Jelenleg 231 vendég és egy tag online

2017. március 8. 08:18

FV4202 - Elemzés

Írta:
(81 szavazat)
71 hozzászólás

Barkóba

A tank jó ideje bent van a játékban, de a 9.12-es patch-csel egy időre kikerült. Aztán egy speciális küldetéssorozat keretében megszerezhetővé vált a Centurion Action X tulajok számára és rá 1 hétre már a prémium boltból is megvehetővé vált. Mai mesém főszereplője nem más, mint az angolok 8-as prémium közepes tankja, az FV4202.

A szegénylegény és tank

Egyszer volt, hol nem volt. Volt a világon egy szegénylegény, akinek volt egy tankja. A tanknak volt egy 83,4 mm-es lövege, ami 226/258/42-es átütéssel és AP/APCR/HE lőszerekkel rendelkezett, ami 230/230/280-as átlagsebzést tudott produkálni. A lőszerek 1020/1275/1020 m/s-os sebességgel repülnek. A szegénylegény dolgos napjain 7,67 másodpercenként tudott egyet lőni, ellenben ha tölthetnékje támadt és jól megszellőztette a tantok, netán még a bajtársait is áthívta, akkor már 6,6 másodpercenként is lőhetett. Sőt, ha hoztak neki egy kis pudingot és egy kis teát, akkor akár 6,33 másodperc is elég volt neki egy lőszer betöltéséhez.

A lőszereket egy kedves barátja hozta neki 680/4400/170 kredites áron. Az ágyú meglehetősen pontos volt: a dolgos hétköznapokon 0,32-es, egy jó szellőztetés után 0,31-es, a bajtársaival 0,30-as, pudinggal pedig 0,29-es szórása volt. A célzással nem voltak problémák, ez 2,21 másodperc volt alapból, amit a bajtársak segítsége, egy jó puding és a megszellőztetett tank 2,02-re tudott redukálni.

Egy nap a szegénylegényt hívta a kötelessége és harcba kellett indulnia. Nem aggódott az átütésért, mert a tier 9-es tankokra is elég volt az alaplőszeré. De ahogy teltek múltak a napok, szembe kerültek a gonosz 10-es tankok is. Az okos szegénylegény 6 darab APCR lőszerét gondosan használta. Tudta, ha a tankok gyengébb pontjaira lő, akkor egy ideig vissza tudja őket tartani, de akkor hamar haza kell menjen dolgozni, hogy újra tudja tölteni a lőszereket, hisz drága volt az APCR használata. Ennek elkerülése érdekében kedves nagypapája ezt tanácsolta: "Kerülj fiam ellened oldalába, s meglásd, onnan már az AP is lyukat váj a kemény tankokba!"

A szegénylegény bajtársaival hét nap hét éjjel folyton-folyvást csak ment, míg egy dimbes-dombos vidékre értek. Ekkor egy galamb szállt le hozzá és így szólt: "Szegénylegény! A dombok között bújtak meg az ellenségeid. Hetvenszer heten vannak, ezért használd a 10 fokos ágyúsüllyedésed." A legény megfogadta a tanácsot és csak a tornyát mutatta az ellenfélnek. A tornyot még a nagypapa használta a maga idejében, de akkor sem volt túl kemény a maga 170/90/90 mm-es vastagságával. A szegénylegény a dombok mögül nem nagyon mert kinézni, mert itt-ott könnyen át tudták ütni, hiába volt hulldown pozícióban. A tankból remekül ellátott a legény akár 390 méterre is, de ha messzelátót is használt, 429 méterre növelhette látótávját.

Gondolt egyet a legény és kihasználta az ágyú pontosságát, gyors célzását és töltési idejét, így alkalmanként csak rövid ideig kellett szembenézzen az ellenséggel. A torony gyorsan forgott, 40 fokot egy másodperc alatt, de ha a legény hátába kerülnének, akkor úgyis az alvázat is forgatnia kell. A toronyforgatás közben a célzás nehézkes. A plusz szórás számokban 0,2/0,2/0,16 (mozgás/alvázmozgatás/toronyforgatás közben).

Az alváza a tanknak egy érdekes rész. 50,8/50,8/31,8 mm vastag, viszont az eleje nagyon éles szögben döntött. A felső frontlemez 108 mm vastag effektíve, amit ha laposabbról lőnek meg, könnyen generál lepattanót, de a szegénylegény nem erre hagyatkozott a csatában.

