Jelenleg

13
látogatónk van

2017. január 9. 08:32

Centurion Mk. I - Elemzés

(56 szavazat)
51 hozzászólás

Bevezetés - Avagy a király titánja

A brit Centurion l-et 1943-ban kezdték fejleszteni és 1945-46 között 100 darab készült belőle. 1947-ben állították szolgálatba és univerzális tanknak szánták.

A  WOT szerint ez az első döntött páncélzatú angol harckocsi, de ezt nem mondták meg a páncélnak. Kisebb szinteken is előjön ugyan a ferde páncélzat, de nem egységesen döntött kivitelben (Matilda, Valentine). Talán ezzel a tankkal a legkönnyebb megtanulni a dombokat kihasználó játékstílust, mert egészen jó torony páncélja van és hibalehetőségünk is több vele, mint pl. egy CDC-vel.

Grindelés

Mint minden nagyobb szintű harckocsinál, itt is szenvedés a tank fejlesztése. Az alapágyú a Comet-ről jól ismert puffogtató. A legjobb megoldás - mint mindig -, hogy szabad tapasztalatból egyből rátesszük a top modulokat. Ha ez nem áll módunkban, ki kell húzni a lánctalpat (16.000 XP), a fejlesztett tornyot (16.000 XP) és a top ágyút (16400 XP) is.

Ha szerencsénk van a Black Prince ágyúja már ki van húzva és az rá tudjuk rakni a tankra. Ez az ágyú nem szükséges a top ágyúhoz, de segít minket a grindelésben, szóval, ha tudjuk rakjuk rá, de külön 15.000 XP-t felesleges rá költeni ha nincs meg. Mivel a lánctalp szükséges a legjobb modulok felrakásához, így azt nem igen hagyhatjuk ki, max. ha felrakunk egy lánctalperősítő felszerelést a gépünkre és így csak a tornyot és a löveget kell kihúznunk.

Paraméterek

Ágyú

A következő adatokat 100%-os legénységgel kéretik figyelembe venni. Az ágyú neve a kimondhatatlan "OQF 20-pdr Gun Type A Barrel", ami a tank legnagyobb erőssége lesz. Röviden jellemezve: kiváló átütés, remek pontosság és kis alfa, elfogadható menet és tank forgás, illetve torony forgatás közbeni pontossággal, megspékelve mindezt egy szörnyű DPM-mel.

Az ágyú nagyon hektikus menet közben, valamikor mindent eltalál, de valamikor még a közelébe se megy a lövedékünk a megcélzott ellenfélnek, viszont ha teljesen beszűkül, majdnem mindig találat a vége. Prémium és repeszromboló lőszer szinte alig kell, maximum pár darab, ugyanis az alap átütésünk nagyon magas, ellenben a repesz szinte semmit sem sebez a kis kaliber miatt, de a papír járgányok és bázisvisszalövések miatt be lehet tenni párat. A lőszerkészletünk egyébként 65 db, ami mindenre elég.

  • 226 mm átütés (alap lőszer)
  • 230-as sebzés lövésenként
  • 7,7 másodperces újratöltési idő
  • 7,82 tűzgyorsaság (lövés/perc)
  • 1799 kiosztott sebzés percenként (DPM)
  • 0,32-es pontosság
  • -10 fokos csőlehajlás és 18 fokos csőemelkedés
  • 2,3 mp-es célzási idő

A löveg gyakorlati jellemzése:

Igaz hogy alacsony DPM-mel rendelkezünk, de ez ne tévesszen meg senkit. A tank nem bírja a hosszas pofozkodást, mivel a rossz DPM, a gyakori lőszerrekesz és a papír test, igencsak a hátrányára van. A rövid távú sebzés cseréket (2-3 lövéses tankok) megnyerhetjük épp, hisz valamivel gyorsabban töltünk a T44-Pershing párosnál, de ez értelemszerűen nem igaz az olyan, sokkal jobb DPM-mel rendelkező tankokkal szemben, mint pl. az STA-1 vagy a Panther ll.

