Jelenleg

28
látogatónk van

2016. november 15. 08:14

IS-2 - Elemzés

(28 szavazat)
43 hozzászólás

Bevezető

A legendás Tigris-pusztítónak épült szovjet nehézpáncélos kínai köntösben. 1950 elején Sztálin bá’ adott néhány darabot ajándékba Mao elvtárs kommunista Néphadseregének, hogy segítsen Kínát is megerősíteni az eljövendő „Világforradalomhoz” (világhódítás). A járművek részt vettek a Koreai-háborúban, segítve Kim-Ir-Szen Észak-Koreáját. Egészen az ’50-es évek végéig rendszerben maradtak a Kínai Néphadseregben.

Paraméterek

Ágyú

Itt semmi komoly új dologgal nem kell számolni. Az összes ágyú ami felpakolható rá, teljesen ugyan az, amit az orosz társa használ, kivéve a 85 mm-eseket, mert ezek a kínai verzión nem találhatóak meg. Előbbi igaz a jármű többi moduljára is, így az orosz testvérével lesz majd összehasonlítva, hogy miben különböznek egyáltalán.

Az alap ágyúnk a 100 mm-es 44-100JT típus. Ez érezhetően az orosz D10T löveg kínai verziója. A sebzési és a páncélátütési értékeket leszámítva mindenben gyengébb mint az eredeti:

  Szovjet D10T Kínai 44-100JT
Töltési idő 7,6 mp 9,3 mp
Tűzgyorsaság 7,89 lövés/perc 6,45 lövés/perc
DPM 1973 1613
Célzási idő 2,7 mp 2,9 mp
Pontosság 0,38 m/100m 0,42 m/100m

Töltésgyorsító és ventilátor kombóval már 7,85 mp-es újratöltéssel bírunk, ami 1911 DPM-et biztosít, a pontosság 0,39-re, a célzási idő pedig 2,72-re javul. BiA skillel és pótellátmánnyal a töltést 7,36-ra lehet maximum lenyomni, így 2038 DPM préselhető ki belőle, 0,37-es pontosság és 2,55 mp-es célzás mellett. Sajnálatos, hogy a D10T ugyanezekkel a felszerelésekkel és képességekkel még mindig sokkal jobbat produkál (2493 DPM, 0,33-as pontosság, 2,37-es célzás). 

Az alkalmazott lőszereink AP, APCR és HE, 175/235/61 mm-es átütésekkel, valamint 250/250/330-as alfákkal. Nem lenyűgöző értékek, de még használhatóak az első csatákban, miután a járművet megszereztük. Jómagam is az első vagy a második csatámban ezzel a löveggel szereztem az első Nagy kaliberemet erre a járműre. Lehet rá építeni, de nem túl hosszú távra.

Az orosz IS-hez hasonlóan a fő löveg a 122 mm-es D-25T. Különbség szinte alig van. Amikben egyeznek: 

  1. Alfa sebzés: 390/390/530 hp
  2. Tűzgyorsaság és újratöltés: 4,88 lövés/perc és 12,30 mp
  3. Célzási idő és pontosság 100 méteren: 3,4 mp és 0,46 méter
  4. DPM: 1902 hp/perc

Töltésgyorsítóval és szellőzéssel a pontosságunk 0,43-ra, a célzás 3,19-re, a töltés 10,38-ra, a DPM pedig 2254-re módosul. Ezek BiA képességgel 0,42 m/3,12 mp/10,16 mp/2304 hp-ra turbózhatóak. Ha sok a kreditünk, akkor pedig pótellátmánnyal 0,4/2,99/9,73/2404-ig tudjuk kimaxolni az értékeket. Erősen ajánlott még célzásgyorsítót is felszerelni rá.

Ugyan úgy 28 db skúló pakolható a járműbe, az én elosztásom 20/4/4. Még egyszer sem fogytam ki teljesen a munícióból, be lehet azért osztani.

Amiben különböznek:

Nos, egyedül a prémium lőszer között van lényeges különbség. A kínai HEAT-et használ, az orosz pedig APCR-t. Az előző 250 mm-t képes áttörni szemben az utóbbi 217 mm-ével, ezenkívül nem veszít az átütési erejéből, bármilyen távra is lövünk vele. Sajnos azonban lassabb a maga 640 m/s-ával, hisz az orosz 975 m/s-ot tud. Valamint mivel HEAT, a rétegelt illetve az üreges páncélok simán megeszik.

