Jelenleg

19
látogatónk van

2017. máj. 5. 11:32

Strv 103-0 - Elemzés

Írta:
(55 szavazat)
36 hozzászólás

Bevezetés - Hinta-palinta...

Ha már megszoktuk az UDES 03-nál az új mechanizmust, és sikerült összeszedni 154.900 XP-t, valamint rózsaszínű csekken befizettük a 3,6 millió kreditet, akkor a garázsunkban tudhatjuk az ág IX-es képviselőjét, az Strv 103-0-t.

Történelmi háttér

1956-ban Sven Berge (a svéd hadi-adminisztráció tagja) elkészített egy tanulmányt, mely a páncélosokat ért találatokat, valamint a harckocsizókat ért sérüléseket taglalta. Az elemzés kimutatta, hogy a legtöbb találat a toronyba csapódott be, ezek pedig gyakran végzetes kimenetelűek voltak, mivel a páncélt átütő lövedékek gyakran megölték a bent ülőket, illetve tönkretették a harckocsi lövegét és lőszertároló rekeszét. Ezzel ellentétben az egy méter alatti becsapódások száma elhanyagolható volt és ezek a találatok minimális károkat okoztak. Ezt a komoly problémát a tanulmány szerzője rendkívül egyszerű módszerrel kívánta orvosolni: a gondot okozó torony elhagyásával. Ennek a megoldásnak egyetlen hiányossága van: a korlátozott tüzelési képesség: a jármű menetből csak szemből vagy kis szög alatt érkező célpontokra tüzelhet. Emiatt az ilyen típusok kevésbé alkalmasak offenzívákhoz, de Svédország védekező háborúra készült, ezért ennek nem volt jelentősége.

A tervezet a Stridsvagn 103 jelölést kapta, de gyakran "S-harckocsi"-ként hivatkoztak rá. A típus nevében a Stridsvagn (röviden Strv) svédül harckocsit jelent, míg a 103 azt jelzi, hogy ez volt a harmadik, svéd hadseregben rendszeresített 10 cm-es löveggel szerelt páncélos.

Az Strv 103 és a többi harckocsi közötti legszembetűnőbb különbség a torony hiánya, mely miatt a löveget az ék alakú test elejére/tetejére kellett áthelyezni. Érdekes módon a típus lövegét fixen rögzítették (vízszintes kitérése nulla fok volt) és nem csak az oldalirányú, de a függőleges célzást is a test irányba állításával oldották meg. A harckocsi páncélzata a legvastagabb helyen sem haladta meg a 100 mm-t, de a kialakításból adódóan rendkívül kis célpontot nyújtott (a kisebb földsáncok mögött vagy magas fűben gyakran alig látszott).

A típus - harckocsik között - ritka megoldása volt a kettős meghajtás: a hagyományos Rolls-Royce dízelmotort egy kisméretű gázturbina egészítette ki, melyet ráadásul nem a páncélos végébe, hanem az orr-részbe építettek. A másodlagos erőforrás többletenergiát szolgáltathatott harc közben, de jó hasznát vették a hidegindításokkor is (amire a fagyos északi telek miatt szükség is volt). E megoldása miatt a Stridsvagen 103 lett a világ első gázturbinás harckocsija. Az S-harckocsi hátrafelé is nagy sebességre volt képes - ez azért volt fontos, mivel így visszavonulás közben is használhatta a lövegét.

Az 1956-ban tervezett Strv 103  technikai kérdéseinek megoldása több mint egy évtizedet vett igénybe. 10 darab épült a 0-szériából, amelyeken 1966-ig kikísérletezték a löveg és a töltőmechanizmus pontos kialakítását. A véglegesített verzió, az Strv. 103A 1967-ben állt szolgálatba. A típus előállítása négy évvel később ért véget: ekkorra 290 db Stridsvagn 103 készült el. Az Strv 103-at (a svédek szerencséjére) soha nem kellett hadi körülmények között bevetni, de a nemzetközi tesztek többször is igazolták a kialakítás életképességét. Bár a harckocsit a svédeken kívül más haderő nem rendszeresítette, a különleges páncélos iránt több ország is érdeklődött.