Összességben majdnem mindentől kikapunk nyílt terepen, ha teljes életerőn akadunk össze vele, ezért szabad csak és kizárólag dombozni. Megjegyzem itt is, hogy a tank egyenes terepen TELJESEN PAPÍR, de DOMBOS VIDÉKEN TORNYOZVA ERŐS A PÁNCÉLJA. Ez a dombharcokban segít megnyerni a tradeket, mert sokat fognak pattogni rólunk a medek vagy egyéb tankok, ellenben mi nem fogunk róluk, ha jó helyen lőjük őket. A tank ágyúját később még összehasonlítom az STA-1-ével, de azt még megjegyzem, hogy egy teljesen átlagos 2,3 mp-es célzási időnk van (a felsorolt tankoknak is 2,3 mp a célzási idejük), rossz soft statokkal. Vagyis:

Szórás/tank Menet közben Fordulás közben Toronyforgás közben
STA-1 +0,16 +0,16 +0,1
Centurion Mk. l +0,2 +0,2 +0,16
T-44 +0,2 +0,2 +0,14
M26 Pershing +0,15 +0,15 +0,11

A fenti számok azt jelentik, hogy ha egy kicsit is megmozdulunk, nagyon szétesik a célkereszt és ugyanaddig szűkülünk utána mint az STA-1, csak neki nem ugrik szét úgy előtte. Így közelharcban hátrányba kerülhetünk, mert az STA-1 csak kinéz és lő, ellenben nekünk tovább kint kell lennünk a fedezék mögül, ha tervezetten akarjuk eltalálni az ellent. Viszont a tank pontossága álló helyzetben remek (0,32 100%-os legénységgel), még a nagyom pontos 0,33-as pontossággal rendelkező Panther ll-t is leveri. Vagyis ha kicsit messzebbről, a 2. sorból lövöldözünk, akkor van időnk kint maradni célozni, mert az erős toronypáncélunkat nem lövik be messziről. Nagyjából ezt a játékstílust kell megtanulnunk használni, mivel ebben jobbak vagyunk mint egy STA-1 (ami rosszabb pontossággal rendelkezik, illetve a páncélvadászokkal szemben nekünk csak a tornyunkat kell mutatnunk, nem az egész testünket). Örömmel szoktam hallgatni, ahogy az IS-3-ak lövései suhognak el mellettem. Ezt a harcmodort támogatja az 1020 m/s-os alap lőszer sebesség és az 1275 m/s-os prémium lőszer sebesség is. Egyébként a prémium lőszer (APCR) átütése 258, de  ezt szinte soha nem kell használni.

Motor

Egy 750 lovas Rolls-Royce motort kapunk. Ez jól hangzik, de a valóságban sajnos közel sem ilyen jó a helyzet: a tank nehéz, ezért csak az STA-1-gyel azonos lóerő/tonna arányt kapunk, előbbi hiába csak 570 lovas. Ez azt jelenti hogy elégséges a mobilitásunk, de nem kiemelkedő, nem kapunk egy CDC életérzést.

Emellett a tank szeret égni is, 20% a tűz esélye motor találat esetén.

40 km/h-val repeszthetünk a dombok felé és 20 km/h-val tolathatunk vissza lövés után. Senkit ne rémítsenek meg ezek a számok, a viszonylag alacsony értékeket azzal kompenzálták, hogy ezeket igen gyorsan el is éri és meredekebb helyeken is tartani tudja a tank.

Felfüggesztés

A lánc 36 fokkal képes forgatni bennünket, ami valljuk be, kevés. Emellett sokszor le is lövik, de sajnos nem a "lánc+benyelés", hanem a "lánc+sebzés" verzióval (esetleg még egy bónusz lőszerrekesz sárgítással).

A lánctalp talajellenállási értékei egészen jók, minden terepen jól gyorsul a tank.

Felépítmény

HATALMAS és teljesen papír. 76/50/38 mm, ami csak a repesz ellen elég, ráadásul semmi álcánk sincs (habár feljavítva skillekkel és a 400m-es látótávolsággal már egész jól el lehet lenni).

1450 életerőnk van, ami valamelyest azért kompenzálja a páncél hiányát. Érdemes megemlíteni hogy a sárvédőkkel el lehet nyeletni a HEAT lőszereket.

