Jelenleg

50
látogatónk van

2017. június 14. 09:15

Chrysler K GF - Elemzés

Írta:
(50 szavazat)
24 hozzászólás

Bevezetés

A Wargaming a Grand Finals alkalmából mutatta be eme tankot, melynek megjelenése vegyes érzelmet váltott ki a játékosokból (SirFoch botrány, stb...). Ez a tank is az újabb prémium tankok irányvonalát követi,de egy kicsit más szemszögből, melyet majd a lenti leírásból láthattok is.

Háttér

A tank a Chrysler Corporation projektje, amit 1946 nyarán fejlesztettek. A jármű tervezésekor számos, az amerikai tankfejlesztésre nem jellemző megoldást használtak fel. Ilyenek a Chrysler K elöl elhelyezett váltója és motorja, valamint a fegyverzet elhelyezése a páncélzat hátsó részén. Emellett a teljes legénység a toronyban(!) kapott helyet. Ez az első amerikai projekt, melyben a vezetőt a toronyba helyezték volna el. Anyagi korlátok miatt a hadsereg végül nem támogatta a projektet.

Paraméterek

Ágyú

Ez a tanknak olyan része, melynél az ember első ránézésre egyből megszédül, ugyanis egy T32 ágyúról van szó (105-mm Gun T5E1A), ámde annak egy jócskán felerősített változatáról, melyet az alábbi táblázat is jól szemléltet.

  105-mm Gun T5E1A (Chrysler) 105-mm Gun T5E1 (T32)
Átütés 198/260/53 mm 198/245/53 mm
Sebzés 320/320/420 HP 320/320/420 HP
Tűzgyorsaság 5,94 lövés/perc 5,66 lövés/perc
Célzásidő 1,9 s 2,3 s
Pontosság 0,36 m/100m 0,41 m/100m

Jól látható, hogy második ránézésre már nem is olyan rossz a helyzet. A töltési időt BIA+Venti+töltésgyorsítóval egészen 8,34 mp-ig vihetjük le (kólával 7,99-ig). A célzási idő 1,74-ig (kóla: 1,67), míg a pontosság 0,33-ig (kóla: 0,32) javítható.

A célzási idő brutálisan jó a tierjében és a pontosság is kiemelkedő, így hiába a rossz átütés, ha a gyengepontok ellövése jóval egyszerűbb mint tornyos társánál (T32). A tank DPM-e egész jó, ugyanis a fent említett kombóval (kóla nélkül) 2325-ös értéket tudunk kisajtolni a tankból (kólával: 2439).

Kitérnék még az ágyúsüllyedésre is, ami nem túl sok, mindössze -6 fok, viszont ez a hátsó tornyos kialakításhoz képest még mindig nem egy rossz érték. Emelkedése +35 fok, mely elégnek bizonyul minden életszerű helyzetbe.

A lőszerek sebessége átlagosnak mondható: 945/1181/945 m/s (AP/APCR/HE). Az alaplőszer ára 1000 kredit, ami sajnos nem mondható olcsónak (a prémium 4800 kreditbe kerül).

Torony

A torony már papíron is rendkívül erős, 254/127/88 mm, melyre még a gömbölyded kialakítás is rátesz egy lapáttal. A leggyengébb pontja a tanknak a kupola, DE ez két okból mégis szinte belőhetetlen: Egyrészt ha jó helyen találod el, akkor is szükséges legalább egy 232-es átütés, másrészt a kupola előtt van egy kémlelő, amit ha ellősz, csak egy "critical hit" lesz a jutalmad és egy nagy tátongó lyuk 0 sebzéssel.

Ha a kupolát akarod lőni, akkor mindenképp a felső részét próbáld eltalálni, ugyanis akkor a lövedék nem akad meg a kémlelőben. A torony több-kevesebb sikerrel pattintja a tier 10-es TD-k lövéseit is.

