Jelenleg

41
látogatónk van

2016. december 2. 06:35

AC 4 Experimental - Elemzés

Írta:
(33 szavazat)
23 hozzászólás

Bevezetés

Van valami az ausztrál Sentinel tankokon, amin akarva-akaratlanul, de azonnal megakad az ember szeme. Bizony, de mi tegyük túl magunkat a fallosz kultuszon már itt az elején és lássuk mit is kell tudnunk erről az igen karakteres és egyedi harckocsiról. Ebben az írásban a Sentinel AC 4-ről lesz szó.

A játékba ez a kísérleti harckocsi (és legkisebb testvére az AC 1) brit zászló alá került, ugyanakkor ausztrál mivoltát kiemelendő egyedi festést és emblémákat kapott.

Történelmi háttér

1940 novemberében az ausztrálok egy Cruiser osztályú tank hadrendbe állítását álmodták meg egy esetleges japán inváziótól való félelem okán. A tank osztály besorolás a brit mintát követi, ugyanis a britek szemben minden egyéb nemzet harckocsitípus besorolásával saját kategóriákat hoztak létre (nem meglepő ez egy olyan nemzettől, akik még mindig az út másik oldalán közlekednek és magasról tesznek a metrikus rendszerre). A Cruiser (vagy Cavalry) megnevezés alatt a gyors, erős fegyverzetű, ugyanakkor gyengébb páncélzatú tankokat kell értenünk (pl. Cromwell, Comet). Nézzük tehát, hogy ezen „feltételek” közül az AC 4 esetében melyek teljesültek.

Az AC 1 1942-re készült el, fő fegyverzete egy 2 fontos ágyú volt. Őt váltotta az AC 3, ami egy 25 fontos howie-val lett felszerelve. A sorban az utolsó az 1943-as AC 4 (teljes nevén Australian Cruiser Tank Mk. 4) azzal a híres 17 fontos ágyúval, amellyel a Firefly is rendelkezik. Ennek a cipelésére a tank egy az AC 1-hez és az AC 3-hoz képest nagyobb tornyot is kapott. A harckocsi a felszerelt ágyúktól eltekintve teljesen egyedi konstrukció volt, a páncél nem szegecselt (ahogy a korabeli brit tankoknál), hanem hegesztett, és olyannyira profi munka, hogy azt a benyomást kelti mintha teljes öntvény lenne. A futógörgők is inkább az amerikai Sherman-ek VVSS felfüggesztésére hajaznak, mintsem egy Cromwell-re. A 30 tonnás tank meghajtásáért egy 397 lóerős Perrier-Cadillac motor felelt, amely 48 km/h-ra gyorsította. 510 darabra érkezett megrendelés, végül mindössze 65 darab épült és bár a teszteken sikeresen helyt álltak, nem kerültek a hadsereg kötelékébe, a projektet 1943 júliusában leállították.

Érdekességek

A történelmi AC 4 legénysége 4 fős volt (Parancsnok, Lövész, Vezető, Töltő), na de ha a WG így adta volna ki, akkor mégis ki a fene venné meg az FV 4202 (P)-t legénységképzésre? :)

A cairns-i Australian Armour and Artillery Museum tulajdonát képző AC Sentinel Mk. 4-es

Paraméterek

Ágyú

OQF 17-pdr Gun Mk. VII. Ez a Sherman Firefly okán legendássá vált ágyú kapott helyet ezen a tankon is. A brit fejlesztési fán 3 tierben, összesen 10 tankon ez a top ágyú, de igazán tier 6-ban hatékony, itt a Sentinel mellett a Firefly, a TOG II, az Achilles és az AT-8 osztozik még rajta. Átütése 171/239/38 mm AP, APCR és HE lőszerekkel, az ezekhez tartozó sebzésértékek pedig a 150/150/190 átlagot adják. A lövedékek sebessége átlagos, a 884 m/s-os AP-val könnyed elé célzással találjuk el a távoli mozgó célpontokat is, míg az 1105 m/s-os APCR lőszerrel már mérsékeltebb elécélzás is megteszi. A repeszlőszerrel nem érdemes foglalkozni, hiszen az AC 4 lőszerkészlete mindösszesen 50 db-os, az elosztás 40/10 arányban javallott. Általában ez a mennyiség is elég szokott lenni, viszont blind shotokkal csak óvatosan.