Gyenge pontok: sok van és nem védi őket páncél, ezért sok kritikust fogunk kapni, főleg lőszerrekeszt. Azt megjegyezném, hogy nem ritka az hogy egymás után többször kapunk lőszerrekesz sérülést, ez főleg a táras ellenfeleknél idegesítő. A lőszerrekeszt azonnal, reflexszerűen javítani kell, máskülönben robbanás lesz a vége. A lenti képeket láthatjuk hogy pontosan merre is vannak ezek a részek:

Igaz ez a IX-es verzió de sajnos ugyanazokban a betegségekben szenved. Láthatjuk hogy szemből és oldalról is lehet ammorack-et lőni.

Torony

Végre egy újabb jó pont: 152/88/88 mm, ami hulldown-ban nagyon erős. Említésre méltó a 400 m-es látótáv, ami kiemelkedő a saját szintjén. A torony tetején egy autobounce szög van amit sokszor ellőnek. A lövegpajzs széle rendkívül erős 300-400 mm-es védettséget nyújt, ha a -10 fokos  csőlehajlást kihasználjuk. Az ágyút kivéve a lövegpajzs közepe az amit be lehet lőni, illetve a lövegpajzs mellett a torony 2 széle. A torony szélén is autobounce szögek vannak. Nagyon fontos tudni hogy a torony tetején az az automatikus lepattanó szög csak hulldown-ban alakul ki.

Ajánlott játékstílus

Lehet vele mesterlövészkedni a nagy átütés miatt, de igazán a dombharcban élhetjük ki magunkat, amiben segítségünkre lesz a jó toronypáncél és a -10 fokos csőlehajlás, valamint a pontos ágyúnk is. Természetesen mindezt nem a legelső vonalban ajánlott gyakorolni. Azonban a legjobbnak épp nem mondható rejtett értékei (mozgás miatti szétesés) miatt sok idő kell amíg beszűkül az ágyúnk, ezért a kapáslövéseket kerüljük vele ha lehet. Jobban fekszik neki egy kis távolságtartás, így van időnk célozni és kihasználni az így kapott 0,32-es pontosságunkat.

Közelről is lehet használni ugyan, de ebben a stílusban sok nála jobb tank van (pl. STA-1). Viszont 100-300 m között távolságból tökéletesen működik. Ilyenkor van idő becélozni az ellenséget és a nagy átütés és 0,32-es pontosság sikerre fog bennünket vinni, a 400 m-es látótáv pedig sok XP-t tud hozni, ha nem leghátul kempelünk.

Összességében: A túl nagy és a túl kis harci távolság is a hátrányunkra van, mivel ez egy közepes távból lövöldöző, támogató tanknak lett megálmodva. Ha legyengítettük az ellenséget, utána már mehetünk előre a többiekkel - mivel van elég életerőnk hogy bekapjunk pár lövést - és befejezhetjük az elkezdett tankokat. A páncélvadászokat mi is könnyen beforogjuk. A rendkívül gyors lövedéke miatt könnyen lehet vele messzire lőni (gondos célzás után), ez nagyon impozáns része az ágyúnak.

Tier IX-X ellen: Óvatos játékstílus ajánlott, nagy távolságból lövöldözzünk, mert akármelyik tízes páncélvadász egyetlen lövéssel tönkreteheti a játékunkat. Próbáljunk olyan pozíciót keresni, ahol a tankok oldalát tudjuk lőni, így gyengíthetjük őket, hogy a csapattársak jobban boldoguljanak. A torony közel sem lesz olyan hatékony, mint kisebb tier ellen, de vannak automatikusan lepattanót generáló szögeink és ez néha segít nekünk.

Tier VIII ellen: Sokkal bátrabban játszhatunk, a tornyunk a pontatlan IS-3 lövések nagy részét pattintani fogja. Ilyenkor mehetünk közelebb az ellenfélhez és akár felderítést is folytathatunk, van olyan hogy 2-3000 spotsebzéssel zárok egy meccset.

Összehasonlítás STA-1-gyel

Ha valakit érdekel sok mindent megnézhet, de én a löveget fogom elemezni és az ebből adódó eltérő játékstílust.

