Jelenleg 446 vendég és egy tag online

2017. március 21. 09:14

Grille 15 - Elemzés [0.9.17.1+]

Írta:
(44 szavazat)
32 hozzászólás

Bevezetés - történelmi háttér

1942 nyarán a Waffenamt (német fegyverkezési ügynökség) megállapodott a Krupp és Rheinmetall vállalatokkal egy, a Panther alvázára építendő páncélvadász megtervezéséről. A tervek szerint 128 mm-es K43 löveggel vagy 150 mm-es sFH 42 howitzerrel látták volna el a járműveket. A projektek a Grille 12 és Grille 15 neveket kapták, hátsó tornyos kialakításúak voltak és kizárólag a tüzérségi rendszerben különböztek egymástól. Később a Grille 15-öt 63-as kaliberű 150 mm-es löveggel szerelték fel, amely akár a 200 mm-es páncélt is képes volt átütni 4 km-es távolságból. Azonban a fejlesztés elhúzódott, így a Grille 15 csak tervrajzokon létezett.

WG háttér

A Grille 15 a WOT-ban a sokak által rettegett tűzerejű, papír páncélja és rettenetes álcája miatt mégis könnyű célpontnak számító Waffenträger auf E100 utódja. Alapvető különbségek az elődhöz képest: 

 • Táras ágyú eltűnése
 • Korlátozott toronyforgatás
 • Álca megjelenése
 • Extra sebesség
 • A 100%-ban újrahasznosított, eredetileg grillezéshez használt faszén csomagolópapírjából készült test (valószínűleg innen ered a tank neve :). A nagytesónak nemcsak az ágyúja, de néha még a frontja is hajlamos volt pattintani lövéseket, a Grillénél utóbbitól már nem kell tartanunk, bár sikerült már vele összehoznom rejtélyes lepattanókat is, illetve előfordulhat az is, hogy ellövik az ágyút, de maga a szöcske nem sérül.

A tankot sokan szívószálas szöcskeként is emlegetik, mert ugye ott az a Toldiból már jól ismert petrencés rúd, és bár a 0.9.17.1-es nerf során 50 lóerőt elloptak a motorjából, szerencsére a 60 km/h-s végsebessége ettől még megmaradt (a gyengítés motorikus szinten a gyorsulást és a tolatási sebességet érintette).

Paraméterek

Löveg, lőszerek

A 15 cm-es Pak L/63-as lézerágyú lövéseivel nyugodtan megPAKolhatjuk az ellenséges tankokat, ezt el is várja tőlünk a Grille. Alap legénység esetén, extra felszerelések / csoki nélkül az alábbi paraméterekkel rendelkezik a nagypuska:

 • 150 mm-es kaliber.
 • 3,33 lövés/perc - az alap 16,5 másodperces töltési időt nemrég 18 másodpercre növelték, így jön ki a 3,33-as érték, ami „bajtársak” képesítéssel, töltésgyorsítóval és csokival 4,13-ra javítható, 3094-es DPM-et eredményezve.
 • 279/334/75-ös páncélátütés (AP/HEAT/HE).
 • 750/750/950-es alfa értékek.
 • 0,27-es alap szórási érték 100 m-en.
 • 1,5 másodperces célzási idő.
 • Ágyú süllyedés: -7 fok lefelé, +15 fok felfelé, ami szerintem nem rossz, de a -7 fokos értéken minimálisan javíthatunk, ha nem előre nézünk az ágyúval, hanem kissé elforgatjuk azt valamelyik oldalra. Korlátozottan tornyozásra is alkalmas a tank, bár a korábbi -8 fokos ágyú-süllyedés ezt jobban támogatta.
 • Érdekesség, hogy bő 6 tonnát nyom a fegyverünk.

Az ágyú a tank egyik legkiemelkedőbb része, a 0.9.17.1-es nerf ellenére még mindig elfogadható, de már közel sem fantörpikus tűzerővel rendelkezik, és bár a külföldi fórumokon sokan virnyognak az alaplőszer átütése miatt, szerintem bőven elég. Na azért nem mindent visz át, de aki tudja, hova kell lőni, és RNGéza is megsegíti, az hamar szoros barátságba fog kerülni a Grillével. Az 1,5 másodperces szűkülési idő pedig igazán „oppá” teszi a tankot – nekünk oppá, az ellenségnek hoppá, emiatt sorra kapjuk majd az elbocsátó szép üzeneteket az általunk végrehajtott nagy számú, sikeres snapshotok miatt :) Ehhez persze kell némi szerencse is, továbbá bajtársak-képesítés, csoki és célzásgyorsító is erősen ajánlott, mert ha nem szűkül be teljesen az ágyú, akkor hajlamos nem oda menni a skúló, mint ahová mi szeretnénk. De a 1,5 másodperces szűkülési időt (megjegyzés: a gyakorlatban ez kicsit többnek tűnik, érzéki csalódás?) talán még a legtürelmetlenebb játékosok is ki tudják várni. Saját tapasztalat: az ágyú nem ritkán eltalálja menet közben is a becélzott ellenséget, persze csak ha nem 65 km-re van tőlünk az áldozat.