A Stridsvagn 103-as harckocsikat fokozatosan vonták ki: utolsóként a kiképzésre használt példányokat, 1997-ben. Az Strv 103-asokat nyugdíjazásuk után nagyrészt szétbontották, ám mintegy negyven darabot megőriztek - ezek ma is megtalálhatóak a világ különböző országainak harckocsi múzeumaiban.

Hinta-palinta, avagy a hidropneumatikus felfüggesztés

Az UDES 03 elemzésnél említettem, hogy a svéd TD ágon ismerhetjük meg az új játékelemet, az utazó és ostrom módot. Nézzük meg ezt mi teszi lehetővé.

A fizikai része:

A munkahengerek működtetéséhez csak sűrített levegő szükséges, a belső felépítésben rejlő felület-áttétek és egy differenciálszelep gondoskodnak arról, hogy a zárt olajtérben kialakuló több 100 bar olajnyomás révén a dugattyúrúd rendkívül magas nyomóerőt (20-2000 kN) legyen képes kifejteni. A hidropneumatikus hajtásokra általánosságban jellemző, hogy míg kezelhetőségükben, felépítésükben és vezérelhetőségükben pneumatikus hengerekhez, addig terhelhetőségükben hidraulikus hengerekhez hasonlítanak.

A gyakorlati megoldás:

Lesüllyesztéshez olajat szivattyúznak az első munkahengerből a hátsóba, ezáltal a hátsó lengőkar elmozdul és a tank hátulja felemelkedik (bal oldali kép). Felemeléshez a hátsó munkahengerből szivattyúzzák az olajat az elsőbe, így az első lengőkar mozdul el és felemeli a tank elejét (jobb oldali kép). 

Paraméterek és tulajdonságok

Páncélzat

Ha szigorúan a számokat nézzük, akkor az Strv 103-0 követi az UDES 03 által kitaposott utat, azaz alig van neki védettsége, 40/30/30 mm-es értékekkel bír a tank.

Ezen adatok láttán azt gondolhatjuk, hogy bárki átlövi ezt a tankot. Oldalról és hátulról teljesen igaz ez a megállapítás, de elöl már más a helyzet. Hogy ezt megértsétek, következzen egy kis elmélet:

AP és APCR lövedékek esetében, ha a becsapódási szög meghaladja a 70 fokot (HEAT esetében a 80-at), akkor az automatikusan lepattan a célpontról. HE lövedékekre ez a szabály nem vonatkozik, mivel az becsapódáskor robban.

Ha a lőszer 0-30 fok között találja el a tankot, akkor az lepattan, 30 és 45 fok között lép életbe az RNG (vagy lepattan, vagy nem). A legnagyobb esély az átütésre a 45-90 fok közé eső tartományban van. Érdemes azt is megemlíteni, hogy a célzókörökben lévő átütésjelző csak a célpont páncélvastagságával számol, annak döntöttségét nem veszi figyelembe! Tehát hiába jelzi zöldnek, hogy át fogod ütni, ha éppen az adott pillanatban lévő döntöttsége miatt a páncél vastagság akár a kétszerese is lehet, mint az ágyúd átütőereje.

És akkor térjünk is vissza az Strv 103-0 elejére. Mint az első páncélzatot bemutató képen is látható, hiába csak 40 mm-es szemből ha a döntöttsége 80 fokos e mellé, azaz automatikus lepattanót fog generálni. Viszont itt lép életbe a három kaliber szabály, amely kimondja, hogy ha a kilőtt lövedék kalibere háromszorosa (vagy nagyobb) a páncél vastagságának amit átütne, akkor nem fog lepattanni - függetlenül a szögtől -, hanem sebezni fog. Tehát az Strv 103-0 páncéljára ezért veszélyesek a 120 mm-esnél nagyobb ágyúval rendelkező tankok, pláne ha azok robbanóval lövöldöznek rá.

