Jelenleg 623 vendég és 3 tag online

2017. március 8. 08:18

FV4202 - Elemzés

Írta:
(75 szavazat)
71 hozzászólás

Barkóba

A tank jó ideje bent van a játékban, de a 9.12-es patch-csel egy időre kikerült. Aztán egy speciális küldetéssorozat keretében megszerezhetővé vált a Centurion Action X tulajok számára és rá 1 hétre már a prémium boltból is megvehetővé vált. Mai mesém főszereplője nem más, mint az angolok 8-as prémium közepes tankja, az FV4202.

A szegénylegény és tank

Egyszer volt, hol nem volt. Volt a világon egy szegénylegény, akinek volt egy tankja. A tanknak volt egy 83,4 mm-es lövege, ami 226/258/42-es átütéssel és AP/APCR/HE lőszerekkel rendelkezett, ami 230/230/280-as átlagsebzést tudott produkálni. A lőszerek 1020/1275/1020 m/s-os sebességgel repülnek. A szegénylegény dolgos napjain 7,67 másodpercenként tudott egyet lőni, ellenben ha tölthetnékje támadt és jól megszellőztette a tantok, netán még a bajtársait is áthívta, akkor már 6,6 másodpercenként is lőhetett. Sőt, ha hoztak neki egy kis pudingot és egy kis teát, akkor akár 6,33 másodperc is elég volt neki egy lőszer betöltéséhez.

A lőszereket egy kedves barátja hozta neki 680/4400/170 kredites áron. Az ágyú meglehetősen pontos volt: a dolgos hétköznapokon 0,32-es, egy jó szellőztetés után 0,31-es, a bajtársaival 0,30-as, pudinggal pedig 0,29-es szórása volt. A célzással nem voltak problémák, ez 2,21 másodperc volt alapból, amit a bajtársak segítsége, egy jó puding és a megszellőztetett tank 2,02-re tudott redukálni.

Egy nap a szegénylegényt hívta a kötelessége és harcba kellett indulnia. Nem aggódott az átütésért, mert a tier 9-es tankokra is elég volt az alaplőszeré. De ahogy teltek múltak a napok, szembe kerültek a gonosz 10-es tankok is. Az okos szegénylegény 6 darab APCR lőszerét gondosan használta. Tudta, ha a tankok gyengébb pontjaira lő, akkor egy ideig vissza tudja őket tartani, de akkor hamar haza kell menjen dolgozni, hogy újra tudja tölteni a lőszereket, hisz drága volt az APCR használata. Ennek elkerülése érdekében kedves nagypapája ezt tanácsolta: "Kerülj fiam ellened oldalába, s meglásd, onnan már az AP is lyukat váj a kemény tankokba!"

A szegénylegény bajtársaival hét nap hét éjjel folyton-folyvást csak ment, míg egy dimbes-dombos vidékre értek. Ekkor egy galamb szállt le hozzá és így szólt: "Szegénylegény! A dombok között bújtak meg az ellenségeid. Hetvenszer heten vannak, ezért használd a 10 fokos ágyúsüllyedésed." A legény megfogadta a tanácsot és csak a tornyát mutatta az ellenfélnek. A tornyot még a nagypapa használta a maga idejében, de akkor sem volt túl kemény a maga 170/90/90 mm-es vastagságával. A szegénylegény a dombok mögül nem nagyon mert kinézni, mert itt-ott könnyen át tudták ütni, hiába volt hulldown pozícióban. A tankból remekül ellátott a legény akár 390 méterre is, de ha messzelátót is használt, 429 méterre növelhette látótávját.

Gondolt egyet a legény és kihasználta az ágyú pontosságát, gyors célzását és töltési idejét, így alkalmanként csak rövid ideig kellett szembenézzen az ellenséggel. A torony gyorsan forgott, 40 fokot egy másodperc alatt, de ha a legény hátába kerülnének, akkor úgyis az alvázat is forgatnia kell. A toronyforgatás közben a célzás nehézkes. A plusz szórás számokban 0,2/0,2/0,16 (mozgás/alvázmozgatás/toronyforgatás közben).

Az alváza a tanknak egy érdekes rész. 50,8/50,8/31,8 mm vastag, viszont az eleje nagyon éles szögben döntött. A felső frontlemez 108 mm vastag effektíve, amit ha laposabbról lőnek meg, könnyen generál lepattanót, de a szegénylegény nem erre hagyatkozott a csatában.