További érdekes dolog a tankkal kapcsolatba, hogy az összes legénységi tag a toronyban kuporog, így a legényeket az esetek 70%-ában nem lövik ki. És mi a maradék 30%? A repesz :) Tudniillik az O-Ho és hasonló trollágyús társai nem ritkán párosával ütik ki a legénységi tagokat, ezzel is fájdalmas pillanatokat okozva a tank használójának. Szóval ha egy IS-ben vagy hasonló tankban ültök és szembetalálkoztok egy ilyen behemóttal, akkor nyugodtam szórjátok meg a tornyát repesszel, ezzel is kellemes pillanatokat okozva neki.

Látótávolságunk 380 méter, ami elfogadhatóan jó érték ezen a szinten.

Felépítmény

Ez a tank egyik legnagyobb erénye. Papíron 152/101/76 mm. Habár a frontpáncél mindössze 152 mm vastag, az 50 fokos döntésnek hála ez az érték 240-260 mm-re nő effektíven, ami kisebb forgatással már a 300 mm-t is súrolhatja. A tank hasa sem gyenge: az effektív 215-225 mm közé eső páncélréteg magabiztosan pattintja le a kisebb kaliberű vagy a rettegett 122-es ágyúk lövéseit.

Mivel a tank a WG Grand Finals-ra készült, ezért más festéssel/felirattal/matricával nem bővíthetjük.

A tank egyik legnagyobb ütőkártyája az, hogy mivel hátsó tornyos (és sem az oldala sem a tornya nem gyenge) ezért rendkívül ideálissá teszi a sidescrape használatára.

A motor és a váltó a tank elején kapott helyet és gyakran egy a tank hasára mért precíz lövésre be is sárgul. Az üzemanyagtartály a tank két oldalán foglal helyet és mivel 20%-os eséllyel gyullad, ezért az automata tűzoltó kötelező kellék bele. További érdekesség,hogy a lőszerrekesz a tanktest legvégén kapott helyet így arra nem érzékeny.

A tank életereje 1500 HP, amivel a középmezőnyben foglal helyet, súlya pedig 60 tonna. A rádió 745 méterig veszi az adást.

Mobilitás

A 60 tonnához egy 1200 lóerős motor társul. Ezekből könnyen kiszámítható a medek értékeire hajazó 20 LE/t-s fajlagos teljesítmény, ami tierjének egyik legfürgébb tankjává teszi a Chrysler-t (egyedül az FCM 50 t képes jobb gyorsulásra). Végsebessége 35 km/h (hátra 14), melyet pillanatok alatt elér és kisebb emelkedőkön is képes azt tartani, így egy besárgult motor sem jelenti számunkra a csata végét.

A felfüggesztésre sem lehet panasz, ugyanis a tank forgási sebessége 36,39° másodpercenként, amelyet a talajellenállási adatok sem rontanak le (0,88/0,96/1,34), így a leggyorsabb lightok is nehézkesen tudják leforogni. Arra viszont felfigyeltem, hogy ha a tanktest egy nagyon kicsit el van forgatva, akkor a nagyobb kaliberű ágyúk (122mm+) nem egyszer képesek sebezni is és láncon is tartani.

A fenti skin itt elérhető el.

Ajánlott játékstílus

Top tierben lehet bátran menni az ellenség arcába és a fronton keménykedni, ugyanis a páncél rengeteg lövést felfog és az átütésünk is bőven elég a visszacsapásra (hála az ágyú jó karakterisztikájának). Face to face bármilyen tankot meg tud enni tierjében.

Tier 9-ben már érdemesebb passzív játékot játszani vele, ugyanis átütésünk ugyan még elégséges a gyengepontokra, de a tank hasát már könnyedén átviszik (és így a motort is, aminek krákogó hangja kísérteni fog a csata végéig). Ilyenkor mindig a sidescrape-re kell támaszkodni, ugyanis ezt használva 10-ből 9-szer csak koppanni fog az ellenfél lövedéke.

