan a löveg, de nagyon fontos, hogy amíg nem céloztuk be teljesen, nem szabad lőni, mert tuti mellémegy. Kapáslövéseink ritkán fognak találni, nem is igen érdemes próbálkozni vele. A fedezék mögül kiugrunk-lövünk-visszabújunk taktika is emiatt lesz kevésbé sikeres.

Az alváz

Tankunk torony nélküli kivitelű, sőt, voltaképpen csak egy alváz, rajta a fent említett 90 mm-es M54 tankelhárító löveggel. Páncélzatról nincs értelme beszélni, hivatalosan 1 mm minden irányból. Saját véleményem szerint technikailag csak így tudták megoldani a 0 páncélt. A lényegen természetesen az 1 mm nem változtat, ez a játék legsérülékenyebb tankja, a lepattanó lövések gyakorlatilag ismeretlenek. Amennyiben mégis találkozna valaki ilyennel, az nyugodtan küldje el Volvo_elcsap-nak, hogy rakja be a TŐGY-be. A troll ágyúból repesszel tüzelő fenevadaktól mindenképpen óvakodjunk, át fog ütni minket minden, és akkor az égi áldásról még nem is beszéltünk. Ezenkívül teljesen mindegy, milyen sebességgel érsz hozzá bármilyen tankhoz, a járművünk sérülni fog, még a legkisebb tankok is röhögve fognak keresztülgázolni rajtunk.

Járművünk 7,49 tonnás, és ezzel a 3. legkönnyebb harceszköz a játékban. Az első a francia FT könnyű tank 4,82, a második pedig a kínai, szintén light NC-31 6,6 tonnával. Mindkét jármű tier 1-es... Tehát leütközés terén ne számítsunk sok sikerre, leginkább semmilyenre.

A csata elején visszaszámlálás közben jól nézzünk körül, figyeljük meg a csapattársakat, próbáljuk meg kitalálni, hogy vajon merre fognak elindulni, és érdemes egy azonnali menekülő utat kilesni. Elég gyakori, hogy a csata eleji tülekedésben elhagyjuk pár tíz életerőnket egy sietősebb csapattárs közreműködésével, ami aztán nagyon fog hiányozni a kezdeti 820-ból, ami egyébként átlagosnak számít. Még a legártalmatlanabb koccanásból se fogunk sérülés nélkül kijönni. Pl. amikor többen igyekszünk ugyanott lőállást felvenni, és kicsit összeér a lánctalpunk. További következmény, hogy eltolni sem tudunk senkit, és roncsokat sem. Tegyük fel, hogy Lakeville-en középen, a tóparton szeretnénk átmenni, de épp belefutunk egy spotter roncsába, ami elzárja az utat. El kell fogadjuk a tényt, hogy ott mi nem fogunk átmenni, meg kell kerüljük a tavat.

"Súlytalanságunknak", akárcsak a valóságban, itt is megjön az előnye a mobilitás terén. A 200 lóerős motor jól mozgatja tankunkat. Talajellenállási értékeink kiválóak, egész ügyesen forog, jól gyorsul. A konkrét értékekről különböző adatokat találtam lentebb linkelt két webhelyen. Nem tudni, melyik a pontos, mindenesetre nagy különbség nincs köztük, és mindegyik nagyon szép érték:

 • Kemény talajon: 1,1 (1,05)
 • Közepesen kemény talajon: 1,3 (1,25?)
 • Lágy talaj: 1,8 (1,73?)

45 km/órás végsebességünk nem kiemelkedő, de azt gyorsan eléri, és szinte minden terepen szépen tartja is. Nem probléma a hegymászás, csak kevés sebességet vesztünk egy domboldalon. 17 km/h-val tudunk tolatni, ami elegendő ahhoz, hogy lövés után visszahúzódjunk.

Gyulladási esélyünk 15%-os, én merném használni tűzoltó nélkül, pótellátmánnyal, de mivel prémium tankokkal elsősorban pénzt szeretnénk keresni, nálam maradt a sztenderd automata tűzoltó.