A brit vas jelentős DPM hátrányban van és rosszabbak a soft statjai is, ellenben japán barátunk kicsit rosszabb átütéssel és pontossággal rendelkezik. A konklúzió, hogy a japán tankot közvetlen az első sor mögött nagyon jól lehet használni, mert jó kapáslövéseket tud leadni a soft statjai miatt és a DPM kisegíti, ha rámegy valamilyen tank. Ellenben sniperkedésben hátrányban van az STA, mert pontatlanabb és kisebb az átütése.

A Centurion-nal nem szabad túlságosan közel menni az ellenhez, mert nincs DPM, ami megvédene és a gyors tankok akár be is foroghatnak minket. DE, a centi-nek ott a közepes távból való lövöldözés/dombozás, amiben egyértelműen jobb. Nem azt mondom, hogy az STA-1 nem jó 200-400 méterről lövöldözni, de a lövedéke lassabb és pontatlanabb is, így 100-200 méteres távolságból jóval hatékonyabb lehet.

STA-1: Közép és kis távolságon a legjobb (100-200m). Nagyon jó snapshot-ok, messziről pontatlanabb, viszont közelről mozgás közben is pontos lövések jellemzik.

Centurion l: Közepes távolságon a legjobb, de a nagyobb távolságot is bírja (200-400m). Jellemzője a rossz kapáslövési képesség, de a jó pontosság is, már ha nem mozog a tank (csak álló helyzetben pontos).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító: Alapkövetelmény a DPM növelése végett.
  • Távcső: Azért hogy kihasználjuk a nagy látótávolságunkat, esetleg passzívaknak periszkóp. A 400 méter sok mindenre elég.
  • Függőleges stabilizátor: Az összes támogató mednek hasznos a dombozáshoz, mivel jelentősen lecsökkenti a célzással töltött időt.
  • Fokozott szellőzés: Ez játékstílustól függ, ha tovább akarjuk növelni a DPM-et ezt válasszuk, ellenben ilyenkor a tank még jobban a csapatra van utalva, mert látótávolsága is lecsökken.

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Automata tűzoltókészülék

Akinek van elég pénze, az a nagy javítót is megfontolhatja, de a automata tűzoltó nagyon kell a tűz esélyének csökkentése miatt.

Ajánlott legénységi képzettségek

Álca, javítás, elit alakulat, ízlés szerint. Fontosnak tartom a 6.érzéket, sima utazást, pillanatképet és a biztonságos elhelyezést is, mert nagyon sok a lőszerrekesz sérülés.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Erős torony páncélzat (hulldownban)
  • Pontos ágyú (beszűkülve)
  • Nagyon magas átütés közepes tankhoz képest
  • Kiemelkedő látótáv
  • Gyorsan szálló lövedék (tényleg mint a villám)
  • Könnyű célpontokat jól lehet vele rammolni (pl. RHM vagy lightok)

Hátrányai

  • Busz méretű papír test
  • Modulérzékenység
  • Kis alfa érték
  • Pocsék álca
  • Gyulladásveszély

Kiknek ajánlott

Akik szeretik a dombharcot, de nem rohannak az első sorba, azoknak tökéletes választás. Hasonló játékstílusa van, mint az amerikai Pershing-nek csak nagyobb átütéssel, így távolabbról is kényelmesen tud tevékenykedni. Továbbá akiknek nem kenyere a papír med érzés, hisz a tornya jól használva gyakran pattint még tier 8-as nehéz tankokat vagy TD-ket is.

