Jelenleg 539 vendég és 2 tag online

2017. április 20. 06:53

0.9.18 - Összefoglaló az SPG-k módosításairól

Írta:
Értékelés:
(15 szavazat)
427 hozzászólás

Az SPG-k már jó ideje csak tüskék a közösség talpában, függetlenül attól hogy játszunk velük vagy sem, hogy a borzalmas pontosságukat és töltési idejüket vagy az egylövéseiket kell épp elviselnünk. A kiváltott érzelmektől függetlenül az artyk a játék részei, ezért csak egy alapos felülvizsgálat segíthetett a jelenlegi helyzeten. Ez lesz a 0.9.18 legfőbb újítása:

A frissítés az SPG-k harci paramétereinek és működési mechanizmusának változásait hozza majd el számunkra, melyek mindegyike úgy lett megtervezve, hogy az osztállyal történő játék csapatközpontúbbá, izgalmasabbá és kifizetődőbbé, valamint kevésbé frusztrálóvá váljék. A masszív sebzéskiosztó szerepkör helyett - ami kempeléshez és döntetlen meccsekhez vezethetett - az artyk mostantól szorosan együttműködik majd a csapat többi tagjával, lelassítja a célpontokat és messziről segíti majd a támadó vonalat. A találatok átütése csökkentve lesz és nem lesznek képesek majd egy lövéssel visszaküldeni senkit a garázsba, így a nehéz tankok bátrabban megtolhatnak és vezethetnek majd egy-egy támadást.

Az SPG-k számának korlátozása

A 9.18-as verziótól kezdődően minden csapatnak legfeljebb 3 SPG-je lehet, melyekkel szakaszba sem lehet majd csatlakozni. Ez a korlátozás gátat vet az artyk által dominált csatáknak.

A szakaszokban történő játék lehetőségének eltávolítása megkönnyíti a csapat együttműködését és segíti az MM-et a kiegyensúlyozott csapatok létrehozásában is. Elfelejthetjük azon forgatókönyveket, mikor egy a csapatlista tetején lévő hármas arty szakasz határozta meg egy csapat ütőképességét és erejét a csatában. A másik idegesítő eset az, mikor az artys kizárólag a szakasztársaira koncentrál és őket segíti, történjen bármi is, és a csapat többi tagjáról teljesen megfeledkezik. Ezen problémák kiküszöbölése érdekében úgy döntöttünk, hogy elvesszük az SPG-ktől a szakaszok és dinamikus szakaszok létrehozásának, valamint az azokhoz történő csatlakozásuknak lehetőségét.

Felülvizsgált tüzelési paraméterek

A nagy kaliberű ágyúk - az AP és APCR lőszerek magas átütési értékeivel párosulva - lehetővé tették az SPG-k számára, hogy átütve a vékonyabb páncélokat legtöbbször végzetes károkat okozzanak az célpont számára. Ennek ténye legtöbbször kempfeszteket és így döntetlen meccseket eredményezett; de senki nem akar olyan játékot játszani, amiben nem játszik senki.

Ezzel párhuzamosan, az artyk hírhedt pontatlansága, hosszú újratöltési ideje és rossz szórása miatt egy szép lövés bevitelének esélye igen alacsony volt.

Az SPG karakterisztikák átalakításával megpróbáltunk mindkét esetre megoldást találni:

 • Annak érdekében, hogy csökkentsük az egylövéses kiszedések esélyét, jelentősen csökkentettük a HE lőszerek átütését és sebzését, illetve elvettük az osztálytól az AP, APCR és HEAT lőszereket. Természetesen továbbra is lehetséges lesz egy lövéssel kiszedni egy tankot úgy, hogy a lövés pont a lőszerrekeszt találja telibe, de ennek esélye közel van a nullához.
 • Az ágyúk kezelhetőségének javítása érdekében csökkentettük mozgás közbeni szórásukat és töltési idejüket, valamint megnöveltük pontosságukat és célzási sebességüket. Innentől kezdve már nem lesz lottóhúzás érzet egy lövés után: tudni fogod hol ér majd földet a lövésed és biztos lehetsz benne, hogy elakad majd minden olyan járműben, mely a robbanási sugáron belül tartózkodik, függetlenül attól hogy közvetlenül eltaláltad-e vagy sem. Más szavakkal: jobb esélyed lesz arra, hogy jelentősen hozzájárulj majd a csapat erőfeszítéseihez.