Ahogy elfogyott a hetvenszer hét ellenfél, újból útnak indult hősünk. Teltek múltak a napok és elérkeztek Himmelsdorf városába. Itt sarokharcba keveredett a szegénylegény, de csak a 7-8-as tankok ellen tudta a sidescrape manővert használni és azt is csak ritkán, hiszen a torony - érdekes formája miatt - könnyen belőhetővé vált egy kis forgatás után. Ezért kapta magát a legény, és menekülőre fogta. A láncok szinte a szakadás határán voltak, így 42,67 fokot tudtak fordulni. A szegénylegény ennek köszönhetően nagyon jól boldogult a kacskaringós utakon.

Sajnos a motor csak 510 lóerőt adott le, ezért csak nehezen tudta elérni a 45-48-at a kemény utakon, sőt, a közepesen kemény talajon már csak 35-38-cal, míg a puha talajon 25-29 km/h-val volt képes célja felé haladni. Hiába jött a jó tündér, 2x is, és emelte a sebességet 35-ről 40-re, majd 40-ről 50-re, ha a motort nem tudta elvarázsolni. Bár a talajellenállási értékei remekek voltak a tanknak, nem igazán tudta ezt kamatoztatni. Ez az öreg Rolls-Royce motor 20%-os eséllyel gyulladt, de a legénynek szerencséjére ez nem történt meg. Kézi tűzoltót tartott benne a biztonság kedvéért, amit viszont néha a sok puding és tea miatt otthon kellett hagynia. Az automata tűzoltót drágának találta, annak ellenére hogy passzívan is csökkenti a tűz esélyét. A szegénylegénynek egy dolga maradt, haza térni. Itt a vége fuss el véle...

Mit is tanultunk ebből a meséből?

Az FV4202-nek egy remek ágyúja van, ami nem igazán igényli a goldot a magas alapátütés miatt, de nem egy golyószóró. A tornya igazán hulldownban lesz kemény, de elég érdekes formája miatt könnyen belövik. Az alváz a jó döntöttsége miatt csak a 6-os tankok ellen véd szemből megbízhatóan, magasabb szinten csak extrém esetekben. Jól manőverezhető hála a jó talajellenállási értékeknek, viszont nem gyors a tank. A korábbi 35-ös végsebességgel a csata elején nyomtam 2-szer R betűt és a csata végén megállt a tank, ha nem lőttek ki addig. Most az 50-nel jóval használhatóbbá vált, de a motor gyengécske és nem szívleli, ha terhelik.

A kredithozamát megemelték, ami rosszat nem tett neki, de eddig is jól hozta a pénzt.

A látótávja kellemes, de nem átlagon felüli. Ez a tank szinte minden téren átlagos teljesítményt nyújt. 9.17.1-re szerintem sikerült a végleges balanszolása a tanknak.

Legénység képzése, skillek

A Centurion I-től kezdődően kompatibilis a legénység az FV-jével. Nekem van Cromwell B-m is és ha legénységet szeretnék húzni, akkor inkább az FV-t választom. Méghozzá azért, mert könnyebb vele akár 10-es tierben is XP-t szerezni. 

Az ajánlott képességek terén kicsit bajban vagyok, ugyanis ezt a legénységet 3 tankban húztam, ezért nem kimondottan ehhez a tankhoz illők vannak benne.

 • Parancsnok: 6. érzék, Elit alakulat, Javítás/Felderítő
 • Lövész: Pillanatkép, Elit alakulat, Javítás/Mesterlövész
 • Vezető: Sima utazás, Elitalakulat, Javítás/ Offroad vezetés (hogy kevesebbet veszítsen a sebességéből)
 • Töltő (rádiós is egyben): Biztonságos elhelyezés, Elit alakulat, Helyzetfelismerés/Javítás

Felszerelések, fogyócikkek

 • 250+-ról lövöldözéshez: Töltésgyorsító, Vertikális stabilizátor, Távcső
 • 250-nél közelebbről lövöldözéshez: Töltésgyorsító Vertikális stabilizátor, Szellőzés 2. szint.

Fogyócikknek kis javító, kis elsősegély, kis tűzoltó a standard, de a poroltó cserélhető automata változatra, esetleg pudingra, ha igazán belevalóak vagyunk.

A tank által képviselt játékstílus

Itt nem tudok általánosan ajánlani semmit, mert a tank mondja meg hogyan játszd. Dimbes-dombos helyeket szereti, ahová hamar eljut, és a kinéz-lő-visszabújik taktikát követheti. Ha ilyenre nincs lehetőség, akkor érdemes 250-300 méterről a 2-3/4. sorból lövöldözni. Távcsővel jó a látótáv és a lövedék sem veszít sokat az átütéséből. Ha top tierek vagyunk és sok a 6-os 7-es tank, akkor meg lehet próbálni a frontot tolni, ez esetben rendkívül fontos, hogy időben észre vegyük ha sokan vannak szemben, mert nem lesz időnk utólag elfutni.