Videó 


Az elemzést írta: MacAulish

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:48

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    MacAulish
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Necromancer"]A jelenlegi metában ez egy fos.[/quote]
    Köszönjük a minőségi hozzászólást.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Necromancer
    • Tankos
    · 7 éve
    A jelenlegi metában ez egy fos.Ugyanis most a sebesség sokat számít és itt az nincs.Nagyon költséges a fenntartása,szó szerint zabálja az eü és javítócsomagot.A sok 8-as light tank kiadása előtt még csak-csak el lehetett vele lenni de ha jön egy t-49 vagy egy Bulldog akkor vége a dalnak.A felgyorsult csaták és az agyhalottak elszaporodása miatt pengeélen kell vele táncolni.Ha túl messze vagy és rush van akkor semmi nem marad neked,ha túl közel és a top tier életképtelen akkor letipornak.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    TivadarToth
    • Tankos
    · 7 éve
    Nekem nagyon bejött, végre kapsz egy pontos, jó lehajlású löveget, kemény tornyot, brit medre. Amit említettek már, a pontosság, pen és lővedék sebesség miatt sokkal nagyobb a effektív DPM mint a többi 8-as mednek, amelyiknek papíron jobb DPM-je van (kivéve Pershing, az über császárság.. ) Én sírva cseréltem le a nagy tesóra...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
    • Kiképző
    • Tankos
    · 7 éve
    Nem azt mondom, hogy használhatatlan, de egyszerűen mednek lassú, heavynek meg papír.
    Tudom kb hogy kell használni, ezt most mentem ([url]http://wotreplays.eu/site/3237256#winter_himmelsdorf-silean2-centurion_mk_i[/url]), de számomra inkább tartozik az essünk túl rajta kategóriába, mint a jaj de kár hogy el kell adnom a garázsból
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    MacAulish
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="PiciMaci"]Kedves Elemző!

    Jó az elemzés, de nem ilyen rettenetes ez a tank. Ismerőseim tudják, hogy utálom a brit tankokat szinte mind. Az egy tény, hogy a tank nagy, de nem modul érzékeny annyira, mint amit leírtál. A tornya kétséges. Nem mondanám azt, hogy hulldownban jó helyen van, de rosszat nem tasz neki az egyszer biztos. Kemény a maga módján, de sajnos azt kell mondjam, hogy a legrosszabbkor mondja be az unalmast. Néha elő kell venni az APCR lőszert, mert nem olyan jó a 226 mint amilyennek kinéz. A látótáv miatt nem mondom azt, hogy spotter tank, de hogy magára legyen utalva ez nem állja meg a helyét. Még nem húztam ki a 9-est belőle, de van 2 csík a csövön és 182 csatám vele és közel sincs ilyen rossz, mint amilyennek én kiolvastam az elemzésből.


    Üdvözlettel Pici_Maci[/quote]
    Hát.... én szerintem a 226-hoz nem kell gold, tier 8-ban mindenre elég, sőt az e100 hasát is belövi jobb esetben, de nem a tier tizes nehezek szemből történő lebontása a feladatunk az tény azért tartottam én is néhány goldot ha kellene. Velem rengetegszer megtörtént az ammo sérülés ammo sérülés után, az amx 1390 ellen is megtörtént hogy ammot lő javítom majd megint ammo majd 3x robbantam. Ezért kell leginkább a hull down de a torony nekem sokat pattintot megintcsak azt tudom mondani. Nem a tizesek ellen nyújt nagy védelmet az tény. "Nem ilyen rettenetes a tank" sajnos sokan nem így vannak ezzel, én imádtam és a kedvencem volt nem tudom.... úgy látszik nem ment át, sajnos vannak komoly hátrányai is, ezt el kell ismerni. Te nem olvastad a régi elemzést? Pont annak a negatív hozzáállása miatt született ez. Szerintem tedd meg

    [quote name="Tettigonia"]Szia! Tetszett az elemzés, de egy rész szerintem félreérthető, és javításra szorul:
    "Fokozott szellőzés: Ez játékstílustól függ, ha tovább akarjuk növelni a DPM-et ezt válasszuk, ellenben ilyenkor a tank még jobban a csapatra van utalva, mert látótávolsága is lecsökken."
    A szellőzés növeli a lávótávot, és nem csökkenti. Ha a távcső használata helyett kerül fel szellőzés a tankra, akkor a távcsőhöz képest kisebb lesz a látótáv a szellőzéssel, (10% vs 2,5%) de akkor azt kellene írni.
    Nem kötözködésképpen, de a kezdőknek fontos lehet, a rutinosaknak talán fel sem tűnt, mert úgyis tudják.[/quote]
    Teljesen igazad van, félreérthető, úgy értettem hogy ha a fokozott szellőzést választjuk azzal kevesebb a látótáv mint az optikával. Köszönöm az észrevételt.