Lövegkitérítésben az orosz egy fokkal jobb csak: -6°/+25°, míg a kínaié -5°/20°. Ezen kívül a sima IS mozgás valamint toronyforgatás közben kicsivel jobban tartja a pontosságot (csupán 0,02-dal). Egyértelműen közelharcban, maximum közepes távolságon lehet vele osztani Mao elvtárs áldásait.

Ezekkel az értékekkel tier 7-ben és az alatt jól lehet aratni, papír célpontok ellen a HE lőszer brutális mészárlásra képes. Egy szinttel feljebb viszont már óvatosabbnak kell lenni, de ha ügyesek és okosak vagyunk, akkor a 175-ös átütéssel is tudunk kezdeni valamit. Tier 9-ben viszont jön a cumi ezerrel. Itt is lehet a sima AP lőszerrel játszani, de itt már szükséges a HEAT, ha például szembe kerülünk egy E 75-tel vagy egy M103-mal. Vigyázzunk mire és hova lövünk vele, ismerve gyengeségeit.

Torony

Ugyanaz a 100/90/90 mm-es páncélzat, 28°/mp forgási sebesség és 350 méteres látótáv. A gyenge pontjaik a lövegpajzson és a kupolán ugyanúgy megtalálhatóak. Az IS-2-n a kupola kicsit jobban páncélozott, de nem sokkal, így is szépen belőhető. A kupolában található a parancsnok, aki el is halálozik ha találat éri, és ez gyakran megesik.

Baloldalon található a lövész, jobb oldalt pedig a töltő. Nem gyakran halálozó személyek, ha viszont balszerencséd van és mindkettő (f)elszáll, az szívás. A hátsó részben van az egyik lőszerrekesz, ami gyakran borul ha bekap egy skúlót.

Felépítmény

Az orosz szemből vastagabb bőrű, mint kínai társa. A sima IS 120/90/60 mm-es értékekkel operál, távol-keleti tesója pedig 100/90/60 mm-rel. Azonban mindkettőnél a sofőr helye a legsebezhetőbb.

Külsőleg az IS-2 oldalai jobban lekerekítettek szemből nézve, így nagyobb eséllyel pattint, leginkább ferdén beállítva. Jobb oldalt van a második lőszerrekesz, ami megint csak szeret sebződni (vagy robbanni!) ha találatot kap, tehát ezt a rész takarni kell. Ha sarok mögüli kitolatósat játszunk, akkor inkább csak a bal oldalt alkalmazzuk erre.

A jármű fejlesztett toronnyal 1280 hp-val bír, az orosz IS csak 1230-cal. Nem nagy különbség, de húzós esetekben jól jön az a plusz 50 hp, tapasztalatból mondom.

Rammolásban el lehet vele szórakozni az artyk és könnyű tankok ellen. A páncélzottabb járművekkkel - különösen a japán heavykkel - való ütközést viszont kerüljük, mert nagyon ráfázhatunk.

Felfüggesztés

Az alap felfüggesztés forgása 36° másodpercenként. Nem rossz, de ami fontosabb, hogy az összes modul felrakható rá - akárcsak a moszkvai típuson -, tehát az erősebb felfüggesztést a fejlesztés legvégére hagyhatjuk. A második alváz már 38°/mp értékkel bír, ami 3°-kal jobb mint az orosz IS top alváza. Ezzel és a toronyforgással viszonylag könnyen követhetjük a minket flankelő, megkerülő ellent.

A lánctalp, akárcsak az orosz verzió, nagyon szívós, ha meglövik, az esetek 90%-ban csak sárgára lövik. Talajellenállási értékei megint csak jobbak testvérénél: 1,00/1,10/2,20. Puha talajt azonban ő sem szereti igazán, tehát azt kerüljük.

Motor

Egy 12150LS féle dízel motor, amely 580 pacit tud kiadni magából, 12,67 LE/tonna fajlagos teljesítményt biztosítva. Na itt az orosz erősebb, mivel ott már az alap motor is 600 LE-s, a fejlesztett pedig 700.

Ám sebesség terén a pekingi elvtárs megelőzi a maga 37 kilóméterével óránként, míg az előbbi 34-gyel tud csak haladni. Gyorsan eléri a max sebességet és tartja is, de dombra felfelé természetesen visszaesik kb. 10-15 km/h közé.

