Jelenleg 377 vendég és 3 tag online

2017. március 8. 08:18

FV4202 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(74 szavazat)
71 hozzászólás

Barkóba

A tank jó ideje bent van a játékban, de a 9.12-es patch-csel egy időre kikerült. Aztán egy speciális küldetéssorozat keretében megszerezhetővé vált a Centurion Action X tulajok számára és rá 1 hétre már a prémium boltból is megvehetővé vált. Mai mesém főszereplője nem más, mint az angolok 8-as prémium közepes tankja, az FV4202.

A szegénylegény és tank

Egyszer volt, hol nem volt. Volt a világon egy szegénylegény, akinek volt egy tankja. A tanknak volt egy 83,4 mm-es lövege, ami 226/258/42-es átütéssel és AP/APCR/HE lőszerekkel rendelkezett, ami 230/230/280-as átlagsebzést tudott produkálni. A lőszerek 1020/1275/1020 m/s-os sebességgel repülnek. A szegénylegény dolgos napjain 7,67 másodpercenként tudott egyet lőni, ellenben ha tölthetnékje támadt és jól megszellőztette a tantok, netán még a bajtársait is áthívta, akkor már 6,6 másodpercenként is lőhetett. Sőt, ha hoztak neki egy kis pudingot és egy kis teát, akkor akár 6,33 másodperc is elég volt neki egy lőszer betöltéséhez.

A lőszereket egy kedves barátja hozta neki 680/4400/170 kredites áron. Az ágyú meglehetősen pontos volt: a dolgos hétköznapokon 0,32-es, egy jó szellőztetés után 0,31-es, a bajtársaival 0,30-as, pudinggal pedig 0,29-es szórása volt. A célzással nem voltak problémák, ez 2,21 másodperc volt alapból, amit a bajtársak segítsége, egy jó puding és a megszellőztetett tank 2,02-re tudott redukálni.

Egy nap a szegénylegényt hívta a kötelessége és harcba kellett indulnia. Nem aggódott az átütésért, mert a tier 9-es tankokra is elég volt az alaplőszeré. De ahogy teltek múltak a napok, szembe kerültek a gonosz 10-es tankok is. Az okos szegénylegény 6 darab APCR lőszerét gondosan használta. Tudta, ha a tankok gyengébb pontjaira lő, akkor egy ideig vissza tudja őket tartani, de akkor hamar haza kell menjen dolgozni, hogy újra tudja tölteni a lőszereket, hisz drága volt az APCR használata. Ennek elkerülése érdekében kedves nagypapája ezt tanácsolta: "Kerülj fiam ellened oldalába, s meglásd, onnan már az AP is lyukat váj a kemény tankokba!"

A szegénylegény bajtársaival hét nap hét éjjel folyton-folyvást csak ment, míg egy dimbes-dombos vidékre értek. Ekkor egy galamb szállt le hozzá és így szólt: "Szegénylegény! A dombok között bújtak meg az ellenségeid. Hetvenszer heten vannak, ezért használd a 10 fokos ágyúsüllyedésed." A legény megfogadta a tanácsot és csak a tornyát mutatta az ellenfélnek. A tornyot még a nagypapa használta a maga idejében, de akkor sem volt túl kemény a maga 170/90/90 mm-es vastagságával. A szegénylegény a dombok mögül nem nagyon mert kinézni, mert itt-ott könnyen át tudták ütni, hiába volt hulldown pozícióban. A tankból remekül ellátott a legény akár 390 méterre is, de ha messzelátót is használt, 429 méterre növelhette látótávját.

Gondolt egyet a legény és kihasználta az ágyú pontosságát, gyors célzását és töltési idejét, így alkalmanként csak rövid ideig kellett szembenézzen az ellenséggel. A torony gyorsan forgott, 40 fokot egy másodperc alatt, de ha a legény hátába kerülnének, akkor úgyis az alvázat is forgatnia kell. A toronyforgatás közben a célzás nehézkes. A plusz szórás számokban 0,2/0,2/0,16 (mozgás/alvázmozgatás/toronyforgatás közben).

Az alváza a tanknak egy érdekes rész. 50,8/50,8/31,8 mm vastag, viszont az eleje nagyon éles szögben döntött. A felső frontlemez 108 mm vastag effektíve, amit ha laposabbról lőnek meg, könnyen generál lepattanót, de a szegénylegény nem erre hagyatkozott a csatában.

Ahogy elfogyott a hetvenszer hét ellenfél, újból útnak indult hősünk. Teltek múltak a napok és elérkeztek Himmelsdorf városába. Itt sarokharcba keveredett a szegénylegény, de csak a 7-8-as tankok ellen tudta a sidescrape manővert használni és azt is csak ritkán, hiszen a torony - érdekes formája miatt - könnyen belőhetővé vált egy kis forgatás után. Ezért kapta magát a legény, és menekülőre fogta. A láncok szinte a szakadás határán voltak, így 42,67 fokot tudtak fordulni. A szegénylegény ennek köszönhetően nagyon jól boldogult a kacskaringós utakon.

