Jelenleg

16
látogatónk van

2016. október 10. 08:11

StuG IV - Elemzés

Írta:
(34 szavazat)
27 hozzászólás

Bevezető

1943 februárjában a fegyverkezési minisztérium javaslatára a Krupp vállalat egy új jármű kifejlesztésén dolgozott, a fejlesztett Stug III és a Pz.Kpfw. IV H és J változatok új felfüggesztésével. Az első példányok 1943 decemberében készültek el. A Krupp vállalat a Pz. IV gyártásának beszüntetésével az új jármű gyártására koncentrált 1944-től. Összesen 1108 db készült, beleértve azt a 31 db-ot, melyet már létező tankokból alakítottak át.

A WoT világában a Stug IV az első személyes küldetéssor jutalma. Prémium shopban/normál fejlesztési fán (eddig) nem érhető el. Mint ilyen, csak félig élvezi a prémium tankok előnyeit: bármely német TD legénység büntetés nélkül rávezényelhető, bónusz (szabad/legénységi) XP-t ad (100%-os legénységgel kapjuk), viszont nincs beépített bevételnövelője. Kompenzációként  tier limites, vagyis az MM szempontjából tier IV-esnek számít.

A továbbiakban az egyszerűség kedvéért főként német testvéreivel, a Stug III G-vel, a Stug III B-vel és a Hetzer-rel fogom összehasonlítani.

Paraméterek

Ágyú

Az ágyú egy 7,5 cm Stu.K. 40 L/48 és ismerős lehet a Hetzerről vagy a Stug III B-ről, illetve a Stug III G-n grindelés közben találkozhattunk vele. Bár a nevében ugyanaz az ágyú, gyakorlatilag az összes testvérénél a legtöbb területen jobb.

Az átütés 110/158/38 mm, a sebzés pedig 110/110/175 hp mindegyik ágyún, viszont a Stug IV kicsit jobb tűzgyorsasággal és ezáltal DPM-mel bír - 16,91 a RoF (3,55 mp-es a töltésidő) és 1860 a DPM. Mindezt persze skillek és felszerelések nélkül. Egy Töltésgyorsító+Ventilátor+BiA+Csoki kombóval ezek az adatok: 20,06 RoF, 2,99 mp újratöltés és 2207 DPM. A probléma az, hogy ez a DPM csak ágyútestvérei körében jó, egyébként tierjének alján kullog velük, az átütés/sebzés párosról nem is beszélve, mivel azokban tierjében majdnem minden TD lehagyja (csak az AT 2-nek kisebb a sebzése). Ezt szerencsére kompenzálja részben a jármű tier limitje, részben a nagy tűzgyorsaság, illetve a pontosság (0,34) és a célzásidő (1,53).

A célzókör mozgás és ágyúmozgatás közben sem esik szét nagyon. Ami viszont nagyon idegesítő, hogy az ágyú oldalirányban csak 10/10⁰-ban téríthető ki, így nagyon sokszor a járművet is fordítani kell ha célon akarunk maradni, pláne hogy a lövedékek is elég lassan repülnek (790/988/790 m/s). Mindezeknek megfelelően a célzás/előretartás a gyakori kényszerforgatás miatt némi gyakorlást igényel ezen a tankon (is).

Az ágyúsüllyedés/emelkedés egy tűrhető -6/+20⁰, vagyis nem igazán fogunk dombok mögül kukucskálni, viszont lejtőn lefelé menet is tudjuk szórni az ellenre az áldást.

Szerencsére a Stug III G-nél jóval több, 61 db lőszert tud cipelni, amit nekem még sohasem sikerült kifogyasztanom. Én 48/8/5 leosztásban használom (ára 70/2800/38 kredit), mivel a pontos ágyú és a tier limites volta miatt nem igazán goldigényes, illetve a sok kisebb tierű ellenfél miatt a HE elég ütős tud lenni.

Összességében ez egy jópofa, pontos, gyorstüzelő ágyú.

Felépítmény

A Stug IV örökölte a Panzer IV "páncélozottságát" (hisz gyakorlatilag abból lett átépítve): 80/30/20 mm. Tier V-ben ez nagyjából semmire sem elég. Külön vicces, hogy a testvér Stug III-nak több a hátsó páncélja (50 mm). Pozitív viszont, hogy a 80 mm-es front páncél nem csak azokra a kis lemezkékre érvényes az ágyúval egy vonalban, hanem a nagy frontlemezre is.

Viszont a döntött részek továbbra sem büszkélkedhetnek sok páncéllal, a nagy frontlemez és az ágyú közötti erősen döntött rész csak 20 mm, amit bármi átüt. Vagyis frontból is maximum néhány balszerencsés tier 3-ast fogunk pattintani. Az oldalán a nagy köténylemezek félig-meddig dísznek vannak, 5 mm plusz páncélt jelentenek. Esetleg HE-spammerek ellen hasznos lehet mint üreges páncélzat, illetve eszi a HEAT-et, ami jó a 105 mm-es goldspammerek ellen. Egyébként csak akkor próbálja használni az ember, ha már semmi más lehetősége sem maradt. Figyeljünk az artykra, mert a tető csak 10 mm-es kazánlemezzel van fedve, eső ellen.