A tank tetején van egy 19 mm-es parancsnoki kupola, amit azért nem könnyű ellőni.

8-9-es medek sokszor fognak pattanni a tank elejéről, főleg ha az automata célzást használják. Igazi ellenfelei a tanknak az artyk, illetve a nagy kaliberű TD-k. Személy szerint az 1500 HP-t amivel a tank rendelkezik kevésnek érzem.

Alap látótávolsága 360 méter, ami kevésnek számít ebben a TD mezőnyben.

Felfüggesztés és motor

Mindkettőből van alap és fejlesztett. Az alap verziókra nem térnék ki külön, minél hamarabb szerezzük be és rakjuk fel a fejlesztetteket belőlük, mert azokkal lesz az igazi a 103-unk.

A fejlesztett Strv 103A felfüggesztéssel a tank forgási sebessége 41,7 fokos lesz, míg talajellenállási értékei szinte már könnyű tankokat megszégyenítőekké válnak:

 • Kemény talajon: 0,77
 • Közepes talajon: 0,86
 • Puha talajon: 1,53

Ennél a tanknál is az "X" billentyűvel tudunk váltani az utazó és az ostrom mód között. A váltások között - ami 2 másodpercig tart - a tank mozdulatlan. Ennél a TD-nél is igaz, hogy ha láncot lőnek nekünk ostrom módban, akkor először a láncot kell megjavítanunk, majd csak utána tudunk átváltani utazó módra. A láncolás sokszor jelenthet egyúttal garázsmenetet, mert a javítás és átváltás ideje - már ha nincs javítónk - 6-8 másodpercig is eltarthat. Sérült motor esetén az átváltás tovább tart.

A kilences szintű 600 LE-s motorjával előre 50 km/h-ra képes tankunk, hátrafelé pedig akár a 45 km/h-s sebességet is eléri. Ostrom módban a tank sebessége mind előre, mind hátra lekorlátozódik 10 km/h-ra.

Nem igazán érzékeny a tűzre, papíron 10% az esély rá, amit reálisnak tartok az ütközeteim alapján. Persze egy arty vagy egy nagy kaliberű TD találata esetén néha azért előfordulhat.

Löveg

Sebessége mellett a tank legjobb része maga a löveg. Két fajta 10-es szintű löveg van a tankhoz már az alap 10,5 cm srtv 103 L/51 is egészen jó, de igazi fenevaddá a fejlesztett 10,5 cm 103 L/61 ágyú teszi. Nézzük a két ágyú adatait:

  10,5 cm strv 103 L/51 10.5 cm strv 103 L/61
Átütés (AP/APCR/HE) 288/330/53 mm 308/350/53 mm
DPM (ostrom mód) 2837/2837/3492 HP/perc 2837/2837/3492 HP/perc
Sebzés 390/390/480 HP 390/390/480 HP
Lövedék sebesség 1500/1450/680 m/s 1500/1450/680 m/s
Tűzgyorsaság (ostrom mód) 7,28 lövés/perc 7,28 lövés/perc
Töltési sebesség (ostrom mód) 8,25 mp 8,25 mp
Pontosság (utazó/ostrom) 0,38/0,29 m/100m 0,38/0,29 m/100m
Célzási idő (utazó/ostrom) 2,88/1,15 mp 2,88/1,15 mp
Ágyúemelkedés (ostrom mód) -11/+11 fok -11/+11 fok
Lőszer kapacitás 50 db 50 db

A táblázatból jól látható, hogy a két löveg kizárólag az átütésében különbözik. Nem lesz több a DPM-ünk és nem változik a pontosság sem. Külön említést érdemel az, hogy mindkét páncéltörő lövedékünk APCR, kiváló átütéssel és sebességgel. Meg kell azonban jegyezni, hogy képesek randomban pattanni ezek a lövedékek és a távolság függvényében veszítenek átütő erejükből. Az átütésünk pl. 500 méter távolságnál a kezdeti 350 mm-rel szemben már csak 340 mm lesz.