Látótávolságunk átlagos, 350 m, amin elvileg javíthatunk a helyzetfelismerés és felderítés képességekkel. Csakhogy van egy bökkenő. Tankunk személyzete a szokásos 5 helyett csak 4 fős, nincs külön rádiós, így a rádiós képzettségeit is francia mintára a parancsnokra kellene ráruházni. Sajnos a tank így csak korlátozottan alkalmas legénységfejlesztésre. És nyilván senki nem fogja átosztani a legénységi skilleket, csak azért, hogy ebben a tankban is kihasználhassa a látótávnövelést. Így többnyire meg kell elégednünk a parancsnoki +2%-kal, hacsak nem fejlesztünk kimondottan erre a tankra személyzetet.

Álca szempontjából jók vagyunk, tier 7-ben egy tanknak jobb az álcája a miénknél (E 25), de az övé sem sokkal:

Hogyan játsszunk vele?

Alapvető szabály: ezzel a tankkal lopakodni kell, várni az ellenséget, hogy ő mozogjon, mutassa meg magát. Kiváló álcánk lehetővé, sérülékenységünk pedig kötelezővé teszi ezt. Ahogy az elején írtam már, elindulásnál vigyázzunk, nehogy átgyalogoljon rajtunk egy csapattag, ne veszítsünk HP-t már az elején. Sebességünk elég ahhoz, hogy csata elején elfoglalhassuk a jó lövészpontokat. Nagyon fontos a jó pályaismeret (na jó, ez humbug, melyik tanknál nem fontos, nem igaz? :), tudnunk kell, honnan hova tudunk lőni, hol várhatóak felspotolt tankok, merről érkezhet minket felderítő tank.

Mindig figyeljük a minimapot, helyezkedjünk úgy, hogy a csapatunk többi tagja lehetőleg az ellenfél és köztünk legyen, ne tudjanak közvetlenül ránk rontani. Semmiképpen ne kezdjünk agresszív játékba, mert hamar bevonulunk a garázsba.

Ha szükséges, váltsunk pozíciót, vonuljunk vissza, akár többször is, jó mobilitásunk ebben is segíteni fog minket.

Hagyjuk a spotolást a csapatra. Ha ezt nem tudjuk megvalósítani, és mégis mi derítjük fel az ellenfelet, legyünk körültekintőek, gondoljuk meg, érdemes-e ellőjük magunkat, nem tudják-e a csapattársak lőni inkább, illetve lövés után találunk-e fedezéket. Bár jó az álcánk, és van rá esély, hogy mi hamarabb vesszük észre az ellenfelet, mint ő minket, a látótávunk nem olyan nagy, hogy lövés után is láthatatlanok tudjunk maradni. Lassabb tankoknál megtehetjük azt, hogy belelövünk, elfutunk, elbújunk. Megint felderítjük, belelövünk, elfutunk, elbújunk.

A tank semennyire nem tolerálja a hibákat, ha lebuktunk, és nem tudunk azonnal fedezékbe vonulni, szinte biztos, hogy nagyon gyorsan végünk lesz. Mindenképpen próbáljunk távolságot tartani az ellenféltől, közelharcba csak akkor menjünk bele, ha nem tudjuk elkerülni, mert:

 1. alacsony a DPM-ünk,
 2. forgás közben pontatlanok vagyunk,
 3. nekünk ütköznek, és végünk.

Ha megnyerünk egy közelharcot, örüljünk, mert ritka esemény.

Ez a tank az igazi támogató tank, önmagában sajnos nem sokat ér, ha egyedül maradunk, ritkán tudjuk lehozni a meccset.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Nem vagyunk gyúlékonyak, viszont gyakran lőnek löveget, motort, lánctalpat, és a személyzet is szenved a páncél hiányától.

Töltésgyorsító, álcaháló, periszkóp a nekem bevált modulok. Mielőtt pár verzióval ezelőtt kapott egy kis célzásidő meg szórásjavítást, periszkóp helyett fejlesztett célzórendszert használtam, ha valaki azt rak rá most is, nem követ el nagy hibát.

Ajánlott fogyóeszközök

Én automata tűzoltóval, kis javítóval, kis elsősegéllyel használom. Ha valaki kis javítóval, nagy javítóval és nagy elsősegéllyel szereli fel, az is megérthető, bár az a kreditgyűjtés kárára megy.