HP-ból 360-at kapott, ami éppen csak több a Stug III 350-énél. Álcája egy egész tűrhető 20,86%/12,54%/5,15% (álló/mozgó/lövés után), köszönhetően az alacsony profiljának. Ezt álca skill-lel és álcahálóval lehet (és érdemes) tuningolni (tuningolt értékei: 52,78%/22,71%/13,03% - 100% álca skillel és álcahálóval).

Mint a TD-k nagy része, igen rossz (310 méteres) látótávval "büszkélkedhet".

Felfüggesztés, motor

A felfüggesztés 44⁰/mp-es fordulási sebességgel bír, ami nem rossz, de nem is a legjobb, de elég erős, hogy bármilyen rápakolt felszerelést elbírjon.

A talajellenállása meglehetősen jó, 0,77/0,96/1,82. Erre szükség is lesz, mivel a motor kegyetlenül gyenge, mindössze 300 LE-s. Tegyük hozzá, hogy a járgány nehezebb mint 27,8 tonna , vagyis a LE/t aránya csak 11,7, ezért a papíron létező 38 km/h-s max. sebességet legfeljebb hosszú sík terepen vagy lejtőn lehet elérni, a realitás inkább a 28-30, emelkedőn pedig örüljünk a 15-nek is...

És ne feledjük a TD-k gyakori hibáját, a lassú (10 km/h) hátramenetet, amit akkor veszünk észre, mikor épp vissza kéne menekülni egy domb mögé. És hogy igazán "kellemes" legyen a (német) jutalom tankvadász, a motorja szokás szerint igen sérülékeny is.

A rádiója egy tier VI-os Fu 16, 620 m hatótávval, ami egész jó, gyakorlatilag minden pályára elég.

Ajánlott játékstílus

Leginkább bokorban kempelés... Ha top tierek vagyunk, és nincs sok azonos tierű ellenfél (ami elég gyakran elő fog fordulni a tier limit miatt), akkor mehetünk előrébb, sőt, kis szerencsével mi fogunk passzív spotolni (feltételezve, hogy periszkópot használunk).

A tier III-as illetve IV-es ellenfeleket az ágyú nagyon gyorsan szétkapja, és a tier V-ös tankok nagy része sem okoz neki sok gondot. Ha viszont tier VI meccsbe kerülünk, váltsunk sniper üzemmódba. Kellő távolság tartása mellett az álcánk bőven elég lesz, a pontosság miatt pedig könnyű még alap páncéltörővel is sebezni. A nagy tűzgyorsaság és a lőszerkészlet miatt próbáljuk az ellenfeleket először láncolni, majd kényelmesen szitává lőni.

Az elénk kerülő szerencsétlen tier III-as lightokra vagy T67-ekre ne szégyelljünk HE-t tölteni, mert sokkal hatásosabb, mint az AP.

Véletlenül se próbáljunk támadó TD-t játszani, mivel a sebesség ehhez nem elég. Csak biztosan egyedül lévő, max. 250 hp-s ellenfelekre rontsunk rá, mivel a páncélunk és a hp-nk kevés ahhoz hogy egy adok-kapokból jól jöjjünk ki.

A jó fordulási sebesség miatt ne féljünk az egyedül ránk rontó lightoktól, csak forogjuk le őket és nevessünk rajtuk.

Ha észrevesznek minket, próbálkozunk az oldalra/előre iszkolással, mert jobbak lesznek az esélyeink, mint a 10 km/h-s hátramenettel.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Álcaháló
 • Periszkóp

A periszkóp ízlés szerint kicserélhető távcsőre, az álcaháló pedig célzásgyorsítóra.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Nagy javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Bár papírforma szerint a motor 20% eséllyel gyullad, a valóságban ezt nem éreztem, ezért bőven elég a kis tűzoltó is. Viszont gyakran sérül modul, a lánccal egyetemben, ezért ajánlott a nagy javító.

Ajánlott legénységi képzettségek

Csak azoknak, akik nem legénységi képzésre használják a járművet...

 • Parancsnok: 6. érzék + Álcázás + BIA
 • Vezető: Álcázás + Kuplungégető + BIA
 • Lövész: Álcázás + Mesterlövész + BIA
 • Töltő: Álcázás + Biztonságos elhelyezés + BIA

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Tier limites
 • Jó álca
 • Jó tűzgyorsaság

Hátrányai

 • Gyenge páncélzat
 • Lassú hátramenet
 • Közepes ágyúsülyedés
 • Szintjéhez kicsi alapsebzés

Kiknek ajánlott

Elsősorban azoknak, akik játsszák a német TD ágat, és a Stug III-nál vagy a Jagdpanzer IV-nél tartanak, mivel képzésre a négyfős legénység miatt csak korlátozottan alkalmas. Azokhoz viszont kiváló.