Utazó módban az ágyút csak egyenesen előre, 0 fokban lehet használni (így használhatatlan szinte), míg ostrom módban -11/+11 fokos függőleges kitéríthetőséggel rendelkezik. A vízszintes kitéríthetőség hiányát a tank forgatásával tudjuk kompenzálni, 16,5 fok/mp sebességgel. A csőlehajlási érték az teljesen rendben van, viszont lejtmenetben az ágyúemelkedés hiánya sokszor megtréfálhat minket. Pontosságunk egész jó, főleg a kiváló torkolati sebességgel megfűszerezve. Ostrom módban a célzási idő 1,15 mp, azaz szinte nincs is.

Álca

Mint (szinte) minden TD-nél, itt is fontos a rejtőzködési képesség, amiben az Strv 103-0-nak nincs oka a szégyenkezésre, a játékban található összes TD közül a 9., míg a IX-esek között az 1. helyen áll e téren. Ostrom módban használva, ha egérrel forgatjuk a tankot, akkor az álcaháló nem veszíti el hatását.

Ajánlott játékstílus

Hiába gyors a tank, nem ajánlom az első sorba rohanást a játék kezdetekor, mert erre sem a látótávunk sem a páncélzatunk nem alkalmas. Használjuk ki a jó álcaértékünket és a jó lőszer sebességet és a második vonalból lövöldözzünk úgy, hogy a látóhatárunk szélén legyen az ellenfél.

Ahogy az UDES 03-mal is, ezzel a tankkal is többnyire a medeket szoktam követni tisztes távolságból, mivel sebessége alkalmassá teszi erre, illetve így learathatjuk a közepesek spotjainak babérjait is.

Ha mód van rá, próbáljunk egy mélyedésben eldugni a tankunk alját, így szemből szinte csak egy vízszintes vonalat lát majd az ellenfél, amit igen nehéz belőni. Ezzel a technikával - bár maga a páncél vékony, mégis - sok lepattanót fogunk generálni, főleg a médium tankoktól, de pl. a csillagrombolót (183) azért nagyon messzire kerüljük el ha lehet.

Sebességünk lehetővé teszi a gyors pozícióváltásokat is. Mivel a tanknak menet közben magasan van a súlypontja, ezért könnyen fel tud borulni mindenféle kisebb göröngyön, sziklán. Amennyiben ez történik, csak nagy ritkán fordul vissza segítség nélkül.

Ha menekülésre kell fogni a dolgot, nem kell bajlódnunk a megfordulással, elég ha erőteljesen nyomjuk a billentyűzeten a rükverc gombot, amihez jó társ lesz a 40 km/h-s tolatási sebességünk.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Itt én a klasszikus TD setupot ajánlanám:

 • Álcaháló
 • Periszkóp
 • Ventilátor/Töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automata tűzoltókészülék/Nagy javítókészlet
 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Bár a TD-kre első körben az álcázást szoktuk javasolni, a lánc érzékenysége miatt én inkább a javítást ajánlanám elsőként, ugyanúgy, mint az UDES 03 elemzésemnél.

 • Parancsnok: Javítás Álcázás, BIA
 • Lövész: Javítás, Álcázás, BIA
 • Vezető: Javítás, Álcázás, BIA

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó sebesség
 • Jó ágyú
 • Jó lőszersebesség
 • Jó csőlehajlás
 • Jó álca
 • Meneküléshez nem kell megfordulni a jó tolatási sebesség miatt

Hátrányai

 • Szinte nincs páncél
 • Arty csemege a vékony páncélja miatt
 • Érzékeny a lánctalpa
 • Utazó módban hosszú célzási idő
 • Kevés HP
 • Kevés az ágyú emelkedési szöge
 • A látótávja viszonylag kevés
 • Bár maga a tank gyors, mégis inkább a statikus játékmenet fekszik neki igazán

Elvárt WN8

A vbaddict.net szerint ezzel a tankkal az átlagsebzés 1756 HP, ami már majdnem elég a kék szint eléréséhez. Az 1850-es átlag elérése nem lehetetlen vele, még akkor sem, ha sokszor egy lövés után a garázsban kötünk ki.