    [quote name="simron78"]Jó elemzés, köszönöm, én nagyon régen megálltam az angol közepes ágon a Comet után, sokszor szemezgettem a Centurion I-el, amikor leárazás volt tier 8-as tankokra, de eddig nem szántam rá magam a vásárlásra, és ahogy ezt az elemzést olvastam feltehetőleg nem is fogom megvenni, hiszen szépen le vannak írva a gyengéi, ami miatt én tuti kihagyom, mert nem szeretem az ennyire lassú közepes tankokat.[/quote]
    Örülök hogy ezt mondod, lehet nekem a kedvenc tankom tier8-ban, de mások nem tolerálják ennyire a tank hibáit. Legalább tudtad mérlegelni hogy neked ez megéri-e vagy nem. Nekem ez is nagy siker hogy ebben tudtam segíteni. Az ammorack probléma viszont a tier tizes centben megoldódik de minimum mérséklődik.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    dancsi
    • Tankos
    · 7 éve
    sztem isten király ez a tank
    de komolyan az alacsony dpm egyáltalán nem jön ki anyira mint látszik mert nagyon pontos és nagyon jó az átütése ezért az efektiv dpm-e megnő 2-3 k is simán meglehet vele lőni egy dimbes dombos pályán
    a végsebessége bár alacsony de nem érződik lomhának sztem nagyon jól gyorsul és jól is tartja a tempót minden helyen

    aki nempróbálta próbálja ki aki fél tőlle az is mert egyáltalán nem rettenetes tank a lényeg hogy SOSE !!! legyünk első sorban vele max top tierként egy domb mögött

    ui: ja és nemtudom de nekem a tier besorolása valamiért nagyon jó rettenetesen sokat harcol saját vagy alacsonyabb tier ellen bár lehet csak én vagyok szerencsés vele
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    MacAulish
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="silean2"]Szerintem ez egy pocsék tank.
    Lassan 100 csata után még mindig nem éreztem rá a tankra, ami nálam ritkaság.[/quote]
    Sajnálom hogy így vagy vele, én ezzel tanultam meg játszani (mármint nem sárga stílusban), szerintem könnyebb használni mint a teljesen papír medeket. Persze ez szubjektív, én ameddig kihúztam (igen kigrindeltem mindent free xp nélkül) utáltam a tankot, a statom is szörnyű volt. Aztán ahogy írtam 2. kiválóság és 1600 körüli wn8. Sajnos régen (meg néha most is Banzaiiii üzemmódba kapcsolok és meghalok rögtön) mai fejjel sokkal több mindent ki lehetett volna belőle hozni, de a csúcsidőmben kék is volt bár igaz kevés csata volt még vele. A lényeg hogy nekem vannak olyan tankok amelyekkel nem szeretek menni és egyszerűen nem tudok ráállni, ezért nem is élvezem vele a játékot, nem feltétlen rosszul játszok csak nem élvezem. Gondolom te is így vagy vele.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    MacAulish
    • Tankos
    · 7 éve
    Először is köszönöm szépen az 5 csillagot, a sok pozitív hozzászólást. Nagyon sokat számít nekem mert nagyon sok munka van benne konkrétan fél év, ezt Volvo tudja a legjobban aki mindig olvasgatta és sokat segített az érthetőség javításán. Köszönöm Jacktornak is a sok türelmet hogy 1000x is kirakta az elbírálók elé. Rengeteg verzió született habár nem mindig ezzel foglalkoztam sőt sokszor le is mondtam arról hogy kikerüljön, de mivel ez az egyik kedvenc tankom nem hagyott a lelkiismeret nyugodni hogy az előző elemzés ennyire lehúzta. Borzasztó volt olvasni hogy mindenbe rossz és senkinek se ajánlott a centecske (az író munkáját elismerem de ezt a tankot nagyon lehúzta egyébként nagyon sokat tett a közösségért). 331 csatám van vele és a 2 kíválóság jel is villog a csövén (a videó régi) egyedül ezen a t8+ tankjaim közül. Ez volt az első tank amivel megtanultam játszani rendesen a medes /dombozós stílust, amit mostmár a teljsenósen papír tankokon is kamatoztatok (pl sta1) és az egész ágat nagyon jónak tartom. A tizesért pedig mindennkinek megéri mert DPM-et, mobilitást és PÁNCÉLT is kapunk végre az átütés mellé. Minden tank szubjektív, én egyetlen tankra sem mondom hogy használhatatlan csak lehet hozzám nem illik. Aki előtte van annak sok sikert hozzá aki pedig élvezi a tankot annak továbbra is jó játékot vele. Nagyon örülök ha néhány embernek ezzel kedvet hoztam a tankhoz vagy segített valamiben nem számítottam ilyen szimpátiára :thx1: .

