Jelenleg 201 vendég és egy tag online

2017. április 26. 08:01

UDES 03 - Elemzés

Írta:
(66 szavazat)
42 hozzászólás

Bevezetés - A kétarcú Janus

Miért kétarcú ez a tank? Mert egyszerre kapjuk meg a játék egyik leggyorsabb és a leglassabb tankját vele egyszerre. Ezt az anomáliát mutatja be eme szösszenet.

A 9.17-es verzióval megérkeztek a játékba a svéd tankok. Kaptunk egy light-med-heavy ágat és egy TD vonalat. A TD vonal a 8-as szintig nem mutat eltérést a többi nemzetnél megismerttel, viszont az ág 8-9-10-es képviselői egy a játékon belül eddig ismeretlen megoldással örvendeztettek meg bennünket. Ezeket a tankokat ugyanis kétféle módban is használhatjuk: utazó és ostrom módban, amit a hidropneumatikus felfüggesztésük tesz lehetővé.

A történelmi háttér

Megszokhattuk, hogy ahogy haladunk felfelé egy ágon, úgy kerülünk egyre közelebb időben is napjainkhoz. A svéd TD ág azonban ebben is eltérést mutat, ugyanis az UDES 03-at az STRV 103 leváltására akarták kifejleszteni, ami ugye ennek az ágnak a 9-es képviselője.

UDES volt annak a tervező és kutató gárdának a neve, akik a korai '70-es években egy olcsóbb, könnyebb és jobb alternatívát kerestek az Strv. 103 felváltására. Az új projekt vezető tervezőjének a neve Sven Berg volt. Az új projektekre 1,8 millió svéd koronát szántak (ez kb. 8 millió amerikai dollár). A technika kifejlesztésében több vállalkozás is részt vett, köztük a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának (FMV) vezetősége, amely felelős volt az új anyag létrehozásáért és feldolgozásáért. Azonban végül technológiai, gazdasági és egyéb okok miatt az FMV kénytelen volt a projektjeit átadni a Hägglunds és Bofors vállalatoknak, amelyekre eredetileg a munka egy része lett volna rábízva. A fejlesztés fő szempontjai voltak a súly: kb 20 tonna, a legénység száma: 2-3 fő, 30 lóerő/tonna fajlagos teljesítmény és hogy lehetőleg meglévő komponenseket építsenek bele, a költségek csökkentése érdekében. Ezzel a projekttel az STRV 103 egyik hibáját is megpróbálták kiküszöbölni, nevezetesen a lejtőn lefelé történő rossz tüzelési képességet. Az ő egyik tervük volt a játékon belüli UDES 03, amiből 2 db prototípus épült, melyekkel 1973-ig kísérleteztek, amikor úgy döntöttek, hogy inkább egy tornyos változatot, az UDES 14-et részesítik előnyben.

És akkor nézzük is mit kapunk a játékon belül, miután elköltöttük a 104.500 XP-nket és megvettük a tankot 2.620.000 ezüstért.

A prototípus 1972-ben

Paraméterek és tulajdonságok

Utazó és ostrom mód

Ezen lehetőséggel ennél a tanknál találkozhatunk először a játékban. A hidropneumatikus felfüggesztés révén itt nem a löveg emelkedik és süllyed, hanem a tank hátulja végzi el ezt a funkciót, kb. mint egy nyújtózkodó kismacska, aki a mellső lábát előre nyújtva emeli fel a hátsóját. A két mód között az "X" gomb megnyomásával tudunk váltani állóhelyzetben, a művelet végrehajtásához szükséges idő pedig 2 mp. Aki a TS-t esetleg "X"-szel aktiválja, az állítsa át valamelyik parancsot, mert így sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát játék közben. Utazó módban is tudunk tüzelni, de ilyenkor nincs ágyúsüllyedésünk és magasabb a töltési időnk is.

