Jelenleg

27
látogatónk van

2017. február 15. 08:08

Ikv 103 - Elemzés

Írta:
(43 szavazat)
62 hozzászólás

Bevezetés

Az ikv a svédek csodagépezete az 1980-as évekig. Miután a 102-est félbeszakították vagy modernizálták, a 103-assal pótolták, ami tökéletesen eleget tett az akkori követelményeknek. Mobilis, lapos, páncél nélküli, tehát könnyű és van egy 105-ös ágyú a fedélzetén, ami tökéletesen helytáll a támogató tüzérség szerepében.

Paraméterek

Ágyú

Amilyen szépen kezdtem az elejét - már ha szép volt -, annyira fogom csúnyán kezdeni a tank játékbeli teljesítményének bemutatását.

Ágyú téren kettő közül választhatunk. A „Miért lehet kettőt választani?” dologra mindjárt kitérek részletesebben. Az első ágyú az ikv 102 a második az ikv 103. Nem nagy különbség, csak a név változott. Az űrmérete is a megszokott 105mm vagy 10,5cm, kinek hogy tetszik. Viszont most jön a baj.

ikv102

Alap ágyúnak nem is lenne rossz, viszont van pár dolog benne, ami miatt legszívesebben feladnánk az egész tank ágat. Az átütésünk Tier 5-ben elég, tier 6-7-ben max acélfalat csinálunk vagy töltjük a repeszt.

Szám szerint ezekkel az értékekkel rendelkezünk: 102/110/53 mm átütés AP/HEAT/HE lövedékekkel. Sebzésünk kiemelkedő 320/300/370 HP, ami képes egylövésezni pár 5-ös tankot, de tier 3-4-es tankok előszeretettel szálnak el egy lövésből, HA átüti őket a lőszerünk. Akit eddig nem ijesztettek el a számok, akkor most kezdhet rettegni. Újratöltési ideje Ventilátor/BIA/Töltésgyorsító mellet 10,1 mp. Oké! Felfogjuk annak, hogy nagy a sebzése, viszont akkor miért van 2,1-es célzási idő mellé egy 0,51-es „pontossági” érték? A lőszer repülési idejére nem is merek ránézni (395 m/s), mert ha dombról lefele elindulunk és úgy lövünk, akkor képesek lennénk utolérni a lövedékünket (képletesen). Egyedül a DPM-e lenne jó, ha az átütés/pontosság használható lenne (1870).

ikv103

Térjünk át viszont a fejlesztett ágyúra. Ez egy ikv 103-as, ami konkrétan ugyan az az ágyú mint a 102, csak feljavítva, és adva neki egy számomra iszonyatosan utálatos tulajdonságot. 

Átütésünk az előző ágyúhoz képest megnő 120/140 mm-re, ami már tier 6-ban is egy korrekt érték. Tier 7-ben viszont már annyit sem fogunk tudni csinálni, mint a 102-essel. Sebzésünk a már jól megszokott 300/300 HP, ami semmiben sem különbözik az elődjéhez képest. Most jönnek a kicsit jobb paraméterek. Újratöltése már csak 9,3 mp, ami még mindig horribilis egy 5-ös tankhoz képest. Célzási ideje troll ágyúhoz képest...... 1,9 mp!?!? 

 • Huston! Hiba van rendszerben!
 • Nyugalom közlegény! Olvasson tovább!

Pontossága 0,39m/100. Ez már sokkal jobb érték, és valahogy pontosabbnak érződik, mint ami ide van írva. Én egy 0,35-0,34-et adnék neki. DPM-e felkúszik 1938-ra, ami annyira nem rossz, bár még mindig a mezőny végén kullog. 

A szemfülesek rájöhettek, hogy a lőszerről nem írtam semmit sem. Nem véletlen. Nos az alap és a prémium lőszerünk ugyan az (Ezazz!!!! Mind a kettő APCR vagy AP! Kirááály!). Sajnos mind a kettő HEAT. Mikor ezt először megláttam nem tudtam, hogy most mi van. 

