Jelenleg

27
látogatónk van

2017. máj. 5. 11:32

Strv 103-0 - Elemzés

Írta:
(56 szavazat)
36 hozzászólás

Bevezetés - Hinta-palinta...

Ha már megszoktuk az UDES 03-nál az új mechanizmust, és sikerült összeszedni 154.900 XP-t, valamint rózsaszínű csekken befizettük a 3,6 millió kreditet, akkor a garázsunkban tudhatjuk az ág IX-es képviselőjét, az Strv 103-0-t.

Történelmi háttér

1956-ban Sven Berge (a svéd hadi-adminisztráció tagja) elkészített egy tanulmányt, mely a páncélosokat ért találatokat, valamint a harckocsizókat ért sérüléseket taglalta. Az elemzés kimutatta, hogy a legtöbb találat a toronyba csapódott be, ezek pedig gyakran végzetes kimenetelűek voltak, mivel a páncélt átütő lövedékek gyakran megölték a bent ülőket, illetve tönkretették a harckocsi lövegét és lőszertároló rekeszét. Ezzel ellentétben az egy méter alatti becsapódások száma elhanyagolható volt és ezek a találatok minimális károkat okoztak. Ezt a komoly problémát a tanulmány szerzője rendkívül egyszerű módszerrel kívánta orvosolni: a gondot okozó torony elhagyásával. Ennek a megoldásnak egyetlen hiányossága van: a korlátozott tüzelési képesség: a jármű menetből csak szemből vagy kis szög alatt érkező célpontokra tüzelhet. Emiatt az ilyen típusok kevésbé alkalmasak offenzívákhoz, de Svédország védekező háborúra készült, ezért ennek nem volt jelentősége.

A tervezet a Stridsvagn 103 jelölést kapta, de gyakran "S-harckocsi"-ként hivatkoztak rá. A típus nevében a Stridsvagn (röviden Strv) svédül harckocsit jelent, míg a 103 azt jelzi, hogy ez volt a harmadik, svéd hadseregben rendszeresített 10 cm-es löveggel szerelt páncélos.

Az Strv 103 és a többi harckocsi közötti legszembetűnőbb különbség a torony hiánya, mely miatt a löveget az ék alakú test elejére/tetejére kellett áthelyezni. Érdekes módon a típus lövegét fixen rögzítették (vízszintes kitérése nulla fok volt) és nem csak az oldalirányú, de a függőleges célzást is a test irányba állításával oldották meg. A harckocsi páncélzata a legvastagabb helyen sem haladta meg a 100 mm-t, de a kialakításból adódóan rendkívül kis célpontot nyújtott (a kisebb földsáncok mögött vagy magas fűben gyakran alig látszott).

A típus - harckocsik között - ritka megoldása volt a kettős meghajtás: a hagyományos Rolls-Royce dízelmotort egy kisméretű gázturbina egészítette ki, melyet ráadásul nem a páncélos végébe, hanem az orr-részbe építettek. A másodlagos erőforrás többletenergiát szolgáltathatott harc közben, de jó hasznát vették a hidegindításokkor is (amire a fagyos északi telek miatt szükség is volt). E megoldása miatt a Stridsvagen 103 lett a világ első gázturbinás harckocsija. Az S-harckocsi hátrafelé is nagy sebességre volt képes - ez azért volt fontos, mivel így visszavonulás közben is használhatta a lövegét.

Az 1956-ban tervezett Strv 103  technikai kérdéseinek megoldása több mint egy évtizedet vett igénybe. 10 darab épült a 0-szériából, amelyeken 1966-ig kikísérletezték a löveg és a töltőmechanizmus pontos kialakítását. A véglegesített verzió, az Strv. 103A 1967-ben állt szolgálatba. A típus előállítása négy évvel később ért véget: ekkorra 290 db Stridsvagn 103 készült el. Az Strv 103-at (a svédek szerencséjére) soha nem kellett hadi körülmények között bevetni, de a nemzetközi tesztek többször is igazolták a kialakítás életképességét. Bár a harckocsit a svédeken kívül más haderő nem rendszeresítette, a különleges páncélos iránt több ország is érdeklődött.