 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet
 • Automata tűzoltó készülék/Kóla

Ajánlott legénységi képzettségek

 1. 6. érzék, Álcázás, Álcázás, Álcázás
 2. Álcázás/Helyzetfelismerés, Pillanatkép, Kuplungégető, a töltőnek ízlés szerint
 3. Elit alakulat
 4. Javítás

Természetesen ez úgy értendő, ha kimondottan erre a tankra képzünk személyzetet, de én azt gondolom, hogy úgyis más tankról fognak érkezni az emberek. A javítás képességet azért gondoltam a ráér kategóriába tenni, mert ha már odáig fajult a helyzet, hogy lelövik a láncunkat, akkor már úgyis majdnem mindegy hogy javítunk-e vagy sem.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó álca
 • Pontos, nagy átütésű ágyú
 • Mozgékony, elfogadható sebességgel

Hátrányai

 • Gyakorlatilag semmi páncélja nincs
 • Extrém sérülékeny tanktest
 • Kicsi alfa sebzés
 • Forgás közben pontatlan ágyú
 • Alacsony DPM
 • Nem túl jó látótáv

Kiknek ajánlott?

 • Azoknak, akik szeretnének egy különleges tankot a garázsba
 • Akik szeretnek TD-zni, nem zavarja őket a kissé passzív játék
 • Akik ismerik a pályákat és tudják, hogy kell kihasználni a terep adta lehetőségeket

Kiknek nem ajánlott?

 • Kezdőknek semmiképp, mert nem sok sikerélményük lesz vele
 • Akik az agresszív, lerohanós stílust szeretik, és nem bírják elviselni, hogy tétlenül szemléljék a csatát

Összegzés

Tankunk városban nagyon nehezen használható, az utcákon nem tudja kihasználni a kiemelkedő álcaképességét, és nagyon ügyesnek, szerencsésnek kell lenni, hogy komolyabb sebzést kiosszon. Viszont fordul a kocka azokon a pályákon, ahol el tud bújni és távolságból harcolhat. El Halluf, Sand river, Murovanka, Mines, Live Oaks fekszenek neki. El kell fogadni, hogy támogató tank vagyunk, sebzésünk függ a csapattól.

Megéri?

A nagy kérdés, ugye. És a válasz nem egyértelmű. Aki szereti a különlegességeket, annak igen. Aki megtanulja használni annak is. Aki csak egy kellemes lövöldözést akar, aki még nem ismeri ki magát a pályákon, aki nem tudja elfogadni, hogy nem minden pályán tud vele dicsőségtáblára kerülni, annak semmiképpen, mert kudarc lesz vele a játék.

A vbaddict szerint 21.110 kredites átlagos bruttó bevételt produkál a tank, amiből 11.662 marad meg. Ezekhez az értékekhez átlagosan 821 sebzést osztottak ki meccsenként, 200 assziszt sebzéssel fűszerezve, ami 1.036-os WN8-at jelent, természetesen szintén átlagban.

A jó átütés kedvez a kreditgyűjtőknek, szinte minden meccsünk nyereséges lesz, de az ingadozó eredmények hullámzó bevételt is jelentenek.

Statfarmolásra nem alkalmas. Bár nem kell sokat lőni egy szép lila stathoz, mint említettem, eredményességünk nagyban függ a csapat teljesítményétől.

Végezetül pedig mentem vele pár kört, és feljegyeztem az eredményeket. Így talán jobban leszűrhető, hogy mennyire használható tank. A bruttó bevételt jegyeztem fel, mert az a biztos, ebből lejön ugye a javítás, a lőszer, a fogyóeszközök ára.

 • Megjegyzés 1: A 20 meccs alatt 1x gyújtottak ki.
 • Megjegyzés 2: Volt olyan meccs, ahol egyszer sem derítettek fel.
 • Megjegyzés 3: Én mindösszesen 1 csillagot tudtam összeszedni eddig, ami azt jelenti, hogy a tankban azért még vannak tartalékok.

Videók


Történelmi források:

Statisztikai források

Az elemzést írta: jamon_serrano

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:40

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bodzy
  • VIP
  · 6 éve
  Jöhet Tőled több is ! :thx2:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 6 éve
  [quote name="bodzy"]Saját videoja amint megint lesz netem már töltöm is fel...
  Az elemzés szuper! ;-)[/quote]


  Köszi bodzy! :beer2:
  Igyekeztem. Ez az első elemzésem. ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bodzy
  • VIP
  · 6 éve
  Saját videoja amint megint lesz netem már töltöm is fel...
  Az elemzés szuper! ;-)

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « T40 - Elemzés M36 Jackson - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.