A löveg az mind a két esetben -12 és +20 fokban téríthető ki vertikálisan, ami nem lenne hátrány, viszont... Erről majd később. Oldalra -10/+10 fokban lehet mozgatni.

A lőszersebességről még nem beszéltem, tehát ez se maradjon ki. Egy „barátibb” 412 m/s-os értéket kapunk, ami 17 m/s-mal gyorsabb mint az előző.

Illetve, sajnos vagy szerencsére, ezt döntse el mindenki maga, de mindösszesen 20 db lőszer fér a tankba, ami szerintem elég, ha csak a töltésidőt és a tier-t nézem. 

Felépítmény

Nem hiszem, hogy felépítményről kellene beszélnünk, hiszen nálunk a kartonpapír is vastagabb, mint ennek a tanknak nevezett valaminek a páncélértékei. 18/7/12 mm (elöl/oldalt/hátul) „páncél” véd minket a hűvös Skandináv szelektől. Aki át akar minket ütni, az át is fog. A legkeményebb rész a tankon az az ágyúmenet a maga 50-60 mm-es vastagságával.

Én a páncélhasználatot nem is nagyon firtatnám, biztos tudták, hogy hogy kell kezelni a tankot.

Térjünk át a forgási sebességre és a löveg mozgására.

A tankunk kapott egy 32 fok/mp-es fordulási időt, ami annyira nem jó, sőt szerintem botrányos. Hogy megértsétek miért, hoztam egy példát. Gondolom mindenkinek van/volt IS-3-as tankja. Na, annak 30 fok/mp, de a Tiger II-nek is 28 fok/mp. Most gondolom sokan azzal jöttök hogy „De hát ezek Tier 8-as HT tankok!!!”. Igen, ezek tier 8-as böszmenehéz HT-tankok, ez pedig egy Tier 5-ös 10 tonnás papírdarab. Az ágyú legalább 40 fok/mp-es „forgást” kapott, amivel lehet célozni és lekövetni a tier 5-ös futrinkákat. 

Továbbá írtam a lövegnél, hogy nem annyira kellemes a tank -12 fokos ágyúsüllyedése. „De hát Silean! Beteg vagy? 12 fok!!”

Csodálatos rajz, de a lényeg az lejön róla. Hiába a jó lövegsüllyedés, ha a löveg a tank majdhogynem alján van, aminek következtében a teteje olyan mint az amerikaiak kupolája. A Dicker Max vagy STB-1 pont ezért jó a tornyozásban, mivel előbbinek csak egy minimális része amit (lehetetlen ellőni), utóbbinak pedig szintén csak egy páncéllal ellátott minimális része látszik ki. Ennél pont hogy minden kilátszik, de legalább még páncélja sincs.

Az álcája tierjében a legjobb.

Álcahálóval az érték jobban felmenne, de a DPM és a hosszú újratöltés miatt én inkább ventilátort és töltésgyorsítót tettem rá a periszkóp mellé. Illetve a látótávot is így tudtam kimaxolni 443 méterre.

Motor

A motor egy FORD 391-es 175 LE-vel megáldva. A 10 tonna és a 175 LE egy szimpatikus 19,6 LE/t-ás fajlagos teljesítményt ad a tankunknak. Nem hangzik rosszul. Végsebessége előre 60 km/h hátra 20 km/h, ami szintén nagyon jónak hangzik. Ja! Hát persze, hiszen nem írtam még le a talajellenállást.

 • Kemény talajon: 0,93
 • Közepes talajon: 1,07
 • Puha talajon: 1,97

Ismerve az adatokat a végsebességünk hirtelen lemegy 40-45 környékére, ami már nem hangzik olyan jól.