A Stridsvagn 103-as harckocsikat fokozatosan vonták ki: utolsóként a kiképzésre használt példányokat, 1997-ben. Az Strv 103-asokat nyugdíjazásuk után nagyrészt szétbontották, ám mintegy negyven darabot megőriztek - ezek ma is megtalálhatóak a világ különböző országainak harckocsi múzeumaiban.

Hinta-palinta, avagy a hidropneumatikus felfüggesztés

Az UDES 03 elemzésnél említettem, hogy a svéd TD ágon ismerhetjük meg az új játékelemet, az utazó és ostrom módot. Nézzük meg ezt mi teszi lehetővé.

A fizikai része:

A munkahengerek működtetéséhez csak sűrített levegő szükséges, a belső felépítésben rejlő felület-áttétek és egy differenciálszelep gondoskodnak arról, hogy a zárt olajtérben kialakuló több 100 bar olajnyomás révén a dugattyúrúd rendkívül magas nyomóerőt (20-2000 kN) legyen képes kifejteni. A hidropneumatikus hajtásokra általánosságban jellemző, hogy míg kezelhetőségükben, felépítésükben és vezérelhetőségükben pneumatikus hengerekhez, addig terhelhetőségükben hidraulikus hengerekhez hasonlítanak.

A gyakorlati megoldás:

Lesüllyesztéshez olajat szivattyúznak az első munkahengerből a hátsóba, ezáltal a hátsó lengőkar elmozdul és a tank hátulja felemelkedik (bal oldali kép). Felemeléshez a hátsó munkahengerből szivattyúzzák az olajat az elsőbe, így az első lengőkar mozdul el és felemeli a tank elejét (jobb oldali kép). 

Paraméterek és tulajdonságok

Páncélzat

Ha szigorúan a számokat nézzük, akkor az Strv 103-0 követi az UDES 03 által kitaposott utat, azaz alig van neki védettsége, 40/30/30 mm-es értékekkel bír a tank.

Ezen adatok láttán azt gondolhatjuk, hogy bárki átlövi ezt a tankot. Oldalról és hátulról teljesen igaz ez a megállapítás, de elöl már más a helyzet. Hogy ezt megértsétek, következzen egy kis elmélet:

AP és APCR lövedékek esetében, ha a becsapódási szög meghaladja a 70 fokot (HEAT esetében a 80-at), akkor az automatikusan lepattan a célpontról. HE lövedékekre ez a szabály nem vonatkozik, mivel az becsapódáskor robban.

Ha a lőszer 0-30 fok között találja el a tankot, akkor az lepattan, 30 és 45 fok között lép életbe az RNG (vagy lepattan, vagy nem). A legnagyobb esély az átütésre a 45-90 fok közé eső tartományban van. Érdemes azt is megemlíteni, hogy a célzókörökben lévő átütésjelző csak a célpont páncélvastagságával számol, annak döntöttségét nem veszi figyelembe! Tehát hiába jelzi zöldnek, hogy át fogod ütni, ha éppen az adott pillanatban lévő döntöttsége miatt a páncél vastagság akár a kétszerese is lehet, mint az ágyúd átütőereje.

És akkor térjünk is vissza az Strv 103-0 elejére. Mint az első páncélzatot bemutató képen is látható, hiába csak 40 mm-es szemből ha a döntöttsége 80 fokos e mellé, azaz automatikus lepattanót fog generálni. Viszont itt lép életbe a három kaliber szabály, amely kimondja, hogy ha a kilőtt lövedék kalibere háromszorosa (vagy nagyobb) a páncél vastagságának amit átütne, akkor nem fog lepattanni - függetlenül a szögtől -, hanem sebezni fog. Tehát az Strv 103-0 páncéljára ezért veszélyesek a 120 mm-esnél nagyobb ágyúval rendelkező tankok, pláne ha azok robbanóval lövöldöznek rá.

