Jelenleg

28
látogatónk van

2017. máj. 12. 09:33

Object 140 - Elemzés

Írta:
(70 szavazat)
29 hozzászólás

Történelmi háttér

Ezt a harckocsit a szovjet haderő a T-54 lehetséges utódjaként fejlesztette ki az 1950-es évek közepén-végén. Egyetlen megmaradt példánya az Uralvagonzavod Nyizsnyij-Tagil-i múzeumában tekinthető meg.

A játékban

A szovjet közepes harckocsi fa egyik Tier 10-es ékköve, testvére, a T-62A mellett ékeskedik a T-54 után.  A 100mm D10T2S-C löveg kifejlesztése után mindössze 206.000 XP és 6,1 millió kredit választ el minket ettől a tanktól. Emlékszem nekem fel se tűnt milyen hamar meglett rá az XP. Amennyire öröm volt a T-54-gyel a játék, annyira jó elővenni az Object 140-et is, nekem nem csak porosodik a garázsban: majd 350 csatám van vele ezen az accounton, a 3. kiválóság jelét se volt nehéz kihúzni rá. Nem grindoltam, csak állítottam a lőszereken 90% fölött és ugyanolyan lelkesedéssel játszottam tovább.

Referencia:

Paraméterek

Fegyverzet

A 100mm-es U8TS kódnevű löveget kapjuk erre a harckocsira, amit hála Istennek elit állapotban vásárolhatunk meg, szóval csak a lőszereket kell belepakolni és csapathatjuk is.

Alap lőszerként APCR-t kapunk, annak minden előnyével (a 1535 m/s-os lövedék kezdősebességnek köszönhetően nagyobb távolságnál minimális mértékben kell csak "előrelátnunk" a célpontunk mozgását) és minden hátrányával (kis kaliber, 2 fokos normalizáció) együtt. Ez 1100 kreditbe kerül. 

Prémium lőszerként a megszokott 330 mm átütésű HEAT lőszert kapjuk, mely a távolságtól függetlenül hozza ezt a penetrációs értéket, ugyanakkor elnyelhetik az üreges páncélrétegek és a lánctalpak is. Ez lövésenként 12 arannyal vagy 4800 kredittel rövidíti meg az egyenlegünk.

A szokásos repeszromboló lövedék is része a lőszer javadalmazásnak, nos én eddig a közel 1000 csatámmal amit eddig játszottam ezzel a tankkal egyet se lőttem el.

50 db lőszert tudunk magunkkal vinni a csatában, azonban ha túl jól végezzük a dolgunkat, akkor az 5,14 (Pótellátmány, Szellőzés, BiA) vagy 5,22 (Pótellátmány, BiA) vagy 5,45 (BiA, Szellőzés) másodperces töltésidőnkkel a végjátékra könnyen lőszer nélkül maradhatunk.

Nem elhanyagolható tény, hogy a szovjet Tier 10-es közepes harckocsik között az Object 140-nek van a legjobb lövegsüllyedése: -6 fokos értéket kapunk, kivéve amikor hátrafelé nézünk, mert akkor leromlik ez az érték -2 fokra.

Sima randomozós lőszer elosztás:

CW/SH/90%+ Gun Mark elosztás:

A löveg pontossága 0,31 m/100m, ám nem ez a fő erőssége a 140-nek, hanem a már-már irreális menet közbeni pontosság. Egy hihetetlen jól stabilizált lövegről beszélünk, aminek nem jelent gondot 56 km/h-val leadott lövésekkel sem eltalálni és átütni a célpontot.

Bődületes percenkénti sebzéssel rendelkezünk, az én beállításaimmal (BiA, Venti, Pótkaja) 3732 sebzést tudunk elvenni percenként a vörös csapattól. Ez az érték kombinálva a löveg pontossági adataival egy igazi szörnyszülöttet ad a játékos kezébe. Aki ezzel a löveggel nem tud érvényesülni a csatatéren, annak már csak az FV215b (heavy) lövege való.

Páncélzat - Harckocsi teknő

Szemből ugyanannyi (100 mm) nominális páncélértékünk van, mint a testvérünknek, a T-62A-nak, azonban nem 60, hanem 65 fokban van megdöntve, szóval valamivel könnyebb dolgunk van, már ami a túlélést illeti, hiszen nem kell annyit forgatni ahhoz, hogy autobounce szöget hozzunk létre (70+ fok).

Nyilván mivel közepes tankról beszélünk, ezért nem szabad Maus szintű védettségről beszélnünk.

Oldalról 80 mm "véd" minket, azonban sidescrape-re meglepően alkalmas az érdekes kialakítása miatt:

Nyilván ha az oldalunkra merőlegesen kapjuk a találatokat, akkor könnyedén visszaküldhetnek minket a garázsba. 

