Jelenleg 524 vendég és 3 tag online

2016. november 7. 08:39

M12 - Elemzés

Írta:
(58 szavazat)
38 hozzászólás

Történelem

Az M12-t a Rock Island Arsenal tervezte, 100 darab készült a járműből, 60 db 1942-ben, további 40 db pedig 1943-ban. Mindegyik típusa az M3 Lee alvázára épült, az amerikai katonák King Kongnak nevezték. Bár eredetileg indirekt tüzelésre tervezték, többször közvetlen tüzeléssel is alkalmazták. Jelentős szerepet játszott a II. Világháború során a franciaországi, partraszállás utáni harcokban, majd a Siegfried-vonal leküzdésében. A Siegfried-vonal elleni harcok során kiderült, hogy a 155 mm-es ágyúja 2000 yardos (1830 méteres) távolságig át tud ütni hét láb vastag vasbetont, innen kapta a Doorknocker (ajtón kopogtató) becenevét.

Játékon belül...

Ezt az SPG-t az amerikai SPG vonal hetes szintjén találhatjuk, a hatos M44 és a nyolcas M40/M43 között. Megvásárlása 1.400.000 kreditbe kerül, miután az M44-en 59.400 tapasztalati pontot gyűjtöttünk össze, 116.500 XP összegyűjtése után pedig már vehetjük is ki az utódját. Mint tudjuk, az artyk kifejlesztése borzasztóan XP igényes a hasonló szintű járművekhez képest, illetve kevesebb XP-t szereznek átlagban egy csatában a normál járműveknél, ami azzal jár, hogy sokkal több csatát kell vívnunk velük, mintha egy tier 7-es nehéz tankból próbálnánk a 8-ast kifejleszteni.

Érdekességképpen megjegyzem, hogy amikor a legnagyobb artyk tier 8-asak voltak, akkor az M12 az M44 helyén volt T6-ban, amit a következő kép szemléltet is többé-kevésbé.

Paraméterek

Ágyú

A stock ágyú a 155mm Gun M1918 M1 névre hallgat, adatai a következők:

 • 2,11 lövés/perc
 • 85/90 átütés (HE/prém HE)
 • 950/950 sebzés (HE/prém HE)
 • 3,78/5,30 méter splash (HE/prém HE)
 • 0,76-os pontosság
 • 7 mp célzásidő

Mi a probléma ezzel az ágyúval? Nos, kicsi az alapsebzése. 0,76-os pontosság mellett nem igazán fogunk eltalálni sok mindent, amit meg eltalálunk és nem ütünk át, abba belecsapunk úgy 200-300-at, rossz esetben annyit sem. Splashünk rendkívül gyengén páncélozott célpontok kivételével nem lesz semennyi normál HE lőszer használata esetén, egy E 75 pedig egyenesen ki fog röhögni minket, ha mellélövünk. 

Amennyiben még stock az ágyú és nincs lehetőségünk freexp-zni, keressük mindenképpen a gyengén páncélozott, álló célpontokat (francia tankok, német Grille ág, campelő lightok). 15.500 XP elköltése után viszont megkapjuk a 155mm Gun M1A1 nevű ágyút, a következő adatokkal:

 • 1,60 lövés/perc
 • 88/90 átütés (HE/prém HE)
 • 1250/1250 sebzés (HE/prém HE)
 • 3,97/5,34m splash (HE/prém HE)
 • 0,69-os pontosság
 • 7 mp célzásidő

100-as legénységgel az ágyú 35,96 másodperc alatt tölt, szemben az alapágyú 27,33-as töltésével. A 35,96 másodpercet BIA képességgel le lehet tornászni 35,16-ra, töltésgyorsító használatával 31,65-re, illetve kólával 30,31-re. A maximálisan kifacsarható pontosság 0,65 m/100m, emellé célzásgyorsítóval 6,13-as célzásidőt kaphatunk. Nos, ez már tetszetősebb, veri az összes tiertárs SPG alap értékeit, de amennyiben azokat is hasonló módon erősítik meg, az angol, a francia és a német vetélytárs is jobb eredményeket tud felmutatni. 