17 fontos APCBC (AP) és APDS (APCR) lövedékek

Pontossága 0,39m 100 méteren, ezzel pedig papíron a legpontatlanabb 17 fontost viselő tankká válik a fent említett 10-ből. Viszont a gyakorlat mást mutat. Érzésem szerint sokkalta pontosabb, mint az adatok alapján valamivel pontosabb Firefly és valahogy a legtöbbször oda találnak be a lövések, ahová célzunk. A célkereszt gyorsan szűkül, 2,1 mp alatt, de kis és közepes távolságokon a teljes becélzás előtt is lőhetünk, hiszen e tekintetben sem rossz az ágyú gyakorlati pontossága. Egyedül a töltésidő az, ami problémás lehet, mivel szűk 1 mp-cel gyorsabb csak, mint a 180 alfával operáló T-34-85 vagy Rudy, és 1 mp-cel lassabb a Cromwell-eknél, és mindemellett néha botrányosan alacsony rollokra képes. A tűzgyorsasága egyébként 12 lövés/perc, ezzel a T-34-85-tel megegyező 1800-as DPM érhető el, az alap töltésidő 4,8 mp (100%-os legénységgel, felszerelések nélkül vett érték). Ezek az értékek a papíron szépen mutatnak, de a tankot nem így használjuk.

A 3 felszerelés slot 2 helyére Fokozott szellőzést és Töltésgyorsítót teszünk, a legénységünknek (ami lehet a Cromwell legénysége) BiA-t képzünk. Így a tankunk már kimaxolt értékei a következők: a pontosság 0,36-ra módosul, a célzásidő 1,9 mp lesz, az újratöltés pedig 4,13 mp, ezzel már valamivel mutatósabb 2181-es DPM értéket hoz. Csakhogy a dolog ennyivel nem áll meg, hiszen a gyakorlatban a fentebb említett tankokkal összehasonlítva igaz, hogy papíron kevesebb DPM-et érünk el, de az effektív DPM mégis magasabb lesz amint egy-két valamivel jobban páncélozott célpont is feltűnik, hiszen a tankunk átütése nagyságrendekkel jobb minden más t6-os közepes tanké. Ezen előnyünknek köszönhetően a gyengébb pontossági mutató is még inkább elhalványul, hiszen az ágyú képes azokat a vastagabb páncélrészeket is átütni ahová pl. egy Cromwell-lel már precíz célzásra és gyengepont keresésre van szükség. Az ágyú nagyobb tierben is megállja a helyét, még t8-ban is viszonylag jól használható, nem fogyaszt túl sok prémium lőszert.

Sajnos az átlagnál valamivel kisebb lőszerkészlet mellett még egy hátránya van, mégpedig az, hogy a tankra nem szerelhető Vertikális stabilizátor, így a mozgás közben leadott lövések pontosságát, csak a legénység skillezésével tudjuk finomítani. Az alap célkörszétesés 0,2-es forgás és mozgás közben, toronyforgással pedig 0,12-es. A skillezést követően 0,19 és 0,11 lesz ez a két érték, mellyel nem csak papíron, de a gyakorlatban is jóval pontosabb, mint a Cromwell, bár csodát ettől se várjunk.

Torony

Lássuk be, az AC 4 tornya nem néz ki rosszul és nem minden a látvány, a toronyhoz tartozó értékek sem rosszak. A -10°-os ágyúsüllyedés, a +20°-os ágyúemelkedés és annak a ténye, hogy a torony egy lapos, szépen lekerekített és kiugró parancsnoki kupolát nélkülöző része a tanknak, már meg is adja a játékstílusát. Papíron 65 mm páncél veszi körbe a tornyot minden irányból, viszont kialakításának és a pofás lövegpajzsnak köszönhetően néhány lepattanót azért össze lehet vele szedni, de alapvetően erre építeni és számítani nem szabad. A toronyforgás korrekt, 44°/mp (BiA-val és ventivel 47,9), a hozzá tartozó látótáv pedig 360 méter, ami önmagában nem nagy szám, de mivel a harmadik felszerelés slot kérdése még nyitott - és a relatíve gyors célzásidőnek köszönhetően, plusz célzásgyorsítót nem igényel - a legkézenfekvőbb megoldás az Optika felszerelése, ami az alap látótávot 405 méterre növeli. Ha egy képzettebb brit közepes tank legénységgel hajtjuk a vasat, akkor számoljuk ide a Szellőzés, BiA, Helyzetfelismerés és Felderítő skillek hatását is, így a látótávunk 437 méterre gyarapodik, ami egy t6-os medtől egyáltalán nem rossz érték.

