Jelenleg

16
látogatónk van

2017. január 5. 08:14

T30 - Elemzés

Írta:
(57 szavazat)
44 hozzászólás

Bevezetés

A T30 az amerikai fejlesztési fa tornyos TD ágának a 9-es szintű tagja, tehát a T28 proto-ból lehet kifejleszteni. Aki szerette a Proto-t, annak ez a tank is tetszeni fog. A kettő közt ugye csak annyi a különbség, hogy míg a Proto-nak a teste keményebb és a tornya gyengébb (ugye a két kis háromszög a löveg mellett + HD modellben a kupola), addig a T30 igazándiból egy T29 páncélzatát kapta, annak minden előnyével és hátrányával, no meg egy irtózatosan jó ágyúval. Nem mellesleg a tank szerencsére gyorsabb is a T28 Proto-nál.

Paraméterek

Felépítmény

A tank teste elég papír 102/76/51 mm, de a frontja elég jól döntve van, ezért képes pattanókat generálni kisebb tankokkal szemben, kb. 170-180 mm átütésig (de ez a maximum, értelmes forgatás mellett). Hulldown+forgatással 190 mm az effektív páncélvastagság, de erre ne építsünk. Ha nagyon szerencsések vagyunk, akkor szinte bármit lepattinthat ha nagyon rossz szögben találják el oldalról, de a tank oldala hajszál vékony, ezért ez elég lutri (nekem 477 csata alatt kb. 3-szor történt meg).

Torony

A torony viszont teljesen más tészta a maga 279/127/102 mm-es értékeivel, ami igazán jó védettséget biztosít. Az egyetlen baja az, hogy nagyobb átütéssel a lövegpajzs mellett belőhető, főleg ha kicsit elfordítja a tornyát. Mint a képen is látszik (a narancs 286 mm vastag) szemből 280-310 mm az effektív vastagsága a "pofiknak".

A látótávja egész jó 380 méter, ez később még elő fog jönni.

A torony sajnos igen lassan fordul (18°/mp), ezért ha flankelnek, rá kell segíteni testtel is (ez nem épp jó tulajdonsága, de azért megszokható).

A kupola teteje belőhető (50 mm vastag), alatta viszont nem (kb. 380 mm az alja). A toronytető 38 mm vastag, tehát overmatch szabály alapján lőhető csak be (amúgy pattint mindent amire nem igaz a szabály).

A tank álcája katasztrofális, szinte esélytelen vele úgy spotolni, hogy minket nem derítenek fel közben. Számszerűsítve az álcaértékek: 4,59/2,77/0,62% (ennél még a Jagdtiger-nek is jobb álcája van, pedig az is fénylik, mint Salamon töke).

1650 életereje van, ami nem sok, de odafigyeléssel elég lesz mindenre.

Fentiek szerint használjuk úgy mint egy TD-t, tehát camp a hátsó bokrokban, vagy használhatjuk arra is amire jó: középtávról lövöldözni, hulldownozni, amit elősegít a -10°-os lövegsüllyedés is (ami hátul csak -5°, de ez is bőven elég, ha nem egy ELC vagy E 25 áll bele a hátunkba).

Felfüggesztés

Muszáj kifejleszteni (bár ki lehet fullozni nélküle is), máskülönben semmilyen felszerelés nem fér fel a tankra, márpedig igencsak elkelnek rá, főleg a töltésgyorsító. Emellett az alap lánc igen lassan fordul (20°/mp), ami a lassú toronnyal karöltve egy flankelésnél igen kellemetlen pillanatokat tud okozni (a fejlesztett felfüggesztés 22°-ot fordul másodpercenként).

Motor

A tank relatíve mobilis (a Proto-hoz képest száguld, mondjuk ez nem nagy dolog). Végsebessége előre 35 km/h, ami egész jó, hátrafelé viszont csak 10 km/h, ami elég gyenge érték, nem nagyon lehet vele tolatva menekülni. A 35-öt ez sem éri el csak hosszú vízszintes aszfalton, de a 30-33 km/h azért kihozható belőle puhább talajon is. Az emelkedőktől ez is (és mi is) sikítófrászt kap, nem is véletlenül, hisz ilyenkor majdnem olyanná válik mint a Proto (max. egy hajszálnyival gyorsabb).