Lőtávolsága az alap ágyúval 1350, a top ágyúval pedig 1400 méter, ez a legtöbb esetben elég szokott lenni. Nagyobb probléma azonban a két oldalra csak 14 fokban kitéríthető cső, ez nagyon sok testtel történő mozgolódást kíván, amitől viszont újra kell céloznunk. Habár ilyen téren tierjében csak a Crusader SP és a GW Panther veri meg, de az M44 30 fokos kitéríthetősége után ez igen kevésnek érezhető. Lefelé 3 fokban, felfelé 45 fokban mozog a cső, ez körülbelül standard érték, habár az orosz SPG-k tudnak 58, illetve 60 fokos emelkedést, de őket a kitéríthetőség bünteti meg.   

Lőszerelosztásnak 15/5-öt javaslok, 10 lőszernél többet szinte soha nem lőttem el, a kifogyás gyakorlatilag elképzelhetetlen ennél a tanknál. Ha folyamatosan lőnénk, akkor elméletben több mint 10 percig tartana a készlet, de a gyakorlatban értelmesen használva a lőszerkészletet, ez lehetetlen. Mindkét HE lövedék 490 m/s-mal száll, ez egy nagyon jó érték, kiemelkedik társai közül. AP lőszer pedig semelyik ágyúnál sem elérhető.

Felépítmény

A test (nem)páncélozottsága 50/19/19 mm, ez arra jó, hogy megfelelő döntéssel a frontja levegyen néhány lövést az M5 Stuarttól. Komolyra fordítva a szót, néhány lövést levehetünk, alacsonyabb kaliberű ágyúk nem overmatchelnek, de nem építhetünk a páncélra.

350 HP-nk van, ez a kategória átlaga is egyben, ami arra elég, hogy a szembejövő tankok több mint fele ne egylövésezzen, de a trollgunok be fognak ütni, illetve 122 mm+ ágyúk is nagy eséllyel azonnali garázsmenetet okoznak.

Ide írom a rádió hatótávját is, ez alapból 782 méter, nem lesz gondunk vele. Ez a modul egyébként átvehető az előd M41 HMC-ről, tehát ha ott kifejlesztettük, itt is felrakható.

Motor

A járműben egy Ford GAA Early nevű motor dorombol, 500 LE-vel és 20%-os tűzeséllyel. Maximális sebességünk 38 km/h, ezt el is szokta érni az SPG, hátrafele pedig 10 km/h-val tudunk közlekedni. Alapvetően elmondható, hogy a magas motor hp miatt ami kigyújthatna, az le is oneshotol minket, szóval nyugodtan lehet kólát adni a legényeknek/leányoknak. Én magam körülbelül 250 csata alatt egyszer sem égtem szerintem... Akinek volt elit M7 Priest-je, vagy M10 Wolverine-je, az onnan átveheti a top motort is.

Felfüggesztés

A fejlesztett darab az M12T51 névre hallgat és a kifejlesztése nélkül nem lehet a tankra pakolni a top ágyút, így javasolt legalább azt a 7.965 XP-t freeből rászánni, vagy egy ideig torziós rugót használni, álcaháló helyett. Amennyiben egyik megoldást sem használjuk, úgy a top motor és rádió feltehető az alap láncra, de a legrosszabb rádióval és motorral sem tudjuk feltenni a legjobb ágyút, szóval... Ezen a kitoláson felül, 20 fokos fordulást biztosít másodpercenként, ami szerintem korrekt. Bár nem fogunk úgy fordulni mint egy med, de a lassabb, torony nélküli TD-k ügyesen leforoghatók vele.

Összesen 29.500 kg-t nyomunk, ami azt jelenti, hogy rammolásnál egy lighttal szemben sincs jelentős súlyelőnyünk, szóval ebben az értelemben is érdemes tartani a távolságot. Természetesen ha találkozunk egy 20 hp-s LT-vel, akkor meghal, de mi is jelentőset sebződünk, végső esetben lehet ezt a megoldást is használni, de nincs sok értelme.