Kábítási mechanizmus

Ez a teljesen új mechanizmus segítséget nyújt majd az SPG-knek ahhoz, hogy hatékony csapatjátékossá váljanak. A kábítás folyományaként a robbanási sugáron belül (122+ mm kaliber) tartózkodó tankok jellemzői átmenetileg leromlanak. Ez azt jelenti, hogy az SPG-k a távoli támadások támogatásával segíthetik majd a csapatukat leginkább, hisz a kábítással képesek lesznek néhány másodpercnyi előnyhöz juttatni csapattársaikat az ellenféllel szemben. Emellett nem lesznek már képesek egy lövéssel kivenni bármilyen tankot a csatatérről (kivéve a fenti ritka esetet). A lőszer felrobbanása lesokkolja majd úgymond a célpont legénységi tagjait (légnyomás), minek köszönhetően átmenetileg leromlik majd a jármű mobilitása, pontossága és töltési ideje is. Azonban miután a kábítás hatása elmúlt, a tank eredeti jellemzőivel harcolhat majd tovább.

Kábítási időtartam

Ha vetünk egy pillantást az új HE lőszerek jellemzőinek listájára, láthatjuk, hogy már tartalmaz egy minimális és maximális kábítási időtartam értéket is. A valós kábítási időtartam egy állandó és egy dinamikus változó összege, és nem lehet kevesebb mint 5 másodperc. A minimum kábítási időtartamot garantáltan megkapja minden, a robbanás sugarában tartózkodó jármű, plusz még valamennyi időt, ami függ majd a sugáron belüli elhelyezkedéstől, a repeszektől bekapott sebzés mértékétől, illetve a tankra szerelt felszerelésektől és fogyóeszközöktől.

A tank páncélzata mellett - mely az elsődleges védelmi vonal a sebződés és a kábulási időtartam minimalizálása tekintetében - az SPG-k negatív hatásai tovább csökkenthetőek a Repeszpáncélokkal és a Nagy elsősegélycsomagokkal:

 • A Repeszpáncélok minden típusa lecsökkentik az időtartamot 10%-kal, azonban a Szupernehéz repeszpáncél a leghatékonyabb a kábítás ellen, mivel jobban csökkenti a robbanás okozta károkat.
 • A Nagy elsősegélycsomagok lecsökkentik az időtartamot 5%-kal (passzívan), miközben mind a kicsi, mind a nagy felhasználása azonnal meg is szünteti azt.

Ha egy jármű több HE találattól is elkábul, az időtartam lőszerenként külön-külön kerül kiszámításra. A visszaszámlálás az első találat bekapásakor kezdődik és ha két találat időtartama átfedi egymást, az egyik hatása részben vagy teljesen kioltódik majd.

Példa: A Type 5 Heavy tankunk kap egy találatot az Object 261-től, ami 9 másodperces kábulatot okoz. 3 másodperccel később bekapunk egy 6 mp-est is egy GW Panther-től, majd arra két másodperccel egy 12-est egy GC-től. Az időtartamok összege így összesen 27 másodperc lenne, de mivel ezek nem összeadódnak, hanem átfedésbe kerülnek, így csak 16 mp-ig leszünk kábulatban. A fenti kép mindennél beszédesebb, így erre nem is fecsérelnék több szót.

A kábítás hatása

Mikor a legénységet légnyomás éri, sokkos állapotba kerülnek és ezáltal lecsökken a jármű hatékonysága is. A kábítás hatása - az időtartamához hasonlóan - két összetevőből áll: kapsz egy garantált gyengítést, ami a képzettségi szint 75%-át érinti majd (a listát lásd alant), plusz a fennmaradó 25%-ra is valamennyit (ez a közvetlen károsodástól függ majd). Ha több találat hatása alá is kerülsz egyszerre, csak a legnagyobb csökkentési együtthatóval rendelkező fejti majd ki hatását a tankodra.

 • A motor fajlagos teljesítménye 30%-kal, végsebessége 25%-kal csökken.
 • A felfüggesztés fordulási sebessége 25%-kal, míg a toronyé 40%-kal csökken.
 • A látótáv 25%-kal csökken.
 • A mozgás közbeni szórás 50%-kal nő, ami a test és torony forgatásával még tovább romlik.
 • A töltési és célzási idő 50%-kal nő.
 • A pontosság 25%-kal csökken.

Többször használatos fogyóeszközök

A 0.9.18-as verziótól kezdődőn a javítókészletek, az elsősegélycsomagok valamint tűzoltókészletek képesek lesznek 90 mp alatt újratöltődni miután elhasználtuk őket. Ez nem jelenti azt hogy durván elszállnak majd a csata utáni költségeink, ugyanis mindegy hányszor használtál egy adott típust, csak egy darabot kell majd kifizetned a pótlásáért a csata után a garázsban.