30 töltényt vihetünk magunkkal alkalmanként, ez nálam bő 800 csata alatt még sose fogyott el (mármint csatánként nem fogyott el). Jómagam a 22/4/4-es elosztást részesítem előnyben, az alábbi okokból:

 • 279 pen a kicsit is gyakorlottabb játékosok számára többnyire elég lesz.
 • A repesz a papír célpontok (pl. egy batmobil) ellen vagy nagyon bejön, vagy nagyon nem, de pl. alacsony HP-s sidescrapező hevik ellen kimondottan előnyös tud lenni, szeretni fognak bennünket érte. Fordított esetben persze általában bejön a repesz, a múltkor egy JGPZE100 eresztett a Grillémbe egy HE-lövedéket, cirka 1550 hp-m bánta, meg néhány modul és pár legénységi tag, amúgy nem volt vészes. A repeszről még annyit: nekem mostanában az esetek többségében valamiért nem elég hatékony, a lövések 60-70%-ában a legkevésbé páncélozott tankok ellen használva (pl. ellenséges Grille 15, WT auf PZ, lightok, stb.) is rendesen alulmúlja a 950-es alfát, szóval én kerülöm a használatát, mint ördög a tömjénfüstöt. A viszonylag lassú torkolati sebesség és az érzetre rosszabb pontosság miatt a repeszt távolabbi ámokfutó lightok ellen is csak a nagyon bátraknak javaslom, nem lesz nagy sikerélményünk benne.
 • Arany lőszer: vészhelyzet esetére, pl. vadul beforduló, vérszomjas - mostmár felbuffolt - Maus-ok ellen jól jöhet, de általában nélkülözhető.

Az AP lövedék a 2017. februári nerf-fel 150 m/s-et veszített a sebességéből, így már csak 1200 m/s sebességgel cserkészi be áldozatát, ami már közel sem kiemelkedő érték, emiatt pl. egy Prokhorovkán, tőlünk 3-400 méterre cikázó LTTB bizony okozhat bosszús perceket. Az arany és a repesz lőszerek ennél lassabban röppennek (900 ill. 1000 m/s), de a fent leírt okok miatt ezekkel nem nagyon kell foglalkozni. Az arany egyébként HEAT, ez megmagyarázza a lőszer nem éppen kiemelkedő sebességét. 

Magát a löveget gyakran ellövik, de általában ez csak az ágyú sérülését okozza, hp veszteség nélkül, ezért is javallott mielőbb kifejleszteni a lövegkezelő fegyverkovács képességét.

Felépítmény

Fantasztikus (beforgatás nélkül értendő) értékek következnek, tessék kapaszkodni: 30/16/20 mm (elöl/oldalt/hátul). Ez azt jelenti, hogy elég ha csak ránk néz bármelyik ellenséges tank, pusztán már a nézés tényétől is sérülhetünk. Na jó ez túlzás, de tényleg mindenki belövi majd a habtestét. Szóval kis tierű troll szakaszok is eredménnyel lakmározhatnak belőlünk, persze csak ha nem sajnálunk egy 750 alfás lőszert rájuk hajítani. Ne sajnáljuk. Ezután viszont sokáig tölteni fogunk, ami miatt könnyedén grille-csirkévé válhatunk. Apropó alfa: sajnos - vagy nem sajnos - itt is igaz, hogy a 750 csak egy átlagos érték, alap lőszerrel 563-tól (pontosabban 0-tól) 938-ig bármi előfordulhat (±25%).

Torony

Az alap esetben közel 21 fok/másodperces sebességgel forgó torony sajnos jobbra-balra egyaránt csupán 50-50 fokig megy el, amit meg kell szokni, nincs mese. Mondanám, hogy skillekkel ez javítható, de sajnos itt még nem tartunk. Frontja szenzációs 20 mm-es, oldala és hátulja 14 mm-es papírzsebkendőkkel van borítva. A beforgatás értelemszerűen felesleges.

