Jelenleg

28
látogatónk van

2017. január 9. 08:32

Centurion Mk. I - Elemzés

Írta:
(53 szavazat)
51 hozzászólás

Bevezetés - Avagy a király titánja

A brit Centurion l-et 1943-ban kezdték fejleszteni és 1945-46 között 100 darab készült belőle. 1947-ben állították szolgálatba és univerzális tanknak szánták.

A  WOT szerint ez az első döntött páncélzatú angol harckocsi, de ezt nem mondták meg a páncélnak. Kisebb szinteken is előjön ugyan a ferde páncélzat, de nem egységesen döntött kivitelben (Matilda, Valentine). Talán ezzel a tankkal a legkönnyebb megtanulni a dombokat kihasználó játékstílust, mert egészen jó torony páncélja van és hibalehetőségünk is több vele, mint pl. egy CDC-vel.

Grindelés

Mint minden nagyobb szintű harckocsinál, itt is szenvedés a tank fejlesztése. Az alapágyú a Comet-ről jól ismert puffogtató. A legjobb megoldás - mint mindig -, hogy szabad tapasztalatból egyből rátesszük a top modulokat. Ha ez nem áll módunkban, ki kell húzni a lánctalpat (16.000 XP), a fejlesztett tornyot (16.000 XP) és a top ágyút (16400 XP) is.

Ha szerencsénk van a Black Prince ágyúja már ki van húzva és az rá tudjuk rakni a tankra. Ez az ágyú nem szükséges a top ágyúhoz, de segít minket a grindelésben, szóval, ha tudjuk rakjuk rá, de külön 15.000 XP-t felesleges rá költeni ha nincs meg. Mivel a lánctalp szükséges a legjobb modulok felrakásához, így azt nem igen hagyhatjuk ki, max. ha felrakunk egy lánctalperősítő felszerelést a gépünkre és így csak a tornyot és a löveget kell kihúznunk.

Paraméterek

Ágyú

A következő adatokat 100%-os legénységgel kéretik figyelembe venni. Az ágyú neve a kimondhatatlan "OQF 20-pdr Gun Type A Barrel", ami a tank legnagyobb erőssége lesz. Röviden jellemezve: kiváló átütés, remek pontosság és kis alfa, elfogadható menet és tank forgás, illetve torony forgatás közbeni pontossággal, megspékelve mindezt egy szörnyű DPM-mel.

Az ágyú nagyon hektikus menet közben, valamikor mindent eltalál, de valamikor még a közelébe se megy a lövedékünk a megcélzott ellenfélnek, viszont ha teljesen beszűkül, majdnem mindig találat a vége. Prémium és repeszromboló lőszer szinte alig kell, maximum pár darab, ugyanis az alap átütésünk nagyon magas, ellenben a repesz szinte semmit sem sebez a kis kaliber miatt, de a papír járgányok és bázisvisszalövések miatt be lehet tenni párat. A lőszerkészletünk egyébként 65 db, ami mindenre elég.

 • 226 mm átütés (alap lőszer)
 • 230-as sebzés lövésenként
 • 7,7 másodperces újratöltési idő
 • 7,82 tűzgyorsaság (lövés/perc)
 • 1799 kiosztott sebzés percenként (DPM)
 • 0,32-es pontosság
 • -10 fokos csőlehajlás és 18 fokos csőemelkedés
 • 2,3 mp-es célzási idő

A löveg gyakorlati jellemzése:

Igaz hogy alacsony DPM-mel rendelkezünk, de ez ne tévesszen meg senkit. A tank nem bírja a hosszas pofozkodást, mivel a rossz DPM, a gyakori lőszerrekesz és a papír test, igencsak a hátrányára van. A rövid távú sebzés cseréket (2-3 lövéses tankok) megnyerhetjük épp, hisz valamivel gyorsabban töltünk a T44-Pershing párosnál, de ez értelemszerűen nem igaz az olyan, sokkal jobb DPM-mel rendelkező tankokkal szemben, mint pl. az STA-1 vagy a Panther ll.

