Jelenleg 716 vendég és 17 tag online

2017. február 7. 07:59

Sandbox 2.0.2: Az SPG-khez kapcsolódó új mechanizmusokról részletesen

Írta:
Értékelés:
(16 szavazat)
80 hozzászólás

A következő cikkben részletesen olvashattok az SPG-k új funkcióiról és működési mechanizmusukról, a kábításról és annak hatásairól, a többször felhasználható fogyóeszközökről és sok egyéb, a témakörhöz kapcsolódó dologról. A következő módosítások a Sandbox szerveren lettek implementálva, azaz közel sem biztos hogy az éles szerveren ugyanilyen formában találkozhatunk majd velük:

Kábítás

A Sandbox szerveren (továbbiakban: SB) az SPG lövések robbanási sugarában tartózkodó és találatot vagy repeszt kapó tankok legénységi tagjai átmenetileg elkábulnak, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy néhány másodpercig lecsökken a legénység teljesítménye, aminek értelemszerűen a tankok teljesítményére is igen nagy hatása van és ami által a másik csapat tankjai értékes másodpercekhez - és ezáltal előnyhöz - juthatnak, hisz így az átmeneti előny kihasználásával lehetőségük nyílhat akár az ellenséges vonalak áttörésére vagy az ellenség meglepésére is.

Az SPG lőszerek kapnak egy teljesen új, Maximális kábítási idő nevű paramétert. Minden jármű a robbanási sugárban ezen időtartam 30%-ára, plusz a fennmaradó 70% egy részére kábul el (utóbbi mértéke a bekapott sebzéstől függ majd). A kábítás időtartama ezen túl függ még a robbanási sugáron belüli területtől is.

Ellentétben a jelenlegi mechanizmussal - amikor is az arty megszabadíthat minket a HP-nk jelentős részétől vagy akár egy lövéssel ki is vehet minket -, a kábítás időtartama bizonyos idő után lejár és hatása megszűnik, minek utána folytathatjuk tovább a harcot. Ugyanakkor a megnövekedett robbanási sugarak miatt az SPG-k segíthetnek majd a csapatnak akár megfordítani is csatákat. De ehhez természetesen továbbra is türelem és alapos pályaismeret szükségeltetik majd.

Hogy hangsúlyosabbá tegyék az SPG-k szerepkörét (nagy távolságú támogató tűz), csökkentették azok mozgás közbeni célkereszt szétesését valamint töltési idejüket is, miközben javítottak a célzási idejükön és pontosságukon is.

Többször használatos fogyóeszközök

Számos módja van a kábítás hatásainak lecsökkentésére. A tank elsődleges védelmi vonala maga a páncélja, mely részben elnyeli és ezáltal csökkenti az SPG találatok hatékonyságát, így a negatív hatásokat is lecsökkentve, ezt a hatást azonban még tovább növelhetjük a Repeszpáncél (Spall Liner) felszerelésekkel: a Nehéz repeszpáncél további 10, míg a Super nehéz 30%-kal csökkenti az SPG találatok hatását. Tehát minél nehezebb és jobban páncélozott egy jármű, annál kisebb hatása van rá a kábításnak.

Továbbá, az elsősegélycsomagok is 20%-kal csökkentik (alapesetben) a kábító hatást, illetve felhasználásuk esetén meg is szüntetik azt még akkor is, ha egyetlen legénységi tag sem sérült meg.

Végezetül, az azonos típusú (elsősegély/javító/tűzoltó) fogyóeszközök egymástól függetlenül képesek újratöltődni, azaz elhasználhatod például a Kis elsősegélycsomagodat, miközben a nagy elsősegélycsomagod éppen visszatöltődik (és fordítva). A normál (kis/kézi) fogyóeszközök újratöltési ideje 90, míg a prémium verzióké (nagy/automata) 60 másodperc.

Lőszer tár

A nagy kaliberű ágyúk és a nagy átütésű AP és HEAT lőszerek párosítása lehetővé tette az arty-k számára hogy közvetlenül a páncélt átütve akár végezetes károkat okozzanak az ellenséges tankokban. Ennek egyik leginkább degradáló hatása az, hogy emiatt sokan inkább a bázis környéki, fedezék mögötti kempelést választják, még akkor is ha jól páncélozott tankban ülnek épp. Ezen okból kifolyólag megszüntették az AP és HEAT lőszereket az SPG-kben, valamint csökkentették a HE lőszer átütését és sebzését is.

A repesz sebzés működése

Az SPG-vel történő hatékony játék némi ügyességet igényel: a precíz célzáshoz követnie kell a mozgó célpontot és a lőszer útjának idejét is bekalkulálva a megfelelő helyre elengedni a lövést. Ezen készségek jutalmaként, valamint a lecsökkentett átütési és sebzési értékek kompenzációjaként felülvizsgálták a repeszek szóródását is a robbanási sugáron belül.

