Jelenleg

50
látogatónk van

2017. február 15. 08:08

Ikv 103 - Elemzés

Írta:
(42 szavazat)
62 hozzászólás

Bevezetés

Az ikv a svédek csodagépezete az 1980-as évekig. Miután a 102-est félbeszakították vagy modernizálták, a 103-assal pótolták, ami tökéletesen eleget tett az akkori követelményeknek. Mobilis, lapos, páncél nélküli, tehát könnyű és van egy 105-ös ágyú a fedélzetén, ami tökéletesen helytáll a támogató tüzérség szerepében.

Paraméterek

Ágyú

Amilyen szépen kezdtem az elejét - már ha szép volt -, annyira fogom csúnyán kezdeni a tank játékbeli teljesítményének bemutatását.

Ágyú téren kettő közül választhatunk. A „Miért lehet kettőt választani?” dologra mindjárt kitérek részletesebben. Az első ágyú az ikv 102 a második az ikv 103. Nem nagy különbség, csak a név változott. Az űrmérete is a megszokott 105mm vagy 10,5cm, kinek hogy tetszik. Viszont most jön a baj.

ikv102

Alap ágyúnak nem is lenne rossz, viszont van pár dolog benne, ami miatt legszívesebben feladnánk az egész tank ágat. Az átütésünk Tier 5-ben elég, tier 6-7-ben max acélfalat csinálunk vagy töltjük a repeszt.

Szám szerint ezekkel az értékekkel rendelkezünk: 102/110/53 mm átütés AP/HEAT/HE lövedékekkel. Sebzésünk kiemelkedő 320/300/370 HP, ami képes egylövésezni pár 5-ös tankot, de tier 3-4-es tankok előszeretettel szálnak el egy lövésből, HA átüti őket a lőszerünk. Akit eddig nem ijesztettek el a számok, akkor most kezdhet rettegni. Újratöltési ideje Ventilátor/BIA/Töltésgyorsító mellet 10,1 mp. Oké! Felfogjuk annak, hogy nagy a sebzése, viszont akkor miért van 2,1-es célzási idő mellé egy 0,51-es „pontossági” érték? A lőszer repülési idejére nem is merek ránézni (395 m/s), mert ha dombról lefele elindulunk és úgy lövünk, akkor képesek lennénk utolérni a lövedékünket (képletesen). Egyedül a DPM-e lenne jó, ha az átütés/pontosság használható lenne (1870).

ikv103

Térjünk át viszont a fejlesztett ágyúra. Ez egy ikv 103-as, ami konkrétan ugyan az az ágyú mint a 102, csak feljavítva, és adva neki egy számomra iszonyatosan utálatos tulajdonságot. 

Átütésünk az előző ágyúhoz képest megnő 120/140 mm-re, ami már tier 6-ban is egy korrekt érték. Tier 7-ben viszont már annyit sem fogunk tudni csinálni, mint a 102-essel. Sebzésünk a már jól megszokott 300/300 HP, ami semmiben sem különbözik az elődjéhez képest. Most jönnek a kicsit jobb paraméterek. Újratöltése már csak 9,3 mp, ami még mindig horribilis egy 5-ös tankhoz képest. Célzási ideje troll ágyúhoz képest...... 1,9 mp!?!? 

 • Huston! Hiba van rendszerben!
 • Nyugalom közlegény! Olvasson tovább!

Pontossága 0,39m/100. Ez már sokkal jobb érték, és valahogy pontosabbnak érződik, mint ami ide van írva. Én egy 0,35-0,34-et adnék neki. DPM-e felkúszik 1938-ra, ami annyira nem rossz, bár még mindig a mezőny végén kullog. 

A szemfülesek rájöhettek, hogy a lőszerről nem írtam semmit sem. Nem véletlen. Nos az alap és a prémium lőszerünk ugyan az (Ezazz!!!! Mind a kettő APCR vagy AP! Kirááály!). Sajnos mind a kettő HEAT. Mikor ezt először megláttam nem tudtam, hogy most mi van. 

A löveg az mind a két esetben -12 és +20 fokban téríthető ki vertikálisan, ami nem lenne hátrány, viszont... Erről majd később. Oldalra -10/+10 fokban lehet mozgatni.

A lőszersebességről még nem beszéltem, tehát ez se maradjon ki. Egy „barátibb” 412 m/s-os értéket kapunk, ami 17 m/s-mal gyorsabb mint az előző.

Illetve, sajnos vagy szerencsére, ezt döntse el mindenki maga, de mindösszesen 20 db lőszer fér a tankba, ami szerintem elég, ha csak a töltésidőt és a tier-t nézem. 

Felépítmény

Nem hiszem, hogy felépítményről kellene beszélnünk, hiszen nálunk a kartonpapír is vastagabb, mint ennek a tanknak nevezett valaminek a páncélértékei. 18/7/12 mm (elöl/oldalt/hátul) „páncél” véd minket a hűvös Skandináv szelektől. Aki át akar minket ütni, az át is fog. A legkeményebb rész a tankon az az ágyúmenet a maga 50-60 mm-es vastagságával.

Én a páncélhasználatot nem is nagyon firtatnám, biztos tudták, hogy hogy kell kezelni a tankot.

Térjünk át a forgási sebességre és a löveg mozgására.