Összességben majdnem mindentől kikapunk nyílt terepen, ha teljes életerőn akadunk össze vele, ezért szabad csak és kizárólag dombozni. Megjegyzem itt is, hogy a tank egyenes terepen TELJESEN PAPÍR, de DOMBOS VIDÉKEN TORNYOZVA ERŐS A PÁNCÉLJA. Ez a dombharcokban segít megnyerni a tradeket, mert sokat fognak pattogni rólunk a medek vagy egyéb tankok, ellenben mi nem fogunk róluk, ha jó helyen lőjük őket. A tank ágyúját később még összehasonlítom az STA-1-ével, de azt még megjegyzem, hogy egy teljesen átlagos 2,3 mp-es célzási időnk van (a felsorolt tankoknak is 2,3 mp a célzási idejük), rossz soft statokkal. Vagyis:

Szórás/tank Menet közben Fordulás közben Toronyforgás közben
STA-1 +0,16 +0,16 +0,1
Centurion Mk. l +0,2 +0,2 +0,16
T-44 +0,2 +0,2 +0,14
M26 Pershing +0,15 +0,15 +0,11

A fenti számok azt jelentik, hogy ha egy kicsit is megmozdulunk, nagyon szétesik a célkereszt és ugyanaddig szűkülünk utána mint az STA-1, csak neki nem ugrik szét úgy előtte. Így közelharcban hátrányba kerülhetünk, mert az STA-1 csak kinéz és lő, ellenben nekünk tovább kint kell lennünk a fedezék mögül, ha tervezetten akarjuk eltalálni az ellent. Viszont a tank pontossága álló helyzetben remek (0,32 100%-os legénységgel), még a nagyom pontos 0,33-as pontossággal rendelkező Panther ll-t is leveri. Vagyis ha kicsit messzebbről, a 2. sorból lövöldözünk, akkor van időnk kint maradni célozni, mert az erős toronypáncélunkat nem lövik be messziről. Nagyjából ezt a játékstílust kell megtanulnunk használni, mivel ebben jobbak vagyunk mint egy STA-1 (ami rosszabb pontossággal rendelkezik, illetve a páncélvadászokkal szemben nekünk csak a tornyunkat kell mutatnunk, nem az egész testünket). Örömmel szoktam hallgatni, ahogy az IS-3-ak lövései suhognak el mellettem. Ezt a harcmodort támogatja az 1020 m/s-os alap lőszer sebesség és az 1275 m/s-os prémium lőszer sebesség is. Egyébként a prémium lőszer (APCR) átütése 258, de  ezt szinte soha nem kell használni.

Motor

Egy 750 lovas Rolls-Royce motort kapunk. Ez jól hangzik, de a valóságban sajnos közel sem ilyen jó a helyzet: a tank nehéz, ezért csak az STA-1-gyel azonos lóerő/tonna arányt kapunk, előbbi hiába csak 570 lovas. Ez azt jelenti hogy elégséges a mobilitásunk, de nem kiemelkedő, nem kapunk egy CDC életérzést.

Emellett a tank szeret égni is, 20% a tűz esélye motor találat esetén.

40 km/h-val repeszthetünk a dombok felé és 20 km/h-val tolathatunk vissza lövés után. Senkit ne rémítsenek meg ezek a számok, a viszonylag alacsony értékeket azzal kompenzálták, hogy ezeket igen gyorsan el is éri és meredekebb helyeken is tartani tudja a tank.

Felfüggesztés

A lánc 36 fokkal képes forgatni bennünket, ami valljuk be, kevés. Emellett sokszor le is lövik, de sajnos nem a "lánc+benyelés", hanem a "lánc+sebzés" verzióval (esetleg még egy bónusz lőszerrekesz sárgítással).

A lánctalp talajellenállási értékei egészen jók, minden terepen jól gyorsul a tank.

Felépítmény

HATALMAS és teljesen papír. 76/50/38 mm, ami csak a repesz ellen elég, ráadásul semmi álcánk sincs (habár feljavítva skillekkel és a 400m-es látótávolsággal már egész jól el lehet lenni).

1450 életerőnk van, ami valamelyest azért kompenzálja a páncél hiányát. Érdemes megemlíteni hogy a sárvédőkkel el lehet nyeletni a HEAT lőszereket.

Gyenge pontok: sok van és nem védi őket páncél, ezért sok kritikust fogunk kapni, főleg lőszerrekeszt. Azt megjegyezném, hogy nem ritka az hogy egymás után többször kapunk lőszerrekesz sérülést, ez főleg a táras ellenfeleknél idegesítő. A lőszerrekeszt azonnal, reflexszerűen javítani kell, máskülönben robbanás lesz a vége. A lenti képeket láthatjuk hogy pontosan merre is vannak ezek a részek:

Igaz ez a IX-es verzió de sajnos ugyanazokban a betegségekben szenved. Láthatjuk hogy szemből és oldalról is lehet ammorack-et lőni.