Sajnos a motor csak 510 lóerőt adott le, ezért csak nehezen tudta elérni a 45-48-at a kemény utakon, sőt, a közepesen kemény talajon már csak 35-38-cal, míg a puha talajon 25-29 km/h-val volt képes célja felé haladni. Hiába jött a jó tündér, 2x is, és emelte a sebességet 35-ről 40-re, majd 40-ről 50-re, ha a motort nem tudta elvarázsolni. Bár a talajellenállási értékei remekek voltak a tanknak, nem igazán tudta ezt kamatoztatni. Ez az öreg Rolls-Royce motor 20%-os eséllyel gyulladt, de a legénynek szerencséjére ez nem történt meg. Kézi tűzoltót tartott benne a biztonság kedvéért, amit viszont néha a sok puding és tea miatt otthon kellett hagynia. Az automata tűzoltót drágának találta, annak ellenére hogy passzívan is csökkenti a tűz esélyét. A szegénylegénynek egy dolga maradt, haza térni. Itt a vége fuss el véle...

Mit is tanultunk ebből a meséből?

Az FV4202-nek egy remek ágyúja van, ami nem igazán igényli a goldot a magas alapátütés miatt, de nem egy golyószóró. A tornya igazán hulldownban lesz kemény, de elég érdekes formája miatt könnyen belövik. Az alváz a jó döntöttsége miatt csak a 6-os tankok ellen véd szemből megbízhatóan, magasabb szinten csak extrém esetekben. Jól manőverezhető hála a jó talajellenállási értékeknek, viszont nem gyors a tank. A korábbi 35-ös végsebességgel a csata elején nyomtam 2-szer R betűt és a csata végén megállt a tank, ha nem lőttek ki addig. Most az 50-nel jóval használhatóbbá vált, de a motor gyengécske és nem szívleli, ha terhelik.

A kredithozamát megemelték, ami rosszat nem tett neki, de eddig is jól hozta a pénzt.

A látótávja kellemes, de nem átlagon felüli. Ez a tank szinte minden téren átlagos teljesítményt nyújt. 9.17.1-re szerintem sikerült a végleges balanszolása a tanknak.

Legénység képzése, skillek

A Centurion I-től kezdődően kompatibilis a legénység az FV-jével. Nekem van Cromwell B-m is és ha legénységet szeretnék húzni, akkor inkább az FV-t választom. Méghozzá azért, mert könnyebb vele akár 10-es tierben is XP-t szerezni. 

Az ajánlott képességek terén kicsit bajban vagyok, ugyanis ezt a legénységet 3 tankban húztam, ezért nem kimondottan ehhez a tankhoz illők vannak benne.

 • Parancsnok: 6. érzék, Elit alakulat, Javítás/Felderítő
 • Lövész: Pillanatkép, Elit alakulat, Javítás/Mesterlövész
 • Vezető: Sima utazás, Elitalakulat, Javítás/ Offroad vezetés (hogy kevesebbet veszítsen a sebességéből)
 • Töltő (rádiós is egyben): Biztonságos elhelyezés, Elit alakulat, Helyzetfelismerés/Javítás

Felszerelések, fogyócikkek

 • 250+-ról lövöldözéshez: Töltésgyorsító, Vertikális stabilizátor, Távcső
 • 250-nél közelebbről lövöldözéshez: Töltésgyorsító Vertikális stabilizátor, Szellőzés 2. szint.

Fogyócikknek kis javító, kis elsősegély, kis tűzoltó a standard, de a poroltó cserélhető automata változatra, esetleg pudingra, ha igazán belevalóak vagyunk.

A tank által képviselt játékstílus

Itt nem tudok általánosan ajánlani semmit, mert a tank mondja meg hogyan játszd. Dimbes-dombos helyeket szereti, ahová hamar eljut, és a kinéz-lő-visszabújik taktikát követheti. Ha ilyenre nincs lehetőség, akkor érdemes 250-300 méterről a 2-3/4. sorból lövöldözni. Távcsővel jó a látótáv és a lövedék sem veszít sokat az átütéséből. Ha top tierek vagyunk és sok a 6-os 7-es tank, akkor meg lehet próbálni a frontot tolni, ez esetben rendkívül fontos, hogy időben észre vegyük ha sokan vannak szemben, mert nem lesz időnk utólag elfutni.

Kinek érdemes egy ilyet beszereznie?

Azt kell mondjam, hogy a gyengécske motor és a torony érdekes formája ellenére "a wotos karrierje első felében járó" játékosoknak megéri megvenni. A megbántások elkerülése érdekében azt kell mondjam, hogy 7-8000 csata után már látom értelmét a tank megvételének. Ha hagyod, megtanítja hogy milyen a közepes tankok világa, amikor a 2-es gomb csak dísznek van.