Ahogy elfogyott a hetvenszer hét ellenfél, újból útnak indult hősünk. Teltek múltak a napok és elérkeztek Himmelsdorf városába. Itt sarokharcba keveredett a szegénylegény, de csak a 7-8-as tankok ellen tudta a sidescrape manővert használni és azt is csak ritkán, hiszen a torony - érdekes formája miatt - könnyen belőhetővé vált egy kis forgatás után. Ezért kapta magát a legény, és menekülőre fogta. A láncok szinte a szakadás határán voltak, így 42,67 fokot tudtak fordulni. A szegénylegény ennek köszönhetően nagyon jól boldogult a kacskaringós utakon.

Sajnos a motor csak 510 lóerőt adott le, ezért csak nehezen tudta elérni a 45-48-at a kemény utakon, sőt, a közepesen kemény talajon már csak 35-38-cal, míg a puha talajon 25-29 km/h-val volt képes célja felé haladni. Hiába jött a jó tündér, 2x is, és emelte a sebességet 35-ről 40-re, majd 40-ről 50-re, ha a motort nem tudta elvarázsolni. Bár a talajellenállási értékei remekek voltak a tanknak, nem igazán tudta ezt kamatoztatni. Ez az öreg Rolls-Royce motor 20%-os eséllyel gyulladt, de a legénynek szerencséjére ez nem történt meg. Kézi tűzoltót tartott benne a biztonság kedvéért, amit viszont néha a sok puding és tea miatt otthon kellett hagynia. Az automata tűzoltót drágának találta, annak ellenére hogy passzívan is csökkenti a tűz esélyét. A szegénylegénynek egy dolga maradt, haza térni. Itt a vége fuss el véle...

Mit is tanultunk ebből a meséből?

Az FV4202-nek egy remek ágyúja van, ami nem igazán igényli a goldot a magas alapátütés miatt, de nem egy golyószóró. A tornya igazán hulldownban lesz kemény, de elég érdekes formája miatt könnyen belövik. Az alváz a jó döntöttsége miatt csak a 6-os tankok ellen véd szemből megbízhatóan, magasabb szinten csak extrém esetekben. Jól manőverezhető hála a jó talajellenállási értékeknek, viszont nem gyors a tank. A korábbi 35-ös végsebességgel a csata elején nyomtam 2-szer R betűt és a csata végén megállt a tank, ha nem lőttek ki addig. Most az 50-nel jóval használhatóbbá vált, de a motor gyengécske és nem szívleli, ha terhelik.

A kredithozamát megemelték, ami rosszat nem tett neki, de eddig is jól hozta a pénzt.

A látótávja kellemes, de nem átlagon felüli. Ez a tank szinte minden téren átlagos teljesítményt nyújt. 9.17.1-re szerintem sikerült a végleges balanszolása a tanknak.

Legénység képzése, skillek

A Centurion I-től kezdődően kompatibilis a legénység az FV-jével. Nekem van Cromwell B-m is és ha legénységet szeretnék húzni, akkor inkább az FV-t választom. Méghozzá azért, mert könnyebb vele akár 10-es tierben is XP-t szerezni. 

Az ajánlott képességek terén kicsit bajban vagyok, ugyanis ezt a legénységet 3 tankban húztam, ezért nem kimondottan ehhez a tankhoz illők vannak benne.

 • Parancsnok: 6. érzék, Elit alakulat, Javítás/Felderítő
 • Lövész: Pillanatkép, Elit alakulat, Javítás/Mesterlövész
 • Vezető: Sima utazás, Elitalakulat, Javítás/ Offroad vezetés (hogy kevesebbet veszítsen a sebességéből)
 • Töltő (rádiós is egyben): Biztonságos elhelyezés, Elit alakulat, Helyzetfelismerés/Javítás

Felszerelések, fogyócikkek

 • 250+-ról lövöldözéshez: Töltésgyorsító, Vertikális stabilizátor, Távcső
 • 250-nél közelebbről lövöldözéshez: Töltésgyorsító Vertikális stabilizátor, Szellőzés 2. szint.