Tank test

65/45/45 mm-es páncélzatának hatékonyságát a szépen döntött kialakítás sem igazán növeli meg, szóval ha lehet, ne nagyon lövessük. A motor baromi érzékeny és szemből is kiüthető, illetve a vezető azért szeret gyakrabban elhalálozni, más modulokra és legénységi tagra ez a fajta érzékenység nem jellemző. Ha fel vagyunk spotolva ne ácsorogjunk sokáig mert az arty szeret nagyokat nyesni a tank 750 hp-jába a 22-25 mm-es tetőpáncélzaton keresztül.

Rádiónk hatótávolsága 450 méter, ami egy jól képzett és jól felszerelt tanknál 490 méterre hízik, ez nem túl sok, de elégséges, viszont ha Rádiót/Rádióst lőnek a tankon (ez azért ritka), akkor érdemes javítani/gyógyítani, ha szeretnénk valamit látni a térkép másik oldalán is.

Álcaértéke a VK 30.01 (D)-nél valamivel gyengébb: 13,7%-os álló, és 10,3%-os mozgás közbeni álcázással rendelkezik. A listán előtte csupán a különböző T-34-85 variánsok, illetve a Cromwell-ek foglalnak helyet a maguk 14,42%-ával, tehát azt lehet mondani, hogy az AC 4 álcaértéke ha nem is kitűnő, de a jobbak közé tartozik.

Felfüggesztés

40°/mp forgásérték, ezzel nincs is semmi gond, kategóriájában teljesen rendben van, a talajellenállása viszont valamivel átlag alatti 0,96 kemény, 1,15 közepes és 2,11 puha talajon, tehát főként utóbbi ami drasztikusan csökkenti a fordulékonyságot és a gyorsulást. Ennek fényében tehát a lápos-mocsaras terepeket próbáljuk kerülni.

Motor

Az AC 4-gyel a legnagyobb gond az, hogy egy elavult és gyenge motor hajtja. A tank tudna többet is, hiszen végsebessége 60 km/h-ban van maximalizálva, de az erőforrás, ami a Cadillac "75" x3 névre hallgat (szemben a történelmi 397 lovas Perrier-Cadillac motorral), mindössze 330 lóerőt tud, ami egy 28,5 tonnás tankkal párosítva (teljes felszereltség mellett) csupán 11,46 lóerő/tonnát jelent. Mindez kombinálva az átlag alatti talajellenállással, inkább egy mozgékonyabb nehéz tank jellegű érzést kölcsönöz. Kemény talajon hosszú egyenesben képes önerőből elérni a 40 km/h-s sebességet, de jórészt a 35-38 km/h az átlag. Dombon lefelé azonban hatalmas lendületet képes venni, amit azért sokáig meg is tart, így azért néha ráérezhetünk a száguldás ízére.

Gyúlékonysága 20%, de nálam még nem gyulladt, viszont nagyobb gond az, hogy a modul (ami t4-es) csupán 104 hp-t kapott, ezért gyakran sárgul.

Ajánlott játékstílus

Gyengeségei ellenére is, ez a tank jóval használhatóbb, mint t4-es kistestvére. A 10°-os gundep kihasználása kötelező, saját szintünkön az alfasebzésünk jónak mondható, tehát peek-a-boo jelleggel ki-ki nézegetve csipkelődhetünk. 20 km/h-s tolatási sebességünk elégséges arra, hogy időben visszahúzzuk az amúgy is kis felületű tornyunkat, vagy előre-hátra táncolva ellövessük az ellent. Szóval a játékstílusunk olyan brit-amerikai közepes tankos, a riasztó 0,39-es pontosságtól azonban nem kell megijedni, hiszen az áégyú ennek ellenére is pontosnak mondható, tehát nagyobb tierben akár valamivel hátrébbról is csipegethetünk.

A csata korai fázisában a magasabban fekvő kulcspozíciók elérése megfelelő fedezet nélkül problémás lehet, szóval ezzel csak óvatosan. Miután sikerült felküzdenünk magunkat egy dombra ahonnan hulldownból tudunk operálni és kellőképp le hp-ztuk az ellent, akkor az áttörést már a többi közepes és light tank tempójával tudjuk folytatni, hiszen dombon lefelé lazán eléri a végsebességét és ha mi magunk nem lassítunk, szépen is tartja. Egyedül a menet közbeni lövések azok, amiket bizonyos távolság fölött el kell felejteni, mert a relatíve hosszú töltésidő nem ad lehetőséget a gyors ismétlésre, de ha szűk 100-150 méteren belül adunk le kapáslövéseket, akkor azért rendben van a dolog.