A SB-on a HE lőszerek sebzés értéke a találat középpontjától a sugár kerületéig hirtelen csökkenésen megy keresztül: a sugár kerületén már csak a max. sebzésének 30%-át sebzi. Ily módon az SPG-k kevesebbet sebeznek, de nagyobb területen teszik azt, akár közvetlen találat nélkül. Ez azt is jelenti, hogy a közvetlen találat és a célpont-közeli becsapódás közti határvonal elvékonyodásával így már sokkal jobban megéri több tank közé belőni és több tankot sebezni, mint egyet kiszúrni és megpróbálni azt telibeverni.

Fenti változtatások megkövetelik majd az SPG játékosoktól hogy változtassanak játékstílusukon és inkább több célpontot próbáljanak egyszerre sebezni, a maradék HP-t így akár meghagyva tankos társaiknak.

Helyzetfelismerés

Kábítási mutató: Annak érdekében, hogy mindkét csapat értelmezhesse és felhasználhassa döntési folyamatában az épp folyamatban lévő kábulások hatásait, bekerült egy ezt jelző harci indikátor is. Az arty láthatja a sebzés mértékét, amit csapattársai osztanak ki a kábult járműveknek (ezt a csata utáni jelentésben is láthatják összesítve a sebzés hozzájárulás sorban), miközben minden tankos lát egy visszaszámlálót a tank fölött, ami a kábításból még hátralévő időt mutatja. Végezetül, ha elkábítanak, a kábítási idő mellett kapsz egy HP vesztés jelzést is, illetve hogy mennyiben változnak az egyes paramétereid a kábítás miatt (mindezt a bal alsó sarokban Damage panel-en, a fulladás/tűz jelzéshez hasonlóan).

Célterület megjelölés: Az arty-val megcélzott terület kistérképen történő megjelölésével lehetőségünk van a csapattársak tudtára hozni hogy épp mely körzetre célzunk SPG-nkkel, minek ismeretében ők átértékelhetik helyzetüket, aktuális taktikájukat. A tavalyi SB szerveren már bevezetett metódus tovább lett fejlesztve és már nem csak egy adott tankot jelölhetünk meg, hanem az általunk megcélzott egész területet is (le kell nyomni a Requesting fire/Attacking billentyűt - "T" - a speciális jelölő megjelenítéséhez, melynek sugara ugyanakkora lesz, mint a lőszerünk robbanási sugara). Ezeket sárgával kiemelve láthatjuk a grafikus elem alatt (?). Hogy ezt az információt megosztod-e a csapattal vagy sem, kizárólag rajtad múlik, de ha már unod az 'Az arty alszik!' üzeneteket, véget vethetsz nekik azzal, ha megmutatod hová célzol éppen.

Alternatív célkereszt

A közkedvelt Battle Assistant mod által inspirálva megváltoztatták a SPG-k célzó nézetét egy a mod-ban láthatóhoz hasonló izometrikus szemszögű megjelenítésre. A mod-dal ellentétben a beépített mechanizmus azonban már a nagyobb objektumok mellé történő célzásnál is jól működik, továbbá a célkereszt már nem ugrik el, mikor a normál és az alternatív nézet közt váltunk.

A pontos jelenlegi tankonkénti paramétereket itt találjátok.

Utoljára frissítve: 2017. február 7. 12:50
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BiO_rOo_BOT
  • Moderátor
  · 2 éve
  Conqueror GC 2.0
  Ez mitől jobb mint a mostani helyzet? Még mindig túl sokat sebeznek - és mellette gyorsabban töltenek és pontosabbak.
  Most képzeld ehhez, hogy pótkajával fut a CGC prémiu HE-vel - és nem szórakozod el a csatát mint ahogy én tettem ebben hanem odafigyelsz.
  Lesz itt sírás ha ezt így behozzák... :-(