Fogyócikknek kis javító, kis elsősegély, kis tűzoltó a standard, de a poroltó cserélhető automata változatra, esetleg pudingra, ha igazán belevalóak vagyunk.

A tank által képviselt játékstílus

Itt nem tudok általánosan ajánlani semmit, mert a tank mondja meg hogyan játszd. Dimbes-dombos helyeket szereti, ahová hamar eljut, és a kinéz-lő-visszabújik taktikát követheti. Ha ilyenre nincs lehetőség, akkor érdemes 250-300 méterről a 2-3/4. sorból lövöldözni. Távcsővel jó a látótáv és a lövedék sem veszít sokat az átütéséből. Ha top tierek vagyunk és sok a 6-os 7-es tank, akkor meg lehet próbálni a frontot tolni, ez esetben rendkívül fontos, hogy időben észre vegyük ha sokan vannak szemben, mert nem lesz időnk utólag elfutni.

Kinek érdemes egy ilyet beszereznie?

Azt kell mondjam, hogy a gyengécske motor és a torony érdekes formája ellenére "a wotos karrierje első felében járó" játékosoknak megéri megvenni. A megbántások elkerülése érdekében azt kell mondjam, hogy 7-8000 csata után már látom értelmét a tank megvételének. Ha hagyod, megtanítja hogy milyen a közepes tankok világa, amikor a 2-es gomb csak dísznek van.

Videó

A videó elkészítéséért köszönet Bodzy-nak.


Az elemzést írta: Pici_Maci

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:45
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  diszno_sajtt · 2 éve
  [quote name="Imperius"]Most, hogy a hét tier 8as tankja lehetséges, hogy beruháznék rá. Nem sokat játszottam eddig med tankkal, a panther/m10-et leszámítva, ami viszont nagyon bejött. Megéri megvenni? Mik a tapasztalatok?[/quote]
  Nehéz kérdés. Hogy neked megéri-e, azt te tudod. Az egyik legjobb prém med, a döntött páncél, a jó átütés és a 10 fokos csőlehajlás miatt. Ha bejön neked a med játék akkor megéri. Ha nem vagy igazán med-es akkor nem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Imperius · 2 éve
  Most, hogy a hét tier 8as tankja lehetséges, hogy beruháznék rá. Nem sokat játszottam eddig med tankkal, a panther/m10-et leszámítva, ami viszont nagyon bejött. Megéri megvenni? Mik a tapasztalatok?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  lajbiohhun · 2 éve
  "és a buff-al ez még inkább igaz lesz rá (csak nehogy utána kapjon egy ágyú nerfet)"[/quote]

  Prém tank egy fejlesztői hír szerint nem kaphat nerfet... remélem! Szeretem ezt a tankot! :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tiger7373 · 2 éve
  [quote name="tothkrisz846"][quote name="Tiger7373"]Én most cseréltem be skoda t 40 et adtam érte.Nekem nagyon be jött jo kis med jó jó nem egy object de nagyon is játszható tank .T 9,10 be is boldogulok vele ,creditet is szépen hozza .Érdekes nekem nem pontatlan az ágyuja [/quote]
  Akkor érdemes meg venni ezt ? hali .[/quote]
  Igen ha szeretsz medekkel menni feltétlen

  [quote name="colmancer"]Szevasztok!

  Ez az egyik olyan tank, amit én is ajánlok megvételre.
  Stabil teljesítményre képes. Okosan használva lehet vele rendesen sebezni X-esek között is.
  Nem egy rakéta az 50km/h, de a régi 35-38km/h-tól sokkal jobb.
  Nem a frontra való, támogató jellegű magasabb tierben.
  Pattintgat is aránylag gyakran. Átütése is jó, alfa nem a legnagyobb, de éppen elegendő.
  Nekem nem modulérzékeny és nem gyullad...persze nem is pótkajával használom.
  Kreditet is hozza. Igaz nem fossa, mint más slágerprémek, de prémium fiók nélkül is összelődözhetsz vele 25-45k-t.
  A buff nagyon jót tett neki. Persze meghálálja az álcaskillt és festést, meg a BIA-t is.
  A szűkülés kicsit tényleg "álmos", de nem kezelhetetlen/nem frusztráló...mint a 112-nél broáf :-x

  Ufff én beszéltem[/quote]
  [quote name="colmancer"]Szevasztok!