A DPM hátrányunkat a valamivel nagyobb alfánkkal és a szintünkön kimagasló átütésünkkel tudjuk kompenzálni. Mind ezek mellett az is elmondható, hogy az AC 4 egy ritka tank, tehát sokszor a gyakorlatlanabb játékosok nem ismerik, nem tudják mire számíthatnak ellene (milyen a töltésideje, alfája, átütése, érdemes-e ráesni vagy sem?), ezzel pedig képes meglepetést okozni.

Összességében az AC 4 Exp. egy másodvonalas, támogató közepes tank, mely sebességében, mozgékonyságában és játékstílusában is nagyobb brit féltestvéreire, a Centurionok-ra és az FV4202 P-re hajaz. Átütése azonban szerencsére elegendő ahhoz, hogy mozgékonyságát kompenzálja, APCR lőszerei pedig még a t8-as heavyk frontját is könnyedén szelik át és szemben a t8-as brit kollegákkal, alfasebzése is kielégítő a maga szintjén. Ez az ágyú nálam valahogy sokkal jobban működik ezen a tankon, mint a Firefly-on, pedig papíron a statjai épp az ellenkezőjét mutatják.

Klán csaták

Stronghold-ra lassú, nem tudja tartani a tempót egy med/light wolfpack-kel. Egy lassabb tankos setupban lehet azért neki helyet találni, mondjuk egy E2 Jumbo-val karöltve hulldwon pozícióban, de alapvetően nem meta tank.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Közepes kaliberű töltésgyorsító
  • Fokozott szellőzés 2. szint
  • Távcső

Ajánlott fogyóeszközök

  • Automata tűzoltókészülék
  • Kis elsősegélycsomag
  • Kis javítókészlet

Ajánlott legénységi képzettségek

Full ugyanaz, mint amit a Cromwell-ekben vagy a Comet-ben használunk. A Centurion-ok legénységével nem kompatibilis teljesen, hiszen itt még van rádiós. Nem tartom valószínűnek, hogy bárki megveszi ezt a tankot, akinek nem áll ott a garázsában legalább az egyik Cromwell vagy a Comet állandóra, hiszen natúrban az AC 4-nek nincs sok értelme. Az összeállítás tehát a szokásos med-es setup:

  • Parancsnok: Hatodik érzék + BiA + Felderítő
  • Lövész: Pillanatkép + BiA + Álca/Javítás
  • Vezető: Sima Utazás + BiA + Offroad vezetés
  • Rádiós: Helyzetfelismerés + BiA + Álca/Javítás
  • Töltő: Biztonságos elhelyezés + BiA + Álca/Javítás

Bevétel

Nem voltam rest lekérni Vbaddict barátunktól: Átlag 16.500 bruttót ír, 8200 nettóval. A javítási és lőszerköltsége is teljesen átlagos, a magas átütés a gold használatot is csökkenti, tehát jó játékkal bőven az átlag felett is teljesíthetünk.

Egy-egy jobb körben, ha 2000 sebzés körül zárunk, az olyan 50 ezer kredit bevételt jelent prémium fiókkal, és ha nem használtunk goldot sem, akkor abból olyan 45 ezer körüli tiszta haszonnal kalkulálhatunk. Egy átlagosabb 1000 sebzés körüli csata olyan 35 ezres bruttót jelent (prém fiókkal). Ezek a bevételi értékek alap fiókot használva kb. 12-15 ezerrel lesznek kevesebbek. Végeredményben azt lehet mondani, hogy az AC 4 hozza azt a bevételt, amit egy Cromwell B is tud.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Remek AP és APCR átütés
  • Korrekt célzásidő
  • A papíron szereplő értékével szemben pontos löveg
  • -10 fokos ágyúsüllyedés
  • Korrekt torony és alvázforgás
  • A nagy átütésnek köszönhetően jó effektív DPM
  • Jobb alternatíva híján Távcsővel kombinálva jó látótáv