  http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=225shot_001.jpg
  http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=546shot_002.jpg
  http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=641shot_003.jpg
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kopcso0321 · 2 éve
  Hali! aszem az spg kel fantasztikus lesz a játék,eddig is az volt de ezután öröm lesz Már nem csak hazavágnak ,de el is kábitanak . Szóval örülök hogy van egy tank ág mihez még csak nem is kell tudni jól játszani,de haza tudja vágni a játékot oly módon hogy csak lőni kell vele célzás nélül a csomópontba ! Csak pislogok hogy mit gondoltak ki ( fejlesztettek ),mert ez már elképesztő sci-fi .( a jgpz e100 lövése is lehettne kábitó hatású,és minden robbanó repesz lőszer becsapódása ,mert nincs különbség ) . Vajon a nehéz tankoknaknak van jövője ebben a játékban ? Szerintem nincs ,bár már írtam ne csodálkozanak hogy a nehéz tankokkal ezután nem fognak előre menni a játékosok, az már a medek a láthatattlan páncélvadászok, és ezután a részemről az artyk dolga lesz ! A 10 szintű francia Bc arty a 4 lövedékével mennyi időre vág haza ?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  reznor · 2 éve
  [quote name="reznor"][quote name="Motosz"]
  Na pont ez az egésznek a lényege. Hogy ha egy gyenge tank vagy, nem fogsz az egy lövésre kiszedő másik tank elé állni. Inkább hátrébb húzódsz. Vagy eleve nem mész az első sorba. Ráadásul visszalőhetsz rá, vagy hamarabb lősz bele egyet, és úgy szed ki... De egy arty ellen egyáltalán nem működik semmilyen taktika, mert ha épp egyik bokortól vánszorognál át egy másikig 18 km/h-s sebességgel, miközben a kettő között felspotol egy gyors light, vagy bárki, akkor tuti nem jutsz el a másik bokorig, vagy fedezékig vagy mindegy mi van ott. :/[/quote]

  Ha egy ilyen gyenge tankal vagy mint amit mondasz akkor valószinűleg alap hogy ne szemtől szembe próbálkoz.Mert ez nemcsak az arty ellen nem jön be de más tank ellen se fog bejönni.

  [quote name="Varacskos"]
  És azt te honnan tudod hogy a szemben lévő 2 arty hova helyezkedik? Van fent valami mondod ami külön azt artyk mozgását mutatja vagy csak simán üveggömből mondod meg? Amúgy meg az tök jó hogy lövés után van 40 mp mozogni nehéz tankkal , campinovkán maussal akár 50 métert is meg tudsz tenni, mondjuk az egyik bokortól a másikig mire újra jön az áldás,hurrá ...[/quote]

  Egyszerű az artyknak is van pozícióik amit fel kell vennie úgy mint a lt-koknak vannak spot helyeik ahol nyomhatják a passzív spot-ot. Az hogy téged felspottolnak a játék egyik legnyitottabb pályáján és az arty eltalál ezen ne is csodálkoz de azon se hogy az összes többi tankosztály téged fog lőni ha már fel vagy villantva ezen a pályán. Himmelsdorf,Ensk a városban bíztos lehec hogy az arty nem fog lőni téged mert szinte nincs is esélye hogy lőjön mert mindenben elakad a lővése vagy maga a lővés szöge lesz rossz.

  [quote name="Varacskos"]
  Ez igaz , ellenben ha az a másik tank rád tud lőni ami kiszed full hp-ról akkor te is rá tudsz lőni, ellenben az artyra ez sajnos nem igaz... Tudod ez olyan hogy az ember jobban elviseli ha szemtől szembe felállva akár elsőre állcsúcson verik és ezért térdel le, mintha sunyi cigánymódra hátulról leütnek és attól térdelsz be.[/quote]

  Aha főleg akkor amikor úgy lővik ki az arty-t hogy még csak rá se tudsz fordulni az ellenre vagy ha valaki úgy lő téged hogy még csak nem is látod. Szóval 1-1
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  reznor · 2 éve
  [quote name="Motosz"]
  Na pont ez az egésznek a lényege. Hogy ha egy gyenge tank vagy, nem fogsz az egy lövésre kiszedő másik tank elé állni. Inkább hátrébb húzódsz. Vagy eleve nem mész az első sorba. Ráadásul visszalőhetsz rá, vagy hamarabb lősz bele egyet, és úgy szed ki... De egy arty ellen egyáltalán nem működik semmilyen taktika, mert ha épp egyik bokortól vánszorognál át egy másikig 18 km/h-s sebességgel, miközben a kettő között felspotol egy gyors light, vagy bárki, akkor tuti nem jutsz el a másik bokorig, vagy fedezékig vagy mindegy mi van ott. :/[/quote]

  Ha egy ilyen gyenge tankal vagy mint amit mondasz akkor valószinűleg alap hogy ne szemtől szembe próbálkoz.Mert ez nemcsak az arty ellen nem jön be de más tank ellen se fog bejönni.