A tankunk kapott egy 32 fok/mp-es fordulási időt, ami annyira nem jó, sőt szerintem botrányos. Hogy megértsétek miért, hoztam egy példát. Gondolom mindenkinek van/volt IS-3-as tankja. Na, annak 30 fok/mp, de a Tiger II-nek is 28 fok/mp. Most gondolom sokan azzal jöttök hogy „De hát ezek Tier 8-as HT tankok!!!”. Igen, ezek tier 8-as böszmenehéz HT-tankok, ez pedig egy Tier 5-ös 10 tonnás papírdarab. Az ágyú legalább 40 fok/mp-es „forgást” kapott, amivel lehet célozni és lekövetni a tier 5-ös futrinkákat. 

Továbbá írtam a lövegnél, hogy nem annyira kellemes a tank -12 fokos ágyúsüllyedése. „De hát Silean! Beteg vagy? 12 fok!!”

Csodálatos rajz, de a lényeg az lejön róla. Hiába a jó lövegsüllyedés, ha a löveg a tank majdhogynem alján van, aminek következtében a teteje olyan mint az amerikaiak kupolája. A Dicker Max vagy STB-1 pont ezért jó a tornyozásban, mivel előbbinek csak egy minimális része amit (lehetetlen ellőni), utóbbinak pedig szintén csak egy páncéllal ellátott minimális része látszik ki. Ennél pont hogy minden kilátszik, de legalább még páncélja sincs.

Az álcája tierjében a legjobb.

Álcahálóval az érték jobban felmenne, de a DPM és a hosszú újratöltés miatt én inkább ventilátort és töltésgyorsítót tettem rá a periszkóp mellé. Illetve a látótávot is így tudtam kimaxolni 443 méterre.

Motor

A motor egy FORD 391-es 175 LE-vel megáldva. A 10 tonna és a 175 LE egy szimpatikus 19,6 LE/t-ás fajlagos teljesítményt ad a tankunknak. Nem hangzik rosszul. Végsebessége előre 60 km/h hátra 20 km/h, ami szintén nagyon jónak hangzik. Ja! Hát persze, hiszen nem írtam még le a talajellenállást.

 • Kemény talajon: 0,93
 • Közepes talajon: 1,07
 • Puha talajon: 1,97

Ismerve az adatokat a végsebességünk hirtelen lemegy 40-45 környékére, ami már nem hangzik olyan jól.

Ajánlott játékstílus

Ez tipikusan az a tank, amivel ha nem játszol 100+ csatát, nem jössz rá, hogy hogyan kellene használni. Nekem az "előremész és tradelsz a csapattársad HP-jával" dolog jött be, ha adott volt a pálya. Ha nyílt mezőt kaptam, akkor én voltam a spotter. Az ágyú karakterisztikája miatt lehetetlen a mesterlövészkedés, illetve már nem is maradt sok pálya, ahol lehet valódi TD-ként játszani. 

Nekem 40+ csata után az a véleményem a tankról, hogy nem lehet megtalálni a helyes játékstílust:

 • Próbáltam a TD verziót: Nem jött be a pályák miatt és a Tier 5 csodái miatt.
 • Próbáltam az agresszív verziót: Jött egy trollgunos vacak és mehettem a garázsba.
 • Végül próbáltam az ISU módszert, ami hatásosnak tűnt egész addig míg az arty meg nem talált. 

Annyi pozitívumot találtam benne, hogy a mobilitást és az álcát kihasználva mehettem spotterkedni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Ajánlott felszereléseknek 2 variációja van:

 • Töltésgyorsító/Álcaháló/Periszkóp
 • Töltésgyorsító/Ventilátor/Periszkóp

Mivel nálam minden tanknál a látótávon van a hangsúly, ezért a periszkópot mindenképp meghagynám. 

Az első variációt a tipikus TD-seknek ajánlom, akik elrejtőznek és lövik a tankokat látatlanban, míg a másodikat azoknak, akik inkább a változatosabb TD játékot helyezik előnybe, tehát a második sorban vannak, és gyakran vannak közelharcban. Én a második variációt használom, mivel türelmetlen vagyok és a mostani csapatokban nem lehet bízni.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék / BIA / Javítás
 • Lövész: Álca / BIA / Javítás
 • Vezető: Álca / BIA / Kuplungégető
 • Töltő: Álca / BIA / Biztonságos elhelyezés vagy Adrenalin roham

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó ágyú (khm)
 • Nagy alfa
 • Relatíve pontos 
 • Jó álcaérték
 • Jó látótáv
 • Mobilis 
 • Egy 5-ös tank

Hátrányai

 • Arty full HP-ról veszi ki
 • HEAT
 • Lassan fordul
 • Csapat és pályafüggő
 • Kevés lőszer (20 db)

Kiknek ajánlott

Őszintén? Bárkinek. De elsősorban annak, aki nem rendelkezik sok tapasztalattal és képes egy ilyen roncsdarabot a garázsában tartani. HA csak átugrik rajta, akkor respect, mert nekem ahhoz sem volt türelmem. Akinek van hajlama a mazochizmusra, annak be fog jönni a tank, de aki minimálisan is törődik magával, az inkább gyorsan túllép rajta.

Videó

És a végére egy Wotreplayses kör, ami azt hiszem, hogy az általam vázolt játékstílust tökéletesen bemutatja:


Az elemzést írta: silean2

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:05

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vintagemike
  • Tankos
  · 5 éve
  Köszi az elemzést, teljesen jól leírtad.
  Ritka fos egy tank szerintem...talán csak a Pz.Sfl. IVc múlja alul (legalábbis számomra).
  A tier IV-es TD előtte sokkal jobb gép volt, sajnálom, hogy eladtam, nem hittem volna, hogy ez ekkora gáz lesz.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bicskeiz
  • Tankos
  · 5 éve
  Köszi!
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.