A motor olyan része ennek a tanknak, amit nem is muszáj kifejleszteni, mivel csak +60 lóerőt ad, ami nem ad túl látványos többletet a gyorsulásunkhoz (ha ki is fejleszted, akkor hagyd utoljára).

Mint minden magasabb tierű tankba, ebbe is javasolt az automata tűzoltókészülék, már csak a tűz esélyét csökkentő hatása miatt is (bár engem nem nagyon gyújtottak, legalábbis nem idegesítő szinten, de ez szerintem szerencse is, illetve nem nagyon hagytam hogy az oldalam lőjék, mert középen ott az lőszerrekesz).

Ágyú

Na ez az ami igazán jó benne, ez a tank lelke. Három ágyú közül választhatunk.

Az első a T25 AT top ágyúja, a Proto középső ágyúja, erről nem írok semmit (mert nem használtam).

120 mm AT Gun T53

A második a Proto nagyágyúja, aminek statjai:

 • 248/297/60 mm átütés
 • 400/400/515 alfa sebzés
 • a lövedékek kicsit gyorsabban szállnak mint a nagyágyúnál(elhanyagolhatóan)
 • 1060/4800/900 kredit az áruk
 • 0,39-es alap pontosság (fullozva, pótkaja nélkül 0,36)
 • 2,3 mp-es alap célzásidő (fullozva, pótkaja nélkül 2,1 mp) 

155 mm AT Gun T7

A harmadik ágyú (amit nem kell kifejleszteni és majd erre vissza is térek a játékstílusnál) egy szörnyeteg. A neve 155 mm AT Gun T7. Ez nem kevés XP-be kerül (66.500), azonban ezt az E4-hez nem kötelező kifejleszteni. A tank használható nélküle is, de én azt javaslom hogy húzzátok ki, már csak az általa nyújtott játékélmény miatt is.

Az ágyú 750/750/950 sebzéseket szór ki átlagosan (AP/APCR/HE), 276/320/90 mm átütéssel. Sajnos a lőszerek lassan szállnak, ezért ezt kicsit szokni kell majd, de nem különösebben zavaró (870/1088/870 m/s).

Az átütésekből látszik, hogy érdemes (3-5) HE-t vinni, mert a papír tankokat, lightokat elég jól hazavágja (CDC, 13 90, FCM...). Én rendszerint mindig egy HE-vel kezdek, mert valószínű hogy egy lighttal találom magam először szemben, de ha mégis nehéz tank lenne az, akkor is 300-500 közt megy majd bele az áldás. Ha HE-vel mellé lövünk valakinek, akkor is örülhetünk kicsit, hisz a repeszrombolónak 3,78 méteres robbanó sugara is van.

Célzási időnk elég hosszú, 100%-os legényekkel alapból 2,78 mp, ventivel 2,72, BiA+ventivel 2,66, +célzásgyorsítóval 2,42 mp. BiA-val és szellőzéssel a pontosság 0,37-ről 0,34-re javul, ami szerintem már egész korrekt érték (persze lehet még lejjebb is tornászni pótkajával, 0,33-ra).

Tűzgyorsasága elég alacsony, 2,86 lövést képes leadni percenként, ami gy nem éppen kellemes 20,14 mp-es alap töltési időt jelent. Ez azonban BiA+szellőzés+töltésgyorsító kombóval egészen 17,34 mp-ig csökkenthető, amivel azért már el lehet lenni. A DPM-ünk (2234) a 9-es szintű 750-es alfával rendelkező TD-k közt a legalacsonyabb, de nekünk ugye ott a tornyunk is és ezt kompenzálni kellett valahogy (hulldownban bármelyik 9-es TD-t lenyomjuk, mert nem nagyon tudnak beütni).