Sebzéshozzájárulás kábítás által

Az új mechanizmus miatt kicsit alakítottunk az SPG-k gazdasági rendszerén is. Az új verziótól az artyk a kábítás általi sebzéshozzájárulás (mikor a csapattársaid az általad elkábított tankot sebzik) után is kapni fognak kreditet és XP-t a csaták után.

Ha a csapattársak által sebzett jármű több SPG kábító hatása alatt is áll, akkor a hozzájárulásért járó XP és kredit fel lesz osztva köztük az alábbiak szerint: az első találatot bevivő 70%-ot kap, míg a többiek a fennmaradó 30%-on osztoznak majd egyenlő arányban.

Csapat koordináció

A csapat sikere érdekében az SPG-knek szinkronban kell lenniük más játékosokkal és ennek megfelelően kell koordinálniuk tevékenységüket is, ezért ennek elősegítése érdekében több új felhasználó felületet is létrehoztunk:

 • Célterület megjelölése a csapattársak számára: Az SPG-k képesek lesznek megjelölni az általuk becélzott területet, segítve ezáltal a csapattársakat abban, hogy hová összpontosítsák esetlegesen a támadást. Ehhez a Tűztámogatást kérek (alapesetben "T") billentyűt kell majd lenyomni.
 • Kábítás indikátor: A csatában mindenki láthatja majd a kábulatban lévő tankok fölött, hogy mennyi ideig hat még rájuk a kábítás hatása. Emellett minden kábulatban lévő játékos láthatja majd a csata felület bal alsó sarkában, hogy pontosan milyen értékekkel és mely paraméterei romlottak le.
 • Alternatív célzó nézet: A Battle Assitant mod által inspirálva, a WG elkészített és a játékba épített egy speciális célzó nézetet az SPG-k számára, mellyel a lőszer röppályájának szögéből tekinthetnek majd le.

Személyes küldetések

A fenti módosítások miatt a személyes SPG küldetések is meg lesznek változtatva, az új követelményeket itt olvashatjátok (lap alján).

Utoljára frissítve: 2017. április 20. 09:21
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Palbela · 3 éve
  Nekem jobban bejönnek most az artyk. Több sebzés van és mindig betalálok velük, jobban szűkül és pontosabbak is. Igaz nem egylövéseztem még, de mivel sokkal könnyebb vele játszani, így jobb mókának tartom. :taps:

  Alacsony tierben nem stunnolunk. Miért?
  A LeFG ugyanolyan maradt ? Mintha azon nem változtattak volna, lehet azért mert prémium? Nem stunnol semmit. Na mindegy, ha egylövésezni akarok akkor a régi lefet használom, különben meg elvagyok a tizesekkel. Szerintem ez így egész jó lett, viszont a lightokból lehetne sokkal kevesebb. :banana:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunter9956
  • Moderátor
  · 3 éve
  [quote name="CSKA"][quote name="Hunti"][quote name="CSKA"]Ez komoly? engem moderálsz, a kibaszott kurva meg rendben van? mégis mi volt a moderálandó, áruld már el? vagy van akinek lehet, a pórnép meg kussoljon?[/quote]
  Nem tudom mi a gondod.Linkeld be a problémás hozzászólást.[/quote]
  Pedig magyarul írtam le: bizonyos hozzászólásokat eltüntetsz, az enyémet otthagyod, moderálva, mintha én lennék az, aki valami durva dolgot írt le, holott csak kikértem bizonyos hozzáállást, amit persze elegánsan kitöröltél,
  DE van azért még ezekből: (most lementsem, hogy törlés után is meglegyen???? ):

  http://www.wotinfo.hu/index.php/item/5201-talalkozasok-70-evvel-az-egymas-ellen-vivott-csatak-utan#comment-121649

  http://www.wotinfo.hu/index.php/item/5215-nemzetek-a-rivaldafenyben-japan-hetvegi-ajanlat-04-15-04-17#comment-121817

  Amúgy egy kép tényleg többet ér ezer szónál... a madarat meg tolláról....[/quote]
  Ha meg törlöm a teljes hozzászólást, akkor most tuti azért panaszkodnál...
  1-2 hetes hozzászólásokat nem tudom miért linkelsz nekem.Nem vagyok itt a nap 24 órájában, hogy figyeljek mindenre.Továbbá vannak más moderátorok is, nem mindent rajtam kell számon kérni .Egyébként van adminok topic is ahol lehet jelezni a problémát, de ezt nem tetted meg...