Utazó és ostrom mód:

Páncélzat

Azt hiszem ez a leggyorsabban kivesézhető eleme a tanknak, mivel páncélja az szinte nincs is. A lenti kép is jól mutatja, hogy az átlag 20 mm-es érték néhol belelendül és felveszi akár a 30 mm-es álomvastagságot is, ami nem sok ugyan, de legalább marha kevés is. Mindenki átüti még az is aki nem akarja. A vékony páncél miatt a tank érzékenyen reagál a robbanó lövedékekre, a nagyobb kaliberű támadások esetén képes egy lövéstől kapitulálni. A páncélzat hiányát előszeretettel használják ki az égi áldást osztók is, akiknek a nevét ugye nem mondjuk ki...

Annyit azért érdemes megemlíteni, hogy - bár acélfalat nem ezzel a tankkal fogjuk szerezni - amennyiben az ellenfél automata célzással lövöldöz ránk, akkor jó eséllyel a tank elején lévő ék alakot fogja eltalálni, amit a képen nyíllal jelöltem. Ez a tank egyetlen olyan része, amivel tudunk esetleg pattintani.

Látótávja alapból 350 méter ami nem a legfényesebb a 8-as TD-k mezőnyében. A rádió hatótávja 880 méter ez több szót nem is érdemel. A gyulladás esélye 12%, de robbanó lövedékekre szerintem ennél érzékenyebben reagál.

Életereje 1000 HP, ami majdnem a legkevesebb a szintjén (SU-101: 990), és véleményem szerint itt azért ráférne egy kis buff.

Felfüggesztés és motor

Elmondható, hogy már a belépő motor és felfüggesztés is használható. Motor esetében a fejlesztett 550 lóerős, ami 50-nel erősebb mint az alap. Mindkettő sebessége megegyezik, előre 70 km/h, hátrafelé pedig 50 km/h!! Tehát ezzel nem csak támadni lehet, hanem menekülni is. Apropó menekülés: tolatási sebességének köszönhetően nem kell időt pazarolni arra hogy megforduljunk, hanem simán elég ha rükvercbe tesszük a sebváltót. Ezzel kapcsolatban volt egy emlékezetes pillanatom amikor is egy BC 25t tárazás közben megpróbált leforogni, de képtelen volt rá, mert gyorsabban tolattam, mint ahogy Ő előrefelé tudott haladni.

Sérült motor esetén a váltás az ostrom és utazó mód között nem működik egészen addig, míg meg nem javítjuk a motort, illetve ha sérült (sárga) marad, akkor több ideig fog tartani az átváltás.

Tapasztalatom szerint elég hamar ledobja a láncot és ez ennél a tanknál - főleg ha az ostrom módban ér minket - akár a játék végét is jelentheti. Mire megjavítjuk a láncot és visszaváltunk utazó módra, már kapjuk is a legtöbbször a következő találatot.

A tank forgási sebessége 29,2 fok/mp utazó módban, míg ostrom módban 12 fok/mp körüli értékre emlékszem.

Ostrom módba váltás esetén a tank sebessége mindkét irányba 5 km/h értékre korlátozódik.

A fejlesztett lánctalp talajellenállási értékei egész kellemesek:

 • Kemény talajon: 1,25
 • Közepes talajon: 1,34
 • Puha talajon: 2,30

Löveg

A sebesség után ez a második kellemes tulajdonsága a tanknak. Két ágyú között választhatunk: a nyolcas szintű 9 cm kan m/f és a kilences 10.5 cm kan UDES03 között. Az alábbi táblázat mutatja a két ágyú értékeit:

  9 cm kan m/f (AP/HEAT/HE) 10.5 cm kan UDES03 (APCR/APCR/HE)
Átütés 210/250/45 mm 288/330/53 mm
DPM AP/APCR/HE (utazó mód) 2115/2115/2820 HP/perc 2085/2085/2567 HP/perc
Sebzés AP/APCR/HE 240/240/320 HP 390/390/480 HP
Lövedék sebesség 1275/950/750 m/s 1385/1560/640 m/s
Tűzgyorsaság (utazó mód) 8,81 lövés/perc 5,35 lövés/perc
Töltési sebesség (utazó mód) 6,81 mp 11,2 mp
Pontosság 0,34 m/100m 0,34 m/100m
Célzási idő (utazó mód) 2,88 mp 2,88 mp
Ágyúemelkedés (ostrom mód) -14/+20 fok -14/+20 fok
Lőszer kapacitás 48 db 40 db

A fenti töltésidőből nyugodtan levehetünk kb 1,5 másodpercet, mert ostrom módban annyival hamarabb tölt be az ágyúnk. Én töltésgyorsítóval használom a tankot, így ez az érték alap legénység esetében most jelenleg 8,5 mp körüli (10.5 cm). Ezt viszont BIA, pótellátmány és egyéb finomságok révén még lejjebb tudjuk vinni.

Maga a célzási idő nem a legkellemesebb, láttunk már jobbat is, viszont ezt ellensúlyozza a 9-es ágyú lövedékének sebessége. Ilyen értékekkel a svédek bejövetele előtt nem igen találkoztunk: 1385 illetve 1560(!!) m/s. Ez a lövedék nem fogja azt mondani az ellenfélnek "Ne mozdulj, várj míg oda érek!". Ránézel, célzol, lősz és találsz. A fejlesztett ágyú mindkét páncéltörő lövedéke APCR, annak minden jó és rossz tulajdonságával együtt.

Mint az EMIL I elemzésnél is írtam, az APCR lőszer kapcsán azért érdemes két dolgot is megemlíteni:

 • Hiába jobb az átütése, néha képes bizonyos szögben tartott páncélokról lepattanni.
 • A lőtávolság függvényében veszít az átütéséből, mint ahogyan a lenti két kép is mutatja a fejlesztett 10.5 cm-es kan UDES 03 ágyú alaplőszere és prémium lőszere esetében:

Oldalirányú lövegkitéríthetőségről szinte nem is beszélhetünk (2-2 fok), a többit a tank mozgatásával kell pótolnunk. Nem kell azonban megijedni, mert ha csak az egérrel követjük a mozgó ellenfelet, sem az álca értéket sem a periszkóp segítő hatását nem veszítjük el!

Tier 8-9-ben nem igazán igényli a drágább lőszert. Amennyiben ellenfélként találkoztok vele, nyugodtan töltsétek be a robbanó lövedéket, amit mind az UDES 03, mind az STRV 103 is meg fog "köszönni" nektek a vékony páncélzata miatt. Sebzés, plusz pár modul, plusz egy-két legénységi tag. Én a kilences ágyút 23/13/4-es kiosztással használom.

Álca

Ha valaki emlékszik a nagy TD nerf előtti Hellcat-re, az UDES 03 hasonló feelinggel rendelkezik, mint az akkori láthatatlan cicusok. Tierjében nincs ellenfele az álca tekintetében, mint ahogyan a lenti kép is mutatja. Az 1-10 tierű TD-k között is az előkelő 4. helyen áll a maga 26,1%-os értékével, az Ikv 72, a Renault UE 57 és az Alecto mögött. Még a sokszor láthatatlannak titulált E 25-öt is veri (25,14).

Tüzelés utáni álcaértéke is messze tierjének legjobbja:

Ajánlott játékstílus

A tank sebességéből adódóan kiválóan alkalmas a gyors pozíciófoglalásra, de arra azért ügyeljünk, hogy ne a könnyű illetve közepes tankjaink előtt érjünk a frontvonalba, mert a látótávunk ebben nem fog megtámogatni bennünket. Sok csatában láttam, hogy az UDES-sel előre rohantak és lövés nélkül mentek a garázsba, mert az ellenfél felderítői jól helyezkedtek, így ők már látták az UDES-t, miközben az meg senkit sem derített fel.