A lőszerek ára átlagos 1650/4800/1120 kredit, de ne nagyon lövöldözzünk poénból a verebekre mert az nagyon sokba lesz. Lőszerből 34 db-ot vihetünk magunkkal, én 24/5/5-ös felállást használok (nem nagyon kell goldot lőni vele). 

Menet közbeni szórás értékei nem túl jók, tehát nem érdemes sokat lőni mozgásból (persze ha nincs idő célozni akkor nincs mit tenni, hátha bemegy). Nekem néha kicsit meggörbül az ágyú, de ez szerencsére nem igazán jellemző rá (ilyenkor semmit sem talál el, amit mégis, arról meg lepattan, pl. Bat frontjáról, de ez szerencsére nem túl gyakori).

WN8

Szerintem nem nehéz vele meglőni egy jó közepes szintet. 1600 sebzésre 1300 WN8-at ad, ami a nagy ágyúval 2-3 lövés.

Ajánlott játékstílus

Először meglátod a térképet és elindulsz oda ahol domb vagy olyan hely van, amit időben elérsz és ahol el tudod rejteni a tested (mármint a tánkét). Utána alapvetően három lehetőség van:

 1. Ha nem fejleszted ki a nagy ágyút, akkor a Proto (top) ágyújával kihúzod az E4-et és nem sajnálod a goldot (mert ennél az opciónál sok fog fogyni). Itt a felszerelések: töltésgyorsító, szellőzés és harmadiknak célzásgyorsító vagy optika, mert ha egyedül maradsz, akkor az optika sokat segíthet majd abban, hogy magadnak is spotolhass (ha már jó legénységed van, és látótávnövelő skilleket is kaphattak, akkor optikával megfűszerezve a látótávod 455 méterre nőhet, tehát ha spotolnak Téged, majdnem biztos hogy te is spotolod őket).
  Alapvetően ilyenkor egy gyorsan töltő T34-et játszol (kb. 8 mp-es töltéssel, kólával 7,84). Arra kell törekedned, hogy 200-300 méterre legyél mindig az ellenségtől és csak a toronyfrontod lássák (még jobb, ha domboldalon vagy, mert akkor a toronytetőd és a kupolád is védve van). Ennél az opciónál hatalmas a DPM-ed (majdnem 3000), de mivel relatíve kevés az átütésed (9-10-es nehéz páncélzatokhoz), ezért gyakran kell majd goldoznod, ha ezt a DPM-et maximálisan ki akarod használni.
  MINDIG MOZOGJ HA VAN ARTY!!!! És lehetőleg olyan helyet válassz, amihez közel van egy artysafe objektum. 
 2. Ebben az esetben kifejleszted a nagy ágyút. Felszerelésnek töltésgyorsító, szellőzés és harmadiknak optika vagy célzásgyorsító (ugyanazon okból mint az 1. opciónál). Itt már  kicsit messzebbről kell lövöldöznöd, ami kb. 200-400 métert jelent, de ez esetben már nagyon óvatosnak is kell lenned, mert ha rád esnek, a DPM hátrányod miatt simán kikaphatnak. Közelharcot is ha lehet huldownban csináld, IS széria ellen ha sík terepen vagy akkor facehug, mert ő így is, úgy is beüt, de így te (mivel sokkal magasabb vagy) simán lőheted a toronytetőket. Ez a taktika E 100/Maus ellen is jó, mert ők csak a kupoládat tudják így lőni, de ügyes mozgatással megnehezítheted nekik hogy el is találják.
  Leírom még egyszer mert ez nagyon fontos: HA A MECCSBEN VAN ARTY, AKKOR MARADJ ARTYSAFE OBJEKTUM KÖZELÉBEN, MERT HA JÓL CSINÁLOD, CSAK Ő TUD MAJD SEBEZNI TÉGED ÉS ELŐBB-UTÓBB TÉGED IS FOG LŐNI. HA NINCS ILYEN OBJEKTUM AKKOR MOZOGJ KISZÁMÍTHATATLANUL, EZZEL IS NEHEZÍTVE AZ ARTY DOLGÁT.
 3. Ha szakaszban vagyunk egy keményebb heavy-vel (pl. T10 vagy E 75), akkor bebújhatunk mögéjük (egyébként ezt random emberekkel és roncsokkal is megcsinálhatjuk, csak figyeljünk arra, hogy a random játékos nem feltétlen vigyáz ránk, illetve hogy mi se zavarjuk őket a mozgásban). Miközben a nehezek sidescrapelnek, nekünk - jó helyezkedéssel - csak a tornyunk látszódik ki és jól odapörkölhetünk az ellennek (jó esetben 1200-1300 hp-ja odalesz). Ezt főleg városban érdemes alkalmazni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor
 • Célzásgyorsító vagy optika