Ajánlott játékstílus

Ez tipikusan az a tank, amivel ha nem játszol 100+ csatát, nem jössz rá, hogy hogyan kellene használni. Nekem az "előremész és tradelsz a csapattársad HP-jával" dolog jött be, ha adott volt a pálya. Ha nyílt mezőt kaptam, akkor én voltam a spotter. Az ágyú karakterisztikája miatt lehetetlen a mesterlövészkedés, illetve már nem is maradt sok pálya, ahol lehet valódi TD-ként játszani. 

Nekem 40+ csata után az a véleményem a tankról, hogy nem lehet megtalálni a helyes játékstílust:

 • Próbáltam a TD verziót: Nem jött be a pályák miatt és a Tier 5 csodái miatt.
 • Próbáltam az agresszív verziót: Jött egy trollgunos vacak és mehettem a garázsba.
 • Végül próbáltam az ISU módszert, ami hatásosnak tűnt egész addig míg az arty meg nem talált. 

Annyi pozitívumot találtam benne, hogy a mobilitást és az álcát kihasználva mehettem spotterkedni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Ajánlott felszereléseknek 2 variációja van:

 • Töltésgyorsító/Álcaháló/Periszkóp
 • Töltésgyorsító/Ventilátor/Periszkóp

Mivel nálam minden tanknál a látótávon van a hangsúly, ezért a periszkópot mindenképp meghagynám. 

Az első variációt a tipikus TD-seknek ajánlom, akik elrejtőznek és lövik a tankokat látatlanban, míg a másodikat azoknak, akik inkább a változatosabb TD játékot helyezik előnybe, tehát a második sorban vannak, és gyakran vannak közelharcban. Én a második variációt használom, mivel türelmetlen vagyok és a mostani csapatokban nem lehet bízni.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék / BIA / Javítás
 • Lövész: Álca / BIA / Javítás
 • Vezető: Álca / BIA / Kuplungégető
 • Töltő: Álca / BIA / Biztonságos elhelyezés vagy Adrenalin roham

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó ágyú (khm)
 • Nagy alfa
 • Relatíve pontos 
 • Jó álcaérték
 • Jó látótáv
 • Mobilis 
 • Egy 5-ös tank

Hátrányai

 • Arty full HP-ról veszi ki
 • HEAT
 • Lassan fordul
 • Csapat és pályafüggő
 • Kevés lőszer (20 db)

Kiknek ajánlott

Őszintén? Bárkinek. De elsősorban annak, aki nem rendelkezik sok tapasztalattal és képes egy ilyen roncsdarabot a garázsában tartani. HA csak átugrik rajta, akkor respect, mert nekem ahhoz sem volt türelmem. Akinek van hajlama a mazochizmusra, annak be fog jönni a tank, de aki minimálisan is törődik magával, az inkább gyorsan túllép rajta.

Videó

És a végére egy Wotreplayses kör, ami azt hiszem, hogy az általam vázolt játékstílust tökéletesen bemutatja:


Az elemzést írta: silean2

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:05

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  SovietJosie
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="bicskeiz"][quote name="Ynnegaf"]Még a tier3-as csodánál tartok, mivel elég hamar elvette a kedvemet az erőlködéstől. Tier4-ben milyen lesz a td-k játszhatósága? Érdemes azt kihúzni? Tier5-nél feljebb nem valószínű, hogy megyek, mert eddig valahogy egyik svéd tank se nyűgözött le. Annyi türelmem meg nincs már, hogy tier8+ szintekre grindoljam.[/quote]
  Nekem a T3 tetszett, lapos, relativ mozgekony, es az agyuja is jo azon a szinten.
  A T4 ahhoz kepest rettenetes... Lassabb, magasabb, es az agyuja se sokkal jobb (a stock meg szarabb is...), meg persze kapott egy semmirevalo pancelt. En ezt igy utolag biztos, hogy atlepnem.
  A T5-ot szokni kellett, foleg a kumulativ köhajitojat, de a vegre mar nem ereztem akkora fajdalomnak a jatekot vele. Nekem az a taktika jott be (mondjuk ez relativ, mert igy se nagy szam), hogy kihasznalv a lovegsulyedest, meg az alcat kozel lopakodtam es vartam, aztan mikor nem ram figyeltek, odaejtettem (lovest erre nem mondanek...) egy HEAT-et, aztan visszabujtam toltogetni. Egyebkent ha nincs mas lehetoseg, erdemes takart ellenfelre is loni, mert az loszer ives esese miett van esely (egy keves) eltalalni.
  Most vagyok a T6-nal (nekem ez az onkentes maximum), es eleg jo, csak a dpm, meg a latotav szar, de nem lehet mindent ugye .
  De ez csak egy bena kezdo velemenye, keretik ugy is kezelni![/quote]

