Jelenleg

18
látogatónk van

2017. máj. 15. 07:35

WZ-131 - Elemzés

Írta:
(38 szavazat)
34 hozzászólás

Bevezetés - Kicci, occó a kínai sárkány!

A WZ-131 nem más, mint a már nem kapható prémium Type 62 normál kifejleszthető ikertestvére. A valóságban ez a két tank egy volt valójában, amit a szakirodalom hol Type 62-nek, hol WZ-131-nek hív. A játékba először a Type 62 került be, mint Tier VI-os prémium tank, ennek tier besorolását később módosították tier 7-re. A WZ-131 a kínai ággal a - ha jól emlékszem - 8.3-as patchnél került be a játékba. A WG ezzel a névvel tette be a fejlesztési fába, megkülönböztetve prémium rokonától. A 131-et a 6-os szintű 59-16-ból tudjuk kifejleszteni 48.600 XP kifarmolása után.

Történelmi háttér

Kína azon utolsó országok egyike, amelyek nagy számban alkalmaznak könnyű harckocsikat, nem felderítés céljából. A tank a Type 59-es harckocsi csökkentett tömegű és kaliberű változata. Létrehozásához az a tény vezetett, hogy felmerült az igény egy a hegyes, mocsaras vidékeken (ahol a Type 59 nehéznek bizonyult) alkalmazható tankra. A 21 tonnás jármű tervezését 1958-ban kezdték meg és 1963-ban állították hadrendbe. Az 1989-es gyártás befejezéséig közel 1400 darabot helyeztek üzembe, és főleg Dél-Kínába telepítették őket. Sokat exportáltak belőle a fejlődő országokba is, mint: Észak-Korea, Vietnam, Kambodzsa, Banglades, Tanzánia, a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Kongói Köztársaság, Mali, Albánia és Szudán. A WZ-131-et 85 mm-es löveggel szerelték fel, bár Észak-Korea 115 mm-es löveget rakott az importált tankjaiba. Sokáig állt hadrendben a kínai hadseregnél, főleg második lépcsős védelmet és kiképzési feladatokat látott el. Harci alkalmazásra került a jármű a vietnámi háborúban, és az 1979-es kínai-vietnámi háború során. Szolgálatból való kivonása 2013-ban történt meg Kínában.

A 9.18-ban bekövetkezett besorolás változások a kínai tankokat nem érintették, a WZ-131-es maradt 7-es light.

Paraméterek

Páncélzat

Könnyű tankoknál nem igazán elsőrendű adat, de azért nézzük mit mutatnak ezek az a számok ennél a tanknál. A test 35/20/20 mm-rel, míg a torony 45/30/20 mm-rel kápráztat el minket. Az hogy ez mire elég, mindenki sejtheti: jégeső? Őzzel való koccanás? Néha azért tudunk pattintani, de inkább nem, mint igen. Az orosz eredet itt is tetten érhető, mivel az oldalán - mint a T-54 esetében - gyakran kapunk lőszerrekesz sérülést. A 9.17-ig meglévő 390 méteres látótávunkat a 9.18-ban 370 méterre csökkentették. Valljuk be őszintén, ez elég pocsék adat, ezzel az értékkel hátul helyezkedik el a 7-es lightok között, sok 7-es med nagyobb látótávval rendelkezik alapból.

A torony 50 fok/mp-es sebességgel fordul, ami jónak mondható. 900 HP-val rendelkezünk, ami viszont a legtöbb a hetes spotterek között.

Motor

Kétféle motor van a tankhoz a 12150L3, illetve a 12150L2. Bár sebességünk mindkét motornál azonos, 60 km/h előre és 23 km/h hátra, mindenféleképpen rakjuk fel a fejlesztett motort, mert azzal a fordulásunk lényegesen jobbá válik. A 9.18-as patch-csel jelentősen átalakultak a lightok, ezért nézzük meg mi változott a 9.17-hez képest a fejlesztett motor esetében.