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Javítóból is mehet bele a nagy, ha nem sajnáljuk rá a kreditet.

Megfelelő skillek esetén (megelőző karbantartás, tűzoltás) a tűzoltó helyett lehet még egy javító is akár, mert az ágyú gyakran sárgul és néha (ha az oldalát lövik a torony alatt) a lőszerrekesz is besárgul. Bár nekem még nem robbant fel soha, de a 34 mp-es töltés elég irritáló.

Ajánlott legénységi képzettségek

 • 1. sor: Hatodik érzék / Pillanatkép / Sima utazás / Helyzetfelismerés / Biztonságos elhelyezés / Adrenalinroham (a 2. töltőnek).
 • 2. sor: BiA 
 • 3. sor: Felderítő / Megelőző karbantartás / Mesterlövész (a kritikus amúgy is nagy esélyét még tovább növeli, ergo egy 113-at egyből lerobbanthatunk ha szerencsénk van) / A többiekre mehet tűzoltás.
 • 4. sor: Javítás, esetleg tűzoltás

Bevétel

Igazándiból nem rossz, mert relatíve keveset kell goldoznunk (top ágyú esetén), de az alap lőszer is drága, szóval ki lehet hozni kb. +3-5k-ra egy meccset (pótkaja nélkül). A 120-as ágyúval és pótkajával ez viszont már nagyon mínuszos.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagy alfa
 • Erős torony
 • Jó ágyúsüllyedés
 • Könnyű stockgrind
 • Troll kupola
 • Jó átütések
 • APCR gold
 • Jól használható HE lövedék
 • Relatíve jó látótáv
 • Kiságyúsként használva brutális DPM (3126 mindennel) és  2 mp-es célzási idő

Hátrányai

 • Lassan tölt
 • Lassan céloz
 • Gyenge testpáncélzat
 • Lassú tolatási sebesség
 • Lassan forgó torony
 • Rossz talajellenállási értékek
 • Rossz mozgás közbeni ágyú statok
 • Arty célpont (ha huldownban van a nyílt mezőn)
 • Katasztrofális álca értékek

Kiknek ajánlott

Ez egy agresszív támogató tank, nem az a bokorban bujkálós fajta, ezért inkább a tapasztaltabb játékosoknak ajánlott, de kezdőként is el lehet vele boldogulni, ha - legalább nagyjából - kihasználjuk a tank erősségeit.

A T28 Proto eléggé megnehezíti ezt az ágat, ellenben nagyon meg lehet tanulni vele a jó pozicionálást és a jó helyzetfelismerést, amik a jó játékos legfontosabb ismérvei. Ha átjut az ember a Proto-n (és még lehet élvezte is, mint pl. én is), akkor onnantól az E4-ig meg sem áll, mert a T30 és az E4 is fantasztikus jármű szerintem és igen sokoldalúan használhatóak.