Torony

Végre egy újabb jó pont: 152/88/88 mm, ami hulldown-ban nagyon erős. Említésre méltó a 400 m-es látótáv, ami kiemelkedő a saját szintjén. A torony tetején egy autobounce szög van amit sokszor ellőnek. A lövegpajzs széle rendkívül erős 300-400 mm-es védettséget nyújt, ha a -10 fokos  csőlehajlást kihasználjuk. Az ágyút kivéve a lövegpajzs közepe az amit be lehet lőni, illetve a lövegpajzs mellett a torony 2 széle. A torony szélén is autobounce szögek vannak. Nagyon fontos tudni hogy a torony tetején az az automatikus lepattanó szög csak hulldown-ban alakul ki.

Ajánlott játékstílus

Lehet vele mesterlövészkedni a nagy átütés miatt, de igazán a dombharcban élhetjük ki magunkat, amiben segítségünkre lesz a jó toronypáncél és a -10 fokos csőlehajlás, valamint a pontos ágyúnk is. Természetesen mindezt nem a legelső vonalban ajánlott gyakorolni. Azonban a legjobbnak épp nem mondható rejtett értékei (mozgás miatti szétesés) miatt sok idő kell amíg beszűkül az ágyúnk, ezért a kapáslövéseket kerüljük vele ha lehet. Jobban fekszik neki egy kis távolságtartás, így van időnk célozni és kihasználni az így kapott 0,32-es pontosságunkat.

Közelről is lehet használni ugyan, de ebben a stílusban sok nála jobb tank van (pl. STA-1). Viszont 100-300 m között távolságból tökéletesen működik. Ilyenkor van idő becélozni az ellenséget és a nagy átütés és 0,32-es pontosság sikerre fog bennünket vinni, a 400 m-es látótáv pedig sok XP-t tud hozni, ha nem leghátul kempelünk.

Összességében: A túl nagy és a túl kis harci távolság is a hátrányunkra van, mivel ez egy közepes távból lövöldöző, támogató tanknak lett megálmodva. Ha legyengítettük az ellenséget, utána már mehetünk előre a többiekkel - mivel van elég életerőnk hogy bekapjunk pár lövést - és befejezhetjük az elkezdett tankokat. A páncélvadászokat mi is könnyen beforogjuk. A rendkívül gyors lövedéke miatt könnyen lehet vele messzire lőni (gondos célzás után), ez nagyon impozáns része az ágyúnak.

Tier IX-X ellen: Óvatos játékstílus ajánlott, nagy távolságból lövöldözzünk, mert akármelyik tízes páncélvadász egyetlen lövéssel tönkreteheti a játékunkat. Próbáljunk olyan pozíciót keresni, ahol a tankok oldalát tudjuk lőni, így gyengíthetjük őket, hogy a csapattársak jobban boldoguljanak. A torony közel sem lesz olyan hatékony, mint kisebb tier ellen, de vannak automatikusan lepattanót generáló szögeink és ez néha segít nekünk.

Tier VIII ellen: Sokkal bátrabban játszhatunk, a tornyunk a pontatlan IS-3 lövések nagy részét pattintani fogja. Ilyenkor mehetünk közelebb az ellenfélhez és akár felderítést is folytathatunk, van olyan hogy 2-3000 spotsebzéssel zárok egy meccset.

Összehasonlítás STA-1-gyel

Ha valakit érdekel sok mindent megnézhet, de én a löveget fogom elemezni és az ebből adódó eltérő játékstílust.

A brit vas jelentős DPM hátrányban van és rosszabbak a soft statjai is, ellenben japán barátunk kicsit rosszabb átütéssel és pontossággal rendelkezik. A konklúzió, hogy a japán tankot közvetlen az első sor mögött nagyon jól lehet használni, mert jó kapáslövéseket tud leadni a soft statjai miatt és a DPM kisegíti, ha rámegy valamilyen tank. Ellenben sniperkedésben hátrányban van az STA, mert pontatlanabb és kisebb az átütése.

A Centurion-nal nem szabad túlságosan közel menni az ellenhez, mert nincs DPM, ami megvédene és a gyors tankok akár be is foroghatnak minket. DE, a centi-nek ott a közepes távból való lövöldözés/dombozás, amiben egyértelműen jobb. Nem azt mondom, hogy az STA-1 nem jó 200-400 méterről lövöldözni, de a lövedéke lassabb és pontatlanabb is, így 100-200 méteres távolságból jóval hatékonyabb lehet.