Kiknek nem ajánlom?

Mivel ez a tank igényli a térképek ismertét (hol és hogyan lehet tüzelni, hova érdemes menni, hol tudom jól elrejteni), tapasztalatlan játékosoknak nem ajánlanám.

Kinek ajánlom?

Tapasztaltabb játékosoknak, akik együtt tudnak élni a játékkal, képesek újragondolni a taktikát, és megfelelő pályaismerettel rendelkeznek.

Videó


Az elemzést írta: Bodzy

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:05

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunyadi_Loveszdandar
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Jacktor"][quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]legénységi skill: lámpa? [/quote]
  Az minden tankon alap kell legyen :-)[/quote]

  Na igen, pont emiatt hiányolom az ajánlott képességek közül...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  miszterq
  • Tankos
  · 6 éve
  A technikai - töténelmi rész kimerítő volt, emiatt még jobb az írás! :shaking:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Feri38_HUN
  • Tankos
  · 6 éve
  Egy a lényeg,ez a TD,meg a 10-es nagytesó egy beteg állat.Ha szar a kedvem,csak előtolom a 10-est,és már vigyorgok is.Kicsit OP,5,7 töltésidő,mindent beüt,5-6 k sebzés nem ritka vele.Bazi nagy kedvencem!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 6 éve
  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]legénységi skill: lámpa? [/quote]
  Az minden tankon alap kell legyen :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunyadi_Loveszdandar
  • Tankos
  · 6 éve
  legénységi skill: lámpa?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bodzy
  • VIP
  · 6 éve
  Ez így igaz de mivel a konkrét kérdés az AP-ra vonatkozott így nem tértem ki rá! ;-) Azért köszi , viszont ha már segíteni akarsz akkor az angolul kevésbé jól beszélők érdekében legközelebb magyarul írd le ! ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Felhasznalonev
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="bodzy"]Mert a lövedék átütő ereje csökken a távolság függvényében !
  meg hiába a ágyúd értéke 3 szoros ha az effektiv páncélzat 3-szorosát nem éri el ![/quote]

  Ez csak részben igaz, mert nem minden lőszeré, csak az AP és APCR-é (utóbbié jobban).
  [url]http://wiki.wargaming.net/en/Ammo[/url]
  Normal­ization Can Over­match Affected by Dis­tance Can Pre-Detonate Ricochet Angle Muzzle Velocity Splash Damage
  AP 5° Yes Yes No 70° Average No
  APCR 2° Yes Yes No 70° Faster No
  HE/HESH None No No Yes None Slower Yes
  HEAT None No No Yes 85° Slower No
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bodzy
  • VIP
  · 6 éve
  Mert a lövedék átütő ereje csökken a távolság függvényében !
  meg hiába a ágyúd értéke 3 szoros ha az effektiv páncélzat 3-szorosát nem éri el !
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tank_szemelyzete
  • Tankos
  · 6 éve
  Én eddig csak ellenfélként kerültem szembe ezzel a tankkal, de KV-3 122 mm-es ágyújával messzebbről se autoaim, se manuális célzás mellett nem sebeztem meg szemből AP-val. Egy idő után kapásból repesszel lőttem csak a frontját (21/5/12 lőszerelosztással ez azért annyira nem volt gond). A 40 mm páncélvastagság és az overmatch figyelembe vételével, mit csinálok rosszul?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  project640
  • Tankos
  · 6 éve
  az strv 103-0-nak valóban nincs páncélja, de mindenkit megnyugtatok, hogy vidáman pattintja magáról a 200-220 pen-es lövedékeket ... nekem a rekordom 4700 lepattanó
  a camo-ja félelmetesem effektív
  és -lehet nem került említésre- van egy rohadt nagy erősségük a svéd TD-knek siege módban - lehet össze-vissza forogni az álcaháló, kukker nem esik le!!!!
  nekem az eddigi legmagasabb átlagsebzésű tier 9-es tankom
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.