Ajánlott játékstílus

Nem vagyunk a leggyorsabbak, de ha áttört az ellenfél az egyik oldalon elfuthatunk, ahogy a francia tesóval, vagy egy GW Panther-rel. Nincsen olyan ágyúkitéríthetőségünk mint az angol vagy a német vetélytársaknak, de még az elfogadható kategóriában vagyunk. Nincs olyan alfánk, mint az orosz SPG-knek, de gyorsabban tüzelhetünk náluk.

Mindig tartsuk észben, hogy bármikor a nyakunkba vehetjük a pályát, és elmenekülhetünk, ha időben kapcsolunk, így az utolsók között eshetünk el, ezzel is növelve a befolyó XP és kredit számát. Illetve (ha rákényszerülünk) TD módban sem utolsó, akár így is szórakoztathatjuk az ellenfelet ha már nem tudunk hova futni, hiszen jó a vízszintes csőkitéríthetőségünk is.

Összességében, mindegyik kategóriában 2-3-4-ek vagyunk, nincsen kiugró tulajdonságunk, mint az előttünk vagy utánunk következő SPG-knek. Nincs kiugró fun értéke, de tud okozni vigyorokat ha betalál. A fejlesztése során a legtöbb játékos nem fog agybajt kapni tőle, de nem ő a tierjének SPG királya, és természetesen nem használható CW-n, SH-n, de egyéb versenyeken sem.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

A töltésgyorsító kötelező, célzásgyorsító szintén. Mivel a jármű nyitott, ezért ventilátor nem rakható rá, így az utolsó helyre álcahálót javasolnék. Eredetileg 12/6/1,7% az álcánk, ez jó, ha nem mozdulunk és van minden tagon álca skillünk is, nem fognak egy ideig észrevenni a lightok sem. Elképzelhetőnek tartom emellett periszkóp használatát is, álló helyben majdnem 440-es látótáv elég komoly dolog.

Ajánlott fogyóeszközök

Kisjavító, kis elsősegély, illetve nagy tűzoltó (ha sajnáljuk a kreditet az egyéb prémfogyókra). Kreditbőségben szenvedőeknek nyugodtan mehet bele a kóla a tűzoltó helyett, ahogy leírtam nem gyulladékony, illetve az SPG osztály egyébként is nagy százalékban függ a pótkajától, sokkal jobb eredmény hozható ki kóla alkalmazásával, illetve importbenzin is használható szorult helyzetekre nagyobb sebesség eléréséhez.

Ajánlott legénységi képzettségek

Első képességnek mindenképpen BIA. 

Másodikra vegyes skilleket ajánlanék, aki csak a T9-10 utódokra hajt, mert ott az álcaérték nem igazán játszik, hiszen elég nagy arty mind az M53/M55, mind a T92, ebben az esetben harmadik sor a full álca.

Parancsnoknak mindenképpen 6. érzék a célszerű, lövésznek Pillanatkép, vezetőnek Kuplungégető, rádiósnak Helyzetfelismerés, a két töltőnek pedig Adrenalinroham és Biztonságos elhelyezés szerintem a legmegfelelőbb. Ezek után pedig jöhet a full álcasor.

Aki azonban a legénységet T8-ra húzza, és az M40/M43-nál akar megállni ezzel a legénységgel, ami ugyebár CW/SH/ESL arty, annak második sorba álcát és 6. érzéket ajánlanék, mert sokat számít a fenti módokban a kispotolás távolsága, amin rengeteget javít a teljes álca, majd harmadik sorba a fentebb leírt vegyes skilleket. 

Bevétel

Vbaddict szerint -809 kreditbe kerül egy átlagos kör ezzel az SPG-vel. Én úgy gondolom, hogy ha nem lövünk sok totál mellét, illetve nem használunk prémium fogyócikkeket és prémium HE lőszert, akkor párezres profitra szert tehetünk körönként. 

Előnyök és hátrányok

Előnyök

 • Nagy lőtávolság
 • Jó alfa sebzés
 • Jó csőkitéríthetőség függőleges irányba
 • Megfelelő célzásidő, pontosság
 • Elfogadható vízszintes kitéríthetőség
 • Megfelelő gyorsaság, ha ég a talaj a talpunk alatt

Hátrányok

 • A felfüggesztés lassú fordulása
 • Kis csőlehajlás
 • Nincsen AP vagy HEAT lőszere

Kiknek ajánlott?