Mindez változik ha tier 10 be dob minket az MM, ugyanis egyből egy support tankká válunk (amennyiben nem akarjuk az aranyat elővenni). Ilyenkor 2 dolog lehetséges:

 1. Ami eddig jobban bevált: Megyünk a med oldalon. A 10-es medek nem jelentenek akkora kihívást mint nehezebb társaik (melyeket mintha csak kaviccsal dobálnánk: Maus, Type 5 stb...) és mivel jó mobilitással áldott meg minket a WG, így nem akkora kihívás Himmelsdorf hegyének a megmászása sem.
 2. Megyünk a nehezekkel és lőjük a tracket, s így próbálunk némi támogatás általi sebzésre szert tenni vagy megkerülni őket.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Fokozott szellőzés
 • Vertikális stabilizátor

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag (ez cserélhető kólára is mert a legénység nehezen hullik)
 • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • 1. kör: Parancsnoknak 6. érzék, többieknek javítás
 • 2. kör: BIA
 • 3. kör: Vegyes (sima utazás, snapshot, megelőző karbantartás...)

Bevétel

Ezt a tankot a magas lőszerár miatt csak második (de semmiképp sem első) prém tanknak ajánlom. Egy jó kör (3k+ sebzés) prém nélkül bruttó 80-90 ezret hozhat a konyhára, de nettóban csak olyan 50-60 között jövünk ki pluszba az említett kiadások miatt.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagyon erős páncélzat
 • Kiváló mobilitás
 • Top tierben élmény vele játszani
 • A sidescrape "királya"
 • Nehezen sérülő legénység

Hátrányai

 • Bizonyos esetekben gyenge ágyú
 • Gyakran sérülő motor
 • Könnyen gyullad
 • Drága lőszer

WN8

Pontos adatokat még nem láttam a tankról (társai értékei megtekinthetőek itt). A tank átlag sebzése 1283 sebzés körüli. A gunmark húzás egész könnyen ment, a 3000 kombinált már fölfelé vitte a százalékot, így gyanítom hogy sokan még nem tudnak vele játszani vagy csak a kinézete miatt vették meg. Máig gyakran találkozom olyanokkal, akik túlforgatják a tankot vagy egyszerűen csak oldalazva jönnek ki vele.

Videó


Az elemzést írta: potzlevente

Utoljára frissítve: 2019. november 26. 11:24

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Leopardusz
  • Tankos
  · 5 éve
  na persze, 600*400 pixelen, újjal irányitva :trollol:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 5 éve
  [quote name="Nortonor"][quote name="bodzy"]Ez nem biztos hogy a tank hibája...

  Én az E-100-ra a lóvét annak idején a Hellcattel és a T 34-85-tel kerestem meg, igaz akkor a két tankban összesen 3 db drága lőszer volt.... és még prém fiókom sem volt..

  Mostanság meg prémtank+prémfiókkal is sokszor csak épp hogy megyek előre... (én hibám.. de hát szeretek sebezni.... ;-) )[/quote]
  A régi szép idők. Én anno prémtank és fiók híján, Sherman-el, M6-tal és Cromwellel farmoltam.
  Nem csak a te hibád. Anno nem voltak tele ezek a csaták O-I-kkal meg mindenféle HD modellel páncél-hízlalt tankokkal, simán lehetett keresni annyit a 6-os normál tankokkal mint most a 6-os prémekkel ahol sokszor elkél a gold.[/quote]

  Blitzben még nincsen O-I, meg japán 150 tonnás csodák, ott még lehet élvezni a Tier 6-ban farmolást :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nortonor
  • Kiképző
  • Tank elemző
  · 5 éve
  [quote name="bodzy"]Ez nem biztos hogy a tank hibája...

  Én az E-100-ra a lóvét annak idején a Hellcattel és a T 34-85-tel kerestem meg, igaz akkor a két tankban összesen 3 db drága lőszer volt.... és még prém fiókom sem volt..