A tank tetején van egy 19 mm-es parancsnoki kupola, amit azért nem könnyű ellőni.

8-9-es medek sokszor fognak pattanni a tank elejéről, főleg ha az automata célzást használják. Igazi ellenfelei a tanknak az artyk, illetve a nagy kaliberű TD-k. Személy szerint az 1500 HP-t amivel a tank rendelkezik kevésnek érzem.

Alap látótávolsága 360 méter, ami kevésnek számít ebben a TD mezőnyben.

Felfüggesztés és motor

Mindkettőből van alap és fejlesztett. Az alap verziókra nem térnék ki külön, minél hamarabb szerezzük be és rakjuk fel a fejlesztetteket belőlük, mert azokkal lesz az igazi a 103-unk.

A fejlesztett Strv 103A felfüggesztéssel a tank forgási sebessége 41,7 fokos lesz, míg talajellenállási értékei szinte már könnyű tankokat megszégyenítőekké válnak:

 • Kemény talajon: 0,77
 • Közepes talajon: 0,86
 • Puha talajon: 1,53

Ennél a tanknál is az "X" billentyűvel tudunk váltani az utazó és az ostrom mód között. A váltások között - ami 2 másodpercig tart - a tank mozdulatlan. Ennél a TD-nél is igaz, hogy ha láncot lőnek nekünk ostrom módban, akkor először a láncot kell megjavítanunk, majd csak utána tudunk átváltani utazó módra. A láncolás sokszor jelenthet egyúttal garázsmenetet, mert a javítás és átváltás ideje - már ha nincs javítónk - 6-8 másodpercig is eltarthat. Sérült motor esetén az átváltás tovább tart.

A kilences szintű 600 LE-s motorjával előre 50 km/h-ra képes tankunk, hátrafelé pedig akár a 45 km/h-s sebességet is eléri. Ostrom módban a tank sebessége mind előre, mind hátra lekorlátozódik 10 km/h-ra.

Nem igazán érzékeny a tűzre, papíron 10% az esély rá, amit reálisnak tartok az ütközeteim alapján. Persze egy arty vagy egy nagy kaliberű TD találata esetén néha azért előfordulhat.

Löveg

Sebessége mellett a tank legjobb része maga a löveg. Két fajta 10-es szintű löveg van a tankhoz már az alap 10,5 cm srtv 103 L/51 is egészen jó, de igazi fenevaddá a fejlesztett 10,5 cm 103 L/61 ágyú teszi. Nézzük a két ágyú adatait:

  10,5 cm strv 103 L/51 10.5 cm strv 103 L/61
Átütés (AP/APCR/HE) 288/330/53 mm 308/350/53 mm
DPM (ostrom mód) 2837/2837/3492 HP/perc 2837/2837/3492 HP/perc
Sebzés 390/390/480 HP 390/390/480 HP
Lövedék sebesség 1500/1450/680 m/s 1500/1450/680 m/s
Tűzgyorsaság (ostrom mód) 7,28 lövés/perc 7,28 lövés/perc
Töltési sebesség (ostrom mód) 8,25 mp 8,25 mp
Pontosság (utazó/ostrom) 0,38/0,29 m/100m 0,38/0,29 m/100m
Célzási idő (utazó/ostrom) 2,88/1,15 mp 2,88/1,15 mp
Ágyúemelkedés (ostrom mód) -11/+11 fok -11/+11 fok
Lőszer kapacitás 50 db 50 db

A táblázatból jól látható, hogy a két löveg kizárólag az átütésében különbözik. Nem lesz több a DPM-ünk és nem változik a pontosság sem. Külön említést érdemel az, hogy mindkét páncéltörő lövedékünk APCR, kiváló átütéssel és sebességgel. Meg kell azonban jegyezni, hogy képesek randomban pattanni ezek a lövedékek és a távolság függvényében veszítenek átütő erejükből. Az átütésünk pl. 500 méter távolságnál a kezdeti 350 mm-rel szemben már csak 340 mm lesz.

