Jelenleg

11
látogatónk van

2016. október 10. 08:11

StuG IV - Elemzés

(34 szavazat)
27 hozzászólás

Bevezető

1943 februárjában a fegyverkezési minisztérium javaslatára a Krupp vállalat egy új jármű kifejlesztésén dolgozott, a fejlesztett Stug III és a Pz.Kpfw. IV H és J változatok új felfüggesztésével. Az első példányok 1943 decemberében készültek el. A Krupp vállalat a Pz. IV gyártásának beszüntetésével az új jármű gyártására koncentrált 1944-től. Összesen 1108 db készült, beleértve azt a 31 db-ot, melyet már létező tankokból alakítottak át.

A WoT világában a Stug IV az első személyes küldetéssor jutalma. Prémium shopban/normál fejlesztési fán (eddig) nem érhető el. Mint ilyen, csak félig élvezi a prémium tankok előnyeit: bármely német TD legénység büntetés nélkül rávezényelhető, bónusz (szabad/legénységi) XP-t ad (100%-os legénységgel kapjuk), viszont nincs beépített bevételnövelője. Kompenzációként  tier limites, vagyis az MM szempontjából tier IV-esnek számít.

A továbbiakban az egyszerűség kedvéért főként német testvéreivel, a Stug III G-vel, a Stug III B-vel és a Hetzer-rel fogom összehasonlítani.

Paraméterek

Ágyú

Az ágyú egy 7,5 cm Stu.K. 40 L/48 és ismerős lehet a Hetzerről vagy a Stug III B-ről, illetve a Stug III G-n grindelés közben találkozhattunk vele. Bár a nevében ugyanaz az ágyú, gyakorlatilag az összes testvérénél a legtöbb területen jobb.

Az átütés 110/158/38 mm, a sebzés pedig 110/110/175 hp mindegyik ágyún, viszont a Stug IV kicsit jobb tűzgyorsasággal és ezáltal DPM-mel bír - 16,91 a RoF (3,55 mp-es a töltésidő) és 1860 a DPM. Mindezt persze skillek és felszerelések nélkül. Egy Töltésgyorsító+Ventilátor+BiA+Csoki kombóval ezek az adatok: 20,06 RoF, 2,99 mp újratöltés és 2207 DPM. A probléma az, hogy ez a DPM csak ágyútestvérei körében jó, egyébként tierjének alján kullog velük, az átütés/sebzés párosról nem is beszélve, mivel azokban tierjében majdnem minden TD lehagyja (csak az AT 2-nek kisebb a sebzése). Ezt szerencsére kompenzálja részben a jármű tier limitje, részben a nagy tűzgyorsaság, illetve a pontosság (0,34) és a célzásidő (1,53).

A célzókör mozgás és ágyúmozgatás közben sem esik szét nagyon. Ami viszont nagyon idegesítő, hogy az ágyú oldalirányban csak 10/10⁰-ban téríthető ki, így nagyon sokszor a járművet is fordítani kell ha célon akarunk maradni, pláne hogy a lövedékek is elég lassan repülnek (790/988/790 m/s). Mindezeknek megfelelően a célzás/előretartás a gyakori kényszerforgatás miatt némi gyakorlást igényel ezen a tankon (is).

Az ágyúsüllyedés/emelkedés egy tűrhető -6/+20⁰, vagyis nem igazán fogunk dombok mögül kukucskálni, viszont lejtőn lefelé menet is tudjuk szórni az ellenre az áldást.

Szerencsére a Stug III G-nél jóval több, 61 db lőszert tud cipelni, amit nekem még sohasem sikerült kifogyasztanom. Én 48/8/5 leosztásban használom (ára 70/2800/38 kredit), mivel a pontos ágyú és a tier limites volta miatt nem igazán goldigényes, illetve a sok kisebb tierű ellenfél miatt a HE elég ütős tud lenni.

Összességében ez egy jópofa, pontos, gyorstüzelő ágyú.

Felépítmény

A Stug IV örökölte a Panzer IV "páncélozottságát" (hisz gyakorlatilag abból lett átépítve): 80/30/20 mm. Tier V-ben ez nagyjából semmire sem elég. Külön vicces, hogy a testvér Stug III-nak több a hátsó páncélja (50 mm). Pozitív viszont, hogy a 80 mm-es front páncél nem csak azokra a kis lemezkékre érvényes az ágyúval egy vonalban, hanem a nagy frontlemezre is.