A tank hátulján az a lemez ami nincs megdöntve 55 mm-es, a döntött rész (ahol a fa is található) viszont csak 30. Itt megtréfálhatnak minket 1-2 HE lövedékkel.

Fontos kiemelni egy nagyon fontos részt a frontpáncélzaton, mely bizony megkeserítheti az életünket ha nem vagyunk elég óvatosak: a narancsszínnel jelölt rész mutatja az üzemanyagtartályt, amely nem rest gyulladni. Még automata tűzoltóval is elég gyakori a tűz, néha még a duplagyújtás is előfordulhat.

Páncélzat - torony

Formáját tekintve a klasszikus szovjet közepes harckocsi standardet hozza a fordított serpenyő alakkal. 240 mm vastag páncél védi, mely a toronyfront nagy részét lefedi és a kialakításnak köszönhetően 260-550 mm-ig terjed az effektív védettsége. 

Ugyanakkor sajnos kaptunk két kupolát is a torony tetejére, a képen jobb oldalt lévő kupakban a parancsnok, a bal oldaliban pedig a töltő foglal helyet.

Nem elhanyagolható tény, hogy sajnos a torony teteje is gyengepont, nagyobb kaliberű (120mm+) lövegek az egész tető felületét overmatch-elhetik. Ha ellenfelünknek kisebb kaliberű (90-105 mm) löveg áll rendelkezésére, akkor elég csak a két kupak közti felületet féltenünk, de sajnos az is elég méretes célpont.

Oldalról képes egy-két troll pattanást produkálni, de ha tehetjük mindig fordítsuk lövegünket az ellenféllel szembe, a maximális védelemért.

Ha a tornyunk hátulját éri találat, ne lepődjünk meg ha egy-két modul/tag besárgul a következők közül: parancsnok, irányzó, töltő, ammorack, rádió.

Mobilitás

Sokakat megijeszt elsőre a felettébb kicsinek tűnő 15,91-es lóerő/tonna érték (nyilván azért van pirossal jelölve, mert a töltésgyorsító-vstab-venti kombónak is van súlya), de érdemes megnézni a talajellenállás értékeket: ezek segítségével olyan a mozgékonyságunk nehéz terepen, mintha egy légpárnás járművet vezetnénk. Így kompenzálták a viszonylag alacsony LE/t értéket.

55 km/h-s végsebességünket hamar el fogjuk érni és huzamos cikk-cakk manőverek között is tudunk tartani egy 45-ös cirkálósebességet. Nyilván dombon felfele egy BatChat jobban fog teljesíteni, de fordulásban össze sem lehet hasonlítani a francia Tier 10-es csodagéppel: hála a 61 fok/mp-es értéknek, csodálatosan le tudjuk forogni a torony nélküli TD-ket és akár még a gyorsabb nehéz tankokat is, mint pl. az Object 260 vagy 113. Olyan táncra tudjuk invitálni a célpontjainkat, aminek végén csak mi maradhatunk talpon.

Ajánlott játékstílus

Egy egész regényt lehetne írni arról, hogy melyik térképen, mikor-hova-merre, de én rövidebbre fognám: nyilván több pályaismeretet igényel, mint pl. egy Type 5/Maus.

Elmondom, hogy én hogy játszok vele: a meccs első perceiben felveszek egy agresszív pozíciót, ahonnan ki tudom használni a következő 3 dolog egyikét: a -6 fokos ágyúsüllyedést, a remek álcaértékemet, a 3700-as DPM-et. Nyilván az a legideálisabb, ha a 3 tényező közül, mindegyik egyszerre muzsikál.

Nagyon fontos, hogy használjuk a mobilitásunkat, hogy lássuk azt, ami történik körülöttünk. Ne ijedjünk meg a taktikai visszavonulás gondolatától, hiszen viszonylag kevés a HP mennyiségünk (1900) amit beoszthatunk.

A remek álca-látótáv kombinációval egy passzívabb meccsen akár felvehetjük a spotter funkcióját is, de ha kell, egy-két heavy közé becsatlakozva mi lehetünk a dárda hegye egy támadás alatt.

Arty nélkül, egy hulldown pozíciót felvéve, trükkös mozgással percekig tudunk késleltetni egy ellenséges támadást.

Ha egyszóval kéne összefoglalnom a 140 játékstílusát, akkor az univerzális szót használnám. Minden elképzelhető feladatra alkalmas valamilyen szinten.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Függőleges stabilizátor
  • Fokozott szellőzés

Ajánlott fogyóeszközök

  • Automata tűzoltókészülék
  • Nagy javítókészlet
  • Pótkaja

Ha nincs prémed vagy nem érzed még a tankot, akkor pótkaja helyett eü. csomagot tegyél be.