12150L2 Sebesség Teljesítmény Fajlagos teljesítmény
0.9.17 60/23 km/h 520 LE 24 LE/t
0.9.18 60/23 km/h  550 LE 26 LE/t

Jól látszik, hogy a frissítésnél kapott egy kis motorerőt a tank, ami a végsebességünkön ugyan nem változtatott, de így könnyebben érjük azt el. Sebesség tekintetében nem kell szégyenkeznie, bár vannak gyorsabbak is nála, azért elég a kritikus pontok időbeni elérésére a játék elején. Nagyon jó gyorsulással rendelkezik, ezzel sok nagyobb végsebességű tankot is maga mögé tud utasítani. Az sem elhanyagolható, hogy sebességéből keveset veszít forduláskor, és jó a hegymászó képessége is. Bár motorunk csak 12%-os gyulladási hajlandóságot mutat, azért a vékony páncélzat révén ajánlott az automata tűzoltó. 

Felfüggesztés

Itt is van fejlesztett felfüggesztés, amit mindenképpen rakjunk fel a teherbírás és a forgási sebesség növelése, valamint a talajellenállás csökkentése érdekében. Talajellenállási értékei nem változtak a frissítéskor, 0,58/0,67/1,25, ennél jobb hetes szinten csak a T71 CMCD-nek (0,29/0,38/1,05) és Type 62-nek (0,48/0,58/1,25) van.

A lánctalp ledobását nem érzem kritikus pontnak a tanknál, de magasabb helyekről történő ugratásokat azért ne erőltessük, mert könnyen elveszíthetjük akár a teljes HP-kat is.

Forgási sebességünk kiemelkedőnek mondható a maga 56 fok/mp-ével. Ha ehhez hozzáadjuk még a torony 50 fokos értékét is, akkor szinte bárkit le tudunk forogni közelharcban. Ezt a lehető legközelebb kerülve az ellenfélhez csináljuk, mert ilyenkor az enemy ágyújának kisebb a szögsebessége.

Ágyú

Elérkeztünk a frissítés után legnagyobb változásokon átesett elemhez, a löveghez. A régebbi verzióknál ötféle ágyú közül válogathatott mindenki, a 76 mm-es tárastól kezdve a 100 mm-es csúzliig, ami APCR-rel 241 mm-es páncél átütésére volt képes. Mivel a 100 mm-es töltési idejét sokallottam a maga közel 8 mp-es értékével, én már akkor is a 85 mm-es 64-85T löveget részesítettem előnyben. Így nagyobb DPM-et, gyorsabb töltést és pontosabb ágyút kaptam, igaz veszítettem az átütésből. A 9.18-as patch után már csak kétféle ágyú közül választhatunk, az alap 62-85T és a régebbi verzióknál általam használt 64-85T közül. Az MM módosulása mellett, - már csak +2 tierrel találkozhatnak a lightok is -, változtatva lett az ágyú karakterisztikája is. Nézzük is meg mi és hogyan változott a két patch között.

64-85T 0.9.17 0.9.18
Átütés (AP/HEAT/HE) 159/230/43 mm 159/230/43 mm
DPM 2275/2275/3640 HP/perc 1668/1668/2669 HP/perc
Sebzés 200/200/320 HP 200/200/320 HP
Lövedék sebesség 860/860/860 m/s 860/860/860 m/s
ROF 11,38 lövés/perc 8,34 lövés/perc
Töltési idő 5,27 mp 7,19 mp
Pontosság 0,35 m/100m 0,35 m/100m
Célzási idő 2,21 mp 2,4 mp
Ágyú vertikális kitéríthetőség -5/+20 fok -5/+20 fok
Lőszer kapacitás 47 db 47 db

Átütésünk és alfa sebzésünk nem változott, viszont a töltési idő és a célzási idő növelésével nagyjából 30%-ot elvettek a DPM-ből. Eddig többé kevésbé életképes volt a tank, de ezzel a töltési idővel - főleg ha a táras T71-et nézem, ami a lövedékeivel képes egy tárból kiszedni minket és képes 20 mp környékén újra tölteni - már nem vagyok annyira biztos ebben. Amúgy maga a löveg egy kellemesen használható darab, megfelelően pontos és az átütése a legnagyobb a 7-es lightok között. Menet közben is egész kellemes lövéspontosságot tudhatunk magunkénak.

Álca

A könnyű tankok egyik fontos tulajdonsága a rejtőzködési képességük. Bár az álca kalkulátor még 9.16-os adatot mutat, ez nem változott azóta sem. Saját tierjében a két AMX után a harmadik helyen áll, minimálisan megelőzve a prémium rokont is.

