Jelenleg 516 vendég és nincs tag online

2017. március 22. 08:38

Object 279 szupernehéz tank

Írta:
Értékelés:
(11 szavazat)
14 hozzászólás

Az Object 279 szovjet nehéz tank 1957-ben lett kifejlesztve a leningrádi Kirov gyárban L. Troyanov mérnök által, aki tank prototípusok tervezéséért volt felelős. Ennek a nehéz tank tervezetnek a célja az volt, hogy az európai, vidéki harcmezőkön viseljen hadat a küszöbön álló III. világháborúban.

Az új tank modellnek képesnek kellett lennie az olyan durva, egyenetlen, nyílt terepen való áthaladásra is amire a hagyományos könnyű és közepes tankok az akkori szovjet arzenálban nem voltak alkalmasak. Ezt egy úgynevezett "track chain" lánctalp (láncolt lánctalp) megoldással érték el ami teljesen körbefutott mindkét oldalon. A legtöbb tanknak két lánctalpa van, oldalanként egy - egy, de a 279-es 4 lánctalpas futóművel volt ellátva kettő négyszögletű, üreges tartószerkezeten, melyek üzemanyagtartályként is funkcionáltak. A láncfeszességet állító pedig féregmozgású szerkezet volt.

A 279-es modell a nem szokványos második pár T95-ös lánctalpairól vált híressé. A tömeg (font)/négyzetméter talajnyomás értéke ennek a nehéz tanknak egyenlően volt elosztva a négy lánctalpas rendszeren. Ezzel az elrendezéssel a 279-es harci súlya nem haladta meg a maximálisan meghatározott font / négyzetméter talajnyomás értéket ami csökkenthette volna a képességét, hogy teljesítse a küldetéseket bármilyen talajon. Az új tervezési irány megnövekedett terepjáró képességet jelentett miközben lehetővé tette a természetes akadályokon való áthaladást, mint például puha talaj, mocsaras vidék, kivágott fákkal, farönkökkel teli terep és hó. A 279-es továbbá keresztül tudott menni a cseh sündisznókon (tankakadály) és a 3 láb magas "L" és "H" alakú tankakadályokon, melyeket számos nemzet használt a tengerpartokon abban az időben.

A 279-es alváz páncélvastagsága (a döntött front legnagyobb részén) 269 mm vastag és a torony legvastagabb része pedig 305 mm. A tanktestet egy vékony elliptikus pajzs fedte amitől leginkább egy tengeralattjáróra hasonlított, mintsem bármelyik másik korábbi tankra. A túlzottan lapos alakú test lényegesen komoly védelmet biztosított a HEAT (High-Explosive Anti-tank) lövedékekkel szemben. Ez az alak egyúttal azt is megakadályozta, hogy a tank felboruljon egy nukleáris robbanás keltette lökéshullámtól. Annak érdekében, hogy hatékonyabban ellenálljon egy ilyen erejű lökéshullámnak a pajzson egyenetlen formákat alkalmaztak változatos vastagságban és dőlésben. A test öntött front része gömbölyű, vastag páncéllemezekkel volt borítva, hogy minél hatékonyabb legyen a HEAT lövedékekkel szemben és élesen végigfutottak a lemezek a front és az oldalak élein. Az alváz oldalait hasonló páncéllemezek borították. Az öntött torony pedig körkörösen védő, 70°-ban döntött lemezekkel és szintén védett toronygyűrűvel volt ellátva.

A legénység a hagyományos négy emberes felállásban - parancsnok, lövész, töltő, vezető - volt meghatározva. A tank fő fegyverzetét egy 130 mm-es M-65 löveg jelentette APDS (Armor-Piercing Discarding-Sabot) lőszerkészlettel és 1000 m/s csőtorkolati sebességgel. A löveg félautomata töltőrendszerrel, egy optikai és radar alapú távolságmérővel és automata irányzóegységgel felszerelt tűzvezető rendszerrel volt ellátva. Az éjszakai, vagy gyenge látási viszonyok közti műveletekhez egy L2 éjjellátó berendezés és egy infravörös keresőreflektor volt biztosítva. A gyalogság elleni védelemre pedig egy a toronyba, a löveg mellé koaxiálisan beépített 14,5 mm-es KPVT (Krupnokalibernij pulemjot Vlagyimirova tankovij) nehéz géppuska szolgált.

A meghajtást vagy egy 16 hengeres DG-1000 dízel motor 950 lóerővel, vagy egy 2DG-8M 1000 lóerős motor biztosította. A felfüggesztése hidropneumatikus, a váltója pedig egy három sebességes bolygókerekes sebességváltó. A tank fel volt szerelve NBC védelemmel (Nuclear/Biological/Chemical - Nukleáris/Biológiai/Kémiai) és egy automata tűzoltórendszerrel is. Kiegészítő védelem gyanánt ködvető gránátokkal is el volt látva, illetve a küzdőtérbe hűtő - fűtő rendszer is be volt építve ami manapság már alapfelszereltség, ám akkoriban - 1957-ben - eléggé egyedi esetnek számított.

Minden teszten átment ami a nedves és puha talajon való haladását tette próbára, mégis 1959-ben Nikita Khrushchev úgy döntött, hogy a nehéz tank, mint típus - mely tankok eredete a II. Világháború éveihez vezethető vissza - elavult. Mint ahogy a világ legtöbb nemzetének katonai tervezői (beleértve Amerikát és Angliát), ő is úgy gondolta, hogy az irányított rakéta technológia és az azokkal operáló tankok (mint például az IT-1) jelentik a jövőt. A 279-es program így 1959-ben le lett állítva.