Tessék figyelni a piros értéket az ábrán, na az már odaver :)

Alap látótávolságunk 390 méter, ami amolyan vénasszonyos-időshölgyes látást eredményez tier X-ben, szóval kötelező lesz javítunk rajta. Pl. egy periszkóp megváltást fog jelenteni, de persze csak ha nem mozog a tankunk. Ha viszont már sok egyéb látótáv javító tényezőt magunkénak tudunk (csoki, legénységnek: bajtársak, felderítő, helyzetfelismerés), akkor bőven elég a csigaszem helyett egy mozgás közben is aktív távcső használata.

Motor

Egy Maybach HL 234-es névre hallgató, jelenleg már csak 850 lóerős ketyere teszi igazán állati gyorssá szöcskénket, ami lightokat megszégyenítően tud futni, bár már érezhetően nehézkesebben éri el a végsebességét, mint korábban.

A tank közel 40 tonnás (rejtély számomra, hogy egy papír tankban mi lehet 39.700 kiló, talán a legénység sok csokit evett), bő 21 lóerő/tonnás értéket eredményezve. Végsebességünk előre 60 km/óra, hátrafelé pedig már csak 15 km/óra (korábban 20-szal curikkolt), utóbbi egy dombról való visszahúzódáshoz talán még elég, de másra már nem.

Szöcskénk szíve 15% eséllyel gyullad, amit sajnos nagy átlagban hoz is az élet, bár kétszer még sose gyújtottak fel vele egy csata alatt. Elég (néha maga a tank is), ha meglövik a hasunk alját vagy bármelyik oldalon a felépítmény lánctalp feletti vízszintes részét, és RNGéza segedelmével máris mi leszünk a Grill(e)-party szenvedő alanyai.

Felfüggesztés

Lánctalpunk 25 fok/másodperces forgási értékkel rendelkezik, ez tűrhető, de nem az igazi, ezért ezt kuplungégető skill kifejlesztésével érdemes feljavítani. Tankunk talajellenállási értékei a tanks.gg szerint az alábbiak:

 • hard – 1,05
 • medium – 1,15
 • soft – 1,92

Érzetre azt mondanám, kerüljük vele a mocsaras, fedezék nélküli részeket (pl. Lakeville völgye, ami személy szerint nekem eleve tabu, vagy Karelia közepe), mert ott olyan, mintha két Grillét próbálna megmozgatni a motor, a test forgatása pedig - az esetlegesen már kifejlesztett kuplungégető képesség ellenére is - szintén zombiszerű mozgást fog eredményezni (a Walking dead-ből, nem a Holtak hajnalából). Normál talajon viszont - pl. csaták elején - imádom vele lealázni a könnyű tankjainkat. Itt jegyezném meg, hogy a tank fordulékonysága enyhén szólva sem kiemelkedő: akár egy turistabusznak is elmenne, mert 60-as tempónál sokszor bejárja az egész térképet, mire megfordul.

Ajánlott játékstílus

Bokorban kempelés (persze csak ha van), majd vonulni a front mögött, követve az eseményeket, sok lépés távolságban. Korábban, amíg volt lehetőség üzenetváltásra az ellenséggel, gyakran megkaptuk az "op/invisible/camper/noob/shit/cheater" jelzők bármelyikét, esetleg ezek közül többet is, tetszőleges sorrendben, mindez pedig azt jelentette, hogy ügyesek voltunk.

Most olyat mondok, amit úgyis mindenki tud, de erre a tankra különösen érvényes: kerüljük a felspottolódást. Az ugyanis sokszor félig már garázst jelent, annyira papírból van ízeltlábú barátunk. Ha világít a lámpa és még élünk (a 3 másodperces szabály miatt előfordul, hogy mire meglátjuk a lámpát, már elhaltunk), osonjunk fedezékbe. Ha ez összejön, akkor már jó eséllyel mi leszünk a Janik.

Gyakran megpróbáltam városban vele a "kigurulok, lövök, visszabújok tölteni" verziót, de ez kétélű fegyver, vagy bejön, vagy nem. Ugyanis az ellenfél addig még fel nem spottolt autoloader és/vagy nagy alfás tankja(i) - jó eséllyel csordában persze - garantáltan a töltési időnk alatt fognak megtalálni bennünket. Sokszor láttam már Grille szakaszokat előrerongyolni városi pályákon, 1 perc után a garázsban elemezhették az történteket. Véleményem szerint ezt a jószágot nem erre a célra tenyésztették ki.