Ajánlott játékstílus

Mi más is lehetne a fő feladata egy könnyű tanknak, mint a felderítés, amire kiváló mobilitásuk, álcájuk és látótávjuk teszi alkalmassá őket. Éppen ezért nem értem a WG logikáját, amikor a 9.18-as patchben 370 méterre csökkentették a 131 látótávját. Gratulálok nekik ezért, pont a lightok szentháromságából vettek el egyet. Ettől függetlenül továbbra is ez a fő feladatunk.

A játék elején álljunk rá a "W" gombra és minél előbb érjük el a kulcspozíciót, ahonnan már fel tudjuk deríteni a pozíciójuk felé igyekvő ellenfeleket. Bár ilyenkor már viszkethet a tenyerünk a tűzgombon, de a játék elején még nem ez a fő feladatunk. Lövés esetében a tankoknak jelentősen leesik az álca értéke, mint ahogy a fenti képen is látható (a vörös csíkkal jelzett érték az).

Amennyire lehet, tartalékoljuk a HP-nkat a játék végére, amikor is a vaksi és lassú nehéz tankoknak és TD-knek jól jöhet majd a mobilitásunk és látótávunk, amivel könnyű tankunk rendelkezik. A végjátékban legtöbbször az a csapat nyer - egyenlő számú tankok esetén - ahol van könnyű tank. A csatakezdeti spot kört ne tévesszük össze az öngyilkos "berohanok az ellenfél bázisára és megmutatok mindenkit" taktikával. A spot körrel megmutatom merre vonul fel az ellenfél, ezáltal segítem a csapatot hogy hova érdemes mennie, de közben vigyázok az életemre és visszavonulót fújok ha szükséges. A "suicid rush" taktika ugyan megmutatja akár az összes ellenfelet is, de mivel a csapat még nem tudott felállni ahhoz hogy lője a felderítésünket, ezért ennek a "taktikának" semmi értelme nincs.

Egy taktikusan játszó light tank képes eldönteni az egész csatát. Ha ezzel a tankosztállyal játszunk, akkor nézzünk utána melyik pályán hova érdemes beállni, melyik bokor ad jó álca bónuszt stb. Alapvetően két fajta felderítő metódus létezik, az aktív és a passzív. Aktív esetében rohangálunk mint a mérgezett egér és így tartjuk spot alatt az ellenfelet, míg passzív spotterként beülünk egy jó bokorba, elővesszük pálinkánkat és jókat kortyolva röhögünk ellenfeleinken, akik csak kapkodják a fejüket a csapatunktól érkező áldás miatt, amit mi teszünk lehetővé.

Aktív spotra jó példa a Prokhorovka map közepe, passzívra pedig az 1-es vonalon lévő bokrok (bár a kialakult állóharc miatt unatkozók egyre többször lőnek oda vakon).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Alapvetően már a felszerelések kiválasztásánál el kell döntenünk, hogy aktív vagy passzív spottert akarunk játszani.

Aktív spot Passzív spot
Stabilizátor Álcaháló
Töltésgyorsító Optika
Optika/Fokozott szellőzés Periszkóp/Töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

  • Automata tűzoltókészülék
  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6. érzék + BIA + Álcázás + Javítás
  • Lövész: Álcázás + BIA + Pillanatkép + Javítás
  • Vezető: Álcázás + BIA + Sima utazás + Javítás
  • Töltő (Rádiós is): Álcázás + BIA + Helyzetfelismerés + Biztonságos elhelyezés

A második és negyedik képesség felcserélése ízlés dolga, attól függően ki mit tart fontosnak. Van aki az összes tulajdonság javítását részesíti előnyben a BIA révén, míg mások a felesleges javító csomag felhasználást a javítás képzettséggel oldják meg.