Tolatni mindkettő 14-gyel tud. 12% esély van a gyulladásra és ez a gyakorlatban tartja is magát, nagyon ritkán gyullad ki. Az üzemanyagtartály is csak sárgára sebződik az esetek 99,9%-ában, ezért nem érdemes automata tűzoltót felpakolni, elég neki a kézi poroltó.

Fejlesztési sorrend

Említettem, hogy az alap alváz szinte mindent elbír, ezért az erősebb verziót hagyhatjuk későbbre. Az ágyúkat ajánlom elsőnek fejleszteni, velük együtt a motorokat a mozgékonyságért, utána torony, alváz és végül rádiók.

Ajánlott játékstílus

Egy viszonylag mozgékony, brutális tűzerejű, ám alacsony tűzgyorsaságú és közepes páncélzatú harckocsi. Mivel heavy, a nagy pofonosztások főhőse.

Tier 7-ben érdemes vele az élen haladni a többiekkel és aprítani az ellent. Mivel lassú az újratöltése, akkor hajts ki és célozz, amikor a célpont ellőtte magát, vagy nem rád figyel. Beadjuk neki a 390-es pofont, majd tolatás vissza és töltés, míg a többiek lefoglalják.

A sarok mögüli ki-betolatós lövöldözés is jól működik vele. Az 1v1-et csak ésszel. Az egy szinttel lentebb lévő heavyk ellen nincs probléma, egy T29 vagy IS ellen azonban nem biztos a győzelem, még egy Tigris I is megtudja leckéztetni ha úgy alakul. Lesből, hirtelen támadva a legjobb taktika.

Tier 8-ban már egy sorral hátrébb kell maradni. Előre engedni a jobb páncélzatú társakat és mögülük "csipegetni". Mivel elég mozgékonyak vagyunk, egy flankelésbe is belevághatunk a medekkel ha úgy alakul.

Kilencesek ellen pedig a nagyon távolságtartó vagy trükközős játék alkalmas. Hátul maradni vagy hátbakerülni az ellent. Itt nagyon figyelni kell a gyengepontokra, és itt már képbejön a HEAT lőszer is. A táras vagy nagy tűzgyorsaságú tankokkal vigyázzatok (AMX-ek, Cromwell), mert imádják lerohanni, leginkább amikor egyedül van.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító 
  • Ventilátor
  • Célzásgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélykészlet (habár előfordul hogy egyszerre két ember is kiesik, és akkor nagy szívás van, de nem gyakori)
  • Kis tűzoltó vagy pótellátmány

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6. érzék + BiA + Javítás
  • Vezető: Javítás + BiA + Irányított ütközés vagy sima utazás
  • Lövész: Javítás + BiA + Biztos kéz
  • Töltő: Javítás + BiA + Biztonságos elhelyezés

Bevétel

Mint a tier 7-es járművek jórészénél, ez a tank sem igazán a pénz farmolásra lett kitalálva, inkább fun-olásra. A vBaddict.net is megerősíti ezt, ahol az IS-2 elég negatív számokat produkál. Én is tapasztalom, leginkább amikor 9-esek ellen megyek és a sok nemtaláló/nemátütő találat mellett aranyat is kell használni. Ez azonban nyilván nem mindig van így. Ha megtanulsz vele helyesen játszani, akkor azért hoz némi lét a házhoz. Olyan 5-7000 ezer között teljesít ha megvan a 2000 körüli sebzés, de ennél is több sebzéssel 15-20000 között is kereshetünk vele.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Elégséges mennyiségű HP
  • Erős, nagy sebzésű ágyú
  • Viszonylag jó páncél
  • Jó mozgékonyság
  • Alacsony gyulladási esély
  • Hatalmas fun factor

Hátrányai

  • Lassú tűzgyorsaság
  • Érzékeny torony
  • Lőszerrekesz gyakori sérülése
  • HEAT prémium lőszer
  • Nem hoz túl sok kreditet

Kiknek ajánlott

Azoknak ajánlom, akik már az eredeti orosz IS-t is szeretik vagy csak úgy általában az orosz heavyket és stílusukat. Ezenkívül persze mindenki másnak is. Nem kredtigyár, de nem is arra való. Jó jármű és amint mondtam, élmény vele játszani. Gyakorlott kezekben igazi halálosztó tud lenni, de kezdőknek sem okoz nagy kihívást. Kezes kis gép.