STA-1: Közép és kis távolságon a legjobb (100-200m). Nagyon jó snapshot-ok, messziről pontatlanabb, viszont közelről mozgás közben is pontos lövések jellemzik.

Centurion l: Közepes távolságon a legjobb, de a nagyobb távolságot is bírja (200-400m). Jellemzője a rossz kapáslövési képesség, de a jó pontosság is, már ha nem mozog a tank (csak álló helyzetben pontos).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító: Alapkövetelmény a DPM növelése végett.
 • Távcső: Azért hogy kihasználjuk a nagy látótávolságunkat, esetleg passzívaknak periszkóp. A 400 méter sok mindenre elég.
 • Függőleges stabilizátor: Az összes támogató mednek hasznos a dombozáshoz, mivel jelentősen lecsökkenti a célzással töltött időt.
 • Fokozott szellőzés: Ez játékstílustól függ, ha tovább akarjuk növelni a DPM-et ezt válasszuk, ellenben ilyenkor a tank még jobban a csapatra van utalva, mert látótávolsága is lecsökken.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Akinek van elég pénze, az a nagy javítót is megfontolhatja, de a automata tűzoltó nagyon kell a tűz esélyének csökkentése miatt.

Ajánlott legénységi képzettségek

Álca, javítás, elit alakulat, ízlés szerint. Fontosnak tartom a 6.érzéket, sima utazást, pillanatképet és a biztonságos elhelyezést is, mert nagyon sok a lőszerrekesz sérülés.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Erős torony páncélzat (hulldownban)
 • Pontos ágyú (beszűkülve)
 • Nagyon magas átütés közepes tankhoz képest
 • Kiemelkedő látótáv
 • Gyorsan szálló lövedék (tényleg mint a villám)
 • Könnyű célpontokat jól lehet vele rammolni (pl. RHM vagy lightok)

Hátrányai

 • Busz méretű papír test
 • Modulérzékenység
 • Kis alfa érték
 • Pocsék álca
 • Gyulladásveszély

Kiknek ajánlott

Akik szeretik a dombharcot, de nem rohannak az első sorba, azoknak tökéletes választás. Hasonló játékstílusa van, mint az amerikai Pershing-nek csak nagyobb átütéssel, így távolabbról is kényelmesen tud tevékenykedni. Továbbá akiknek nem kenyere a papír med érzés, hisz a tornya jól használva gyakran pattint még tier 8-as nehéz tankokat vagy TD-ket is.

Videó 


Az elemzést írta: MacAulish

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:48

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Cave
  • Tankos
  · 5 éve
  Köszönjük szépen, nagyon jó elemzés. Az STA1 - Centurion összehasonlítás kifejezetten hasznos volt szerintem.