Aki a garázsában szeretné tudni az utána következő három artyt. Az M40/M43 elengedhetetlen artys pályára CW-n, talán T8 legjobb SPG-je, az M53/M55 egyesek szerint nem csak T9 legjobb SPG-ja, hanem az egész játéké is, rengeteget használják T10 CW/SH-n, a T92 pedig ha betalál...

Ha egy T7 SPG-t szeretne valaki funolásra, akkor a statisztikák alapján egy GW Panther-t ajánlanék neki, habár az a tank nincs meg, de akiket megkérdeztem, jó véleménnyel voltak róla. Szerintem ennek az SPG-nek a megtartása csak akkor jöhet szóba, ha valaki igazán szereti az osztályt, vagy ha valakinek nincs sem GW Panther-e, sem Lorraine artyja ebből a tierből. 

Küldetések teljesítésére alkalmas, nekem T28 HTC SPG-15 ezzel lett meg, de akár 3k sebzés sem elképzelhetetlen vele ha nagyon jó kört sikerül menni, vagyis a T 55 A, illetve az Object 260 SPG-15 sem elképzelhetlen ezzel, bár azokra már sokkal jobbak a T8-T9 amerikai artyk. Talán a küldetésekre legmegfelelőbb arty vonal az amerikai, csak ajánlani tudom őket.


Az elemzést írta: Serious_Black

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:42
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CrawlingChaos · 4 éve
  [quote name="Horgony1"]Jó elemzés ,de egyvalamit nem láttam említve. Az M44 után erre az arty-ra kell keresni egy második töltőt ! Honnan a viharból szerezzek egyet , főleg olyat akinek van legalább egy skillje ?[/quote]

  Ha a nehéz ágat tolod, akkor tier X-re feleslegessé válik a korábbi két töltő egyike.
  Alternatívaként, ha könnyű tankokat toltad, a Chaffe rádiósa felszabadul, mert tier 6 felett már nem kell rádiós az amcsi scout-okba. Hasonlóképpen felszabadul a rádiós az M46 Pattonhoz érve, de arra tovább kell várni. Értelemszerűen a rádiós átképzése költségesebb, mint a töltőjé, de ha a skill fontosabb, akkor...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Horgony1 · 4 éve
  Jó elemzés ,de egyvalamit nem láttam említve. Az M44 után erre az arty-ra kell keresni egy második töltőt ! Honnan a viharból szerezzek egyet , főleg olyat akinek van legalább egy skillje ?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 4 éve
  [quote name="bfreshfishb"]T62A-ba 1 db nyomorult hp-t hagyott az rngézuska.. [/quote]

  Rosszabbul járt így, mintha azt az 1 HP-t is elveszed tőle. Ja igen, maradt neki ép modulja? :trollol:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bfreshfishb · 4 éve
  [quote name="Gnor27"]Az M44-el telitalálattal sem tudtam megölni a 6-os francia AMX önjárót. Tiger-be IS-be 100-200 között sebzett már amikor talált. Szabad tp-ből ki is húztam az M12-t. 20k körül pazaroltam el.
  Az M12 98%-os pk-kal üzemel és minden megvan rá. De egy rakás fos.
  Ennek kielégítő a pontossága???? a Panther-t 400 méterre nem bírta eltalálni két lövésből fullra szűkülve!
  Ekkora rakás fos nincs a tüzérség soraiban. Rosszabb mint a totál hulladék M44. Az M41 HMC is egy pontatlan fos de az egy rontott fos aminél 1 lövés halál pontos 2 -nek meg még a térfélhez sincs köze nemhogy a célponthoz. Ellenben az M12 stabilan egy fos. Ezzel jó ha 5 csatánként egyszer eltalálunk valamit, akkor is csak álló célra próbálkozzunk!
  Közvetlen irányzás? Na igen az kimaradt az elemzésből hogy a röppálya olyan lapos hogy szinte a pálya helyeinek 80%-a "artysafe place". Közvetlen tüzelésnél akkor is mellé lő ha a csövet nekinyomjuk az ellenfélnek. Ez egy retek hulladék. Nem is nagyon látni csatában. Ha meg látni is, nem kell tartani tőle. Ritka balfasznak kell lenni hogy egy ilyennel lőjenek ki vagy meg. A régi GW Pantherrel egy lapon sem említhető, de még a kigyengített majd visszabarmolttal sem![/quote]
  Bírd ki. Fullos legényekkel biztosan jobb lesz. Továbbá az M12 az M40/44 apja, ami már "eléggé" oda tudja rakni, (T62A-ba 1 db nyomorult hp-t hagyott az rngézuska.. ) az M53/55 meg az unokája, aki maga a "real badassmotherfucker"
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 4 éve
  [quote name="bfreshfishb"]Még hogy nem csal mosolyt az arcra...
  WT Auf PZ4 1033 dmg
  IS3 1025 dmg
  Panther 1200 dmg instant garázs
  Jagdpanther 870 dmg instant garázs...
  AMX 50T 970 dmg