Én ezzel a tankkal a medeket szoktam a látóhatárról követni, kihasználva azok jó látótávját. Igyekszem a kirajzolási távolság széléről osztani a sebzést, mert így elkerülhetem az esetleges felderítést, annak minden kellemetlen szövődményével együtt. Dimbes-dombos vidéken igyekszem egy mélyedésben meghúzni magamat, így el tudom rejteni a tankom alját és nagyon vékony felületet mutatok csak az ellenfél felé.

Amennyiben figyeljük a csata alakulását, a tank jó társ egy új pozíció felvételében, akár a térkép másik felén is. A tank kialakítása miatt nagy tempónál kerüljük a bukkanókat és sziklákat, mert a magas súlypont miatt könnyen felborulunk és szinte sosem fogunk tudni visszafordulni ezt követően.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Itt én a klasszikus TD setupot ajánlanám:

 • Álcaháló
 • Periszkóp
 • Ventilátor/Töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automata tűzoltókészülék/Nagy javítókészlet
 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Bár egy hasonlóan lapos TD-re első körben az álcázást szoktuk javasolni, de a lánc ledobási érzékenység miatt én a javítást ajánlanám helyette kezdésnek:

 • Parancsnok: Javítás Álcázás, BIA
 • Lövész: Javítás, Álcázás, BIA
 • Vezető: Javítás, Álcázás, BIA

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó sebesség (hátrafelé is)
 • Jó ágyú
 • Jó lövedék sebesség
 • Jó csőlehajlás
 • Kiemelkedő álcaérték

Hátrányai

 • Szinte nincs páncél
 • Könnyen gyullad
 • Arty csemege a vékony páncél miatt
 • Érzékeny a láncolásra
 • Hosszú célzási idő
 • Kevés HP

Elvárt WN8

Ha meglőjük a saját HP-nkat, akkor már zöldek lettünk. 4 találat esetében kékülünk, míg nem egészen 2000 sebzés esetében már a lilák táborában sütögethetjük pecsenyénket.

Kiknek nem ajánlom?

Nem leszek ezzel közönség kedvenc, de azoknak nem ajánlom, akik nem tudnak a játékmenetben történő változásokra időben reagálni, akik nem látnak a kistérképen.

Kinek ajánlom?

Azoknak, akik szeretik a rejtőzködő életmódot, és mindemellett együtt tudnak élni a játékkal, képesek újragondolni a taktikát.

Személyes összegzés

Minden negatív tulajdonsága ellenére én kedvelem a tankot, mivel kicsit kilóg a sorból és a TD-k között egy egyedi stílusra tanít meg, amit alkalomadtán alkalmazni lehet más páncélvadászoknál is.

Videók

Az első saját átlagos csatákat mutat meg, míg a második egy ritka kör 12 killel nejo12 tolmácsolásában. Utóbbi megmutatja, hogy bár gyors a tank, nem kell mindig rohanni vele...