  Teljesen egyetértek veled. A tier3-as gép korrekt volt, a következő bűn rossz. Ez nem nyújt olyan élményt mint egy T67 vagy egy SU85, de nem rossz. Visszavettem, mert a 6os nem jött be, a többinek meg nem tetszik a kinézete :troll2: nem is megyek tovább az ágon.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Felhasznalonev
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote]Ha nyílt mezőt kaptam, akkor én voltam a spotter.[/quote]

  Ha spotternek használod, akkor minek rá töltésgyorsító? :P
  Javasolt felszerelés: venti, álcaháló, periszkóp :troll2:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Pilmus_
  • Tankos
  · 6 éve
  Ez így igaz. Hozzáállás kérdése. Pozitívum, hogy erre már lehet rakni csíkokat!
  Pár hete kitaláltam, hogy nem foglalkozom szorzókkal, akciókkal, spéci küldikkel.
  Példának milyen jó, hogy "Semmisíts meg két artyt" és varázsütésre nincs arty a csatában.
  Ugye ezt mind ismerjük, nem kell részleteznem.
  Azonban a csíkokkal nyugodtság van, nem sietek sehova.
  Nekem bejött.
  [img]http://www.kepfeltoltes.eu/images/201701/179shot_208.jpg[/img] ([url]http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=179shot_208.jpg[/url])
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mazzzu
  • Tankos
  · 6 éve
  [img]http://www.kepfeltoltes.eu/images/201701/366shot_022.jpg[/img]
  Én tapasztalt játékos vagyok, nem szeretek annyira TDzni, de az ilyen troll ötösöket nagyon szeretem, legyen med vagy ht vagy td, ezzel a kis rohadékkal is kiadott egy jó ötös csatát, még a karácsonyi maratonkor Most a hatosnál tartok, éppen felraktam a nagy csövet, most tűnik használhatónak, az alapágyúja elég vacak, főleg a lőszersebessége.
  Egyébként meg hát, olyan amilyen ez az ötös, nem mondom, hogy használhatatlan, de egy kicsit szenvedős.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gabor622
  • Tankos
  · 6 éve
  Ez a gép konkrétan csak arra van, hogy elriassza az ágról az embert. A 4-es vas korrekt volt, a végére megszerettem és még most is a garázsban van. Ezzel csak az első kettő csata tetszett, azóta a hajamat tépem. Hiába a legénység a felszerelés, a lőszer sebessége távolra nem elég, közelre pedig a tanknak nincs páncélja. Minden megeszik, leforog és ráadásul beüt. Ha véletlenül begurul elém valaki úgy, hogy nem rám figyel és még én be is vagyok töltve, akkor jó, de egyébként....
  Csak azért nem free-zem ki, mert kell másra. Mikor a cseh T-24-et elkezdtem, azt mondtam ok az semmire se jó. Most hogy ez bejött és elkezdtem, rájöttem, a T-24 egy tökéletes tank.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ryek05
  • Tankos
  · 6 éve
  tier 6nál vagyok ezen az ágon és felüdülés volt a tier 6 ezután a vacak után. Szeretem a TDket, és igyekszem mindegyiknek találni valami jó felhasználhatóságot, de ez nem ment. Igaz a troll gun-okat se szeretem, mert ellentétben a szóbeszéddel, nálm ENGEM troll-ol nem az ellenfelet. 10 m-ről földbe, mellé, minimális dmg, track felfogj stb. (KV-2, SU-152, Hetzer, meg ez a vacak svéd TD). De elképzelhető, hogy valakinek ez tetszik, elvégre vannak mazochisták