Aki elindult az ágon (vagy tervezi), annak annyit csak róla hogy megéri, hihetetlenül szórakoztató a játék vele. Aki a Proto-nál tart, annak sok sikert és kitartást (+ha indulsz vele csatába, készíts oda magadnak egy sudokut hogy ne unatkozz a meccs elején :D)

Videó

Sajnos nekem nincs jó videóm róla, de ebben jól látszik, hogy mit hogyan érdemes csinálni vele (legyetek vele kevésbé bátrak, de jól mutatja a lehetőségeket):


Az elemzést írta: titikuty

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 5 éve
  [quote name="Ace of spades"]Utolsóként az E4-re reagálnék: az a tank számomra a legnagyobb csalódás volt az egész WOT-ban (talán az Obj. 268 mellett). A T30-hoz képest nem egy, hanem 3 hátralépést jelent: a tumorral a feje búbján semmit sem ér a torony páncél, nem fordul körbe a tornya és lerontották a csőlehajlását is. [/quote]

  E4 tapasztalatom szerint pontosabb, nagyobb az átütése, gyorsabb, jobban fordul. Ezek mellet a 180 fokos toronyforgás engem nem zavart. Fix tornyos TD-khez képes nem kicsit jobb. Mivel jól fordul a méretéhez képest, könnyű testtel rásegíteni. Ha már ott van a seggedben a T62, akkor mindegy, hogy körbeforog-e a torony. Sajnos a tumor a tornyon tényleg gáz. E5-nek és E3-nak is van, de azok nem gyenge pontok. Melyik TD-nek van erősebb páncélzata? Igen, E3, de az fix tornyos, ami nem kis hátrány a 180 fokos toronyhoz képest. Meg kell találni a stílust ezzel is, mint minden más tankkal.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  replika · 5 éve
  Hát, a Proto jobb ennél, persze csak a nagy ágyúval. Ott nem vársz sokat, mert hallottad, hogy egy szar. Mire a végére jutsz meg is szereted.
  A T30 is rettenetes grindelős és mivel azt mondták sokkal jobb mint a Proto, egy szar is marad, mert annyival azért nem jobb. Aztánamint kihúztad az E4-et már az életkedved is elment attól , hogy még több csatát tolj vele. Arról nem is beszélve, hogy akkor már hallottad, hogy az E4 még ennél is szarabb, így csak akkor fogod megvenni ha van felesleges 6000000 kredited.
  Arról senki nem tett említést , hogy ennek viszont körbeforog már a tornya. Mondjuk, ha körbeforgattad kb. halott is vagy, mert visszaforgatni nem lesz időd.
  Ez egy lassú koporsó.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  SniperX34 · 5 éve
  Hi ! 1100 csatám van evvel a tankkal ! Ez a tank inkább hevy mint TD eredetileg is az volt T10-es hevy , volt majd a HP-ját lehúzták és csináltak belőle IX-es TD-t.
  Simán negálja a helyét t10-ben is. A hibája , hogy a mai játékmenetben lassú ,lomha és a toronyforgása katasztrófa.Szerintem sokkal jobb tank (TD) mint az utódja a T110E4 (szintén 1100 csatám van evvel is)
  Hevy fanoknak ajánlanám.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Staffpaff · 5 éve
  Semmi köze a prothoz, ám sokkal több a t34 stílusához.. főleg ha a kis gunt nézzük. Aki azt tudja jól használni annak ezzel se lesz gondja
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ace of spades · 5 éve
  Imádtam ezt a tankot, egész jól is ment vele, és kösz az elemzést, viszont a leírtakat legfeljebb részben tudom osztani. Szerintem ez egy nagy alfás, gyenge testpáncéllal ellátott nehéz tank. Ilyen pontossággal, célzásidővel és lőszer sebességgel képtelenség kempelni. Ugyanakkor a pályák többségénél a nehezek találkozási helyein van olyan fedezék, ami mögé be lehet rakni a tank testét. Ha nincs, akkor bele kell menni az adok-kapokba, mert a 750 nem rossz alkualap, a nehezek többségével megéri cserélni (bár 11000 sebzés így nem lesz, de 3-4000 lazán összejöhet a csereberéből).