Videó


Az elemzést írta: MegaPanzerTiger

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:04

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ba_nshee
    • Kiképző
    · 7 éve
    @CrawilingChaos

    Világos. Elhamarkodottan fogalmaztam :wine:

    Abból indultam ki, hogy a tank erőssége a relatív mobilitása, és akkor azért nem ártana a motort még időben feltenni. 85k a 110, 33k a motor, soknak tűnt (sokáig azt hittem, hogy a második motort is ki kellene itt venni, na az úgy tényleg nem nézett ki vidámnak).

    [quote]Egyetlen szívfájdalmam volt a 100-as ágyuval: ez le van butítva az IS-hez képest, az oroszon ugyanaz az ágyu percenként másfél lövéssel többet tud leadni, és pontosabb is.[/quote]

    Egyik kedvenc videókészítőm ISen preferálja is a 100m gunt, de sajnos annak jelentősen jobbak a számai. Nekem is innen indult az ellenérzés.

    [quote]Nekem 95 meccsbe került a 110 kihúzása, úgy hogy minden modulját is önerőből húztam ki az IS-2-n.[/quote]

    Az korrekt. :shaking:
    Gondolom, azért a négy nap ötszörös szorzó meglendítette a végét. : )
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 7 éve
    Szabad XP nem kell erre a tankra ez tiszta sor....
    A top torony is tapasztalati xp.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CrawlingChaos
    • Tankos
    · 7 éve
    Van egy két folt, például a nagyobb lövegpajzs jóvoltából, ahol a top toronynak valóban jobb a páncélzata, és nyilván ha odakapsz lövést, akkor többet pattintasz. Egyébiránt én is kifejlesztettem, fel is szereltem, de számomra ez sem ért free xp-t.
    100k free xp-m van, és 4 db nyolcas tank vár megvásárlásra: úgy ütemeztem, hogy ezt a free xp-t inkább azokon fogom modul fejlesztésre költeni (pl. épp a 110-en).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 7 éve
    " A top torony pedig nem egy egészen más torony, mint az IS esetében, gyakorlatilag csak plusz hp-t kapsz."

    Még Cleverland mondta az IS2 elemzésében hogy a fejlesztett torony (a több HP-n kívül) jobban pattog szemből....ennyi előnye van...
    Persze akinek a 110 csak a cél, annak nem feltétlen éri meg xp rááldozni...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CrawlingChaos
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="straubbazsi"]
    Modulfejlesztés nem vidám, ágyú is, motor is szabad xpért kiállt.[/quote]

    Én tegnap húztam ki vele a 110-et, én is a hétvégi leányság fejlesztő akcióra várok! ;-)
    A grindet én sem tartom vészesnek, szerintem a ruszki IS sokkal hosszabb grind, és ott rosszabb stock helyzetből indulsz.
    A 100 mm-es ágyu egyáltalán nem rossz, pláne ha az elején kapod az elvileg szokásos pár könnyítetett mm-es kört. Ezzel az ágyuval simán kényelmesen ráérsz kihúzni a top ágyut (a közbenső 122-est én nem raktam fel). Egyetlen szívfájdalmam volt a 100-as ágyuval: ez le van butítva az IS-hez képest, az oroszon ugyanaz az ágyu percenként másfél lövéssel többet tud leadni, és pontosabb is. Egyetértek Yello-val abban is, hogy a top motor sem lendít annyit a helyzeten, hogy érdemes legyen free xp-zni. A top torony pedig nem egy egészen más torony, mint az IS esetében, gyakorlatilag csak plusz hp-t kapsz. Azt aláírom, hogy ez is egy hosszúnak tűnő grind, de annyira élvezetes, hogy gyorsan elszáll, és már-már sajnálja az ember, hogy túl van rajta. Nekem 95 meccsbe került a 110 kihúzása, úgy hogy minden modulját is önerőből húztam ki az IS-2-n. A free xp-t inkább tartogatom a 110 fullozására, szerintem ott látványosabb lesz a free xp hatása a T-10 torony és a IX-es szintű ágyu bezsákolásával...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="tobeter1994"]
    Van látótávja, ezért ő maga is tud spotolni. ..[/quote]

    Igen tud. Bár tapasztalatom szerint érdemes megvárni amíg más derít valamit, mert ezzel legelőre menni, nem mindig sül el jól...a rambo, kamikaze taktikával élők menjenek csak előre
    Akkor necces ha TD-kell vagy campelőkkel van tele a csapat és neked kell legelőre menni, a TD felderítése meg a camojuk miatt nem egyszerű...általában mi kapjuk az első lövést.
    Én is távcsővel használom.