WN8

Mint minden light tank, ez is kiválóan alkalmas a WN8 húzásra. Jól látszik, hogy 4-5 sebző lövés esetén már szépen bele tudunk lendülni a lila spektrumba. Azoknak azonban, akiknek fontos a csillagszám a csövön, ez kevés lesz még az egy csillaghoz is. Abba beleszámít a saját sebzés és a spot valamint a láncolás általi támogatott sebzés is (utóbbi kettő közül mindig a magasabb számít). Példaképpen, ha van 1000 saját sebzésed, emellett van 2000 spot és 500 láncolás általi támogatottad akkor nem 3500 lesz figyelembe véve a kiválóság jele számításnál, hanem csak 3000.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó mobilitás
  • Legtöbb életerő a VII-es lightok között
  • Legmagasabb átütés a VII-es lightok között
  • Nagyon jó talajellenállási értékek
  • Kiemelkedő fordulási sebesség
  • Jó álca

Hátrányai

  • Kevés látótáv
  • Kevés lőszer
  • Hosszú célzási idő
  • Szinte nincs páncél
  • Lőszerrekesz sérülékenység

Type 62 vagy WZ-131?

Mivel a Type 62 már csak ritkán vehető meg, akkor is főleg drága akciós csomagokban, sokakban felmerül a kérdés, hogy megéri-e megvenni. A 9.18-as patch beérkezéséig határozott válaszom a nem volt. A WZ-131 szinte mindenben jobb értékeket mutatott mint a prémium rokon. Jobb volt az átütése, jobb volt a DPM-e és több HP-val rendelkezett, valamint kevésbé volt gold igényes, mint a Type 62, ami ugye fontos egy prémium tank esetében. Viszont az új patch érkezése után már el lehet gondolkodni egy jóárasított Type 62 beszerzésén, alkalomadtán. Döntésetekhez segítséget nyújthat az alábbi táblázat. Sebességben, álca értékben, forgási sebességekben megegyezik a két tank.

64-85T Type 62 WZ-131
Átütés (AP/HEAT/HE) 145/220/43 mm 159/230/43 mm
DPM 2047/2047/3412 HP/perc 1668/1668/2669 HP/perc
Sebzés 180/180/300 HP 200/200/320 HP
Lövedék sebesség 793/793/793 m/s 860/860/860 m/s
ROF 11,38 lövés/perc 8,34 lövés/perc
Töltési idő 5,27 mp 7,19 mp
Pontosság 0,35 m/100m 0,35 m/100m
Célzási idő 2,21 mp 2,4 mp
Ágyú vertikális kitéríthetőség -5/+20 fok -5/+20 fok
Lőszer kapacitás 47 db 47 db
Látótáv 390 méter 370 méter
Talajellenállás 0,48/0,58/1,25 0,58/0,67/1,25

Összességében elmondható, hogy a Type 62 újra használható lehet, mivel most már az átütés kivételével jobbak a soft statjai mint a WZ-131-nek.

Kiknek ajánlom

Mindenkinek, aki szereti a pörgős játékot és van annyi pályaismerete hogy tudja, hogy hova érdemes menni egy light tankkal.

Kiknek nem ajánlom

Aki szemből szeretné vele leküzdeni a mini Maust, a VK 100 01 (P)-t.

Videók

Következzen két videó. Az egyik Mars1991-től, aki profi módon mutatja be a WZ-131-et és azt hogy hogyan is kell vele játszani, a második pedig egy saját kör. Bár mindkét videóban a régi WZ-131-et láthatjátok, a sajátomban a 85 mm-es löveget használtam, aminek a töltési és célzási ideje változott az új patchben, de az átütése nem.


Az elemzést írta: Bodzy

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:06

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 4 éve
    Megvan a potenciál benne, de majdnem minden rohadt csatában ammoracket kapok tízből 7-8szor biztos, 10 ből 1 csatában pedig robbanok, számomra így a jelenlegi formájában játszhatatlan.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Kulung69
    • Tankos
    · 6 éve
    Ma csináltam meg vele a Stug IV lt15-öt (4,5k kombinált lett), pótkajával használom, tűzoltó nincs benne, szeretek veszélyesen élni . Remek kis tanknak tartom, pedig egy nem túl acélos legénység van benne (egy friss csaj a parancsnok, mellette 3 srác 80% álcaskillel).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jocek89
    • Tankos
    · 6 éve
    Köszi a tippeket. Egyik a negyedik, másik az ötödik skill lesz, a sorrendre meg még van egykét napom. Nehéz döntés, meccsenként más, hogy melyik jönne jól. Az ütközés a type-nak jönne jól, mert gyakran próbálnak összetörni, az offroad meg a wz-nek, mert eleve alacsonyabb a sebessége és néha itt-ott lomha is.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    9fd8649b86bcbbb9d9c4e2af3c401999
    • Tankos
    · 6 éve
    Szerintem az Off road a kifizetődőbb. Light tankhoz képest megvan a tömege a kínaiaknak, viszont a menet közbeni tulajdonságuk elég harmatos.