  Ami a cikkben (elnézést...) marhaság, hogy a kisebb cső arany igényes. Ez a T34 feljavított ágyúja, illetve kb. ilyen átütéssel fut a 10-es nehezek többsége. A 248 átütés ilyen pontossággal szinte mindenre elé, ha célzunk, célzás nélkül viszont a 276 is kevés lehet.

  Utolsóként az E4-re reagálnék: az a tank számomra a legnagyobb csalódás volt az egész WOT-ban (talán az Obj. 268 mellett). A T30-hoz képest nem egy, hanem 3 hátralépést jelent: a tumorral a feje búbján semmit sem ér a torony páncél, nem fordul körbe a tornya és lerontották a csőlehajlását is. Kompenzálásként a testpáncélja amolyan van is de nincs is (8-es tankok normál lőszerrel lazán lyukasztják szemből), mobilitást nem kapott és az ágyúja is kb egy "fokozott szellőzésnyit" javult. Persze a WG-nek valami perverziója lehet, hogy egy ágra kettőnél több jó tankot nem tesz be (kivéve IS7 és a BC25 felújított ága)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  titikuty · 5 éve
  + játékstílus mehetsz vele 2.line hevyzni,de óvatosan ,mert ot te leszel a legveszélyesebb( max e100 heattel, esetleg e4,) mivel lassan töltesz, ezért oda nem árt 1 barát aki veled is foglalkozik nem csak magára gondol.(random embertől ne várd...)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tomax96 · 5 éve
  Erre a videóra emlékszem. Félig bot játékos aztán mindent kigyújt meg ammo rack-el. Nincs megtámogatva kicsit sem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  titikuty · 5 éve
  Köszönöm a sok hozzászólást és a sok korrigálást amit kifelejtettem és sokan írtak az igaz a mostani meccsekben lassú és ha nem sikerül jól pozícionálni (vagy idóta a csapatod) akkor a gyors tankok szétkapnak emiatt elég sok esetben lehet vele akár 0-ás kör is (esetleg nem érsz oda és győznek a csapattársaid) , de aki játszott a prottal az már edzett idegzetű ezzel kapcsolatban. Aki meg engem kritizált annak annyit, hogy ez volt az 1. ágam , de sokáig megvolt a t30 e- miatt is van az, hogy elég gyenge vele a statisztiám ( és a wn8-nak sincs sok értelme , mert agyat nem feltétlen adnak hozzá ,amikor 1 unicum X-es platoont elcsapsz 1 X -es hevyvel akkor jössz rá ,hogy eléggé agyhalott némelyik.)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hopeless69WOT · 5 éve
  Üdv

  Beleraktam több mint 600 csatát. Igazából küldiztem vele és a Hellcattel (nem volt más). Minden TD-s küldim hibátlan. Arra nekem megfeleltek. De pl amióta megvan a német Scorpiom G elő se vettem ezeket. Lassú, a játék már túlmutat rajta. A stat még éppen elfogadható vele 2000+ os WN8-at préseltem ki belőle és voltak nagyon jó körök is. Sokszor lemaradsz a DMG-ről vagy már csak magad maradsz, mert pl rossz fele mentél, emiatt statot húzni nem alkalmas. Általában támadtam a heavykkel épp ezek miatt.

  Egy beállós, unalmas, pofonosztós csata a dombon, meglett vele a T55A 15 ös küldi. Erre is képes volt

  [url]http://wotreplays.eu/site/3015928#teams[/url]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 5 éve
  Én sokat szenvedtem ezen az ágon, mert mindenáron a T110E4-re hajtottam. Jó vagy rossz itt is viszonylagos. Proto után jön, és onnan nézve egy fürge és szuper TD. E4 felől nézve már nem ilyen szép a kép, de nem emlékszem vissza a T30-ra rossz szájízzel. Momentán a T34-nél minden téren jobban éreztem, pedig külsőre szinte egyformák. Nagyon sokan szeretik a T34-et, én meg spec azt nem értem, miért. Olyanokat lövök vele, hogy eszem-f*szom megáll néha. Csak a legénységhúzás és a napi szorzó miatt megyek vele napi egyet.
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.