  [quote name="CSKA"]A helyzet az, hogy én vállalom, amit leírtam, még az engedélyed nélkül is, De te tényleg nem érzed a problémát abban, hogy a hozzászólásaid fele a másik IQ-jával, avatarjával, pórságával foglalkozik?[/quote]
  Ne kezdjétek el megint, beszéljétek meg privátban.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CSKA · 3 éve
  A helyzet az, hogy én vállalom, amit leírtam, még az engedélyed nélkül is, De te tényleg nem érzed a problémát abban, hogy a hozzászólásaid fele a másik IQ-jával, avatarjával, pórságával foglalkozik?
  akár fél oldalt is képes vagy a másikat fikázni:
  http://www.wotinfo.hu/index.php/item/5229-0-9-18-osszefoglalo-az-spg-k-modositasairol#comment-122682
  vagy röviden is megoldod:
  http://www.wotinfo.hu/index.php/item/5229-0-9-18-osszefoglalo-az-spg-k-modositasairol#comment-122612
  ezeket írtad... és most te hőbörögsz, akárhonnan is nézzük... "mert képtelen belegondolni a saját tévedéseibe."
  na, hagyjuk, elég a kiscsoportból
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _Szazados_ · 3 éve
  [quote name="CSKA"][quote name="Hunti"][quote name="CSKA"]Ez komoly? engem moderálsz, a kibaszott kurva meg rendben van? mégis mi volt a moderálandó, áruld már el? vagy van akinek lehet, a pórnép meg kussoljon?[/quote]
  Nem tudom mi a gondod.Linkeld be a problémás hozzászólást.[/quote]
  Pedig magyarul írtam le: bizonyos hozzászólásokat eltüntetsz, az enyémet otthagyod, moderálva, mintha én lennék az, aki valami durva dolgot írt le, holott csak kikértem bizonyos hozzáállást, amit persze elegánsan kitöröltél,
  DE van azért még ezekből: (most lementsem, hogy törlés után is meglegyen???? ):

  http://www.wotinfo.hu/index.php/item/5201-talalkozasok-70-evvel-az-egymas-ellen-vivott-csatak-utan#comment-121649

  http://www.wotinfo.hu/index.php/item/5215-nemzetek-a-rivaldafenyben-japan-hetvegi-ajanlat-04-15-04-17#comment-121817[/quote]  Lehet itt hőbörögni és adni az ártatlant, hogy bántanak, de tudod a világ úgy működik, hogy ha te pucéran rohangálsz az utcán, akkor nem vetheted senki szemére, hogy megbotránkoznak rajtad.
  Egyszerűbb példával élve. Ha hülyeséget írsz, ne csodálkozz ha megszólnak miatta.
  Aki ilyen miatt veri magát, az nem bírja/akarja/tudja megérteni, hogy hol a probléma és továbbra is csak azt fogja látni, hogy őt bántják, mert képtelen belegondolni a saját tévedéseibe.

  [i][moderálva]
  Hunti[/i]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CSKA · 3 éve
  [quote name="Hunti"][quote name="CSKA"]Ez komoly? engem moderálsz, a kibaszott kurva meg rendben van? mégis mi volt a moderálandó, áruld már el? vagy van akinek lehet, a pórnép meg kussoljon?[/quote]
  Nem tudom mi a gondod.Linkeld be a problémás hozzászólást.[/quote]
  Pedig magyarul írtam le: bizonyos hozzászólásokat eltüntetsz, az enyémet otthagyod, moderálva, mintha én lennék az, aki valami durva dolgot írt le, holott csak kikértem bizonyos hozzáállást, amit persze elegánsan kitöröltél,
  DE van azért még ezekből: (most lementsem, hogy törlés után is meglegyen???? ):

  http://www.wotinfo.hu/index.php/item/5201-talalkozasok-70-evvel-az-egymas-ellen-vivott-csatak-utan#comment-121649

  http://www.wotinfo.hu/index.php/item/5215-nemzetek-a-rivaldafenyben-japan-hetvegi-ajanlat-04-15-04-17#comment-121817

  Amúgy egy kép tényleg többet ér ezer szónál... a madarat meg tolláról....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bfdelta1 · 3 éve
  [i]CSKA, afk, bot és bannolt játékost nem lövünk ki, ők az "önkéntes spotterek"
  Csak sajna mindig van önkéntes igazságtevő is, aki kilövi őket, stb stb...[/i]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tekagi · 3 éve
  Hunti törölte ami nem témához kapcsolodott. Részrehajlás nélkül.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunter9956
  • Moderátor
  · 3 éve
  [quote name="CSKA"]Ez komoly? engem moderálsz, a kibaszott kurva meg rendben van? mégis mi volt a moderálandó, áruld már el? vagy van akinek lehet, a pórnép meg kussoljon?[/quote]
  Nem tudom mi a gondod.Linkeld be a problémás hozzászólást.

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.