    "Szerinted játékostól függ... szerintem is. Ezért mondom, hogy a Tigrist ebben az elemzésben (is!) lesajnálják, mert az a tapasztalat, hogy világtalanok játszanak vele."

    Én biztos nem sajnálom le....nekem is megvan és meg is marad....jó tank, de nem mondanám hogy sokkal jobb a gyakorlatban mint az IS2 mivel általában nincs olyan mákja az embernek hogy minden összejön és fedezik, nem vágják oldalba, továbbra is nagy hátrányának érzem a lassúságát, ami a torony esetében abszolút nem valósághű...semmi alapja.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    tobeter1994
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="YelloWarrior"]
    Már ha spottolnak is neki...én is játszom vele és hát.....heviként elvárják hogy előre menj, ha top tank, ami nem túl okos ötlet sokszor....sok a yolo csata, akkor meg cumi van....az említett hiányosságai miatt.

    1v1-ben meg nem kell lehetőleg belemenni...egyikkel se....egyik sem az a tank...
    A tiger szemből bárhol belőhető azért...az IS-eknek meg van alapból pattogó torony része.
    Szerintem játékostól is függ, én egyikkel sem vagyok pro...de előfordult hogy az egyikkel kinyírtam a másikat egyedüliként....ennyi erővel a T29 meg még alkalmatlanabb bármire ami nem domb mögül lövöldözés Másként kell velük játszani....

    "Tehát, te egy IS-2-vel nem fogsz permatracken tartani sem egy Tigrist, sem mást. "

    Kivéve ha még a kiságyú van meg azzal tudsz szopatni azért ha úgy adódik...[/quote]

    Az az érzésem, hogy elbeszélünk egymás mellett. Nem kell neki (tehát a számára) spotolni. Van látótávja, ezért ő maga is tud spotolni. Van aki távcsővel használja, sőt van aki periszkóppal (és nem tomato), mert teljesen úgy játszik vele mint egy TD-vel. A yolo csaták meg minden tankkal cumisak. Nagyon kevés tank tud érvényesülni yolo csatában és megfelelő sebzést/statot produkálni.

    A Tiger is tud pattintani szemből, tudni illik van egy olyan szögben döntött lemeze, ami autobounce-t eredményez. . Ráadásul a Tigrisnek sem rossz a tornya. Az oldalán lévő ovális rész úgyszintén automata lepattanó, az egész torony meg össze-vissza értékeket adó rétegelt lemezekből áll. Van ahol egy VI-os med belővi, van ahol egy VIII-as TD pattan.

    Szerinted játékostól függ... szerintem is. Ezért mondom, hogy a Tigrist ebben az elemzésben (is!) lesajnálják, mert az a tapasztalat, hogy világtalanok játszanak vele. Viszont ettől a tank maga még nem lesz rossz. A T29-t szóba sem hoztam, de igazad van, mert ha nincs hulldown pozícióban, akkor azt is legyűri egy Tigris. A kiságyús dolgot hagyjuk, az is 8 seces reload, másrészt itt amúgy is mindenki a nagyágyús változatot veszi figyelembe.

    Béke.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ba_nshee
    • Kiképző
    · 7 éve
    [quote name="YelloWarrior"]
    Én nem vettem észre hogy sokkal mobilisebb lenne vele....de ártani nem árt. Free Xp rá viszont biztosan nem kell...[/quote]

    Jól van. Én is úgy gondoltam, hogy esetleg a végére ráfizetni kicsit, majd meglátom. Az ágyút viszont szerintem kiveszem, csakhogy meglegyen az érzés .
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="straubbazsi"] +12% nem számít soknak?
    Igazából nem tudom, hogy mennyire érződik.[/quote]

    Én nem vettem észre hogy sokkal mobilisebb lenne vele....de ártani nem árt. Free Xp rá viszont biztosan nem kell...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ba_nshee
    • Kiképző
    · 7 éve
    [quote name="YelloWarrior"]
    Igazából nem vészes a kisebb ágyú sem...motor sem vészes...alig 60 lóval tud többet a fejlesztett...[/quote]
    +12% nem számít soknak?
    Igazából nem tudom, hogy mennyire érződik.
Tovább a kategóriában: « WZ-111 - Elemzés
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.