Videó

A videó elkészítéséért köszönet Bodzy-nak.


Az elemzést írta: Pici_Maci

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:45
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  paracletos · 2 éve
  Hát ez nagyon jó elemzés, nagyon tetszik!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 2 éve
  [quote name="Ramthattack"]Szerintem a legjátszhatóbb 8as prém-tank, amit (mindig) lehet kapni a shopban; jó az átütése(!), elég pontos az ágyúja, a csőlehajlása is használható, jól hozza a krediteket. És "mondom" ezt azért, mert jelenleg akár melyiket (8as prém) veszem/venném elő, tier 10ben kellene játszani vele az esetek 90%-ában, igaz/lehet hogy az Strv S1 még jobb lenne, de a csapat tagok ezt általában megnehezítik (pl. hátul kempelő light-ok, vagy a lemming vonat elindulása, stb.), így szerintem azzal annyira nem könnyű, sőt. Ezzel pedig több medes stílust is lehet játszani, csak a mozgása miatt időben kell lereagálni a történéseket... és a buff-al ez még inkább igaz lesz rá (csak nehogy utána kapjon egy ágyú nerfet).[/quote]

  Én alighanem valamit nem jól csinálok ezzel a tankkal, mert nekem nem találnak a lövések. Most is, mikor ezt írom, 11 lövésig jutottam, 3 talált. Mondjuk a Panther/M10-zel ugyanez a helyzet, szóval biztos velem van a baj, de hogy miért pont ezekkel nem tudok lőni, azt nem tudom. Pedig 4 skilles legénység van ezen is, azon nem múlhat.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ramthattack · 3 éve
  Szerintem a legjátszhatóbb 8as prém-tank, amit (mindig) lehet kapni a shopban; jó az átütése(!), elég pontos az ágyúja, a csőlehajlása is használható, jól hozza a krediteket. És "mondom" ezt azért, mert jelenleg akár melyiket (8as prém) veszem/venném elő, tier 10ben kellene játszani vele az esetek 90%-ában, igaz/lehet hogy az Strv S1 még jobb lenne, de a csapat tagok ezt általában megnehezítik (pl. hátul kempelő light-ok, vagy a lemming vonat elindulása, stb.), így szerintem azzal annyira nem könnyű, sőt. Ezzel pedig több medes stílust is lehet játszani, csak a mozgása miatt időben kell lereagálni a történéseket... és a buff-al ez még inkább igaz lesz rá (csak nehogy utána kapjon egy ágyú nerfet).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tóth Zoltán · 3 éve
  A BP Matildával a cromwellel, húzom a legényeket....néha jó néha nem......mind3
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PiciMaci · 3 éve
  Nem nagyon vettem elő sokszor randomban, mert voltak dúrva napok, amikor nem lehetett jót játszani. 50 csata az elmúlt 3 hónapban... ez gyakorlatilag majdnem minden az elmúlt 1 hétben zajlott. Dd örülök, hogy ennyiből fel tudtam tenni és nem kellett többet küzdeni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 3 éve
  Két hete le volt árazva 6000-re és megvettem az angol legénység húzására. Nem volt rossz vétel. Egyből az első csatában olyan pályát kaptam, ahol tudtam tornyozni (és full tier 8 volt), nagyon jól tudtam használni. Aztán persze jöttek a szokásos +2 tierek és a szo(p)kásos győzelmi statisztia.
  Igen sokáig a cromwellB leárazására vártam, hogy legyen olyan tankom amivel brit személyzetet tudok húzni, aztán tavasszal a WG leárazta 9600-ra (ha jól emlékszem), ekkor eldöntöttem, hogy nem lesz brit prémtankom. Ennyit viszont megért egy 8-as prém.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  straubbazsi
  • Kiképző
  · 3 éve
  Hogy mennyit esett miatta a 3MOE elvárt sebzése? :troll2:

  Mármint, viccet félretéve, a teljesítményhez gratuláció, de az MM-mel furcsa szembeállítani, kvázi így "eladni" a tankot, mikor az elmúlt három hónapban 50 meccset játszottál vele (ha jól látom). Ezen az alapon, akkor üzenjük az új T8 MM-nek és a T10 meccsekben való relevanciának a 46 százalékos győzelmi százalékot. Ami persze megint nem lenne korrekt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PiciMaci · 3 éve
  [img][img]http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/07/22/613shot_024.jpg[/img] ([url]http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=613shot_024.jpg[/url])[/img]

  [img][img]http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/07/22/330shot_023.jpg[/img] ([url]http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=330shot_023.jpg[/url])[/img]

  Ezt üzenem az új MM-nek és mindenkinek, aki szerint nem használható tier 10-ben!!!

Legfrissebbek a szerzőtől: PiciMaci

Tovább a kategóriában: « Sherman III - Elemzés

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.