  Nem vagyok egy jó játékos, de nekem a nagy csővel már nem volt "végzetes fájdalom" vele a küzdelem. A brit nehéz ág szerintem sokkal fájdalmasabb, mint ezek itt a Comet -től felfelé (mert ugyebár a Cromwell egy isten). Tudtam egész érdekes csatákat is menni vele, csak a városi harcokban volt haszontalanság érzésem. A pontos löveg/viszonylag alacsony sebzés kombó többször vezetett odáig, hogy már jól le lehetett felezni a közép és nagy távokon furikászó nehezeket, mire komolyan vették, hogy lövik őket. Ez nem biztos, hogy a tank előnyei miatt volt, de működött.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  simron78
  • Tankos
  · 5 éve
  Jó elemzés, köszönöm, én nagyon régen megálltam az angol közepes ágon a Comet után, sokszor szemezgettem a Centurion I-el, amikor leárazás volt tier 8-as tankokra, de eddig nem szántam rá magam a vásárlásra, és ahogy ezt az elemzést olvastam feltehetőleg nem is fogom megvenni, hiszen szépen le vannak írva a gyengéi, ami miatt én tuti kihagyom, mert nem szeretem az ennyire lassú közepes tankokat (nekem a Chi-to is lassúnak tűnik, de azt ellensúlyozza a szuper lövege ás az ráadásul +5km/h-t tud), akkor már inkább megyek egy T-32-vel, azt is hull down taktikára találták ki és szerintem abban jobb a Centurion I-nél, így nem látom azt az előnyt, amit ez a tank adni tudna.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Celebúr
  • Kiképző
  • Tankos
  · 5 éve
  Korrekt, részletes elemzés, ami véleményem szerint főleg abban múlja felül az előzőt, hogy míg a másik teljesen lebeszélte az olvasót az adott tankról ("Kinek ajánlott - nagyjából senkinek"), ez azért megpróbál egyfajta kedvcsinálóként is funkcionálni, ami ennél a tanknál talán nem is olyan egyszerű feladat. Egy elemzés viszont az objektivitása mellett szerintem töltsön be egyfajta reklám-funkciót is, ettől lesz kerek az egész - ezért is ment az 5 csillag, illetve sokan nem tudják, de én igen, hogy rengeteg utánajárás és munkaóra van az elemzés mögött, amiért külön jár a "riszpekt" a szerzőnek! Szép volt Brévhárt úr! :shaking: :great:
  PS: igen, van, aki nem érez rá a centre sok csata után sem, ezzel én is így voltam. Ilyenkor el kell fogadni, hogy ez a tank nem nekünk lett megálmodva, ennyi. Illetve egyik játékos sem tökéletes - ha lenne olyan emberke, aki minden egyes tankkal kiválóan játszana, az már jóval a humanoid-szint felett állna... A szerzőt régóta ismerem, egyikünk sem hupilila csillámpóni, de a sok közös szakaszozásból annyit azért sikerült leszűrnöm, hogy ebből a tankból számtalan alkalommal kihozta a maximumot, sokszor ügyesebben használta, mint a celebek ;-)

  Egy kis off a végére: az összehasonlító képek mégiscsak kicsik lettek, 4 szemem van, de így se látom rendesen a számokat, hiába nagyítom ki :cry:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Okynawa
  • Tankos
  · 5 éve
  Az elemzés 5*!!! Most vettem vissza akcióval, de semmit nem változott a véleményem róla. Anno kifulloztam, tettem bele még 70k xpt, majd annyira felcseszett, h végül örömmel adtam el. Most visszakerült a garázsba/lehet kicsit sok volt a karácsonyi forralt bor, h ilyet tettem/ , azóta kB 4 csatát mentem vele. Egyszer csak összeszedem a hiányzó kB 100k xpt. Röviden: utáltam/papír, guruló lőszerrekesz, kicsi dmg/ eladtam, visszavettem,utálom
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mazzzu
  • Tankos
  · 5 éve
  Még az AX előtt húztam ki az ágat, hogy meglegyen az FV prémtank, igazából nem rossz a két Centi-ez és a 7/1- de elég furi a jó tempójú Comet/Cromwell páros után ez a 40es tempó szokni kell... amikor grindeltem, nem is tudom, hogy ezt vagy a kilenceset, alig vártam, hogy végre meglegyen a nagymoci, végre nem egy terhes lajhár lesz a tempó ééés hát ja jól gyorsul, de a végsebesség megöli... Egyébként kedvelhető tan a Centurion, csak okosan kell, nem szabad rusholni és jó lesz, egyébként a leírás alapján tiszta FV4202- persze nyilván, csak ezzel most is játszok így kb tudom milyen lehet a Cent, mert nem emlékszem rá
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Khaled
  • Tankos
  · 5 éve
  Ha a nehéz ágon 1 tankkal a közepes előtt vagy, nincs gond az ágyúval .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  FrankeeHUN
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="Ace of spades"]Kösz az elemzést! Kicsit talán off, de mégis feltenném a kérdést: a CentAX elég jó tank ahhoz, hogy az ember végigmenjen az ágon? Ellenfélként viszonylag ritkán találkozom vele, így nehéz megítélni, hogy mit tud, illetve az is felmerült bennem, hogy a "ritkasága" miatt jó játékosok játszanak vele, és ezért tűnik erősebb tanknak. Kívülről nézve nekem az ág 9-es képviselője tűnik kifejezetten erősnek (ha jól tudom, azon elérhető a HESH lőszer is), viszont a cikk tárgya a remek (és optimista) elemzés ellenére nagyon nem győzött meg. Ennyire alacsony DPM-hez még a jó átütés dacára is járna kicsit magasabb alfa. Több hasonló tankkal (pl. Panther 2) jártam már úgy, hogy melóztam egész meccsen, szépen átütöttek a találatok, aztán a meccs végén csüggedten nyugtáztam, hogy jól lemaradtam a sebzésben. Most hajtom az AT15-öt, amin ugyanilyen sebzésű és átütésű ágyú van, de azon a gyors töltés (+ pontosság és alacsony célzásidő) miatt nagyon hatékonyan működik, a nem egész 5 másodperces újratöltés mellett bármit láncon lehet tartani, ami viszont a Centurion ágyújával nem hiszem, hogy működhet. Számomra ugyanez a helyzet a T62A és az E50M tankokkal is: az E50M +2 másodperces töltésideje az esetek nagy részében azt jelenti, hogy a felvillanó tankba egyet lőhetek (bár az 390), míg a másikkal kettőt, és akár többet is, ha lemegy az ellenség lánca is. Ahogy a cikk szerzője is említi: az alacsony DPM közelharcban fokozott hátrány, amit sem páncél, sem mobilitás nem kompenzál.[/quote]