Az elemzést írta: Bodzy

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:05
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  project640 · 4 éve
  [quote name="pistahu"]Szép az elemzés.Nekem bejött.A hetesig küzködés volt,de a nyolcastól nagyon tetszik.A parancsonkra ajóanlanám a hatodik érzéket,mert ha felfedznek akkor annyi (föleg ha lövésmódban vagy és kb. 2 masoperc mirre visszakapcsolsz).Egy tipikus camper td kicsit lehetne jobb a páncélja.A kilences is megvan jobb a páncélja,hamarabb átkapcsol a lövésmódba :-)[/quote]
  a 9-essel én már pattintottam 5k-t is :-) .... azzal nyugodtan lehet egy tier 8-assal párbajozni :-) ... a karácsonykor szerzett svéd lányokkal :-) a BIA alapból megvan, a 6. érzék viszont nagyon kell
  a lánctalp rohadt érzékeny, sokszor nyírtak már ki, hogy kapáslövésekkel forogtak körbe, és mindig leszedték :-(.... viszont a HE lövedéket nagyon nem bírja ... ezzel a típussal éltem meg elősször azt, hogy tüzér telibe kapott, a jármű HP--ből még maradt 580HP, de mindenki meghalt :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pistahu · 4 éve
  Szép az elemzés.Nekem bejött.A hetesig küzködés volt,de a nyolcastól nagyon tetszik.A parancsonkra ajóanlanám a hatodik érzéket,mert ha felfedznek akkor annyi (föleg ha lövésmódban vagy és kb. 2 masoperc mirre visszakapcsolsz).Egy tipikus camper td kicsit lehetne jobb a páncélja.A kilences is megvan jobb a páncélja,hamarabb átkapcsol a lövésmódba :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pepe0419 · 4 éve
  Szeretek papír és nagyot lövő, pontos TD-kel játszani, és a csapatra utaltságot is elviselem, így lassan elkezdem az ágat, köszi a segítséget hozzá
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 4 éve
  Köszi az elemzést, nagyon korrekt írás! Egy apróságot hozzátennék: kínszenvedés a nagyobbik ágyút kifejleszteni. Nagyon a csapatra utalt tank, és tudjuk milyenek,a csapatok. Ebből adódóan elég kevés xp-t lehet vele gyűjteni csatánként, nehezen jön össze az a kb. 65000. És igaz, valóban érdekes jószág, de nem ad akkora élményt, mint mondjuk egy Hellcat. Persze, ha meglesz a nagyobbik löveg, ez az érzésem még változhat. :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Okko_Dienes · 4 éve
  Jó elemzés!
  Egy dologban nem értünk egyet: szerintem a parancsnoknak első a lámpa, többiek álca, utána bia, utána parancsnok álca, vezető kuplung égető, lövész valami....

  Egy trükk udeshez: ha egy dombnál megállsz és lemész siege mod-ba akkor ha lefelé nézel a test fel fog emelkedni. Így ki tudsz emelkedni a domb mögül úgy, hogy a siege kikapcsolásakor egyből fedezékben legyél. kb úgy ahogy a sieges kép az elemzésben
  2. trükk: svéd td-nél érdemes a siege aktiváló gombot x -ről áttenni space-re. :izmena:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Grande__Reagel · 4 éve
  Nos ez az a TD, amit a legjobban várok, h meg legyen. Mióta bejöttek, szemezgetek velük, viszont mikor láttam róla rengeteg video-t, azóta nagy vágyam, h meg legyen. Ha rohannék, már itt járnék, de azért a játéktudásom még nem elég hozzá, illetve jó legénységem sincs, épp az IKV 65-ben edződnek, de még csak az első skillt húzzák. Ennek a tanknak viszont nagyon jó álcája és mobilitása van, illetve az ágyú is jónak tűnik. A többit tanulni kell. Már nagyon várom, h ideérjek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Red_Dragon_HUN · 4 éve
  Jó az elemzés köszönjük. Nem sok ág van amit elengedtem 8-as szinten de itt bedobtam a törölközőt. A 2s amit az ostrom mód váltás/kikapcsoláshoz kell, az pont annyira öli meg a mozgékonyságot, hogy nem tudja megvédeni magát és spot után azonnal garázs. Két véglet: álcában maradsz és tarolsz, vagy szpottolnak és garázs. Közelharcban "béna kacsa". A tolatva száguldós menekülés jó dolog, ha marad HP-d mire elindulsz.
  Nem élveztem vele a játékot. Átraktam a csajokat a másik svéd ágra és sokkal élvezetesebb a játék a közepesekkel.
  Amennyire vártam ezt a svéd TD ágat annyira csalódás volt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  TheG3n3z1s · 4 éve
  Köszi az elemzést Ott javításra szorulna hogy a Skorpi G-nek 1150 hp-ja van nem 1400, illetve a nem ennek van a legkevesebb hp-ja mert a Su-101 csupán 990-el rendelkezik.

KERES
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.