A lényeg: városban is maradjunk hátul vagy keressük a nyitottabb, tágabb tereket, ahol van fedezékünk és ki tudjuk használni a tank előnyeit. Dombosabb vidékeken érdemes kihasználni a kis toronyméretet, mivel ha csak ezt látják, kisebb eséllyel kapunk találatot.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Periszkóp/Távcső, utóbbi használatának javasolt feltételei fentebb részletezve
 • Álcaháló
 • Töltésgyorsító

Szerintem mást nem érdemes ezek helyett felrakni, de aki gondolja megpróbálkozhat a szupernehéz repeszpáncéllal is, de a WT auf E100-as tapasztalataim alapján ennek annyi érelme van mint telefonba integetni... Célzásgyorsító se nagyon kell, mert a célzásértéke az ágyúnak igencsak korrekt, a legutolsó információk szerint a legjobb a játékban. A legutóbbi nerf-fel a célzásidőhöz szerencsére nem nyúltak hozzá, szóval mire ezt meglépik, talán még sok víz le fog folyni Sand Riveren. Mivel nyitott a tank, ez két dolgot eredményez:

 • Nem lehet fokozott szellőzést berakni
 • Az artyk nem egyszer „vánsottolni” fognak bennünket full hp-ről

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet - megfontolandó a nagycsomag használata, mivel ha csak kisjavítónk van és egyszerre láncolnak + motort lőnek, két lehetőség maradt: a szöcskére keresztet vetünk, vagy pacemakeres sánta szöcske lesz a csata hátralévő részére, ami talán rosszabb még a garázsnál is (bocs Feró).
 • Automata tűzoltó - ez ugye csökkenti a tűz esélyét is, ezért erősen javasolt
 • Kis elsősegélycsomag

Ha valaki elég vakmerő, akkor megpróbálkozhat bármely fenti készlet csokival történő helyettesítésével is, de Murphy törvénye alapján garantálom hogy pont arra a készletre lesz szüksége az adott csatában, amit kihagyott a csoki miatt.

Ajánlott legénységi képzettségek

Nekem a nagytesótól örökölt legények, illetve hölgyek duruzsolnak a Grillém belsejében (vagy rajta, ez talán nem egyértelmű). Pontosabban egy egyszerű mod-nak köszönhetően az alap férfi-legénységi tagok helyett hölgyeket látok a garázsban, akik ettől persze még nem lesznek acélnővérek, de kétségkívül jobb érzés őket sasolni. Javasolt képzettségek: minden tagnak ajánlott a bajtársak + az álca, a többi már egyedi:

 • Parancsnok: 6. érzék + javítás
 • Lövegkezelő: pillanatkép + fegyverkovács
 • Vezető: sima utazás + kuplung égető
 • Rádiós: helyzetfelismerés + javítás
 • Töltő 1: javítás + megérzés
 • Töltő 2: biztonságos elhelyezés + javítás

Ezektől természetesen tetszés szerint bárki bármilyen irányba eltérhet, a fenti összeállítás csak egy támpont.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • A játék legjobb célzásidejű lézerágyúja
 • Nagy alfa
 • Nagy végsebesség
 • A löveg néha pattintja a bekapott találatokat
 • Viszonylag kis torony
 • Függőséget okoz (vagy ez inkább hátrány?)

Hátrányai

 • Papír, páncél nélküli test, ebből adódóan gyakori „vánsottok” az artyktól
 • Korlátozott toronyforgatási lehetőség
 • Átlagos álcaérték
 • Nem WT Auf E100 :)

Kiknek ajánlott

Rádiós kívánságműsorok leggyakrabban elhangzó üzenetét idézném: „Mindenkinek aki szereti”. Tipikus TD, ahol a páncél rovására extra sebességet kapunk, na meg egy első osztályú ágyút, egy alapból átlagos, de megfelelő skillekkel és eszközökkel barátivá alakítható álcával megfejelve.

Videó

Végezetül itt egy videó arról, hogy mennyi mindent lehet kihozni ebből a fenevadból, ahol az új fizikának köszönhetően még meg is borulok, de kis szerencsével ez nem okoz komolyabb fennakadást :) köszönet Bodzynak a videó elkészítéséért.

Megjegyzés: a videó még egy a 2017. februári nerf előtti replay-ből készült.