  AX: Nagyon jó támogató med, igazi all rounder: jó mobilitás, nagyon kellemes ágyúkarakterisztika, jó gundep, elfogadható DPM. Szerintem a mostani metába jobban illik mint az orosz medek.

  7/1: hasonló, de alacsony végsebesség, szintjén gyendébb DPM, 210 átütésű HESH

  Centi: ahogy a cikkben is olvastad és jól is értelmezted, nem első vonalas med, kifejezetten támogató, Panther2 jellegű rosszabb végsebességgel, jobb toronnyal.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szamóca
  • Tankos
  · 5 éve
  Az elemzés nekem is tetszett, megy a pluszmanó. Én is kíváncsi vagyok rá. A Comet eddig elmegy (60 csata után gunmark 1), érezhetően lassabb, mint a Cromwell, és bármi belövi. A max.ágyúja gyengus, szóval nehéz vele nekem jót produkálni.... Ami igazán furcsa, az az, hogy a Comet-torony mindent benyel, viszont mikor én küzdök ellene állandóan pattint... A fene se érti. Remélem a Centi valamivel jobb lesz. Gondolkodtam legénységhúzásra az FV-ben, de CromwellB mellett nincs sok értelme...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ace of spades
  • Tankos
  · 5 éve
  Kösz az elemzést! Kicsit talán off, de mégis feltenném a kérdést: a CentAX elég jó tank ahhoz, hogy az ember végigmenjen az ágon? Ellenfélként viszonylag ritkán találkozom vele, így nehéz megítélni, hogy mit tud, illetve az is felmerült bennem, hogy a "ritkasága" miatt jó játékosok játszanak vele, és ezért tűnik erősebb tanknak. Kívülről nézve nekem az ág 9-es képviselője tűnik kifejezetten erősnek (ha jól tudom, azon elérhető a HESH lőszer is), viszont a cikk tárgya a remek (és optimista) elemzés ellenére nagyon nem győzött meg. Ennyire alacsony DPM-hez még a jó átütés dacára is járna kicsit magasabb alfa. Több hasonló tankkal (pl. Panther 2) jártam már úgy, hogy melóztam egész meccsen, szépen átütöttek a találatok, aztán a meccs végén csüggedten nyugtáztam, hogy jól lemaradtam a sebzésben. Most hajtom az AT15-öt, amin ugyanilyen sebzésű és átütésű ágyú van, de azon a gyors töltés (+ pontosság és alacsony célzásidő) miatt nagyon hatékonyan működik, a nem egész 5 másodperces újratöltés mellett bármit láncon lehet tartani, ami viszont a Centurion ágyújával nem hiszem, hogy működhet. Számomra ugyanez a helyzet a T62A és az E50M tankokkal is: az E50M +2 másodperces töltésideje az esetek nagy részében azt jelenti, hogy a felvillanó tankba egyet lőhetek (bár az 390), míg a másikkal kettőt, és akár többet is, ha lemegy az ellenség lánca is. Ahogy a cikk szerzője is említi: az alacsony DPM közelharcban fokozott hátrány, amit sem páncél, sem mobilitás nem kompenzál.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ynnegaf
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="treffhetes10"]Utáltam. Párhuzamosan húztam a BP-vel és a Caernarvon-nal, azóta kissé remeg a szemem sarka, ha eszembe jutnak azok az idők. :P[/quote]
  Pedig én pont kíváncsi vagyok erre a tankra. Jó, mondjuk még a Comet-et se vettem meg. Rá kéne szánnom magam. Majd egy következő tier7-es leárazásnál.

Kapcsolódó elemek

© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.