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ace of spades
  • Tankos
  · 6 éve
  Teljesen egyetértek az elemzéssel, még ahhoz a kevés előadott pozitívumhoz is nagy jóindulat kellett. A 4-es, illetve az utána következő gépek viszont mind remek tankok (UDES-nél tartok most, és teljesen beleszerettem). A kihasználhatatlan csőlehajlást zseniálisan elemezte ki a szerző. Szerintem ezzel a vacakkal már csak azért sem érdemes sok időt eltölteni, mert kicsit sem készít fel az ág többi tankjának a stílusára.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bicskeiz
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Ynnegaf"]Még a tier3-as csodánál tartok, mivel elég hamar elvette a kedvemet az erőlködéstől. Tier4-ben milyen lesz a td-k játszhatósága? Érdemes azt kihúzni? Tier5-nél feljebb nem valószínű, hogy megyek, mert eddig valahogy egyik svéd tank se nyűgözött le. Annyi türelmem meg nincs már, hogy tier8+ szintekre grindoljam.[/quote]
  Nekem a T3 tetszett, lapos, relativ mozgekony, es az agyuja is jo azon a szinten.
  A T4 ahhoz kepest rettenetes... Lassabb, magasabb, es az agyuja se sokkal jobb (a stock meg szarabb is...), meg persze kapott egy semmirevalo pancelt. En ezt igy utolag biztos, hogy atlepnem.
  A T5-ot szokni kellett, foleg a kumulativ köhajitojat, de a vegre mar nem ereztem akkora fajdalomnak a jatekot vele. Nekem az a taktika jott be (mondjuk ez relativ, mert igy se nagy szam), hogy kihasznalv a lovegsulyedest, meg az alcat kozel lopakodtam es vartam, aztan mikor nem ram figyeltek, odaejtettem (lovest erre nem mondanek...) egy HEAT-et, aztan visszabujtam toltogetni. Egyebkent ha nincs mas lehetoseg, erdemes takart ellenfelre is loni, mert az loszer ives esese miett van esely (egy keves) eltalalni.
  Most vagyok a T6-nal (nekem ez az onkentes maximum), es eleg jo, csak a dpm, meg a latotav szar, de nem lehet mindent ugye .
  De ez csak egy bena kezdo velemenye, keretik ugy is kezelni!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Angelus1991ster
  • Tankos
  · 6 éve
  http://tanks.gg/wot/tank/ikv-103
  Nem 4-el több az a 20 db-os készlet? Vagy a tanks.gg hibás?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nortonor
  • Kiképző
  • Tank elemző
  · 6 éve
  [quote name="Bakkaroo"]Ez a tank top tier-ként, max. 150-200 méterre lévő célok ellen kiváló, mondhatni OP. Távolabbi célok ellen a csigasebességű lőszer miatt csak idegállapot-fokozónak jó... Low tierben hulladék. A T6-os kb. úgy viszonyul hozzá, mint Trabanthoz az A osztályú Merci...[/quote]
  A Shermanek derp gunja után nekem nem volt problémám a lőszer lassúságával, az íves esése pedig különösen tetszett. Egyszer ellőttem vele egy full gázon rohanó ELC-t úgy 300 méterről. (megpróbálom előkeresni a replayt hozzá)
  A sebezhetősége viszont nem tetszett. Oké, hogy "gyors" előre de az a forgás... meg ami az elemzésben is látszik, hiába a jó gundep, ha nagy a homloka.
  A t6-os Ikv 65 ezután viszont épp olyan jó mint amilyen bénán néz ki.
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.