Ajánlanám még gyűjtőknek. Mivel csak a személyes küldetések első menetének teljesítésével szerezhető meg, ezáltal egyfajta trófea is ez a járgány. Emellett tapasztalt bokorharcosoknak.

Mindenki más számára inkább a jármű 400k kredit értékét és a garázshelyét tudom javasolni, mert csak felesleges szenvedést fog okozni, és pénznyomdának sem alkalmas, mivel csak félig prémium (reward) jármű (bár ha nem spammeli ész nélkül a goldot, általában pluszos köröket megy vele az ember).

Videó


Az elemzést írta: Rimido

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:02

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  UltorVulpes
  • Tankos
  · 6 éve
  Szerintem borzalmas tank. Nem véletlenül tier limites, csak frontban és hp-ban jobb a StuG II B-nél. Pedig az tier4-es.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Rohamnyuszi
  • Moderátor
  • Tankos
  · 6 éve
  Nekem a Stug 3G nagy kedvenc lett, de ezzel a tankkal valamiért nem cimbiztünk össze, pedig reménykedtem. Mivel kevés volt a garázshely, ezért megváltunk egymástól, annak ellenére, hogy az adatok szerint nem volt egy rossz alany és szép köröket futottunk. De esetemben az élvezeti faktor az elsődleges, a többi már sokadlagos tényező.

  Köszi a munkád, érdekes volt olvasgatni egy régi ismerősről. :beer2:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  uuee
  • Tankos
  · 6 éve
  Sajnos ebből minden hiányzik, ami a Stug 3g-t nagyszerűvé teszi. Borzalmas szerintem
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ynnegaf
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="simron78"]Vegyes érzelmeket keltő tank, örültem mikor jutalomként meglett és szerintem pofásan néz ki, de a legtöbb csatában a tier limit ellenére is szinte használhatatlan, én úgy vettem észre, hogy az átütése szinte mindig -25%-os RNG-t kap, mert nekem még sokszor a PzIV frontjának átütése sem ment. Múlt héten lett meg vele a Tank Ász, az a csata volt a kb. 3. értékelhető csata vele, mivel legénységképzésre ott a Dicker Max és az E-25, azok ráadásul a pénzt is jól hozzák, így szerintem megy az elfekvőbe.[/quote]
  Nálam főleg akkor kerül elő (bármennyire is kedvelem, önállóan nem sűrűn szánom rá magam), amikor haver a szintén tier-limites churchill3-at akarja hozni szakaszba.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  simron78
  • Tankos
  · 6 éve
  Vegyes érzelmeket keltő tank, örültem mikor jutalomként meglett és szerintem pofásan néz ki, de a legtöbb csatában a tier limit ellenére is szinte használhatatlan, én úgy vettem észre, hogy az átütése szinte mindig -25%-os RNG-t kap, mert nekem még sokszor a PzIV frontjának átütése sem ment. Múlt héten lett meg vele a Tank Ász, az a csata volt a kb. 3. értékelhető csata vele, mivel legénységképzésre ott a Dicker Max és az E-25, azok ráadásul a pénzt is jól hozzák, így szerintem megy az elfekvőbe.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Muerte188
  • Tankos
  · 6 éve
  Összességében,
  523 csatám van a Stug 3 G. tankal (2418 WN8). és amikor kipörgettem ezt a Stug4 et, bortszató nagyot csalódtam.
  Vak. Lomha, kicsi átütés, kevés sebzés. ellenben a Stug3 ban az a legjobb. hogy nem számít hogy Tier 5 vagy 7. Jobban örülök neki ha tier7 be dob. mert több sebzés...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ynnegaf
  • Tankos
  · 6 éve
  Már kezdtem aggódni, hogy leállt a tank elemzés projekt.
  Nagyon kellemes kis tank ez, én kifejezetten szeretem, noha elég ritkán viszem csatába. A jó fordulása sokszor mentett meg (nem egyszer kaptam rage-elést az ellentől chaten, mert lefordultam). Az átütés terén szerintem is korrekt darab, ami talán lehetne jobb is. A sebessége a stug3g után kicsit fura visszalépés, de megszokható. Van, hogy megyek vele a medek mögött, még épp képes tartani velük a lépést. Szólóban valóban nem érdemes vele virgonckodni, de tömegben elég jól el tudja látni a rohamlöveg szerepet is. Top tierként igazából csak két tank tudja megkeseríteni az életét, a KV-1 és az AT-2. KV-1 esetén még annak oldalát lőve is lutri az átütés, mivel elég gyakran nyeli be annak a lánca, AT-2-t meg szigorúan csak kupolán szabad lőni.
  Amúgy még borsig legények húzására is jó, mivel azzal is kompatibilis. De nálam saját legénysége van, mivel E 25-el húzom inkább a borsig legényeit.
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.