Viszont a döntött részek továbbra sem büszkélkedhetnek sok páncéllal, a nagy frontlemez és az ágyú közötti erősen döntött rész csak 20 mm, amit bármi átüt. Vagyis frontból is maximum néhány balszerencsés tier 3-ast fogunk pattintani. Az oldalán a nagy köténylemezek félig-meddig dísznek vannak, 5 mm plusz páncélt jelentenek. Esetleg HE-spammerek ellen hasznos lehet mint üreges páncélzat, illetve eszi a HEAT-et, ami jó a 105 mm-es goldspammerek ellen. Egyébként csak akkor próbálja használni az ember, ha már semmi más lehetősége sem maradt. Figyeljünk az artykra, mert a tető csak 10 mm-es kazánlemezzel van fedve, eső ellen.

HP-ból 360-at kapott, ami éppen csak több a Stug III 350-énél. Álcája egy egész tűrhető 20,86%/12,54%/5,15% (álló/mozgó/lövés után), köszönhetően az alacsony profiljának. Ezt álca skill-lel és álcahálóval lehet (és érdemes) tuningolni (tuningolt értékei: 52,78%/22,71%/13,03% - 100% álca skillel és álcahálóval).

Mint a TD-k nagy része, igen rossz (310 méteres) látótávval "büszkélkedhet".

Felfüggesztés, motor

A felfüggesztés 44⁰/mp-es fordulási sebességgel bír, ami nem rossz, de nem is a legjobb, de elég erős, hogy bármilyen rápakolt felszerelést elbírjon.

A talajellenállása meglehetősen jó, 0,77/0,96/1,82. Erre szükség is lesz, mivel a motor kegyetlenül gyenge, mindössze 300 LE-s. Tegyük hozzá, hogy a járgány nehezebb mint 27,8 tonna , vagyis a LE/t aránya csak 11,7, ezért a papíron létező 38 km/h-s max. sebességet legfeljebb hosszú sík terepen vagy lejtőn lehet elérni, a realitás inkább a 28-30, emelkedőn pedig örüljünk a 15-nek is...

És ne feledjük a TD-k gyakori hibáját, a lassú (10 km/h) hátramenetet, amit akkor veszünk észre, mikor épp vissza kéne menekülni egy domb mögé. És hogy igazán "kellemes" legyen a (német) jutalom tankvadász, a motorja szokás szerint igen sérülékeny is.

A rádiója egy tier VI-os Fu 16, 620 m hatótávval, ami egész jó, gyakorlatilag minden pályára elég.

Ajánlott játékstílus

Leginkább bokorban kempelés... Ha top tierek vagyunk, és nincs sok azonos tierű ellenfél (ami elég gyakran elő fog fordulni a tier limit miatt), akkor mehetünk előrébb, sőt, kis szerencsével mi fogunk passzív spotolni (feltételezve, hogy periszkópot használunk).

A tier III-as illetve IV-es ellenfeleket az ágyú nagyon gyorsan szétkapja, és a tier V-ös tankok nagy része sem okoz neki sok gondot. Ha viszont tier VI meccsbe kerülünk, váltsunk sniper üzemmódba. Kellő távolság tartása mellett az álcánk bőven elég lesz, a pontosság miatt pedig könnyű még alap páncéltörővel is sebezni. A nagy tűzgyorsaság és a lőszerkészlet miatt próbáljuk az ellenfeleket először láncolni, majd kényelmesen szitává lőni.

Az elénk kerülő szerencsétlen tier III-as lightokra vagy T67-ekre ne szégyelljünk HE-t tölteni, mert sokkal hatásosabb, mint az AP.

Véletlenül se próbáljunk támadó TD-t játszani, mivel a sebesség ehhez nem elég. Csak biztosan egyedül lévő, max. 250 hp-s ellenfelekre rontsunk rá, mivel a páncélunk és a hp-nk kevés ahhoz hogy egy adok-kapokból jól jöjjünk ki.

A jó fordulási sebesség miatt ne féljünk az egyedül ránk rontó lightoktól, csak forogjuk le őket és nevessünk rajtuk.

Ha észrevesznek minket, próbálkozunk az oldalra/előre iszkolással, mert jobbak lesznek az esélyeink, mint a 10 km/h-s hátramenettel.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Álcaháló
 • Periszkóp

A periszkóp ízlés szerint kicserélhető távcsőre, az álcaháló pedig célzásgyorsítóra.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Nagy javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Bár papírforma szerint a motor 20% eséllyel gyullad, a valóságban ezt nem éreztem, ezért bőven elég a kis tűzoltó is. Viszont gyakran sérül modul, a lánccal egyetemben, ezért ajánlott a nagy javító.

Ajánlott legénységi képzettségek

Csak azoknak, akik nem legénységi képzésre használják a járművet...

 • Parancsnok: 6. érzék + Álcázás + BIA
 • Vezető: Álcázás + Kuplungégető + BIA
 • Lövész: Álcázás + Mesterlövész + BIA
 • Töltő: Álcázás + Biztonságos elhelyezés + BIA

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Tier limites
 • Jó álca
 • Jó tűzgyorsaság

Hátrányai

 • Gyenge páncélzat
 • Lassú hátramenet
 • Közepes ágyúsülyedés
 • Szintjéhez kicsi alapsebzés

Kiknek ajánlott

Elsősorban azoknak, akik játsszák a német TD ágat, és a Stug III-nál vagy a Jagdpanzer IV-nél tartanak, mivel képzésre a négyfős legénység miatt csak korlátozottan alkalmas. Azokhoz viszont kiváló.