Ennek az egyedülálló járműnek az egyetlen prototípusát a kubinkai páncélos múzeumban konzerválták és állították ki.

Technikai specifikációk és egyéb adatok:

 • Rendszerben tartási év: 1957
 • Típus: Szupernehéz tank
 • Származás: Szovjetunió
 • Gyártó: Chelybinsk, Nizhnyi Tagil és Kirov gyár - Szovjetunió
 • Legyártott mennyiség: 1 db
 • Legénység: 4 fő
 • Hosszúság: 10,06 méter
 • Szélesség: 3,66 méter
 • Magasság: 2,22 méter
 • Harci súly: 60 tonna névleges (54.431 kg)
 • Nukleáris / Biológia / Kémiai védelem: van
 • Éjjellátó felszerelés: van
 • Motor: 16 hengeres 2DG-8M, 1000 - 1050 lóerő
 • Maximális sebesség kiépített úton: 55 km/h
 • Maximális hatótávolság: 300 km
 • Fegyverzet:
  • 130 mm-es M-65 huzagolt csövű löveg félautomata töltőrendszerrel, választható 5, vagy 7 lövés per perces tűzgyorsasággal
  • 14,5 mm-es KPVT nehéz géppuska a fő löveggel koaxiálisan beépítve a toronyba
 • Lőszer javadalmazás:
  • 24 db 125 mm-es APDS lövedék a fő löveghez
  • 300 db 14,5 mm-es lőszer a nehéz géppuskához
 • Felhasználó ország: Szovjetunió


Forrás

militaryfactory.com - Object 279 (Obyekt 279) Super Heavy Tank

Utoljára frissítve: 2017. március 22. 08:48
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  luperator · 1 éve
  Remélem egy napon bekerül a játékba, leginkább az egyedi kialakítása miatt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Chris082891 · 1 éve
  [quote name="ArgHx"]Aham, is4 visszakerűl T9be es remélem ez lesz helyette a két ágyús st II-vel együtt. :rofl:[/quote]
  Mondjuk az Is4 pont oda is való szerintem
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 2 éve
  [quote name="Szamóca"]A gyenge aknavédelme, a páncéltörő fegyverek rendkívüli fejlődése, az új fegyverrendszerek (sugármeghajtású vadászbombázók, helikopterek, vállról indítható rakétameghajtású gránátok) és az olcsóbban előállítható tankok miatt törölték a programot. A T-10-est is emiatt vonták ki a '70-es évek elején a rendszerükből. Pedig az még az arab-izraeli háborúkban ott volt.[/quote]

  Én azt olvastam, egyik háború utáni nehéztank sem volt sikeres....se az amerikaiak, se a szovjetek...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szamóca · 2 éve
  A gyenge aknavédelme, a páncéltörő fegyverek rendkívüli fejlődése, az új fegyverrendszerek (sugármeghajtású vadászbombázók, helikopterek, vállról indítható rakétameghajtású gránátok) és az olcsóbban előállítható tankok miatt törölték a programot. A T-10-est is emiatt vonták ki a '70-es évek elején a rendszerükből. Pedig az még az arab-izraeli háborúkban ott volt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Leopardusz · 2 éve
  [quote name="rejkov"]Vajon erről hány láncot kellene lelőni, hogy ne tudjom mozogni? A két belső ráadásul elég védett helyen van![/quote]De ha mégis lelőtték a belsőt, hogy teszed vissza? :d2:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hálószakasz · 2 éve
  [quote name="Skjenngard"]Jó cikk, de én az angolul nem tudók és a könnyebb érthetőség jegyében magyarul írnám Nyikita Hruscsov nevét.[/quote]
  Tenyleg, elkepzelni sem tudom Jactor, hogy miert igy irtad Hruscsov-ot... Amugy a cikket koszi, erdekes volt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 2 éve
  "A láncfeszességet állító pedig féregmozgású szerkezet volt."

  Mondjuk ezt a mondatot kicsit átszerkeszteném azért.

  "mégis 1959-ben Nikita Khrushchev úgy döntött, hogy a nehéz tank, mint típus - mely tankok eredete a II. Világháború éveihez vezethető vissza - elavult. "

  Nem tévedett nagyot...a gondolatmenetének második fele viszont hülyeség.

  Ennek a tanknak a fő veszte viszont nem a rakétatechnológia volt főleg, hanem hogy marha drága és bonyolult a futóműve....több hátránya lett volna (gyártási költség, gyártási idő, nyersanyag, logisztika, megbízhatóság...stb) mint előnye.
  A legtöbbször igaz hogy "az egyszerűbb, jobb".

  [quote name="Grande__Reagel"]Jó cikk, két adatot hiányolok belőle: a sebzést, és a HP-t :troll2:[/quote]

  Majd idővel megtudod:)
  Lesz ebből még Tier VIII-as szovjet prémtank egyszer :P 30-al fog menni és pattog a testről minden, meg üreges páncél....de a lánctalpon keresztül sebezhető és trekkelhető lesz... ;-) ...talaj ellenállása meg nulla...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rejkov · 2 éve
  Vajon erről hány láncot kellene lelőni, hogy ne tudjom mozogni? A két belső ráadásul elég védett helyen van!

KERES
© 2019 eSports Pro Ltd. Minden jog fenntartva.