  60 csatánál tartok, és a stug4 utolsó küldetése kell csak... ami már jópárszor összejött eddig, szóval királyság van
  Ó és még: BATTLE ASSIST mod-ot mindenkinek! (mert hogy nem tiltott)[/quote]

  Nálam ezzel a legnagyobb lövés az olyan 1450 volt IS-3-ba
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gnor27 · 4 éve
  Az M44-el telitalálattal sem tudtam megölni a 6-os francia AMX önjárót. Tiger-be IS-be 100-200 között sebzett már amikor talált. Szabad tp-ből ki is húztam az M12-t. 20k körül pazaroltam el.
  Az M12 98%-os pk-kal üzemel és minden megvan rá. De egy rakás fos.
  Ennek kielégítő a pontossága???? a Panther-t 400 méterre nem bírta eltalálni két lövésből fullra szűkülve!
  Ekkora rakás fos nincs a tüzérség soraiban. Rosszabb mint a totál hulladék M44. Az M41 HMC is egy pontatlan fos de az egy rontott fos aminél 1 lövés halál pontos 2 -nek meg még a térfélhez sincs köze nemhogy a célponthoz. Ellenben az M12 stabilan egy fos. Ezzel jó ha 5 csatánként egyszer eltalálunk valamit, akkor is csak álló célra próbálkozzunk!
  Közvetlen irányzás? Na igen az kimaradt az elemzésből hogy a röppálya olyan lapos hogy szinte a pálya helyeinek 80%-a "artysafe place". Közvetlen tüzelésnél akkor is mellé lő ha a csövet nekinyomjuk az ellenfélnek. Ez egy retek hulladék. Nem is nagyon látni csatában. Ha meg látni is, nem kell tartani tőle. Ritka balfasznak kell lenni hogy egy ilyennel lőjenek ki vagy meg. A régi GW Pantherrel egy lapon sem említhető, de még a kigyengített majd visszabarmolttal sem!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bfreshfishb · 4 éve
  Még hogy nem csal mosolyt az arcra...
  WT Auf PZ4 1033 dmg
  IS3 1025 dmg
  Panther 1200 dmg instant garázs
  Jagdpanther 870 dmg instant garázs...
  AMX 50T 970 dmg

  60 csatánál tartok, és a stug4 utolsó küldetése kell csak... ami már jópárszor összejött eddig, szóval királyság van
  Ó és még: BATTLE ASSIST mod-ot mindenkinek! (mert hogy nem tiltott)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bfreshfishb · 4 éve
  Wáó, wáó.
  Sokkal rosszabbra számítottam abszolút zöldfülűként.... De meglepően jó! Mondjuk 100as fiúkkal vettem, szóval nem tudom, hogy teljesen alapként hogyan működne, de egészjó. Így 15 csatányi kapcsolat után.. ugyanakkor a töltés, célzás nyomorba dönt agyilag, egy "tankhoz képest"... De megszokom, mert jóóó

KERES
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.