    Az ellenséges lightoknak pedig simán nekimehetünk, mert biztosan ők fognak többet sebíődni, kivétel a Rhm.Panzer, X-es kínai és a T-54 ltwt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 6 éve
    Én az irányított ütközést választanám
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jocek89
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="bodzy"]Esetleg lehet kuplung égető is amivel megnöveled a jármű forgási sebességét, vagy bár könnyű tankról van szó, az irányított ütközés is szóba jöhet mert egy rammolásnál kevesebb HP-t veszítesz.
    Egyéni ki mit részesít előnyben.[/quote]
    Igen pont ezért vagyok dilemmában, mert széles a választék. Jó volna egy irányított ütközés ehhez, és a legénységen osztozó type 64-hez, mert sokszor belekoccanok az ellenbe a nagy rohanásnál. Aztán tegnap ingoványos talajon már az off-road fele húztam. Mikor mi. Azért is kérdeztem igazából, mert mind elképzelhető, de számokban melyik eredményez nagyobb hatást, melyik éri meg jobban. De köszönöm a válaszod.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 6 éve
    Esetleg lehet kuplung égető is amivel megnöveled a jármű forgási sebességét, vagy bár könnyű tankról van szó, az irányított ütközés is szóba jöhet mert egy rammolásnál kevesebb HP-t veszítesz.
    Egyéni ki mit részesít előnyben.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jocek89
    • Tankos
    · 6 éve
    Urak mi lenne jó negyedik képességnek a sofőr számára javítás helyett, ha van ezüst dögivel és nem sajnálom a javítókészletet(meg már újra is töltődik, és keveset is fogyaszt ez a tank belőle.)? Off-road vezetésre gondoltam elsősorban, érdemes? Bia, álca és sima utazás már van.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    111lewis
    • Tankos
    · 6 éve
    nekem a kedvencem ,,VOLT"annak ellenére hogy löszer rekesz érzékeny és gyulad az elsö spotra.
    de igy hogy a látotávot is elveték és a nagy löveget is,HÁÁÁT szerintem el is felejtem örökre.
    pedig a legjobb csatám ezzel volt(1900 alap xp)
    gj wg
    http://wot-record.com/replay/9295/111lewis_wz_131
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Toydolls2
    • VIP
    · 6 éve
    [quote name="Ace of spades"][quote name="sanglee"]hey, Bodzy!
    Jó kis írás, tartalmilag igazán kimerítö. Két stilisztikai/tartalmi hibára hadd hívjam fel a figyelmedet, csak mert szemet szúrtak olvasás közben:
    - "Bár motorunk csak 12%-os gyulladási hajlandóságot mutat, azért a vékony páncélzat révén ajánlott az automata tűzoltó. " - a 'révén' nem illik oda, egy 'miatt' vagy 'okán' kellene...
    - "Ezt a lehető legközelebb kerülve az ellenfélhez csináljuk, mert ilyenkor az enemy ágyújának kisebb a szögsebessége." - a szögsebesség állandó, mivel a mértékegysége is fok, így mindegy milyen messze vagy, nincs távolság komponense. Amire te gondolsz, az a szögeltérés 'másik tank' távolságában vett vetülete, vagyis a szög és a távolság (mint sugár) által alkotott körív hossza, illetve a röppálya irányának az ezen köríven való képzeletbeli mozgásának a sebessége. Persze ez k*rvahosszú, nincs értelme így leírni, de az mégse a szögsebesség [/quote]
    A százalékos gyulladási esély nem ütközéskor értendő (a játékban azt írják, hogy "tűz esélye ütközéskor")?[/quote]

    A játékban nem minden esetben jó a fordítás. :P
Tovább a kategóriában: « 59-16 - Elemzés WZ-132 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.