  Ez az egyik olyan tank, amit én is ajánlok megvételre.
  Stabil teljesítményre képes. Okosan használva lehet vele rendesen sebezni X-esek között is.
  Nem egy rakéta az 50km/h, de a régi 35-38km/h-tól sokkal jobb.
  Nem a frontra való, támogató jellegű magasabb tierben.
  Pattintgat is aránylag gyakran. Átütése is jó, alfa nem a legnagyobb, de éppen elegendő.
  Nekem nem modulérzékeny és nem gyullad...persze nem is pótkajával használom.
  Kreditet is hozza. Igaz nem fossa, mint más slágerprémek, de prémium fiók nélkül is összelődözhetsz vele 25-45k-t.
  A buff nagyon jót tett neki. Persze meghálálja az álcaskillt és festést, meg a BIA-t is.
  A szűkülés kicsit tényleg "álmos", de nem kezelhetetlen/nem frusztráló...mint a 112-nél broáf :-x

  Ufff én beszéltem[/quote]
  Igy igaz azért maradt a régi tizes multjábol is valami :taps:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  colmancer · 2 éve
  Szevasztok!

  Ez az egyik olyan tank, amit én is ajánlok megvételre.
  Stabil teljesítményre képes. Okosan használva lehet vele rendesen sebezni X-esek között is.
  Nem egy rakéta az 50km/h, de a régi 35-38km/h-tól sokkal jobb.
  Nem a frontra való, támogató jellegű magasabb tierben.
  Pattintgat is aránylag gyakran. Átütése is jó, alfa nem a legnagyobb, de éppen elegendő.
  Nekem nem modulérzékeny és nem gyullad...persze nem is pótkajával használom.
  Kreditet is hozza. Igaz nem fossa, mint más slágerprémek, de prémium fiók nélkül is összelődözhetsz vele 25-45k-t.
  A buff nagyon jót tett neki. Persze meghálálja az álcaskillt és festést, meg a BIA-t is.
  A szűkülés kicsit tényleg "álmos", de nem kezelhetetlen/nem frusztráló...mint a 112-nél broáf :-x

  Ufff én beszéltem
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  tothkrisz846 · 2 éve
  [quote name="Tiger7373"]Én most cseréltem be skoda t 40 et adtam érte.Nekem nagyon be jött jo kis med jó jó nem egy object de nagyon is játszható tank .T 9,10 be is boldogulok vele ,creditet is szépen hozza .Érdekes nekem nem pontatlan az ágyuja [/quote]
  Akkor érdemes meg venni ezt ? hali .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tiger7373 · 2 éve
  Én most cseréltem be skoda t 40 et adtam érte.Nekem nagyon be jött jo kis med jó jó nem egy object de nagyon is játszható tank .T 9,10 be is boldogulok vele ,creditet is szépen hozza .Érdekes nekem nem pontatlan az ágyuja
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  antomysm · 2 éve
  jó kis tankocska, de, hogy 10-ből 8szor tier 10-ben kelljen mennie?... Félelmetes... Mintha az MM még mindig azt hinné, hogy X.es tank...

  [quote name="jamon_serrano"]
  Én alighanem valamit nem jól csinálok ezzel a tankkal, mert nekem nem találnak a lövések. Most is, mikor ezt írom, 11 lövésig jutottam, 3 talált. Mondjuk a Panther/M10-zel ugyanez a helyzet, szóval biztos velem van a baj, de hogy miért pont ezekkel nem tudok lőni, azt nem tudom. Pedig 4 skilles legénység van ezen is, azon nem múlhat.[/quote]

  Nálam is ezt csinálta. Én V stab, távcső, töltés gyorsítóval használtam. Gondoltam kipróbálok valamit, mert mindenhol azt hallottam, hogy jó az ágyú, de nálam egy rémálom volt. Lecseréltem a távcsövet célzás gyorsítóra, azóta úgy érzem sokkal jobb lett. Pedig a szórás képet nem kéne befolyásolja, de mégis. Ugyan ez volt a bajom a Centi 1-nél is, ott is bevált... Sajnos a látótávom kárára, de javult annyit az ágyú, hogy megérje. Inkább skillból próbálom javítani a látótávomat azóta.

Legfrissebbek a szerzőtől: PiciMaci

Tovább a kategóriában: « Sherman III - Elemzés

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.