Kinek érdemes egy ilyet beszereznie?

Azt kell mondjam, hogy a gyengécske motor és a torony érdekes formája ellenére "a wotos karrierje első felében járó" játékosoknak megéri megvenni. A megbántások elkerülése érdekében azt kell mondjam, hogy 7-8000 csata után már látom értelmét a tank megvételének. Ha hagyod, megtanítja hogy milyen a közepes tankok világa, amikor a 2-es gomb csak dísznek van.

Videó

A videó elkészítéséért köszönet Bodzy-nak.


Az elemzést írta: Pici_Maci

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:45

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  wotman4000 · 4 éve
  "7-8 ban még el lehet vele játszani,de magasabb tierekben igen csak hátrébb kell húzódni." ép ezt szoktam csinálni.Csak hát 10esek közt jön a rinya hogy miért nem megyek elöre vele.Persze a 10es heavy hátul marad,cempel,én meg 8as papirral menjek elöre megdögleni.Ha nem megyek elöre boot,nob egyébb jelzöt kapom :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  redman198407 · 4 éve
  Jogos a meglátásod
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 4 éve
  [quote name="redman198407"]CDC-t cseréltem be erre..de megbántam
  annyira nem egy leány álom vele menni,főleg ahogy serrano kolléga is írta,az esetek nagy részét tier 9-10-ben tölti...
  7-8 ban még el lehet vele játszani,de magasabb tierekben igen csak hátrébb kell húzódni.
  viszont a kreditet azt elég jól hozza.[/quote]

  Ez is jó, a CDC is jó, de az tény, hogy a páncélja lófüttyöt nem ér egyiknek se tier10-ben, viszont a cdc legalább tud mozogni. És az ágyúja is sokkal pontosabb. A játékban legalábbis. Papíron nem tudom. Papíron még az is lehet, hogy az fv-nek jobb paraméterei lennének. Tény, hogy olyan mellélövései vannak, hogy a hajamat tépem tőle. Szerintem a legjobb pillanatnyilag a Revalorisé. Az is papír, és az is folyton tier10-ben megy, de ott úgyis tökmindegy, hogy egy 8-as mednek mekkora a páncélja, mert mindenki átlövi. De legalább az ágyúja jó.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  redman198407 · 4 éve
  CDC-t cseréltem be erre..de megbántam
  annyira nem egy leány álom vele menni,főleg ahogy serrano kolléga is írta,az esetek nagy részét tier 9-10-ben tölti...
  7-8 ban még el lehet vele játszani,de magasabb tierekben igen csak hátrébb kell húzódni.
  viszont a kreditet azt elég jól hozza.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 4 éve
  Jó ez a tank. Csak nem tier10-ben. Márpedig 3/4-részt ott játszik.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  wotman4000 · 4 éve
  [quote name="Cromwell B"]Sziasztok! Az elemzés nagyon tetszett!!!
  de szerintem a Super pershing jobban megéri kezdők számára! (tudom, tudom az nem egy ilyen medium csak egy valódi amerikai tank aki túl sok hamburgert zabált és elhízott!) de játékstílusa könnyebb és korlátozott MM-je van!

  Ez is egy jó tank de szerintem inkább egy profibb játékos tudja jobban kihasználni! :-)[/quote]

  SP-t vettem meg elöször.Lassú,9esek közt már semmit se ér.becseréltem az FV4202 -re és nem bántam meg.Sebzés is elég jó,töltésidö is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  FrankeeHUN · 4 éve
  [quote name="adamis78"]A kreditet hogy hozza?Agyalok az SP becsrélem erre.Az SP-nél azért a buff ellenére is kell tölteni aranyat.Ennél a tanknál nem nagyon.[/quote]

  Szerintem az SP picivel jobban hozza a creditet, buff után már nem kell mindenre gold. Ráadásul sokkal "butább" tank, az FV-t jóval könnyebben belövik a kevésbé tapasztaltabb játékosok.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  adamis78 · 4 éve
  A kreditet hogy hozza?Agyalok az SP becsrélem erre.Az SP-nél azért a buff ellenére is kell tölteni aranyat.Ennél a tanknál nem nagyon.

Legfrissebbek a szerzőtől: PiciMaci

Tovább a kategóriában: « Sherman III - Elemzés
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.