Ajánlott legénységi képzettségek

5. skillnek én a tűzoltást fogom tenni és a jelenlegi arty mechanika mellett Pótkaja+Nagy javító+Nagy eü. csomag kombóval fogom futtatni.

Szovjet közepes tank erősorrend (szerintem)

Object 907 › Object 140 › T-62A › Object 430 › T-22 medium.

  • A 907 jelentős buffot kapott az újrahasználható javítócsomaggal és a HD modellel.
  • Szorosan mögötte lohol gyengébb motorral, de jobb lövegsüllyedéssel a 140.
  • A T-62A csak a puhább frontpáncél és 50 km/h-s végsebesség miatt van lemaradva.
  • A 430 lövegét össze sem lehet hasonlítani a többi testvéréével, egyszerűen borzasztó. Hiába a DPM fölény, ha a soft statok iszonyúak.
  • A T22 meg lassan egy közepes erősségű tier 9-es tanknak felel meg, akkora nerfet kapott.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Kiváló löveg
  • Remek mozgékonyság
  • Legjobb ágyúsüllyedés szovjet medek között
  • Jó álca + látótáv

Hátrányai

  • Szemből gyújtható 
  • Overmatchelhető toronytető
  • Modul érzékenyebb mint a többi orosz med
  • Védtelen a nehezebb tankok ütközéseitől

Kiknek ajánlott

Mindenkinek. Randomban fun, CW/SH-ra pedig alaptank. Jó kezekben az egyik legpusztítóbb fegyver a játékban. 

Videó


Az elemzést írta: Serious_Threat

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:07

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    1st_Division
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="lyanoka"]Gyullad a tank? Megelőző karbantartást a sofőrre és máris lehet az automata tűzoltó helyére szerelő vagy elsősegély készletet tenni pluszba. Minden tankomon van, nagyon-nagyon ritka a gyulladás.
    Csak mondom [/quote]

    Igen az nem rossz ötlet, de ahogy én észrevettem bár Serious megcáfol, szerintem ezt szánták neki kompenzációnak...Nagyon könnyen gyullad és most már nem is annyira mint régen. Régen valami brutálisan könnyen kigyulladt.
    Igazából sok rosszat a tankról nem tudsz mondani, mert nehezen lehet belekötni valamit ki kellett rá találni és gondolom ez lett a megoldása
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    lyanoka
    • Tankos
    · 6 éve
    Gyullad a tank? Megelőző karbantartást a sofőrre és máris lehet az automata tűzoltó helyére szerelő vagy elsősegély készletet tenni pluszba. Minden tankomon van, nagyon-nagyon ritka a gyulladás.
    Csak mondom
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bedohaza
    • Tankos
    · 6 éve
    Mivel nekem ez a tank nincs meg így én az ellene küzdők táborához tartozom.
    Szerintem ez a tank már OP. És itt nem arról beszélek hogy nem lehet kilőni. De a pontossága valami undorító. Gyakran leopardal álló helyből nem lövök olyan pontosakat mint ez dög. A menet közbenit nem is említem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    easypc
    • Tankos
    · 6 éve
    Jó az elemzés, de úgy érzem egy fontos motívum kimaradt belőle. Gyakran hasonlítják a T62-est ehhez abból az aspektusból, hogy CW-re ezt ajánlják, de randomra igaz hogy inkább a 62a-t? Úgy hallottam, ennek jobb a lehajlása és gyorsabb, jobb a páncél randomra ezt ajánlották nekem sokan a másik helyett, de hallottam azt is hogy a tesója jobb randomra. Mi a véleményetek? :sad:

    Hozzáteszem, legénységem csak egyben ülhet, tehát nem lesz mindkettő meg és én randomra szeretnék választani. Mit javasoltok?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    porter
    • Tankos
    · 6 éve
    Ez ütős lett. thx
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    FishTank
    • Tankos
    · 6 éve
    Köszönjük az elemzést csak a fontos és lényeges dologra koncetrál és kész.
    Ez a tank egy k***szott DPM machine jó kezekben.Öröm vele játszani .
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    SSLReaper
    • Tankos
    · 6 éve
    Köszönöm szépen. Újra reményt kaptam a T-54 utánra. Az valamiért szenvedősebb, mint a T-44 és a T-43.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    1st_Division
    • Tankos
    · 6 éve
    Részlet gazdag a leírás, minden pontja igaz, legalábbis így hogy meg van és felismertem egy két tulajdonságot.
    Nekem még nem annyira áll rá a kezem, kicsit olyan nehezen megszelídíthető mustang, egész egyszerűen vagy túl agresszív vagyok vele vagy picit passzív (azt kihangsúlyozom nem a tank a hibás, hanem az én agyam nem áll rá rendesen).
    Pedig az egyik legbrutálisabb/legkönnyebben játszható med, ami kifejleszthető és nem cw tank...

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « T-34 - Elemzés T-43 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.