Utazó módban az ágyút csak egyenesen előre, 0 fokban lehet használni (így használhatatlan szinte), míg ostrom módban -11/+11 fokos függőleges kitéríthetőséggel rendelkezik. A vízszintes kitéríthetőség hiányát a tank forgatásával tudjuk kompenzálni, 16,5 fok/mp sebességgel. A csőlehajlási érték az teljesen rendben van, viszont lejtmenetben az ágyúemelkedés hiánya sokszor megtréfálhat minket. Pontosságunk egész jó, főleg a kiváló torkolati sebességgel megfűszerezve. Ostrom módban a célzási idő 1,15 mp, azaz szinte nincs is.

Álca

Mint (szinte) minden TD-nél, itt is fontos a rejtőzködési képesség, amiben az Strv 103-0-nak nincs oka a szégyenkezésre, a játékban található összes TD közül a 9., míg a IX-esek között az 1. helyen áll e téren. Ostrom módban használva, ha egérrel forgatjuk a tankot, akkor az álcaháló nem veszíti el hatását.

Ajánlott játékstílus

Hiába gyors a tank, nem ajánlom az első sorba rohanást a játék kezdetekor, mert erre sem a látótávunk sem a páncélzatunk nem alkalmas. Használjuk ki a jó álcaértékünket és a jó lőszer sebességet és a második vonalból lövöldözzünk úgy, hogy a látóhatárunk szélén legyen az ellenfél.

Ahogy az UDES 03-mal is, ezzel a tankkal is többnyire a medeket szoktam követni tisztes távolságból, mivel sebessége alkalmassá teszi erre, illetve így learathatjuk a közepesek spotjainak babérjait is.

Ha mód van rá, próbáljunk egy mélyedésben eldugni a tankunk alját, így szemből szinte csak egy vízszintes vonalat lát majd az ellenfél, amit igen nehéz belőni. Ezzel a technikával - bár maga a páncél vékony, mégis - sok lepattanót fogunk generálni, főleg a médium tankoktól, de pl. a csillagrombolót (183) azért nagyon messzire kerüljük el ha lehet.

Sebességünk lehetővé teszi a gyors pozícióváltásokat is. Mivel a tanknak menet közben magasan van a súlypontja, ezért könnyen fel tud borulni mindenféle kisebb göröngyön, sziklán. Amennyiben ez történik, csak nagy ritkán fordul vissza segítség nélkül.

Ha menekülésre kell fogni a dolgot, nem kell bajlódnunk a megfordulással, elég ha erőteljesen nyomjuk a billentyűzeten a rükverc gombot, amihez jó társ lesz a 40 km/h-s tolatási sebességünk.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Itt én a klasszikus TD setupot ajánlanám:

 • Álcaháló
 • Periszkóp
 • Ventilátor/Töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automata tűzoltókészülék/Nagy javítókészlet
 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Bár a TD-kre első körben az álcázást szoktuk javasolni, a lánc érzékenysége miatt én inkább a javítást ajánlanám elsőként, ugyanúgy, mint az UDES 03 elemzésemnél.

 • Parancsnok: Javítás Álcázás, BIA
 • Lövész: Javítás, Álcázás, BIA
 • Vezető: Javítás, Álcázás, BIA

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó sebesség
 • Jó ágyú
 • Jó lőszersebesség
 • Jó csőlehajlás
 • Jó álca
 • Meneküléshez nem kell megfordulni a jó tolatási sebesség miatt

Hátrányai

 • Szinte nincs páncél
 • Arty csemege a vékony páncélja miatt
 • Érzékeny a lánctalpa
 • Utazó módban hosszú célzási idő
 • Kevés HP
 • Kevés az ágyú emelkedési szöge
 • A látótávja viszonylag kevés
 • Bár maga a tank gyors, mégis inkább a statikus játékmenet fekszik neki igazán

Elvárt WN8

A vbaddict.net szerint ezzel a tankkal az átlagsebzés 1756 HP, ami már majdnem elég a kék szint eléréséhez. Az 1850-es átlag elérése nem lehetetlen vele, még akkor sem, ha sokszor egy lövés után a garázsban kötünk ki.