  Mostanság meg prémtank+prémfiókkal is sokszor csak épp hogy megyek előre... (én hibám.. de hát szeretek sebezni.... ;-) )[/quote]
  A régi szép idők. Én anno prémtank és fiók híján, Sherman-el, M6-tal és Cromwellel farmoltam.
  Nem csak a te hibád. Anno nem voltak tele ezek a csaták O-I-kkal meg mindenféle HD modellel páncél-hízlalt tankokkal, simán lehetett keresni annyit a 6-os normál tankokkal mint most a 6-os prémekkel ahol sokszor elkél a gold.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KopiBDW
  • VIP
  · 5 éve
  [quote name="Scheff"]Illetve a GF tankok a világbajnokság költségeit (szervezési költségek, útiköltség, szállás, kaja, nyeremények) is fedezni hivatottak. [/quote]

  Akkor most ebből csak kekszre jutott semmi sex-re
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Scheff
  • Tankos
  · 5 éve
  Illetve a GF tankok a világbajnokság költségeit (szervezési költségek, útiköltség, szállás, kaja, nyeremények) is fedezni hivatottak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KopiBDW
  • VIP
  · 5 éve
  Egy biztos ezzel a tankkal a WG kapufát rúgott ezt ők is tudják szerintem, fejemet rá meg lesz babrálva valószínű nagydobra verés nélkül(mert ezzel csak elismernék tévedésük amit azután a cirkusz után nem fognak). Miért gondolom így? ...mert ez egy "WG Event" tank és kúrva kevés kelt el belőle szerintem a sok negatív kritika miatt,nem is nagyon látni a játékban, s ha már a fejlesztésébe energiát pénzt öltek(mert öltek ez nem egy újabb "klón tank"), keresni is szeretnének vele, de ők is tudják ebben a formában eladhatatlan.

  Ui: nekem meg van én nem érzem annyira rossznak, nem azt mondom jó csak olyan furcsa inkább
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  phurges00
  • Tankos
  · 5 éve
  Akkor egy másik link .

  A bevétel és kiadás ellenére, a kiosztott átlagsebzésben sehol sincs a tabellán. Még jó játékosként is megizzaszt majd 198-as pennel.
  A tank sebzésre adja a kreditet. Azt meg jó pár környezetbe nem tudja olyan szinten produkálni alaplőszerrel, amit a többi igen. Lehet, hogy van rajta armor, de goldzáporra, vehető más prem tank is, ami szintén acélos , de lényegesen egyszerűbb vele a játék.


  Fun tanknak biztosan megérte az árát. De ég ezt sem merném kijelenteni 100%-ra...

  http://www.vbaddict.net/statistics.php?tier=8&tanktype=3&nation=0&premium=0&modeid=0&team=0&battles=1000&groupby=0&fieldname=damage_dealt&server=
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bodzy
  • VIP
  · 5 éve
  Ez nem biztos hogy a tank hibája...

  Én az E-100-ra a lóvét annak idején a Hellcattel és a T 34-85-tel kerestem meg, igaz akkor a két tankban összesen 3 db drága lőszer volt.... és még prém fiókom sem volt..

  Mostanság meg prémtank+prémfiókkal is sokszor csak épp hogy megyek előre... (én hibám.. de hát szeretek sebezni.... ;-) )
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  phurges00
  • Tankos
  · 5 éve
  lol...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bodzy
  • VIP
  · 5 éve
  jelenleg a 77. helyen szerepel a nettó bevétel tekintetében a maga 4330-as nettó hozamával...
  Még a Crusader 5.5-in Sp arty is megelőzi!! :w00t:

  http://www.vbaddict.net/statistics.php?tier=0&tanktype=3&nation=0&premium=0&modeid=0&team=0&battles=1000&groupby=0&fieldname=creditsn&server=
Tovább a kategóriában: « Tank elemzés: T14 M103 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.