Ajánlanám még gyűjtőknek. Mivel csak a személyes küldetések első menetének teljesítésével szerezhető meg, ezáltal egyfajta trófea is ez a járgány. Emellett tapasztalt bokorharcosoknak.

Mindenki más számára inkább a jármű 400k kredit értékét és a garázshelyét tudom javasolni, mert csak felesleges szenvedést fog okozni, és pénznyomdának sem alkalmas, mivel csak félig prémium (reward) jármű (bár ha nem spammeli ész nélkül a goldot, általában pluszos köröket megy vele az ember).

Videó


Az elemzést írta: Rimido

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:02

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Toydolls2
  • VIP
  · 7 éve
  Ynnegaf után én vagyok a másik különleges "állat" (bocs Ynnegaf nem sértés akar lenni :beer2: ), akinek tetszik ez a kis izé!? A hibái ellenére szeretek vele menni, elég hullámzó teljesítménnyel. A legutóbbi kör ilyen lett:
  5 StuG IV [german] [tank destroyer] 0.00% 0 1 2.86% 6010.44 5315.88
  A számok halvány, és sötét lilában tündökölnek. :-)
  Ez pedig az összesített stat 26 csatáról:
  5 StuG IV [german] [tank destroyer] 30.77% 8 26 0.12% 1008.22 1203.52
  Ez annyira nem acélos, de hát az én kezem alatt egyik jármű sem az. ops:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  petya71
  • Tankos
  · 7 éve
  Nekem is megvan de nem igazán tetszik... (igaz hogy kb 3 csatát mentem vele)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  joo82
  • Tankos
  · 7 éve
  Néhány csata után eladtam....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bence0721
  • Tankos
  · 7 éve
  Az elemzésért mindenképp jár a köszönet, habár a leírtakból semmit nem tapasztaltam...
  5 csatát mentem vele, az is bőven sok volt. Megcsúfolása a dicső StuG névnek, egy rakat ....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  treffhetes10
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="phurges00"]Azért kell eladni, mert bántja az ember szemét a sok használhatatlan tank[...][/quote]

  Tier 6-ig nálam minden kiszűrve és ha akarod egyesével is el lehet bármelyik tankot rejteni. Hátha a következő vevő erre izgul. ;-) :-*
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  phurges00
  • Tankos
  · 7 éve
  Azért kell eladni, mert bántja az ember szemét a sok használhatatlan tank, ami sem most sem később nem lesz használható..sem FUN...
  Anno voltak kis törpe tierekben versenyek. Volt olyan ha jól rémlik , hogy t1-t10ig minden nap más volt a verseny tierje és érdemes volt pár megkapott picurkát elővenni. ( t127/tetrach)..tetrach tier 2 121 gold pen... és volt némi páncélja, mozgékony...stb...

  Amióta nincs hasznuk nincs értelme még tartogatni sem őket. Bár nekem is ott porosodik és mindig adok nekik egy esélyt, hogy majd 1x...de a héten lehet, hogy szelektálok... fölöslegesek...

  Főleg ilyen angol szutykok t2ben, bt7arty... stb..
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  treffhetes10
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="_Szazados_"]
  azután pedig eladtam :trollol: Azóta is frissebb a levegő a garázsomban 8)[/quote]
  Én is így tennék, de elvből megtartok minden gift/reward/prém járgányt. Mivel adnak hozzá garázshelyet nem kerül semmibe. Küldikből van bőven garázshelyem, szóval elfér a sarokban ponyva alatt. :-)
  40 ilyen tankom van, ebből 24 az igen használható tier 1-5 tartományban. :great:

  szerk: jah, +1 a TOG II, ami hasonlóan hulladék. :wine:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  GregoryEgo
  • Tankos
  · 7 éve
  Jó tank. Most lehet belőle akár 40 csokit is venni. (ha még akciós)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _Szazados_
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="treffhetes10"]Én egy csatát mentem eddig vele...[/quote]

  azután pedig eladtam :trollol: Azóta is frissebb a levegő a garázsomban 8)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  treffhetes10
  • Tankos
  · 7 éve
  Én egy csatát mentem eddig vele, de még nem érzem a késztetést a következő csatára. Lehet, hogy az volt a baj, hogy már rég túl voltam a Stug-on mire meglett, de nem hozott semmilyen élményt, pedig talán 3-4 skilles legénységgel mentem.
Tovább a kategóriában: « E 25 - Elemzés Jagdpanther - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.