  [quote name="Varacskos"]
  És azt te honnan tudod hogy a szemben lévő 2 arty hova helyezkedik? Van fent valami mondod ami külön azt artyk mozgását mutatja vagy csak simán üveggömből mondod meg? Amúgy meg az tök jó hogy lövés után van 40 mp mozogni nehéz tankkal , campinovkán maussal akár 50 métert is meg tudsz tenni, mondjuk az egyik bokortól a másikig mire újra jön az áldás,hurrá ...[/quote]

  Egyszerű az artyknak is van pozícióik amit fel kell vennie úgy mint a lt-koknak vannak spot helyeik ahol nyomhatják a passzív spot-ot. Az hogy téged felspottolnak a játék egyik legnyitottabb pályáján és az arty eltalál ezen ne is csodálkoz de azon se hogy az összes többi tankosztály téged fog lőni ha már fel vagy villantva ezen a pályán. Himmelsdorf,Ensk a városban bíztos lehec hogy az arty nem fog lőni téged mert szinte nincs is esélye hogy lőjön mert mindenben elakad a lővése vagy maga a lővés szöge lesz rossz.

  [quote name="Varacskos"]
  Ez igaz , ellenben ha az a másik tank rád tud lőni ami kiszed full hp-ról akkor te is rá tudsz lőni, ellenben az artyra ez sajnos nem igaz... Tudod ez olyan hogy az ember jobban elviseli ha szemtől szembe felállva akár elsőre állcsúcson verik és ezért térdel le, mintha sunyi cigánymódra hátulról leütnek és attól térdelsz be.[/quote]

  Aha főleg akkor amikor úgy lővik ki az arty-t hogy még csak rá se tudsz fordulni az ellenre vagy ha valaki úgy lő téged hogy még csak nem is látod.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Motosz · 2 éve
  [quote name="Varacskos"]

  Ez igaz , ellenben ha az a másik tank rád tud lőni ami kiszed full hp-ról akkor te is rá tudsz lőni, ellenben az artyra ez sajnos nem igaz... Tudod ez olyan hogy az ember jobban elviseli ha szemtől szembe felállva akár elsőre állcsúcson verik és ezért térdel le, mintha sunyi cigánymódra hátulról leütnek és attól térdelsz be.[/quote]

  Na pont ez az egésznek a lényege. Hogy ha egy gyenge tank vagy, nem fogsz az egy lövésre kiszedő másik tank elé állni. Inkább hátrébb húzódsz. Vagy eleve nem mész az első sorba. Ráadásul visszalőhetsz rá, vagy hamarabb lősz bele egyet, és úgy szed ki... De egy arty ellen egyáltalán nem működik semmilyen taktika, mert ha épp egyik bokortól vánszorognál át egy másikig 18 km/h-s sebességgel, miközben a kettő között felspotol egy gyors light, vagy bárki, akkor tuti nem jutsz el a másik bokorig, vagy fedezékig vagy mindegy mi van ott. :/
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  szzsolti · 2 éve
  Nem akarsz arty-t csatába? Kapcsold be a személyes küldetéseknél a lőj ki 2-3 arty-t. Nyugodt lehetsz hogy elvétve fogsz találkozni velük...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Varacskos · 2 éve
  [quote name="reznor"]
  Nahát kigondolta volna. Csak épp azt felejted el hogy hogy némelyik arty olyan lassú hogy mire odaér egy másik helyre ahonnan tudna lőni addigra megint mehetne tovább hogy legyen egy olyan hely ahonan tudd lőni plusz ha nagyon nyomkodod a wasd-t akkor előfordulhat hogy találkozol egy könnyűtankkal aki darabokra fog szedni úgy hogy te még észre se fogod venni. De legalább te is megismertél egy kis titkot.[/quote]

  És azt te honnan tudod hogy a szemben lévő 2 arty hova helyezkedik? Van fent valami mondod ami külön azt artyk mozgását mutatja vagy csak simán üveggömből mondod meg? Amúgy meg az tök jó hogy lövés után van 40 mp mozogni nehéz tankkal , campinovkán maussal akár 50 métert is meg tudsz tenni, mondjuk az egyik bokortól a másikig mire újra jön az áldás,hurrá ...

  [quote name="reznor"].Sokkal többször lőtték ki a a Ht-m lőszerrekeszét full hp-ról a normál tankok mint ahányszor az arty egylővésezet eddig.[/quote]

  Ez igaz , ellenben ha az a másik tank rád tud lőni ami kiszed full hp-ról akkor te is rá tudsz lőni, ellenben az artyra ez sajnos nem igaz... Tudod ez olyan hogy az ember jobban elviseli ha szemtől szembe felállva akár elsőre állcsúcson verik és ezért térdel le, mintha sunyi cigánymódra hátulról leütnek és attól térdelsz be.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Thothem
  • Tiszteletbeli tag
  · 2 éve
  KopiBDW: Biztos, hogy a 2. verzión lesz Támadás/Védés?

  Sztyepadzso: Sitt, nem sitt, nem fogok ülni. :troll2: (Sandboxon nem láttam eddig Ensk-et.)

KERES
© 2019 WOTINFO. Minden jog fenntartva.