Kiknek nem ajánlom?

Mivel ez a tank igényli a térképek ismertét (hol és hogyan lehet tüzelni, hova érdemes menni, hol tudom jól elrejteni), tapasztalatlan játékosoknak nem ajánlanám.

Kinek ajánlom?

Tapasztaltabb játékosoknak, akik együtt tudnak élni a játékkal, képesek újragondolni a taktikát, és megfelelő pályaismerettel rendelkeznek.

Videó


Az elemzést írta: Bodzy

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:05

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bodzy
  • VIP
  · 6 éve
  [quote name="Horgony1"] a történelmi háttér és a következő Technikai összegzés hatalmasat dob a cikken , szóval hajrá minden tankelemzéshez kéretik ilyet csinálni.......utólag is . :taps:[/quote]
  köszi ! Történelmi minden elemzésemben benne van (Hellcat, Proto IS-2B Rudy Pilot UDES T29 S35CA) Technikait meg nem mindig lehet belerakni.
  Célzásidő : ha nem forgatod a tankot akkor nincs csak forgatás után szükül össze lassabban ostrom módban
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Skjenngard
  • Tankos
  · 6 éve
  Itt jön közbe sajnos a WG balf*szsága. A svéd ágakat már az új kaliber szabályra tervezték, amit menet közben elhagytak, viszont páncél és HP buffot a már "legyártott" tankok sajnos nem kaptak. Anno teszten iszonyatosan OP volt pl. az Strv 74 a -15 fokos gundeppel és azzal a kerek toronnyal, hogy a TD vonalat 8+ ne is említsem... Kár érte.
  Egyelőre nekem a VII-es van meg illetve a prém verzió (S1), de az S1 top tierként nagyon sokszor ad Steel Wall medált. A múltkori kedvencem az E25 volt, aki kb. 1500 lepattanót szerzett nekem, mert nem értette meg, hogy golddal sem fog beütni azzal az ágyúval. Amikor meg spotolva lett, két lövéssel küldtem garázsba.
  Eleinte nem akartam ezt az ágat kihúzni, miután kiderült, hogy nem lesz új kaliber szabály, de aztán rávettem magam és imádom. Az S1 kicsit lassú, de az álca és pen kárpótol, az Ikv lövedék sebessége és camo-ja szintén op. A DPM elég ergya, de meg lehet szokni. Úgyhogy nemsokára jön az UDES és ez.

  Szerk: phurges00, én pont ezért szoktam dupla bokor mögé menni vele, akkor viszont kb. semmi nem látja meg.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  phurges00
  • Tankos
  · 6 éve
  Egy baja van az összes sima TD-nek. Mindnek addig van álcája, amíg el nem lövi magát.
  A T10-nek is rettenetes álcaértéke van , de instant spotolja bármi 150 méterekről ha ellövi magát.

  Köszönjük az elemzést. Most kifejezetten nem jó vele játszani ebben a patchben.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  siongrey
  • Tankos
  · 6 éve
  Koszi az elemzest. Egyetlen kerdesem lenne. A negativumoknal irtad a hosszu celzasi idot. Ez gondolom csak siege modon kivul ertendo. Vagy ennel az nem javit rajta?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Horgony1
  • Tankos
  · 6 éve
  Ugyan az ágat nem kezdtem el ,de csak elolvastam az elemzést. Iszonyat jó lett . Az első részben a történelmi háttér és a következő Technikai összegzés hatalmasat dob a cikken , szóval hajrá minden tankelemzéshez kéretik ilyet csinálni.......utólag is . :taps:
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.