    [quote name="Ace of spades"]Kösz az elemzést! Kicsit talán off, de mégis feltenném a kérdést: a CentAX elég jó tank ahhoz, hogy az ember végigmenjen az ágon? Ellenfélként viszonylag ritkán találkozom vele, így nehéz megítélni, hogy mit tud, illetve az is felmerült bennem, hogy a "ritkasága" miatt jó játékosok játszanak vele, és ezért tűnik erősebb tanknak. Kívülről nézve nekem az ág 9-es képviselője tűnik kifejezetten erősnek (ha jól tudom, azon elérhető a HESH lőszer is), viszont a cikk tárgya a remek (és optimista) elemzés ellenére nagyon nem győzött meg. Ennyire alacsony DPM-hez még a jó átütés dacára is járna kicsit magasabb alfa. Több hasonló tankkal (pl. Panther 2) jártam már úgy, hogy melóztam egész meccsen, szépen átütöttek a találatok, aztán a meccs végén csüggedten nyugtáztam, hogy jól lemaradtam a sebzésben. Most hajtom az AT15-öt, amin ugyanilyen sebzésű és átütésű ágyú van, de azon a gyors töltés (+ pontosság és alacsony célzásidő) miatt nagyon hatékonyan működik, a nem egész 5 másodperces újratöltés mellett bármit láncon lehet tartani, ami viszont a Centurion ágyújával nem hiszem, hogy működhet. Számomra ugyanez a helyzet a T62A és az E50M tankokkal is: az E50M +2 másodperces töltésideje az esetek nagy részében azt jelenti, hogy a felvillanó tankba egyet lőhetek (bár az 390), míg a másikkal kettőt, és akár többet is, ha lemegy az ellenség lánca is. Ahogy a cikk szerzője is említi: az alacsony DPM közelharcban fokozott hátrány, amit sem páncél, sem mobilitás nem kompenzál.[/quote]
    Nagyon jó tank az egyetlen amivel tudom tartani a 2200 körüli wn8 at. Ha a nyolcast és a kilencest megtanulod használni, istenkirály tank lesz, a tornya már nagyon sokat pattint talán ez a legjobb.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    PiciMaci
    • Tankos
    · 7 éve
    Kedves Elemző!

    Jó az elemzés, de nem ilyen rettenetes ez a tank. Ismerőseim tudják, hogy utálom a brit tankokat szinte mind. Az egy tény, hogy a tank nagy, de nem modul érzékeny annyira, mint amit leírtál. A tornya kétséges. Nem mondanám azt, hogy hulldownban jó helyen van, de rosszat nem tasz neki az egyszer biztos. Kemény a maga módján, de sajnos azt kell mondjam, hogy a legrosszabbkor mondja be az unalmast. Néha elő kell venni az APCR lőszert, mert nem olyan jó a 226 mint amilyennek kinéz. A látótáv miatt nem mondom azt, hogy spotter tank, de hogy magára legyen utalva ez nem állja meg a helyét. Még nem húztam ki a 9-est belőle, de van 2 csík a csövön és 182 csatám vele és közel sincs ilyen rossz, mint amilyennek én kiolvastam az elemzésből.


    Üdvözlettel Pici_Maci
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    csalezlopez
    • Tankos
    · 7 éve
    köszi az elemzést :-) a régebbi elvileg már nem aktuális elemzéseket mikor frissítik?

Kapcsolódó elemek

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.