Hátrányai

  • Gyenge motor
  • Emiatt lassú
  • Átlag alatti talajellenállás
  • Sík terepen képtelen elérni a végsebességét
  • Kimeríthető lőszerkészlet
  • T8-ban redline TD-vé vedlik

Kiknek ajánlott

Gyűjtőknek és megszállott brit tank fanoknak ajánlanám csak, hiszen t6-os brit prémiumtankként a Cromwell B hatékonyabb és Stronghold-okon is alap egység. Az AC 4 Exp. időszakos jelleggel szerepel csak a prémium shopban, először 2016 júniusában volt elérhető, három csomagban lehetett hozzájutni:

  • szimplán 14,8 euróért
  • ultimate csomagban 4.350 golddal és személyes tartalékokkal megfejelve 29,99 euróért
  • illetve kistestvérével, a t4-es AC I-gyel és 6000 arannyal plusz személyes tartalékokkal és küldetésekkel karöltve 39,99 euróért

Mindhárom csomag egyébként a tank mellett tartalmazta a hozzá tartozó garázshelyet, egy 100%-os legénységet, illetve egy egyedi ausztrál nyári álcafestést (a téli és a sivatagi álcafestést már nekünk kell megvenni rá) és néhány szintén egyedi ausztrál matricát, amelyek szabadon cserélgethetőek rajta.

Videók


Az elemzést írta: Nortonor

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:45

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bence0721
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="jamon_serrano"]Jól olvasom, 6-os med 171 mm-es átütéssel? Ez brutális.[/quote]

    Ha csak ez kell, ott a Firefly ;-)
    [s]Imádom azt a tankot[/s] izé... egy borzalmas fostartály, meg ne vegye senki
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 7 éve
    Tényleg olyan mint egy pöcs
    De a "géppuskafészek" mindig ilyen öntött acél burkot kap......ez most ilyenre sikerült...angol (ausztrál) humor :P
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    LittleButcher
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="YelloWarrior"]

    Gépfegyver...mi más lenne.[/quote]

    Bevallom férfiasan, nekem nem volt ennyire egyértelmű :d2:

    [img]http://wikiwiki.jp/imgtank/?plugin=ref&page=AC%204%20Experimental&src=ENG_5308.JPG[/img]

    Mindenesetre nagyon bizarr megoldás lett ;-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Csongi2012
    • Tankos
    · 7 éve
    Sziasztok!
    Köszönjük sok tankos társam nevében a részletes leírást.Egy kérdés lenne,csak prémshopba lehet megvenni,goldért nem?Ha igen hol lehet megtalálni.Ugyanis a játék elején felugró ablakba ott volt 3500 gold.Lehet,hogy csak annak megfelelő értékbe lehet megvenni.Köszi mégegyszer.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="LittleButcher"]Sziasztok,

    Én nem tudtam túltenni magamat ezen a kultuszon. Valaki tudja milyen célt szolgált az elején az a vacak ? Nem találok róla semmiféle leírást.
    Előre is köszönöm.

    Üdv.[/quote]


    Gépfegyver...mi más lenne.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    LittleButcher
    • Tankos
    · 7 éve
    Sziasztok,

    Én nem tudtam túltenni magamat ezen a kultuszon. Valaki tudja milyen célt szolgált az elején az a vacak ? Nem találok róla semmiféle leírást.
    Előre is köszönöm.

    Üdv.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Angelus1991ster
    • Tankos
    · 7 éve
    Így kellene minden prémiumnak nevezett tankhoz hozzáállniuk a szent wg-seknek. Tavaszi árusításkor megérte megvenni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    DrGoodBad
    • VIP
    · 7 éve
    Ment az 5 csillag,minden szavaddal egyet értek nekem megvan a kezdetektől és lassúsága ellenére egy szeretni való kis tank,játék élményt ad az embernek bőven. Már egy másik topikban én is megjegyeztem az ágyú kiválóságát ami az adatait meghazudtolja. :thx2:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 7 éve
    [quote name="Ynnegaf"]Ha már adventi ajánlat, akkor gyors kaptunk egy elemzést is. Köszi Nortonor az írást. [/quote]
    Ja, gondoltam gyorsan megírom, mert most úgyis aktuális.
    [quote name="bodzy"]Jó kis elemzés ment az 5 csillag annak ellenére, hogy az ágyúról irhattál volna többet. .... :troll2:[/quote]
    Igaz, de majd legközelebb.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 7 éve
    Jól olvasom, 6-os med 171 mm-es átütéssel? Ez brutális.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.