Aki pedig szeretne egy jót nevetni:


Az elemzést írta: Volvo_elcsap

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:32
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  plutoka · 3 éve
  Igen, lehet vele még szép köröket menni, de már nem gyakori. 3k+ volt vele az átlag sebzésem, utolsó 2 hétbe - talán a maratonnak is köszönhető - ez drasztikusan leesett. Sok csatában max 3-4 lövésig jutok el most már, mert a mobilitás nerf miatt már nem lehet vele aggresszivan / med jeleggűen játszani vele (pl.: tundra hegyre felmenőkbe lövéshez már nem jut el). Passziv TD jellegűen meg a pontosság nerf miatt is vesztett az erejéből. Nehéz vele messzi mozgó célpontokat, sőt már néha állóakat is meglőni, vagy épp láncra viszi el a lövését, snapshot lövéseket pedig már el lehet vele felejteni, pedig ezt volt az egyik legjobb tulajdonsága.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Celebúr
  • Kiképző
  · 3 éve
  Plutoka: megértem az érzéseidet, tényleg nem olyan már, mint régen, de azért ha az égiek rákacsintanak, lehet még vele szép köröket menni.

  Balfars: pótolom a hiányt - a tank mérsékelt rammolási, felülről zuhanó és spontán borulási képességekkel rendelkezik, a játékos véralkohol-szintjétől függően hol jobban, hol kevésbé :shaking:
  FB úr, Ynnegaf: :thx2:
  Nostradamus: Skorpion G-vel nem rendelkezem, így az elemzés megírása ott némi akadályba ütközik ;-)

  Ace of spades: szerintem korábban a legjobb álcaérték-összehasonlító oldal a wotinfo.net volt, de légy kerülhetett a levesükbe, mert a Grille 15 helyett még mindig a WT auf E100 van fent az oldalukon...így ezt most kihagytam
  http://www.wotinfo.net/en/camouflage?country=de&vehicletype=td&tier=10&showLines=30&_showPremium=on&sort=
  Az elemzés legénységi skillezés-részénél pedig ott van az álca, csak még a felsorolás előtt: "minden tagnak ajánlott a bajtársak + az álca, a többi már egyedi..."

  Amit még kimaradt az elemzésből: a tolatás már-már olyan csiga-szerű, mintha nem is menne a tank sehova se, illetve már az ágyújával sem tudunk bolha-fülcimpákat ellövöldözni, de azért még használható.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  plutoka · 3 éve
  Nerf előtt a legjobban ezzel szerettem játszani. Azóta szinte minden micro patch után csak rosszabb. Mozgó LT-t szinte már csak csodaszámba tudok vele eltalálni, teljes becélzott nehéz tankot pedig 3-ből 1x csak láncolni fog, még ha a tornyát is célozza az ember. Pedig nem fukarkodok vele, kapja a csoki tápot, a legénység 5. perkje is csak 98%-n van, de egyre jobban hanyagolom, mert csalódlást okoz már csak. :wb:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Balfars · 3 éve
  A videóid alapján hiányoltam, a bekezdést ahol a tank rammolási, felülről rázuhanási és spontán felborulási képességeiről írsz. XD
  Amúgy jó az elemzés.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Frankenstein Bourne · 3 éve
  Remek elemzés és az az első két lövés :taps: Tudom tízes tankot nem adunk el, de nem tudtunk összeszokni, ez az én bénaságom :sad: A nyolcas prém SG-vel jobban megy valahogy, pedig az is papír Köszi a munkád és Bodzy-nak is egy :beer2:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nostradamus · 3 éve
  Kiváló az elemzés. Jó lenne a Skórpió G-ről is olvasni egyet, ami még megőrzi a nerf előtti értékét. Így akinek igazán kedve van grillezni, az skórpiózik már.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ace of spades · 3 éve
  Szia! Jó, szellemes írás erről a "rohadékról" :-) Pár észrevételt engedj meg: kicsit hiányolom, hogy az álca csak annyi említést érdemelt, hogy a WTE100-zal szemben ennek már van, viszont konkrét értéket (vagy legalább más tankokkal összehasonlított értéket) nem látok. A legénység skillezésnél is a javítás kapott elsőbbséget az álcával szemben, külön magyarázat nélkül ezt sem igazán értem annak tükrében, hogy a hátulról támogató stílust részesíted előnyben. Egyebekben gratula, a leírás nagyon jó, ugyan csak ellenfélként, de pont ezeket tapasztaltam.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ynnegaf · 3 éve
  Van még egy-két szöcske nevű tank a játékban. De elég találó név erre a tankra is. Köszi az elemzést.

Kapcsolódó elemek


KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.